2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 6.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 6.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien 13.Saeimas pirmajā sēdē dažas vietas sēžu zāles vidū varētu būt brīvas;Ar burbuļsaktas monētu Latvijas Banka noslēdz saktām veltīto eiro zelta kolekcijas monētu sēriju; un No šīs nedēļas Jēkabpils stadionā slēgts skeitparks.

Šodien, 13.Saeimas pirmajā sēdē dažas vietas sēžu zāles vidū varētu būt brīvas, paredz vakar vairāku jaunajā parlamenta sasaukumā ievēlēto partiju pārstāvju provizoriskā vienošanās. Pēc pirmās sēdes paredzēts veikt nepieciešamās izmaiņas, kas varētu atrisināt jautājumu ar brīvajām vietām. Brīvās vietas pirmajā sēdē paredzētas starp Attīstībai/Par un "KPV LV" frakcijām. Tiek skaidrots, ka panākta vienošanās par šādu izvietojumu pirmajā sēdē, lai izbēgtu no "neveiklām situācijām" un tik īsu laiku pirms sēdes nepārzīmētu partiju izvietojumu, par kuru politiskie spēki jau ir vienojušies. Attiecīgais izvietojums saistīts ar to, cik cilvēki no partijas sēž pirmajā rindā, skaidroja Mūrniece. Pirmā rindā deputātu skaits no partijām tiek noteikts atbilstoši politiskā spēka lielumam jeb proporcionalitātei, skaidroja Saeimas priekšsēdētāja. Noprotams, ka tas ietekmē arī to, kuru partiju pārstāvji sēž tālākajās rindās. Partiju izvietojuma secība plānota tāda pati, kā līdz šim - sākot no kreisās puses sēdēs "Saskaņa", Zaļo un zemnieku savienība, "Jaunā Vienotība", Attīstībai/par, "KPV LV", Jaunā konservatīvā partija un nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK.

Zaļo un zemnieku savienība varētu atbalstīt pašreizējās parlamenta priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces ievēlēšanu arī par 13.Saeimas priekšsēdētāju. ZZS šajā un citos jautājumos lēmumu pieņems šodien topošās frakcijas sēdē pirms 13.Saeimas pirmās sanākšanas. Tāpat tajā paredzēts parakstīt frakcijas nolikumu. Zaļo un zemnieku savienība ir apspriedusi iespēju uz kādu no amatiem Prezidijā virzīt pašreizējā Saeimas priekšsēdētājas biedra Gundara Daudzes kandidatūru un šodien šajā jautājumā tiks pieņemts gala lēmums.

13.Saeimas Prezidijā nepārstāvēto frakciju pārstāvji tā darbā varētu piedalīties kā asociētie locekļi, šāds ierosinājums izskanējis vakar politisko spēku sarunās. Paredzēts, ka šīs personas virzītu pašas frakcijas. Ideja vēl ir jauna, tāpēc pagaidām vēl pāragri spriest, kurš šīs personas apstiprinātu. Šiem pārstāvjiem būtu lietderīgi piedalīties Prezidija sēdēs, lai saņemtu visu aktuālo informāciju. Pašreizējā sarunu posmā paredzēts, ka Saeimas vadības asociētie locekļi nesaņemtu piemaksas. Līdz ar to Prezidija lielums arī netiktu palielināts.

Turpinām ziņas

Ceturtdien Latvijas Banka izlaidīs zelta kolekcijas monētu "Zelta saktas. Burbuļsakta". Monēta ar burbuļsaktas atveidojumu noslēdz Latvijas saktām veltīto eiro zelta kolekcijas monētu sēriju, kas rotā Latviju valsts 100 gadu jubilejā. 2016. gada novembrī tika izlaista kolekcijas monēta ar ripsaktas atveidojumu, 2017. gada augustā – monēta ar pakavsaktas atveidojumu, bet šogad, valsts jubilejas gadā, šo sēriju noslēdz īpaša zelta kolekcijas monēta, kas atbilstoši atveidojamā vēsturiskā oriģināla dizainam rotāta ar kristāliem. Iegādei būs pieejams arī visu triju zelta monētu komplekts.

Nenomaksātu nodokļu dēļ Ekonomikas ministrija atcēlusi atļaujas pārdot saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros sešiem komersantiem: zemnieku saimniecībai "Jaundzelves", SIA "Ilpeks", zemnieku saimniecībai "Celmiņi-1", SIA "Biznesa centrs "Tomo"", SIA "Reāls" un AS "Remars-Rīga". Šī gada maijā, pārbaudot nodokļu parādu esamību Valsts ieņēmumu dienesta publicētajā nodokļu parādnieku datu bāzē 341 komersantam, kam noslēgts līgums ar AS “Enerģijas publiskais tirgotājs” par obligātā iepirkuma ietvaros saražotās elektroenerģijas iepirkšanu, ministrija konstatēja, ka 61 komersants nebija pilnībā izpildījis savas nodokļu saistības pret valsti. Šiem uzņēmējiem nekavējoties tika nosūtīts brīdinājums, kas uzlika pienākumu nomaksāt nodokļu parādu. Līdz šā gada 19. oktobrim lielākā daļa no brīdinātajiem komersantiem minētos nodokļu parādus jau ir dzēsuši un valsts budžetā ir ieskaitījuši aptuveni 1,5 miljonus eiro. Nākamo nodokļu parādu pārbaudi Ekonomikas ministrija plāno veikt šomēnes.

Un vēl

Saistībā ar Jēkabpils stadiona teritorijas sagatavošanu sporta halles būvniecībai, šonedēļ ir uzsākta skeitparka pārvietošana. Informē Jēkabpils sporta centrs. Šo darbu laikā skeitparks apmeklētājiem ir slēgts un uz tā atrasties ir bīstami!


Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Jauno pasažieru elektrovilcienu projektam iezīmē ceturdaļmiljardu eiro; Jēkabpilī Lāčplēša dienā notiks lāpu gājiens un piemiņas brīdis; un šodien Aprit 1000 dienas kopš strādā Kučinska valdība.

"Pasažieru vilciens" līdz 2024.gadam elektrovilcienu rezerves daļu fonda un vilcienu uzturēšanas iekārtu, kā arī vilcienu depo izbūvē varēs ieguldīt līdz 259 miljoniem eiro no valsts budžeta. Valdība vakar atbalstīja, ka laika posmā no 2019.gada līdz 2024.gadam jaunu elektrovilcienu, rezerves daļu fonda pieciem gadiem un elektrovilcienu uzturēšanas iekārtu iegādē, kā arī vilcienu depo izbūvē kopumā varēs ieguldīt līdz 259 miljonus eiro valsts budžeta līdzekļiem. Faktiskās izmaksas būs zināms tikai pēc veiktā jauno elektrovilcienu iepirkuma noslēgšanās un uzvarētāja paziņošanas, kas plānota novembra beigām. Noteiktais finansējuma apmērs neietekmēs turpmākos valdības lēmumus par līdzekļu piešķiršanu citu valstij būtisku nozaru attīstībai, jo ietekme uz valsts budžetu un tā deficītu ir neitrāla.

Lielbritānijas un Vācijas bankas cietušas vislielāko potenciālo finanšu ietekmi jaunākajos tā dēvētajos stresa testos, ko publiskojusi Eiropas Banku iestāde. Vienlaikus tiek norādīts, ka šie stresa testi kopumā liecina par Eiropas banku labu stāvokli, pateicoties pasākumiem, kas īstenoti kopš 2008.gada globālās finanšu krīzes. Jaunākajā stresa testa scenārijā ar smagu Eiropas Savienības mēroga ekonomisko recesiju, kas ilgtu līdz 2020.gadam, vissmagāk ciestu britu "Lloyds Banking Group", "Barclays" un "Royal Bank of Scotland", kā arī "Deutsche Bank" un vairākas Vācijas reģionālās bankas. Šie rezultāti palīdzēs pieņemt lēmumu, vai likt šīm bankām palielināt savu pamatkapitāla pietiekamību, lai pasargātu sevi no potenciāliem zaudējumiem. Stresa testos kā viens no faktoriem, kas veicinātu Eiropas Savienības ekonomikas lejupslīdi, bijis "Breksits".

Turpinām ziņas

Svētdien, 11. novembrī Jēkabpili izgaismos lāpu liesmu ceļš – Simtgades Lāčplēša dienas lāpu gājienā no Kena parka līdz piemineklim “Kritušiem par Tēviju”, kas sāksies plkst. 17.30. Pēc gājiena pie pieminekļa notiks piemiņas brīdis, kurā uzrunu jēkabpiliešiem teiks Jēkabpils mērs Raivis Ragainis. Pulcēšanās gājienam Kļavu ielā pie Kena parka plkst. 17.00.

Savukārt 14.novembrī Jēkabpils sporta centrs un Jēkabpils novada poašvaldība visus aicina uz Lāčplēša dienai veltītu skrējienu, kura starts tiks dots pulksten sešos vakarā daiļā dzimuma pārstāvēm, bet pusseptiņos vakarā – stiprā dzimuma pārstāvjiem. Starts/Finišs būs pie Ābeļu kapsētas, Jēkabpils novadā, Jēkabpils-Dunavatrešajā kilometrā. Pieteikšanās Lāčplēša dienai veltītajam skrējienam sacensību vietā no pulksten pieciem pēcpusdienā. Skrējiena dalībniekiem jānodrošinās ar lāpām vai lukturīšiem ceļa izgaismošanai.

Lāčplēša dienu Latvijā atzīmē par godu neatkarīgās Latvijas armijas uzvarai pār Rietumu brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku 1919.gada 11.novembrī. Latvijas armija izšķirošo uzbrukumu bermontiešiem sāka 9.novembrī un, lai gan cīņas bija grūtas, jau 11.novembrī Bermonta karaspēks tika padzīts no Rīgas. Bermontiādes laikā Latvija zaudēja 743 karavīrus, no kuriem 57 bija virsnieki. Latvijas Brīvības cīņas - cīņas par Latvijas valsts neatkarību - ilga no 1918.gada 18.novembra, kad tika proklamēta Latvijas Republika, līdz 1920.gada 11.augustam, kad tika noslēgts Latvijas-Krievijas miera līgums. 11.augustu Saeima ir noteikusi par Latvijas brīvības cīnītāju piemiņas dienu.

Lāčplēša dienu gaidot, Aizsardzības ministrija jau tradicionāli aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju nēsāt pie apģērba sarkanbaltsarkano lentīti, kas norāda uz 1919.gada 11.novembri, kad tika izcīnīta izšķirošā uzvara pār Bermonta karaspēku.

Un vēl

Šodien aprit 1000 dienas kopš strādā Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) valdība, mkas darbu sāka 2016.gada 11.februārī. Kučinska vadītajā Ministru kabinetā strādā 13 ministri. Jau ziņots, ka šodien uz pirmos sēdi sanāks 13.Saeima, tomēr tā kā vēl nav izveidots jauns Ministru kabinets, Kučinska valdība turpinās darbu pagaidu režīmā. Tāpat arī vēstīts, ka ka vakar Ministru kabineta pēdējā sēdē 12.Saeimas pilnvaru laikā Kučinskis pateicās par "iespēju vadīt izcilu valdību".


Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

19.novembrī plkst.16 Antūžu kultūras namā Krustpils novadā notiks sabiedriskās apspriešanas sanāksme par SIA "Pļaviņu DM" ieceri paplašināt derīgo izrakteņu ieguves teritoriju atradnē "Aiviekste kreisais krasts". Uzņēmums savu darbību vēlas paplašināt īpašumos "Karjers "Aiviekste"", "Lapsēni", "Kalna Mežotnes", "Mazlazdas" un "Vēzenes" Variešu pagastā. Līdzšinējās ieguves teritorijas plānots paplašināt par apmēram 52 hektāriem. Dolomīta ieguvi paredzēts veikt ar spridzināšanas tehnoloģiju atklātā karjerā, gadā iegūstot no 200 līdz 400 tūkstoši kubikmetru dolomīta. Pašlaik Vides pārraudzības valsts birojs veic ietekmes uz vidi novērtējuma sākotnējo apspriešanu par "Pļaviņu DM" plāniem, un iedzīvotāji aicināti iesniegt savus ieteikumus.

Trešdien, 14.novembrī, 17.00 aicina bijušos Latvijas Tautas frontes biedrus pulcēties Līvānu novada Centrālās bibliotēkas Straumes zālē uz atmiņu vakaru “Pirms 30 gadiem Līvānos un Latvijā”. Latvijas Tautas fronte bija sabiedriski politiska kustība, kas pastāvēja laikā no 1988. līdz 1999. gadam. Tās darbība aizsāka Trešo Atmodu jeb Dziesmoto revolūciju, kas beidzās ar neatkarības atjaunošanu Baltijas valstīs. Trešās atmodas sākumposmā radītajai sabiedriski politiskajai organizācijai cīņā par demokrātiskas un neatkarīgas valsts atgūšanu izdevās saliedēt latviešu nacionālās atbrīvošanās idejas piekritējus un grupējumus, kā arī Latvijas etnisko minoritāšu kultūras biedrības. Latvijas Tautas frontes pirmais priekšsēdētājs bija Dainis Īvāns. Šogad reizē ar Latvijas simtgadi  svinam Latvijas Tautas frontes trīsdesmito gadadienu. Tagadējā Līvānu novadā aktīvi darbojās vairākas Latvijas tautas frontes atbalsta grupas Līvānu eksperimentālajā bioķīmiskajā  rūpnīcā, Līvānu būvmateriālu kombinātā, Līvānu eksperimentālajā māju būves kombinātā, Līvānu stikla fabrikā un citos uzņēmumos, skolās un pagastos. Uz tikšanos Līvānu bibliotēkā aicināti bijušie tautfrontieši.

Turpinām ziņas

Līdz 26.novembrim pretendenti var pieteikties Kokneses internātpamatskolas-attīstības centra direktora amatam. Pašvaldība no pretendentiem prasa atbilstību Izglītības likumam un Bērnu tiesību aizsardzības likumam, likumā noteikto izglītību un profesionālo kvalifikāciju, kā arī valsts valodas prasmi un vēl vismaz vienas Eiropas Savienības oficiālās valodas prasmi profesionālajai darbībai nepieciešamajā apjomā. Tāpat pretendentiem jābūt vismaz trīs gadu pedagoģiskajai darba pieredzei izglītības jomā vai izglītības vadības darbā. Savukārt darbs speciālās izglītības iestādes administrācijā tiks uzskatīta par priekšrocību. Līdz ar pieteikumu kandidātiem pašvaldībā jāiesniedz arī skolas attīstības vīzija.

Projektā “Viesītes ezera apsaimniekošanas noteikumu izstrāde” sagatavots apskats “Viesītes ezera esošā vides stāvokļa raksturojums, ekspluatācijas kārtība, attīstība un aizsardzība” un “Viesītes ezera ekspluatācijas (apsaimniekošanas) noteikumi”. Sagatavoto dokumentu sabiedriskā apspriešana notiks 9.novembrī plkst. 11:00, Viesītes novada pašvaldībā. Tiek aicināts ikviens iedzīvotājs, bet īpaši tiek aicināti tie, kuru darbība vai īpašums saistīts ar Viesītes ezeru.  Ar dokumentiem var iepazīties Viesītes novada pašvaldības mājaslapā.

Un vēl
 Lauku atbalsta dienests (LAD) līdz šā gada oktobra beigām platību maksājumos Latvijas lauksaimniekiem ir izmaksājis vairāk nekā 136 miljonus eiro. Tajā skaitā vienotā platību maksājuma avansus līdz šim saņēmuši vairāk nekā 40 tūkstoši klientu, kopējai izmaksātajai summai veidojot gandrīz 79 miljonus eiro, bet maksājumus apgabaliem, kuros ir dabīgi vai citi specifiski ierobežojumi, saņēmuši 34 tūkstoši klientu, kopējai izmaksātajai summai veidojot 41 miljonu eiro. Tāpat turpinās atbalsta bioloģiskajiem lauksaimniekiem izmaksa, līdz šim izmaksājot 17 miljonus eiro. Minētos maksājumus Lauksaimniecības atbalsta dienests turpina izmaksāt arī novembrī.


Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Eiroparlamenta Budžeta komiteja atbalsta 17,7 miljonu eiro piešķiršanu Latvijai pērnā gada plūdu seku likvidēšanai

Pārbauda vairs tikai vienu ziņojumu par iespējamu prettiesisku vēlētāju ietekmēšanu un Aptaujā noskaidrojies, ko šogad darbinieki gribētu dāvanā Ziemassvētkos no uzņēmumiem, kuros strādā.


13.Saeimas deputātiem jāatstāj cīņas, strīdus un izpratni par politiku, kur būtiskas ir šauru grupu vai pat partijas sponsoru intereses, uzrunājot jauno Saeimu, sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Prezidents uzsvēra, ka sabiedrība sagaida, ka deputāti strādās, lai panāktu reālus uzlabojumus, līdz ar to deputātiem jādomā par valsts nākotni. Viņš mudināja politiķus atcerēties, ka viņi pārstāv visu sabiedrību. Vējonis norādīja, ka šodien deputātus sagaida pirmais pārbaudījums. Viņš aicināja parlamentāriešus atbildīgi ievēlēt Saeimas Prezidiju. Tāpat viņš mudināja rast kopīgu valodu ar citiem deputātiem, pieņemt pārdomātus lēmumus, risinājums, kā arī aicināja ieklausīties oponentu teiktajā, lai rastu iespēju kompromisiem.

13.Saeimas pagaidu Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien atbalstīja lēmumprojektu par 13.Saeimas deputātu pilnvaru apstiprināšanu. Par lēmumprojektu pēc tam, kad deputāti būs nodevuši zvērestu, šodien būs jābalso Saeimai. Šolbrīd notiek 13.Saeimas pirmā sēde un jaunievēlētie deputāti nodod zvērestu.

Eiropas Parlamenta (EP) Budžeta komiteja apstiprinājusi 17,7 miljonu eiro piešķiršanu Latvijai, lai likvidētu 2017.gada spēcīgo lietavu un plūdu sekas. Līdzekļi 17,7 miljonu eiro apmērā pieejami no Eiropas Savienības (ES) Solidaritātes fonda. Palīdzību plānots sniegt, lai nodrošinātu plūdu radīto seku likvidēšanu, proti, infrastruktūras atjaunošanu, kā arī, lai atlīdzinātu ārkārtas pasākumu izmaksas un segtu sakārtošanas darbu izmaksas. Lēmums komitejā tika apstiprināts ar 27 balsīm par un vienu balsi pret. Galīgo lēmumu EP pieņems plenārsesijā novembrī. Līdzekļi kļūs pieejami līdz ar Padomes apstiprinājumu.

Turpinām ziņas

Drošības policija (DP) vēl turpina pārbaudi tikai par vienu signālu saistībā ar iespējamu prettiesisku vēlētāju ietekmēšanu 13.Saeimas vēlēšanās. Pārējos gadījumos pārbaude par iespējamiem pārkāpumiem 13.Saeimas vēlēšanu norisē un prettiesisku vēlētāju ietekmēšanu ir noslēgusies, un tajos netika konstatētas nozieguma pazīmes. Līdz ar to DP saistībā ar šā gada 6.oktobrī notikušajām vēlēšanām nav sākusi nevienu kriminālprocesu. Lielākā daļa signālu tika saņemti par atsevišķām iespējamām nepilnībām vēlēšanu norisē, kas pateicoties iedzīvotāju vērībai un dienesta aktivitātei tika novērsti. Jau ziņots, ka kopumā par iespējamiem ar 13.Saeimas vēlēšanu norisi saistītiem pārkāpumiem un prettiesisku vēlētāju ietekmēšanu tika saņemti 86 tā dēvētie signāli.

Pēc dalības Veselības ministrijas (VM) organizētajās smēķēšanas atmešanas nodarbībās šo ieradumu pārtraukuši apmēram 20% cilvēku. Patlaban norisinās 7.mēnesis kopš visā Latvijā notiek smēķēšanas atmešanas nodarbības. Kopumā līdz šim sanākušas 35 grupas, kurās iesaistīti 363 dalībnieki.Vidēji apmēram 20% dalībnieku izdevies pārtraukt smēķēšanu uz pēdējo nodarbību, kā arī neatsākt smēķēšanu trīs mēnešus pēc nodarbībām. Tādējādi smēķēšanu veselības ministrijas organizēto nodarbību dēļ atmetuši vairāk nekā 70 dalībnieki. Esot arī dalībnieki, kuriem izdevies pārtraukt smēķēšanu trīs mēnešu periodā pēc nodarbību beigām. Niodarbības norisinājās arī Jēkabp[ilī.

Un vēl

Virtuālais tirgus Svaigi.lv veicis aptauju par dāvanām un to sagatavošanas tradīcijām pašmāju uzņēmumos. Aptaujā piedalījās vairāk kā 200 dažādu uzņēmumu darbinieki, kuri dalījās pieredzē, kādas dāvanas pasniegšanai svētkos ir populārākās uzņēmumu vidū. Ziemassvētku laikā 64% no aptaujātajiem uzņēmumiem sveic savus sadarbības partnerus, jo tas ir veids, kā iepriecināt un pārsteigt biznesa partnerus. Trešā daļa jeb 33% no visiem aptaujātajiem minēja, ka dāvanām vienmēr meklē kaut ko īpašu un oriģinālu. Katrs ceturtais jeb 25% no visiem aptaujātajiem uzņēmumiem meklē idejas pašmāju uzņēmumu piedāvājumā un izvēlas tieši Latvijā ražotas ēdamas lietas, ko pasniedz dažādi - saiņotas krāšņos dāvanu komplektos vai īpašos personalizētos iepakojumos. Aptaujas dalībnieki atbildēja arī uz jautājumu, kas ir bijušas tās dāvanas, ko priecājušies saņemt visvairāk. Kaut arī puse no aptaujātajiem atzina, ka uzņēmumu ieradums dāvināt ar logo apdrukātus suvenīrus, praktiskus priekšmetus ir nemainīgs, lielākā daļa, jeb 66 % novērtē, ja dāvana ir praktiski izmantojama vai apēdama. Izvēloties svētku dāvanas šogad, jāņem vērā, ka katrai dāvanai ir jānes līdzi stāsts - kāpēc tieši tā izvēlēta, lai apsveiktu svētkos tos cilvēkus, ar ko strādā kopā ikdienā.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: 13.Saeimas pirmajā sēdē par jaunā parlamenta sasaukuma priekšsēdētāju tika ievēlēta Ināra Mūrniece; Jēkabpilī Lāčplēša dienā notiks lāpu gājiuens un svinīgais mītiņš; un Aptaujā noskaidrots, ka darbinieki Ziemassvētkos no uzņēmumu vadības vislabprātāk saņemtu praktiskas vai ēdamas dāvanas.

13.Saeimas deputātiem jāatstāj cīņas, strīdus un izpratni par politiku, kur būtiskas ir šauru grupu vai pat partijas sponsoru intereses, uzrunājot jauno Saeimu, sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Prezidents uzsvēra, ka sabiedrība sagaida, ka deputāti strādās, lai panāktu reālus uzlabojumus, līdz ar to deputātiem jādomā par valsts nākotni. Viņš mudināja politiķus atcerēties, ka viņi pārstāv visu sabiedrību. Vējonis norādīja, ka šodien deputātus sagaida pirmais pārbaudījums. Viņš aicināja parlamentāriešus atbildīgi ievēlēt Saeimas Prezidiju. Tāpat viņš mudināja rast kopīgu valodu ar citiem deputātiem, pieņemt pārdomātus lēmumus, risinājums, kā arī aicināja ieklausīties oponentu teiktajā, lai rastu iespēju kompromisiem.

Parlamentārieši šodien apstiprināja 13. Saeimas visu 100 deputātu pilnvaras. Pēc Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas ziņojuma visi 100 13. Saeimas deputāti deva zvērestu jeb svinīgo solījumu un to apliecināja ar savu parakstu. Četri deputāti zvērestu deva latgaliski, bet viena deputāte lībiski. Saskaņā ar Ministru kabineta iekārtas likumu līdz ar jaunievēlētās Saeimas sanākšanu uzskatāms, ka Ministru kabinets ir atkāpies, tādēļ sēdi noslēdza ar valdības paziņojumu par savu pilnvaru nolikšanu. Līdzšinējā valdība turpinās pildīt savus pienākumus līdz brīdim, kad Saeima būs izteikusi uzticību jaunam Ministru kabinetam.

No 12.Saeimas deputātiem jaunajā sasaukumā pārvēlēti 34 deputāti, bet 66 - ir jauni parlamentārieši. Kopumā parlamentā darbosies septiņas frakcijas - "Saskaņas", Jaunās konservatīvās partijas (JKP), apvienības "KPV LV" un "Attīstībai/Par!" (AP), Nacionālā apvienība (NA), Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), kā arī "Jaunā Vienotība" (JV).

Šodien 13.Saeimas pirmajā sēdē par jaunā parlamenta sasaukuma priekšsēdētāju tika ievēlēta Ināra Mūrniece no Nacionālās apvienības, kura šo amatu ieņēma arī 12.Saeimā. Kopā ar Mūrnieci uz Saeimas spīkera amatu pretendēja arī Jaunās konservatīvās partijas (JKP) virzītā Dagmāra Beitnere-Le Galla. Balsu skaitīšanas komisijas vadītājs Rihards Kols (VL-TB/LNNK) paziņoja, ka Mūrnieci atbalstīja 44 deputāti, bet Beitneri-Le Gallu - 32 parlamentārieši. Kopumā balsojumā piedalījās 77 deputāti, bet viena vēlēšanu zīme tika atzīta par nederīgu. Mūrniece pateicās par atbalstu un uzsvēra, ka savus pienākumus veiks pēc labākas sirdsapziņas.

Turpinām ziņas

Svētdien, 11. novembrī Jēkabpili izgaismos lāpu liesmu ceļš – Simtgades Lāčplēša dienas lāpu gājienā no Kena parka līdz piemineklim “Kritušiem par Tēviju”, kas sāksies plkst. 17.30. Pēc gājiena pie pieminekļa notiks piemiņas brīdis, kurā uzrunu jēkabpiliešiem teiks Jēkabpils mērs Raivis Ragainis. Lāpu gājienā piedalīsies pilsētas skolu kolektīvi, jaunsargi, zemessargi, aicināts arī ikviens jēkabpilietis. Pulcēšanās gājienam Kļavu ielā pie Kena parka plkst. 17.00.

Lāčplēša dienu Latvijā atzīmē par godu neatkarīgās Latvijas armijas uzvarai pār Rietumu brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku 1919.gada 11.novembrī. Lāčplēša dienu gaidot, Aizsardzības ministrija jau tradicionāli aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju nēsāt pie apģērba sarkanbaltsarkano lentīti, kas norāda uz 1919.gada 11.novembri, kad tika izcīnīta izšķirošā uzvara pār Bermonta karaspēku.

Un vēl

Virtuālais tirgus Svaigi.lv veicis aptauju par dāvanām un to sagatavošanas tradīcijām pašmāju uzņēmumos. Aptaujā piedalījās vairāk kā 200 dažādu uzņēmumu darbinieki, kuri dalījās pieredzē, kādas dāvanas pasniegšanai svētkos ir populārākās uzņēmumu vidū. Ziemassvētku laikā 64% no aptaujātajiem uzņēmumiem sveic savus sadarbības partnerus, jo tas ir veids, kā iepriecināt un pārsteigt biznesa partnerus. Trešā daļa jeb 33% no visiem aptaujātajiem minēja, ka dāvanām vienmēr meklē kaut ko īpašu un oriģinālu. Katrs ceturtais jeb 25% no visiem aptaujātajiem uzņēmumiem meklē idejas pašmāju uzņēmumu piedāvājumā un izvēlas tieši Latvijā ražotas ēdamas lietas, ko pasniedz dažādi - saiņotas krāšņos dāvanu komplektos vai īpašos personalizētos iepakojumos. Lielākā daļa, jeb 66 % aptaujāto novērtē, ja dāvana ir praktiski izmantojama vai apēdama. Izvēloties svētku dāvanas šogad, jāņem vērā, ka katrai dāvanai ir jānes līdzi stāsts - kāpēc tieši tā izvēlēta, lai apsveiktu svētkos tos cilvēkus, ar ko strādā kopā ikdienā.

Atstājiet komentāru