2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018. gada 27. novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018. gada 27. novembrī

Radio1 ziņas īsumā:
        Ukrainā izsludināts karastāvoklis, 6 partiju pārstāvji tiksies lai lemtu par turpmāko valdības veidošanas procesu, bet nacionālā apvienība aicina valdību neatbalstīt ANO Globālās migrācijas paktu;
        Turpinās Ukrainas un Krievijas konflikts, Latvijas politiskie spēki nesola atbalstu Gobzema valdībai, bet  Latgales plānošanas reģions jau izvērtējis šī gada uzņēmējdarbību reģionā;
        Murmastienē šodien senioru veselības diena, Salas un Viesītes novadu jaunieši aicina apmeklēt radošās darbnīcas, bet lustīgai Andrejdienas svinēšanai gatavojas Varakļānos;
        Jūrmalā tiks atklāts lielākais ziemas Gaismas parks, Daugavpilī notiks bezmaksas grāmatu tirgus, bet Jēkabpilī savu 25 gadu jubileju krāšņā koncertā svinēs 4 deju kolektīvi;
        Uz autoceļa Via Baltca sāk darbodies elektroniskās ceļa zīmes, Latvijā apbalvoti brīvprātīgā darba veicēji un Eiropas Kosmosa aģentūra Latvijai simtgadē pasniegusi unikālu dāvanu.

Laika ziņas:
        Šodien Jēkabpilī mākoņains laiks, brīžiem debesis skaidrosies. Ap pusdienlaiku parādīsies saule. Dienā nokrišņi nav gaidāmi. Gaisa temperatūra no -1 līdz -4 grādiem. Pūtīs mērens Ziemeļrietumu vējš līdz 3 m/s. Gaisa temperatūra pēcpusdienā -4 grādi, bet naktī gaiss atdzisīs līdz -7 grādiem. Gan šonakt, gan rīt nokrišņi izpaliks. Rīt pārsvarā būs mākoņains, brīžiem parādīsies arī saule, gaisa temperatūra dienas gaitā pazemināsies no -4 līdz - 10 grādiem. Autovadītājiem jāņem vērā, ka apledojuma dēļ var būt apgrūtināti braukšanas apstākļi, īpaši uz valsts nozīmes ceļa A12 Jēkabpils – Rēzeknes posmā.

Ziņas plkst. 7.00; 8.00; 9.00
        Radio1 ziņās klausieties: Ukrainā izsludināts karastāvoklis; 6 partiju pārstāvji tiksies lai lemtu par turpmāko valdības veidošanas procesu, bet nacionālā apvienība aicina valdību neatbalstīt ANO Globālās migrācijas paktu.
        Vakar pēcpusdienā Ukrainas prezidents Petro Porošenko parakstījis rīkojumu par karastāvokļa noteikšanu valstī. Tas būs spēkā 60 dienas līdz nākošā gada 25. janvārim. Rīkojums paredz valstī noteikt īpašu tiesisko režīmu, kas ļautu atvairīt bruņotas agresijas draudus, kā arī draudus drošībai, suverenitātei un teritoriālajai vienotībai.
        Valsts prezidents Raimonds Vējonis vakar paziņoja, ka turpmāko valdības veidošanu uztic partijas “KPV LV” līderim Aldim Gobzemam, un jau šodien pēcpusdienā 6 partiju pārstāvji tiksies, lai runātu par turpmāko valdības veidošanas gaitu. Uz pārrunām “KPV LV” aicinās pārējās piecas tā dēvētās labēji centriskās partijas, kurām plānots piedāvāt strādāt pēc partijas iepriekš publiskotās valdības deklarācijas projekta.
        Valdības veidošanas peripētiju dēļ kavējas nākošā gada budžeta pieņemšana, tāpēc pastāv liela varbūtība, ka nākamo gadu valdība uzsāks ar tā saucamo tehnisko budžetu. Ņemot vērā iepriekš izdarītos likumu grozījumus paredzams, ka ar 1. janvāri tiks paaugstināts nodoklis akcīzes precēm. Autovadītājiem būs jārēķinās ar lielāku automašīnu ekspluatācijas nodokli, jo turpmāk tas tiks aprēķināts pēc izmešu daudzuma.
        Nacionālās apvienības valde apstiprinājusi Saeimas rezolūcijas projektu, kurā aicina Ministru kabinetu nepievienoties ANO Globālās migrācijas paktam, ko plānots apstiprināt 11. decembrī starpvaldību konferencē Marokā. Rezolūcijā uzsvērts, ka Latvija vēl aizvien saskaras ar nekontrolējamas migrācijas izaicinājumiem, tāpēc tiek aicināts risināt ar migrācijas plūsmu saistītās problēmas, kā arī pievērst lielāku uzmanību Eiropas Savienības jūras un sauszemes robežām.
        Savukārt Jēkabpils domes priekšsēdētāja vientniece sociālajos jautājumos – Līga Kļaviņa piedalījās Nacionālā veselības dienesta pārstāvju vizītē Jēkabpils reģionālajā slimnīcā. Tikšanās laikā tika pārrunāti dažādi aktuāli ar veselības jomu saistīti jautājumi.


Ziņas plkst. 10.00; 12.00; 13.00
        Radio1 ziņās klausieties: Turpinās Ukrainas un Krievijas konflikts; Latvijas politiskie spēki nesola atbalstu Gobzema valdībai, bet  Latgales plānošanas reģions jau izvērtējis šī gada uzņēmējdarbību reģionā.
        Jau iepriekš ziņots, ka svētdien Ukaina apsūdzējusi Krieviju, ka tās robežkuģis taranējis Ukrainas Jūras spēku velkoni, savukārt Krievijas valdība apsūdz Ukrainu, ka tās kuģi iebraukuši Krievijas teritoriālajos ūdeņos. Ukaina gan to noliedz, norādot, ka par savu kuģu braucienu ticis ziņots atbilstoši starptautiskajiem kuģošanas noteikumiem. Pēc incidenta Azovas jūrā Krievija aizturējusi Ukrainas kuģus, savukārt Ukraina līdz 25. janvārim valstī izsludinājusi karastāvokli. Gan Ukrainas, gan Krievijas valdība pieprasījušas ANO drošības sēdi, kura notikusi vakar.
       Tikmēr Latvijā - Valsts prezidents Raimonds Vējonis valdības veidošanu uzticējis partijas “KPV LV” līderim Aldim Gobzemam, kurš savukārt iecerējis sadarboties vēl ar piecām tā saucamajām labēji centriskajām partijām, ar kurām Gobzems tiksies šodien pēcpusdienā. Tomēr, partijas vēl nesteidz solīt atbalstu Gobzema jaunizveidotajai valdībai. Neoficiālās sarunās atsevišķi politiskie spēki pauž pārsteigumu par Valsts prezidenta lēmumu,bet vienlaikus neizslēdz iespēju, ka Gobzemam varētu izdoties izveidot valdību, ja tiks kliedētas bažas par pielaidi valsts noslēpumam.
        Bet Latgalē noslēdzies konkurss “Latgales reģiona uzņēmēju gada balva 2018”. Uz 6 nominācijām tika pieteikti 46 pretendenti, kuri pārstāvēja Daugavpils un Rēzeknes pilsētas, Balvu, Daugavpils, Krāslavas, Līvānu, Ludzas, Rēzeknes, Preiļu un Zilupes novadus. Nominācijā “Gada nominācija” par labāko tika atzīts uzņēmums SIA “Rasa Botanicals” no Līvānu novada. Nominācijā “Gada Mājražotājs” par uzvarētājiem kļuva z/s “Kurmīši” no Krāslavas novada, Savukārt par “Gada tūrisma pakalpojumu sniedzieju” kļuva SIA “M&Co” no Preiļu novada.
        Jēkabpils pašvaldībā šodien pēcpusdienā, pārrobežu sadarbības programmas ietvaros, bērni vecumā no 8-14 gadiem. Sadarbības programmā iesaistījušās Jēkabpils un Ludzas novadu pašvaldības, kā arī Roķišķu rajona pašvaldība Lietuvā. Projekts ilgst 20 mēnešus, kuru laikā bērni apmeklē nomentes, nodarbības, seminārus, dažādas iestādes un uzņēmumus. Savukārt pēc nodarbībām tiek veidotas fotogrāfijas, īsfilmas un prezentācijas. Nodarbību noslēguma taps arī video prezentācija par Jēkabpili bērnu acīm.


Ziņas plkst. 11.00; 16.00
        Radio1 ziņās klausieties: Murmastienē šodien senioru veselības diena, Salas un Viesītes novadu jaunieši aicina apmeklēt radošās darbnīcas, bet lustīgai Andrejdienas svinēšanai gatavojas Varakļānos.
        Šodien plkst. 15.00 Murmastienes kultūras centrā Senioru veselības dienas ietvaros notiks lekcija par veselīgu dzīvesveidu, kustību ietekmi uz veselības vispārējo stāvokli, profilaksi un citām veselībai svarīgām lietām. Pēc lekcijas paredzēti arī kopīgi vingrojumi.
        Bet Salas novada jauniešu centrs aicina apmeklēt Adventes laika radošo darbnīcu “Adventes vainags”, kurā ikvienam būs iespēja iemācīties un sagatavot savu svētku vainagu. Savukārt, 4. decembra radošajā darbnīcā notiks Ziemassvētku apsveikuma kartiņu izgatavošana.
        Arī Viesītes jauniešu iniciatīvu centrs aicina uz radošo darbnīcu, kurā ikvienam būs iespēja izveidot pašam savu Adventes vainagu. Tā notiks rīt plkst. 15.00. Padomus vainagu gatavošanā dos māksliniece Ligita Vaivode. Interesenti aicināti ņemt līdzi savus materiālus Adventes vainagu gatavošanai.
        Lustīgai Andrejdienas svinēšanai gatavojas Varakļānu novadā. Jau piektdien plkst. 19.00 Varakļānu kultūras namā amatierteātris “Ūbeles” aicina uz jestru skeču parādi “Andrejdienas smeķis”, bet svētdien turpat Varakļānu kultūras namā plkst. 14.00 notiks Pirmajai Adventes svētdienai veltīts koncerts, kurā apmeklētājus ar saviem priekšnesumiem priecēs Varakļānu mūzikas skolas audzēkņi  un pedagogi.
        Savukārt Jaunjelgavas kultūras namā piektdien plkst. 19.00 tiks demonstrēta spēlfilma “Homo Novus”, kas uzņemta pēc Anšlava Eglīša romāna motīviem un stāsta par pagājušā gadsimta sākuma mākslinieku dzīvi galvaspilsētā.
        Bet 3. decembrī kino cienītāji aicināti apmeklēt Viesītes Kultūras pili, kur plkst. 17.00 tiks demonstrēta Ginta Grūbes jaunākā dokumentālā filma “Lustrum”, kurā stāstīts par Čekas metodēm un VDK aģentiem Latvijā.


Ziņas plkst. 14.00; 15.00
        Radio1 ziņās klausieties: Jūrmalā tiks atklāts lielākais ziemas Gaismas parks, Daugavpilī notiks bezmaksas grāmatu tirgus, bet Jēkabpilī savu 25 gadu jubileju krāšņā koncertā svinēs 4 deju kolektīvi.
        Lai apzinātu kooperatīvu attīstību un izaugsmi, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu sabiedrība jau otro gadu organizē pieredzes apmaiņas vizītes pie lielākajiem Latvijas kooperatīviem. Tāpēc mežsaimnieki, lauksaimnieki, mediju pārstāvjiun citi interesenti līdz piektdienai aicināti pieteikties pieredzes apmaiņas braucienam iz kooperatīviem “Mēžnieks” un “Durbes grauds”, kas notiks jau nākošnedēļ – 5.decembrī. Vairāk informācijas www.llka.lv.
        Latvijas simtgades programmas ietvaros Latvijas televīzijā tapušas 3 dokumentālās filmas par Valsts policijas, Valsts robežsardzes un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu. Jau piektdien plkst. 21.15 Latvijas televīzijas pirmajā kanālā pirmizrādi pieredzēs dokumentālā filma par Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta vēsturi – “Paspēt izglābt”.
        Pirmajā decembrī Jūrmalas Dzintaru mežaparkā tiks atklāts lielākais ziemas Gaismas parks Latvijā, kas darbosies visu decembra mēnesi. Parkā jau otro gadu dažādos gaismas dekoros iemirdzēsies tūkstošiem LED gaismiņu. Šogad gaismas parks tiks papildināts arī ar vairākiem jauniem mirdzošiem gaismas dekoriem. Svinīgā gaismas parka iedegšana notiks 1. decembrī plkst. 16.00.
        Jau piekto reizi jauniešu organizācija “Apelsīns” aicina uz bezmaksas grāmatu tirgu Daugavpilī. Šoreiz tas Ditton namā, Cietokšņa ielā 60 no plkst. 9.00 līdz 16.00. Akcijas mērķis šajā moderno tehnoloģiju laikā popularizēt grāmatu lasīšanu. Un protams tā ir lieliska iespēja sakārtot savu grāmatu plauktu un liekās grāmatas atstāt grāmatu tigus stedā, lai tās izlasīt var arī citi.
        Bet mākslas cienītāji aicināti viesoties Rēzeknē. Tur Latgales vēstniecībā GORS no šodienas līdz 27. janvārim apskatāma mākslinieces Ditas Lūses gleznu izstāde “Gaismas laiks”. Tajā skatāmi 13 lielizmēra darbi, kas tapuši pēdējo 3 gadu laikā. Gleznu noskaņas centrā ir gaismas attiecības ar laiku un telpu.
        Savukārt jau piektdien plkst. 19.00 ikviens dejas mākslas cienītājs aicināts apmeklēt koncertu “Simts gadu dejā”, kas notiks Jēkabpils kultūras namā. Koncerts veltīts Latvijas valsts simtgadei un tajā uzstāsies četri deju kolektīvi no Jēkabpils, Aknīstes un Jaunpiebalgas, kuri šogad svin savu 25 pastāvēšanas gadu.


Ziņas plkst. 17.00; 18.00
        Radio1 ziņās klausieties: Uz autoceļa Via Baltca sāk darbodies elektroniskās ceļa zīmes; Latvijā apbalvoti brīvprātīgā darba veicēji un Eiropas Kosmosa aģentūra Latvijai simtgadē pasniegusi unikālu dāvanu.
        Vakar visā valstī tika ieslēgtas civilās aizsardzības trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu Valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas darbību. No pārbaudītajām 23 Zemgalē izvietotajām trauksmes sirēnām, bez traucējumiem un bojājumiem nostrādāja 22 trauksmes sirēnas, bet viena – Jelgavas novadā nenostrādāja. Kopumā valstī uzstādītas 164 trauksmes sirēnas.
        No šodienas autoceļa maršrturā Ainaži – Grenctāle, jeb VIA Baltica sāk darboties elektroniskās, mainīgās informācijas ceļa zīmes. Tās autobraucējus brīdinās par braukšanas apstākļiem, ceļa seguma stāvokli un atļauto braukšanas ātrumu. Kopumā šajā ceļa posmā uzstādītas 30 ektroniskās ceļa zīmes. Autobraucējiem jāņem vērā, ka elektroniskajām ceļa zīmēm ir tāda pati nozīme, kā parastajām, tāpēc tās jāievēro tāpat kā citas.
        Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta apkopotā informācija liecina, ka šogad pieaudzis to cilvēku skaits, kuri bojā gājuši ugunsgrēkos, ko izraisījusi nepareiza apkures iekārtu ekspluatācija. Ja 2017. gadā ar apkuri saistītos ugunsgrēkos gāja bojā 18% no visiem bojāgājušajiem, tad šogad šis skaits sastāda jau 21%.
        Tuvojoties Starptautiskajai brīvprātīgo dienai, ko atzīmējam 5. decembrī, īpašā ceremonijā godināti 2018. gada aktīvākie brīvprātīgā darba veicēji un organizētāji no visas Latvijas. Svinīgā ceremonja notika Latvijas simtgades svinību ietvaros aizvadītajā sestdienā Rīgā. Brīvprātīgo godināšanas pasākumi notiks arī Latvijas reģionos – 5. decembrī Daugavpilī un Jelgavā, 6. decembrī Liepājā, bet 8. decembrī Valmierā.
        Eiropas Kosmosa Aģentūra vakar pasniegusi īpašu dāvanu Latvijas simtgadē – Attēlu, kurā Rīga redzama no 800 kilometru augstuma. Attēls uzņemts ar vieno no satelītiem, kas riņķo ap zemi “Copernikus” zemes novērošanas programmas ietvaros. Šādus attēlus no satelītiem var uzņemt arī par citām pasaules pilsētām, tomēr, kā norādījis Eiropas Kosmosa aģentūras vecākais padomnieks Džeroms Bekinjons, tas tiek darīts tikai īpašos brīžos, tāpēc Rīgas attēls ir tik unikāls.