2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils radio1 ziņas 2018.gada 5.novembrī

Jēkabpils radio1 ziņas 2018.gada 5.novembrī

  • 05 novembris 2018 --

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties:Biznesa forumā secina, ka nepieciešamas diskusijas par pašvaldību motivācijas veicināšanu biznesa piesaistīšanai; Uz Saeimas spīkera amatu pretendē JKP un Nacionālā apvienība; un Nākamajā darba nedēļā gaidāms novembrim netipiski silts laiks.

Saistībā ar darbaspēka nepietiekamību Latvijā, lai attīstītu reģionus, nepieciešams diskutēt par pašvaldību motivācijas veicināšanu, piesaistot uzņēmējdarbību, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras biznesa forumā "Izaicinājumi biznesa vidē" Jēkabpilī secināja eksperti. Paneļdiskusijā, kur piedalījās gan prezentāciju pārstāvji, gan arī tirdzniecības un rūpniecības kameras eksperti, konstatēja, ka pašreiz pašvaldībām jāsaskaras ne tikai ar cilvēku aizbraukšanu uz ārvalstīm, bet arī iekšējo migrāciju, kad daudzi izvēlas dzīvot Rīgā un Pierīgā, lai saņemtu augstākas algas, tādējādi reģioniem ir daudz grūtāk cīnīties ar bezdarbu. Tāpat tika konstatēts, ka būtiski piesaistīt uzņēmumus savām pašvaldībām, lai nodrošinātu darba vietas, kas ir snorādīts, ka lieli ārvalstu investori jau pašreiz ikdienā nodrošina ne tikai transportu saviem darbiniekiem, bet arī mājvietu, taču visas šīs izmaksas tiek apliktas ar nodokļiem, tādējādi ir ļoti dārgs darbaspēka piesaistīšanas veids.

Diskusijas gaitā arī tika noskaidrots, ka pašvaldībām būtu jāiedod tādi instrumenti, kas motivētu tās piesaistīt biznesu. Kā idejas izskanēja iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārdale ne tikai pēc dzīvesvietas, bet arī darbavietas, kā arī uzņēmuma ienākuma nodokļa daļas novirzīšana konkrētajam novadam, kur uzņēmums atrodas. Eksperti norādīja, ka iespējami vēl vairāki risinājumi, bet nepieciešamas kvalitatīvas diskusijas ar mērķi atrast vislabākos veidus, kā veicināt reģionālo attīstību. Tāpat tika norādīts, ka nepieciešams ar steigu veikt deregulāciju, jo pašreiz ir daudz regulējumu, kas uzliek pienākumus pašvaldībām, kam jāalgo liels skaits darbinieku, taču ne vienmēr iedzīvotājiem un uzņēmējiem tas nozīmē kvalitatīvus pakalpojumus, bet biežāk - sarežģītus birokrātiskus procesus, ko grūti vadīt.

Biznesa foruma otrā daļā tika runāts par energoefektivitātes aktualitātēm. Par pārmaiņām uzņēmumā stāstīja SIA "Ošukalns" valdes priekšsēdētājs Aigars Nitišs, savukārt par energopārvaldības aktualitātēm - SIA "RCG Lighthouse" valdes priekšsēdētājs un Tirdzniecības un rūpniecības kameras Enerģētikas komitejas vadītājs Kaspars Osis. Tāpat ar prezentāciju par uzņēmumu energoefektivitāti uzstājās "Altum" valdes priekšsēdētāja padomnieks Edgars Kudurs. Paneļdiskusijā par savu pieredzi un risinājumiem runāja arī Jēkabpils pilsētas pašvaldības energopārvaldnieks Ainārs Gublinskis, Latvijas Energoefektivitātes asociācijas valdes priekšsēdētājs un SIA "Ķikši" pārstāvis Raimonds Ķeirāns un SIA "Brēķu studenti" pārstāvis Edgars Kamišovs. Foruma noslēgumā bija iespēja iepazīties ar prezentēšanas prasmēm, kur treneris Oskars Priede uzstājās ar "Prezentācija biznesa vidē. Sāpes vai iespējas?"

Turpinām ziņas

Uz Saeimas priekšsēdētāja amatu pašlaik pretendē Jaunā konservatīvā partija un nacionālā pvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, liecina valdības veidošanas sarunās iesaistīto politiķu teiktais. Politiķi turpina neformālās sarunas, lai vienotos par 13.Saeimas Prezidiju. Piemēram, piektdien esot notikusi tikšanās četru partiju sastāvā - JKP, "KPV LV", "Attīstībai/Par!" un VL-TB/LNNK, liecina politiķu neoficiāli paustais. Piektdien vienošanās netika panākta. Kā liecina politiķu neoficiāli paustais, lielāka interese par spīkera amatu esot JKP un VL-TB/LNNK. JKP spīkera amatā vēlētos redzēt topošo deputāti Dagmāru Beitneri-Le Gallu, bet VL-TB/LNNK - pašreizējo Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci, kura priekšvēlēšanu laikā tika pieteikta kā aizsardzības ministra amata kandidāte. Līdz šim arī neesot sekmējies panākt vienošanos par jaunu Prezidiju, kurā būtu pārstāvētas piecas lielākās frakcijas. Partijas "KPV LV" Ministru prezidenta amata kandidāts Aldis Gobzems aģentūrai LETA prognozēja, ka vienošanās par Prezidiju varētu tiks panākta šodien.

Augstākā saslimstība ar augšējo elpceļu infekcijām reģistrēta Jelgavā, Ventspilī un Jūrmalā, liecina Slimību profilakses un kontroles centra jaunākie monitoringa dati. Salīdzinot ar iepriekšējo monitoringa nedēļu saslimstība ar augšējo elpceļu infekcijām palielinājusies Gulbenes novadā, Jūrmalā, Jēkabpilī, Rīgā un Liepājā. Tomēr augstākā tā ir Ventspilī, Jūrmalā un Jelgavā. Visvairāk slimojuši bērni līdz četru gadu vecumam. Speciālisti skaidro, ka pacientu vēršanās ģimenes ārstu praksēs augšējo elpceļu infekciju gadījumos bijusi līdzīga iepriekšējo sezonu vidējiem rādītājiem šajā laika periodā. Tikmēr gripas gadījumi monitoringa teritorijās pagaidām nav konstatēti.

Un vēl

Šonedēļ dienas laikā vietām gaisa temperatūra sasniegs +13 grādus, turklāt laiks būs lielākoties sauss un salīdzinoši saulains, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija. Siltais laiks saglabāsies līdz pat nedēļas vidum, bet nedēļas nogalē laika apstākļi mainīsies - gaisa temperatūra pazemināsies un gaidāms lietus. Novembra pirmajā nedēļas nogalē virs Latvijas atradās robeža starp siltu un vēsu gaisu, līdz ar to laika apstākļi bija mainīgi. Nedēļas pirmajā pusē un vidū laika apstākļus noteiks anticiklons - laiks būs silts un bez nokrišņiem. Naktīs temperatūra lielākoties būs +2...+8 grādu robežās, bet vietām austrumos atsevišķās naktīs iespējams neliels sals līdz -1 grādam. Nedēļas otrajā pusē anticiklona ietekme pakāpeniski mazināsies, līdz ar to nedēļas nogalē laiks būs mākoņaināks un lielā daļā teritorijas gaidāms neliels līdz mērens lietus.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties:Uzņēmējiem sola mazāku administratīvo slogu un pieejamākus pakalpojumus; Koris «Kamēr…» triumfējis Tolosas Starptautiskajā koru konkursā; "Jēkabpils"/"SMScredit.lv" basketbolisti turpina zaudēt apvienotā čempionāta ietvaros.

Aizsardzības ministrija nenoliedz, ka valsts noslēpuma pielaižu anulēšana aizsardzības sistēmas darbiniekiem, tajā skaitā, karavīriem ir viena no metodēm, kā atsijāt iespējamos spiegus. Latvijā spiegošana vai palīdzība ārvalstij pret Latviju vērstā darbībā ir krimināli sodāma darbība, kas paredz līdz pat 20 gadu cietumsodu. Bijušais Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube intervijā Latvijas televīzijai nenoliedza, ka Latvijā pastāv spiegi, kuri sniedz informāciju Krievijai vai citām valstīm. Graubem intervijā tika vaicāts, vai laikā, kad viņš ieņēmis NBS komandiera amatu, bijuši nepubliskoti gadījumi, kad neuzticamus cilvēkus vienkārši atvaļināja, nevis nodeva tiesai. Graube atzina, ka ir dažādas metodes, kā nepieļaut informācijas noplūšanu, ja nespēj juridiski pierādīt sadarbību. Viena no metodēm, ko piekopj daudzas pasaules valstis, ir personu novirzīšana citos amatos vai atvaļināšana. Aizsardzības resorā pielaides valsts noslēpumam izsniedz Satversmes aizsardzības birojs un Militārās izlūkošanas un drošības dienests.

Ekonomikas ministrija starpinstitūciju saskaņošanai nodevusi jaunu "Uzņēmējdarbības vides pilnveidošanas pasākumu plānu", kura mērķis ir nodrošināt pieejamus pakalpojumus un mazāku administratīvo slogu. Ņemot vērā ar starptautisko konkurētspēju saistītos izaicinājumus, kā arī uzņēmumu identificētās problēmas, nepieciešams turpināt reformu ciklu un īstenot uz tautsaimniecības attīstību ilgtermiņā vērstus pasākumus, tādējādi veidojot konkurētspējīgu Latvijas uzņēmējdarbības vidi, ko novērtē arī investori. Tāpēc Ekonomikas ministrija piedāvā uzņēmējdarbības vides pilnveidošanas pasākumu plānā ietvert virkni principu, proti, uz klientu orientētu valsts pārvaldi, pakalpojumu digitalizāciju, nodokļu sistēmas konkurētspēju, uzņēmējdarbības vides atvērtību, tiesiskumu un inovāciju veicināšanu. Kopumā plānā iekļauti 47 pasākumi.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja panākusi vienošanos ar Eiropas Savienību, kas ļaus britiem uz laiku palikt muitas savienībā, tā vakar vēstīja laikraksts “Sunday Times”. Šāda Briseles piekāpšanās ļaus atrisināt Ziemeļīrijas robežas jautājumu. “Sunday Times” vētsīja, ka palikšana muitas savienībā ļautu preču pārbaudes veikt nevis pie Ziemeļīrijas un Īrijas robežas, bet ražošanas uzņēmumos un veikalos. Lielbritānijai tikmēr būtu laiks noslēgt brīvās tirdzniecības līgumu ar Eiropas Savienību. Lielbritānijas valdības pārstāvis gan šo informāciju neapstiprina, bet atzīst, ka sarunās panākts progress. Meja šo jautājumu, gaidāms, šonedēļ apspriedīs valdībā. Jautājums par to, kā pēc Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības izvairīties no stingrās robežas ar bloka dalībvalsti Īriju, tiek uzskatīts par nopietnāko šķērsli ceļā uz “Brexit” vienošanos.

Turpinām ziņas

Jauniešu koris "Kamēr…" ieguvis galveno balvu 50.Tolosas Starptautiskajā koru konkursā. Šī uzvara korim dod tiesības nākamgad piedalīties Eiropas kormūzikas Grand Prix izcīņā. Koris "Kamēr..." triumfējis 18 koru konkurencē. Finālam bez tā kvalificējās vēl trīs kori - no Indonēzijas, Zviedrijas un Ukrainas. Konkurss norisinājās no 31.oktobra līdz 4.novembrim Tolosā, Spānijā. Tas ir viens no kopumā sešiem Eiropas Grand Prix konkursa posmiem. Par kora "Kamēr…" galveno diriģentu un māksliniecisko vadītāju šovasar kļuva Aivis Greters, kurš pats bijis "Kamēr..." dziedātājs kopš 2009.gada un otrais diriģents kopš 2012.gada.

Pēc pauzes vasaras periodā, Jēkabpils seniori oktobra vidū atkal tika aicināti uzlabot savu fizisko un emocionālo labsajūtu, piedaloties bezmaksas deju nodarbību ciklā “Ar deju uz veselību”. Rudens deju nodarbību sesija norit Jēkabpils Tautas namā un, kā ierasti, tā noslēgsies ar deju vakaru. Pirmās deju nodarbības veiksmīgi tika aizvadītas Krustpils Kultūras namā. Kopumā divus nodarbību ciklus apmeklēja vismaz 60 seniori – aktīvi, pozitīvi un kustīgi! Šī ir iespēja cienījamā vecumā ne tikai izkustēties, bet arī socializēties un izrauties no ikdienas rutīnas. Vislielākais gandarījums un satraukums, pēcdeviņu nodarbību apmeklēšana, dalībniekiem ir apgūtā repertuāra parāde atpūtas vakara laikā, dzīvās grupas pavadībā. “sodien Tautas namā pulksten 14.30 notiks kārtējā senioru deju nodarbība.

Un vēl

Basketbola komanda "Jēkabpils"/"SMScredit.lv" svētdien "OlyBet" Latvijas-Igaunijas Basketbola līgas regulārā čempionāta mačā savā laukumā ar 78:85 piekāpās Pērnavas "Sadam" vienībai. Līdz ar to Jēkabpils klubs ir piedzīvojis zaudējumus visās septiņās šīs sezonas spēlēs, ieņemot pārliecinoši pēdējo vietu kopvērtējumā. Labākais līgas atlēkušo bumbu savācējs un sešu “double-double” īpašnieks Jurijs Aleksejevs arī šoreiz izcēlās ar 25 gūtiem punktiem, 11 bumbām zem groziem, sešām rezultatīvām piespēlēm un trīs pārķertām bumbām. Rezultatīvi turpina spēlēt Verners Kohs, viņa kontā šoreiz 21 punkts un izcīnītas septiņas atlēkušās bumbas. Labs palīgs bijis arī Rodrigo Būmeisters, kurš pretinieku grozā sameta 11 punktus, izdarīja astoņas rezultatīvas piespēles un piecas reizes pārķēra pretinieka bumbu. Nākamais pārbaudījums “lūšiem” būs jau pēc trīs dienām – trešdien, 7. novembrī viesos pie “Valmiera Glass VIA” komandas.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 – 16.00

Jelgavas novada Zaļenieku pagastā nākamgad no 6. līdz 7.jūnijam notiks ceturtais Latvijas Lauku kopienu parlaments. Pasākums solās pulcēt apmēram 200 pašvaldību, uzņēmēju, nevalstisko organizāciju pārstāvju, valsts pārvaldes pārstāvju un akadēmiķu, lai divu dienu garumā diskutētu par mūsdienīgiem laukiem ar attālināto nodarbinātību, inovatīviem sabiedrības līdzdalības rīkiem, viedajām tehnoloģijām, mobiliem pakalpojumiem, jaunām zemes apsaimniekošanas metodēm un citām iniciatīvām, kas sāktas Latvijā un Eiropā. Pasākuma tematiskais virziens būs "Kas ir mūsdienīga dzīvošana laukos?", pārrunājot tādas tēmas kā depopulācija, sabiedrības novecošanās, infrastruktūras un pakalpojumu pieejamība, tehnoloģiskā attīstība, realitātes un virtualitātes sinerģija un konflikti, ekonomiskā paradigmu maiņa, kas ir daļa no izaicinājumiem, kas sekmē jaunu dzīves stilu iniciatīvu veidošanos laukos.

Otrreizējo izejvielu pārstrādes uzņēmums SIA "Nordic Plast" Olaines novadā plāno izveidot polimēru parku un šķiroto atkritumu loģistikas centru, kurā darbosies SIA "Eco Baltia grupa" uzņēmumi. Komersants uz vairākiem zemesgabaliem Grēnēs, Elejas un Bauskas ielā, paredzējis pārvietot trīs esošus atkritumu pārstrādes uzņēmumus - "Nordic Plast", AS "PET Baltija" un SIA "Eko PET" -, kas ietilpst "Eco Baltia grupā". Ražošanas process objektā plānots 24 stundas diennaktī, 365 dienas gadā. Darbības vietā kopumā plānots ievest 389 tūkstoši tonnu atkritumu gadā, tajā skaitā 54 tūkstoši tonnas polietilēna, polipropilēna un polistirola plastmasas atkritumu, kas atšķiroti gan no nešķirotiem sadzīves atkritumiem, gan atsevišķi savāktajiem atkritumiem un 250 tūkstoši tonnas šķirotu iepakojumu. Šķiroto atkritumu loģistikas centrā plānots nogādāt šķirotu, pārstrādei sagatavotu papīra, kartona un plastmasas un metāla iepakojumu. Piegādātais iepakojums tiks īslaicīgi uzglabāts, klasificēts pēc materiāla sastāva un kvalitātes, sagatavots un nosūtīts pārstrādes uzņēmumiem.

Vairākos Latvijas novados līdz 16.novembrim norisināsies Latvijā izvietotās NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas organizētās militārās mācības "Tomahawk Knocking". Militārās mācības norisināsies Alūksnes novada, Alsviķu pagasta Meža Strautiņos, poligonā "Lāčusils", Daugavpilī, Kuldīgā, Lielvārdē un Ventspils novada Vārves pagastā. Mācību mērķis ir pilnveidot NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas un Nacionālo bruņoto spēku sadarbību un savietojamību un veicināt to ciešāku integrāciju.

Turpinām ziņas

Iedzīvotāju iniciatīvas projektu īstenošanai Pļaviņu novada pašvaldības 2019.gada budžetā tiks paredzēti līdz 20 tūkstoši eiro. Pļaviņu novada dome izsludinājusi iedzīvotāju projektu finansēšanas konkursu, un pieteikumi tiek gaidīti līdz 14.decembrim. Konkursā ar idejām, kā uzlabot un labiekārtot publisko telpu novadā, paplašināt iespējas un piedāvājumu iedzīvotājiem, var piedalīties nevalstiskās organizācijas - biedrības, nodibinājumi, reliģiskās organizācijas -, kā arī neformālās iedzīvotāju grupas. Šogad konkursa devīze ir "Veidosim Pļaviņu novadanākotni kopā!". Apstiprinātie projekti jārealizē no 2019.gada 1.janvāra līdz 30.novembrim.

Preiļos norit Viļānu ielas atjaunošanas un labiekārtošanas darbi, kas izmaksās 276 tūkstoiši 708 eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli. Esošais ielas asfaltbetona segums daudzu gadu garumā bija nolietojies un klāts ar ielāpiem, ielas stāvokli ietekmējis faktors, ka tā izmantota kā pilsētas maģistrālā iela Rēzeknes ielas izbūves laikā. Turklāt izbūvētās ietves 250 metru garumā vairs neatbilst mūsdienu standartiem, pārvietošanās ikdienā pa tām ir apgrūtināta gados vecākiem cilvēkiem, kā arī vecākiem ar bērnu ratiņiem. Preiļu novada domes Tehniskās daļas būvinženieris Aigars Vaivods skaidroja, ka būvdarbu laikā tiks izbūvēta iela ar asfaltbetona segumu un bruģēta ietve, kā arī izveidotas iebrauktuves uz privātajiem zemes gabaliem. Projekta gaitā paredzēts arī iebūvēt caurteku un lietusūdens kanalizāciju, uzstādīt jaunus apgaismes stabus, labiekārtot būvdarbos skarto teritoriju. Atbilstoši iepirkuma rezultātiem būvdarbus veic SIA "Latgales ceļdaris".

Un vēl

Par godu Latvijas valsts simtgadei un Lāčplēša dienai Saeimas nama Lielajā vestibilā atklāta jauniešu fotokonkursa "Es = Latvija" uzvarētāju darbu ceļojošā izstāde un sveikti darbu autori, kā arī pasniedzēji, kuri mudinājuši savus audzēkņus piedalīties konkursā. Žūrija izvēlējās 12 darbus, kuru autorus sveica svinīgajā pasākumā Saeimas namā. Viņu vidū ir arī Elīna Bērziņa no Aknīstes novad vidusskolas. Kopumā konkursam 64 autori pieteica 157 darbus. Fotokonkursu organizēja Saeima, savukārt to rīkoja Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija sadarbībā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Jaunsardzes un informācijas centru. Atzīmējot Latvijas valsts simtgadi un Lāčplēša dienu, kā arī, lai veicinātu patriotismu un nacionālo apziņu, jaunieši vecumā no 15 līdz 25 gadiem bija aicināti piedalīties fotokonkursā "Es = Latvija". Konkursam varēja iesūtīt pašu uzņemtas fotogrāfijas, kurās attēlota piederības sajūta Latvijai, cildinot mūsu valsts dabas skaistumu, kultūras daudzveidību, patriotisma tradīcijas un valsts simbolus.

Radio1 ziņas pulkstyen 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils iekļuvusi Top deviņu finālistu vidū konkursā “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība 2018”; Kučinskis atvadās ar sajūtu, ka bijis "izcilas valdības vadītājs; un Jaunākie partiju reitingi līdzīgi balsojumam vēlēšanās, krīt ZZS popularitāte.

Līdz ar iedzīvotāju balsojuma un komisijas vērtējuma apkopošanu noslēgusies konkursa “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība 2018” pirmā kārta. Starp deviņām finālistēm ir arī Jēkabpils un Preiļu pašvaldības. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas rīkotā konkursa otrajā kārtā vērtēšanu veiks komisija, klātienes vizītēs apmeklējot finālistes – pašvaldības, kurām sevi būs jāprezentē un jāpierāda, ka ir titula “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība 2018” cienīgas. Par uzvarētāju katrā grupā – republikas pilsētu pašvaldības, reģionālas nozīmes attīstības centru novadu pašvaldības un 89 novadu pašvaldības – kļūs augstākā vērtējuma ieguvēja katrā grupā, bet par draudzīgāko Latvijā – augstākā kopvērtējuma ieguvēja. Konkursa rezultāti svinīgi tiks paziņoti 12. decembrī.

Cūkkopības uzņēmums "Miķelāni bekons" par diviem miljoniem eiro iegādājies "Sistem" cūkkopības kompleksu Lietuvā, Ķēdaiņu novadā netālu no Josvaiņu ciema. "Miķelānu bekons" pārstāvji norādīja, ka cūkkopības komplekss Lietuvā, Ķēdaiņu novadā ir viena no lielākajām cūku fermām šajā valstī ar 26 tūkstoši cūku ietilpību. Jauniegādātā īpašuma pārvaldībai Lietuvā nodibināts uzņēmums "Bekonas LT". "Miķelānu bekons" un arī jaundibinātā "Bekonas LT" valdes priekšsēdētājs Ilvars Strazdiņš norādīja, ka cūkkopības nozares un arī uzņēmuma "Miķelāni bekons" lielākais izaicinājums joprojām ir turēties pretī Āfrikas cūku mēra ietekmei. Visu nozarei noteikto ierobežojumu dēļ "Miķelāni bekons" zaudēja realizācijas iespējas Polijā, kas veidoja būtiskus ieņēmumus kompānijas Jaunbērzes kompleksa darbībā. Strazdiņš skaidro, ka risinājumi bija divi - vai nu samazināt ražošanu, vai meklēt alternatīvu, kur realizēt cūkas, ko līdz tam pārdeva eksportā. Lietuvas uzņēmums "Sistem" nonāca finansiālās grūtībās, tāpēc radās iespēja to iegādāties, ko arī izdarījām. Tāpat "Miķelāni bekons" iegādājies nelielu zemes gabalu pie minētā kompleksa, lai varētu nodarboties ar graudkopību, ražot barību sivēniem un cūkām atbilstoši Eiropas Savienības normatīvu prasībām. Pēc kompānijā vēstītā, "Miķelāni bekons" šogad un nākamgad Lietuvas cūkkopības kompleksā plāno ieguldīt vismaz miljonu eiro, jo saimniecība ir nolaista un prasa tūlītējas investīcijas.

Turpinām ziņas

Ministru prezidents Māris Kučinskis Ministru kabineta pēdējā sēdē 12.Saeimas pilnvaru laikā pateicās par "iespēju vadīt izcilu valdību". Politiķis pauda nostāju, ka pirms nepilniem trim gadiem izvēlētā valdības veidošanas stratēģija bijusi pareiza, turklāt valdības rīcības plāns bijis dokumentāls pamats, pie kura ministriem izdevās pieturēties visu valdības darbības laiku. Tajā noteiktās prioritātes nacionālās drošības stiprināšanā, ekonomikā, veselības aprūpē un izglītības jomā nekad neesot pazudušas no dienas kārtības. Kučinskis uzsvēra, ka Latvija kā viena no pirmajām NATO dalībvalstīm pieņēma lēmumu piešķirt valsts aizsardzībai 2% no valsts budžeta. Tāpat Kučinskis izcēla nodokļu reformu. Savukārt par reformām izglītības un veselības aprūpe Kučinskis pauda, ka šajās jomās valdība paguvusi paspert tikai pirmos soļus, tomēr viņš pauda cerību, ka sāktās reformas būs neatgriezeniskas. Ministru prezidents runu nobeidza, uzsverot, ka viņa vadītajam Ministru kabinetam nav par ko kaunēties, lai gan vienmēr ir jāpieturas pie domas, ka varējām izdarīt vairāk. Viņš uzsvēra, ka lepojos ar katru no ministriem un pateicos par viņam dāvāto iespēju būt par šīs izcilās valdības vadītāju.

12.Saeima kopš sanākšanas 2014.gada 4.novembrī kopumā pieņēmusi 187 jaunus likumus un veikusi grozījumus 803 likumos. Otrreiz caurlūkoti 11 likumi. Šajā laikā notikušas 188 Saeimas sēdes. No tām 151 bija kārtējā, 21 ārkārtas sēde un astoņas ārkārtas sesijas sēdes. Tāpat 12.Saeima sanākusi uz astoņām svinīgajām sēdēm. 12.Saeimas pilnvaru laikā izskatīšanai parlamenta komisijās tika nodoti 1 190 likumprojekti, no tiem 883 bija iesniedzis Ministru kabinets, 191 – Saeimas komisijas, bet 113 – Saeimas deputāti. 12.Saeimā trīs likumdošanas iniciatīvas bija iesniedzis Valsts prezidents. Strādājot ar iesniegtajiem likumprojektiem – skatot tos otrajā un trešajā lasījumā –, 12.Saeimā kopumā vērtēti 21 tūkstotis 652 priekšlikumi.

Pirms 13.Saeimas sanākšanas, kas paredzēta rīt, šodien notiks partiju apvienības "Attīstībai/Par!" Pārstāvju sapulce. Tikšanās laikā plānots pieņemt lēmumus saistībā ar darbu Saeimā, kā arī pārrunāt ar parlamenta procesiem saistītos jautājumus. Paredzēts, ka Pārstāvju sapulces sanāksmē piedalīsies plašāks pārstāvju loks no visām trim apvienības partijām - "Kustības "Par!", "Latvijas attīstībai" un "Izaugsmes". Kā ziņots, 13.Saeimā ievēlētās partijas šodien dažādos formātos turpinās sarunas par jautājumiem, kas saistīti ar valdības veidošanu un Saeimas Prezidija ievēlēšanu.

Un vēl

Uzreiz pēc Saeimas vēlēšanām veiktajā aptaujā partiju reitingi ir saglabājušies līdzīgi balsojumam vēlēšanās, bet turpina samazināties Zaļo un zemnieku savienības popularitāte, atsaucoties uz pētījumu centra SKDS oktobra vidū veikto aptauju, vēsta Latvijas Televīzija. Lielākais atbalsts aizvien būtu partijai "Saskaņa" - 19,2%. Pēc vēlēšanām partijas reitings ir pieaudzis par diviem procentpunktiem. Tālāk seko seko "KPV LV" - 11,5% - un Jaunā konservatīvā partija (JKP) - 10,1%. Septembrī reitingi liecināja, ka par "KPV LV" savu balsi gatavi atdot 6,2% vēlētāju, par JKP - 5,2%. Līdzīga situācija ir arī apvienībai "Attīstībai/Par!", kas iekļuvusi 13.Saeimā. Oktobrī par apvienību balsotu 8,9% vēlētāju, savukārt septembrī partijas reitings bija 5%. Tālāk reitingos seko apvienība "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), par kuru oktobrī esot bijuši gatavi balsot 8,4% aptaujāto, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) - 5,4%, "Jaunā Vienotība" - 4,4%, Latvijas Reģionu apvienība (LRA) - 4,2%, "Progresīvie" - 1,7%, un Latvijas Krievu savienība - 1,4%.

Radio1 Dienas ziņu apskats pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Cūkkopības uzņēmums "Miķelāni bekons" par diviem miljoniem eiro iegādājies "Sistem" cūkkopības kompleksu Lietuvā; Jēkabpilī palielinājusies saslimstībva ar auigšējo elpceļu infekcijām; un Šonedēļ prognoze novembrim neparasti siltus laikapstākļus.

Saistībā ar darbaspēka nepietiekamību Latvijā, lai attīstītu reģionus, nepieciešams diskutēt par pašvaldību motivācijas veicināšanu, piesaistot uzņēmējdarbību, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras biznesa forumā "Izaicinājumi biznesa vidē" Jēkabpilī secināja eksperti. Paneļdiskusijā konstatēja, ka pašreiz pašvaldībām jāsaskaras ne tikai ar cilvēku aizbraukšanu uz ārvalstīm, bet arī iekšējo migrāciju, kad daudzi izvēlas dzīvot Rīgā un Pierīgā, lai saņemtu augstākas algas, tādējādi reģioniem ir daudz grūtāk cīnīties ar bezdarbu. Tāpat tika konstatēts, ka būtiski piesaistīt uzņēmumus savām pašvaldībām, lai nodrošinātu darba vietas, kas ir snorādīts, ka lieli ārvalstu investori jau pašreiz ikdienā nodrošina ne tikai transportu saviem darbiniekiem, bet arī mājvietu, taču visas šīs izmaksas tiek apliktas ar nodokļiem, tādējādi ir ļoti dārgs darbaspēka piesaistīšanas veids. Diskusijas gaitā arī tika noskaidrots, ka pašvaldībām būtu jāiedod tādi instrumenti, kas motivētu tās piesaistīt biznesu.

Līdz ar iedzīvotāju balsojuma un komisijas vērtējuma apkopošanu noslēgusies konkursa “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība 2018” pirmā kārta. Starp deviņām finālistēm ir arī Jēkabpils un Preiļu pašvaldības. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas rīkotā konkursa otrajā kārtā vērtēšanu veiks komisija, klātienes vizītēs apmeklējot finālistes – pašvaldības, kurām sevi būs jāprezentē un jāpierāda, ka ir titula “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība 2018” cienīgas. Par uzvarētāju katrā grupā – republikas pilsētu pašvaldības, reģionālas nozīmes attīstības centru novadu pašvaldības un 89 novadu pašvaldības – kļūs augstākā vērtējuma ieguvēja katrā grupā, bet par draudzīgāko Latvijā – augstākā kopvērtējuma ieguvēja. Konkursa rezultāti svinīgi tiks paziņoti 12. decembrī.

Cūkkopības uzņēmums "Miķelāni bekons" par diviem miljoniem eiro iegādājies "Sistem" cūkkopības kompleksu Lietuvā, Ķēdaiņu novadā netālu no Josvaiņu ciema. "Miķelānu bekons" pārstāvji norādīja, ka cūkkopības komplekss Lietuvā, Ķēdaiņu novadā ir viena no lielākajām cūku fermām šajā valstī ar 26 tūkstoši cūku ietilpību. Jauniegādātā īpašuma pārvaldībai Lietuvā nodibināts uzņēmums "Bekonas LT". "Miķelānu bekons" un arī jaundibinātā "Bekonas LT" valdes priekšsēdētājs Ilvars Strazdiņš norādīja, ka cūkkopības nozares un arī uzņēmuma "Miķelāni bekons" lielākais izaicinājums joprojām ir turēties pretī Āfrikas cūku mēra ietekmei.

Turpinām ziņas

Augstākā saslimstība ar augšējo elpceļu infekcijām reģistrēta Jelgavā, Ventspilī un Jūrmalā, liecina Slimību profilakses un kontroles centra jaunākie monitoringa dati. Salīdzinot ar iepriekšējo monitoringa nedēļu saslimstība ar augšējo elpceļu infekcijām palielinājusies Gulbenes novadā, Jūrmalā, Jēkabpilī, Rīgā un Liepājā. Tomēr augstākā tā ir Ventspilī, Jūrmalā un Jelgavā. Visvairāk slimojuši bērni līdz četru gadu vecumam.

Ekonomikas ministrija starpinstitūciju saskaņošanai nodevusi jaunu "Uzņēmējdarbības vides pilnveidošanas pasākumu plānu", kura mērķis ir nodrošināt pieejamus pakalpojumus un mazāku administratīvo slogu. Ņemot vērā ar starptautisko konkurētspēju saistītos izaicinājumus, kā arī uzņēmumu identificētās problēmas, nepieciešams turpināt reformu ciklu un īstenot uz tautsaimniecības attīstību ilgtermiņā vērstus pasākumus, tādējādi veidojot konkurētspējīgu Latvijas uzņēmējdarbības vidi, ko novērtē arī investori. Kopumā plānā iekļauti 47 pasākumi.

12.Saeima kopš sanākšanas 2014.gada 4.novembrī kopumā pieņēmusi 187 jaunus likumus un veikusi grozījumus 803 likumos. Otrreiz caurlūkoti 11 likumi. Šajā laikā notikušas 188 Saeimas sēdes. No tām 151 bija kārtējā, 21 ārkārtas sēde un astoņas ārkārtas sesijas sēdes. Tāpat 12.Saeima sanākusi uz astoņām svinīgajām sēdēm. 12.Saeimas pilnvaru laikā izskatīšanai parlamenta komisijās tika nodoti 1 190 likumprojekti, no tiem 883 bija iesniedzis Ministru kabinets, 191 – Saeimas komisijas, bet 113 – Saeimas deputāti. 12.Saeimā trīs likumdošanas iniciatīvas bija iesniedzis Valsts prezidents. Strādājot ar iesniegtajiem likumprojektiem – skatot tos otrajā un trešajā lasījumā –, 12.Saeimā kopumā vērtēti 21 tūkstotis 652 priekšlikumi.

Un vēl

Šonedēļ dienas laikā vietām gaisa temperatūra sasniegs +13 grādus, turklāt laiks būs lielākoties sauss un salīdzinoši saulains, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija. Siltais laiks saglabāsies līdz pat nedēļas vidum, bet nedēļas nogalē laika apstākļi mainīsies - gaisa temperatūra pazemināsies un gaidāms lietus. Novembra pirmajā nedēļas nogalē virs Latvijas atradās robeža starp siltu un vēsu gaisu, līdz ar to laika apstākļi bija mainīgi. Nedēļas pirmajā pusē un vidū laika apstākļus noteiks anticiklons - laiks būs silts un bez nokrišņiem. Naktīs temperatūra lielākoties būs +2...+8 grādu robežās, bet vietām austrumos atsevišķās naktīs iespējams neliels sals līdz -1 grādam. Nedēļas otrajā pusē anticiklona ietekme pakāpeniski mazināsies, līdz ar to nedēļas nogalē laiks būs mākoņaināks un lielā daļā teritorijas gaidāms neliels līdz mērens lietus.