2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 22.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 22.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00

Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils domē darbu sāks jauna deputāte (attēlā); Meklē veidu, kā samazināt antibiotiku lietošanu; un Jēkabpils sporta centrs šodien organizē koptreniņu dienu “Kustību prieks”.

Šodien notiks kārtējā Jēkabpils domes sēde un tās darbā pirmo reizi piedalīsies jaunā deputāte Signe Bērziņa no KPV LV. Jau ziņots, ka 13.Saeimas vēlēšanās startēja un Saeimā iekļuva Jēkabpils domes deputāts Kaspars Ģirģens un atbrīvojās deputāta vieta pašvaldībā. Saskaņā ar centrālās vēlēšanu komisijas publiskoto informāciju 2017.gadā notikušajās pašvaldību vēlēšanās Signe Bērziņa ieguva otru lielāko vēlētāju balsu skaitu no "KPV LV" saraksta Jēkabpilī uzreiz aiz Ģirģena. Signe Bērziņa pašvaldību vēlēšanās bija saņēmusi 648 vēlētāju balsis. Viņa bija saņēmusi arī 105 plusiņus un tikusi svītrota 19 reizes. Kā liecina uz pašvaldību vēlēšanām apkopotā CVK informācija, Signe Bērziņa ir biedrības JJSK jeb Jēkabpils Jātnieku sporta kluba valdes locekle.

Šodien Jēkabpils pilsētas pašvaldībā ar domes vadību un sociālās jomas speciālistiem tiksies Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas rīkotā konkursa “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība 2018” vērtēšanas komisija. Konkursa mērķis ir vērtēt Latvijas pašvaldības, nosakot labākās, kuras nodrošina lielāko atbalstu, kā arī daudzveidīgākos un pieejamākos pakalpojumus ģimenēm ar bērniem. Konkurss norit divās kārtās. Jau ziņots, ka Jēkabpils konkursā ir izvirzīta konkursa otrajai kārtai.

Šodien pulksten piecos pēcpusdienā Jēkabpils Tautas nama kamerzālē notiks pasākums “Cenzūra. Saruna par mūziku”. Ceturtajā projekta “Aizliegtie vārdi” pasākumā “Saruna par mūziku” piedalīsies mūzikas žurnālists Orests Silabriedis, kurš pētījis mūzikas vēsturi padomju gados, un kultūras darbinieki – Aigars Godiņš, Iveta Tāle un Vita Talla. No 2018. gada maija līdz decembrim Jēkabpilī tiek organizēts Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstīts projekts “Aizliegtie vārdi”. Tā ietvaros jau notikuši trīs pasākumi – sarunas par padomju laika cenzūru un tās ietekmi uz personas radošo darbību žurnālistikā, kino un rakstniecībā. Pasākums bez ieejas maksas.

Turpinām ziņas

Akciju sabiedrībai "Pasažieru vilciens" jaunos elektrovilcienus iegādāsies no Spānijas uzņēmuma "Talgo". Kopējā vilcienu piegādes līgumcena ir 225 miljoni 303 tūkstoši 262 eiro. Uzņēmumā norāda, ka "Talgo" iesniegtais piedāvājums ir saimnieciski izdevīgākais visā vilcienu paredzētajā ekspluatācijas laikā jeb 35 gados. Līgumcenā ietilpst vilcienu, to uzturēšanai nepieciešamā aprīkojuma piegāde, rezerves daļu fonda piegāde pirmajiem pieciem gadiem, kā arī personāla apmācība. Pēc vilcienu iegādes uzņēmums varēs ieviest intervāla grafikus visos vilcienu maršrutos, proti, noslogotākajos laikos - darba dienu rītos un vakaros - vilcieni kursēs ik pēc 15 līdz 20 minūtēm. Paredzēts, ka jaunie elektrovilcieni kursēs Aizkraukles, Tukuma, Skultes un Jelgavas virzienā.

Kā liecina antibakteriālo līdzekļu patēriņa dati, Latvijā antibiotiku patēriņš cilvēku ārstēšanai ir viens no zemākajiem rādītājiem Eiropas Savienībā. Veselības ministrija norāda, ka ir svarīgi šo pozīciju saglabāt vai panākt to, ka šis rādītājs samazinās vēl vairāk, vienlaicīgi panākot kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību Latvijas iedzīvotājiem. Ministrija norāda, ka nepamatota antibiotiku lietošana ir viens no galvenajiem iemesliem mikroorganismu rezistencei jeb mikroorganisma spējai izdzīvot un augt tādas antibiotikas klātbūtnē, kura parasti nomāktu šīs sugas baktēriju augšanu vai to iznīcinātu, kas ir nozīmīga veselības aprūpes problēma. Pie plāna izstrādes, kā samazināt antibiotiku lietošanu, šobrīd strādā Veselības un Zemkopības ministrijas.

Un vēl

Šodien Jēkabpils sporta centrā norisināsies koptreniņu diena “Kustību prieks”. Pulksten 11tos uz koptreniņiem Jēkabpils mežaparkā sporta speciālista vadībā aicināti seniori. Savukārt pulksten 18.45 Jēkabpils sporta namā uz koptreniņiem sporta speciālista vadībā aicināts ikviens interesents.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties:«KPV LV» uztur Gobzema kandidatūru premjera amatam, bet kuluāros jau apspriež kompromisa figūras; Meistardarbnīcu ciklā “Praktiskais sēlis” adīs maučus; un Ārstu biedrības prezidenta amatā ievēlē ģimenes ārsti Aizsilnieci.

Saeimā ievēlētās partijas sākušas konsultācijas par nākamās valdības izveidi. “KPV LV” joprojām uztur Alda Gobzema kandidatūru premjera amatam, bet Jaunā konservatīvā partija pati sarunas ar citām partijām nemaz nerosinās. Tas, cik ātri izdosies vienoties par nākamo valdību, ir atkarīgs arī no partiju spējas atkāpties no savām ambīcijām. “KPV LV” joprojām uztur sava pārstāvja Alda Gobzema kandidatūru premjera amatam, lai arī kuluāros jau izskanējis, ka Valsts prezidents nemaz neplāno viņu lūgt sastādīt valdību. Vai “KPV LV” ir gatavi mainīt viedokli un meklēt kādu kompromisa kandidātu, varētu būt zināms pēc šīsdienas paredzētajām “KPV LV” sarunām ar apvienību “Attīstībai/Par!”. Tikmēr Saeimas kuluāros kā kompromisa premjera amata kandidāti tiek apspriesti vairāki uzvārdi – Edgara Rinkēviča, Jura Pūces un arī Daniela Pavļuta.

Valdība vakar apstiprinājusi Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavoto noteikumu projektu par valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijām un pirmsskolas jeb bērnudārzu izglītības programmu paraugiem, kuras pirmsskolas izglītības iestādes sāks ieviest no 2019./2020.mācību gada. Nākamā gada pavasarī pirmsskolas saņems mācību programmas un mācību līdzekļu paraugus, kā arī metodiskos materiālus. Tāpat arī tiks nodrošināta piekļuve e-mācību moduļiem par pilnveidotā satura un pieejas īstenošanu. No 2019.gada janvāra Skola2030 piedāvās mācības 1 200 bērnudārzu pedagogiem, kuri īsteno obligāto pirmsskolas izglītības programmu piecus un sešus gadus veciem bērniem.

Eiropas Komisija saskaņojusi Latvijas 2019.gada budžeta plānu, norādot, ka tas visumā atbilst Stabilitātes un izaugsmes pakta noteikumiem, tomēr aizejošā valdība tālākai pieņemšanai to virzīt nevar, tāpēc, gaidot jaunās izveidošanu, domā, kā risināt šādas situācijas radītās problēmas. Valdība oktobrī atbalstīja Vispārējās valdības budžeta plāna projektu 2019.gadam un iesniedza to iropas Komisijai atzinuma sagatavošanai. Finanšu ministrija informējusi, ka atšķirībā no citiem gadiem, kad šajā laikā valdībā ir sagatavots arī valsts budžets, šoreiz tiek iesniegts budžeta plāna projekts pie nemainīgas politikas. Tas ietver prognozētos ieņēmumus un izdevumus, kas atbilst pēdējām makroekonomiskajām prognozēm un visiem lēmumiem, kas pieņemti līdz septembra beigām.

Turpinām ziņas

30. novembrī plkst. 19.00 Jēkabpils Tautas namā notiks tautas deju kolektīvu koncerts “Simts gadu dejā”. Koncertā, kas būs veltījums Latvijas svētkos ikvienam, mīlestību deju rakstos izdejos četri tautas deju kolektīvi, kuri šogad svin katrs savu – 25. gadadienu. Četri kolektīvi – kā četri Latvijas gadalaiki, katrs ar savu skaistumu un krāsām. 4×25 – kopā simts. Simts gadu, simtiem dejas soļu, simtiem dejas rakstu. Pasākums bez ieejas maksas.

1. decembrī plkst. 10:00 Krustpils pilī, projektā „Praktiskais sēlis”, norisināsies nodarbība „Mauču adīšana”, meistare Daiga Melnace. Mauči, dūrgaļi, aproči, maustiņi, pulsa sildītāji - tik dažādi tautas valodā tiek dēvētas adītas apģērba detaļas, kuras savulaik vilka uz linu krekla piedurknēm, kurām nebija aproču. Krustpilī pulsa sildītājus sauca par „stuļpēm”, tos parasti vilka uz roku stilbiem aukstā laikā. Agrāk stuļpes visbiežāk adīja no melnas dzijas ar baltiem sīkiem zīļu vai citas krāsas dzīparu rakstiem. Stuļpes bija pa lielākai daļai ne pogājamas, bet uzmaucamas pār roku, ap 15 cm garas. Mūsdienās tos nereti izmanto arī kā greznus aksesuārus. Lai saglabātu senās tradīcijas un iedrošinātu pie adīšanas ķerties arī citus, meistares Daigas Melnaces vadībā būs iespēja apgūt pirmās iemaņas mauču jeb stuļpes adīšanā. Īpašu uzmanību veltot latviešu tautas rakstu saglabāšanai, un tālāk nodošanai, ieadot tos maučos.

Un vēl

Vakar Latvijas Ārstu biedrības biedru sapulcē par biedrības prezidenti tika ievēlēta līdzšinējā viceprezidente, ģimenes ārste Ilze Aizsilniece. Savukārt par biedrības viceprezidentiem ievēlēts nefrologs Māris Pļaviņš un bijušais Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Zemgales reģionālā centra vadītājs Roberts Fūrmanis. Kā galvenos uzdevumus jaunievēlētā biedrības prezidente uzsver normatīvu maiņu, kas atceltu kriminālatbildību par medicīnisko kļūdu, veselības aprūpes pakalpojumu cenu noteikšanu un finansēšanas principu pārskatīšanu, kā arī veicināt pienācīgu ārstu darba samaksu Latvijā, īpaši uzmanību vēršot uz ārstu-rezidentu un jauno ārstu algu palielināšanu. Aizsilniece vēlas stiprināt ārstu profesionālo neatkarību, saglabājot esošos sertifikācijas un tālākizglītības principus.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Vides apsaimniekošanas uzņēmums "Eco Baltia vide" testēs jaunus risinājums šķiroto atkritumu savākšanai lauku reģionos. Kompānija informē, ka atkritumu šķirošanas pilotprojekts decembrī notiks Pļaviņu novadā, un tā gaitā no iedzīvotājiem viņu dzīvesvietās tiks savākts izlietotais stikla iepakojums. "Eco Baltia vide" pilotprojekta laikā pārbaudīs, cik efektīvi un lietderīgi ir izmantot mobilo atkritumu savākšanas autobusu ikdienā šķiroto atkritumu savākšanai no lauku reģionu viensētām. Stikla savākšanas akcija no privātmājām Pļaviņu novadā notiks decembrī. Iedzīvotāji aicināti līdz 10.decembrim pieteikt stikla iepakojuma izvešanu pa tālr.65133060 vai e-pastā - komunalie_pakalpojumi@plavinas.lv. Par konkrētu laiku, kad notiks stikla izvešana, iedzīvotājus plānots informēt decembra vidū.

4. decembrī, plkst. 17.30 Pļaviņu novada Mākslas skolas kolektīvs aicina uz izstādes „Brīnumi notiek” atklāšanu Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē. Šajā izstādē būs apskatāmi 2018. gada absolventu mācību programmas noslēguma un citi radošie darbi, kas parāda cik dažādi cilvēki mēs varam būt, cik daudz domu un interešu mums mēdz būt. Šo audzēkņu noslēgumu darbi ir emocionālā komunikācija starp darba autoru un skatītāju. Tā ir valoda, kurā mākslinieki tēlu veidā izsaka savas intereses, aizraušanās, izjūtas, pārdzīvojumus un viedokli par apkārtējo pasauli. Izstāde ir jauno mākslinieku rotaļa ar radošajiem paņēmieniem – krāsu, līniju, koku un mālu.  Izstāde būs skatāma no 4. decembra līdz 29. decembrim Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē. Tās apmeklēšana būs bezmaksas.

Turpinām ziņas

Pirms valsts svētkiem Salas novada Biržu Tautas namā notika SIA "Miķelāni Bekons" vadītāja Ilvara Strazdiņa tikšanās ar Biržu iedzīvotājiem. Tikšanos iniciēja un arī piedalījās sanākšanā Salas novada pašvaldības pārstāvji, ar mērķi iedzīvotājus tuvāk iepazīstināt ar cūku kompleksa vadību, uzņēmuma darba specifiku un turpmākajiem plāniem. Svarīga sanākšanas daļa bija veltīta vietējo lauksaimnieku un SIA "Miķelāni Bekons" veiksmīgas sadarbības attīstībai un pilnveidošanai. Tikšanās reizē tika nolemts jau tagad lauksaimniekiem sākt pieteikt privātas tikšanās ar SIA "Miķelāni Bekons" pārstāvjiem, lai laikus vienotos par šķidrmēslojuma izmantošanu un transportēšanu uz vietējo zemnieku laukiem (laiki, daudzumi, vietas u.tml.). Plašāka informācija salas novada mājaslapā.

Kokneses internātpamatskolas – attīstības centra pedagogiem Marutai Urgai un Aijai Kārkliņai bija iespēja piedalīties Erasmus + 2018 projekta “Pedagogu profesionālo prasmju pilnveidošana mūsdienīgai izglītībai” organizētajos kursos “Benchmarking Course Finnish Education System” Somijā. Ziemeļvalsts skolās klases ir aprīkotas ar datoru, interaktīvo tāfeli, datu kameru un krīta tāfeli. Katram skolēnam ir planšetdators, ko izmanto mācībām. Pamatskolas izglītība ir bezmaksas, iekļaujot mācību grāmatas, darba burtnīcas, planšetdatoru un pusdienas. Daudzās klašu telpās bez ierastajiem soliem ir lielās vingrošanas bumbas un pufi, jo skolēns var izvēlēties, kā viņam ērtāk mācīties. Pēc Somijas skolu apmeklējuma secints, ka nevar veikt izmaiņas tikai izglītības sistēmā, neveicot pārmaiņas sabiedrības dzīvē, ja sabiedrība, ģimene nav gatava tās pieņemt un atbalstīt, it sevišķi tas attiecināms uz speciālo izglītību, kurā īpaši svarīga ir individuālā pieeja katram bērnam, kuras nodrošināšanai nepieciešama ir sadarbība un atbalsts no bērna ģimenes.

Un vēl

Preiļu novada dome aicina privātmāju īpašniekus, daudzdzīvokļu dzīvojamo māju iedzīvotājus, valsts iestādes, pašvaldības iestādes un uzņēmumus piedalīties skatlogu, ēku fasāžu un priekšlaukumu noformējuma konkursā „Skaistākais Ziemassvētku noformējums”. Konkursam jāpiesakās līdz 21. decembrim, aizpildot pieteikuma veidlapu un iesniedzot to Preiļu novada domes Apmeklētāju pieņemšanas un informācijas centrā vai pagastu pārvaldēs. Konkursa “Skaistākais Ziemassvētku noformējums” objektu izvērtēšana norisināsies līdz 6. janvārim. Konkursa uzvarētāju apbalvošana notiks ikgadējā Uzņēmēju pasākumā 2019. gada februārī.


Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:13. Saeima šodien pulcējās uz pirmo sēdi; Kokneses novadā ugunsgrēka draudus radījis netīrīts dumvads; un Pēc nedēļas laikapstākļi varētu ļaut darbu sākt pirmajām slēpošanas trasēm.

13. Saeima šodien pulcējās uz pirmo sēdi, kurā izskatīšanai komisijām nodeva teju 30 likumprojektus. Sēde tika pavadīta bez plašām debatēm, vien daži deputāti kāpa tribīnē, lai iepazīstinātu pārējos ar likumprojektu būtību, aicinot atbalstīt likumprojektu nodošanu komisijām. Pirmā kārtējā sēde sākās ar klusuma brīdi, kurā deputāti un citi klātesošie pieminēja Zolitūdes traģēdijā bojāgājušos. Saeimas kārtējā sēdē izskatīšanai saeimas komisijās nodoti grozījumi likumā "Par policiju", kas paredz paplašināt policijas darbinieku tiesības. Tāpat deputāti nodeva komisijām likumprojektu, kas paredz kriminalizēt nelikumīgi izņemtu orgānu izmantošanu medicīniskiem vai jebkādiem citiem mērķiem. Tāpat Saeima šajā sēdē nodeva izskatīšanai atbildīgajā komisijā trešajā jeb galīgajā lasījumā Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa Saeimā otrreizējai caurlūkošanai atgrieztos grozījumus Darba likumā.

Valsts vides dienests šogad apturējis trīs nelegālu atkritumu pārrobežu pārvadājumus, tādējādi novēršot 22,82 tonnu plastmasas atkritumu ievešanu Latvijā. Pārbaudes, kurās konstatēti pārkāpumi, veiktas pārvadājumiem, kuri Latvijā ieradušies Ventspils ostā. Atkritumu pārvadājumi ceļojuši uz Latviju no Zviedrijas un Norvēģijas. Vides dienests novērsis "iespaidīgu afēru", kurā no Zviedrijas ievestos atkritumus bija paredzēts uzdot par Latvijas teritorijā savāktiem, tādējādi mākslīgi palielinot mūsu valstī savākto un reģenerēto atkritumu daudzumu. Atkritumus tika plānots norādīt par Latvijā savāktiem un tad nodot pārstrādei Latvijā, lai saņemtu dabas resursu nodokļa maksāšanas atbrīvojumu, izvairoties no nodokļu nomaksas. Vides dienesta iegūtā informācija un lietu materiāli nosūtīti tiesībsargājošām institūcijām izmeklēšanai.

Turpinām ziņas

Vakar pēcpusdienā ugunsdzēsēji glābēji devās uz Kokneses novadu, kur divstāvu dzīvojamās mājas dūmvadā dega sodrēji. Kopējā degšanas platība bija 5m2. Ugunsdzēsēji glābēji apsekoja bēniņus, lai pārliecinātos, ka karstuma ietekmē nav aizdegušās jumta konstrukcijas. Par laimi ēka nebija cietusi. Ugunsdzēsēji atgādina, ka dūmvada tīrīšana ir jāveic pirms apkures sezonas, tomēr, ja tas nav izdarīts, tad jāatrod iespēja to izdarīt pēc iespējas ātrāk. Netīrīti dūmvadi ir bīstami un var izraisīt postošus ugunsgrēkus! Privātmāju īpašnieki dūmvadu tīrīšanu var veikt paši, ja ir tam nepieciešamās zināšanas un aprīkojums.

Nepatiesu ziņu izgatavošanā un publicēšanā apsūdzētais Niks Endziņš ir atbrīvots no apcietinājuma un viņam ir piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Endziņš atbrīvots no apcietinājuma, jo viņam beidzies apcietinājumā turēšanas termiņš. Tā vietā viņam tagad piemērots drošības līdzeklis – nodošana policijas uzraudzībā, kā arī aizliegums izbraukt no valsts. Endziņš atradās apcietinājumā kopš augusta beigām. Jau ziņots, ka jūlijā Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa sāka kriminālprocesu pēc vairāku uzņēmēju un valsts iestāžu pārstāvju iesniegumiem par to, ka interneta vidē tiek izplatītas ar drošības apdraudējumu saistītas ziņas, kas izraisījušas sabiedrisko rezonansi un neizpratni par likumību. Policija izmeklēšanā secināja, ka kopumā internetā atrodamas vismaz septiņas analoģiska satura interneta vietnes, kas tika slēgtas.
Valdība atbalstīja grozījumuys Dzīvesvietas deklarēšanas likumā, kas paredz nodrošināt, ka personām, laika posmā, kad tiek turētas apcietinājumā vai izcieš sodu ieslodzījuma vietā, būtu iespēja ar iestādes starpniecību reģistrēt ieslodzījuma vietas adresi kā savu papildu adresi. Vienlaikus paredzēts, ka regulējums attiecībā uz Iedzīvotāju reģistrā iekļauto ziņu aktualizēšanu, būs attiecināms arī uz ārstniecības iestādi, kurā saistībā ar medicīniska rakstura piespiedu līdzekļu noteikšanu kriminālprocesa ietvaros, paredzama ilgstoša personas uzturēšanās. Regulējums attieksies arī uz psihiatriskās ārstniecības iestādi, kurā stacionēts pacients bez tā piekrišanas, vai kurā pacients ārstējas brīvprātīgi. Turklāt likumprojektā ietvertais regulējums paredz arī Pacientu tiesību likumā noteikto pacienta tiesību ievērošanu. Līdz ar to likumprojekts palīdzēs nodrošināt personu sasniedzamību ieslodzījumu vietās un ārstniecības iestādēs.

Un vēl

Atbilstoši pašreizējai laika prognozei nākamās nedēļas vidū vai otrajā pusē varētu tikt atvērtas pirmās slēpošanas trases Latvijā, galvenokārt Vidzemē. Saskaņā ar "Global Forecast System" prognozi no pirmdienas, 26.novembra, gaidāms pietiekams aukstums, lai varētu sākt sniega ražošanu slēpošanas trasēs uz austrumiem no Rīgas. Nākamās nedēļas vidū un otrajā pusē gaisa temperatūra vietām Austrumlatvijā naktīs var noslīdēt pat zem -10 grādiem, un kaut neliels sals gaidāms visā valstī. Dabiskā sniega sega valsts lielākajā daļā nākamnedēļ būs plānāka par pieciem centimetriem, vairāk var uzsnigt tikai dažās vietās, kur pāri ies no jūras nākošas mākoņu rindas. Paredzams, ka visvairāk snigs nākamās nedēļas sākumā teritorijā uz dienvidiem no Rīgas jūras līča - galvaspilsētā, Jūrmalā, Jelgavā, Dobelē un apkārtējos novados.

Atstājiet komentāru