2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 23.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 23.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00

Radio1 ziņās klausieties: Šodien Jēkabpils Galvenās bibliotēkas bērnu literatūras nodaļā norisināsies atvērtā nodarbība “Viss par un ap basketbolu”; Divās Latvijas lielpilsētās vakar nomainīti mēri; un Latvijas pasts izdevis jaunas Ziemassvētku markas (attēlā).

Pašreizējais "Breksita" sarunu rezultāts Eiropas Savienībai ir ļoti labs, norāda Ministru prezidents Māris Kučinskis. Viņš gan uzsvēra, ka "Breksita" vienošanās projektu vēl jāakceptē Lielbritānijas parlamentam, Eiropas Parlamentam un visām 25 ES valstīm. Ja tas tiks izdarīts, tad pēc premjera domām attiecības ar Lielbritāniju varēšot pielīdzināt attiecībām ar Norvēģiju un Šveici. Šodien par Brexit vienošanās projektu lems Saeimas Eiropas lietu komisija, savukārt svētdien, 25.novembrī ārkārtas Eiropadomes sēdē Briselē Latvijas nostāju paudīs paudīs Ministru prezidents Māris Kučinskis. Vakar Ministru kabinets ārkārtas sēdē atbalstīja Ārlietu ministrijas sagatavoto Latvijas pozīciju jautājumā par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības jeb "Brexit" līgumu.

Šodien Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā noslēgsies triju dienu māčības speciālistiem no visām Latvijas ārstniecības iestādēm, arī Jēkabpils, kurās tiek sniegta neatliekamā palīdzība, lai apgūtu zināšanas palīdzības sniegšanā pacientiem ar politraumu. Slimnīca novērojusi, ka Latvijā pieaug traumu skaits, kas ir saistītas ar skeleta, mīksto audu un ķermeņa orgānu ievainojumiem. Šāds traumu kopums tiek klasificēts kā politrauma. Iemesls šo traumu skaita pieaugumam ir lielāka satiksmes intensitāte, aktīvāka iedzīvotāju pārvietošanās, sadzīves traumatisms, tautsaimniecības aktivitāte un dažādi vides faktori. Austrumu slimnīcā nonāk vissmagāk cietušie cilvēki no visas Latvijas, jo šī ir vienīgā ārstniecības iestāde valstī, kur darbojas speciāla Politraumu vienība un 24 stundas diennaktī pieejami visi speciālisti, kuri var būt nepieciešami pacienta ar politraumu glābšanai un aprūpei.

Šodien Jēkabpils Galvenās bibliotēkas bērnu literatūras nodaļā pulksten četros pēcpusdienā norisināsies atvērtā nodarbība “Viss par un ap basketbolu”, noslēgumā spēla “NBA2K17”. Nodarbības tiek organizētas Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2014.–2020. gadam līdzfinansētā projekta “Interaktīvās izglītības telpa – efektīvs nelabvēlīgu ģimeņu bērnu sociālās integrācijas veids” jeb OPEN UP. Visas nodarbības notiks Jēkabpils Galvenās bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļ. Kopējās projekta izmaksas ir 176 tūkstoši 680 eiro. Projekta līdzfinansējums no Eiropas Reģionālās attīstības fonda ir 150 tūkstoši 178 eiro. Jēkabpils pilsētas pašvaldības budžets šajā projektā sastāda 37 tūkstoši 710 eiro, tajā skaitā 32 tūkstoši 53 eiro Eiropas savienības finansējums.

Turpinām ziņas

Vakar no amata negaidīti gāzts Daugavpils mērs Rihards Eigims no saraksta "Mūsu partija". Deviņi no 15 domes deputātiem bija parakstījušies par pieprasījumu lemt par Eigima atbrīvošanu no amata. Domes sēdē Eigima atbrīvošanu atbalstīja 11 deputāti, tajā skaitāp seši no Latgales partijas, četri no partijas "Saskaņa", kā arī "Mūsu partiju" pārstāvošā deputāte Līvija Jankovska. Domes sēdē diskusijas par šo jautājumu nebija un lēmums tika pieņemts dažu minūšu laikā. Arī Eigims neizmantoja iespēju izteikties. Daugavpils pilsētas domē, līdz jauna mēra ievēlēšanai domes priekšsēdētāja pienākumus pildīs līdzšinējā mēra pirmais vietnieks un partijas biedrs Igors Prelatovs. Pagaidām nav zināms neviens konkrēts pretendents uz domes vadītāja amatu, jo konkrētas sarunas vēl nav notikušas, tomēr Lāčplēša politiskais spēks ir gatavs apspriest dažādus domes vadības variantus.

Par jauno Liepājas domes priekšsēdētāju vakar domes ārkārtas sēdē ievēlēts deputāts Jānis Vilnītis no Latvijas reģionu apvienības jeb LRA, nomainot 21 gadu šajā amatā pavadījušo Uldi Sesku no Liepājas partijas. Vilnītis bija vienīgais kandidāts uz mēra amatu. Viņš ievēlēts ar 11 balsīm "par" un trīs balsīm "pret". Vilnīti jaunajā amatā atbalstīja viņa paša un Seska politisko spēku pārstāvji, bet klātesošie trīs "Saskaņas" deputāti balsoja pret Vilnīša kandidatūru. Sēdē nepiedalījās deputāte Helēna Geriloviča. Jauna mēra ievēlēšana bija nepieciešama, jo Sesks saskaņā ar iepriekš panākto vienošanos ar Latvijas Reģionu apvienības deputātiem paziņoja par atkāpšanos no amata, un tamdēļ tika sasaukta ārkārtas sēde jauna pilsētas vadītāja ievēlēšanai. Sesks pauda cerību, ka arī turpmāk tiks saglabātas vērtības, kuras savā darbā godā turējis viņš - lai pilsēta būtu latviska, atvērta un rietumnieciska, tajā valdītu saticība. Jau ziņots, ka 2017.gada jūnijā, izveidojot Liepājas domē koalīciju, kurā strādā seši no Liepājas partijas un pieci no LRA ievēlētie deputāti, tika panākta vienošanās, ka LRA sākotnēji Liepājas mēra amatā atbalstīs līdzšinējo domes priekšsēdētāju Sesku. Savukārt šā gada rudenī būs jauns balsojums un par mēru tiks ievēlēts LRA kandidāts.

Un vēl

"Latvijas pasts" izdos trīs jaunas Ziemassvētku pastmarkas. Katrai no minētajām Ziemassvētku pastmarkām ir atšķirīga nominālvērtība un tirāža. Paralēli pastmarkām izdota arī svētkiem veltīta aploksne, uz kuras attēloti latviskie svētku rotājumi - puzuri. Pastmarku pirmās dienas zīmogošana paredzēta paredzēta šodien Rīgas 50.pasta nodaļā tirdzniecības centrā "Origo". Ziemassvētku pastmarku sērijas dizaina autore ir māksliniece Elita Viliama. Ziemassvētku sērijas pastmarku izdošanu "Latvijas pasts" sāka 1994.gadā, un līdz šim tajā izdots vairāk nekā 60 pastmarku.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Arī ceturtdiena nav tuvinājusi partijas kompromisam par valdību; Zināms, cik jēkabpiliešiem izmaksājis viens apkures kvadrātmetrs oktobrī; un Arī šogad valsts mežos katrs iedzīvotājs drīkstēs nocirst vienu eglīti.

Arī ceturtdiena nav tuvinājusi partijas kompromisam par valdību, turklāt politiskajiem spēkiem joprojām nenotiekot oficiālas sarunas par Ministru kabineta veidošanu. Vakar bija iecerēta partiju apvienības "Attīstībai/Par!" (AP) un partijas "KPV LV" neformālā tikšanās, tomēr tā tikusi atcelta. Neoficiāli tiekot pausts, ka tā nav notikusi "KPV LV" pozīcijas dēļ un tas varētu būt saistīts arī ar partijas līderu iespējamām domstarpībām. Partijas "KPV LV" Ministru prezidenta amata kandidāts Aldis Gobzems norāda, ka pašlaik nav aktīva sarunu tempa un ka valdības apstiprināšanai Saeimā balsis būs pamats vākt tad, kad Valsts prezidents Raimonds Vējonis būs nominējis premjera amata pretendentu. "KPV LV" šim postenim joprojām uztur politiķa kandidatūru, un Gobzems pauž pārliecību, ka viņa nominēšanas gadījumā, viņš iegūs parlamenta vairākuma atbalstu.

Pietiekami daudziem partijas "KPV LV" vēlētājiem nav iebildumu pret "Saskaņas" ņemšanu topošās valdības koalīcijā, tomēr ir jāsaprot, ka šāds scenārijs pašreizējā situācijā nav reāls, tā intervijā latvijas televīzijai sacījis "KPV LV" premjera amata kandidāts Aldis Gobzems. Jautāts, vai Jaunajai konservatīvajai partijai būtu jāatsakās no savām "sarkanajām līnijām" pret Zaļo un zemnieku savienību, Gobzems atbildēja, ka "sabiedrībai kopumā būtu jāatsakās no daudzām savilktām līnijām, kas šķeļ Latvijas sabiedrību. Vaicāts, vai valdības koalīcijas veidošanā būtu jāiesaista "Saskaņa", Gobzems atbildēja, ka, pirmkārt, tajā būtu jāiesaista veselais saprāts, un vēlētājs skaidri ir norādījis, ka vēlas pārmaiņas un jaunu politiku, kas noteikti būtu jārespektē. Saskaņā ar Gobzema teikto, viņa kārtējās "Facebook" tiešraides laikā pietiekami daudz "KPV LV" vēlētāju komentāros pauduši pozitīvu attieksmi pret "Saskaņas" ņemšanu koalīcijā, sakot, ka viņiem pret šādu koalīcijas partneri nav nekādu pretenziju. Savukārt Gobzems norāda, ka šāda kombinācija šobrīd nav iespējama.

Turpinām ziņas

SIA Jēkabpils siltums publiskojis informāciju par apkures izmaksām oktobrī. Vienas megavatstundas siltumenerģijas cena bez PVN bijusi 54,22 eiro. Savukārt maksa par vienu apkures kvadrātmetru vidēji bijusi 70 eirocenti bez PVN. Visdārgāk par saņemto siltumenerģiju oktobrī jāmaksā mājas Liepu ielā 22 iemītniekiem – 1,21 eiro bez PVN par apkures kvadrātmetru. Tāpat arī virs eiro kvadrātmetra izmaksas bijušas mājās – Brīvības ielā 286a – 1,13 eiro, Brīvības ielā 140 – 1,10 eiro, Viestura 13b – 1,09 eiro un Dārza ielā 2 – 1,08 eiro bez PVN. Tikmēr vismazākās izmaksas par apkuri oktobrī bijarenovēto māju iemītniekiem, kā arī mājas Ķieģeļu ielā 13b – 34 eirocenti par kvadrātmetru bez PVN. Krietni vien zemāk parvidējo rādītāju jāmaksā arī māju – Viesītes ielā 39 iemītniekiem – 40 eirocenti, Viesītes 41 iedzīvotājiem – 49 eirocenti un māju Rīgas 190a, Brīvības 5a-2 un Bebru 11 – visās trijās 50 eirocenti bez PVN par apkures kvadrātmetru. Plašāk par izmaksām katrā mājā, kurai apkuri nodrošina SIA “Jēkabpils siltums” lasiet portālā Radio1.lv publicētajā tabulā, ko sagatavojuši siltumtīkli.

Trešdien, 21.novembra vakarā Jēkabpilī satiksmes negadījumā cietis gājējs, kurš notriekts uz gājēju pārejas Ventas ielā. Policija informē, ka 1969.gadā dzimis autovadītājs, vadot automašīnu BMW uzbrauca 1972.gadā dzimušam vīrietim, kurš šķērsoja gājēju pāreju. Cietušais nogādāts Jēkabpils slimnīcā. Tiek izmeklēti notikušā ceļu satiksmes negadījuma apstākļi. Saistībā ar satiksmes negadījumu sākts kriminālprocess.

Šogad līdz trešdienai 21.novembrim, uz Latvijas autoceļiem gājuši bojā jau 133 cilvēki, bet ievainoti 4 tūkstoši 266, turklāt novembrī vien dzīvību zaudējušas 12 personas, no kurām pieci ir gājēji. Šogad gājējiem noformēti jau 3 tūkstoši 634 administratīvā pārkāpuma protokoli par gaismu atstarojošo elementu vai vestes neesamību. Policija vērš uzmanību, ka gan ārpus apdzīvotām vietām, gan pilsētvidē gājējiem ir jārūpējas par to, lai viņi būtu pamanāmi. Tāpat šoferiem tumšajā rudens laikā, kad mainās sezonas un laikapstākļi kļūst sliktāki, ir jāparūpējas, lai transportlīdzeklis būtu atbilstošā tehniskajā kārtībā.

Un vēl

Tāpat kā iepriekšējos gados, arī šogad VAS Latvijas Valsts meži apsaimniekotajos valsts mežos iedzīvotājiem personiskām vajadzībām Ziemassvētku un Jaunā gada sagaidīšanai atļauts nocirst vienu eglīti. Cērtot eglīti, jāievēro, ka tās celma caurmērs jeb diametrs nedrīkst būt lielāks par 12 centimetriem, bet eglītes augstums nedrīkst pārsniegt trīs metrus. Tāpat eglītes aizliegts cirsts jaunaudzēs. Eglītes atļauts cirst un zāģēt uz stigām, meža ceļu malās, grāvmalās, pieaugušā mežā zem lielajiem kokiem un zem elektrolīnijām.

Radio1 Līvānu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Līvānu industriālās zonas būvdarbi tuvojas noslēgumam. Kopš 2017.gada marta, kad tika uzsākti būvniecības darbi, industrālā zona ir piedzīvojusi būtiskas pārmaiņas. Ņemot vērā to, ka šajā teritorijā esošais ielu un pievedceļu stāvoklis bija slikts, braukšanas kvalitātes un satiksmes drošības prasībām neatbilstošs, tad tā uzlabošanai tika veikta Celtniecības un Mazās Stirnu ielas pārbūve pilnā apjomā, tajā skaitā ūdensapgādes un kanalizācijas ārējie tīkli, lietus ūdens kanalizācijas tīkli, elektroapgādes tīkli, vājstrāvas tīkli. Ņemot vērā 2017.gada ilgstošās lietavas, kas iekavēja komunikāciju un ielu pārbūves darbus, tika pagarināts būvdarbu izpildes termiņš. Būvdarbi tiks pabeigti līdz šī gada beigām. Būvdarbus veic SIA “Ošukalns”. Projekta kopējās izmaksas – 3 miljoni 343 tūkstoši 758 eiro.
 
15. novembrī pie Rožupes pamatskolas tika atklāta piemiņas vieta nacionālajiem partizāniem un viņu atbalstītājiem. Piemineklis veidots no dabīgā melnā un sarkanā granīta. Idejas autors par šādas piemiņas vietas izveides nepieciešamību ir Līvānu Goda pilsonis Jānis Būmanis un Latvijas Nacionālo partizānu apvienības priekšsēdētāja Biruta Rodoviča. Piemiņas vietu atklāja Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods. Klātesošos uzrunāja Jānis Būmanis, piemiņas vietas veidotājs Imants Laizāns, vēstures pētnieks Kārlis Bogdāns un Līvānu novada domes izpilddirektora vietniece Aija Usāne. Pasākumu vadīja Rožupes pamatskolas direktore Sanita Dubovska un Rožupes Kultūras nama vadītāja Sanita Pinupe. Piemiņas vietas izveidi finansēja Latvijas Nacionālo partizānu apvienība un Līvānu novada dome. Pieminekli un piemiņas vietu izveidoja  individuālais uzņēmumns “Gospori”.

Turpinām ziņas

Valsts Kultūrkapitāla fonds finansiāli atbalstījis Līvānu novada Centrālās bibliotēkas projektu – tikšanos ciklu  “Es un Tu bibliotēkā”. Projektā Līvānu novada Centrālā bibliotēka  2018. gada noslēgumā un 2019. gada sākumā aicina apmeklēt tikšanās ar rakstnieku un dzejnieku Andri Akmentiņu decembrī, janvārī paši mazākie lasītāji tiksies ar bērnu rakstnieci Inesi Zanderi,  pusaudži ar rakstnieci Rutu Skrebeli palaidnieku Jāni apspriedīs martā, aprīļa sākumā jaunieši tiksies ar fantāzijas darbu autori Lindu Nemieru, bet aprīļa beigās baudīs dzeju kopā ar Martu Pujātu. Vecuma grupas nav ierobežotas – brīva izvēle pasākuma apmeklēšanā jebkura gadagājuma cilvēkiem. 29.novembrī plkst.13.30 visi literatūras cienītāji  gaidīti uz tikšanos ar grāmatas “Sarkanais dzīvsudrabs” autoru Arno Jundzi.

Līvānu novada Centrālā bibliotēka aicina apmeklēt grāmatu izsniegšanas un apmaiņas punktu Līvānos, Lāčplēša ielā 28,  multifunkcionālā jaunatnes iniciatīvu centra "Kvartāls" pirmajā stāvā katra mēneša otrajā piektdienā no plkst.9.00 – 16.00.  Grāmatu izsniegšanas un apmaiņas punkts piedāvā literatūru dažādām interesēm un gaumēm. Līvābnieši grāmatu apmaiņas puniktā tiek gaidīti šodien, 23.novembrī, kā arī 7. decembrī un 21.decembrī!

Un vēl par kultūras pasākumiem

Sestdien, 24. novembrī plkst. 14:00 Līvānu novada kultūras centrā notiks Slāvu kultūras ansambļa rīkots,ikgadējs, 7. TAUTASDZIESMU FESTIVĀLS. Piedalīsies -  Daugavpils Ukraiņu kultūras centra "Mrija" vokālais ansamblis; Preiļu novada kultūras centra sieviešu vokālais ansamblis “Rjabinuška”; Saunas pagasta folkloras kopa “Naktineica” ; Turku SN folkloras kopa “Turki”; Ambeļu kultūras nama interešu kopa ,,Romaška”.

Nodibinājums “Viduslatgales pārnovadu fonds” projektā “Stipras un stabilas ģimenes ir nacionālas valsts un tautas pamats” kopā ar Līvānu novada Kultūras centru 2. decembrī rīkos pasākumu “Radu raksti”, kurā  tiksies ar stipru dzimtu Vaivodiem un talantīgu un darbīgu ģimeni no Līvānu novada, kas nāk no šīs dzimtas. Šī ģimene ir Starptautiskā folkloras festivāla „Baltica 2018” dižģimeņu koncerta «Dzimtas dziesmas» Annas un Romualda Kārklu stiprā ģimene. Dziesmas spēku un tradīciju no dzimtas ir pārņēmusi arī Annas māsa Helēna Ērgle savā ģimenē. Uz šo pasākumu tiks aicināti un godināti arī lielākie fonda ziedotāji un brīvprātīgā darba veicēji no Līvānu, Riebiņu, Vārkavas, Preiļu un Aglonas  novadiem.

Svētdien, 2. decembrī, 14.00 Rožupes kultūras namā notiks Lielās Ziemassvētku egles iedegšanas svētki. Tikšanās ar pazīstamiem pasaku tēliem, spēles un rotaļas, saldumi un karsta tēja. Lai egle būtu īpaši grezna, aicinām ikvienu atnest savu rotājumu.

Svētdien, 2. decembrī, 17.30 laukumā pie strūklakas notiks Līvānu Pilsētas egles iedegšanas svētki. Līvānos egles iedegšana pirmajā Adventā jau ir gadiem ilga un skaista tradīcija.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Slimnīcu biedrība izsludina ārkārtas situāciju slimnīcu sektorā; Jēkabpilī brīvdienās uz pasākumiem aicina baltkrievu biedrība un Jēkabpils tūrisma centrs; un Nākamnedēļ gaidāms ne tikai aukstāks, bet arī saulaināks laiks.

Latvijas Slimnīcu biedrība izsludina ārkārtas situāciju saistībā ar Satversmes tiesas spriedumu ierobežot medicīnas darbinieku virsstundu darbu. Slimnīcu biedrības priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs norāda, ka izmaiņas, saistībā ar tiesas spriedumu, paredz virsstundu darba ierobežojumus, kas var būtiski ietekmēt ne tikai mediķu atalgojumu, bet apdraudēt neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanu iedzīvotājiem slimnīcās nepārtrauktā diennakts režīmā ik dienu. Kā skaidroja Kalējs, patlaban, lai nodrošinātu neatliekamās palīdzības sniegšanu slimnīcās nepārtrauktā diennakts režīmā ik dienu, ārsti un medicīnas māsas strādā vidēji 1,5 slodzi jeb aptuveni 20 virsstundas nedēļā. Bet jaunās likuma izmaiņas paredz, ka 2019.gadā virsstundu skaits nedrīkst pārsniegt 13 stundas nedēļā jeb 1,3 slodzi, savukārt no 2020.gada virsstundu skaits tiks samazināts līdz astoņām virsstundām. Pēc Kalēja paustā, kaut arī jaunais likums pieprasa virsstundu skaitu samazināt, augstais darba apjoms un arvien pieaugošais ārstu un medicīnas māsu trūkums Latvijas slimnīcās jau gadiem to liedz darīt. Pēc kalēja teiktā, nepieciešams veikt izmaiņas Darba likumā, ļaujot medicīnas darbiniekiem pēc paša brīvas gribas likumīgi strādāt virs normālā darba laika vienā darba vietā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija jeb VARAM vērsusies Ģenerālprokuratūrā ar aicinājumu pārbaudīt vai, neskatot sēdēs jautājumu par Nekustamā īpašuma nodokļu atvieglojumiem, Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova rīcībā nav saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes. VARAM ieskatā mērs varētu būt pārkāpis Krimināllikuma 317.panta prasības, kas nosaka atbildību par dienesta pilnvaru pārsniegšanu. Ministrija Ģenerālprokuratūrā vērsusies pamatojoties uz saņemto partijas "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK Rīgas domes frakcijas iesniegumu, kurā norādīts uz iespējamo domes komiteju un sēžu kārtības neatbilstību normatīvo aktu prasībām.

Turpinām ziņas

Rīt, 24. novembrī pulksten trijos dienā Krustpils kultūras nama mazajā zālē notiks Jēkabpils baltkrievu biedrības "Spatkanne" organizētais Tautas tērpa svinīgais pasākums, kas veltīts Latvijas Republikas 100-gadei un ansambļa “Zaviruha” 10. gadadienai. Pasākums bez ieejas maksas. Aicināti visi interesenti.

Rīt un parīt abās brīvdienās no pulksten desmitiem līdz četriem pēcpusdienā Jēkabpils Tūrisma informācijas centrā gaidītas ģimenes ar bērniem, lai kopīgi spēlētu Latvijas izzināšanas galda spēles. Tūrisma centra apmeklējums bez maksas.

Savukārt nākamsvētdien 2.decembrī pulksten četros pēcpusdienā Jēkabpils Tautas namā skanēs simfoniskās mūzikas koncerts “Jāzeps Vītols un citi dārgakmeņi” Jēkabpils simfoniskā orķestra izpildījumā. Jēkabpils ir izcilā komponista Jāzepa Vītola bērnības pilsēta. Koncertu atklās briljantā, dzirkstošā, dzīvespriekā putojošā Mihaila Gļinkas uvertīra operai “Ruslans un Ludmila”. Pirmā koncerta daļa noslēgsies ar austrumnieciskā kolorītā un virtuozās solista skaņās gleznoto Aleksandra Arutunjana koncertu trompetei, kur solista lomā aicināts Jānis Porietis. Koncerta otrā daļa – “citi dārgakmeņi” šoreiz būs saldais ēdiens operas vai vismaz to uvertīru cienītājiem. Skanēs trīs no visu laiku izcilākajiem piemēriem šajā žanrā - Džuzepes Verdi uvertīra operai “Likteņa vara”, Džoakīno Rosīni uvertīra operai “Vilhelms Tells” un Riharda Vāgnera operas “Tanheizers uvertīra”. Diriģents Mārtiņš Bergs.

Un vēl

Nākamnedēļ Latvijā gaiss kļūs ne tikai aukstāks, bet arī sausāks, tāpēc bieži izklīdīs mākoņi un spīdēs saule, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra un "Global Forecast System" prognozes. Šosestdien daudzviet gaidāms sniegs un neliels lietus. Sniega mākoņi vietām Latvijā gaidāmi līdz trešdienai, 28.novembrim. Atbilstoši pašreizējām prognozēm vairāk snigs naktī uz otrdienu un otrdien. Šajās diennaktīs gaidāms mainīgs mākoņu daudzums un pārsvarā lēns vējš. Gaisa temperatūra naktīs noslīdēs zem nulles, vietām arī zem -5 grādiem. Dienas vidū gaisa temperatūra svārstīsies ap nulli. Nākamās nedēļas vidū sals pastiprināsies, dažviet - galvenokārt austrumu novados - kļūs aukstāks par -10 grādiem, un valsts austrumos arī dienas vidū gaidāms sals līdz -6 grādiem. Visticamāk, no ceturtdienas pieņemsies spēkā dienvidu vējš, un lielajā vējā aukstums šķitīs skarbāks, lai gan gaisa temperatūra nākamās nedēļas izskaņā varētu paaugstināties. Nav gaidāmi būtiski nokrišņi. Kā ziņots, aukstais laiks ļaus sākt sniega ražošanu slēpošanas trasēs. Nākamnedēļ pamazām aizsals dīķi, ezeri un daļa upju.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00 – 18.00
Radio1 ziņās klausieties;"KPV LV" un "Attīstībai/Par!" lūdz kopīgu tikšanos pie Vējoņa pirmdien par valdības veidošanas gaitu; Rīt Līvānu novada kultūras centrā notiks Slāvu kultūras ansamblis aicina uz Tautasdziesmu festivālu; un Sinoptiķi prognozē, ka nākamnedēļ sāks aizsalt ezeri un upes.

Partija "KPV LV" un apvienība "Attīstībai/Par!" lūdz kopīgu audienci jeb pieņemšanu pie Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa pirmdien, 26.novembrī, par valdības veidošanas gaitu. Kā aģentūrai LETA pauda "KPV LV" līdzpriekšsēdētājs Artuss Kaimiņš, Vējoņa izteikumi medijos par premjera izvirzīšanas kārtību sabiedrībā var tikt pārprasti, kā arī var radīt iedzīvotājiem nepareizu priekšstatu par aktivitātes trūkumu sarunās par valdības veidošanu. Politiķis norāda, ka šāds apgalvojums ir nepamatots un tieši skar partijas "KPV LV" premjera amata kandidātu Aldi Gobzemu, kā arī "Attīstībai/Par!" premjera amata kandidātu Arti Pabriku. Abas partijas lūdz audienci pie Vējoņa, lai noskaidrotu viņa redzējumu valdības veidošanas sakarā, norādīja Kaimiņš. Kā ziņots, ja valdības veidošanas sarunās iesaistītās partijas līdz pirmdienai, 26.novembrim, nebūs spējušas vienoties par vairākuma atbalstītu Ministru prezidenta amata kandidātu, tad otra iespēja tām vairs netiks dota, norādījis Raimonds Vējonis. Prezidents neslēpa, ka viņam ir "plāns B", taču neatklāj, kāds tas ir, vien norāda, ka "partijām tas varētu nepatikt".

Latvijas Slimnīcu biedrība šodien izsludināja ārkārtas situāciju saistībā ar Satversmes tiesas spriedumu ierobežot medicīnas darbinieku virsstundu darbu. Slimnīcu biedrības priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs norāda, ka izmaiņas, saistībā ar tiesas spriedumu, paredz virsstundu darba ierobežojumus, kas var būtiski ietekmēt ne tikai mediķu atalgojumu, bet apdraudēt neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanu iedzīvotājiem slimnīcās nepārtrauktā diennakts režīmā ik dienu. Kā skaidroja Kalējs, patlaban, lai nodrošinātu neatliekamās palīdzības sniegšanu slimnīcās nepārtrauktā diennakts režīmā ik dienu, ārsti un medicīnas māsas strādā vidēji 1,5 slodzi jeb aptuveni 20 virsstundas nedēļā. Bet jaunās likuma izmaiņas paredz, ka 2019.gadā virsstundu skaits nedrīkst pārsniegt 13 stundas nedēļā jeb 1,3 slodzi, savukārt no 2020.gada virsstundu skaits tiks samazināts līdz astoņām virsstundām. Pēc Kalēja paustā, kaut arī jaunais likums pieprasa virsstundu skaitu samazināt, augstais darba apjoms un arvien pieaugošais ārstu un medicīnas māsu trūkums Latvijas slimnīcās jau gadiem to liedz darīt. Pēc Kalēja teiktā, nepieciešams veikt izmaiņas Darba likumā, ļaujot medicīnas darbiniekiem pēc paša brīvas gribas likumīgi strādāt virs normālā darba laika vienā darba vietā.

SIA Jēkabpils siltums publiskojis informāciju par apkures izmaksām oktobrī. Vienas megavatstundas siltumenerģijas cena bez PVN bijusi 54,22 eiro. Savukārt maksa par vienu apkures kvadrātmetru vidēji bijusi 70 eirocenti bez PVN. Visdārgāk par saņemto siltumenerģiju oktobrī jāmaksā mājas Liepu ielā 22 iemītniekiem – 1,21 eiro bez PVN par apkures kvadrātmetru. Tikmēr vismazākās izmaksas par apkuri oktobrī bijarenovēto māju iemītniekiem, kā arī mājas Ķieģeļu ielā 13b – 34 eirocenti par kvadrātmetru bez PVN. Plašāk par izmaksām katrā mājā, kurai apkuri nodrošina SIA “Jēkabpils siltums” lasiet portālā Radio1.lv publicētajā tabulā, ko sagatavojuši siltumtīkli.


Turpinām ziņas

Rīt, 24. novembrī pulksten trijos dienā Krustpils kultūras nama mazajā zālē notiks Jēkabpils baltkrievu biedrības "Spatkanne" organizētais Tautas tērpa svinīgais pasākums, kas veltīts Latvijas Republikas 100-gadei un ansambļa “Zaviruha” 10. gadadienai. Pasākums bez ieejas maksas. Aicināti visi interesenti.


Rīt un parīt abās brīvdienās no pulksten desmitiem līdz četriem pēcpusdienā Jēkabpils Tūrisma informācijas centrā gaidītas ģimenes ar bērniem, lai kopīgi spēlētu Latvijas izzināšanas galda spēles. Tūrisma centra apmeklējums bez maksas.

Sestdien, 24. novembrī pulksten divos dienā Līvānu novada kultūras centrā notiks Slāvu kultūras ansambļa rīkots, ikgadējs, 7. TAUTASDZIESMU FESTIVĀLS. Piedalīsies -  Daugavpils Ukraiņu kultūras centra "Mrija" vokālais ansamblis; Preiļu novada kultūras centra sieviešu vokālais ansamblis “Rjabinuška”; Saunas pagasta folkloras kopa “Naktineica” ; Turku SN folkloras kopa “Turki” un Ambeļu kultūras nama interešu kopa ,,Romaška”.

Un vēl

Nākamnedēļ Latvijā gaiss kļūs ne tikai aukstāks, bet arī sausāks, tāpēc bieži izklīdīs mākoņi un spīdēs saule, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra un "Global Forecast System" prognozes. Šosestdien daudzviet gaidāms sniegs un neliels lietus. Sniega mākoņi vietām Latvijā gaidāmi līdz trešdienai, 28.novembrim. Atbilstoši pašreizējām prognozēm vairāk snigs naktī uz otrdienu un otrdien. Šajās diennaktīs gaidāms mainīgs mākoņu daudzums un pārsvarā lēns vējš. Gaisa temperatūra naktīs noslīdēs zem nulles, vietām arī zem -5 grādiem. Dienas vidū gaisa temperatūra svārstīsies ap nulli. Nākamās nedēļas vidū sals pastiprināsies, dažviet - galvenokārt austrumu novados - kļūs aukstāks par -10 grādiem, un valsts austrumos arī dienas vidū gaidāms sals līdz -6 grādiem. Visticamāk, no ceturtdienas pieņemsies spēkā dienvidu vējš, un lielajā vējā aukstums šķitīs skarbāks, lai gan gaisa temperatūra nākamās nedēļas izskaņā varētu paaugstināties. Nav gaidāmi būtiski nokrišņi. Kā ziņots, aukstais laiks ļaus sākt sniega ražošanu slēpošanas trasēs. Nākamnedēļ pamazām aizsals dīķi, ezeri un daļa upju.

Pašreizējais "Breksita" sarunu rezultāts Eiropas Savienībai ir ļoti labs, norāda Ministru prezidents Māris Kučinskis. Viņš gan uzsvēra, ka "Breksita" vienošanās projektu vēl jāakceptē Lielbritānijas parlamentam, Eiropas Parlamentam un visām 25 ES valstīm. Ja tas tiks izdarīts, tad pēc premjera domām attiecības ar Lielbritāniju varēšot pielīdzināt attiecībām ar Norvēģiju un Šveici. Šodien par Brexit vienošanās projektu lems Saeimas Eiropas lietu komisija, savukārt svētdien, 25.novembrī ārkārtas Eiropadomes sēdē Briselē Latvijas nostāju paudīs paudīs Ministru prezidents Māris Kučinskis. Vakar Ministru kabinets ārkārtas sēdē atbalstīja Ārlietu ministrijas sagatavoto Latvijas pozīciju jautājumā par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības jeb "Brexit" līgumu.

Atstājiet komentāru