2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 15.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 15.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Eiroparlaments vienojies par nākamā plānošanas perioda prioritātēm; Jēkabpilī turpinās valsts simtgadei veltītie pasākumi; un Jēkabpils vēstures muzejs piedāvā bez maksas apmeklēt izstādi “Simts iemesli lepoties ar Jēkabpili” (attēlā).

Eiropas Parlamenta deputāti vakar balsojumā apstiprināja nostāju sarunās par nākamo Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžetu, tajā skaitā nosakot arī vēlamo līdzekļu sadalījumu starp Eiropas Savienības programmām. Eiroparlamenta deputāti mudina vairāk naudas atvēlēt jauniešiem, pētniecībai, ekonomikas izaugsmei un nodarbinātībai, kā arī cīņai ar klimata pārmaiņām. Tāpat nepieciešams pietiekams finansējums pasākumiem migrācijas, aizsardzības un drošības jomās, finansējums lauksaimniecības un kohēzijas politikai nebūtu samazināms, savukārt jauniem ieņēmumiem daļēji jāaizstāj valstu iemaksas Eiropas savienības budžetā.

Latvijā šogad trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn bijis krietni straujāks iekšzemes kopprodukta jeb saīsināti IKP pieaugums nekā Eiropas Savienībā vidēji, liecinavakar publiskotie "Eurostat" sākotnējie dati. Pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem, Latvijas IKP 2018.gada trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pirms gada palielinājies par 5,5%. Vēl straujāka ekonomikas izaugsme bijusi tikai Polijā, kur tā sasniegusi 5,7%. Pēc šīm abām valstīm seko Ungārija, Slovākija, Rumānija, Kipra, Bulgārija un Lietuva. Gada izteiksmē IKP trešajā ceturksnī pieaudzis visās ES dalībvalstīs, par kurām ir pieejami dati.

Turpinām ziņas

Jēkabpils pašvaldība, sagaidot Latvijas valsts simtgadi,šonedēļ Laikmetīgās vēstures muzejā izrāda filmu "Jēkabpils 100 gados". Filmas galvenā ideja - ieskatīties Jēkabpils vēstures lappusēs, izmantojot arhīva materiālus, veidot dokumentālas liecības par kultūras, industriālo mantojumu un saimniecisko dzīvi Jēkabpilī. Pilsētas pašvaldības finansējums filmas sagatavošanai ir 4 tūkstoši 840 eiro. Filmas seansi Laikmetīgās Vēstures muzejā jeb bijušās SEB bankas ēkā filmas seanss šovakar sāksies pulksten sešos vakarā.

Savukārt Jēkabpils Tautas nama Kino Mītnē šodien skatāma programmas “Latvijas filmas Latvijas Simtgadei” dokumentālā filma “Lustrum”. Tas ir stāsts par Valsts drošības komitejas arhīvu un pagātnes izvērtēšanu atjaunotajā Latvijas valstī. Filma ietver paralēlas stāsta līnijas starp valsts realizēto oficiālo pagātnes izpēti, Stūra mājas atvēršanu un sabiedrības interesi par pagātni, kā arī 90. gadu jaunās žurnālistu un vēsturnieku paaudzes pētniecisko darbu, pēc 25 gadiem atgriežoties pie arhīviem, pierakstiem un publikācijām.

Jēkabpils Krustpils kultūras namā no šīs nedēļas ir atvērta izstāde “Dūraiņi”, kas skatāma katru dienu kultūras nama darba laikā. Jau ziņots, ka Krustpils kultūras nams novembrī aicināja jēkabpiliešus kopā veidot svētku rotājumu un piedalīties akcijā “Dūraiņi Jēkabpilij”. Ikviens, tika aicināts atnest uz Krustpils kultūras namu dūraiņu pāri. Sarunā ar Radio1 dūraiņu izstādes veidotāja Vita Artjomenko pastāstīja, ka kopumā atnesti apmēram 70 dažādu rakstainu cimdu pāru. Pēc valsts svētkiem izstādē skatāmos dūraiņus atdos to īpašniekiem.

Un vēl

Jēkabpils vēstures muzejs svētku nedēļā aicina jēkabpiliešus apmeklēt bez maksas Latvijas simtgadei veltīto izstādi - “Simts iemesli lepoties ar Jēkabpili” . Izstāde vēsta par 100 iemesliem būt lepniem ar Jēkabpili, simts spilgtiem pārmaiņu veicējiem, virzītājspēkiem un iedvesmotājiem, par arhitektūru, sakrālo mantojumu, sportu, mūziku, uzņēmumiem, vēstures liecībām un norisēm. Muzeja darba laiks Valsts svētku nedēļā no pulksten deviņiem rītā līdz pieciem pēcpusdienā.


Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Prezidents partijām dod svētku laiku sarunu turpināšanai; OCTA cenu kāpums apdrošinātājiem nesis peļņu; un Kā notiks Jēkabpils modināšana valsts svētku rītā?

Valsts prezidents Raimonds Vējonis atsauks Jāņa Bordāna (JKP) nomināciju premjera amatam, bet sarunas par iespējamo nākamo kandidātu turpinās pēc svētkiem. Plānots, ka uzreiz pēc valsts svētkiem Vējonis tiksies ar partijas "KPV LV" virzīto Ministru prezidenta amata kandidātu Aldi Gobzemu un partiju apvienības "Attīstībai/Par!" (AP) virzīto premjera amata kandidātu Arti Pabriku, lai uzklausītu viņu redzējumu par turpmāko valdības veidošanas procesu. Rīkojumu, ar kuru atzīs par spēku zaudējušu savu aicinājumu Bordānam sastādīt Ministru kabinetu, Vējonis parakstīs šodien.

Politikas procesu analizētāji uzsver - valdības veidošanas sarunu rezultāts, ka trīs partijas pameta koalīcijas sarunas un prezidents nolēma atsaukt Jaunās konservatīvās partijas līdera Jāņa Bordāna nomināciju premjera amatam, bija gaidāms. Un jau tagad iespējams prognozēt, ka arī turpmāk valdības veidošanas process būs tikpat sarežģīts. Politologs Ivars Ījabs pieļāva, ka “daļa no šīs koalīcijas veidotājiem nebija līdz galam sapratuši, ka tad, ja tev ir 16 mandāti Saeimā, tu nevari realizēt savus visdrosmīgākos plānus, bet tev ir jāmēģina vienoties ar citiem partneriem.
Politologs Ojārs Skudra retoriski vaicā, kāpēc potenciālie koalīcijas partneri uzreiz Bordāna nominēšanas dienā nepaziņoja, ka neatbalstīs viņa valdību, jo “konservatīvo” darbības plāns un prioritātes, kā arī to izmaksas jau bija zināmas.

Arī politisko procesu žurnālists Māris Zanders uzskata, ka sarunu izgāšanās “iznākums bija iekodēts jau pašā sākumā”. Zanders norāda, ka prezidenta situācija ir diezgan neapskaužama, tādēļ ka pēc zināmas loģikas viņš nevarētu iet tagad aritmētiski, tā mehāniski tālāk pa ķēdīti sakot, šitam nesanāca, tagad aicinām vai nu Gobzema kungu vai Pabrika kungu, tādēļ, ka tas patiesībā neko daudz nemaina. Un no šī viedokļa viņam vajadzētu domāt par vēl kādu ceturto variantu.

Turpinām ziņas

Obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas jeb OCTA polišu cenu kāpums apdrošinātājiem nesis peļņu vairāku miljonu eiro apmērā. Atšķirībā no zaudējumiem iepriekšējos gados, šā gada pirmajos deviņos mēnešos apdrošinātāji no OCTA polisēm nopelnījuši vairāk nekā sešus miljonus eiro. Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas birojs atzīst – polišu cenas varēja celt lēzenāk. Tikmēr Konkurences padome turpina pētīt, vai starp apdrošinātājiem nav bijusi vienošanās par vienlaicīgu cenu celšanu.

Eiropas Parlamenta deputāti pieņēmuši jaunus telekomunikāciju noteikumus, kas nosaka Eiropas Savienības iekšzemes zvanu cenu griestus, padarīs iespējamu 5G tīklu izbūvi un radīs ārkārtas gadījumos izmantojamu brīdināšanas sistēmu. Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem kā mobilo, tā fiksēto sakaru zvani uz citu Eiropas Savienības valsti nedrīkstēs būs dārgāki par 19 centiem minūtē. Īsziņas nosūtīšana drīkstēs maksāt ne vairāk kā sešus centus. Eiroparlaments norāda, ka jaunie noteikumi arī pasargās viedtālruņu lietotājus, nosakot stingrākas drošības prasības. Saskaņā ar tiem lietotāji mēnesi pēc līguma beigšanās varēs saglabāt savu tālruņa numuru, kā arī iegūs tiesības saņemt neizmantotas priekšapmaksas atmaksu līguma pārtraukšanas gadījumā. Tāpat lietotāji varēs saņemt kompensāciju, ja operatoru maiņa ieilgs. Dalībvalstīm būs jāveicina 5G tīklu izbūve, līdz 2020.gadam nodrošinot piemēro radiofrekvenču pieejamību.
 
Un vēl

18. novembra rītā plkst. 8.11., laikā, kad visā Latvijā aust saule, pretī Jēkabpils domes ēkai pacels mastos karogus, sagaidīs sauli un atskaņos Valsts himnu. Karogus mastos aicināti pacelt Jēkabpilij nozīmīgi cilvēki – Jēkabpils domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis un priekšsēdētāja vietniece sociālos jautājumos Līga Kļaviņa, rakstniece Anna Skaidrīte Gailīte, autors Andris Grīnbergs, Latvijas čempions pauerliftingā Valdis Alksnītis, “Nacionālās jaunatnes kustības” vadītājs Toms Trofimovičs. Savukārt jau plkst. 8.30 notiks Jēkabpils modināšana Latvijas 100. dzimšanas dienas rītā. Pilsētas ielās izbrauks mašīnās ar Latvijas valsts karogiem, tiks atskaņotas dziesmas un ar īpašu sveicinu šai svarīgajai dienai mosties aicināts ikviens jēkabpilietis. Radio1 portālā publicēts attēls, kurā redzams maršruts, pa kādu pārvietosies auto kolonna, kas modinās jēkabpiliešus Latvijas simtgades rītā.

Radio1 Jēkabpils novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Jēkabpils novada Apbalvojumu piešķiršanas komisija ir izskatījusi iedzīvotāju un pašvaldības darbinieku iesniegumus par personām, kas būtu pelnījušas tikt apbalvotas ar Jēkabpils novada domes Goda rakstu un saņemt pateicību sakarā ar Latvijas Republikas proklamēšanas 100. gadadienu. Komisija kopā izskatīja 25 pieteikumus un nolēma: Apbalvot ar Jēkabpils novada domes Goda rakstu par ieguldīto darbu Jēkabpils novada attīstībā desmit iedzīvotājus; Apbalvot ar Jēkabpils novada domes Atzinības rakstu 13 novada iedzīvotājus, Goda rakstu saņēmēji tiks sveikti 17. novembrī plkst. 19.00 Zasas kultūras namā Jēkabpils novada svinīgajā pasākumā, veltītā Latvijas Republikas Neatkarības proklamēšanas 100. gadadienai. Savukārt Atzinības rakstu saņēmēji tiks sveikti katra pagasta Valsts svētkiem veltītajā sarīkojumā. Zasas pagasta Atzinības rakstu saņēmēji tiks sveikti personīgi.

17. novembrī, Latvijas 100. dzimšanas dienas priekšvakarā, iedzīvotāji aicināti apmeklēt Jēkabpils novada centrālo svētku pasākumu Zasā. Plkst. 17.30 Zasas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā baudīt koncertprogrammu “Patiesība”, kuru atskaņos kameransamblis ALTERA VERITAS. Plkst. 19.00 Zasas kultūras namā svētku sarīkojums “Dvēselē ierakstīts Latvijas vārds”. Programmā: Svētku koncerts, kurā piedalīsies Jēkabpils novada amatierkolektīvi, kā arī koklētāja Ieva Veide. Koncerta laikā tiks pasniegti Jēkabpils novada Goda raksti, kā arī notiks Jēkabpils novada sakoptāko vietu apbalvošana. Plkst. 21.30 Zasas centrā vērot svētku salūtu, bet plkst. 22.00 - Zasas kultūras namā sāksies svētku balle ar grupu “Jauda”. Ieeja svētku pasākumos bez maksas!

Jēkabpils novada pašvaldībā šogad, par godu Latvijas simtgadei, tika nolemts veidot “Jēkabpils novada 100 sakoptāko vietu” sarakstu. Komisija laika periodā no 12. līdz 18. jūlijam izbraukāja visu Jēkabpils novadu un par pretendentiem uz 100 sakoptāko vietu statusu izvirzīja teju 250 objektus. 29. oktobrī notika komisijas sanāksme, un komisijas locekļi vienojās par objektiem, kas tiek iekļauti “Jēkabpils novada 100 sakoptāko vietu” sarakstā. Ar šo sarakstu var iepazīties pašvaldības mājaslapā. Savukārt apbalvošanai Valsts svētkos izvirzīti 10 objekti: “Jaunzemji” Ābeļu pagastā, “Mētras” Dignājas pagastā, Raiņa muzejs “Tadenava” Dunavas pagastā, Tadenavas bibliotēka ar atpūtas vietu “Pie Eglainītes” Dunavas pagastā, Sporta komplekss “Pilskalni” Kalna pagastā, “Kalnāres” Leimaņu pagastā, “Latvju zīmju parks” Leimaņu pagastā, “Gulbji” Rubenes pagastā, “Ļūcāni” Zasas pagastā un “Dzirnavas” Zasas pagastā. Šo 10 sakoptāko vietu saimnieki tiks sveikti 17. novembrī plkst. 19.00 Zasas kultūras namā Jēkabpils novada svinīgajā pasākumā, veltītā Latvijas Republikas Neatkarības proklamēšanas 100. gadadienai.

Un vēl par valsts svētku pasākumiem Jēkabpils novada pagastos

Jēkabpils novadā 16. novembrī pulksten 13.30 Rubeņu kultūras namā paredzēts svinīgs pasākums «Latvijai simts». Pēc tam sekos rokdarbu celiņa «Dzīparu varavīksne» prezentācija un tiks teikta pateicība tā darinātājām, kā arī būs rokdarbu izstādes «Baltais sapnis» atklāšana. Noslēgumā svētku koncerts «Pieskarties pasaulei».

Savukārt Dignājas pamatskolā 16.novembrī pulksten 14.30 paredzēts Latvijas republikas proklamēšanas 100. gadadienai veltīts koncerts «Rakstu rakstus izrakstīju».

Bet Dunavas Romas katoļu baznīcā pulksten 17.00 izskanēs Jēkabpils novada jauktā kora «Putni» koncerts ar nosaukumu «Mūsu Latvijai – 100».

Tikmēr pulksten 18.00 Leimaņu tautas namā ciklā «Latvijas filmas – Latvijas simtgadei» izrādīs pārpratumu komēdiju «Homo Novus».

Bet Ābeļu tautas namā pulksten 19.00 Latvijas neatkarības proklamēšanas 100. gadadienai veltītā svētku koncertā uzstāsies Ābeļu pašdarbības kolektīvi un ciemiņi – Jēkabpils tautas nama sieviešu koris «Unda». Pēc tam - svētku balle kopā ar grupu «Bruģis».

Radio1 ziņas pulksten 14.00 – 15.00
Radio1 ziņās klausieties: «Elektrum» klientiem nākamgad pieaugs maksa par elektrību; Jēkabpilī valsts svētkos aicina uz grupas Pērkons koncertu un svētku uguņošanu; un Nākamnedēļ kļūs vēsāks, bet novembra beigās iespējama ziema.

Energokompānijas AS "Latvenergo" zīmola "Elektrum" klientiem no 2019.gada 1.janvāra rēķini par elektroenerģiju pieaugs par 0 līdz 15%. Tas attieksies uz klientiem, kas maksā fiksētu cenu. "Elektrum" visiem klientiem, kuriem gada beigās beidzas cenas termiņš, atbilstoši līguma nosacījumiem izsūta jauno cenu piedāvājumus nākamajam periodam. Cenas izmaiņas ir individuālas, tās ir atkarīgas no patērētās elektroenerģijas apmēra. Uzņēmumā norāda, ka 2018.gada desmit mēnešos, salīdzinot ar tādu pašu periodu 2017.gadā, elektrības cenas biržā augušas par 49%.Maksa par elektroenerģiju ir tikai viena no komponentēm elektrības rēķinā, tā veido apmēram vienu trešdaļu no kopējā maksājuma. Elektrības sadaļa nākamā gada mājsaimniecību rēķinos pieaugs aptuveni par 33-35%. Taču, tā kā elektroenerģijas maksa kopējā rēķinā ir tikai viena trešdaļa, tad rēķina kopējās izmaiņas būs no 0-15%, atkarībā no patērētās elektroenerģijas apjoma.

Igaunijas elektroenerģijas ražotāja "Eesti Energia" meitasuzņēmuma Latvijā SIA "Enefit" valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers aģentūrai LETA norādīja, ka elektroenerģijas tirgū cenas mainās katru stundu. Tāpēc uzņēmums par cenu izmaiņu nepaziņojot reizi gadā, tās mainoties regulāri, atbilstoši situācijai tirgū. Bethers uzskata, ka paziņot par izmaiņām tieši no 1.janvāra izklausoties pēc kādas vecmodīgas metodes.

"Lattelecom" elektroenerģijas zīmola "tet" vadītājs Artūrs Pielēns-Pelēns aģentūrai LETA uz jautājumu, vai uzņēmuma klientiem nākamgad pieaugs elektroenerģijas cenas, atbildēja, ka pašreiz teju visi jeb 92% "tet" klientu ir izvēlējušies kādu no biržas elektrības cenai piesaistītajiem tarifiem - tie paredz, ka klients par mēnesī iztērēto elektrību maksā atbilstoši elektroenerģijas biržas cenām. Savukārt fiksētais pakalpojums 2019.gadā saglabās tādu pašu cenu kā pašreiz - 51 eiro par megavatstundu (MWh) bez PVN, kas ir 0,051 eiro par kWh.

Uzņēmuma "Baltcom" mārketinga vadītāja Ieva Čerņajeva aģentūru LETA informēja, ka no nākamā gada uzņēmums elektroenerģijas tarifus mainīt neplāno. Pēdējās tarifu izmaiņas notikušas šā gada septembrī, kad tā pieauga par 23,6%, un attiecīgi "Baltcom" elektroenerģijas patērētājam gala cena pieauga par aptuveni 10% un pašreiz tā ir 0,056 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN) par kWh.

Turpinām ziņas

Valsts svētkos ikviens jēkabpilietis ir aicināts izgaismot gan savu māju gan pilsētu, iededzot svecītes savu māju logos un pilsētas skvēros, parkos un uz dambja. Gaismas akcija sāksies pulksten piecos pēcpusdienā.

No pulksten pusseptiņiem līdz astoņiem vakarā Jēkabpils Kultūras pārvalde aicina pilsētas iedzīvotājus un viesus doties pastaigā pa Daugavas promenādi, lai, vērojot degošos ugunskurus un klausoties dziesmas un patriotisku dzeju, pieminētu Latvijas dzimšanas brīdi. 18. novembrī visas dienas garumā, veicinot svētku sajūtu, uz Daugavas promenādes skaļruņos skanēs patriotiska latviešu mūzika.

18. novembrī plkst. 19.30 Jēkabpils Tautas nama Kino Mītnē tiks demonstrēta programmas “Latvijas filmas Latvijas Simtgadei” animācijas filma “Saule brauca debesīs”. Tā ir vizuāla poēma par Latviju kā Saules meitu, kura piedzimst tumsā, tiek nozagta, bet vēlāk atbrīvota, lai uzplauktu kā skaists zieds mūžībā.

Valsts svētki ir iespēja izjust saikni ar savu valsti, tautu, un svinēt tos kopā ar citiem. Jau ziņots, ka svētku pasākumi Jēkabpilī sākas jau līdz ar saullēktu un turpinās visu dienu. 18. novembrī, plkst. 21.00 visi aicināti pulcēties Vecpilsētas laukumā uz koncertu “Latvju spēka zīmes Jēkabpilij”. Patriotiskā un svinīgā gaisotnē vienoties kopīgās dziesmās ar grupu “Pērkons” un Jēkabpils pilsētas apvienoto kori. 20 Latvijas karogu plīvojums pāri Vecpilsētas laukumam, latvju tautas tērps, labi zināmas un līdzi dziedamas dziesmas, silta, kūpoša tēja, sveicinājuma vārdi. Tas viss dzestrajā novembra vakarā radīs saskaņu un svētku sajūtu ikvienam. Koncerta apmeklētāji aicināti rotāties ar Latvijas simbolikai raksturīgiem aksesuāriem, un ņemt līdzi Latvijas karogus. Koncertu vadīs Dailes teātra aktieri Lauris Subatnieks un Gundars Silakaktiņš. Spēka dziesmu koncerts noslēgsies ar salūtu, ko aicinām vērot no Daugavas kreisā krasta aizsargdambja. Salūts paredzēts laikā no pulksten 22.15 līdz 22.30. Pēc tam sāksies svētku balle Tautas namā ar grupu “Mākoņstūmēji”. Svētku ballē ieeja par maksu. Galdiņu rezervācija Jēkabpils Tautas nama kasē vai pa tālruni 65231475.

Un vēl

Valsts svētkos ar brāzmainu ziemeļu vēju sāks ieplūst vēsāks gaiss, nākamnedēļ bieži gaidāms neliels sals, un mēneša beigās jau iespējama īsta ziema, liecina jaunākā informācija no "Global Forecast System". Laika prognoze 18.novembrim nav mainījusies - pūtīs brāzmains ziemelis, gaisa temperatūra nepārsniegs +4..+7 grādus, saglabāsies daudz mākoņu un vietām gaidāmi nelieli nokrišņi, pārsvarā lietus. Paredzams, ka no 20.novembra teju ik nakti gaisa temperatūra lielā valsts daļā noslīdēs nedaudz zem nulles un vairumā dienu nekļūs siltāks par -1..+4 grādiem. Nokrišņu būs maz. Iespējams, ka mēneša pēdējās dienās Latviju sasniegs arktiskās gaisa masas. Atbilstoši pašreizējai prognozei iestāsies noturīgs sals un zemi daudzviet klās sniegs. Aukstajam gaisam plūstot pāri salīdzinoši siltajai jūrai un veidojoties gubu mākoņiem, vietām gaidāma intensīva snigšana.

Radio1 Dienas ziņu apskats pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Partijas piesaka savus kandidātus darbam Saeimas komisijās; Valsts svētkos Jēkabpilī norisināsies gaismas akcija; un Novembra beigās sinoptiķi prognozē ziemu.

Saeimā ievēlētās partijas šodien izvirzīja pārstāvjus darbam parlamenta komisijās, kas tiks vēlētas 20.novembrī. Jau ziņots, ka Saeima iepriekš apstiprināja parlamenta pastāvīgo komisiju izveidošanas noteikumus. Tie paredz, ka katrs deputāts varēs būt ievēlēts tikai vienā no likumdošanas komisijām. Šis nosacījums saistīts ar to, lai deputāti strādātu gan likumdošanas komisijās, gan arī tā dēvētajās "mazajās komisijās". Lai ievērotu šo principu, noteikumos minēti arī frakciju deputātu sadalījuma matemātiskie nosacījumi. Tāpat noteikts, ka Nacionālās drošības komisijā ievēlēs pa vienam deputātam no katras frakcijas un Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā - pa diviem deputātiem no katras frakcijas.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja šodien saņēmusi kārtējo smago triecienu, jo, paužot savu neapmierinātību ar viņas panākto vienošanos par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), atkāpies "Breksita" ministrs Dominiks Rābs. Par savu atkāpšanos paziņojis arī Ziemeļīrijas lietu ministrijas valsts ministrs Šailešs Vara, nodarbinātības un pensiju ministre Estere Makveja, kā arī "Breksita" valsts ministre Sjūelena Breivermena. Ministru atkāpšanās jau metusi šaubu ēnu gan pār panāktās "Breksita" vienošanās, gan pār Mejas valdības dzīvotspēju. Mejai trešdienas vakarā pēc piecas stundas ilgas sēdes izdevās pārliecināt kabineta locekļus atbalstīt viņas saskaņoto "Breksita" vienošanās projektu. Tomēr mediji ziņo, ka vismaz desmit kabineta locekļi izrādījuši neapmierinātību ar Mejas panākto vienošanos. Tagad Meju gaida vēl smagāks uzdevums panākt parlamenta piekrišanu "Breksita" vienošanās projektam.

Turpinām ziņas

Valsts svētkos ikviens jēkabpilietis ir aicināts izgaismot gan savu māju gan pilsētu, iededzot svecītes savu māju logos un pilsētas skvēros, parkos un uz dambja. Gaismas akcija sāksies pulksten piecos pēcpusdienā.

No pulksten pusseptiņiem līdz astoņiem vakarā Jēkabpils Kultūras pārvalde aicina pilsētas iedzīvotājus un viesus doties pastaigā pa Daugavas promenādi, lai, vērojot degošos ugunskurus un klausoties dziesmas un patriotisku dzeju, pieminētu Latvijas dzimšanas brīdi. 18. novembrī visas dienas garumā, veicinot svētku sajūtu, uz Daugavas promenādes skaļruņos skanēs patriotiska latviešu mūzika.

18. novembrī plkst. 19.30 Jēkabpils Tautas nama Kino Mītnē tiks demonstrēta programmas “Latvijas filmas Latvijas Simtgadei” animācijas filma “Saule brauca debesīs”. Tā ir vizuāla poēma par Latviju kā Saules meitu, kura piedzimst tumsā, tiek nozagta, bet vēlāk atbrīvota, lai uzplauktu kā skaists zieds mūžībā.

Valsts svētki ir iespēja izjust saikni ar savu valsti, tautu, un svinēt tos kopā ar citiem. Jau ziņots, ka svētku pasākumi Jēkabpilī sākas jau līdz ar saullēktu un turpinās visu dienu. 18. novembrī, plkst. 21.00 visi aicināti pulcēties Vecpilsētas laukumā uz koncertu “Latvju spēka zīmes Jēkabpilij”. Patriotiskā un svinīgā gaisotnē vienoties kopīgās dziesmās ar grupu “Pērkons” un Jēkabpils pilsētas apvienoto kori. 20 Latvijas karogu plīvojums pāri Vecpilsētas laukumam, latvju tautas tērps, labi zināmas un līdzi dziedamas dziesmas, silta, kūpoša tēja, sveicinājuma vārdi. Tas viss dzestrajā novembra vakarā radīs saskaņu un svētku sajūtu ikvienam. Koncerta apmeklētāji aicināti rotāties ar Latvijas simbolikai raksturīgiem aksesuāriem, un ņemt līdzi Latvijas karogus. Koncertu vadīs Dailes teātra aktieri Lauris Subatnieks un Gundars Silakaktiņš. Spēka dziesmu koncerts noslēgsies ar salūtu, ko aicinām vērot no Daugavas kreisā krasta aizsargdambja. Salūts paredzēts laikā no pulksten 22.15 līdz 22.30. Pēc tam sāksies svētku balle Tautas namā ar grupu “Mākoņstūmēji”. Svētku ballē ieeja par maksu. Galdiņu rezervācija Jēkabpils Tautas nama kasē vai pa tālruni 65231475.

Un vēl

Valsts svētkos ar brāzmainu ziemeļu vēju sāks ieplūst vēsāks gaiss, nākamnedēļ bieži gaidāms neliels sals, un mēneša beigās jau iespējama īsta ziema, liecina jaunākā informācija no "Global Forecast System". Laika prognoze 18.novembrim nav mainījusies - pūtīs brāzmains ziemelis, gaisa temperatūra nepārsniegs +4..+7 grādus, saglabāsies daudz mākoņu un vietām gaidāmi nelieli nokrišņi, pārsvarā lietus. Paredzams, ka no 20.novembra teju ik nakti gaisa temperatūra lielā valsts daļā noslīdēs nedaudz zem nulles un vairumā dienu nekļūs siltāks par -1..+4 grādiem. Nokrišņu būs maz. Iespējams, ka mēneša pēdējās dienās Latviju sasniegs arktiskās gaisa masas. Atbilstoši pašreizējai prognozei iestāsies noturīgs sals un zemi daudzviet klās sniegs. Aukstajam gaisam plūstot pāri salīdzinoši siltajai jūrai un veidojoties gubu mākoņiem, vietām gaidāma intensīva snigšana.

Atstājiet komentāru