2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018. gada 26. novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018. gada 26. novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas īsumā:

  •       Ministru kabineta komiteja atbalsta vienotas Mediju ētikas padmes veidošanu; izmaiņas Daugavpils un Liepājas domes sastāvā; novērsti nelikumīgi pārrobežu atkritumu pārvadājumi.
  •       Partiju līderi vēl aizvien nav vienojušies par premjera kandidātu; pasniegti “Spēlmaņu nakts” apbalvojumi; sekmīgas spēles aizvadījušas sporta kluba “Jēkabpils lūši” komandas.
  •       Aizkrauklē, Rēzeknē un Daugavpilī notiks semināri uzņēmējiem; Madonas un Pļaviņu novadu pašvaldības izsludinājušas projektu konkursus iedzīvotājiem; Viesītes novadā šonedēļ Globālās izglītības nedēļas aktivitātes.
  •       Masu protesti Francijā; Valsts Drošības policija izskatīs 18. Novembra svinību notikumus Rīgā; bet Jēkabpils novada pašvaldība izsola koksni.
  •       Valsts presidents Raimonds Vējonis nosauc premjera amata kandidātu; Krievija uzbrūk Ukrainas karakuģiem, bet Ukraina gatavojas izsludināt karastāvokli.
Ziņas plkst. 7.00;8.00;9.00
          
            Aktualizējot jautājumu par mediju atbildību, un nozares attīstību kopumā, Ministru kabineta komiteja pagājušajā nedēļā atbalstīja Mediju ētikas padomes izveidi, kas, savukārt paredzētu vienota mediju ētikas kodeksa istrādi un mediju ombuda izveidi. Ar mediju ombuda izveidi plānots nodrošināt institūciju, kas specializēti skatītu strīdus par mediju ētikas pārkāpumiem. Tomēr, lai īstenotu šo ieceri nepieciešams veikt grozījumus Kultūras ministrijas nolikumā, tāpēc par Mediju padomes izveidi tuvākajā laikā būs jālemj valdībai.
            Tikmēr, Latvijas otrajā lielākajā pilsētā - Daugavpilī no pilsētas mēra amata atbrīvots Rihards Eigims. “Latgales partijas” priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis norādīja, ka tas darīts domājot par pilsētas attīstību nākotnē. Pagaidām neviens konkrēts pretendents uz domes vadītāja amatu nav zināms. Ja 3 Daugavpils pilsētas domē esošās partijas 2 mēnešu laikā nespēs vienoties par jauno prieksšēdētāju, tad saskaņā ar likumu “Par pašvaldībām” Daugavpilī notiks atkārtotas pašvaldību vēlēšanas.
            Izmaiņas notikušas arī Liepājas pilsētas pašvaldībā, tur vienojoties ar Latvijas Reģionu apvienību, līdzšinējais pilsētas mērs atkāpies no amata, savukārt viņa vietā domes priekšsēdētāja amatā Apstiprināts Jānis Vilnītis.
            Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija informē, ka Valsts vides dienests šogad novērsis 3 nelegādus pārrobežu atklitumu pārvadājumus. Vairāk kā 22 tonnas plastmasas atkritumu no Zviedrijas un Norvēģijas tika plānots nelikumīgi ievest Ventspils ostā, uzdot un pārstrādāt kā savāktus Latvijā, tā mākslīgi palielinot mūsu valstī savākto un reģenerēto atkritumu skaitu.
            Savukārt Jēkabpilieši rūpējas ne vien par apkārtējo vidi, bet arī iedzīvotāju veselību, tāpēc pilsētas seniori tiek aicināti uzlabot savu fizisko un emocionālo labsajūtu, apmeklējot bezmaksas deju ciklu “Ar deju uz veselību”. Rudens deju nodarbības notiek Jēkabpils Tautas namā pirmdienās, tātad arī šodien no plkst. 14.30.
            Bet Krustpils kultūras namā jau šo piektdien plkst. 19.00 ikviens skatuves mākslas cienītājs aicināts apmeklēt Mārtina Egliena muzikālo uzvedumu “Nepareizie Dziesmusvētki”. Izrādē piedalīsies sabiedrībā zināmas un iemīļotas personības, kas saspēlē ar skatītājiem atgādinās ne tikai par latviskām vērtībām, bet arī par aktuāliem notikumiem.

Ziņas plkst. 10.00; 12.00; 13.00

           
             Šodien valsts Prezidents Raimonds Vējonis tiekas ar Saeimā ievēlēto partiju pārstāvjiem, lai lemtu par turpmāko valdības veidošanas gaitu. Līdz šodienai prezidents bija nolicis termiņu, lai partijas savstarpēji vienotos par konkrētu premjera amata kandidātu. Tomēr, partiju līderi aizvadītajā nedēļā nav rīkojuši oficiālas tikšanās, lai apspriestu šo jautājumu.
             Piektdien Latvijas Nacionālajā Teātrī pasniegtas “Spēlmaņu nakts” balvas. Par labāko aizvadītā gada izrādi atzīts Dyrty Deal Teatro iestudējums “Dvēseļu utenis”, par gada aktrisi atzīta Guna Zariņa, bet gada aktieri – Vilis Daudziņš. Savukārt, gada režisora titulu par izrādēm Salome un Baladīna saņēma Viesturs Kairišs, kurš vēl pirms pāris mēnešiem viesojās Jēkabpilī, lai filmētu ainas savai jaunākajai filmai “Piļsāta pi upis”.
            Turpinām ar Jēkabpils aktualitātēm. Panākumiem bagāta aizvadītā nedēļas nogale bijusi sporta kluba “Jēkabpils lūši” komandām, kuras izcīnījušas uzvaras Latvijas Basketbola līgas 3. Divīzijā, Virslīgas telpu futbola čempionātā un “Credit24” volejbola Meistarlīgā.
Vēl līdz piektdienai Krustpils pilī apmeklētājiem pieejama izstāde “Mana tautastērpa ceļš”. Izstādē apskatāmi tautastērpi, kurus meistarklašu cikla ietvaros jau no 2016. gada darinājuši Jēkabpils Vēstures muzeja un Tautas lietišķās māksas studijas “Saulgrieži” pārstāvji. Izstāde “Mana tautastērpa ceļš” ļauj iepazīt Jēkabpils pusei raksturīgo etnogrāfisko apģērbu, kā identitātes un pašapziņas simbolu.
            Savukārt, Jēkabpils kultūras namā vēl 5 dienas būs apskatāma biedrības “4.siena” multimediālā izstāde “Identitāte.Cilvēks”. Tajā deviņi Jēkabpils jaunieši radījuši audiovizuālus dzejas darbus, inscinējot cilvēka kā garīgas un intelektuālas būtnes radīšanas procesu.
            Noslēgumā par gaidāmo laiku. Jēkabpilī šodien gaidāms mākoņains laiks, brīžiem uzspīdēs saule, gaidāms arī neliels sniegs. Gaisa temperatūra no -4 līdz 0 grādiem. Gaidāmajā naktī gaiss var atdzist līdz -6 grādiem. Pūtīs mērens Rietumu vējš 2-3m/s. Tāpēc dodoties dienas gaitās, ieteicams izvēlēties laikapstākļiem atbilsošu apģērbu.
            
Ziņas plkst. 11.00; 16.00 

            Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kamera 15. Decembrī aicina uz atvērto durvju dienu Aizkreuklē. Tās ietvaros reģiona uzņēmējiem būs iespēja uzzināt vairāk par Latvijas lielākās uzņēmēju organizācijas darbības virzieniem biznesa vides uzlabošanai, atbalsta iespējām tirdzniecības veicināšanā, kā arī citiem aktuāliem jautājumiem. Piedalīties aicināts ikviens interesents, tomēr, jāpiebilst, ka vietu skaits ir ierobežots. Vairāk informācijas par atvērto durvju dienu un reģistrāciju www.aizkraukle.lv.
Madonas novada pašvaldība izsludinājusi ideju konkursu “Madonas pilsētas vides objektu dizaina izstrāde”. Konkursa mērķis atrast piemērotus risinājumus vides objektu izveidei Madonas pilsētā. Kopējais balvu fonds 1300 euro. Darbus dalībai konkursā var iesniegt līdz piektdienas plkst. 10.00.
            Arī Pļaviņu novada pašvaldība izsludinājusi projektu konkursu iedzīvotājiem “Veidosim Pļaviņu novadu kopā”. Novada iedzīvotāji tiek aicināti iesniegt inovatīvus projektus un radošas idejas, kas sniegtu ieguldījumu novada nākotnē un mūsdienīgas vides veidošanā. Kopējais projektu konkursa fonds 20 000 Euro. Pieteikumi iesniedzami līdz pat 14. Decembrim. Plašāka informācija un projektu konkursa nolikums pieejams Pļaviņu novada mājaslapā www.plavinas.lv.
           Latgales plānošanas reģiona Latgales uzņēmējdarbības centrs uzņēmējus un organizācijas aicina apmeklēt informatīvu semināru “Uzņēmējdarbības vides regulējums. Biežāk pieļautās kļūdas.” Tajā ikvienam būs iespēja saņemt aktuālo informāciju par valsts normatīvā regulējuma aktualitātēm, un tematiskajās pārbaudēs biežāk konstatētajām nepilnībām. Papildus tiks nodrošināti informācija par prasībām uzņēmumiem, kuri prendē uz Latgales Speciālās ekonomiskās zonas nodokļu atlaidēm. 4. Decembrī seminars notiks Daugavpils Novada kultūras centrā Vārpa, savukārt, 6. Decembrī Rēzeknes novada domes telpās.
          Globālās izglītības nedēļas ietvaros rīt plkst. 13.00 Viesītes kultūras pils kino zālē tiks demonstrēta Endrjū Morgana dokumentālā filma “Patiesā cena”, kurā aktualizēts jautājums par to, kas maksā par mūsu apģērbu. Pēc filmas Viesītes jaunatnes iniciatīvu centrs aicina piedalīties radošajā darbnīcā “T-krekla stāsts”.
          Amatierteātris “Savējie” jau rīt plkst. 19.00 skatuves mākslas cienītājus aicina uz komēdiju “Spāniešu muša” Krustpils pagasta kultūras namā Spunģēnos.

Ziņas plkst. 14.00; 15.00

            Aizvadītajā sestdienā Francijā sākās tā sauktie Dzelteno vestu protesti pret degvielas nodokļa palielināšanu. Protesta akcijās kopumā piedalījies vairāk kā 80 000 demonstrantu. Protesta laikā, lielākās masu nekārtības notikušas Parīzes pilsētā, kur policistiem nācies pielietot asaru gāzi un ūdens lielgabalus, lai pārtrauktu masu nekārtības. Kopumā protestos ievainoti vairāk kā 100 cilvēki, bojā gājušos nav.
            Bet Latvijā īpašu kārtībsargājošo iestāžu uzmanību piesaistījuši fotoattēli, kas pēc 18. novemnra lāpu gājiena Rīgā publicēti sociālajos tīklos. Tajos attēlots kā 4 vīrieši pie Brīvības pieminekļa atritina karogus, kas rotāti par svastiku. Par šādām darbībām nekavējoties tika informēta Valsts policija un iesniegumu saņēmusi arī Valsts Drošības policija, kas sākusi procesa izvērtēšanu.
            Bet nu par aktuālo Jēkabpilī.
            20. Decembrī plkst. 14.00 Jēkabpils pašvaldības pilsētvides departamenta sēžu zālē notiks pašvaldībai piederošās koksnes izsole. Sākuma cena 13 100 euro. Pašvaldība uzskaitījusi vairāk kā 300 kubikmetrus koksnes 32 hektāru platībā. Un izsoles uzvarētājam būs jāveic kopšanas un sanitārā cirte ar papildus nosacījumiem.
            Savukārt aizvadītajā nedēļā Jēkabpils novada pašvaldībā viesojās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas rīkotā konkursa “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība 2018” vērtēšanas komisija, lai klātienē noskaidrotu, cik draudzīga ģimenēm ir Jēkabpils novada pašvaldība. Konkurss notiek jau otro gadu, tomēr, vien šogad Jēkabpils novada pašvaldība iekļuvusi konkursa otrajā kārtā. Konkursa rezultāti tiks paziņoti 12. decembrī.
           Jāpiebilst, ka Jēkabpils novada pašvaldība sākusi gatavošanos Ziemassvētkiem, tāpēc aicina uzņēmumus, organizācijas un biedrības laicīgi ietērpt pilsētu Ziemassvētku rotās un papildināt Kena parku ar savu īpašo svētku egli, piedaloties konkursā “Tava egle, mana egle”. Skaistāko egli noteiks speciāli šim konkursām izveidota komisija un pilsētas iedzīvotāji, bet skaistāko egļu autori saņems naudas balvas. Uzvarētāji tiks paziņoti 8. decembrī.
           
Ziņas plkst. 17.00; 18.00
 
            Tā kā politiskie spēki paši nav spējuši vienoties par konkrētu premjera amata kandidātu, Valsts presidents Raimonds Vējonis šodien tikās ar visām 13. Saeimā ievēlētajām partijām.  Pēc tikšanās prezidents paziņoja, ka valdības veidošanu uzticēs partijas “KPV LV” līderim Aldim Gobzemam.
            Savukārt, Satversmes aizsardzības birojs norāda, ka Gobzema atbilstības izvērtēšana valsts noslēpuma pielaides saņemšanai var ieilgt līdz pat 6 mēnešiem. Tomēr, ja politiskie spēki neatbalstīs Gobzema valdību, prezidents varētu pieņemt lēmumu par Saeimas atlaišanu un ārkārtas vēlēšanu izsludināšanu.
            Tikmēr pasaulē.
            Saistībā ar Krievijas uzbrukumu Ukrainas karakuģiem Azovas jūrā, Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padome ieteikusi valstī noteikt karastāvokli. Šodien Ukainas Bruņotajos spēkos izsludināta pilna kaujas gatavība.
            Jau sestdien ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko tikās Latvijas presidents Raimonds Vējonis. Tikšanās laikā tika pārrunāta drošības situācija Austrumukrainas konflikta zonā. Prezidents Vējonis norādīja, ka Latvija stingri nosoda Krievijas agresiju Dombasā, jo Krievijas valdība neveic nekādus pasākumus, kas mazinātu notikumu eskalāciju.
            Ukrainas prezidents Petro Porošenko informējis NATO par Krievijas agresijas aktu pret Ukrainu, kā arī aicinājis pastiprināt uz Krieviju starptautisko spiedienu, lai panāktu, ka Krievija pēc iespējas ātrāk atbrīvo Ukrainas kuģus un jūrniekus, kurus krievija incidenta laikā sagūstījusi vakar.
            Tikmēr Bangkokas ielās Taizemē sestdien aizvadīts ikgadējais līgavu skrējiens. Tajā par galveno balvu - apmaksātām kāzām un medusmēneša ceļojumu uz Maldivu salām, cīnījušies 300 pāri. Topošās līgavas greznās kleitās un sporta apavos mēroja lielāko skrējiena distanci 2km, bet atlikušo kilomentu topošie līgavaiņi pieveica nesot savas sirdsdāmas uz muguras. Uzvarētāju pāris šo distance mēroja aptuveni 28 minūtēs.
           
Laika ziņas:
            Šodien Jēkabpilī pārsvarā apmācies, pēcpusdienā brīžiem mākoņu daudzums mazināsies un vietām uzspīdēs saule. Gaisa temperatūra pašlaik turas ap nulli, bet naktī termometra stabiņš nokritīs līdz -4 grādiem. Naktī debesis būs apmākušās un gaidāms sniegs.
            Savukārt rīt diena aizritēs bez nokrišķiem, debesis būs apmākušās, bet brīžiem uzspīdēs saule, gaisa temperatūra dienā būs no -4 līdz -2 grādiem.

Atstājiet komentāru