2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 13.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 13.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils Kino Mītnē šodien skatāma programmas “Latvijas filmas Latvijas Simtgadei” dokumentālā filma “Lustrum”; Līvānos aicina uz nodarbībām tos, kuri vēlas atmest smēķēšanu; un Noskaidrots, ka gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju rudzu maizi, kas tiek uzskatīta par vienu no nacionālajiem produktiem, ēd katru dienu.

Jēkabpils pašvaldība, sagaidot Latvijas valsts simtgadi, no šīs nedēļas Laikmetīgās vēstures muzejā izrādīs filmu "Jēkabpils 100 gados". Filmas galvenā ideja - ieskatīties Jēkabpils vēstures lappusēs, izmantojot arhīva materiālus, veidot dokumentālas liecības par kultūras, industriālo mantojumu un saimniecisko dzīvi Jēkabpilī. Filmā tiek uzklausīti arī dažādu notikumu aculiecinieki Ilmārs Knaģis, Anna Skaidrīte Gailīte, Vilis Dābols, piedalās vēstures speciālisti, savu vīziju par dzīvi Jēkabpilī pauž jaunieši. Filmu veidojusi SIA "Stella Terra" sadarbībā ar Jēkabpils Vēstures muzeju. Jēkabpils pašvaldības finansējums filmas sagatavošanai ir 4 tūkstoši 840 eiro. Filmas seansi Laikmetīgās Vēstures muzejā jeb bijušās SEB bankas ēkā filmas seansi skatāmi katru dienu līdz pat valsts svētku dienai ieskaitot. Šodien filmas seanss būs skatāms pulksten sešos vakarā.

Savukārt Jēkabpils Tautas nama Kino Mītnē no šodienas, 13. novembra līdz piektdienai, 16. novembrim būs skatāma programmas “Latvijas filmas Latvijas Simtgadei” dokumentālā filma “Lustrum”. Tas ir stāsts par Valsts drošības komitejas arhīvu un pagātnes izvērtēšanu atjaunotajā Latvijas valstī. Lustrum bija viens no valsts pārvaldes principiem Romas impērijā, kas noteica – mainoties valsts pārvaldei, iepriekšējās varas pārstāvji ceremoniāli atzīstas visos grēkos un zvēr uzticību jaunajai varai. Ministru kabinets ir pieņēmis lēmumu atvērt atstātos Valsts drošības komitejas (VDK) arhīvus 2018. gada maijā. 90. gadu sākuma žurnālisti un vēsturnieki, kuri pieredzēja VDK arhīvu pārņemšanu, bijušajā Stūra mājā ir izveidojuši šī mantojuma izvērtēšanas alternatīvu komisiju, strādājot kopā ar aculieciniekiem, bijušajiem VDK darbiniekiem, zināmajiem sadarbības aģentiem un totalitārās sistēmas upuriem. Filma ietver paralēlas stāsta līnijas starp valsts realizēto oficiālo pagātnes izpēti, Stūra mājas atvēršanu un sabiedrības interesi par pagātni, kā arī 90. gadu jaunās žurnālistu un vēsturnieku paaudzes pētniecisko darbu, pēc 25 gadiem atgriežoties pie arhīviem, pierakstiem un publikācijām.

Jēkabpils Krustpils kultūras namā no šīs nedēļas ir atvērta izstāde “Dūraiņi”, kas skatāma katru dienu kultūras nama darba laikā. Jau ziņots, ka Krustpils kultūras nams novembrī aicināja jēkabpiliešus kopā veidot svētku rotājumu un piedalīties akcijā “Dūraiņi Jēkabpilij”. Ikviens, tika aicināts atnest uz Krustpils kultūras namu dūraiņu pāri. Sarunā ar Radio1 dūraiņu izstādes veidotāja Vita Artjomenko pastāstīja, ka kopumā atnesti apmēram 70 dažādu rakstainu cimdu pāru. Pēc valsts svētkiem izstādē skatāmos dūraiņus atdos to īpašniekiem.


Turpinām ziņas

Šodien Līvānos notiks kārtējā smēķēšanas atmešanas atbalsta grupas nodarbība, kas Līvānu uzņēmējdarbības atbalsta centrā notikotrdienās līdz 27.novembrim. Grupu vada kvalificēta psiholoģe Inga Dreimane. Uz nodarbībām aicināts ikviens pilngadīgs, smēķējošs iedzīvotājs, kurš vēlas atmest smēķēšanu vai ir saņēmis veselības aprūpes speciālista rekomendācijas pārtraukt smēķēšanu un ir motivēts to darīt. Grupas darbā aicināts pieteikties gan ties, kuri pirmo reizi domā par smēķēšanas atmešanu, gan arī tie, kuri jau kādreiz mēģinājuši atmest, bet nav izdevies. Nodarbību laikā speciālista vadībā būs iespēja saņemt palīdzību un atmest smēķēšanu, kā arī apgūt jaunas iemaņas, kā veiksmīgi pārvarēt vēlmi atsākt smēķēšanu pēc atbalsta grupas nodarbību noslēguma.

Šodien ir pēdējā diena, kad komandas var pieteikties Latvijas pauerliftinga čempionātam, kas valsts svētku priekšvakarā, 17.novembrī, klasiskajā spēka trīscīņā vīriešiem un sievietēm notiks Kokneses sporta centrā. Latvijas čempionāts notiks trīs disciplīnās - pietupienā ar svaru stieni uz pleciem, svaru stieņa spiešanā guļus un svaru stieņa vilkmē no zemes. Sacensības arī šogad solās būt spraigas un jaudīgas cīņā par jauniem Latvijas rekordiem. Labākie atlēti cīnīsies par medaļām, kausiem, diplomiem un pārsteiguma balvām. Sacensību mērķis ir arī federācijas izlases sastādīšana startiem 2019.gada Eiropas un Pasaules čempionātos, saskaņā ar nolikumu “Par sportistu dalību starptautiskajās sacensībās”.

Un vēl

Gandrīz puse jeb 46% Latvijas iedzīvotāju rudzu maizi, kas tiek uzskatīta par vienu no nacionālajiem produktiem, ēd katru dienu, savukārt 28% - vismaz reizi nedēļā, liecina pētījumu centra SKDS veiktā interneta aptauja. SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš atzīmē, jo cilvēks ir jaunāks, jo mazāka varbūtība, ka viņš rudzu maizi ēd katru dienu. Jo vecāks cilvēks, jo lielāka iespēja, ka viņam ir ierasts rudzu maizi ēst biežāk. Savukārt reģionālā ziņā rudzu maizes patēriņā būtisku atšķirību nav. Uz jautājumu, kā ģimenē ir mainījušies rudzu maizes ēšanas paradumi pēdējos piecos gados, vairums jeb 54% aptaujāto atbildēja, kā viņi rudzu maizi ēd tādos pašos apmēros, kā līdz šim. Kaktiņš pieļāva, ka kopējais maizes tirgus kritums, neraugoties uz rudzu maizes ēšanas paradumu nemainīgumu, ir skaidrojams ar iedzīvotāju skaita kritumu Latvijā. Atbildot uz jautājumu, kādi ir iecienītākie rudzu maizes veidi, 56% aptaujāto atbildēja, ka dod priekšroku klasiskajai rupjmaizei, kamēr 46% pamatā izvēlas rudzu maizes ar sēklām vai citām piedevām, 15% - porcijmaizes un tikpat - 15% - formas maizi. Tāpat aptaujā noskaidrots, ka vairāk nekā puse jeb 52% aptaujāto rudzu maizi patērē brokastīs, 43% - pusdienās, 34% - vakariņās, 58% rudzu maizi ēd kopā ar zupu, 23% - kopā ar salātiem. Savukārt 14% aptaujāto rudzu maizi ēd kopā ar otro ēdienu, bet 8% to patērē našķu vietā.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties:Iezīmējas potenciālās Bordāna valdības prioritātes; Apstiprināts šosezon pirmais gripas saslimšanas gadījums; un Par gada labāko spēlfilmu atzīta "Bille".

Saeima šodien ārkārtas sēdē lemj par parlamenta pastāvīgo komisiju izveidošanas noteikumu apstiprināšanu. Tie paredz, ka Saeimā ir 16 komisijas. Tāpat noteikumi noteic, kā deputāti tiek pārstāvēti komisijās. Piemēram, tie paredz, ka Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā ievēlē divus deputātus no katras frakcijas, savukārt Nacionālās drošības komisijā ievēlē vienu deputātu no katras frakcijas. Saeimai būs arī jānosaka termiņš kandidātu izvirzīšanai darbam Saeimas komisijās. Plānots, ka tas varētu būt 15. novembris. Savukārt par Saeimas pastāvīgo komisiju sastāvu parlaments varētu lemt tikai 20. novembrī, dienu pirms prezidenta noliktā termiņa, kad JKP līderim Jānim Bordānam jāizveido valdība.
Pieci politiskie spēki, kurus savā Ministru kabinetā vēlētos redzēt premjera nomināciju saņēmusī Jaunās konservatīvās partija, esot vienojušies par astoņām potenciālās valdības prioritātēm, bet skaidrību par iespējamu amatu sadalījumu valdībā vakardienas sarunas neieviesa. Premjera amatam nominētais JKP līderis Jānis Bordāns vakar pēc sarunām ar potenciālajiem partneriem žurnālistiem teica, ka kopumā pašlaik ir vienošanās par astoņām prioritātēm. Starp tām viņš minēja tiesiskumu, obligātās iepirkuma komponentes (OIK) problēmas risinājumu, sociālās nevienlīdzības mazināšanu, izglītību, pārmaiņas veselības jomā, demogrāfijas jautājumus, administratīvi teritoriālo reformu, kā arī finanšu stabilitāti un drošību. Pēc viņa teiktā, politiķi apsprieda valdības deklarācijas plānu, un partneriem neesot bijis atšķirīgu viedokļu par prioritātēm. Tomēr bijuši iebildumi par vairākiem valdības darba plāna punktiem, tai skaitā valodas lietojumu augstskolās un pilsonības piešķiršanu Latvijā dzimušajiem nepilsoņu bērniem.

Turpinām ziņas

Laboratorijā apstiprināts šosezon pirmais gripas saslimšanas gadījums. Slimību profilakses un kontroles centrs informē, ka Latvijā gripas intensitāte, līdzīgi kā citās Eiropas valstīs, ir zema, jo kopš sezonas sākuma laboratoriski apstiprināts viens gripas gadījums. Vienlaikus tiek norādīts, ka patlaban gan pieaug citu elpceļu vīrusu izplatība. Izplatīti ir rinovīrusi, adenovīrusi, paragripas vīrusi un citi vīrusi, kas izraisa akūtas elpceļu infekcijas. Visvairāk ar vīrusu izraisītajām infekcijām slimo pirmsskolas vecuma bērni un pusaudži. Pēc centra rīcībā esošās informācijas, pēdējo nedēļu laikā Eiropas reģionā pieaudzis valstu skaits, kas ziņojušas par gripas aktivitātes sākumu. Par gripas izplatību informēja 15 valstis, tajā skaitā arī Latvijas kaimiņvalstis Lietuva un Igaunija. Epidemiologi atgādina, ka, tuvojoties gripas sezonai, labākā profilakse ir vakcinācija. Vienlaikus speciālisti, tuvojoties gripas sezonai, aicina iedzīvotājus bieži mazgāt rokas, ievērot elpceļu higiēnu, kā arī ierobežot kontaktu ar slimiem cilvēkiem.

Statistikas dati liecina, ka Latvijā izsniedz mazāk būvatļauju jaunām privātmājām, taču aug to platība. Latvijā šogad deviņos mēnešos izsniegtas 1495 atļaujas jaunu viena dzīvokļa māju būvniecības sākšanai, kas ir par 2,1% mazāk nekā 2017.gada attiecīgajā periodā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Vienlaikus par 4,4% augusi kopējā platība jaunu individuālo māju būvniecībai, 2018.gada deviņos mēnešos veidojot 315 tūkstošus kvadrātmetru (m2). Statistikas pārvaldes dati arī liecina, ka šogad deviņos mēnešos izsniegtas 122 būvatļaujas jaunu rūpnieciskās ražošanas ēku un noliktavu būvniecībai ar kopējo platību 167 tūkstoši m2. Salīdzinājumā ar 2017.gada deviņiem mēnešiem izsniegto būvatļauju skaits jaunu rūpnieciskās ražošanas ēku un noliktavu būvniecībai audzis par 48,8%, bet platība pieaugusi par 59,6%.

Likvidētās Dunavas pamatskolas ēkā tiks izveidotas telpas doktorātam un aptiekai, ieguldot 55 tūkstoši 954 eiro. Trīs telpu pārbūvi, pielāgojot tās ģimenes ārsta prakses un aptiekas vajadzībām, nolemts veikt lietderīgai bijušās Dunavas pamatskolas telpu izmantošanai. Atbilstoši pašvaldības noslēgtajam iepirkumam darbus objektā veiks SIA "BK Māja". Līdzekļus remontdarbiem Jēkabpils novada dome lēma piešķirt no nesadalītā atlikuma 2018.ada budžetā. Jau vēstīts, ka Jēkabpils novada dome šī gada sākumā lnolēma likvidēt Dunavas pamatskolu, kas ir Latvijas otra mazākā pamatskola. Mācību iestādes likvidācija notika, pievienojot to Dignājas pamatskolai. Sākot no šī mācību gada, Dunavā pieejamas tikai pirmās četras klases.

Un vēl

Nacionālo kino balvu "Lielais Kristaps" kā gada labākā pilnmetrāžas spēlfilma ieguvusi kinolente "Bille", kuras režisore ir Ināra Kolmane, bet producenti Jānis Juhņēvičs un Marta Romanova-Jēkabsone. Labākās aktrises balvu saņēmusi Elita Kļaviņa par lomu filmā "Rīga. Dublis 1", bet par labāko aktieri atzīts Vilis Daudziņš par lomu filmā "Ar putām uz lūpām". Par labāko otrā plāna aktrisi atzīta Ilze Blauberga par tēlojumu filmā "Tēvs Nakts". Savukārt par tēlojumu filmā "Kriminālās ekselences fonds" labākā otrā plāna aktiera titulu ieguvis Andris Daugaviņš. Labākā spēlfilmas režisora titulu ieguvis Dāvis Sīmanis par darbu kinolentē "Tēvs Nakts". Savukārt komponists Vestards Šimkus par savu muzikālo veikumu filmā "Elpa marmorā" saņēmis balvu kā labākais komponists. Par labāko scenāristu atzīts Oskars Rupenheits par scenāriju filmai "Kriminālās ekselences fonds".

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Valsts simtgades jubilejas pasākumi notiks katrā Latvijas pašvaldībā.

Krustpils novadā 15. novembrī pulksten 19.30 Kūku pagasta izstāžu zālē atklās studijas «Mākslas dārzs» dalībnieču gleznu izstādi «Ar mīlestību Latvijai». Pulksten 20.00 Zīlānu kultūras namā izskanēs Ievas Akurateres koncerts «Veltījums simtgadei. Ieeja – bez maksas.

16. novembrī pulksten 20.00 Antūžu kultūras namā būs projekta «5 Jāņi» Latvijas valsts jubilejas programma «Simts gadi zem trīs zvaigznēm». Un pulksten 22.00 atpūtas vakars kopā ar grupu «Brāļadēli». Ieeja – bez maksas.

17. novembrī pulksten 17.00 Mežāres kultūras namā notiks Latvijas simtgades svētku pasākums, kurā godinās novada spējīgākos, varošākos, cēlākos, nesavtīgākos, uzņēmīgākos un izpalīdzīgākos cilvēkus. Šajā svētku reizē Krustpils novada pašvaldība pasniegs goda un atzinības rakstus vairākiem desmitiem novada iedzīvotāju un uzņēmēju pārstāvjiem. Svētku pasākumā paredzēts arī koncerts, kurā uzstāsies Atašienes pagasta «Zvirbulēni» un Variešu pagasta «Zaķīši», dziedās Ieva Parša, spēlēs Valdis Muktupāvels un Rīgas saksofonu kvartets, kā arī tiks rādīta Jēkaba Štelmahera īsfilma par Krustpils novadu un fotoprojekcijas «Toreiz un tagad» par novada vēsturi. Pasākuma noslēgumā – salūts.

19. novembrī pulksten 13.00 Vīpes klubā būs Jāņa Lūsēna un Zigfrīda Muktupāvela koncerts par godu valsts svētkiem. Ieeja – bez maksas.
Aknīstes novadā 17. novembrī Gārsenes kultūras namā noritēs pasākums visiem Aknīstes novada iedzīvotājiem un veltīts Latvijas simtgadei. Pulksten 17.30 pie kultūras nama pulcēšanās lāpu gājienam, pulksten 19.00 – svinīgais pasākums «Latvijai 100», kurā tiks godināti apbalvošanai izvirzītie simts Aknīstes novada iedzīvotāji, bet pulksten 22.00 ballē muzicēs brāļi Puncuļi.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novadā 16. novembrī pulksten 13.30 Rubeņu kultūras namā paredzēts svinīgs pasākums «Latvijai simts». Pēc tam sekos rokdarbu celiņa «Dzīparu varavīksne» prezentācija un tiks teikta pateicība tā darinātājām, kā arī būs rokdarbu izstādes «Baltais sapnis» atklāšana. Noslēgumā svētku koncerts «Pieskarties pasaulei».

Savukārt Dignājas pamatskolā 16.novembrī pulksten 14.30 paredzēts Latvijas republikas proklamēšanas 100. gadadienai veltīts koncerts «Rakstu rakstus izrakstīju». Bet Dunavas Romas katoļu baznīcā pulksten 17.00 izskanēs Jēkabpils novada jauktā kora «Putni» koncerts ar nosaukumu «Mūsu Latvijai – 100». Tikmēr pulksten 18.00 Leimaņu tautas namā ciklā «Latvijas filmas – Latvijas simtgadei» izrādīs pārpratumu komēdiju «Homo Novus». Bet Ābeļu tautas namā pulksten 19.00 Latvijas neatkarības proklamēšanas 100. gadadienai veltītā svētku koncertā uzstāsies Ābeļu pašdarbības kolektīvi un ciemiņi – Jēkabpils tautas nama sieviešu koris «Unda». Pēc tam - svētku balle kopā ar grupu «Bruģis».

17. novembrī pulksten 17.30 Zasā notiks Jēkabpils novada Latvijas republikas proklamēšanas 100. gadadienas svinības. Tās sāksies ar koncertprogrammu «Patiesība» Zasas evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Tajā uzstāsies kameransamblis «Altera Veritas». Pulksten 19.00 Zasas kultūras namā sāksies svētku sarīkojums «Dvēselē ierakstīts Latvijas vārds», kura programmā paredzēta pašvaldības godarakstu pasniegšana, Jēkabpils novada «Pagastu sakoptības skates 2018» laureātu apbalvošana un koncerts, kurā piedalīsies vietējie amatieru kolektīvi un koklētāja Ieva Veide. Pulksten 21.30 paredzēts svētku salūts, bet pulksten 22.00 svētku ballē spēlēs grupa «Jauda».

Salas novadā 16. novembrī pulksten 19.00 Sēlpils kultūras namā notiks koncerts ar nosaukumu «Ir vērts», veltīts Latvijas simtajai dzimšanas dienai. Tā programmā izskanēs Raiņa un Aspazijas, Ārijas Elksnes, Zentas Mauriņas, Jāņa Jaunsudrabiņa, Leonīda Breikša dzeja un Raimonda Paula, Imanta Kalniņa un Māra Lasmaņa mūzika. Dzeju lasīs aktrise Anita Grūbe, dziedās Inguna Kalniņa un muzicēs Māris Lasmanis.
17. novembrī pulksten 17.00 Salas kultūras namā būs pašvaldības piešķirto apbalvojumu «Gada novadnieks», atzinības rakstu un pateicību svinīga pasniegšana, kā arī vietējo amatieru kolektīvu koncerts. Pulksten 19.00 būs gaismas lāzeru šovs un svētku uguņošana, bet pulksten 22.00 – balle kopā ar grupu «Laika upe».

Un vēl

Viesītes novadā 16. novembrī pulksten 14.00 Viesītes kultūras pils izstāžu zālē paredzēta sarunu pēcpusdiena «Mēs esam Latvija!». Tajā aicināts piedalīties ikviens novada un pilsētas iedzīvotājs. Paredzēta arī izstāžu «Viesītes novada rakstainie dūraiņi» un Artura Goldberga fotoizstādes «Viesīte rudenī» atklāšana, kā arī tikšanās ar Viesītes novada dzejniekiem.

Rites tautas namā 16.novembrī pulksten 18.00 notiks Latvijas simtgadei veltīts pasākums, kurā tiks godināti pagasta aktīvākie cilvēki, būs Rites pamatskolas un pagasta amatieru kolektīvu koncerts, pasākums noslēgsies ar svētku balli, kas sāksies pulksten 22.00. Ballē spēlēs grupa «Ilūzija» Ieeja pasākumā – bez maksas.

Elkšņu kultūras namā 16.novembrī pulksten 19.00 būs Latvijas republikas neatkarības 100. gadadienai veltītais pasākums «Manai Latvijai». Tajā koncertēs duets «Lolita un Gusts» no Madonas un Elkšņu kultūras nama sieviešu vokālais ansamblis «Tik un tā», kā arī tiks godināti pagasta aktīvākie cilvēki.

17. novembrī pulksten 14.00 Lones tautas namā notiks svinīgais pasākums, veltīts Latvijas simtgadei. Koncertā uzstāsies saksofonists Jānis Briška un soliste Elīna Beļinska.

18. novembrī pulksten 11.30 Viesītes Brīvības baznīcā būs svētku dievkalpojums un Viesītes mūzikas skolas audzēkņu sveiciens Latvijai dzimšanas dienā. Pulksten 14.00 Viesītes kultūras pilī notiks svinīgs sarīkojums, veltīts Latvijas republikas 100. gadadienai, kura laikā būs Viesītes pašvaldības apbalvojumu pasniegšana un konkursa «Skaista mana sēļu sēta» laureātu apbalvošana. Noslēgumā koncerts «Trīs zvaigznes».

Radio1 ziņas pulksten 14.00 un 15.00
Radio1 ziņās klausieties: Sandra Kalniete Vašingtonā saņems Trumana-Reigana Brīvības medaļu; Jēkabpils laikmetīgās vēstures muzejs aicina apmeklēt audio vizuālu instalāciju; un Valsts svētkos Jēkabpilī virs Daugavas būs vērojams salūts.

Eiropas Parlamenta deputāte un Latvijas Tautas frontes dibinātāja Sandra Kalniete trešdien, 14.novembrī, ASV galvaspilsētā Vašingtonā saņems Trumana-Reigana Brīvības medaļu. To ik gadu piešķir cilvēkiem, kuri savu dzīvi veltījuši brīvībai, demokrātijai un pretestībai komunismam un visiem citiem tirānijas veidiem, informē Eiropas Tautas partijas frakcijas grupas pārstāvis Ģirts Salmgriezis. Apbalvojums tiks pasniegts Vašingtonā notiekošajā "Triumph of Liberty gala dinner" (Brīvības triumfa) pasākumā, kas tiek rīkots, lai pieminētu tirānisko režīmu upuru piemiņu un godinātu cilvēkus, kuri savu dzīvi velta cīņai par brīvību.

Zinātnieki jau tuvākajā laikā veidos jaunu populārās masas vienības – kilograma – etalonu. Tas turpmāk tiks aprēķināts ar matemātiskas formulas palīdzību. Lēmumu par kilograma jauno etalonu plāno pieņemt Francijā notiekošajā ekspertu konferencē. Pašlaik visā pasaulē šo masas vienību nosaka pēc irīdija un platīna sakausējuma cilindra, kas glabājas starptautiskajā svaru un mēru birojā Parīzē. Tā uzglabāšana un izmantošana ir ļoti sarežģīta, tāpēc zinātnieki jau iepriekš pauda ideju, ka masas noteikšanā jāatsakās no etalona izmantošanas un tas jāaizstāj ar citām metodēm. Jauno paņēmienu plāno izmantot no nākamā gada maija, un tas atvieglos darbu vairākās zinātnes un ekonomikas nozarēs. Eksperti arī atgādina, ka pirmo reizi kilograms tika noteikts 1799.gadā. Franču zinātnieks Pjērs Simons Laplass tad vakuumā nosvēra vienu kubikdecimetru destilēta ūdens četru grādu temperatūrā.

Turpinām ziņas

Septembrī Jēkabpilī, vēsturiskajā bankas ēkā darbojās Laikmetīgās vēstures muzejs, kura koncepcija – dzīvi stāstītā vēsture. Muzeja darbības laikā ierakstītas 17 sarunas. Runātāji – pilsētas atmodas dzīvē nozīmīgu lomu spēlējoši cilvēki. Sarunu virstēma – brīvība. Sarunu esence apkopota multimediālā darbā, kas bankas ēkā skatāms un klausāms patriotisma nedēļā – no 12. līdz 16.novembrim no pulksten vieniem dienā līdz septiņiem vakarā. Audio vizuāla instalācija eksponēta uz ēkas pagrabstāva ēkas trim sienām, veidojot plašu 270 grādu vizuālu telpu, tādējādi ieskaujot skatītāju un liekot burtiski ieiet dzīvajā vēsturē. Tajā, kuras liecinieki un dalībnieki esam mēs ikviens.

Tāpat arī šonedēļ Jēkabpilī, Laikmetīgās Vēstures muzejā pulksten sešos vakarā jēkabpilieši aicināti uz filmas “Jēkabpils 100 gados” seansiem. “Jēkabpils 100 gados” ir dokumentāla filma, kas veltīta Latvijas valsts simtgadei. Filmas galvenā ideja  – ieskatīties Jēkabpils vēstures lappusēs, izmantojot kinofotofono dokumentu arhīva materiālus, veidot dokumentālas liecības par kultūras, industriālo mantojumu un saimniecisko dzīvi Jēkabpilī. Filmā tiek uzklausīti arī dažādu notikumu aculiecinieki. Filmas apmeklējums ir bezmaksas. Jēkabpils pilsētas pašvaldības finansējums filmas sagatavošanai – 4 tūkstoši 840 euro.

Jēkabpils sporta centrs informē, ka svinot Latvijas simtgadi, Mežaparka vissezonas kameršļūkšanas trase ikvienam apmeklētājam 18.novembrī būs pieejama bez maksas! Trases darba laiks šajā dienā – no pl.11:00-18:00!

Un vēl

18.novembrī no plkst. 6:00 līdz 19.novembra plkst. 4:00 tiks slēgts Vecpilsētas laukums. Informējam, ka Latvijas simtās dzimšanas dienas svinībās 18. novembrī plkst. 22.15 virs Daugavas notiks svētku uguņošana, tāpēc brīdinām par paaugstinātu troksni laika posmā no plkst. 22.15 līdz 22.30. Uguņošanas sagatavošanas darbu dēļ, no 18. novembra plkst. 8.00 (no rīta) līdz 19. novembra plkst. 3.00 (naktī) būs ierobežota gājēju un transporta kustība uz Daugavas labā krasta Krustrpils puses aizsargdambja posmā no Celtuves ielas līdz Kārļa Skaubīša ielai. Lai izbaudītu uguņošanu, skatītājiem lūgums izvietoties uz pilsētas aizsargdambja Daugavas kreisajā krastā.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: JKP priekšlikumu pensiju un pabalstu izmaiņu jomā izpildei jaunajai valdībai budžetā būtu jāatrod vairāki simti miljonu eiro; Jēkabpiliešus aicina uz filmas “Jēkabpils 100 gados” seansiem; un Zinātnieki jau tuvākajā laikā veidos jaunu populārās masas vienības – kilograma – etalonu.


Jaunās konservatīvās partijas jeb saīsinājumā JKP priekšlikumu pensiju un pabalstu izmaiņu jomā izpildei jaunajai valdībai budžetā būtu jāatrod vairāki simti miljonu eiro, liecina ministriju aprēķini. JKP priekšlikumā par topošās valdības darbu pausta apņemšanās, ka tuvāko divu gadu laikā ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamais minimums pensijām sasniegs 500 eiro mēnesī, bet minimālā pensija - 200 eiro mēnesī. Tāpat valdības darba plānā iecerēts iekļaut ierosinājumu neapliekamo minimumu paaugstināt vismaz līdz 500 eiro mēnesī. Aģentūras LETA rīcībā nonākuši ministriju veiktie aprēķini par vairākiem ierosinājumiem, kas paredzēti JKP piedāvātajā plānā. Ja atceļ diferencēto neapliekamo minimumu un ievieš 500 eiro neapliekamo minimumu visiem, iedzīvotāju ienākuma nodoklis samazinātos par 500 miljoniem eiro: valsts budžetam - par 100 miljoniem eiro, bet pašvaldību budžetiem - par 400 miljoniem eiro. Ja saglabā esošo iedzīvotāju ienākuma nodokļa diferencēto neapliekamo minimumu, bet pirmo slieksni paaugstina līdz 500 eiro, tad šī nodokļa ieņēmumi samazinātos par 130 miljoniem eiro: valsts budžetam - par 26 miljoniem eiro, bet pašvaldību budžetiem - par 104 miljoniem eiro. Neapliekamā minimuma palielināšana pensijām līdz 500 eiro nozīmētu, ka iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi samazinātos par 50 miljoniem eiro, lēš Finanšu ministrija.

Laboratorijā apstiprināts šosezon pirmais gripas saslimšanas gadījums. Slimību profilakses un kontroles centrs informē, ka Latvijā gripas intensitāte, līdzīgi kā citās Eiropas valstīs, ir zema, jo kopš sezonas sākuma laboratoriski apstiprināts viens gripas gadījums. Vienlaikus tiek norādīts, ka patlaban gan pieaug citu elpceļu vīrusu izplatība. Izplatīti ir rinovīrusi, adenovīrusi, paragripas vīrusi un citi vīrusi, kas izraisa akūtas elpceļu infekcijas. Visvairāk ar vīrusu izraisītajām infekcijām slimo pirmsskolas vecuma bērni un pusaudži. Pēc centra rīcībā esošās informācijas, pēdējo nedēļu laikā Eiropas reģionā pieaudzis valstu skaits, kas ziņojušas par gripas aktivitātes sākumu. Par gripas izplatību informēja 15 valstis, tajā skaitā arī Latvijas kaimiņvalstis Lietuva un Igaunija. Epidemiologi atgādina, ka, tuvojoties gripas sezonai, labākā profilakse ir vakcinācija. Vienlaikus speciālisti, tuvojoties gripas sezonai, aicina iedzīvotājus bieži mazgāt rokas, ievērot elpceļu higiēnu, kā arī ierobežot kontaktu ar slimiem cilvēkiem.

Turpinām ziņas

Septembrī Jēkabpilī, vēsturiskajā bankas ēkā darbojās Laikmetīgās vēstures muzejs, kura koncepcija – dzīvi stāstītā vēsture. Muzeja darbības laikā ierakstītas 17 sarunas. Runātāji – pilsētas atmodas dzīvē nozīmīgu lomu spēlējoši cilvēki. Sarunu virstēma – brīvība. Sarunu esence apkopota multimediālā darbā, kas bankas ēkā skatāms un klausāms patriotisma nedēļā – no 12. līdz 16.novembrim no pulksten vieniem dienā līdz septiņiem vakarā. Audio vizuāla instalācija eksponēta uz ēkas pagrabstāva ēkas trim sienām, veidojot plašu 270 grādu vizuālu telpu, tādējādi ieskaujot skatītāju un liekot burtiski ieiet dzīvajā vēsturē. Tajā, kuras liecinieki un dalībnieki esam mēs ikviens.

Tāpat arī šonedēļ Jēkabpilī, Laikmetīgās Vēstures muzejā pulksten sešos vakarā jēkabpilieši aicināti uz filmas “Jēkabpils 100 gados” seansiem. “Jēkabpils 100 gados” ir dokumentāla filma, kas veltīta Latvijas valsts simtgadei. Filmas galvenā ideja  – ieskatīties Jēkabpils vēstures lappusēs, izmantojot kinofotofono dokumentu arhīva materiālus, veidot dokumentālas liecības par kultūras, industriālo mantojumu un saimniecisko dzīvi Jēkabpilī. Filmā tiek uzklausīti arī dažādu notikumu aculiecinieki. Filmas apmeklējums ir bezmaksas. Jēkabpils pilsētas pašvaldības finansējums filmas sagatavošanai – 4 tūkstoši 840 euro.

18.novembrī no plkst. 6:00 līdz 19.novembra plkst. 4:00 tiks slēgts Vecpilsētas laukums. Informējam, ka Latvijas simtās dzimšanas dienas svinībās 18. novembrī plkst. 22.15 virs Daugavas notiks svētku uguņošana, tāpēc brīdinām par paaugstinātu troksni laika posmā no plkst. 22.15 līdz 22.30. Uguņošanas sagatavošanas darbu dēļ, no 18. novembra plkst. 8.00 (no rīta) līdz 19. novembra plkst. 3.00 (naktī) būs ierobežota gājēju un transporta kustība uz Daugavas labā krasta Krustrpils puses aizsargdambja posmā no Celtuves ielas līdz Kārļa Skaubīša ielai. Lai izbaudītu uguņošanu, skatītājiem lūgums izvietoties uz pilsētas aizsargdambja Daugavas kreisajā krastā.

Un vēl</

Atstājiet komentāru