2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 20.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 20.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpiliešiem emocionālu pārdzīvojumu sagādā pilsētas rīta modināšana; Svētku dienā liela interese bijusi par pilsētas muzejiem; un Ko par Latvijas valsts karogu stāsta rakstniece Anna Skaidrīte Gailīte (attēlā).

Jēkabpilī simtgades svētki aizritējuši bez būtiskiem starpgadījumiem. Jau no agra rīta un visas dienas garumā bija iespēja piedalīties dažādos pasākumos, ko gan jēkabpilieši, gan pilsētas viesi izmantoja. Sarunā ar Radio1 vairāki atzina, ka lielu emocionālu piedzīvojumu radīja pilsētas modināšana, kad ielās devās auto kolonna ar valsts karogiem un izbrauca cauri visai Jēkabpilij, iegriežoties katrā mikrorajonā. Arī Valsts svētkiem veltītais ekumēniskais dievkalpojums Krustpils luterāņu dievnamā, kur pēc svētbrīža koncertu sniedza koris Unda, bija kupli apmeklēts. Radio1 novēroja, ka dievnamā nav brīvu sēdvietu un daudziem nācās izmantot papildu vietas vai kāpt balkonā. Dievkalpojumu vadīja visu pilsētas konfesiju garīdznieki. Pēc dievkalpojuma un koncerta luterāņu dievnamā Jēkabpils domes vadība un garīdznieki sarokojās ar visiem dievnama apmeklētājiem, sveicot tos valsts svētkos.

Piemiņas mītiņā pie pieminekļa “Kritušajiem par Tēviju” pulcējās vairāk nekā 200 cilvēku, gan gados vecāka gadagājuma cilvēki, gan vidējā paaudze, gan jaunieši. Šeit skanēja uzrunas, pateicoties tie, kas par mūsu zemes brīvību atdeva visdārgāko – savu dzīvību un skanēja latviešu dziesmas grupas “Kreicburgas ziķeri” izpildījumā. Tās klausoties jaunākā paaudze dejoja līdzi mūzikas ritmam, priecājoties par brīvu Latviju un svinot savas valsts dzimšanas dienu.

Svētku svinīgajā pasākumā Krustpils kultūras namā ikvienam apmeklētājam bija iespēja iepazīties ar jēkabpiliešu veidoto dūraiņu izstādi. Šeit tika sumināti čaklākie Jēkabpils ļaudis un svinīgi sumināts šī gada Goda pilsoņa titula ieguvējs Aleksandrs Deinis. Svētki noslēdzās ar grupas Pērkons un kora Noskaņa koncertu Vecpilsētas laukumā, kā arī ar krāšņu salūtu uz Daugavas. Simtgades svētku dienas noslēgumā Vecpilsētas laukumā pulcējās vairāki tūkstoši jēkabpiliešu un pilsētas viesu, arī uguņošanu noskatīties bija ieradies liels pulks iedzīvotāju, kas pulcējas uz Daugavas promenādes jeb dambja, kā arī uz tilta pār Daugavu. Pēc uguņošanas, daudzi devās uz svētku balli Tautas namā, kā arī liela daļa, ejot mājup kavējās kena parkā, kur bija iedegtas simtiem svecītes izgaismojot parku un veidojot skaitli simts. Radio1 novēroja, ka šeit daudzi fotogrāfējās un vēl ap vienpadsmitiem naktī te valdīja liela rosība.

Lielu interesi svētku dalībniekos izraisīja arī izstādes, kas 18.novembrī bija skatāmas. Mākslas skolas Butaforijā pirmie apmeklētāji no Krustpils novada Variešu pagasta bija ieradušies vēl pirms muzeja atvēršanas. Butaforijas saimniece svētku dienā Daina Eglīte stāsta, ka visu dienu bijusi cilvēku plūsma un cits aiz cita nācis iepazīties ar Butaforiju un tās lellēm, kopumā šeit svētku dienā paviesojās vairāk kā 500 apmeklētāju, kas pēc Dainas Eglītes novērojumiem ir vairāk nekā tas bijis pilsētas svētku laikā.

Lielu ļaužu plūsmu 18.novembrī piedzīvojis arī laikmetīgās vēstures muzejs. Šeit pēc programmas bija paredzēts, ka ekskursija gida pavadībā pēdējā notiek pulksten divos dienā, pēc tam muzeja brīvais apmeklējums. Taču interese un vēlme bijusi tik liela, ka ekskursijas interesentu grupām tika vadītas līdz pat muzeja slēgšanas brīdim. Arī Jēkabpils vēstures muzejā Krustpils pilī visas dienas garumā bijis samērā daudz cilvēku vieniem nākot citiem aizejot ne mirklis nav bijis ar tukšām izstāžu zālēm. Galvenā interese bijusi par izstādi 100 iemesli lepoties ar Jēkabpili. Apmeklētāji saukuši arī savus iemeslus, kāpēc viņi lepojas ar Jēkabpili. Muzeja darbinieki ir izveidojuši lādi, un katrs izstādes apmeklētājs var uzrakstīt savu iemeslu lepoties ar pilsētu un iemest to lādē. Iespējams tie nākotnē tiks apkopoti un varbūt taps izstāde 1000 iemeslu lepoties ar Jēkabpili.

Un vēl

Jēkabpils goda pilsone un rakstniece Anna Skaidrīte Gailīte savā profilā sociālajā tīklā Facebook līdzdalījusi pārdomas par Latvijas valsts karogu. Viņa raksta, kad svētku rītā, saulei austot, viņai bijis gods būt to piecu jēkabpiliešu vidū, kas pilsētas centrā uzvelk piecus karogus un teikt uzrunu. Redzot plīvojam pacelto karogu, viņa nevarējusi valdīt asaras un sapratusi, ka ir īstais brīdis pastāstīt ļoti personiskas atmiņas par to, kāpēc viss, kas saistās ar šo mūsu neatkarības simbolu, viņai ir tik dārgs un sāpīgi aizkustinošs. Kad bijusi maza meitene un vēl nepratusi lasīt, ļoti daudz zīmējusi. Kādā reizē, kad bija sazīmējusi mājas un cilvēkus virs kuriem plivinājās sarkans karogs ar sirpi un āmuru, viņas vecākais brālis Dzintis visgudri teicis, ka tas nav mūsu karogs! Īstais, lūk, ir tāds! Un viņš pāri visai lapai uzzīmējis plīvojošu karogu ar baltu joslu vidū un pastāstījis leģendu par to kā sarkanbaltsarkanais karogs radies. Pēc tam viņa visu nākamo dienu zīmējusi Īsto karogu, bet brālis zīmējumus saburzījis un izmetis, sakot, ka par karoga zīmēšanu viņu varot aizvest uz Sibīriju. Sarkanbaltsarkanais karogs ticis noglabāts dziļi sirdī. Uz daudziem jo daudziem aizlieguma gadiem… līdz Atmodas brīdim. Rakstnieces pārdomas par karogu pilnā tekstā publicētas portālā radio1.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Kaspars Ģirģens pretendē uz Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas vadītāja amatu; Daudzviet apledojuši autoceļi, arī Jēkabpils; un Šonedēļ bieži gaidāms neliels sals.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis šodien Rīgas pilī tiekas ar partiju apvienības "Attīstībai/Par!" (AP) Ministru prezidenta amata kandidātu Arti Pabriku un partijas "KPV LV" Ministru prezidenta amata kandidātu Aldi Gobzemu. Jau ziņots, ka 7.novembrī Valsts prezidents Ministru prezidenta amatam nominēja Jaunās konservatīvās partijas premjera amata kandidātu Jāni Bordānu, dodot laiku līdz 21.novembrim panākt vienošanos par nākamās koalīcijas aprisēm, iespējamo valdības sastāvu un Saeimas vairākuma atbalstu. Tomēr trešdien, 14.novembrī apritot nedēļai pēc Bordāna nominēšanas, partijas Attīstībai/Par, nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, kā arī Jaunā Vienotība paziņoja, ka izstājas no valdības veidošanas sarunām. Līdz šim "KPV LV" bija vienīgā partija, kas bija paudusi skaidru atbalstu Bordāna veidotajai valdībai. Tomēr Bordāns trešdien pēc tikšanās ar Vējoni uzreiz atzina, ka valdība, ko bija iecerējis, pašlaik nav iespējama.

Šodien ir sasaukta arī parlamenta ārkārtas sēde, kurā tiks lemts par Saeimā ievēlēto partiju frakciju izvirzīto deputātu apstiprināšanu likumdevēja komisijās. Vairāku partiju pārstāvji vakar tikušies un faktiski panākuši vienošanos par Saeimas komisiju vadību. Zināms, ka bijušais Jēkabpils domes deputāts Kaspars Ģirģens pretendē uz Publisko izdevumu un revīzijas komisijas vadītāja amatu. Viņš arī pieteicies darbam Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā.

Latvijas proklamēšanas 100.gadadienas uzrunā pie Brīvības pieminekļa Valsts prezidents Raimonds Vējonis uzsvēra , ka tas, kāda būs ideālā Latvija, ir atkarīgs no mūsu pašu spēkiem. Savukārt Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzrunā Saeimas svinīgajā sēdē, kas veltīta Latvijas proklamēšanas 100.gadadienai, uzsvēra, ka Latvijai ir jāsargā demokrātija, kas ir vērtība, kas ielikta mūsu valsts pamatos. Analizējot Vējoņa un Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces svētku uzrunas, politologs Filips Rajevskis norādījis, ka tās abas viņam patika un bijušas atbilstošas svētkiem. Prezidents akcentējis savstarpējo solidaritāti, kuru viņš virza kā uz nākotni vērstu akcentu. Savukārt Saeimas priekšsēdētājas runā kā galveno akcentu politologs pamanīja vēsturisko ekskursu, kas bija pats par sevi interesants un vērtīgs sabiedrībai un arī jaunajiem Saeimas deputātiem.

Turpinām ziņas

Viens no svētku kulminācijas pasākumiem, gaismas uzvedums “Saules mūžs”, Rīgas centrā, Daugavas abos krastos, pulcēja vairāk nekā 100 tūkstošus iedzīvotāju. Daudzi no viņiem kā šausmīgu un biedējošu raksturo mirkli uzreiz pēc uguņošanas beigām, kad sanākušie visi vienlaikus centās pamest krastmalu. Šim procesam traucēja neskaitāmi šķēršļi, kas laikus nebija novākti. Tāpat arī sabiedriskais transports nespēja nodrošināt daudzo svētku dalībnieku nokļūšanu mājās. Valsts policija gan uzsver, ka situācija tika kontrolēta, tomēr pieļauj - nākotnē tik vērienīgos masu pasākumos varētu tikt ierobežots skatītāju skaits. Neskatoties uz nepatīkamo situāciju pēc uguņošanas, eksperti simtgades svinības vērtē kā izdevušās.

Otrdienas rītā apledojums daudzviet apgrūtina braukšanu pa valsts galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem, tādēļ slidenos ceļa posmus kaisa ar pretslīdes materiāliem. Lai uzlabotu braukšanas apstākļus ceļu uzturēšanas darbos iesaistītas 49 ''Latvijas autoceļu uzturētājs'' ziemas dienesta tehnikas vienības. Apgrūtināti braukšanas apstākļi ir arī uz Rēzeknes šosejas posmā Jēkabpils – Varakļāni, autoceļa Pļaviņas – Gulbene visa maršruta garumā un Kokneses šosejas posmā Skrīveru pagrieziens – Koknese.

Un vēl

Šī nedēļa Latvijā būs vēsākā kopš pavasara, nav gaidāmi būtiski nokrišņi, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs un "Global Forecast System". Anticiklona ietekmē laiks būs pārsvarā sauss, pūtīs lēni vēji, palaikam iestāsies bezvējš. Debesīm skaidrojoties un diennakts tumšajā daļā straujāk pazeminoties gaisa temperatūrai, vietām var apledot ceļi un tilti, atsevišķās vietās iespējama arī migla un sarma. Sagaidāms, ka nedēļas nogalē anticiklona ietekme mazināsies, iespējams neliels lietus un sniegs. Gaisa temperatūra caurmērā būs tuvu nullei, naktīs tā vietām noslīdēs līdz -6 grādiem, bet piekrastē reizēm pakāpsies līdz +6 grādiem. Iespējams, nākamnedēļ laiks kļūs aukstāks un sniegotāks.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Preiļu novada pašvaldībai par 7 tūkstoši 381 eiro izstrādāta jauna mājas lapa, un vēl viena tās sadaļa ir izstrādes stadijā. Jaunā lapa no līdzšinējās atšķiras ar mūsdienīgāku dizainu un mājaslapas apmeklētājiem vieglāk lietojamu informācijas izkārtojumu. Tāpat arī jaunā lapa būs ērti lietojama no mobilām ierīcēm, tajā integrēts funkcionāls meklētājs, ar informāciju nepārslogota galvenā lapa, kurā atrodama tikai aktuālākā informācija, kā arī pa jomām sadalīts saturs, pārskatāms un dažādām vajadzībām pielāgojams dizains. Aktuālā informācija mājaslapā izdalīta divās platformās - ziņās un pasākumos. Mājaslapā ir iestrādāta forma "Rakstīt novada domei", ar kuras starpniecību lietotājam ir ērti iespējams ziņot par radušos problēmu, uzdot jautājumu vai izteikt ierosinājumu. Jauno pašvaldības mājaslapu izstrādāja SIA "Info", ar kuru noslēgts līgums par 7 tūkstoši 381 eiro.

No SIA "Cīrīšu HES" saņemtās dividendes Aglonas novada pašvaldība ieguldīs traktora iegādē. Oktobra vidū pašvaldība no "Cīrīšu HES" saņēmusi 24 tūkstoši eiro dividendes, un 23 tūkstoši 578 eiro nolemts ieguldīt traktortehnikas iegādē. Pašvaldība iegādāsies jaunu traktoru, kuram jānodrošina vismaz divu gadu garantija. Atbilstoši pašvaldības noslēgtajam iepirkumam transportlīdzekli pašvaldībai piegādās Latvijas-Baltkrievijas kopuzņēmums SIA "M.T.Z.-Serviss" no Gulbenes novada. Lauksaimniecības tehnikas un traktortehnikas tirgotājs iepirkumā bija vienīgais pretendents. Savukārt atlikusī dividenžu summa iekļauta pašvaldības budžeta sadaļā "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Valsts Kultūrkapitāla fonds finansiāli atbalstījis Līvānu novada Centrālās bibliotēkas projektu – tikšanos ciklu  “Es un Tu bibliotēkā”. Projektā Līvānu novada Centrālā bibliotēka  2018. gada noslēgumā un 2019. gada sākumā aicina apmeklēt tikšanās ar rakstnieku un dzejnieku Andri Akmentiņu decembrī, janvārī paši mazākie lasītāji tiksies ar bērnu rakstnieci Inesi Zanderi,  pusaudži ar rakstnieci Rutu Skrebeli palaidnieku Jāni apspriedīs martā, aprīļa sākumā jaunieši tiksies ar fantāzijas darbu autori Lindu Nemieru, bet aprīļa beigās baudīs dzeju kopā ar Martu Pujātu. Vecuma grupas nav ierobežotas – brīva izvēle pasākuma apmeklēšanā jebkura gadagājuma cilvēkiem. 29.novembrī plkst.13.30 visi literatūras cienītāji  gaidīti uz tikšanos ar grāmatas “Sarkanais dzīvsudrabs” autoru Arno Jundzi.

Turpinām ziņas

No nākamā gada 1.janvāra Rēzeknes novada 25 pagastu vietā vietējā pašvaldība nolēmusi veidot un attīstīti četras novada nozīmes attīstības apvienības ar centru Dricānos, Kaunatā, Maltā un Nautrēnos, līdz ar to samazinot arī grāmatvedību skaitu no 22 uz četrām. Kopumā novadā reformas ietvaros darbu zaudēs 25 pagastu darbinieki. Reforma tiek veikta, ņemot vērā Valsts kontroles aizrādījumu par pārlieku lielo grāmatvežu skaitu novadā. 

No nākamā gada 1. janvāra gaidāmas pārmaiņas arī Kokneses novadā. Šeit mainīsies sadzīves atkritumu apsaimniekotājs, turpnmāk šo pakalpojumu nodrošinās SIA "Ķilupe". Uzņēmums ieguvis tiesības turpmākos piecus gadus nodrošināt atkritumu apsaimniekošanu novadā, uzvarot pašvaldības rīkotajā atklātajā konkursā. SIA "Ķilupe" atkritumu apsaimniekošanas nozarē strādā jau 20 gadus, uzņēmums ir no Ogres un šobrīd veic atkritumu izvešanas pakalpojumu Skrīveru, Lielvārdes, Ķeguma un Ogres novados. Kokneses novada iedzīvotājiem par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu no 2019. gada 1. janvāra būs jāmaksā 15,96 euro par m3 (t.sk. PVN). SIA "Ķilupe" turpinās nodrošināt iedzīvotājiem līdz šim pieejamās atkritumu šķirošanas iespējas, kā arī organizēs šķiroto atkritumu savākšanas laukuma darbu.  Visām Kokneses novada privātpersonām un uzņēmumiem jānoslēdz jauns līgums par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu ar uzņēmumu SIA "Ķilupe". Plašāka informācija Kokneses novada pašvaldības mājaslapā.

Un vēl

Biedrība “Preiļu rajona partnerība” aicina visus LEADER projektu ieviesējus, potenciālos projektu iesniedzējus un citus interesentus piedalīties seminārā – diskusijā “Seminārs – diskusijas  fokusgrupām par Sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģijas  īstenošanu”. Uz semināru aicināti LEADER projektu īstenotāji un potenciālie projektu iesniedzēji, kā arī citi interesenti. Seminārs notiks 21.novembrī pulksten 10tos Līvānos, Domes ielā 3.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeima apstiprina deputātus darbam parlamenta komisijās; valsts svētku dienā Pļaviņās pie dzelzceļa atrod mirušu vīrieti; un Aicina Jēkabpilī radīt Ziemassvētku noskaņu.

Saeima šodien pieņēma lēmumu par deputātu apstiprināšanu parlamenta komisijās. Bijušais Jēkabpils domes deputāts Kaspars Ģirģens, kā jau iepriekš tika ziņots, ir apstiprināts darbam Publisko izdevumu un revīzijas komisijā un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā. Šodien paredzēts arī sasaukt vairāku Saeimas komisiju sēdes to vadības ievēlēšanai.

Valsts ieņēmumu dienesta vadītāja amatam virza bijušo Konkurences padomes vadītāju, līdzšinējo Ekonomikas ministrijas Administrācijas vadītāju Ievu Jaunzemi. Finanšu ministres Danas Rezinieces-Ozolas preses sekretārs Arno Pjatkins aģentūrai LETA pauda, ka ministre novērtē VID vadītāja amata konkursa atlases komisijas profesionalitāti. Ministres ieskatā, lēmums par Jaunzemes iecelšanu VID vadītāja amatā jāpieņem nākamajai valdībai.

Eiropas Savienības dalībvalstīm un Eiropas Parlamentam līdz paredzētajam termiņam - pirmdienas pusnaktij - nav izdevies panākt vienošanos par bloka nākamā gada budžetu. Eiropas Komisijai vēl šomēnes vai decembra sākuma jāiesniedz jauns priekšlikums sarunām, paziņojusi Eiropas Savienībā prezidējošā valsts Austrija. Sarunas starp ES valstu finanšu ministriem un Eiroparlamenta pārstāvjiem piektdienas vakarā beidzās bez vienošanās. Pēc ES amatpersonu neoficiāli teiktā, viens no neatrisinātajiem jautājumiem ir par finansējumu palīdzībai Sīrijas bēgļiem Turcijā. Eiroparlaments atbalstījis nākamā gada budžeta projektu 149,3 miljardu eiro apmērā, savukārt dalībvalstis vienojušās par budžeta projektu 148,2 miljardu eiro apmērā. Eiroparlamenta pārstāvji nepiekrita dalībvalstu ierosinājumam samazināt izdevumus ekonomikas izaugsmes un jaunu darbvietu izveides pasākumiem par 794 miljoniem eiro. Eiroparlaments arī vēlas palielināt izglītības apmaiņas programmas "Erasmus" finansējumu par 362 miljoniem eiro.

Turpinām ziņas

Valsts svētku dienā Pļaviņās pie dzelzceļa sliedēm atrasts 39 gadus vecs miris vīrietis, kuru, iespējams, notriecis vilciens. Vīrietis svētdien atrasts ap pussešiem vakarā Pļaviņās, dzelzceļa posmā zem A6 šosejas. Neatliekamā medicīniskā palīdzības dienesta pārstāve Ilze Bukša aģentūrai LETA pastāstīja, ka atrastā vīrieša traumas bija nesavienojamas ar dzīvību.

Augusta sākumā Kokneses novadā pastrādātā dubultslepkavība vēl nav atklāta. Par sievietes un vīrieša noslepkavošanu Iršu pagastā sākotnēji ziņojusi Valsts policijas Zemgales reģiona pārvalde, taču lietas izmeklēšana no reģionālās pārvaldes nodota Kriminālizmeklēšanas pārvaldei. Valsts policijas pārstāve Elīna Sprudzāne informē, ka lietā vēl notiek izmeklēšana. Pašlaik plašākus komentārus likumsargi nevarot sniegt, un netiek arī izpausts, vai ugunsgrēks, pēc kura atrastas abu personu mirstīgās atliekas, izraisīts, lai slēptu nozieguma pēdas. Jau vēstīts, ka 12.augustā kādā privātmājā Kokneses novada Iršu pagastā miruši tika atrasti 1960.gadā dzimusi sieviete un 1953.gadā dzimis vīrietis. Mirušajiem bijušas vardarbīgas nāves pazīmes. Aizdomās par slepkavībām aizturēti divi vīrieši, kuri ir apcietināti.

Un vēl

Decembris Jēkabpils pilsētā iesāksies ar pilsētas lielās svētku egles iedegšanu Vecpilsētas laukumā. Šogad 8.decembrī, iedegs ne vien centrālo pilsētas egli, bet, īpašas akcijas “Mana egle ir Tava egle” laikā, pārvērtīs Kena parku īpašā egļu stāstā. Jēkabpils pilsētas pašvaldība aicina uzņēmējus, biedrības un organizācijas jau laicīgi ietērpt mūsu pilsētu Ziemassvētku rotā un papildināt Kena parku ar savu, īpaši šiem svētkiem veidoto vai rotātu egli. Aicinām rotāt veidot egles dažādās formās, krāsās un no dažādiem materiāliem, radot tās kā īpašus dizaina objektus, kas izskatīsies skaisti ne vien dienas gaišajā laikā, bet arī vakara un nakts stundās. Skaistāko egli noteiks pilsētas iedzīvotāji balsošanas kārtībā. Iedzīvotāju vidū atzītāko egļu autori saņems vērtīgas pārsteiguma balvas no Jēkabpils pilsētas pašvaldības un tiks īpaši sumināti 8.decembrī Jēkabpils centrālās egles iedegšanas pasākumā uz Vecpilsētas laukuma.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeima šodien apstiprināja deputātus darbam parlamenta komisijās; Jēkabpilī godam nosvinbēti valsts simtgades svētki; un Sinoptiķi šonedēļ prognozē aukstu laiku.

Saeima šodien pieņēma lēmumu par deputātu apstiprināšanu parlamenta komisijās. Bijušais Jēkabpils domes deputāts Kaspars Ģirģens, kā jau iepriekš tika ziņots, ir apstiprināts darbam Publisko izdevumu un revīzijas komisijā un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā. Šodien paredzēts arī sasaukt vairāku Saeimas komisiju sēdes to vadības ievēlēšanai.

Valsts ieņēmumu dienesta vadītāja amatam virza bijušo Konkurences padomes vadītāju, līdzšinējo Ekonomikas ministrijas Administrācijas vadītāju Ievu Jaunzemi. Finanšu ministres Danas Rezinieces-Ozolas preses sekretārs Arno Pjatkins aģentūrai LETA pauda, ka ministre novērtē VID vadītāja amata konkursa atlases komisijas profesionalitāti. Ministres ieskatā, lēmums par Jaunzemes iecelšanu VID vadītāja amatā jāpieņem nākamajai valdībai.

Turpinām ziņas

Jēkabpilī simtgades svētki aizritējuši bez būtiskiem starpgadījumiem. Jau no agra rīta un visas dienas garumā bija iespēja piedalīties dažādos pasākumos, ko gan jēkabpilieši, gan pilsētas viesi izmantoja. Sarunā ar Radio1 vairāki atzina, ka lielu emocionālu piedzīvojumu radīja pilsētas modināšana, kad ielās devās auto kolonna ar valsts karogiem un izbrauca cauri visai Jēkabpilij, iegriežoties katrā mikrorajonā. Arī Valsts svētkiem veltītais ekumēniskais dievkalpojums Krustpils luterāņu dievnamā un koncerts bija kupli apmeklēts. Pēc dievkalpojuma un koncerta luterāņu dievnamā Jēkabpils domes vadība un garīdznieki sarokojās ar visiem dievnama apmeklētājiem, sveicot tos valsts svētkos.

Piemiņas mītiņā pie pieminekļa “Kritušajiem par Tēviju” pulcējās vairāk nekā 200 cilvēku. Šeit skanēja uzrunas, pateicoties tiem, kas par mūsu zemes brīvību atdeva visdārgāko – savu dzīvību un skanēja latviešu dziesmas grupas “Kreicburgas ziķeri” izpildījumā.

Svētku svinīgajā pasākumā Krustpils kultūras namā ikvienam apmeklētājam bija iespēja iepazīties ar jēkabpiliešu veidoto dūraiņu izstādi. Šeit tika sumināti čaklākie Jēkabpils ļaudis un svinīgi sumināts šī gada Goda pilsoņa titula ieguvējs Aleksandrs Deinis. Svētki noslēdzās ar grupas Pērkons un kora Noskaņa koncertu Vecpilsētas laukumā, kā arī ar krāšņu salūtu uz Daugavas.

Lielu interesi svētku dalībniekos izraisīja arī izstādes, kas 18.novembrī bija skatāmas. Mākslas skolas ButaForijā svētku dienā paviesojās vairāk kā 500 apmeklētāju, kas pēc Dainas Eglītes novērojumiem ir vairāk nekā tas bijis pilsētas svētku laikā.

Lielu ļaužu plūsmu 18.novembrī piedzīvojis arī laikmetīgās vēstures muzejs. Šeit pēc programmas bija paredzēts, ka ekskursija gida pavadībā pēdējā notiek pulksten divos dienā, pēc tam muzeja brīvais apmeklējums. Taču interese un vēlme bijusi tik liela, ka ekskursijas interesentu grupām tika vadītas līdz pat muzeja slēgšanas brīdim. Arī Jēkabpils vēstures muzejā Krustpils pilī visas dienas garumā bijis samērā daudz cilvēku. Galvenā interese bijusi par izstādi 100 iemesli lepoties ar Jēkabpili.

Apmeklētāju nav trūcis arī Jēkabpils mežaparka vissezonas kameršļūkšanas trasē, kas valsts svētkos bija pieejama ikvienam bez maksas. SIA "Jēkabpils sporta centra" darbinieks Aivars Druvenieks informē, ka apmeklētāju skaits bijis ap 150 cilvēkiem.

Un vēl

Šī nedēļa Latvijā būs vēsākā kopš pavasara, nav gaidāmi būtiski nokrišņi, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs un "Global Forecast System". Anticiklona ietekmē laiks būs pārsvarā sauss, pūtīs lēni vēji, palaikam iestāsies bezvējš. Debesīm skaidrojoties un diennakts tumšajā daļā straujāk pazeminoties gaisa temperatūrai, vietām var apledot ceļi un tilti, atsevišķās vietās iespējama arī migla un sarma. Sagaidāms, ka nedēļas nogalē anticiklona ietekme mazināsies, iespējams neliels lietus un sniegs. Gaisa temperatūra caurmērā būs tuvu nullei, naktīs tā vietām noslīdēs līdz -6 grādiem, bet piekrastē reizēm pakāpsies līdz +6 grādiem. Iespējams, nākamnedēļ laiks kļūs aukstāks un sniegotāks.

Atstājiet komentāru