2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 9.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 9.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Cerot iegūt vienu miljonu eiro, ar informāciju par ABLV bank likvidāciju vērsušās jau vairāk nekā 20 personas; Jēkabpils mērs Raivis Ragainis (attēlā)šodien galvaspilsētā piedalīsies Izstādes “Heraldika mūsdienu Latvijā” atklāšanā; un Aptaujā noskaidrots, kā Latvijas iedzīvotāji vērtē valsts proklamēšanas 100.gadadienu.

Kopš 17.septembra, kad Jāņa Kārkliņa advokātu birojs izsludināja viena miljona eiro atlīdzības fondu par informāciju saistībā ar centieniem panākt ABLV Bank piespiedu likvidāciju, birojā vērsušās vairāk nekā 20 personas ar dažāda līmeņa un nozīmes informāciju. Advokāts norādīja, ka ir saņemti dažāda veida ziņojumi, dokumenti, sarakstes materiāli, foto, audiofaili un cita veida informācija. Līdz šim vairākos gadījumos saņemtā informācija saskaņā ar nolikumu vērtējama kā būtiska, un šobrīd uzsākts arī izsludinātās atlīdzības izmaksas process. Informācija par konkrētām izmaksājamām naudas summām netiks izpausta. Advokātu birojs turpina vākt pierādījumus un joprojām aicina cilvēkus iesniegt informāciju, kas var būt noderīga šajā lietā.

Lauksaimnieki ir gandarīti par Eiropas Parlamenta Budžeta komitejas lēmumu finansiāli atbalstīt pērnā gada spēcīgajās lietavās un plūdos cietušos Latvijas zemniekus, tomēr satraucas par salīdzinoši īso termiņu līdzekļu apgūšanai. Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes priekšsēdētājs Edgars Treibergs norāda, ka lauksaimnieki pozitīvi vērtē komitejas lēmumu atbalstīt 17,7 miljonu eiro piešķiršanu Latvijai, piebilstot, ka mūsu valstij piešķirta lielāka summa nekā citām. Vienlaikus viņš atzina, ka bažas rada salīdzinoši īsais termiņš, kādā Latvijai par piešķirtajiem līdzekļiem jālikvidē spēcīgo lietavu un plūdu sekas. Galīgo lēmumu 17,7 miljonu eiro līdzekļu piešķiršanu no Eiropas Savienības Solidaritātes fonda Eiroparlaments pieņems plenārsesijā novembrī.

Turpinām ziņas

Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis šodien Rīgā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, uzaicināts piedalīties izstādes “Heraldika mūsdienu Latvijā” atklāšanā. Izstāde “Heraldika mūsdienu Latvijā” pirmo reizi mūsu valsts vēsturē iepazīstina sabiedrību ar ģerboņu karti, ar heraldikas lietojumu ikdienā, kā arī otru būtisku komisijas darba daļu- valsts un pašvaldību institūciju un organizāciju apbalvojumiem.

Pirms 99 gadiem, tieši šodien sākās vēsturiskās cīņas, kuru uzvaru atzīmējam Lāčplēša dienā. Šo dienu Latvijā atzīmē par godu neatkarīgās Latvijas armijas uzvarai pār Rietumu brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku 1919.gada 11.novembrī. Latvijas armija izšķirošo uzbrukumu bermontiešiem sāka 9.novembrī un, lai gan cīņas bija grūtas, jau 11.novembrī Bermonta karaspēks tika padzīts no Rīgas. Bermontiādes laikā Latvija zaudēja 743 karavīrus, no kuriem 57 bija virsnieki. Latvijas Brīvības cīņas - cīņas par Latvijas valsts neatkarību - ilga no 1918.gada 18.novembra, kad tika proklamēta Latvijas Republika, līdz 1920.gada 11.augustam, kad tika noslēgts Latvijas-Krievijas miera līgums. Tāpēc 11.augustu Saeima ir noteikusi par Latvijas brīvības cīnītāju piemiņas dienu. Lāčplēša dienu gaidot, Aizsardzības ministrija jau tradicionāli aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju nēsāt pie apģērba sarkanbaltsarkano lentīti, kas norāda uz 1919.gada 11.novembri, kad tika izcīnīta izšķirošā uzvara pār Bermonta karaspēku.

Šodien, 9.novembrī, "Arēnā Rīga" un 11.novembrī Liepājas Olimpiskajā centrā notiks dižkoncerts "Latvijas gadsimts", kurā uzstāsies kopskaitā 2000 koristi, dejotāji, mūziķi, aktieri un dziedātāji. Koncerta programmai izvēlētas vienas no aizvadītā gadsimta nozīmīgākajām dziesmām, kas raksturo Latvijas valsts svarīgākos vēstures mirkļus - strēlnieku laiku un Brīvības cīņas, jaundibinātās valsts uzplaukumu un Ulmaņa valdīšanas laiku, kā arī 20.gadsimta 40.gadus, kad daļa devās trimdā, kā arī daļu iedzīvotāju okupācijas rezultātā tika izsūtīta uz Sibīriju. Tāpat koncertā mākslinieciski tiks atspoguļota trimdas jaunrade un nacionālo atmoda, bet koncerta finālā tiks atskaņoti pēdējo desmitgažu populārākās pašmāju dziesmas.

Un vēl

80% Latvijas iedzīvotāju valsts proklamēšanas 100.gadadienu vērtē kā vēsturiski nozīmīgu laiku, savukārt 77% uzskata, ka šogad svētkus vajag atzīmēt īpašāk nekā citus gadus, liecina pētījumu un konsultāciju kompānijas "Kantar TNS" veiktās aptaujas rezultāti. Iedzīvotāji aptaujā arī atzīmēja vienu vai vairākus veidus, kā viņi grasās svinēt šos valsts svētkus. Vairāk nekā trešdaļa jeb 35% aptaujāto norādījuši, ka apmeklēs svētku pasākumus 18.novembrī un 19.novembrī, tajā skaitā arī gaismas uzvedumu "Saules mūžs". Likumsakarīgi 31% respondentu apmeklēs publiskos svētku pasākumus savā reģionā, pilsētā vai novadā, savukārt 30% aptaujāto pauduši, ka apmeklēs gaismas festivālu "Staro Rīga".

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Jaunā konservatīvā partija piesaka vēlmi vadīt Finanšu, Iekšlietu un Vides ministrijas; Lāčplēša dienā Jēkabpilī notiks notiks piemiņas brīdis “Katram  Latvietim svētākā diena”; un Jēkabpilī Lāčplēša dienas pasākumu laikā būs slēgts Rīgas ielas posms.

Jaunā konservatīvā partija jaunajā valdībā vēlētos uzņemties atbildību par Finanšu ministriju, Iekšlietu ministriju un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, savukārt "Jaunajai Vienotībai" tā piedāvā vadīt Ārlietu ministriju. Kā iecerēts sadalīt pārējo ministru portfeļus, premjera amatam nominētais JKP līderis Jānis Bordāns pagaidām vēl neatklāj, solot lielāku skaidrību šajos jautājumos viest nākamnedēļ.

Reāls Saeimas darbs nesāksies vēl vairākas nedēļas, jo Saeima par deputātu ievēlēšanu parlamenta komisijās lems 20.novembrī, šāda vienošanās panākta Prezidija un Frakciju padomes kopsēdē. Atbalstītais lēmumprojekts par Saeimas komisijas izveidošanas noteikumiem paredz, ka deputāts var tikt ievēlēts tikai vienā no tām. Attiecīgais nosacījums saistīts ar nepieciešamību, lai deputāti strādātu gan likumdošanas komisijās, gan arī tā dēvētajās mazajās komisijās. Lai ievērotu šo principu, noteikumos minēti frakciju deputātu sadalījuma matemātiskie nosacījumi. Tāpat paredzēts, ka Nacionālās drošības komisijā ievēlē pa vienam deputātam no katras frakcijas un Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā - pa diviem deputātiem no katras frakcijas.

Turpinām ziņas

Svētdien, 11. novembrī Jēkabpili izgaismos lāpu liesmu ceļš – Simtgades Lāčplēša dienas lāpu gājienā no Kena parka līdz piemineklim “Kritušiem par Tēviju” dosies plkst. 17.30. Lāpu gājienu ievadīs zemessargi un jaunsargi, kā arī Krustpils kultūras nama pūtēju orķestris “Krustpils”. Gājienā dosies bērni, jaunieši un skolotāji no Jēkabpils skolām. Aicināts ikviens ņemt līdzi savu lāpu un pievienoties Simtgades Lāčplēša dienas Lāpu gājienam! Pulcēšanās gājienam Kļavu ielā pie Kena parka plkst. 17.00!

Pēc gājiena pie pieminekļa “Kritušajiem par Tēviju” notiks piemiņas brīdis “Katram  Latvietim svētākā diena”. Ar patriotiskām dziesmām priecēs Jēkabpils Valsts ģimnāzijas dziedošie jaunieši (vadītāja Sandra Bondare), uzrunu teikts Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis, Zemessardzes 56. kājnieku bataljona komandieris, pulkvežleitnants Vents Kodors, Latvijas Aizsardzības ministrijas Jaunsardzes 2. nodaļas vecākais referents Normunds Pastars, Jēkabpils vēstures muzeja direktore Inese Berķe un Jēkabpils Valsts ģimnāzijas audzēknis Toms Trofimovičs. Jaunie zemessargu un jaunsargu kandidāti pie pieminekļa nodos svinīgo solījumu. Patriotisku dzeju lasīs Jēkabpils Tautas nama mākslinieciskais vadītājs Pēteris Draņevičs. Piemiņas brīža noslēgumā aicinās ikvienu pie pieminekļa “Kritušiem par Tēviju” nolikt ziedus un svecītes. Lāčplēša dienas piemiņas pasākuma apmeklētājus lūdz automašīnas nenovietot Krustpils pils pagalmā, bet izmantot Krustpils saliņas stāvlaukumu.

Tuvojoties valsts svētkiem, atgādina, ka daudzbērnu ģimenes locekļi 11. un 18. novembrī reģionālā sabiedriskā transporta pakalpojumus varēs izmantot bez maksas. Atlaidi 100% apmērā būs tiesības saņemt daudzbērnu ģimenes locekļiem, kuri, iegādājoties biļeti, uzrādīs 3+ Ģimenes karti un personu apliecinošu dokumentu, skolēna vai studenta apliecību (līdz 24 gadu vecumam). No šā gada 1. septembra daudzbērnu ģimenes locekļiem ir iespēja saņemt atlaidi biļetēm reģionālajā sabiedriskajā transportā līdz pat 90%, savukārt valsts svētkos – 100%. Detalizētāka informācija par papildu atlaidēm pieejama Autotransporta direkcijas mājaslapā.

Un vēl

Saistībā ar Lāčplēša dienas lāpu gājienu, 11.novembrī no plkst.17.30 līdz plkst.19.30 būs slēgta Rīgas iela no Ozolu ielas līdz Madonas ielai. Būs slēgtas pieturas “Cukurfabrikas iela”, “Pils” un “Ozolu iela”. Šajā laikā pilsētas maršrutu autobusi uz staciju un atpakaļ no Rīgas ielas kursēs pa Ozolu, Raiņa un Pils rajona ielām. Pie pagrieziena uz Ozolu ielu un Pils rajonā tiks izvietotas papildu pieturas.

Radio1 Līvānu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Šodien, 9. novembrī Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods starptautiskajā lidostā “Rīga” piedalās Latvijas nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" Latvijas simtgades pasākumā. Tā laikā “airBaltic” izpilddirektors Martins Gauss svinīgi pasniegs airBaltic dāvanu Latvijai simtgadē Latvijas Valsts prezidentam Raimondam Vējonim. Jau ziņots, ka godinot valsts simtgadi, Latvijas lidsabiedrība airBaltic aicināja balsot, lai dotu 14 jaunajām Airbus A220-300lidmašīnām Latvijas mīlētāko pilsētu nosaukumus. Līvāni ir to pilsētu vidū, kuru vārds rotās kādu no airbaltic lidmašīnām.

Svētdien, 11. novembrī, Līvānos notiks Lāčplēša dienai veltīts sarīkojums. Pulksten 15.45 paredzēts lāpu gājiens, pulcēšanās pie Līvānu novada kultūras centra no plkst. 15.30. Pulksten četros pēcpusdienā – sāksies piemiņas brīdis pie Līvānu atbrīvošanas pieminekļa. Savukārt pulksten sešos vakarā Daugavas krastā “Krācītēs” notiks Lāčplēša dienai veltīta uguns plostu palaišana Daugavā.

Sagaidot Latvijas valsts simtgadi, aicinām pievienoties nakts pārgājienā pa Turku pagastu. Par godu 18.novembrim ar lāpām un valsts karogu tiks noieti 18km. Paredzamais pārgājiena ilgums – 5 stundas. Pārgājienu  sāks 17.novembrī plkst. 17.00 no Turku pagasta pārvaldes. Pārgājiena maršruts no Zundāniem vedīs caur Garajām priedēm un bijušajai mežsarga mājas vietai līdz iesoļosim Steķu silā, kur pa tumšajiem meža celiņiem nostaigājuši 10 km nokļūsim 
Purva kalnā ugunskurs un desu cepšana. Mājupceļš - 8 km caur Kalnapurvu uz Zundāniem. Plašāka informācija un pieteikšanās: 29252390 (Varis) vai 29502540 (Kristīne). 

Turpinām ziņas

Pirmdien, 12. novembrī, pulksten 10tos Rudzātu saieta namā Biedrība “Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija” aicina bioloģiskos lauksaimniekus uz tikšanos. Lai informētu bioloģiskos zemniekus par aktualitātēm bioloģiskajā lauksaimniecībā, uzklausītu un rastu atbildes uz lauksaimnieku jautājumiem. Biedrība “Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija”aicina uz tikšanos ar Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas vadītāju Gustavu Norkārkli.

Savukārt pirmdien, 12. novembrī, pulksten septiņos vakarā Līvānu novada kultūras centrā skanēs koncertprogramma skolu jaunatnei “Ceļš”. Tajā skolu jaunatnei no 5.-12. klasei, jauniešiem saistošā un aizraujošā formā vienas stundas ietvaros tiks vēstīta Latvijas vēsture. Stāsti, vēsturiski dokumenti un vēstuļu lasījumi atspoguļos Latvijas attīstībā nozīmīgus laika posmus, tos ietverot laikmetam būtiskās mūzikas atspulgā –  no Jāzepa Vītola „Gaismas pils” un strēlnieku dziedātās “Mirdzot šķēpiem zeltsaules staros”, Lūcijas Garūtas “Mūsu tēvs debesīs”, Elgas Īgenbergas „Rīgas bulvāriem”, līdz Atmodas laika un Imanta Kalniņa, Jāņa Lūsēna, Renāra Kaupera dziesmām. Ar krāsainiem lietussargiem, dziesmām un dejas soli,–  cauri Latvijas vēsturei vedīs mūžīgs ceļš, kurš simboliski atspoguļots videoprojekcijās. Šo ceļu mēros instrumentālā grupa, Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris „Sõla”, solisti -Māra Upmane – Holšteine un Marts Kristians Kalniņš. Programmu vēl krāšņāku, izzinošāku, vēsturiski precīzāku un emocionāli uzrunājošāku veidos videomākslinieces Gitas Straustiņas vizuālais ekrāna  noformējums. Koncertu vada Karina Bērziņa.

Trešdien, 14.novembrī, 17.00 aicina bijušos Latvijas Tautas frontes biedrus pulcēties Līvānu novada Centrālās bibliotēkas Straumes zālē uz atmiņu vakaru “Pirms 30 gadiem Līvānos un Latvijā”. Tagadējā Līvānu novadā aktīvi darbojās vairākas Latvijas tautas frontes atbalsta grupas  Līvānu eksperimentālajā bioķīmiskajā  rūpnīcā, Līvānu būvmateriālu kombinātā, Līvānu eksperimentālajā māju būves kombinātā, Līvānu stikla fabrikā un citos uzņēmumos, skolās un pagastos. Bibliotēkā gaida bijušos tautfrontiešus uz tikšanos ar saviem cīņu biedriem, lai šķetinātu atmiņu kamolu, izvērtētu bijušo ar šodienas acīm, satiktu cilvēkus, kurus sen neesam redzējuši un parunātos par dzīvi.

Un vēl īsumā par dažiem pasākumiem

Otrdien, 13.novembrī un 27. novembrī, nopulksten deviņiem līdz trijiem dienā Latvijas Sarkanā Krusta Līvānu nodaļas telpās tiks izsniegtas Eiropas savienības PĀRTIKAS PAKAS. Līdzi jāņem Sociālā dienesta izziņa.

Trešdien, 14. novembrī, pulksten 11tos Rožupes kultūras namā notiks Patriotisko rotu veidošanas darbnīca. Uz to aicina Rožupes pensionāru apvienība. Dalības maksa divi eiro.

Rožupes kultūras namā tiek dibināts jauniešu tautas deju kolektīvs. Ja tu esi aktīvs un tevī mājo dejotprieks, tad tu tiec gaidīts uz informatīvo sanāksmi 16. novembrī pulksten piecos pēcpusdienā17.00 Rožupes kultūras namā. Informācija pa tālruni 26058951.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Saeimas budžeta komisiju grib vadīt trīs politiskie spēki – JKP. KPV LV un Attīstībai/Par; Par 5000 eiro izveidota filma par Jēkabpili 100 gados; un Sinoptiķu prognozes liecina, ka Lāčplēša dienā laiks mainīsies.

Rit jau ceturtā diena, kopš 6.novembrī uz pirmo sēdi sanāca un darbu sāka jaunā 13.Saeima. Ir nominēts valdības vadītāja kandidāts. 13.Saeimas deputātu vidū ir arī bijušais Jēkabpils domes deputāts Kaspars Ģirģens. Sarunā ar viņu Radio1 lūdza līdzdalīt savus iespaidus par pirmajām darba dienām Saeimā, deputāta svinīgā zvēresta nodošanu. Kaspars Ģirģens atzina, ka deputāta zvēresta nodošana bijis ļoti svinīgs un atbildīgs process, piebilstot, ka diemžēl svinīgumu aizēnojis vairāku deputātu centieni veidot slēptās sadarbības, kuras arī pēc tam atspoguļojās balsojumā par Saeimas Prezidiju. Ģirģens norāda, ka patlaban Saeimā notiek cīņa par varu un vēlētāju paustā vēlme, lai pie varas ir jaunie deputāti un tiek īstenota cita virzība politiskajos procesos tiek ignorēta. Viņ;s arī piebilda, ka šobrīd ir iespēja KPV LV un JKP LV sadarboties kopā ministru kabineta izveidē. Cik veiksmīgi tas izdosies, to varēšot redzēt pēc neliela laika.

Jau ziņots, ka ievēlot Saeimas prezidiju bez amatiem palika KPV LV un ZZS. Tāpat arī vēstīts, ka valsts prezidents Raimonds Vējonis kā valdības vadītāja amata kandidātu nominēja JKP līderi Jāni Bordānu, dodot viņam divu nedēļu laiku, līdz 21.novembrim, valdības izveidošanai.

Tāpat arī vēstīts, ka 13.Saeimas komisiju sastāvu apstiprinās 20.novembrī. Līdz nākamajai ceturtdienai, 15. novembrim, partijām jāpiesaka deputātu kandidatūras darbam parlamenta komisijās. Kaut šobrīd notiek intensīvas sarunas par amatu sadalījumu valdībā, vienlaikus partijas nosaka savas prioritātes arī Saeimas komisiju vadīšanā. Saeimā darbojas 16 komisijas, deviņas no tām ir likumdošanas. Septiņas ir nosacīti mazākas, tās mēdz dēvēt par uzraudzības komisijām. Līdz ar to sadalīt šīs komisijas starp septiņiem Saeimā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem matemātiski ir vienkārši. Grūtāk iet ar varas pārdalījumu. Piemēram, premjera partijai tiek arī Saeimas Budžeta un finanšu komisijas vadītāja pienākums. Šobrīd uz to pretendē Jaunā konservatīvā partija (JKP), bet to vēlas arī „KPV LV” un „Attīstībai/Par!”.

Turpinām ziņas

Jēkabpils pašvaldība, sagaidot Latvijas valsts simtgadi, Laikmetīgās vēstures muzejā izrādīs filmu "Jēkabpils 100 gados". Filmas galvenā ideja - ieskatīties Jēkabpils vēstures lappusēs, izmantojot arhīva materiālus, veidot dokumentālas liecības par kultūras, industriālo mantojumu un saimniecisko dzīvi Jēkabpilī. Filmā tiek uzklausīti arī dažādu notikumu aculiecinieki Ilmārs Knaģis, Anna Skaidrīte Gailīte, Vilis Dābols, piedalās vēstures speciālisti, savu vīziju par dzīvi Jēkabpilīpauž jaunieši. Filmu veidojusi SIA "Stella Terra" sadarbībā ar Jēkabpils Vēstures muzeju. Jēkabpils pašvaldības finansējums filmas sagatavošanai ir 4 tūkstoši 840 eiro. Filmas seansi Laikmetīgās Vēstures muzejā jeb bijušās SEB bankas ēkā tiks demonstrēti darbadienās nākamnedēļ no 12.-16. novembrim pulksten sešos vakarā, savukārt 17.un 18.novembrī filma būs skatāma pulksten trijos dienā. Filmas apmeklējums ir bezmaksas.

Krustpils kultūras nams novembrī aicināja jēkabpiliešus kopā veidot svētku rotājumu un piedalīties akcijā “Dūraiņi Jēkabpilij”. Ikviens, tika aicināts atnest uz Krustpils kultūras namu dūraiņu pāri. No tiem paredzēts veidot izstādi un rotāt stendus. Saruinā ar radio1 dūraiņu izstādes veidotāja Vita Artjomenko pastāstīja, ka kopumā līdz šim brīdim ir atnesti 60 dažādu rakstainu cimdu pāru, rīt dūraiņu akcija noslēgsies un paredzams, ka izstādei būs atnesti vairāk kā 70 cimdu pāri. Vita Artjomenko sacīja, ka galvenokārt tos ir nesušas pilsētas rokdarbnieces, taču esot arī iedzīvotāju nesti dūraiņi, kuriem ir katram savs vēsturiskais stāsts. Piemēram, pati izstādes organizētāja Vita Artjomenko ir atnesusi savas mammas Māras Skroderes cimdus, ko viņai pirms 50 gadiem dāvinājusi krustmāte. Tie paredzēti ziemā braukšanai kamanās, tāpēc ir adīti duybultā un gari cimdi, kas sniedzas gandrīz līdz elkonim. Cimdi esot pelēkā krāsā ar zaļi oranžu rakstu. Jēkabpiliešu atnesto dūraiņu izstāde būs skatāma no pirmdienas 12.nove,mbra līdz valsts svētkiem 18.novembrim. Pēc tam dūraiņus to īpašnieces saņems atpakaļ.

 Konkursā "Mana kā Valsts prezidenta uzruna Latvijas simtajā dzimšanas dienā" par labākajiem darbiem atzīti Bauskas, Cēsu un Rīgas skolēnu darbi. Valsts prezidents Raimonds Vējonis Rīgas pilī ceturtdien apbalvoja skolēnu radošo darbu konkursa laureātus, par trīs labāko darbu autoriem šogad atzīstot Annu Sibillu Pumpuri no Bauskas pilsētas pamatskolas, Dārtu Alksnīti no Draudzīgā Aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzijas un Žani Jarinovski no Rīgas Valsts 2.ģimnāzijas. Konkursa uzvarētāji saņēma ielūgumus uz Latvijas simtgadei veltīto svētku koncertu Latvijas Nacionālajā teātrī 18.novembrī, kura programmā tiks iekļauti arī fragmenti no trīs skolēnu runām. Šogad konkursā piedalījās vairāk nekā 150 skolēnu no visas Latvijas, tajā skaitā arī no - Aizkraukles, Jēkabpils un Līvāniem.

Un vēl

Lāčplēša dienā Latvijā sāksies izmaiņas laika apstākļos - pastiprināsies vējš un nākamās nedēļas sākums būs lietains, liecina prognozes.Vēl sestdiena paies bez būtiskām izmaiņām laika apstākļos - joprojām būs pārsvarā apmācies laiks, daudzviet gaidāma dūmaka, migla un sīks, smidzinošs lietus. Vējš būs lēns un gaisa temperatūra gan naktī, gan dienā būs +1..+7 grādu robežās, Kurzemē līdz +9 grādiem. Svētdien, Lāčplēša dienā, pastiprināsies austrumu, dienvidaustrumu vējš, brāzmās lielākajā valsts daļā 10-14 metri sekundē, Rīgas līča piekrastē Kurzemē līdz 17 metriem sekundē. Migla izklīdīs un vietām arī debesis skaidrosies, uzspīdēs saule. Gaisa temperatūra sasniegs +3..+8 grādus. Nākamās nedēļas pirmā puse būs lietaina, taču atkal kļūs siltāks, gaisa temperatūrai Kurzemē otrdien sasniedzot +10..+12 grādus. Trešdien ievērojami pastiprināsies vējš, piekrastē brāzmas var pārsniegt pat 20 metrus sekundē.Nedēļas otrajā pusē mūsu reģionā no jauna pastiprināsies anticiklons - vēji kļūs lēnāki, arī temperatūra nedaudz pazemināsies, bet joprojām būs virs nulles.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī un Līvānos Lāčplēša dienu sagaidīs ar lāpu gājienu; Dūraiņu izstādei Krustpils kultūras namā j;ekabpilieši atnesuši ap 70 cimdu pāru; un Kādas ir sinoptiķu prognozes par laiku Lāčplēša dienā un nākamnedēļ?
Svētdien, 11. novembrī Jēkabpili izgaismos lāpu liesmu ceļš – Simtgades Lāčplēša dienas lāpu gājienā no Kena parka līdz piemineklim “Kritušiem par Tēviju” dosies plkst. 17.30. Lāpu gājienu ievadīs zemessargi un jaunsargi, kā arī Krustpils kultūras nama pūtēju orķestris “Krustpils”. Gājienā dosies bērni, jaunieši un skolotāji no Jēkabpils skolām. Aicināts ikviens ņemt līdzi savu lāpu un pievienoties Simtgades Lāčplēša dienas Lāpu gājienam! Pulcēšanās gājienam Kļavu ielā pie Kena parka plkst. 17.00!

Pēc gājiena pie pieminekļa “Kritušajiem par Tēviju” notiks piemiņas brīdis “Katram  Latvietim svētākā diena”. Ar patriotiskām dziesmām priecēs Jēkabpils Valsts ģimnāzijas dziedošie jaunieši (vadītāja Sandra Bondare), uzrunu teikts Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis, Zemessardzes 56. kājnieku bataljona komandieris, pulkvežleitnants Vents Kodors, Latvijas Aizsardzības ministrijas Jaunsardzes 2. nodaļas vecākais referents Normunds Pastars, Jēkabpils vēstures muzeja direktore Inese Berķe un Jēk+bpils Valsts ģimnāzijas audzēknis Toms Trofimovičs. Jaunie zemessargu un jaunsargu kandidāti pie pieminekļa nodos svinīgo solījumu. Patriotisku dzeju lasīs Jēkabpils Tautas nama mākslinieciskais vadītājs Pēteris Draņevičs. Piemiņas brīža noslēgumā aicinās ikvienu pie pieminekļa “Kritušiem par Tēviju” nolikt ziedus un svecītes. Lāčplēša dienas piemiņas pasākuma apmeklētājus lūdz automašīnas nenovietot Krustpils pils pagalmā, bet izmantot Krustpils saliņas stāvlaukumu.

Saistībā ar Lāčplēša dienas lāpu gājienu, 11.novembrī no plkst.17.30 līdz plkst.19.30 Jēkabpilī būs slēgta Rīgas iela no Ozolu ielas līdz Madonas ielai. Būs slēgtas pieturas “Cukurfabrikas iela”, “Pils” un “Ozolu iela”. Šajā laikā pilsētas maršrutu autobusi uz staciju un atpakaļ no Rīgas ielas kursēs pa Ozolu, Raiņa un Pils rajona ielām. Pie pagrieziena uz Ozolu ielu un Pils rajonā tiks izvietotas papildu pieturas.

Arī Līvānos svētdien, 11. novembrī, notiks Lāčplēša dienai veltīts sarīkojums. Pulksten 15.45 paredzēts lāpu gājiens, pulcēšanās pie Līvānu novada kultūras centra no plkst. 15.30. Pulksten četros pēcpusdienā – sāksies piemiņas brīdis pie Līvānu atbrīvošanas pieminekļa. Savukārt pulksten sešos vakarā Daugavas krastā “Krācītēs” notiks Lāčplēša dienai veltīta uguns plostu palaišana Daugavā.

Turpinām ziņas

Atstājiet komentāru