2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils radio1 ziņas 2018.gada 21.novembrī

Jēkabpils radio1 ziņas 2018.gada 21.novembrī

Radio1 ziņas pulksten7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Pabriks saņemtu pielaidi valsts noslēpumam, par Gobzemu skaidrības nav; Šodien tiksies Latvijas lielo pilsētu pašvaldību vadītāji; un Jēkabpils sporta centrs aicina uz pusstundas skrējienu (attēlā).

Politiķim Artim Pabrikam no Attīstībai/Par ir iespējams izsniegt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam, savukārt par politiķi Aldi Gobzemu no KPV LV ir nepieciešama papildus pārbaude. Satversmes aizsardzības biroja preses pārstāve Iveta Maura apstiprināja, ka birojs ir pabeidzis priekšpārbaudes par diviem premjera amata kandidātiem, kuriem jau iepriekš ir bijusi izsniegta speciālā atļauja pieejai valsts noslēpumam. Šāda atļauja iepriekš bijusi Pabrikam un Jānim Bordānam, kuri savulaik valdībā strādāja kā aizsardzības un tieslietu ministri. Par trešo premjera amata kandidātu ir nepieciešama papildus pārbaude, jo personai iepriekš nav bijusi izsniegta speciālā atļauja pieejai valsts noslēpumam. SAB par situāciju ir informējis Valsts prezidentu.

Politiķis Aldis Gobzems uzskata, ka papildus pārbaudei pielaides valsts noslēpumam saņemšanai nevajadzētu būt šķērslim, lai Valsts prezidents Raimonds Vējonis izšķirtos premjera amatam nominēt "KPV LV" politiķi Aldi Gobzemu, šādu nostāju aģentūrai LETA pauda politiķis. Gobzems ir pārliecināts, ka viņš saņems pielaidi valsts noslēpumam un ka šajā jautājumā "viss būs kārtībā". Komentējot to, ka par Arti Pabriku un Jāni Bordānu jau tagad atzīts, ka viņi būtu gatavi saņemt pielaidi valsts noslēpumam, Gobzems norādīja, ka pašlaik šajā jautājumā "norisinās normāls process", jo abi pārējie politiķi jau iepriekš kā ministri ir saņēmuši pielaidi valsts noslēpumam.

Eiropas Savienības Tiesa mēneša beigās izskatīs lietu, kurā Lielbritānijas valdība lūgta izklāstīt, kādā veidā valsts var anulēt lēmumu izstāties no Eiropas Savienības. Lielbritānijas Augstākā tiesa vakar noraidīja valdības mēģinājumu apstrīdēt zemākās instances tiesas spriedumu, kurā ES Tiesa aicināta izklāstīt "vai, kad un kā" Lielbritānija var vienpusēji anulēt savu lēmumu izstāties no Eiropas Savienības. Lietu caur augstāko tiesu Skotijā ierosināja leiboristi, skotu nacionālisti un zaļie no Lielbritānijas un Skotijas parlamentiem un Eiropas Parlamenta. Augstākā civilā tiesa Skotijā septembrī nolēma nodot šo jautājumu Eiropas Savienības Tiesā, kur to plānots sākt izskatīt 27.novembrī.

Turpinām ziņas

Jēkabpils domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis šodien Rīgā piedalīsies Latvijas Lielo pilsētu asociācijas organizētajā LLPA biedru – republikas pilsētu domju priekšsēdētāju – kopsapulcē. Tajā notiks tikšanās ar Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieci Jolantu Plūmi par valsts budžeta veidošanas procesu un pašvaldības budžetiem. Tikšanās laikā pārrunās arī informāciju par nodokļu ieņēmumiem 2018. – 2021. gadā. Kopsapulcē plānota arī Lielo pilsētu asociācijas biedru pārstāvju diskusija par viedokli jaunās valdības deklarācijā iekļaujamajiem jautājumiem, kas skar pašvaldību darbību.

Šodien Līvānos norisināsies seminārs lauksaimniekiem. Biedrība “Preiļu rajona partnerība” aicina visus LEADER projektu ieviesējus, potenciālos projektu iesniedzējus un citus interesentus piedalīties seminārā – diskusijā “Seminārs – diskusijas  fokusgrupām par Sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģijas  īstenošanu”. Uz semināru aicināti LEADER projektu īstenotāji un potenciālie projektu iesniedzēji, kā arī citi interesenti. Seminārs šodien sāksies pulksten desmitos un norisināsies Līvānos, Domes ielā 3.

Un vēl

Šodien Jēkabpils mežaparkā norisināsies tradicionālais pusstundas skrējiens. Tas sāksies pulksten sešos vakarā un noritēs kopā ar FANS Prosport. Pulcēšanās pie kalnu namiņa.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties; Prezidents vēl nenominē premjeru un dod partijām laiku vienoties; Plāno atteikties no vienota pamata darbalaika valsts pārvaldes iestādēs; un Jēkabpils galveno Ziemassvētku egli iedegs 8.decembrī.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis pēc konsultācijām ar Saeimā pārstāvētajām partijām vēl nenominēja premjera amata kandidātu un deva partijām laiku līdz 26.novembrim, lai vienotos par iespējamo nākamo koalīciju. Vējonis atzina, ka tikšanās laikā 13.Saeimā ievēlēto partiju pārstāvji viņu informēja, ka pagaidām nevienam no līdz šim izvirzītajiem Ministru prezidenta amata kandidātiem nav izteikta vairākuma atbalsta parlamentā.

Vakar Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas vadītāja amatā ievēlēts deputāts Kaspars Ģirģens no KPV LV. Ģirģens amatā tika ievēlēts ar pārliecinošu klātesošo deputātu vairākumu, saņemot 14 balsis. Par viņa vietnieku komisijā ievēlēta parlamentāriete Juta Strīķe no JKP. Komisijas sekretāra amatā apstiprināta deputāte Ilze Indriksone no nacionālās apvienības. Jau ziņots, ka Saeimā ir 16 pastāvīgās komisijas, kuras darbojas noteiktās likumdošanas jomās, piemēram, vērtē publisko izdevumu pamatotību. To uzdevums ir arī izpildvaras darbības uzraudzīšana.
Ņemot vērā radušos neskaidrību par to, kad darbu varētu sākt jauna valdība, Veselības ministrija jautājumu par mediķu atalgojuma palielināšanu rosinās skatīt esošajai valdībai Ministrija sagatavojusi informatīvo ziņojumu, kurā aprēķināts nepieciešamais finansējums, lai mediķu atalgojumu 2019., 2020. un 2021.gadā palielinātu par 20%. Ministrija lūgs Ministru prezidentu Māri Kučinski iekļaut valdības sēdes darbakārtībā informatīvo ziņojumu par mediķu atalgojuma palielināšanu. Informatīvo ziņojumu valdība varētu skatīt nākamnedēļ.

Turpinām ziņas

Šodien Ministru kabinets lems par "attiekšanos no novecojušā regulējuma par vienotu pamata darbalaiku valsts pārvaldes iestādēs", kas paredz, ka valsts pārvadē pamata darbalaiks ir no plkst.8.30 līdz 17. Šo pamata darbalaiku valsts pārvaldē nosaka 1996.gadā pieņemtie noteikumi "Par vienotu pamatdarbalaiku valsts pārvaldes iestādēs", kurus valdība plāno atzīt par spēku zaudējušiem. Valsts kancelejā skaidro, ka minētais regulējums ir pieņemts pirms vairāk nekā 20 gadiem un tas neatbilst faktiskajai situācijai valsts pārvaldes iestādēs. Tāpat Valsts kancelejā piebilda, ka patlaban Valsts pārvaldes iekārtas likums paredz, ka iestādes darba organizāciju nosaka iestādes vadītājs, līdz ar to iestādes vadītāja kompetencē ir noteikt iestādes vai tās struktūrvienības darbalaiku.

Nākamnedēļ, 26.novembrī, no plkst. 10.30 līdz 10.50, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests visā Latvijā uz trim minūtēm iedarbinās trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu civilās trauksmes un apziņošanas sistēmas darbību, kā arī, lai konstatētu bojājumus vai traucējumus trauksmes sirēnu darbībā un to skaņas signāla dzirdamībā. Jau ziņots, ka Latvijā ir uzstādītas 164 trauksmes sirēnas, kuras ir izvietotas tā, lai raidītais skaņas signāls būtu dzirdams apmēram 1,5 kilometru rādiusā. Trauksmes sirēnas ir paredzētas iedzīvotāju ātrai brīdināšanai gadījumos, kad notikusi dabas vai tehnogēna katastrofa, vai arī pastāv to draudi.

Un vēl

Šogad Jēkabpils Vecpilsētas laukumā Ziemassvētku galvenā egle iemirdzēsies jau 8. decembrī. Gaismiņas eglē tiks iedegtas plkst. 17.00, pēc tam ikvienu aicina izbaudīt “Pasaku nams” koncertprogrammu ģimenēm. Šajā dienā ne tikai iedegs centrālo pilsētas egli, bet arī īpašas akcijas “Mana egle ir Tava egle” laikā pārvērtīs Kena parku īpašā egļu stāstā. No plkst. 12.00 līdz 16.00 Kena parkā darbosies Ziemassvētku tirdziņš, kurā būs iespējams nopirkt piparkūkas, kādu siltu dzērienu, koka rotaļlietas, adījumus un citas mīļas un jaukas Ziemassvētku lietas. Savukārt plkst. 13.00 Kena parkā tiks atklātas Jēkabpils uzņēmēju, organizāciju un biedrību izrotātās egles. Eglītes apskatīt aicinās pasaku tēli, kas līdz plkst. 16.00 darbosies Kena parka estrādē. Pēc tam visi dosies uz lielās egles iedegšanu.

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

No 2. līdz 4. novembrim Rumānijas galvaspilsētā Bukarestē notika „Robochallenge” sacensības. Tajās piedalījās dalībnieki no četriem kontinentiem, parādot  savus izgudrojumus sacensībās. Desmitiem Mega Sumo robotu – nevienās citās Eiropas sacensībās tik daudz šo visjaudīgāko Sumo robotu nav startējuši. Pirmo reizi tika pārstāvēta arī Latvijas un “Robotu Skolas”  komanda. Sacensībās piedalījās Preiļu robotikas kluba dalībnieki Armands Upenieks un Matīss Buks kopā ar Aleksandru Tikačovu. Latvijas komandas jaudu un garu stiprināja arī Aldis Buks, Māris Bečs un Andis Jargans. Preiļu robotikas kluba pārstāvji piedalījās sacensībās ar trīs Mini Sumo robotiem un vienu Mega Sumo robotu. Mega Sumo šīs bija pirmās sacensības. Veiksmīgākais bija Mini Sumo robota “MA” starts, iegūstot  2. vietu. Aleksandra Tikačova būvētais Mikro Sumo ieguva 1. vietu savā kategorijā.

Atzīmējot iestādes izveidošanas 15 gadu jubileju, Labklājības pārvalde aicināja Preiļu novada bērnus un jauniešus piedalīties iestādes Logo konkursā, zīmējumos attēlojot savu redzējumu par pārvaldes būtību, sniedzot palīdzību ģimenēm ar bērniem, pensionāriem un invalīdiem. Oktobrī noslēdzās darbu pieņemšana un 15. novembrī visi darbu autori tika sumināti Dienas aprūpes centra organizētajā valsts svētku pasākumā “Sveicam Tevi, Tēvzeme!”. Par Logo konkursa uzvarētāja darbu tika noteikts Preiļu 1.pamatskolas 5.klases skolēna Kristera Šņepsta darbs. Pēc Kristera teiktā, viņš centies atainot sociālo jomu tādējādi, ka dažādo problēmu kalna galā augstākstāvošais cilvēks, kas iemieso sevī Labklājības pārvaldi, palīdzībā sniedz roku zemākstāvošajiem, lai kopīgi nonāktu saules apspīdētā virsotnē. Labklājības pārvaldes direktors Lauris Pastars, sveicot uzvarētāju, pateicās par tā devumu iestādes atpazīstamības veicināšanā. Tuvākajā laikā jauniegūtais logo tiks izmantots dažāda ar iestādes darbu saistīta inventāra noformējumā.

Turpinām ziņas

Lai noskaidrotu Preiļu novada iedzīvotāju un pilsētas ciemiņu viedokli par Preiļu pilsētas centra vizuālo izskatu, attīstību un veicinātu iedzīvotāju līdzdalību dažādu norišu plānošanā, līdz 23. novembrim turpinās aptauja, kurā aicināts piedalīties ikviens pilsētas iedzīvotājs. Aptaujas anketa elektroniskā formātā ir pieejama Preiļu pašvaldības mājaslapā www.preili.lv, bet drukātā veidā – Preiļu novada domes Apmeklētāju pieņemšanas centrā, Tūrisma informācijas centrā, Galvenajā bibliotēkā un “Jauniešu centrā “Četri””, kur var arī iesniegt aizpildītās anketas.

Tāpat arī iedzīvotāji tiek aicināti piedalīties Preiļu pilsētas svētku noformēšanā – uzšuj savu svētku karodziņu! Tā ir unikāla iespēja piedalīties Raiņa bulvāra noformēšanā! Brīva izvēle karodziņu audumos, krāsās un noformējumos. Tos var šūt no dažādu krāsu auduma. Karodziņus iespējams apdarināt ar mežģīnēm, aptamborēt, veikt uzdrukas vai izšūt. Vienīgais noteikums – jāievēro izmērs. Gatavie karodziņi tiks sašūti virtenēs, kuras rotās Raiņa bulvāri pilsētas svētku pasākumos. Preiļu novada iedzīvotāji, kuri vēlas piedalīties akcijā, aicināti karodziņus nogādāt Preiļu Kultūras namā. Sīkāka informācija pa tālruni 26 246 536 (Inese). Akcija norisināsies līdz 2019. gada 1. augustam.

Preiļos norisināsies veselības profilakses diena. 23. novembrī plkst. 9:00 reģistrācija Preiļu novada Labklājības pārvaldes zālē. Plkst. 9:00-14:00 Veselības rādījumu mērījumi – asinsspiediens, ķermeņa masas indekss, cukura līmenis asinīs un jautājumi ārstniecības speciālistiem. Plkst. 10:00-11:00 tikšanās ar ginekoloģi Dr. Svetlanu Morozovu, lekcija “Būt skaistai, būt veselai!”. Iespēja saņemt atbildes uz interesējošiem jautājumiem par krūts vēzi, skrīningu un agrīno diagnostiku. Dalība pasākumā un mērījumu veikšana - bez maksas.

Un vēl par Kultūras pasākumiem

23. novembrī plkst. 18.00 Preiļu kultūras namā Amatierteātru festivāls “SĪKO JOKU BIRUMS”.
Ieeja: bezmaksas.


23. novembrī plkst. 19:00 Jauniešu centrā “Četri” Diskotēka 13+ kopā ar DJ Gavrix. Ieeja – 1 eiro.

24. novembrī plkst. 19.00 Pelēču kultūras namā rudenīgu noskaņu koncerts “Ej rudenī ar siltām zvaigznēm acīs”. Vakara turpinājumā balle kopā ar Oskaru. Biļešu cena: EUR 2.00.

Līdz 30. novembrim Preiļu kultūras nama zālē aplūkojama Latvijas Dabas fonda ceļojošā fotoizstāde “Sauleskalna Ezerzemes daba un ainavas”

Līdz 30.novembrim Saunas Tautas namā RAIVJA KONSTANTINOVA radošo darbu izstāde

Līdz 16. decembrim Preiļu Mūzikas un mākslas skolā Mākslas nodaļas izstāžu zālē skatāma starptautiskā bērnu mākslas konkursa “Daudz baltu dieniņu” radošo darbu izstāde. Darbus var apskatīt no pulksten deviņiem rītā līdz sešiem vakarā, apmeklējumu iepriekš saskaņojot pa t. 29610964

Līdz 22. decembrim Preiļu Kultūras nama izstāžu zālē skatāma Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā laureātu izstāde “Mana Latvija”

Līdz 29. decembrim Preiļu Galvenās bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļā skatāma daiļamata meistares Albīnas Ancānes rokdarbu izstāde “Latvju rakstiem apvīts mūžs”
Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien aprit pieci gadi kopš Zolitūdes traģēdijas, vainīgo joprojām nav; Ievērojami palielinās maksu par nepamatotu ātrās palīdzības izsaukšanu; un Nedēļas nogalē sinoptiķi prognozē gan lietu, gan sniegu.

Zolitūdes traģēdijas krimināllietas tiesas izmeklēšana virzās uz priekšu sekmīgi, šādu viedokli pauž valsts apsūdzības uzturētāji, tomēr vainīgie joprojām nav saukti pie atbildības. Šodien aprit pieci gadi kopš traģēdijas, kad, sabrūkot lielveikalam Maxima, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Valsts apsūdzību šajā lietā uztur prokurori Agris Skradailis, Kaspars Cakuls un Jekaterina Kušakova. Apsūdzības uzturētāji uzskata, ka tiesas izmeklēšana kopš lietas nodošanas tiesai 2015.gada oktobrī ir sekmīgi virzījusies uz priekšu, ņemot vērā apstākli, ka aktīvā tiesvedības gaita faktiski tika aizsākta 2016.gada pavasarī. Šajos divarpus gados, tiesas sēdēs pārbaudot vairākus simtus pirmstiesas izmeklēšanā nopratināto personu liecības, uzklausot ekspertus, nopratinot aizstāvības pieteiktos lieciniekus un speciālistus, kā arī uzklausot apsūdzēto, tajā skaitā juridisko personu pārstāvju liecības, ir panākts ievērojams progress, uzskata prokurori. Tas lietas izskatīšanu pirmās instances tiesā ir cieši pietuvinājis tiesas izmeklēšanas noslēguma stadijai, proti debatēm, kam sekos apsūdzēto pēdējais vārds un tiesas spriedums. Nākamā tiesas sēde nozīmēta 6.decembrī.
Jau ziņots, ka 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē notika traģēdija, kad, sabrūkot lielveikalam Maxima, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Būveksperti secinājuši, ka traģēdija notika, jo bija nepareizi aprēķinātas jumta konstrukciju slodzes, tādēļ tas iegruva. Prokuratūra deviņām personām apsūdzības uzrādījusi par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, nonāvēšanu aiz neuzmanības un darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu.
Prokuratūra apsūdzības par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, kā rezultātā sabruka ēkas daļa, kas izraisīja smagas sekas, izvirzījusi piecām personām.

Par Interpola prezidentu šodien ievēlēts Dienvidkorejas pārstāvis Kims Čonjans, Krievijas kandidātam, pret kura ievēlēšanu iestājās rietumvalstis, ciešot sakāvi. ASV atbalstītais Kims, kurš jau līdz šim pildīja Interpola prezidenta pienākumus, amatā nomainīs Ķīnas pārstāvi Menu Hunvei. Mens septembra beigās pazuda, bet vēlāk uzradās Ķīnā, kur tika paziņots, ka pret viņu tiek veikta izmeklēšana par kukuļņemšanu.

Turpinām ziņas

Maksa par nepamatotu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta izsaukumu tiks palielināta par 40%, šodien lēma valdība. Līdz šim par nepamatotu izsaukumu maksa bija 40,14 eiro, bet turpmāk par šādu "pakalpojumu" būs jāmaksā 56,56 eiro, kas ir vidēji par 40% vairāk. Tāpat no 93,91 eiro līdz 133,39 eiro palielināta cena par brigādes izsaukumu pie ārzemnieka, kurš nesaņem no valsts budžeta apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, kā arī palielinātas pārējo ātrās palīdzības maksas pakalpojumu cenas.

No 2019.gada 1.jūlija tiks reorganizētas divas Izglītības un zinātnes ministrijas padotībā esošās valsts koledžas, tās pievienojot universitātēm - Rīgas 1.medicīnas koledža turpinās pastāvēt kā Latvijas Universitātes aģentūra, savukārt Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledža kļūs par Rīgas Tehniskās universitātes aģentūru. Abas minētās koledžas nodrošina kvalitatīvu speciālistu sagatavošanu valstij svarīgās tautsaimniecības jomās, un koledžu absolventi darba tirgū ir pieprasīti un novērtēti, skaidro Izglītības un zinātnes ministrijā, uzsverot, ka reorganizācijas rezultātā visas pašreizējās abu koledžu realizētās programmas turpinās īstenot universitāšu aģentūras, nodrošinot studējošajiem plašākas studiju un pētniecības iespējas un paaugstinot starptautisko konkurētspēju.
Pašreizējā statistika par situāciju ceļu satiksmē nav iepriecinoša – šogad uz Latvijas ceļiem bojā gājuši jau 133 cilvēki, bet ievainoti 4 tūkstoši 266. Novembrī vien bojā gājušas jau 12 personas, no kurām pieci ir gājēji. Neskatoties uz to, ka Valsts policija regulāri atgādina gan autovadītājiem, gan gājējiem un velosipēdistiem par to, cik svarīgi ir rūpēties par savu drošību, piedaloties ceļu satiksmē, nākas novērot, ka joprojām daudzi satiksmes dalībnieki mēdz kāpt uz tiem pašiem “grābekļiem”, radot iespējamu apdraudējumu sev un citiem satiksmes dalībniekiem. Joprojām viena no biežākajām kļūdām, ko pieļauj gājēji – uzskats, ka viņi uz ceļa ir redzami jebkurā situācijā un jebkurā diennakts laikā. Arī Valsts policijas rīcībā esošā statistika to apliecina – neredzamie gājēji ir problēma. Šogad gājējiem noformēti jau 3 tūkstoši 634 administratīvā pārkāpuma protokoli par gaismu atstarojošo elementu vai vestes neesamību. Policija aicina gājējus tumšajā diennakts laikā lietot atstarotājus gan ejot pa lauku ceļiem, gan pilsētā.

Un vēl

Tuvākajās dienās gaisa temperatūra Latvijā daudz nemainīsies, savukārt nākamnedēļ palaikam kļūs aukstāks, prognozē "Global Forecast System". Šīs nedēļas nogalē Latviju sasniegs zema spiediena ieplaka, tādēļ sestdien nedaudz līs un snigs. Svētdien sāks ieplūst vēsāks gaiss no ziemeļiem. Aukstam gaisam plūstot pār relatīvi silto Baltijas jūru, veidosies gubu mākoņi, kas svētdien un nākamās nedēļas sākumā vietām sagādās mērenu līdz stipru snigšanu. Gaisa temperatūra nākamajā nedēļā dažās naktīs vietām var noslīdēt nedaudz zem -10 grādiem, lielā valsts daļā arī dienas laikā saglabāsies neliels sals. Tikmēr Latvijas austrumos jau vakar sākusies meteoroloģiskā ziema. Tā ir iestājusies tad, ja diennakts vidējā gaisa temperatūra ilgstoši saglabājas zemāka par nulli.
Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Ievērojami pieaugs maksa par ātrās palīdzības nepamatotu izsaukšanu; Jēkabpils galveno egli iedegs kopā ar pasaku tēliem; un Latvijas austrumos jau sākusies meteoroloģiskā ziema.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis pēc konsultācijām ar Saeimā pārstāvētajām partijām vēl nenominēja premjera amata kandidātu un deva partijām laiku līdz 26.novembrim, lai vienotos par iespējamo nākamo koalīciju. Vējonis atzina, ka tikšanās laikā 13.Saeimā ievēlēto partiju pārstāvji viņu informēja, ka pagaidām nevienam no līdz šim izvirzītajiem Ministru prezidenta amata kandidātiem nav izteikta vairākuma atbalsta parlamentā.

Zolitūdes traģēdijas krimināllietas tiesas izmeklēšana virzās uz priekšu sekmīgi, šādu viedokli pauž valsts apsūdzības uzturētāji, tomēr vainīgie joprojām nav saukti pie atbildības. Šodien aprit pieci gadi kopš traģēdijas, kad, sabrūkot lielveikalam Maxima, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Valsts apsūdzību šajā lietā uztur prokurori Agris Skradailis, Kaspars Cakuls un Jekaterina Kušakova. Apsūdzības uzturētāji uzskata, ka tiesas izmeklēšana kopš lietas nodošanas tiesai 2015.gada oktobrī ir sekmīgi virzījusies uz priekšu, ņemot vērā apstākli, ka aktīvā tiesvedības gaita faktiski tika aizsākta 2016.gada pavasarī. Šajos divarpus gados, tiesas sēdēs pārbaudot vairākus simtus pirmstiesas izmeklēšanā nopratināto personu liecības, uzklausot ekspertus, nopratinot aizstāvības pieteiktos lieciniekus un speciālistus, kā arī uzklausot apsūdzēto, tajā skaitā juridisko personu pārstāvju liecības, ir panākts ievērojams progress, uzskata prokurori. Tas lietas izskatīšanu pirmās instances tiesā ir cieši pietuvinājis tiesas izmeklēšanas noslēguma stadijai, proti debatēm, kam sekos apsūdzēto pēdējais vārds un tiesas spriedums. Nākamā tiesas sēde nozīmēta 6.decembrī.

Maksa par nepamatotu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta izsaukumu tiks palielināta par 40%, šodien lēma valdība. Līdz šim par nepamatotu izsaukumu maksa bija 40,14 eiro, bet turpmāk par šādu "pakalpojumu" būs jāmaksā 56,56 eiro, kas ir vidēji par 40% vairāk. Tāpat no 93,91 eiro līdz 133,39 eiro palielināta cena par brigādes izsaukumu pie ārzemnieka, kurš nesaņem no valsts budžeta apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, kā arī palielinātas pārējo ātrās palīdzības maksas pakalpojumu cenas.

Turpinām ziņas

Vakar Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas vadītāja amatā ievēlēts deputāts Kaspars Ģirģens no KPV LV. Ģirģens amatā tika ievēlēts ar pārliecinošu klātesošo deputātu vairākumu, saņemot 14 balsis. Par viņa vietnieku komisijā ievēlēta parlamentāriete Juta Strīķe no JKP. Komisijas sekretāra amatā apstiprināta deputāte Ilze Indriksone no nacionālās apvienības. Publisko izdevumu un revīzijas komisijas pamatdarbs ir Valsts kontroles ziņojumu izskatīšana un konstatēto trūkumu novēršanas uzraudzība. Valsts Kontroles auditētajām ministrijām un iestādēm ir pienākums komisijai sniegt informāciju par konstatēto trūkumu novēršanas gaitu. Ja institūcijas nav pilnībā novērsušas pārkāpumus, komisija noskaidro iemeslus, uzklausa argumentus un, izvērtējot situāciju, nosaka papildu termiņus trūkumu novēršanai. Komisija pārbauda Saeimas grāmatvedību, izdevumu lietderību un likumību, kā arī parlamenta gada pārskatus.

Šogad Jēkabpils Vecpilsētas laukumā Ziemassvētku galvenā egle iemirdzēsies jau 8. decembrī. Gaismiņas eglē tiks iedegtas plkst. 17.00, pēc tam ikvienu aicina izbaudīt “Pasaku nams” koncertprogrammu ģimenēm. Šajā dienā ne tikai iedegs centrālo pilsētas egli, bet arī īpašas akcijas “Mana egle ir Tava egle” laikā pārvērtīs Kena parku īpašā egļu stāstā. No plkst. 12.00 līdz 16.00 Kena parkā darbosies Ziemassvētku tirdziņš, kurā būs iespējams nopirkt piparkūkas, kādu siltu dzērienu, koka rotaļlietas, adījumus un citas mīļas un jaukas Ziemassvētku lietas. Savukārt plkst. 13.00 Kena parkā tiks atklātas Jēkabpils uzņēmēju, organizāciju un biedrību izrotātās egles. Eglītes apskatīt aicinās pasaku tēli, kas līdz plkst. 16.00 darbosies Kena parka estrādē. Pēc tam visi dosies uz lielās egles iedegšanu.

Un vēl

Tuvākajās dienās gaisa temperatūra Latvijā daudz nemainīsies, savukārt nākamnedēļ palaikam kļūs aukstāks, prognozē "Global Forecast System". Šīs nedēļas nogalē Latviju sasniegs zema spiediena ieplaka, tādēļ sestdien nedaudz līs un snigs. Svētdien sāks ieplūst vēsāks gaiss no ziemeļiem. Aukstam gaisam plūstot pār relatīvi silto Baltijas jūru, veidosies gubu mākoņi, kas svētdien un nākamās nedēļas sākumā vietām sagādās mērenu līdz stipru snigšanu. Gaisa temperatūra nākamajā nedēļā dažās naktīs vietām var noslīdēt nedaudz zem -10 grādiem, lielā valsts daļā arī dienas laikā saglabāsies neliels sals. Tikmēr Latvijas austrumos jau vakar sākusies meteoroloģiskā ziema. Tā ir iestājusies tad, ja diennakts vidējā gaisa temperatūra ilgstoši saglabājas zemāka par nulli.

Atstājiet komentāru