2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 7.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 7.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils bērnu ansamblis “Dziesmiņa” šodien aicina uz koncertu; Deinstitucionalizācijas plāna īstenošanai Jēkabpilī ieguldīs 1,8 miljonus eiro; un Lauksaimnieki sējumus varēs apdrošināt arī pret sausumu vai ilgstošām lietavām.

Jēkabpils pilsētas pašvaldībā šodien notiks preses konference, kurā domes vadība sniegs informāciju medijiem par aktualitātēm pašvaldībā. Radio1, piedaloties preses konferencē, meklēs atbildes uz jautājumiem par finansiālo situāciju Jēkabpils reģionālajā slimnīcā, kāpēc nav izgaismota Daugavpils iela un posms Dambja ielas, kā arī, kāpēc nav pildīts solījums izlīdzināt bedres stāvlaukumā pie veikala Beta Jēkabpilī, Bebru ielas mikrorajonā. Tāpat arī meklēsim atbildi uz iedzīvotāju jautājumiem, kāpēc Jēkabpilī šovasar izsludinātas tik daudzas publiskās apspriešanas par koku ciršanu.

Šodien pulksten sešos vakarā Jēkabpils Tautas namā notiks bērnu ansambļa “Dziesmiņa” ikgadējs rudens koncerts starp Miķeļiem un Mārtiņiem, šoreiz veltīts Latvijas simtgadei. “Dziesmiņas” bērni, uzsākot jauno sezonu un, gaidot Latvijas dzimšanas dienu, ir sagatavojuši jaunu koncertprogrammu, ko veltīt savai Latvijai. Ansambļa dalībnieki dziedās gan latviešu tautas dziesmas, gan latviešu komponistu dziesmas, kā arī dejos dancīšus. Savukārt Jēkabpils pirmsskolas izglītības iestādes “Auseklītis” audzēkņu izpildījumā izskanēs pašsacerēti dzejolīši par Latviju. Pasākums bez ieejas maksas.

Deinstitucionalizācijas plāna īstenošanā un jaunu sociālo pakalpojumu veidošanā Jēkabpilī plānots ieguldīt miljons 878 tūkstoši 691 eiro. Projekts "Infrastruktūras izveide alternatīvu sociālo pakalpojumu nodrošināšanai dzīvesvietā un ģimeniskai videi pietuvinātu pakalpojumu pieejamībai personām ar invaliditāti un bērniem" paredz dienas aprūpes centra bērniem ar funkcionāliem traucējumiem izveidi Jaunajā ielā. Plānots, ka centrā būs pieejama sociālās rehabilitācijas infrastruktūra - multisensorā, ergoterapijas, fizioterapijas, Montessori istabas. Jaunajā ielā paredzēts arī dienas aprūpes centrs pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem. Projektā iezīmēta arī grupu dzīvokļu izveide pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem Brīvības ielā, kā arī specializēto darbnīcu izveide šīm personām. Projekta apstiprināšanas gadījumā nepieciešamais finansējums tiks nodrošināts, 2019.gadā ņemot aizņēmumu Valsts kasē.

Turpinām ziņas

Par 13.Saeimas priekšsēdētājas biedri otrdien ievēlēta Jaunās konservatīvās partijas deputāte Dagmāra Beitnere-Le Galla. Uz priekšsēdētājas biedra amatu kandidēja arī Zaļo un zemnieku savienības pārstāvis Gundars Daudze, bet viņš saņēma mazāku atbalstu, tāpēc netika ievēlēts. Par Beitneri-Le Gallu nobalsoja 65 deputāti, bet par Daudzi – 34. Kā ziņots, vakar notika 13.Saeimas pirmā sēde, kurā vēlēja Saeimas Prezidiju. Saeimas spīkeres amatā atkārtoti ievēlēta Ināra Mūrniece.

Par Saeimas priekšsēdētāja otro biedri ir ievēlēta Inese Lībiņa-Egnere (JV). Uz šo amatu kandidēja arī Artuss Kaimiņš (KPV LV), tomēr viņš saņēma mazāku balsu skaitu. Lībiņu-Egneri atbalstīja 65 deputāti, bet Kaimiņu - 31 parlamentārietis. Divas vēlēšanu zīmes bija nederīgas. Lībiņa-Egnere jau 11.Saeimas laikā pildīja parlamenta priekšsēdētāja biedres pienākumus, šajā amatā nomainot deputāti Ingu Biti (LRA). Par Saeimas priekšsēdētāja vietnieku Lībiņa-Egnere bija ievēlēta arī 12.Saeimā.

Un vēl

Lai arī ik gadu pieaug to zemnieku skaits, kas apdrošina sējumus pret laika apstākļu riskiem, tas arvien ir nepietiekami, secina Zemkopības ministrija. Dati liecina, ka Latvijā ik gadu apdrošina tikai 15% sējumu. Ņemot vērā, ka pēdējie divi gadi lauksaimniekiem radīja vērienīgus postījumus laika apstākļu dēļ, palielināts valsts atbalsts apdrošināšanas iegādei, kā arī apdrošinātāji pavasarī papildinās piedāvājumu ar ilgstošu lietavu un sausuma riskiem. Šoruden valdībā apstiprinātas izmaiņas Lauku attīstības programmā, kas nedaudz – no 65% līdz 70% – palielina maksimālo valsts atbalsta intensitāti lauksaimniecības zaudējumu apdrošināšanai. Tāpat pie zemāka zaudējumu sliekšņa lauksaimnieki varēs pretendēt uz atlīdzību. Plānota arī apdrošināšanas risku paplašināšana, pievienojot sausuma ietekmi uz ražu.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: "KPV LV" un JKP kritizē Saeimas Prezidija ievēlēšanas procesu; SIA “Jēkabpils ūdens” aicina jēkabpiliešus pieslēgt savus īpašumus centralizētās kanalizācijas sistēmai, un Valsts svētkos 18.novembrī kameršļūkšanas trase Jēkabpils mežaparkā apmeklētājiem būs pieejama bez maksas.

Jaunā valdības veidošanai nepieciešamais laiks var būt ilgāks nekā citkārt, lai gan pēc nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK domām jaunā koalīcija jāveido no sešām partijām, šorīt intervijā Latvijas televīzijai atzina 13.Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Viņasprāt jauno koalīciju veidojot sešiem politiskajiem spēkiem varētu izvairīties no šantāžas, ko varētu piekopt viena vai otra partija, tomēr viņa izvairījās no prognozēm, lai gan sākotnēji tās ir bijušas dažādas, kuru no Ministru prezidenta amata kandidātiem Valsts prezidents Raimonds Vējonis varētu šodien nosaukt. Savukārt runājot par jaunievēlēto Saeimas Prezidiju, Mūrniece izteica cerību, ka sadarbība ar kolēģiem izvērtīsies laba, jo jau 14.novembrī paredzēta jaunievēlētā Prezidija sēde, kurā tiks skatīti vairāki administratīvi jautājumi un tiks sākts darbs pie Saeimas komisiju izveidošanas.

"KPV LV" un Jaunā konservatīvā partija kritizē Saeimas Prezidija ievēlēšanas procesu, savukārt citi politiskie spēki pārmetumus noraida. Jaunās konservatīvās partijas premjera amata kandidāts Jānis Bordāns aģentūrai LETA pauda, ka Saeimas Prezidija ievēlēšana iezīmē vienošanos, kas bija iepriekšējās koalīcijas politiķiem kopā ar "Attīstībai/Par!". Turklāt "KPV LV", kas Saeimas vēlēšanās ieguva otro vietu, Prezidijā vispār nav pārstāvēta, atgādināja Bordāns. Savukārt "KPV LV" līderis Artuss Kaimiņš uzskata, ka apvienība "Attīstībai/Par!", nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, "Jaunā Vienotība" un Zaļo un zemnieku savienība acīmredzot ir "saslēgušās", lai ievēlētu konkrētus Saeimas Prezidija locekļus, un tajā ņem dalību arī "Saskaņa". Politiķis uzskata, ka starp šiem politiskajiem spēkiem ir noslēgts pakts.

Pašlaik ekonomikas struktūra Latvijā un pasaulē ir krasi atšķirīga, un nav pamata sagaidīt līdzīga smaguma ekonomiskās krīzes atkārtošanos kā 2008.gadā, norāda Finanšu ministrijas eksperti. Eiropas Savienībā , reaģējot uz 2008.gada krīzi, tika izveidots makroekonomisko nesabalansētību uzraudzības mehānisms, kas seko dažādu makroekonomisko rādītāju attīstībai visās Eiropas Savienības valstīs. Starp šiem rādītājiem ir, piemēram, mājokļu cenu izmaiņas, tekošā konta bilance, kredītu plūsma, valsts ārējo konkurētspēju raksturojošie rādītāji, valsts ārējais parāds un citi. Ja kādā no valstīm tiek konstatēta vairāku šo rādītāju neatbilstība noteiktajiem vēlamajiem līmeņiem, tiek sākta padziļināta šīs valsts izpēte un sniegtas rekomendācijas, lai šīs nesabalansētības novērstu. Latvija ir viena no nedaudzām Eiropas Savienības valstīm, kurām līdz šim nav tikušas konstatētas tādas makroekonomiskās nesabalansētības, lai būtu nepieciešama papildu izpēte un rekomendācijas to novēršanai.

Turpinām ziņas

Ministru kabineta noteikumi par decentralizēto kanalizācijas sistēmu apsaimniekošanu un reģistrēšanu, paredz, ka nekustamo īpašumu īpašniekiem un valdītājiem, kuri nav pievienojušies pie centralizētās kanalizācijas sistēmas, būs jāreģistrē un attiecīgi noteikumiem jāapsaimnieko visi septiķi un rūpnieciski vai individuāli izbūvētās krājtvertnes. Decentralizētās kanalizācijas sistēmas atbilstību šo noteikumu prasībām jānodrošina līdz 2021. gada 31. decembrim. Tas nozīmē, ka būs jāievēro visas stingrās prasības, nodrošinot hermētiskumu septiķos, lai nepieļautu notekūdeņu noplūšanu, iztecēšanu vai iesūkšanos gruntsūdens slāņos, nepatīkamo smaku izplatīšanos vidē, kā arī ar to saistītās izmaksas - nodrošinot analīžu, asenizācijas pakalpojumu, tehnisko apkopju u.c. izdevumu apmaksu. Lai ietaupītu līdzekļus, kas nebūs mazi, nodrošinot decentralizēto kanalizācijas sistēmu apsaimniekošanu, SIA “Jēkabpils ūdens” aicina jēkabpiliešus, kuru kuru ielās ir izbūvēti sadzīves kanalizācijas tīkli, pēc iespējas ātrāk pieslēgties pie centralizētās kanalizācijas sistēmas.

Tuvojoties Valsts svētkiem, Krustpils kultūras nams aicina jēkabpiliešus palepoties ar kādu no saviem dūraiņu pāriem, nogādājot to uz Krustpils kultūras namu līdz šīs nedēļas nogalei. Ar dūraiņiem tiks rotāti stendi, veidojot rakstainu svētku noformējumu, kas simbolizēs Latvijas krāšņumu. Dūraiņus var nest uz Krustpils kultūras namu līdz 10.novembrim darba dienās no pulksten desmitiem līdz pieciem pēcpusdienā, atdodot cimdus kultūras nama administrācijā. Izstāde “Dūraiņi Jēkabpilij” kultūras namā būs skatāma no 12.līdz 18.novembrim ieskaitot. Pēc akcijas cimdi tiks atdoti atpakaļ to īpašniekiem.

Un vēl

Par godu Latvijas simtgadei Jēkabpils Mežaparka kameršļūkšanas trase ikvienam apmeklētājam 18.novembrī būs pieejama bez maksas. Jēkabpils sporta centrs informē, ka trases darba laiks Latvijas dzimšanas dienā būs no pulksten 11tiem līdz sešiem vakarā.

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00
Preiļu slimnīcā par 83 tūkstoši 464 eiro pārbūvēs pasažieru liftu. Atbilstoši slimnīcas noslēgtajam iepirkumam darbus veic SIA "Recept-Holding Lifts", kas izvēlēta divu pretendentu konkurencē. Būvniekam jāveic lifta šahtas padziļināšana, nodrošinot vēl vienu pieturvietu pagrabstāvā, esošā lifta demontāža un utilizācija, kā arī jaunas iekārtas uzstādīšana. Poliklīnikas apmeklētājiem, kuriem ir pārvietošanās traucējumi, jārēķinās, ka lifta remonta laikā pakalpojumi, kas tiek sniegti ēkas augšējos stāvos, ir jāpiesaka iepriekš. Piesakot vizīti iepriekš, pakalpojums tiks nodrošināts mājas aprūpes vai vakcinācijas kabinetā. Tāpat iespējama apmeklētāju ar kustību traucējumiem nogādāšana augšējos stāvos ar pacēlāju, un arī tā jāpiesaka iepriekš.

Oktobra beigās ir uzsākti Viļānu ielas atjaunošanas darbi. Būvdarbu laikā tiks izbūvēta iela ar asfaltbetona segumu un ietve ar bruģa segumu, kā arī izveidotas iebrauktuves uz privātajiem zemes gabaliem. Projekta gaitā paredzēts arī iebūvēt caurteku un lietusūdens kanalizāciju, uzstādīt jaunus apgaismes stabus, labiekārtot būvdarbos skarto teritoriju. Atbilstoši iepirkuma rezultātiem būvdarbus veic SIA “Latgales Ceļdaris”. Līgumcena par līgumā noteikto darbu izpildi ir 228 tūkstoši 684 eiro bez PNV. Pie labvēlīgiem laikapstākļiem darbus plānots pabeigt piecu mēnešu laikā. Projekta gaitā autovadītājiem ir jārēķinās ar satiksmes ierobežojumiem.

Preiļu pilsētas parkā 1. novembrī notikusi restaurācijas apmācības meistarklase, kurā piedalījās Preiļu novada domes pārstāvji un Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma Struktūrvienības Preiļi iegūstamās kvalifikācijas “Apdares darbu strādnieks” izglītojamie. Vārtu stabu mūrēšanas darbi tuvojas noslēgumam, savukārt apmešanas darbi tiks atstāti uz nākamā gada pavasari, gaidot atbilstošākus laikapstākļus veicamajiem darbiem. Pilnajā tehniskajā būvprojektā vārtiem paredzētas arī vārtu vērtnes, tāpēc, turpinot vārtu pilnīgu restaurāciju, pašvaldība nākamajā gadā plāno lūgt Nacionālajai kultūras mantojuma pārvaldei kultūras pieminekļu glābšanas programmā finansējumu vārtu vērtņu izgatavošanai.

Turpinām ziņas

Lai noskaidrotu Preiļu novada iedzīvotāju un pilsētas ciemiņu viedokli par Preiļu pilsētas centra vizuālo izskatu, attīstību un veicinātu iedzīvotāju līdzdalību dažādu norišu plānošanā, līdz 23. novembrim aicināts ikviens piedalīties aptaujā. Tā elektroniskā formātā ir pieejama Preiļu pašvaldības mājaslapā www.preili.lv, bet drukātā veidā – Preiļu novada domes Apmeklētāju pieņemšanas un informācijas centrā, Preiļu novada Tūrisma informācijas centrā, Preiļu Galvenajā bibliotēkā un “Jauniešu centrā “Četri””, kur var arī iesniegt aizpildītās anketas.

Preiļu novada dome izsludinājusi atklātu konkursu uz Preiļu novada pašvaldības Kultūrvides un Tūrisma attīstības pārvaldes vadītāja amatu uz pilnu slodzi, uz nenoteiktu laiku. Iesniedzamie dokumenti amata pretendentam jāiesniedz līdz 2018. gada 15.novembra plkst. 15.00. Ar prasībām pretendentiem un papildu informāciju par veicamajiem pienākumiem un iesniedzamajiem dokumentiem skatīt Preiļu novada mājas lapā www.preili.lv.

Preiļu novada Labklājības pārvalde izsludinājusi atklātu konkursu arī uz PANSIONĀTA “PREIĻI” MEDICĪNAS MĀSAS amatu uz pilnu slodzi, uz nenoteiktu laiku. Ar prasībām pretendentiem un papildu informāciju par veicamajiem pienākumiem un iesniedzamajiem dokumentiem skatīt Preiļu novada mājas lapā www.preili.lv. Amata pretendentu pieteikšanās un nepieciešamo dokumentu iesniegšanas termiņš – līdz 20. novembra plkst. 16.00. Plānotais darba attiecību uzsākšanas laiks – 2018. gada 3. decembris.

Pašvaldība aicina piedalies Preiļu pilsētas svētku noformēšanā – uzšujot savu svētku karodziņu! Unikāla iespēja piedalīties Raiņa bulvāra noformēšanā! Brīva izvēle karodziņu audumos, krāsās un noformējumos. Tos var šūt no dažādu krāsu auduma. Karodziņus iespējams apdarināt ar mežģīnēm, aptamborēt, veikt uzdrukas vai izšūt. Vienīgais noteikums – jāievēro izmērs. Gatavie karodziņi tiks sašūti virtenēs, kuras rotās Raiņa bulvāri pilsētas svētku pasākumos. Preiļu novada iedzīvotāji, kuri vēlas piedalīties akcijā, aicināti karodziņus nogādāt Preiļu Kultūras namā. Sīkāka informācija pa tālruni 26 246 536 (Inese). Akcija norisināsies līdz 2019. gada 1. augustam.

Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzejs izsludinājis akciju-konkursu “Mirklis TĒVZEMEI”. Šonedēļ ikviens interesents aicināts iegriezties izstāžu zālē Preiļu Kultūras namā, Raiņa bulvārī 28 un glītrakstā uz īpaši noformētām lapām uzrakstīt Latvijas valsts himnas tekstu. Skaistāko rokrakstu darbu autorus 18. novembrī plkst. 15:00-18:00 gaidīs pārsteiguma balvas jaunajā ekspozīcijā “Muzeja stāsti Latvijai”.

Un vēl par Kultūras pasākumiem

9. novembrī plkst. 20.00 Aizkalnes tautas namā Vokālo ansambļu sadziedāšanās svētki “Dziesmas tinu kamolā”. Pasākuma turpinājumā diskotēka kopā ar DJ MARTINS.

11. novembrī Lāčplēša dienas sarīkojums Preiļos. Programmā: Plkst. 18:00 aizlūgums “Dvēseļu mieram” Preiļu Romas katoļu baznīcā, Pēc tam - piemiņas brīdis Latvijas brīvības cīnītājiem pie Romas katoļu draudzes baznīcas, Lāpu gājiens uz laukumu pie Preiļu Kultūras nama un “Gaismas rakstu” veidošana. Ikviens dalībnieks ir aicināts līdzi ņemt lāpu un vienu baltu vai sarkanu sveci trauciņā ar vāciņu. Plkst. 19:10 Saruna par “Lāčplēšiem” un laiku laukumā pie Preiļu Kultūras namaNoslēgumā - Dziesmas Tēvzemei. Kuras pasākuma dalībnieki Dziedās kopā ar Antru, Māri un Daini Skuteļiem.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī līdz gada beigām paredzēts nojaukt divus graustus; Preiļu novada pašvaldība ministrijas valdījumā nodevusi īpašumu Zemessardzes šautuves paplašināšanai; un Ko liecina sinoptiķlu jaunākās prognozes par laika apstākļiem nedēļas nogalē.

Jēkabpils mērs Raivis Ragainis šodien tiekoties ar vietējo plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem sacīja, ka ir nolemts līdz šī gada beigām nojaukt divus graustus pilsētā. Viens no tiem - piecstāvu daudzdzīvokļu ēka Viestura un Nameja ielas krustojumā, kas ir bīstamā stāvoklī un var sabrukt. Taču tajā pašā laikā šo ēku iecienījuši rotaļām bērni un patvērumam uni alkohola lietošanai bezpajumtnieki. Jēkabpils mērs sacīja, ka pašvaldības policija bieži saņem izsaukumus uz šo ēku, lai no tās padzītu nevēlamus apmeklētājus, kas tur atrodoties apdraud savu dzīvību. Otrs grausts, ko plānots nojaukt vēl šogad ir vecoi dzirnu drupas Rīgas ielā, kas kā degradēta ainava paveras ikviena skatam, kas pilsētā iebrauc no Rīgas puses. Turklāt nākamā gada 4.maijā Jēkabpilī paredzēta plaša militārā parāde, kas norisināsies Rīgas ielā un paredzēts līdz šim notikumam īpašu vērību pievērsīs ielas un tās malās esošo ēku un teritoriju sakopšanai. Pagaidām nav zināms, kas veiks abu graustu nojaukšanu, taču metode, kā to veiks būs tā dēvētā drupināšana, ar kādu šogad tika nojaukti Madonas ielas grausti.

Ar Radio1 sazinājās iedzīvotāji, kas ikdienā izmanto Dambja ielas posmu starp Brīvības un Pormaļa ielām, kā arī Daugavpils ielas posmu gar apbraucamo ceļu.

Radio1 saņēma sūdzības no jēkabpiliešiem, kas ikdienā izmanto pilsētas sabiedrisko transportu un šobrīd Pasta ielas remontdarbu laikā, kad pieturvietas pārvietotas no Pasta un dažas arī no Brīvības ielas uz Pormaļa ielu, dodas uz tām. Viena no pieturvietām atrodas Pormaļā ielā pie bijušās bankas ēkas un uz to pasažieriem jāiet pa Dambja ielas posmu, kas atrodas starp Brīvības un Pormaļa ielām. Šajā ielas posmā nav nevienas apgaismes lampas, turklāt ietvju asfalts ir sabrucis un bedrains. Līdz ar to diennakts tumšajā laikā ir ļoti apgrūtināta pārvietošanās, jo ceļš nav labi pārskatāms un ir nekvalitatīvs. Iedzīvotāji interesējās kādas ir iespējas izgaismot šo ielas posmu vai vismaz izvietot pagaidu apgaismojumu. Jēkabpils pilsētas pašvaldības Būvniecības nodaļas vadītājas vietniece Kristīne Garde skaidroja, ka tas nav iespējams, jo lai to izdarītu ir jāpārrok Pormaļa ielu, kas netiks darīts, vienīgais, ko lietas labā varot darīt, izvērtēt iespēju uzlabot ietves stāvokli, lai pārvietošanās būtu ērtāka. Par apgaismojuma ierīkošanu šajā Dambja ielas posmā tikšot domāts tuvāko gadu laikā, kad tiks veikta Pormaļa ielas rekonstrukcija.

Arī iedzīvotāji, kas ikdienā izmanto Daugavpils ielas posmu pie apvedceļa, izteica neapmierinātību, ka šis ielas posms, ko izmanto bērni ceļam uz skolu un iedzīvotāji ceļam uz darbu ir neizgaismots. Savukārt līdzās esošā Asotes iela, ko gājēji tik intensīvi neizmanto ir izgaismota. Iedzīvotāji vēlējās noskaidrot, kad tiks apgaismojums ierīkots arī šajā Daugavpils ielas posmā. Kristīne Garde sacīja, ka šī ielas posma, aptuveni 300 metru garumā, izgaismošana tuvākajā laikā nav paredzēta un nav iekļauta ne šī, ne nākamā gada budžetā. Taču iedzīvotāju lūgums tiks ņemts vērā un tuvāko gadu laikā tiks domāts par šī ielas posma izgaismošanu.

Turpinām ziņas

Preiļu novada pašvaldība Aizsardzības ministrijas valdījumā Zemessardzes šautuves paplašināšanai nodevusi tai piederošo teritoriju "Badelka". Zemessardzes 35.kājnieku bataljona komandieris pulkvežleitnants Kaspars Lindbergs savā uzrunā īpašuma pārņemšanas ceremonijā uzsvēris notikuma nozīmīgumu. Preiļu novada domes priekšsēdētājas vietnieks Juris Želvis pasākumā apsveicis Zemessardzi ar vienības izaugsmi un bataljonam novēlējis spēku un neatlaidību infrastruktūras labiekārtošanā, lai militārais objekts sekmīgi kalpotu Preiļu un valsts vajadzībām.

Par investīcijam draudzīgākas republikas nozīmes pilsētu atzīta Ventspils, kurai seko Valmiera, bet trešajā vietā ierindojas Liepāja, liecina Latvijas Biznesa savienības šodien prezentātais indekss "Investīcijām draudzīgākā pašvaldība". Savukārt par investīcijām draudzīgāko novadu ar vietējās nozīmes attīstības centru atzīts Mārupes novads, otro vietu šajā nominācijā ieguvis Olaines novads, bet trešajā vietā ierindojies Jelgavas novads. Par investīcijām draudzīgāko novadu ar reģionālās nozīmes attīstības centru atzīts Aizkraukles novads, otro vietu ieguvis Dobeles novads, bet trešo vietu - Kuldīgas novads.

Un vēl

Lāčplēša dienā Latvijā pūtīs brāzmains vējš, bet nokrišņi patlaban netiek prognozēti, liecina jaunākā informācija no "Global Forecast System". Nedēļas izskaņā Krievijā pastiprināsies anticiklons, savukārt Eiropas ziemeļrietumos saglabāsies liels ciklons. Atmosfēras spiediena atšķirība izraisīs dienvidaustrumu vēja pastiprināšanos Latvijā - svētdien gaidāmas brāzmas līdz 9-14 metriem sekundē. Sagaidāms, ka Lāčplēša dienā būs mākoņains laiks, kas vietām skaidrosies. Nokrišņi netiek prognozēti; lietus varbūtība pieaugs vakarā valsts dienvidrietumu daļā. Gaisa temperatūra nedaudz pazemināsies un nepārsniegs +4..+9 grādus. Sagaidāms, ka nākamnedēļ brīžiem līs, bet nedēļas otrajā pusē no jauna varētu pastiprināties anticiklons. 18.novembrī patlaban netiek prognozēts ne liels vējš, ne būtiski nokrišņi, gaisa temperatūra gaidāma vairākus grādus virs nulles.

Radio1 Dienas ziņu apskats pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Prezidents Bordānam dod divas nedēļas, lai mēģinātu izveidot valdību; Jēkabpilī nojauks graustus Rīgas un Viestura ielā; un Lāčplēša dienā Latvijā pūtīs brāzmains vējš, bet nokrišņi patlaban netiek prognozēti.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis paziņojis, ka aicina Jaunās konservatīvās partijas Ministru prezidenta amata kandidātu Jāni Bordānu veidot valdību. Prezidents Bordānam devis divu nedēļu laiku, bet pēc tam būtu gatavs nosaukt citu kandidātu. Ņemot vērā jau mēnesi notikušās 13.Saeimā ievēlēto partiju konsultācijas par valdības veidošanu, prezidents sagaida no Bordāna izlēmīgu un atbildīgu rīcību, lai panāktu vienošanos par nākamās koalīcijas aprisēm un Saeimas vairākuma atbalstu, iespējamo valdības sastāvu, saskaņojot ar prezidentu iespējamos ārlietu un aizsardzības ministru kandidātus, un prioritāri veicamajiem darbiem.
Vējonis norādīja, ka šim kandidātam dod laiku līdz 21.novembrim. Viņš sagaida, ka šajā laikā iezīmēsies vairākuma koalīcijas aprises. Ja tas neizdosies, premjera amatam tiks nominēts nākamais kandidāts.

Jaunās valdības veidotājs Jānis Bordāns jau šodien aicināja kolēģus no "KPV LV" un "Attīstībai/Par!" sākt valdības veidošanas sarunas, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni sacīja Bordāns. Bordāns arī minēja, ka redz Pabriku un Gobzemu kā ministrus nākamajā valdībā. Viņaprāt, sarunas līdz šim ir devušas iespēju vienam otru labi iepazīt. Viņš uzsvēra, ka mēneša laikā nav bijis iespējams vienoties objektīvu iemeslu dēļ un sarunas nav noritējušas ātri, jo visas trīs partijas ir jaunas, tādēļ bijis nepieciešams laiks, lai viens otru varētu iepazīt.

 "Attīstībai/Par!" respektē Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa izvēli un ir gatava sadarbībai, tomēr tā no jaunās valdības veidotāja Jāņa Bordāna vēlas redzēt izvērstāku plānu par valdības deklarāciju, šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu sacīja partijas premjera amata kandidāts Artis Pabriks. Tāpat Pabriks piebilda, ka Attīstībai/Par respektēs Bordāna pieeju sarunu vadīšanai, proti, tam, ka Jaunā konservatīvā partija valdības veidošanā nesadarbosies ar Zaļo un zemnieku savienību.

Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa aicinātajam Ministru prezidenta amata kandidātam Jānim Bordānam ir iespēja atbildīgi rīkoties, lai izveidotu valdību, norādījis "Jaunās Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Andrejs Judins. Jaunā Vienotība viedokli par Bordāna nominēšanu formulēs  šodien  frakcijas sēdē, tāpēc Judins pagaidām atturējās komentēt jautājumu par politiskā spēka gatavību strādāt Bordāna vadītā valdībā. Reizē no politiķa teiktā izrietēja gatavība runāt ar Bordānu par valdības veidošanu, uzsverot, ka ir pozitīvi vērtējamas parlamentā ievēlēto spēku savstarpējās sarunas. "Jaunā Vienotība" no Bordāna sagaida uzaicinājumu uz sarunām, ja tādas būs, un gatava konstruktīvi strādāt kopā pie valdības veidošanas, šodien žurnālistiem pavēstīja Jaunās Vienotības politiķis Arvils Ašeradens. Vaicāts, vai ZZS būtu jābūt valdībā, Ašeradens norādīja, ka tas ir premjera kandidāta, nevis Jaunās Vienotības jautājums.

Turpinām ziņas

Jēkabpils mērs Raivis Ragainis šodien tiekoties ar vietējo plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem sacīja, ka ir nolemts līdz šī gada beigām nojaukt divus graustus pilsētā. Viens no tiem - piecstāvu daudzdzīvokļu ēka Viestura un Nameja ielas krustojumā, kas ir bīstamā stāvoklī un var sabrukt. Taču tajā pašā laikā šo ēku iecienījuši rotaļām bērni un patvērumam uni alkohola lietošanai bezpajumtnieki. Jēkabpils mērs sacīja, ka pašvaldības policija bieži saņem izsaukumus uz šo ēku, lai no tās padzītu nevēlamus apmeklētājus, kas tur atrodoties apdraud savu dzīvību.

Otrs grausts, ko plānots nojaukt vēl šogad ir vecoi dzirnu drupas Rīgas ielā, kas kā degradēta ainava paveras ikviena skatam, kas pilsētā iebrauc no Rīgas puses. Turklāt nākamā gada 4.maijā Jēkabpilī paredzēta plaša militārā parāde, kas norisināsies Rīgas ielā un paredzēts līdz šim notikumam īpašu vērību pievērsīs ielas un tās malās esošo ēku un teritoriju sakopšanai. Pagaidām nav zināms, kas veiks abu graustu nojaukšanu, taču metode, kā to veiks būs tā dēvētā drupināšana, ar kādu šogad tika nojaukti Madonas ielas grausti.

Un vēl

Lāčplēša dienā Latvijā pūtīs brāzmains vējš, bet nokrišņi patlaban netiek prognozēti, liecina jaunākā informācija no "Global Forecast System". Nedēļas izskaņā Krievijā pastiprināsies anticiklons, savukārt Eiropas ziemeļrietumos saglabāsies liels ciklons. Atmosfēras spiediena atšķirība izraisīs dienvidaustrumu vēja pastiprināšanos Latvijā - svētdien gaidāmas brāzmas līdz 9-14 metriem sekundē. Sagaidāms, ka Lāčplēša dienā būs mākoņains laiks, kas vietām skaidrosies. Nokrišņi netiek prognozēti; lietus varbūtība pieaugs vakarā valsts dienvidrietumu daļā. Gaisa temperatūra nedaudz pazemināsies un nepārsniegs +4..+9 grādus. Sagaidāms, ka nākamnedēļ brīžiem līs, bet nedēļas otrajā pusē no jauna varētu pastiprināties anticiklons. 18.novembrī patlaban netiek prognozēts ne liels vējš, ne būtiski nokrišņi, gaisa temperatūra gaidāma vairākus grādus virs nulles.

Atstājiet komentāru