2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 31.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 31.oktobrī

  • 31 oktobris 2018 --

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Konceptuāli vienojas par 13.Saeimas deputātu izvietojumu parlamenta sēžu zālē; Jēkabpilī norisināsies Poļu biedrības “RODACY” īstenotā projekta „Viņi balsoja par neatkarību” noslēguma pasākums; un Jēkabpils Kino mītnē skatāma simtgades filma “Tēvs Nakts”

Saeimā ievēlēto partiju pārstāvji vakar konceptuāli vienojās par deputātu iespējamo izvietojumu parlamenta sēžu zālē. Paredzēts, ka kreisā flanga beigās tradicionāli sēdēs partijas "Saskaņa" pārstāvji, pēc kuriem sekos Zaļo un zemnieku savienības pārstāvji. Tālāk uz centra pusi sēdēs partiju apvienības "Jaunā Vienotība" un partiju apvienības "Attīstībai/Par!" (AP) pārstāvji. Blakus Attīstībai/Par no centra pa labi sēdēs partijas "KPV LV" parlamentārieši, kuriem sekos Jaunās konservatīvās partijas pārstāvji. Labējā flanga galā tradicionāli sēdēs nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK deputāti. Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces (VL-TB/LNNK) sākotnēji ieskicētajā variantā "KPV LV" bija piedāvāts atrasties "Jaunās Vienotības" vietā. Tomēr partijas līdzpriekšsēdētājs Artuss Kaimiņš norādīja, ka iebilst pret šādu risinājumu. Kaimiņš norādīja, ka "KPV LV" kā partija, kas saņēmusi vislielāko atbalstu labējo partiju flangā, vēlas atrasties tuvāk nacionālajai apvienībai. Pēc apmēram 20 minūšu iepazīšanās ar piedāvājumu un diskusijām par to tika panākta konceptuāla vienošanās par minēto modeli, kur "KPV LV" pārstāvji sēž no centra pa labi - starp Attīstībai/Par un JKP. Partiju pārstāvji arī vienojās, ka pirmā 13.Saeimas sēde 6.novembrī notiks plkst.10.

Valdība vakar vienojās ierobežot audžuģimenēs esošu bērnu adopciju uz ārvalstīm, atļaujot to tikai tad, ja bērns ir adoptētāja radinieks. Šobrīd ārvalstu adoptētāji var adoptēt arī bērnu, kurš atrodas audžuģimenē, ja Latvijā nav iespējams nodrošināt pienācīgu adoptējamā audzināšanu un aprūpi ģimenē. Savukārt jaunā Adopcijas kārtība ārzemniekiem pieļauj adoptēt bērnu no audžuģimenes tikai tad, ja adoptētāji ir šī bērna radinieki. Tāpat kā līdz šim ārvalstnieki arī turpmāk drīkstēs adoptēt otra laulātā bērnu, bērnu no aizbildņa ģimenes, ja tas ir viņu radinieks, kā arī bērnu, kurš atrodas bērnu aprūpes iestādē, ja Latvijā nav iespējams nodrošināt pienācīgu adoptējamā audzināšanu un aprūpi ģimenē.

Turpinām ziņas

Jēkabpils Tautas namā šodien norisināsies Poļu biedrības “RODACY” īstenotā projekta „Viņi balsoja par neatkarību” noslēguma pasākumā. Svinīgajā pasākumā notiks piemiņas plākšņu atklāšana vairākiem Augstākās Padomes deputātiem, kas 1990. gada 4.maijā balsoja par Latvijas neatkarību. Pasākumā piedalīsies arī Jēkabpils pilsētas domes vadība.

Jēkabpilī, Krustpils pils Marmora zālē šodien norisdināsies biedrības "LĪDERE", sadarbībā ar Jēkabpils pilsētas pašvaldību, rīkots pasākums, pulcējot Jēkabpils uzņēmējas un augstākā līmeņa vadītājas uz kopīgu diskusiju “LĪDERES KODS”, veidojot Latvijas sievietes spēka kodu. "LĪDERES KODS" mērķis ir noskaidrot Latvijas sievietes – uzņēmējas spēka formulu, vērtību, dzīves un darba pamatvērtību kodu, un aktualizēt pamatvērtību nozīmi valsts un uzņēmējdarbības izaugsmē. Pasākumā piedalīsies arī Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietniece sociālos jautājumos Līga Kļaviņa.

Biedrība “Dienvidlatgales NVO atbalsta centrs” sadarbībā ar Latgales plānošanas reģionu un reģiona pašvaldībām uzsāk projekta “Civis novus” īstenošanu. Līdz 2018. gada izskaņai reģionā tiks organizētas sešas strukturētā dialoga diskusijas novados ar politikas veidotājiem, lēmumu pieņēmējiem, vietējiem uzņēmējiem, skolu pārstāvjiem, jauniešiem un citiem interesentiem pasākumu “Kafija ar politiķiem” laikā. Šodien pasākums norisināsies Līvānu novada Bērnu un jauniešu centra telpās. Nākamā gada sākumā – 2019. gada 25. janvārī – Daugavpilī notiks reģionālā diskusija “Kafija ar politiķiem”, apkopjot 6 vietējo pasākumu priekšlikumus, diskutējot ar Latgales plānošanas reģiona administrāciju, vietējo pašvaldību deputātiem, Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras, Izglītības un zinātnes ministrijas un citu institūciju pārstāvjiem par to, kā Latgales reģions var būt jauniešiem vēl saistošāks.

Un vēl

Šonedēļ Jēkabpils Kino mītnē skatāma programmas “Latvijas filmas Latvijas Simtgadei” filma – režisora Dāvja Sīmaņa “Tēvs Nakts”. Šodien seansa sākums pulksten sešos vakarā. Tas ir patiess stāsts par rīdzinieku Žani Lipki, kurš Otrā pasaules kara laikā slēpa desmitiem cilvēku. To, ka Žanis Lipke kļūs par varoni, nespēja iztēloties neviens. Pa dienu viņš strādāja militārās aviācijas noliktavās, bet naktīs pārvadāja kontrabandu. Brīdī, kad nacisti sāka izrēķināties ar Rīgas iedzīvotājiem, viņš pieņēma lēmumu, kas varēja izrādīties liktenīgs gan viņam pašam, gan viņa sievai un mazajam dēlam. Burtiski vācu karavīru acu priekšā drošībā tika nogādāti vairāk nekā piecdesmit cilvēku. Patvērumu izglābtajiem Žanis iekārtoja pats savās mājās. Galvenajā lomā Arturs Skrastiņs, filmas režisors Dāvis Sīmanis, operators Andrejs Rudzāts.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas iekšzemes kopprodukta provizoriskais pieaugums trešajā ceturksnī – 4,8%; Zināms, kas saņems "Spēlmaņu nakts" balvas par mūža ieguldījumu teātra mākslā; un NASA zonde pietuvojusies rekordtuvu Saulei.

Latvijas iekšzemes kopprodukts šogad trešajā ceturksnī, pēc sezonāli un kalendāri neizlīdzinātiem ātrā novērtējuma datiem, ir pieaudzis par 4,8%, salīdzinot ar 2017.gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.
Savukārt, pēc sezonāli un kalendāri izlīdzinātiem datiem, Latvijas ekonomika minētajā laika periodā ir augusi par 5,5%. Statistikas pārvaldē atzīmē, ka IKP ietekmēja apmēru pieaugums būvniecībā par 10%, mazumtirdzniecībā - par 2% un rūpniecībā - par 1%. Pēc statistikas pārvaldes datiem, Latvijas IKP šogad trešajā ceturksnī salīdzināmajās cenās bija vairāk nekā 6 miljardu eiro apmērā. Komentējot statistikas pārvaldes novērtējumu, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens uzsvēra, ka tas liecina par Latvijas ekonomikā valdošo stabilo izaugsmi. Precizēti un izvērsti 2018.gada trešā ceturkšņa IKP dati tiks publicēti 30.novembrī.

Eiropas Savienības un citu valstu iedzīvotāji, kas ir izvēlējušies aizvadīt savu dzīvi Lielbritānijā, to varēs turpināt darīt arī pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES jeb "Brexit", vakar pirms Ziemeļvalstu Padomes samita atklāšanas žurnālistiem uzsvēra Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja. Pirms tam Norvēģijas premjerministre Erna Sūlberga norādīja, ka ar Meju pārrunātas iespējas uzlabot sadarbību starp Lielbritāniju un Ziemeļeiropas, kā arī Baltijas valstīm.

13. Saeimas vēlēšanās otro lielāko vēlētāju atbalstu ieguvusī partija “KPV LV” turpina pretendēt uz premjera amatu un prezentēs pārējiem politiskajiem spēkiem savu valdības deklarācijas projektu, lai kopīgi to apspriestu un pilnveidotu, šodien intervijā Latvijas televīzijai sacīja partijas premjera amata kandidāts Aldis Gobzems. Viņš pastāstīja, ka deklarācijā ir likts uzsvars uz jautājumiem, kas saistīti ar bērniem, jo valsts spēj attīstīties tikai, ja rūpējas par bērnu interesēm. Gobzems stāstīja, ka viņa vadītājai valdībai būs mērķis izskaust bērnunamus, un valdībai jānodrošina situācija, lai katrai ģimenei ir pozitīva pieredze ar pirmā bērniņa audzināšanu, skološanu, jo tad būs arī otrais, trešais un, varbūt, arī ceturtais bērns. Tāpat valdības pamatuzdevums ir panākt, lai cilvēki no ārzemēm atgrieztos Latvijā, un mainīt demogrāfisko situāciju. “KPV LV” līderis stāstīja, ka valdības deklarācijas projektā ir arī daudz citu darbu, piemēram, obligātās iepirkuma komponentes jeb OIK atcelšana, zāļu cenu mazināšana, ar nodokļu sistēmas uzlabošanu saistītie jautājumi.

Turpinām ziņas

"Spēlmaņu nakts" balvas par mūža ieguldījumu teātra mākslā šogad saņems Latvijas Nacionālā teātra aktrise Māra Zemdega un Dailes teātra aktieris Gunārs Placēns,.Balvu par mūža ieguldījumu Placēnam un Zemdegai pasniegs "Spēlmaņu nakts" ceremonijā 23.novembrī Latvijas Nacionālajā teātrī. Pērn "Spēlmaņu nakts" balvu par mūža ieguldījumu saņēma Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktrise Ņina Ņeznamova un Latvijas Nacionālā teātra režisors Mihails Kublinskis.

Pasaules dabas fonds informē, ka 40 gados pasaulē strauji samazinājies dzīvnieku skaits. Tā galvenais iemesls ir dabiskās dzīves vides platības samazināšanās un klimata pārmaiņas. Dabas fonda ziņojumā norādīts, ka kopš 1970.gada zīdītāju, putnu, zivju, rāpuļu un abinieku populācija samazinājusies par 60%. Vislielākās problēmas ir Dienvidamerikā un Centrālamerikā, kur izzuduši 89% mugurkaulnieku. Savukārt saldūdens dzīvnieku un zivju skaits samazinājies par 83%. Dokumentā uzsvērts, ka vienīgi aktīvi rīkojoties ir iespējams novērst katastrofu, tāpēc valstu līderiem vajadzētu vienoties par konkrētiem pasākumiem. Varētu tapt globālu vienošanos dabai un cilvēkiem, kā tas Parīzē tika izdarīts klimata jautājumu risināšanai.

Un vēl

Amerikas Savienoto Valstu aviācijas un kosmosa pārvaldes zonde “Parker Solar Probe” pietuvojusies Saulei 42 miljonu kilometru attālumā. Tik tuvu spīdeklim nav bijis vēl neviens cilvēku radīts kosmosa aparāts. NASA speciālisti informēja, ka zonde turpina ceļu uz Sauli ar ātrumu 70 kilometri sekundē, un kļuvusi arī par visātrāk lidojošo cilvēka radīto aparātu. Tā turpina savu misiju, novembrī pietuvosies Saulei 6 miljonu kilometru attālumā un sasniegs tās vainagu. 7 gadu laikā kosmiskais aparāts 24 reizes šķērsos Saules atmosfēras augšējo slāni, un zinātnieki ar tā palīdzību cer iegūt vērtīgu informāciju par Saules vēju un ģeomagnētiskajām vētrām, kas apdraud elektroapgādes sistēmas uz Zemes. 1,3 miljardus eiro vērtā zonde “Parker Solar Probe” 12. augustā tika palaista no kosmodroma Kanaveralas zemesragā, Floridā. Tā nosaukta amerikāņu astrofiziķa Jūdžina Pārkera vārdā, kurš pirmais aprakstīja Saules vēju - jonizētu daļiņu plūsmu, kas izplūst no Saules vainaga apkārtējā kosmiskajā telpā.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Lai noskaidrotu Preiļu novada iedzīvotāju un pilsētas ciemiņu viedokli par Preiļu pilsētas centra vizuālo izskatu, attīstību un veicinātu iedzīvotāju līdzdalību dažādu norišu plānošanā un, balstoties uz Preiļu novada domes 27. septembra domes sēdes lēmumu, iedzīvotāji aicināti piedalīties aptaujā, kas ilgs līdz līdz 23. novembrim. Aptaujas anketa elektroniskā formātā ir pieejama Preiļu pašvaldības mājaslapā www.preili.lv, bet drukātā veidā – Preiļu novada domes Apmeklētāju pieņemšanas centrā (Raiņa bulvārī 24), Preiļu novada Tūrisma informācijas centrā, Preiļu Galvenajā bibliotēkā un “Jauniešu centrā “Četri”” (Kārsavas ielā 4), kur var arī iesniegt aizpildītās anketas. Aptaujas anketa ir anonīma, tās rezultāti tiks izmantoti tikai apkopotā veidā, ar tiem varēs iepazīties Preiļu novada pašvaldības mājaslapā un pašvaldības informatīvajā izdevumā “Preiļu Novada Vēstis”. Ja ir kādi citi ierosinājumi un/vai papildinājumi, tad tos var iesniegt Preiļu novada domes Apmeklētāju pieņemšanas centrā (Raiņa bulvārī 24) vai sūtīt uz e-pastu: dome@preili.lv

Preiļu novada dome informē, ka 24. oktobrī uzsākti būvdarbi projektā "Viļānu ielas atjaunošana, Preiļos". Projekta gaitā autovadītājiem būs jārēķinās ar satiksmes ierobežojumiem minētajā ielā. Lūdz autovadītājus būt saprotošiem un būvniecības laikā ievērot izvietotās ceļa zīmes un satiksmes organizēšanas norādes, kā arī nenovietot automašīnas būvdarbu zonā. Paredzamais būvdarbu termiņš – 5 mēneši. Pašvaldība atvainojas par sagādātajām neērtībām!

Turpinās Preiļu novada uzņēmēju sarunu cikls. Novembrī iepazīsies ar uzņēmuma “Himalayan International” rašanās vēsturi un darbības jomu - suņu graužamsieru ražošanu. Uzņēmēju tikšanās notiks 13. novembrī pulksten 15.00 Preiļos, Raiņa bulvārī 13 (1.stāvā). Obligāta pieteikšanās pa tālruni 26636243, zvanot Inetai Liepniecei

Turpinām ziņas

Preiļu novada dome izsludina atklātu konkursu uz Preiļu novada pašvaldības Kultūrvides un Tūrisma attīstības pārvaldes vadītāja amatu (uz pilnu slodzi, uz nenoteiktu laiku). Prasības pretendentiem: Augstākā izglītība, par priekšrocību tiks uzskatīta izglītība kultūras, tūrisma, biznesa vadības, ekonomikas, sabiedrisko attiecību un mākslas jomā. Vismaz 2 gadu tūrisma/ kultūras nozares struktūrvienības vadīšanas darba pieredze/ pieredze tūrisma un kultūras piedāvājumu veidošanā. Zināšanas un pieredze projektu izstrādē/vadībā. Spēja izprast un analizēt esošo situāciju kultūras un tūrisma jomā un piedāvāt jaunas, inovatīvas attīstības stratēģijas. Spēja analizēt problēmas, izvirzīt mērķus un to sasniegšanas alternatīvos risinājumus, pamatot labākā risinājuma izvēli. Tāpat arī tiek prasīts pārzināt jaunākos mārketinga rīkus un informācijas kanālus, pārzināt Latgales reģiona kultūras un tūrisma piedāvājumu un teicamas valsts valodas zināšanas. Labas svešvalodu zināšanas (vismaz divas), kas ļauj amata pienākumu izpildē brīvi izmantot informāciju un komunicēt. Prasme lietot informācijas tehnoloģijas. B kategorijas autovadītāja apliecība un praktiskas autovadīšanas iemaņas. Dokumenti amata pretendentam jāiesniedz līdz 2018. gada 15.novembra plkst. 15.00. Papildu informāciju par veicamajiem pienākumiem un iesniedzamajiem dokumentiem skatīt Preiļu novada mājas lapā www.preili.lv.

Preiļu novada Labklājības pārvalde izsludina atklātu konkursu uz PANSIONĀTA “PREIĻI”
MEDICĪNAS MĀSAS amatu uz pilnu slodzi, uz nenoteiktu laiku. Pamatpienākums – nodrošināt veselības aprūpes pakalpojumus pansionāta klientu dzīves kvalitātes uzlabošanai. Prasības pretendentiem (-ēm): Profesionālā vidējā izglītība vai augstākā izglītība veselības aprūpē vai māsszinībās ar kvalifikāciju "medicīnas māsa" (ceturtais profesionālās kvalifikācijas līmenis). Reģistrācija Latvijas Republikas Ārstniecības personu un ārstniecības atbalsta personu reģistrā ar tiesībām praktizēt kā medicīnas māsa.Ārstniecības personas sertifikāts. Praktiskā darba pieredze veselības aprūpes jomā ne mazāk kā 3 gadi. Zināšanas medikamentu uzskaitē, gerontoloģijā. Valsts valodas zināšanas C līmeņa 1.pakāpē. Plānotais darba attiecību uzsākšanas laiks – šī gada 3. decembris. Amata pretendentu pieteikšanās un nepieciešamo dokumentu iesniegšanas termiņš – līdz 20. novembra plkst. 16.00. Papildu informāciju par veicamajiem pienākumiem un iesniedzamajiem dokumentiem skatīt Preiļu novada mājas lapā www.preili.lv.

Un vēl par kādu kultūras pasākumu

3. novembrī plkst. 19.00 Preiļu kultūras namā uz ĀBOLU GARŠAS BALLI aicina Slāvu kultūras Biedrība “Raduga” un Preiļu novada kultūras centrs. Pasākumā piedalās Čigānu ansamblis “ČARGER”. Biļešu iepriekšpārdošanaun galdiņu rezervācija Preiļu kultūras centra kasē. Biļešu cena: EUR 5.00

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: No rītdienas Latvijā varēs reģistrēt automašīnas, kam stūre ir labajā pusē; Ekonomiskā izaugsme eirozonā šā gada trešajā ceturksnī ir kļuvusi ievērojami lēnāka; un Sinoptiķu jaunākās prognozes liecina, ka nākamnedēļ pārsvarā gaidāms sauss laiks.

13.Saeimā ievēlēto partiju sarunās par valdības izveidi vērojams zināms progress, taču vēl nepieciešamas intensīvas sarunas, lai līdz pirmajai nākamās Saeimas sēdei būtu lielāka skaidrība par iespējamo koalīciju, uzskata Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Viņš ir ticies ar 13.Saeimā ievēlētās partijas "KPV LV" Ministru prezidenta amata kandidātu Aldi Gobzemu, Jaunās konservatīvās partijas Ministru prezidenta amata kandidātu Jāni Bordānu un partiju apvienības "Attīstībai/Par!" Ministru prezidenta amata kandidātu Arti Pabriku. Iespējamie Ministru prezidenta amata kandidāti informējuši Valsts prezidentu par līdzšinējās partiju sarunās sasniegto, turpmāko valdības veidošanas procesu un darāmajiem darbiem. Vējonis uzsver, ka 13.Saeimā ievēlētajām partijām jāspēj vienoties par iespējamo koalīciju un vairākuma atbalstu parlamentā, lai jau nākamajā nedēļā, 6.novembrī, ievēlētu jaunu Saeimas priekšsēdētāju un prezidiju. Izskanējusī iecere par pagaidu prezidiju raisītu šaubas par jaunās Saeimas lemtspēju, norādīja Valsts prezidents. Vējonis atzina, ka pēdējās dienās partiju sarunās vērojams zināms progress, iezīmējot jau konkrētus jaunās valdības darāmos darbus.

VAS "Latvijas dzelzceļš" iepirkuma "Latvijas dzelzceļa tīkla elektrifikācija: būvniecība" pirmajā kārtā pieteikušies četri pretendenti - personu apvienība "Inabelec", personu apvienība "Siemens-TSO-BMGS", personu apvienība "Cobra-Arčers" un personu apvienība "LREC". Iepirkuma komisija izskatīs visu kandidātu iesniegtos kvalifikācijas dokumentus un rakstiski informēs kandidātus par tālāko dalību iepirkumā. Iepirkums attiecas uz LDz tīkla elektrifikācijas pirmā posma īstenošanu. Tā ietvaros līdz 2023.gada beigām plānots elektrificēt dzelzceļa līnijas - Daugavpils-Krustpils, Rēzekne-Krustpils un Krustpils-Rīga, veicot to elektroapgādes sistēmas, kontakttīkla, signalizācijas, centralizācijas un bloķēšanas un sakaru sistēmas, sliežu ceļu, tehniskās drošības sistēmas, ēku un būvju izbūvi/pārbūvi, tādējādi līdz 2023.gadam nodrošinot viena pilnībā elektrificēta tranzīta koridora funkcionalitāti.

No 1. novembra arī Latvijā varēs reģistrēt automašīnas, kam stūre ir labajā pusē. Tam par iemeslu kalpo Eiropas Savienības noteikumi, kas paredz, ka aizliegt pārvietoties ar šādiem auto pa Eiropu ir pārvietošanās brīvības ierobežošana. Tiesa, šādiem auto obligāta civiltiesiskā apdrošināšana varētu būt dārgāka. Lai ar automašīnu, kam stūre labajā pusē, oficiāli drīkstētu braukt pa Latviju, tie būs jāpielāgo mūsu satiksmei. Šiem auto ir nepieciešams nomainīt priekšējos un miglas lukturus, kā arī parūpēties, lai būtu iespējams redzēt ceļa kreisajā pusē notiekošo.Papildus tam jābūt arī kamerai, kas filmē kreisajā ceļa pusē notiekošo un to paralēli rāda uz ekrāna, kas atrodas automašīnā un redzama šoferim.

Turpinām ziņas

Spridzekļa eksplozijā Krievijas Federālā drošības dienesta ēkā Arhangeļskas pilsētā gājis bojā viens cilvēks un trīs guvuši ievainojumus, ziņo amatpersonas. Krievijas Izmeklēšanas komiteja saistībā ar notikušo ierosinājusi krimināllietu par terorismu. Saskaņā ar sākotnējo informāciju, gājis bojā 17 gadus vecs vietējais iedzīvotājs, kurš atnesis spridzekli uz drošības dienestu. Trīs ievainotie ir fededrālās drošības dienesta darbinieki. Nacionālā pretterorisma komiteja paziņojusi, ka jaunietis iegājis dienesta ēka un no somas izņēmis priekšmetu, kas sprādzis viņam rokās. Jaunietis no gūtajiem ievainojumiem miris.

Ekonomiskā izaugsme eirozonā šā gada trešajā ceturksnī ir kļuvusi ievērojami lēnāka. Par to liecina jaunākie "Eurostat" dati. Izaugsmes samazinājumu galvenokārt veicinājusi ekonomiskā stagnācija Itālijā, kā arī neskaidrība par tās nākamā gada budžetu. Tikmēr Eiropas Centrālā banka prognozē, ka situācija līdz gada beigām vēl var mainīties. Ziņas par 19 valstu lielās eirozonas ekonomisko izaugsmi šā gada trešajā ceturksnī ir izraisījušas vilšanos, jo uzrādītie dati ir sliktāki, nekā sākotnēji prognozēja analītiķi. "Eurostat" publiskotā informācija liecina, ka pēc iepriekšējos trijos mēnešos piedzīvotā 0,4% lielā kāpuma, trešajā ceturksnī izaugsme bijusi vairs tikai 0,2%. Arī gada griezumā izaugsme ir palēninājusies līdz 1,7% iepriekš prognozēto aptuveni 2% vietā.

Un vēl

Šonedēļ Latvijā vēl brīžiem līs, nākamnedēļ pastiprināsies anticiklona ietekme un nokrišņu būs pavisam maz, saglabāsies silts laiks, prognozē "Global Forecast System". Tuvākajā diennaktī daudzviet gaidāma migla. Piektdien brīžiem līs, vietām uzlīs arī sestdien, bet, sākot ar svētdienu, nav gaidāmi būtiski nokrišņi. Mākoņu daudzums būs mainīgs. Galvenokārt pūtīs lēns līdz mērens dienvidu, dienvidaustrumu vējš. Gaisa temperatūra brīžiem pakāpsies virs +10 grādiem, bet skaidrajās naktīs termometra stabiņš vietām noslīdēs nedaudz zem nulles un uz ceļiem var veidoties apledojums. Pašreizējās ilgtermiņa prognozes liecina, ka novembra vidū un mēneša otrajā pusē palaikam iegriezīsies ziemeļu vējš, atnesot aukstāku laiku, bet nokrišņu aizvien būs maz.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:13.Saeimā ievēlēto partiju sarunās par valdības izveidi vērojams zināms progress, Latvijas iekšzemes kopprodukts šogad trešajā ceturksnī pieaudzis par 4,8 procentiem; un Sinoptiķi nedēļas nogalē prognozē sausu un vējainu laiku.

13.Saeimā ievēlēto partiju sarunās par valdības izveidi vērojams zināms progress, taču vēl nepieciešamas intensīvas sarunas, lai līdz pirmajai nākamās Saeimas sēdei būtu lielāka skaidrība par iespējamo koalīciju, uzskata Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Viņš ir ticies ar 13.Saeimā ievēlētās partijas "KPV LV" Ministru prezidenta amata kandidātu Aldi Gobzemu, Jaunās konservatīvās partijas Ministru prezidenta amata kandidātu Jāni Bordānu un partiju apvienības "Attīstībai/Par!" Ministru prezidenta amata kandidātu Arti Pabriku. Iespējamie Ministru prezidenta amata kandidāti informējuši Valsts prezidentu par līdzšinējās partiju sarunās sasniegto, turpmāko valdības veidošanas procesu un darāmajiem darbiem. Vējonis uzsver, ka 13.Saeimā ievēlētajām partijām jāspēj vienoties par iespējamo koalīciju un vairākuma atbalstu parlamentā, lai jau nākamajā nedēļā, 6.novembrī, ievēlētu jaunu Saeimas priekšsēdētāju un prezidiju. Izskanējusī iecere par pagaidu prezidiju raisītu šaubas par jaunās Saeimas lemtspēju, norādīja Valsts prezidents. Vējonis atzina, ka pēdējās dienās partiju sarunās vērojams zināms progress, iezīmējot jau konkrētus jaunās valdības darāmos darbus.

Saeimā ievēlēto partiju pārstāvji vakar konceptuāli vienojās par deputātu iespējamo izvietojumu parlamenta sēžu zālē. Paredzēts, ka kreisā flanga beigās tradicionāli sēdēs partijas "Saskaņa" pārstāvji, pēc kuriem sekos Zaļo un zemnieku savienības pārstāvji. Tālāk uz centra pusi sēdēs partiju apvienības "Jaunā Vienotība" un partiju apvienības "Attīstībai/Par!" (AP) pārstāvji. Blakus Attīstībai/Par no centra pa labi sēdēs partijas "KPV LV" parlamentārieši, kuriem sekos Jaunās konservatīvās partijas pārstāvji. Labējā flanga galā tradicionāli sēdēs nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK deputāti. Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces (VL-TB/LNNK) sākotnēji ieskicētajā variantā "KPV LV" bija piedāvāts atrasties "Jaunās Vienotības" vietā. Tomēr partijas līdzpriekšsēdētājs Artuss Kaimiņš norādīja, ka iebilst pret šādu risinājumu. Kaimiņš norādīja, ka "KPV LV" kā partija, kas saņēmusi vislielāko atbalstu labējo partiju flangā, vēlas atrasties tuvāk nacionālajai apvienībai. Pēc apmēram 20 minūšu iepazīšanās ar piedāvājumu un diskusijām par to tika panākta konceptuāla vienošanās par minēto modeli, kur "KPV LV" pārstāvji sēž no centra pa labi - starp Attīstībai/Par un JKP. Partiju pārstāvji arī vienojās, ka pirmā 13.Saeimas sēde 6.novembrī notiks plkst.10.

Turpinām ziņas

Latvijas iekšzemes kopprodukts šogad trešajā ceturksnī, pēc sezonāli un kalendāri neizlīdzinātiem ātrā novērtējuma datiem, ir pieaudzis par 4,8%, salīdzinot ar 2017.gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.
Savukārt, pēc sezonāli un kalendāri izlīdzinātiem datiem, Latvijas ekonomika minētajā laika periodā ir augusi par 5,5%. Statistikas pārvaldē atzīmē, ka IKP ietekmēja apmēru pieaugums būvniecībā par 10%, mazumtirdzniecībā - par 2% un rūpniecībā - par 1%. Pēc statistikas pārvaldes datiem, Latvijas IKP šogad trešajā ceturksnī salīdzināmajās cenās bija vairāk nekā 6 miljardu eiro apmērā. Komentējot statistikas pārvaldes novērtējumu, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens uzsvēra, ka tas liecina par Latvijas ekonomikā valdošo stabilo izaugsmi. Precizēti un izvērsti 2018.gada trešā ceturkšņa IKP dati tiks publicēti 30.novembrī.

VAS "Latvijas dzelzceļš" iepirkuma "Latvijas dzelzceļa tīkla elektrifikācija: būvniecība" pirmajā kārtā pieteikušies četri pretendenti - personu apvienība "Inabelec", personu apvienība "Siemens-TSO-BMGS", personu apvienība "Cobra-Arčers" un personu apvienība "LREC". Iepirkuma komisija izskatīs visu kandidātu iesniegtos kvalifikācijas dokumentus un rakstiski informēs kandidātus par tālāko dalību iepirkumā. Iepirkums attiecas uz LDz tīkla elektrifikācijas pirmā posma īstenošanu. Tā ietvaros līdz 2023.gada beigām plānots elektrificēt dzelzceļa līnijas - Daugavpils-Krustpils, Rēzekne-Krustpils un Krustpils-Rīga, veicot to elektroapgādes sistēmas, kontakttīkla, signalizācijas, centralizācijas un bloķēšanas un sakaru sistēmas, sliežu ceļu, tehniskās drošības sistēmas, ēku un būvju izbūvi/pārbūvi, tādējādi līdz 2023.gadam nodrošinot viena pilnībā elektrificēta tranzīta koridora funkcionalitāti.

"Spēlmaņu nakts" balvas par mūža ieguldījumu teātra mākslā šogad saņems Latvijas Nacionālā teātra aktrise Māra Zemdega un Dailes teātra aktieris Gunārs Placēns,.Balvu par mūža ieguldījumu Placēnam un Zemdegai pasniegs "Spēlmaņu nakts" ceremonijā 23.novembrī Latvijas Nacionālajā teātrī. Pērn "Spēlmaņu nakts" balvu par mūža ieguldījumu saņēma Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktrise Ņina Ņeznamova un Latvijas Nacionālā teātra režisors Mihails Kublinskis.

Un vēl

Šonedēļ Latvijā vēl brīžiem līs, nākamnedēļ pastiprināsies anticiklona ietekme un nokrišņu būs pavisam maz, saglabāsies silts laiks, prognozē "Global Forecast System". Tuvākajā diennaktī daudzviet gaidāma migla. Piektdien brīžiem līs, vietām uzlīs arī sestdien, bet, sākot ar svētdienu, nav gaidāmi būtiski nokrišņi. Mākoņu daudzums būs mainīgs. Galvenokārt pūtīs lēns līdz mērens dienvidu, dienvidaustrumu vējš. Gaisa temperatūra brīžiem pakāpsies virs +10 grādiem, bet skaidrajās naktīs termometra stabiņš vietām noslīdēs nedaudz zem nulles un uz ceļiem var veidoties apledojums. Pašreizējās ilgtermiņa prognozes liecina, ka novembra vidū un mēneša otrajā pusē palaikam iegriezīsies ziemeļu vējš, atnesot aukstāku laiku, bet nokrišņu aizvien būs maz.