2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 5.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 5.martā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Biļetes uz dziesmu un deju svētku galvenajiem koncertiem izpērk dažu stundu laikā; Jēkabpils Kino mītnē šodien skatāma filma “Nameja gredzens”; un Šī ziema ir pāris grādus augstāka pēdējo četru gadu laikā.

Vasarā gaidāmo Dziesmu un deju svētku biļešu tirdzniecības pirmajā dienā līdz plkst.23 ir pilnībā izpārdotas biļetes uz 17 no kopskaitā 19 maksas pasākumiem, liecina informācija "Biļešu paradīzes" interneta mājaslapā. Pirmās pilnībā tika izpārdotas biļetes uz 8.jūlijā Mežaparka Lielajā estrādē gaidāmo svētku noslēguma koncertu "Zvaigžņu ceļā", kā arī uz 6.jūlijā un 7.jūlijā Daugavas stadionā gaidāmajiem deju lieluzveduma "Māras zeme" koncertiem. Līdz sestdienas plkst.21 tika izpirktas arī visas biļetes uz daudziem citiem koncertiem. Savukārt maza interese bijusi par latviešu vokālsimfoniskās mūzikas koncertu 5.jūlijā "Arēnā Rīga". Vēl daudzas biļetes palikušas arī uz Sadziedāšanās nakti 8.jūlijā Mežaparka Lielajā estrādē.

Tikmēr portālā "ss.com" parādījušies pirmie sludinājumi, kuros tiek piedāvāts pirkt un pārdot biļetes uz XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku pasākumiem. Trīs stundas pēc biļešu tirdzniecības sākuma portālā parādījās arī pirmais sludinājums par biļetes pārdošanu. Pārdevējs biļeti uz noslēguma koncertu tirgo par 120 eiro, lai gan oficiālajās tirdzniecības vietās dārgākās biļetes uz šo koncertu maksāja aptuveni divreiz mazāk - 65 eiro. Vēlāk portālā "ss.com" parādījās arī sludinājums, kurā četras biļetes uz svētku noslēguma koncertu "Zvaigžņu ceļš" tiek piedāvāts iegādāties par 250 eiro katru. Pēcpusdienā pieauga arī to portālā "ss.com" ievietoto sludinājumu skaits, kuros tiek pausta vēlme iegādāties biļetes par krietni lielāku summu, nekā tās maksājušas oficiālajās tirdzniecības vietās.

Biļešu pircēji sociālajos tīklos komentāros sūdzējās, ka sestdien daudzviet pie kasēm bijušas garas rindas, kas virzījušās lēni un arī uz biļetes iegādi internetā nācies gaidīt vairākas stundas, turklāt daudzos gadījumos arī pēc ilgās gaidīšanas kāroto biļeti iegādāties neizdevies. Kultūras ministre Dace Melnbārde norāda, ka nākamo Dziesmu un deju svētku biļešu tirgotāju visticamāk vajadzētu izraudzīties starptautiskā konkursā vai rīkot biļešu izlozi. Pašreizējā Dziesmu un deju svētku maksas pasākumu biļešu izplatītāja SIA "Biļešu paradīze" vienlaicīgi spēj nodrošināt ne vairāk kā 1000 pieprasījumu. Ministre norāda, ka Latvijā nav pakalpojuma sniedzēja, kas operatīvi var sniegt pakalpojumu 100 tūkstoši un vairāk pircēju. Tāpat, pēc ministres domām, Latvijas Nacionālajam kultūras centram kā svētku rīkotājam kopā ar "Biļešu paradīzi" jāveic biļešu tirdzniecības trūkumu analīze un jāpiedāvā labāki risinājumi operatīvākai biļešu iegādei.

Turpinām ziņas

Jēkabpils Tautas namā, Kino Mītnē, šodien pulksten sešos vakarā būs iespējams noskatīties filmu “Nameja gredzens.” Tā ir leģenda par 13. gadsimtu, kad bagātās un varenās baltu pagānu zemes kļūst par iekārojamu mērķi Romai. Īpaši Zemgale, kura kontrolē tirdzniecības ceļus un nekad nepakļaujas nevienam. Pāvesta bastards Maksis ir gatavs iesaistīties cīņā par iespēju valdīt Zemgalē. Nodevīgi tiek noindēts valdnieks Viesturs. Taču varas gredzens un tiesības valdīt tiek jaunajam Namejam. Pieredzes trūkumam un nodevībai Namejs liek pretī drosmi. “Nameja gredzens” runā par vērtībām, ko svarīgi apzināties ikvienam. Tās veido mūsu nacionālo pašapziņu un izceļ unikālo brīvības kodu, ar ko varam lepoties. Filma nav vēsturiska rekonstrukcija, bet asu piedzīvojumu pilna leģenda.

No šodienas, 5. marta, līdz piektdienai, 6. aprīlim, Līvānu novada Rožupes Kultūras namā būs skatāma Vivitas Kokinas un Ingmāra Zaļmeža fotoizstāde. Izstāde apskatāma katru darbadienu no pulksten deviņiem līdz trijiem dienā. Ieeja bez maksas.

Šodien pulksten četros pēcpusdienā Līvānu Bernu un jauniešu centrā notiks AWARD pašizaugsmes programmu uzsākušo jauniešu un AWARD vadītāju starpposma izvērtējuma tikšanās. Edinburgas hercoga starptautiskā jauniešu pašaudzināšanas programma Award ir paredzēta jauniešiem vecumā no 14 līdz 24 gadiem un esi gatavs izaicināt pats sevi un mesties piedzīvojumā, pārvarēt dažādas grūtības un piedzīvot brīžus, kas pozitīvi ietekmēs nākotni. Programmā ir jāpieturās pie patstāvīgi izstrādātās individuālās programmas, kura sastāv no četrām jomām: fiziskā sagatavotība, brīvprātīgais darbs, jaunas prasmes un piedzīvojumu ceļojums.

Un vēl

Pagājušās kalendārās ziemas - decembra, janvāra un februāra - vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija -2,4 grādi jeb puse grāda virs normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Iepriekšējās četras ziemas bija aptuveni divus grādus siltākas par normu, līdz ar to šī ziema, pateicoties aukstumam februārī, kļuvusi par dzestrāko kopš 2012.-2013.gada, kad ziemas vidējā gaisa temperatūra bija -4,4 grādi. Siltākais bija decembris - tā vidējā gaisa temperatūra valstī sasniedza +1,2 grādus jeb trīs grādus virs normas. Janvārī temperatūra noslīdēja līdz -1,6 grādiem, kas tomēr bija pusotru grādu siltāk par normu, savukārt februāra vidējā gaisa temperatūra pazeminājās līdz -6,9 grādiem - sals bija trīs grādus lielāks par ilggadējo vidējo rādītāju.

Sinoptiķi prognozē, ka turpmākajos gados būs lielāka varbūtība sagaidīt aukstas ziemas, jo sācies Saules aktivitātes cikla minimums. Zema Saules aktivitāte ir viens no faktoriem, kas veicina bloķējošu anticiklonu veidošanos; tie izraisa lielu aukstumu ziemā un karstumu vasarā. Iepriekšējā Saules cikla minimuma beigu fāzē Latvija piedzīvoja aukstu 2009.-2010. un 2010.-2011.gada ziemu, kad trīs mēnešu vidējā gaisa temperatūra bija četrus grādus zemāka nekā šajā ziemā.

Radio1 ziņs pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Vācijas sociāldemokrāti referendumā atbalstījuši koalīciju ar Merkeles pārstāvētajiem konservatīvajiem; Noskaidroti labākie darba devēji; un Ievērojami samazinājies lauksaimniecībās dzīvojošo savvaļas putnu skaits

Vācijas sociāldemokrāti iekšējā referendumā ar divu trešdaļu balsu vairākumu atbalstījuši iesaistīšanos jaunā koalīcijā ar kancleres Angelas Merkeles pārstāvētajiem konservatīvajiem, vakar paziņojusi partijas vadība. Par iesaistīšanos koalīcijā nobalsojuši 66%, pret to 34%. Šāds balsojuma rezultāts izbeidz politisko strupceļu, kurā Vācija atradās kopš septembrī notikušajām Bundestāga vēlēšanām, un paver Merkelei ceļu uz ceturto pilnvaru termiņu. Jaunā valdība varētu tikt izveidota nepilnu divu nedēļu laikā. Paredzams, ka Bundestāgs 14.martā sanāks uz sēdi, lai ievēlētu Merkeli kancleres amatā, nostiprinot viņas pozīcijas Eiropas ietekmīgāko politiķu vidū.

Vasaras nogalē no 20.augusta līdz 2.septembrim saskaņā ar Nacionālo bruņoto spēku četru gadu apvienotā militārā mācību cikla noslēgumu visā Latvijas teritorijā, arī Jēkabpilī, notiks līdz šim lielākās Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku organizētās militārās mācības "Namejs 2018", informē Aizsardzības ministrija. Mācībās piedalīsies Latvijas un sabiedroto spēku karavīri un zemessargi, kā arī rezerves karavīri un Iekšlietu ministrijas struktūru personāls, tajā skaitā Valsts policija un valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Lai stiprinātu nacionālās aizsardzības spējas, lauka taktisko mācību "Namejs 2018" norise tiek plānota ne tikai militārajos poligonos, bet arī ārpus tiem – divās Latvijas pilsētās – Jēkabpilī un Valmierā, novados, tajā skaitā arī Jēkabpils novadā, pagastu centros vai infrastruktūras objektu tuvumā. Mācību norises vietas un aktivitātes iepriekš tiks saskaņotas ar iesaistīto pašvaldību vadību, un, tuvojoties mācībām, par tām tiks informēta arī sabiedrība.

Turpinām ziņas

Svinīgā ceremonijā apbalvoti 2017.gada iekārotākie darba devēji vairākās kategorijās, kas tika noteikti, apkopojot interneta personāla atlases uzņēmuma CV-Online Latvia gada nozīmīgākās darba ņēmēju aptaujas, TOP darba devējs 2017, rezultātus. Pirmo reizi vēsturē par TOP darba devēju 2017 jeb iekārotāko darba devēju, kas pirmais nāk prātā, tika atzīta AS "SEB banka", kas augsto novērtējumu ieguvusi, pakāpjoties sarakstā par 23 vietām, salīdzinājumā ar iepriekšējā gada rezultātiem. Par iekārojamāko darbavietu valsts pārvaldē, kas pirmā nāk prātā, respondentu balsojumā kļuva Latvijas banka, savukārt titulu "Gada izaugsme" - darba devējs, kas sarakstā ir pakāpies par visvairāk pozīcijām uz augšu, ieguva - AS "Cēsu alus". Aptaujā tika noskaidrots, ka iekārojamākie darba devēji reģionos arī saglabājuši savas līdera pozīcijas - Kurzemē SIA "Ventspils nafta" termināls", Zemgalē AS "Dobeles dzirnavnieks", Vidzemē AS "Cēsu alus", bet Latgalē - AS "Latvijas maiznieks".

Biedrība "Lauku ceļotājs" šogad plāno popularizēt agrotūrismu, jo ārvalstu tūristiem ir interese apmeklēt ražojošas zemnieku saimniecības, kurās viņiem ir iespēja iepazīt mūsdienīgu saimniekošanu. Arvien vairāk ārvalstu tūristiem ir interese apmeklēt ražojošas zemnieku saimniecības, kurās viņiem ir iespēja iepazīt mūsdienīgu saimniekošanu laukos. Tūrisma piedāvājums dos iespēju ārvalstu un pašmāju viesiem paviesoties, piemēram, Kurzemes piekrastē un nogaršot zivis tieši no žāvētavas un varbūt izbraukt piecos no rīta zvejnieku laivā jūrā, vērot zveju vai piedalīties tajā. Ārvalstu tūristiem esot liela interese līdzdarboties dažādās aktivitātēs laukos.

Un vēl

Pēdējo piecu gadu laikā Latvijā ievērojami samazinājies lauksaimniecībās dzīvojošo savvaļas putnu skaits, kas liecina par Rietumeiropas valstu vides problēmu aktualizēšanos arī reģionālā mērogā. Latvijas Ornitologu biedrības valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus skaidro, ka sestdien biedrības kopsapulcē tās valde iepazinās ar jaunākajiem datiem par Latvijas putnu uzskaiti 2017.gadā. Rezultātā secināts, ka piecu gadu periodā Latvijā būtiski samazinājies lauksamniecībās dzīvojošo savvaļas putnu skaits. Kā piemērus šādām sugām var minēts dzelteno cielavu un lukstu čakstīti.Taujāts par faktoriem, kas ietekmē šo putnu skaita samazinājumu, Ķerus norādīja, ka statistika tiek apkopota, balstoties uz noteiktiem indeksiem, kas bez padziļinātas izpētes vēl neļauj veikt pilnīgi skaidrus secinājumus. Ornitologu kopsapulcē tika aktualizēts arī mazo ērgļu ligzdu uzskaites projekts, kas norit sadarbībā ar Latvijas dabas fondu - iedzīvotāji joprojām tiek aicināti ziņot par jebkādām lielām putnu ligzdām

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties:Pirmajās divās dienās garantētās atlīdzības izmaksātas 604 "ABLV Bank" klientiem 9,5 miljonu eiro apmērā; Sestdien Jēkabpilī Zīlānu ielā dzēsts ugunsgrēks dzīvojamajā mājā; un Atsaucies, kritušā karavīra jēkabpilieša Vladimira Ļūļāka, kura radinieki tika meklēti, mazdēls.

Pirmajās divās dienās garantētās atlīdzības izmaksātas 604 "ABLV Bank" klientiem 9,5 miljonu eiro apmērā. Jau ziņots, ka banka "Citadele" sestdien, 3.martā, "ABLV Bank" klientiem sāka izmaksāt garantētās atlīdzības. Tām personām, kas ir bankas "Citadele" klienti, uz filiāli nav jādodas, jo šie cilvēki naudas saņemšanu var pieteikt internetbankā. Pastāv arī iespēja doties uz jebkuru bankas "Citadele" filiāli, atvērt kontu šajā bankā, pieslēgt internetbanku un vēlāk internetbankā pieteikt garantēto atlīdzību. Tāpat arī vštīts, ka 87,8% "ABLV Bank" klientu tiks segti pilnībā visi noguldījumi, tajā skaitā no iekšzemes klientiem visi noguldījumi tiks segti 97,8%. Kopumā "ABLV Bank" ir 22 830 klientu. Tāpat ziņots, ka, maksimālai klientu un kreditoru interešu aizstāvībai un, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas lēmumu par likvidācijas procesa sākšanu, "ABLV Bank" akcionāri ārkārtas sapulcē 26.februārī nolēma sākt bankas pašlikvidāciju. "ABLV Bank" pauda uzskatu, ka šādā veidā vislabāk spēs nodrošināt bankas aktīvu aizsardzību, lai norēķinātos ar visiem klientiem.

Itālijā svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās vislielāko balsu skaitu saņēmusi bijušā premjerministra Silvio Berluskoni pārstāvētā konservatīvo partiju koalīcija, tomēr tai nav izdevies izcīnīt absolūto vairākumu, liecina pirmdien publicētie provizoriskie rezultāti, kas iegūti pēc daļas biļetenu saskaitīšanas. Konservatīvo koalīcija ieguvusi apmēram 37% balsu. Politikas analītiķi norāda, ka sarunas par valdības veidošanas būs ilgas un sarežģītas. Otro vietu ieguvusi populistiskā Pieczvaigžņu kustība (M5S) saņēmusi apmēram 31% balsu, savukārt kreisi centrisko partiju koalīcija ar šobrīd valdošo Demokrātisko partiju (PD) priekšgalā ierindojusies trešajā vietā, saņemot 23% balsu. Konservatīvo nometnē lielāku atbalstu guvusi pret imigrāciju noskaņotā Ziemeļu līga, kas saņēmusi apmēram 18% balsu, nevis Berluskoni vadītā centriski labējā partija "Forza Italia" ("Uz priekšu, Itālija!"), kas ieguvusi apmēram 14% balsu.

Turpinām ziņas

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde pagājušās nedēļas nogalē saņēma 28 izsaukumus – 15 uz ugunsgrēku dzēšanu, deviņus uz glābšanas darbiem, bet četri no izsaukumiem bija maldinājumi. Piektdien plkst. 22.14 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Kokneses novada Kokneses pagastu, kur ugunsgrēks bija izcēlies divstāvu dzīvojamā mājā. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka pirmā stāva dzīvoklī deg istaba 10m2 platībā. Pirms VUGD ierašanās no piedūmotās ēkas saviem spēkiem evakuējās seši cilvēki. Plkst. 00.40 ugunsgrēks tika likvidēts.

Savukārt sestdien plkst. 22.28 ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu uz Zīlānu ielu Jēkabpilī, kur ugunsgrēks bija izcēlies vienstāvu dzīvojamā mājā. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka 50m2 platībā deg dzīvojamās mājas istaba un griesti. Plkst. 1.10 ugunsgrēks likvidēts.

Nedēļas nogalē un brīvdienās Zemgales ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, papīri, skaidas, siens, pastkaste, dīvāns, malka, sadzīves mantas un malka, ārsiena, bēniņu pārsegums, skapja siena. Tāpat arī vairāku dzīvojamo māju dūmvados dega sodrēji – izsaukumi saņemti uz Naudītes, Neretas, Valgundes un Kokneses pagastu. Palīdzot nelaimē nonākušiem dzīvniekiem, vakar ugunsdzēsēji glābēji Codes pagastā izglāba ledū ielūzušu suni un nodeva to saimniekam.

Un vēl

Ar radio1 sazinājās meklēšanas vienība ZVAIGZNE pārstāve Sarmīte Ozoliņa un informēja, ka ir atsaucies kritušā karavīra Vladimira Ļūļāka mazdēls. Meklēšanas vienība ZVAIGZNE pateicas par publiskoto informāciju radio1 un citos medijos, par atsaucību, daloties ar informāciju sociālajos tīklos, ka tiek meklēti kritušā karavīra jēkabpilieša Vladimira Ļūlāka radinieki. Vienības pārstāve Sarmīte Ozoliņa sarunā ar Radio1 sacīja, ka patlaban plašāku informāciju par mazdēlu viņa nav tiesīga sniegt, taču esot patiess prieks, ka ģimene uzzinājusi, kas noticis ar viņu radinieku.
Jau ziņots, ka ka Smoļenskas apgabalā tika atrastas sarkanarmieša jēkabpilieša Vladimira Ļūļāka Jāņa dēla, dzimuša 1913.gadā, mirstīgās atliekas. Tās atradusi karavīru meklēšanas vienība RJADOVOIJ, veicot izrakumus, Minētā vienība lūdza palīdzību tuvinieku meklēšanā. Vladimirs Ļūļāks skaitījās bezvēsts pazudis no 1941.gada augusta, gandrīz 77 gadus.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pieprasījums pēc Dziesmu svētku biļetēm 10 reizes pārsniedzis piedāvājumu; Latvijas pilsoni lūdz apsūdzēt par spiegošanu Krievijas labā; un Šonedēļ gaisa temperatūra Latvijā pakāpeniski paaugstināsies.

Kaut arī šogad publiskā tirdzniecībā bija par 62% vairāk Dziesmu un deju svētku biļešu nekā iepriekšējos svētkos, pieprasījums pēc tām arī šoreiz vairāk nekā 10 reizes pārsniedza piedāvājumu. Svētku rīkotāji no Latvijas Nacionālā kultūras centra šodien tiekas ar uzņēmumu „Biļešu paradīze”, lai prasītu skaidrojumus par svētku biļešu tirdzniecībā konstatētajām nepilnībām un pircēju sūdzībām.
„Biļešu paradīzei” jau sastādīts akts par līguma pārkāpšanu, iekasējot papildu maksu par biļešu iegādi internetā, taču par iespējamajām sankcijām pret tirgotāju rīkotāji pagaidām runā piesardzīgi.

Jaunās Konservatīvās partijas (JKP) sapulcē par premjera amata kandidātu izvirzītais partijas līderis, bijušais tieslietu ministrs un pašreizējais Rīgas domes deputāts Jānis Bordāns valsts pārvaldē iecerējis veikt radikālas reformas. Bordāns svētdien partijas sapulcē uzsvēra, ka JKP mērķis ir Latvijā izveidot mazu un efektīvu valsts pārvaldi. Lai sasniegtu šo mērķi, JKP ir iecerējusi no pašreizējām 13 ministrijām gada laikā izveidot astoņas ministrijas, bet vēlāk, iespējams, to skaitu vēl vairāk samazināt. Bordāns uzsvēra, ka patlaban ministrijas strādā atbilstoši likumam, bet turpmāk tās darbosies atbilstoši izvirzītajai "misijai".No Iekšlietu ministrijas un Tieslietu ministrijas paredzēts izveidot vienu ministriju - Tieslietu un iekšlietu ministriju, turklāt tieslietu un iekšlietu ministrs vienlaikus pildītu arī vicepremjera amata pienākumus. Lielas pārmaiņas iecerētas ekonomikas vadības jomā. JKP vēlas izveidot Ekonomiskās attīstības un zemkopības ministriju, kurā tiktu apvienotas pašreizējās Zemkopības, Satiksmes un Ekonomikas ministrijas, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Labklājības ministriju iecerēts apvienot ar Veselības ministriju. Kā atsevišķas institūcijas paredzēts saglabāt Aizsardzības ministriju, Ārlietu ministriju, Finanšu ministriju, Izglītības un zinātnes ministriju, kā arī Kultūras ministriju. Ierēdņu skaitu JKP plāno samazināt par 30% un katra ierēdņa darbu vērtēt atbilstoši viņam izvirzītajai "misijai". Bordāns iecerējis vēl vairākas citas radikālas pārmaiņas.

Turpinām ziņas

Drošības policija (DP) lūgusi prokuratūrai uzrādīt apsūdzību Latvijas pilsonim par spiegošanu Krievijas labā. Kriminālvajāšanu lūgts sākt 26.februārī par neizpaužamu ziņu nelikumīgu vākšanu nolūkā tās nodot ārvalstij un par šaujamieroču un munīcijas nelikumīgu glabāšanu. 2017.gada decembrī sāktajā kriminālprocesā noskaidrots, ka Latvijas pilsonis ilgākā laika posmā Krievijas specdienesta uzdevumā vāca un nodeva tam ziņas par Nacionālo bruņoto spēku infrastruktūru, kā arī citiem Krievijas specdienestu interesējošiem objektiem. Izmeklēšanā arī konstatēts, ka Latvijas pilsonis iesaistīts sadarbībā ar Krievijas specdienesta virsnieku Krievijas teritorijā. Pagājušā gada 19.decembrī kratīšanā Latvijas pilsoņa dzīvesvietā atrasti vairāki lietošanai derīgi šaujamieroči, munīcija, kā arī sprāgstvielas, kuru glabāšanai minētajai personai nav izsniegta atļauja. Aizdomās turētajam draud brīvības atņemšanu līdz desmit gadiem.

Losandželosā svētdien jeb šodien pēc Latvijas laika notika 90. ASV Kinoakadēmijas balvu "Oskars" pasniegšanas ceremonija, kurā par labāko filmu tika atzīta režisora Giljermo del Toro fantastikas lente "The Shape of Water" ("Ūdens forma"), kas pavisam ieguva četrus "Oskarus". Šī filma tika godalgota arī kategorijā "Labākais režisors", un saņēma arī balvas par labāko oriģinālo skaņu celiņu, ko sarakstījis Aleksandrs Desplā, un labāko inscenējumu. "The Shape of Water" bija nominēta pavisam 13 kategorijās. Kategorijā "Labākais aktieris" balvu ieguva Gerijs Oldmens par veikumu filmā "Darkest Hour" ("Tumšākā stunda"), kas vēsta par Lielbritānijas premjeru Vinstonu Čērčilu Otrā pasaules kara sākumā. Par labāko aktrisi tika atzīta Frensisa Makdormanda par tēlojumu drāmā "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" ("Trīs paziņojumi pie Ebingas Misūri štatā").

Un vēl

Šonedēļ gaisa temperatūra Latvijā pakāpeniski paaugstināsies, apstiprina jaunākās laika prognozes. Nedēļas pirmajā pusē nav gaidāmi būtiski nokrišņi, otrdien un trešdien gaiss iesils līdz +2..-3 grādiem. Nedēļas otrajā pusē prognozēts sniegs un lietus, galvenokārt nelieli nokrišņi, kā arī gaisa temperatūras paaugstināšanās līdz 0..+5 grādiem. Nedēļas izskaņā pat naktīs gaisa temperatūra var būt virs nulles. Līdz ar siltāka un mitrāka gaisa ieplūšanu pasliktināsies braukšanas apstākļi, daudzviet gaidāms apledojums, it īpaši diennakts tumšajā laikā. Nedēļas nogalē Centrāleiropā iespējams siltums līdz +20 grādiem.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Pērn samazinājies bojā gājušo skaits satiksmes negadījumos; Arodbiedrības ieskatā atalgojuma publiskošana valsts un pašvaldību kapitālsabiedrības pakļaus negodīgas konkurences apstākļiem; un
latvijas banka šonedēļ izlaidīs jaunu kolekcijas monētu.

Pērnais gads satiksmes drošības jomā bijis salīdzinoši veiksmīgs, jo sasniegts līdz šim mazākais uz ceļiem bojāgājušo skaits. 2017.gadā bija 136 bojāgājušie, kas ir par 14% mazāk salīdzinājumā ar 2016.gadu, liecina VAS Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) dati. Kopš 2010.gada bojā gājušo skaits uz Latvijas ceļiem ir samazinājies jau par 38%. CSDD valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš atzinis, ka, ņemot vērā labos rezultātus, Latvija tuvojas Eiropas Savienībā (ES) un valsts politikas plānošanas dokumentos nospraustajam mērķim – līdz 2020.gadam samazināt ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaitu par 50%, salīdzinot ar 2010.gadu.

Trešdien, 7.martā, svinīgā ceremonijā tiks apbalvoti konkursa "Latvijas Būvniecības gada balva 2017" laureāti. Konkurss šogad saņēma 114 pieteikumus, kas pārstāv visdažādāko būvju tipoloģiju un aptver visu Latvijas teritoriju, pieteikumi saņemti arī no Pļaviņām un Preiļiem. Konkursā ir pieteikti gan lieli un mazi objekti, gan tajā piedalās lieli, vidēji un mazi būvniecības uzņēmumi, kuriem ir nozīmīgi nozares sasniegumi. Konkursam pieteiktās skolas un viesnīcas, betona un koka tilti, lielas sabiedriskas ēkas un privātmājas, daudzdzīvokļu ēkas un infrastruktūras risinājumi, sporta laukumi, lidostas skrejceļš un bērnudārzi, sporta centri, peldbaseini, koka ēkas un publiskās ārtelpas objekti, ražotnes un muzeju ēkas, pilis un ārstniecības iestādes tiks apbalvotas 10 nominācijās un katra no tām iegūs trīs godalgotas vietas. Divi konkursam pieteikti objekti saņems konkursa "Grand Prix" balvas. Apbalvošanā piedalīsies valsts institūciju un pašvaldību pārstāvji, diplomāti, lielu uzņēmumu vadītāji, būvnieki, nekustamo īpašumu attīstītāji, arhitekti un viesi no visas Latvijas.

Turpinām ziņas

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) pauž bažas par to, ka Saeimas atbalstītais deputāta Inta Dāldera priekšlikums – publiskot visu valsts un pašvaldības kapitālsabiedrību darbinieku un amatpersonu atlīdzību – nav atbilstošs Satversmei un Eiropas Parlamenta un Padomes regulai (ES) 2016/679 Par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi. Gan Satversme, gan regula pēc būtības nosaka, ka personas dati jāapstrādā tādā veidā, lai sabiedrības ieguvums no apstrādes nepārprotami atsvērtu privātuma aizskārumu, tāpēc arodbiedrības biedri neatbalsta konkrēto ieceri par «publisko izģērbšanu», jo, «publicējot katra veselības aprūpes darbinieka atalgojumu, sabiedrībai tik un tā neradīsies priekšstats par darbinieku atalgojuma līmeni kopumā,» uzskata arodbiedrība. Arodbiedrības ieskatā pārskatāmi būtu publiskot algas amatu grupās bez personas datiem, piemēram, minimālās, vidējās, maksimālās. Gadījumā, ja Saeima izlems uzrādītos privātuma pārkāpuma riskus ignorēt, mediķu arodbiedrība ziņo, ka apsvērs iespēju biedru interešu aizstāvības nolūkā griezties Satversmes tiesā.

Pastēte, brokastu pārslas un batoni – trīs inovatīvi pārtikas produkti no pupam un zirņiem, kas izstrādāti Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātē. Jaunie produkti tapuši, lai aizstātu dzīvnieku valsts olbaltumvielas, lai mazinātu dzīvnieku valsts pārtikas izmantošanu un līdz ar to mazinātu arī globālo sasilšanu. Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes profesore Sandra Muižniece-Brasava norāda, ka jauno produktu ražošanu plašam patēriņam varētu uzsāk tuvākā gada laikā. Vairāki uzņēmēji jau ir izrādījuši interesi, lai iegādātos licenci ugstskolā tapušo pārtikas produktu ražošanai no pupām un zirņiem.

Un vēl

Latvijas Banka piektdien, 9.martā, izlaidīs sudraba kolekcijas monētu "Mana Latvija", kura tapusi pēc Grobiņas novadā dzīvojošās 11 gadus vecās Elizabetes Kanderes zīmējuma. Monētas priekšpusē (aversā) ir attēlots Latvijas lielais valsts ģerbonis, bet monētas aizmugurē (reversā) ir smaidošas saules attēls, kuram labajā pusē ir uzraksts "Saules mūžu Latvijai". Kolekcijas monētas "Mana Latvija" maksimālā tirāža ir 4000 eksemplāru. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs un vietnē e-monetas.lv - 47 eiro. Kolekcijas monētas "Mana Latvija" mākslinieki ir Sandra Krastiņa (grafiskais dizains) un Jānis Strupulis (plastiskais veidojums). Monēta izgatavota kaltuvē Nīderlandē.

Atstājiet komentāru