2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 1.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 1.martā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils domes finanšu komiteja lems par aktualizētās Jēkabpils pilsētas attīstības programmas 2012.–2018. gadam apstiprināšanu; Krustpils pilī šovakar atklās Mētras Štekmaheres gleznu izstādi; un No šodienas dārgāki kļūs visi alkoholiskie dzērieni.

Jēkabpils domes finanšu komitejā šodien skatīs lēmumu projektu par aktualizēto Jēkabpils pilsētas attīstības programmas 2012.–2018. gadam apstiprināšanu. Attīstības un investīciju nodaļa ir apkopojusi aktuālāko informāciju par pašvaldības un tās struktūrvienību ieviešanā esošajiem, iesniegtajiem un plānotajiem projektiem. Atbilstoši šai informācijai ir veikta Jēkabpils pilsētas attīstības programmas 2012.-2018. gadam, Rīcības plāna, Investīciju plāna 2012.–2018. gadam un “Integrēto teritoriju investīciju projekti 2015.–2020. gadam” aktualizācija, kas jāapstiprina Jēkabpils domei.

Jēkabpils pilsētas pašvaldības Iekļaujošas izglītības atbalsta centra vadītāja Sarmīte Safronova šodien piedalīsies konferencē “Iekļaujoša skola - ceļā uz vienotu rīcībpolitiku un praksi”, kas notiks Jūrmalā. Konferenci organizē Britu padomes pārstāvniecība Latvijā sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru un UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju - ESF projektā "Kompetenču pieeja mācību saturā" jeb “Skola2030”. Konferencē runās par dažādām tēmām – “Iekļaujoša skola no skolēna perspektīvas”, “Redzējums par iekļaujošās un speciālās izglītības situāciju Latvijā”, “Iekļaujoša mācīšanās - skolotāja loma un ietekme” u.c. Notiks arī darba sesijas mazākās grupās, kā arī paneļdiskusijas.

Turpinām ziņas

Šodien pulksten sešos vakarā Jēkabpilī, Krustpils pils Marmora zālē tiks atklāta mākslinieces Mētras Štelmaheres gleznu personālizstāde “Klusums”. Šajā cikla “Radīts pie Daugavas” otrajā izstādē būs apskatāmas lielformāta gleznas, kurās attēlotās ainavas dažviet kļūst nosacītas, brīžiem pat abstraktas tai pat laikā nezaudējot reālistiskuma iezīmi. Mētra Štelmahere dzīvo un strādā Jēkabpilī. Aktīvi darbojas gan glezniecībā, gan fotogrāfijā, strādā par pasniedzēju Jēkabpils mākslas skolā un Jēkabpils Agrobiznesa koledžā, kā arī ir fotogrāfe Štelmahera fotostudijā. Štelmaheres gleznu personālizstāde “Klusums” Krustpils pilī būs skatāma līdz 30.aprīlim. Pirmajā cikla “Radīts pie Daugavas” izstādē "Logs ar Daugavu" savas gleznas apskatei piedāvāja māksliniece Ilze Griezāne. Kopumā šajā ciklā Krustpils pilī šogad plānots eksponēt piecu profesionālu mākslinieku - jēkabpiliešu un novadnieku jaunākos mākslas darbus.

No šodienas maršrutā Viesīte-Sunākste-Vārnava-Viesīte mainīsies reisu izpildes dienas. Turpmāk autobuss, kas no Viesītes skolas skolēnu brīvlaikā izbrauc plkst.7.05 un plkst.16, pasažieru pārvadājumus veiks otrdienās un piektdienās. Līdz šim autobuss reisus nodrošināja trešdienās un piektdienās. Autotransporta direkcijā skaidro, ka izmaiņas ieviestas, atsaucoties novada iedzīvotāju ierosinājumam. Direkcija aicina iedzīvotājus izmantot sabiedriskā transporta pakalpojumus un ņemt biļetes par braucienu, atgādinot, ka ikviena reisa lietderība tiek mērīta pēc izsniegtā biļešu skaita.

Un vēl

No šodienas paaugstinās akcīzes nodokļa likmes visiem alkoholiskajiem dzērieniem, tajā skaitā arī alum. Līdz ar to Latvijā piemērojamā akcīzes nodokļa likme stiprajam alkoholam būs līdzvērtīga Lietuvā piemērojamai nodokļa likmei, taču salīdzinājumā ar Igauniju tā saglabāsies būtiski zemāka. Šodien visiem alkoholisko dzērienu tirgotājiem jāveic alkoholisko dzērienu inventarizācija, normatīvajos aktos noteiktajā termiņā jāiesniedz VID akcīzes nodokļa starpības aprēķins un jāsamaksā akcīzes nodokļa starpība par krājumā esošajiem alkoholiskajiem dzērieniem. VID informēja, ka iespējamā ietekme uz alkoholiskā dzēriena cenām mazumtirdzniecībā (akcīze un pievienotās vērtības nodoklis) varētu būt šāda: alus (5%, 0,5 litri) - pieaugums par 0,07 eiro; vīns (0,75 litri) - pieaugums par 0,13 eiro; degvīns (40%, 0,5 litri) - pieaugums par 0,53 eiro.

Radio1 ziņas pulksten 9.0-10.00
Radio1 ziņās klausieties:izsludināts konkurss uz Jēkabpils reģionālās slimnīcas valdes locekļu amatiem; Eiropā aukstuma vilnis kopš piektdienas laupījis dzīvību vismaz 41 cilvēkam; un BK Jēkabpils mačā pret BK Ventspils piedzīvo zuadējumu.

Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis izsludinājis konkursu uz trīs SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” valdes locekļu amatiem, no kuriem viens amats ir valdes priekšsēdētājs. Pretendentiem izvirzītas vairākas prasības ar tām var iepazīties portālā radio1.lv un pašvaldības mājaslapā. Pretendentiem pašvaldībai pieteikumi jāiesniedz līdz 26.martam. Pašreizējā valde turpinās darbu līdz 30.aprīlim, kad paredzēts konkursa noslēgums un jaunās valdes stāšanās amatā.

Jau vēstīts, ka Jēkabpils pilsētas pašvaldība nolēma izsludināt konkursu uz slimnīcas valdes locekļu amatiem, lai realizētu jaunu Jēkabpils reģionālās slimnīcas attīstības stratēģiju un slimnīcas valde atkāpās. Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis iepriekš skaidroja, ka lēmums meklēt slimnīcai jaunu valdi pieņemts, lai ierobežotā finansējuma apstākļos ar jaunām un mūsdienīgām idejām spētu nodrošināt slimnīcas pamatuzdevumu izpildi - kvalitatīvu un modernu ārstniecības pakalpojumu sniegšanu, ārstniecības personāla piesaisti un mūsdienīga klientu apkalpošanas kultūru. Tāpat arī ziņots, ka SIA "Jēkabpils reģionālā slimnīca" ārsti atklātā vēstulē aicināja domes vadību detalizētāk skaidrot iemeslus, kāpēc tiek mainīta slimnīcas valde un kāda būs iestādes turpmākā attīstības stratēģija.

Jēkabpils reģionālā slimnīcā strādā 65 ārsti, 199 vidējā ārstniecības personāla un 122 jaunākā ārstniecības personāla pārstāvji. Slimnīca nodrošina neatliekamo medicīnisko palīdzību 24 stundas diennaktī un septiņu ārstu-speciālistu diennakts dežūras. Slimnīcā ir 15 nodaļas un 277 gultas vietas stacionārā. Jēkabpils reģionālā slimnīca ir vienīgā ārstniecības iestāde Jēkabpils apkaimē, kas sniedz asins sagatavošanas pakalpojumu, nieru aizstājterapiju, otolaringoloģiskās operācijas, visai Austrumlatvijas zonai nodrošina jaundzimušo reanimāciju un aprūpi. Slimnīcā patlaban ir arī viens no labākajiem operāciju blokiem valstī gan medicīniskā aprīkojuma, gan telpu ziņā.Slimnīcā tiek izmantotas tādas diagnostikas metodes kā datortomogrāfija, ultrasonogrāfija, tai skaitā asinsvadu dupleksā doplerogrāfija, ehokardiogrāfija, endoskopijas, osteodensitometrija, funkcionālā diagnostika un elektroencefalogrāfija.

Turpinām ziņas

Eiropā aukstuma vilnis kopš piektdienas laupījis dzīvību vismaz 41 cilvēkam, tajā skaitā 18 cilvēki gājuši bojā Polijā, seši Čehijā un pieci Lietuvā. Liela daļa bojāgājušo ir bezpajumtnieki. Eiropā daudzviet atvērtas ārkārtas patversmes bezpajumtniekiem un slēgtas skolas, lai ierobežotu risku, ka bērni varētu apsaldēties. Vācijā labdarības organizācijas aicinājušas patversmes turēt savas durvis atvērtas arī dienā, ne tikai naktī, jo pašreiz arī pa dienu iespējams nosalt. Zviedrijas varasiestādes aicinājušas šoferus valsts dienvidu rajonos atstāt automašīnas mājās, bet aviokompānija "British Airways" trešdien ierobežojusi satiksmi no Londonas Hītrovas lidostas. Pat Francijas dienvidos, kur parasti ziemas ir ļoti maigas, daudzviet uzsnidzis sniegs. Īrijā meteorologi prognozē šodien spēcīgāko snigšanu pēdējās desmitgadēs un, spriežot pēc tukšajiem plauktiem veiklos, cilvēki nodrošinājušies ar pārtikas krājumiem. Kosova noteikusi ierobežojumus elektroenerģijas patēriņam no vienas līdz trim stundām, jo, cilvēkiem cenšoties apsildīt savus mājokļus, pieaudzis elektroenerģijas patēriņš. Tikmēr Amsterdamas iedzīvotājiem šajā nedēļas nogalē var rasties izdevība paslidot pa pilsētas slavenajiem kanāliem. Arī Itāliju piemeklējis aukstums, kas saskaņā ar meteorologu prognozēm pieturēsies vēl vismaz nedēļu.

Dabas aizsardzības pārvalde nākamajā sestdienā, 10. martā, rīko Latvijā pirmo niedru skulptūru festivālu un aicina interesentus pieteikt komandas dalībai šajā pasākumā. Sedas purva teritorija pēc kūdras ieguves pakāpeniski applūda, un nu jau gandrīz desmit gadus šeit izveidots dabas liegums, lai aizsargātu izcilu biotopu ūdensputnu ligzdošanai. Appludinātās ūdenstilpnes daudzviet strauji aizaug ar niedrēm, veidojas biezas vienlaidus niedru audzes, un šāds biotops daudzām putnu sugām nav piemērots, jo īpaši migrējošiem putniem, kuri labprātāk uzturas atklātās teritorijās.Niedru pļaušana un no ūdensaugiem brīvo zonu veidošana palīdz veidot daudzveidīgas dzīvotnes, kas palīdz gan zivju, gan dažādu sugu putnu populācijai. Taču vienlaikus tā ir ne tikai palīdzība dabai un biotopu kopšana, bet arī iespēja radoši izpausties un aizraujoši pavadīt laiku brīvā dabā. Tādēļ pirmo reizi notiks niedru skulptūru festivāls.

Un vēl

Vakar Ventspils Olimpiskajā centrā spēkiem mērojās BK „Jēkabpils” un „OlyBet” Latvijas Basketbola līgas (LBL) regulārā turnīra līdere BK „Ventspils” komanda. „Lūši” cīnījās godam visas spēles garumā, tomēr cīņas galotnē izturīgāki un prasmīgāki izrādījās pretinieki. BK „Jēkabpils” piekāpās ventspilniekiem ar rezultātu 67:85. Rezultatīvākais jēkabpiliešu rindās ar 17 punktiem un deviņām atlēkušajām bumbām bija Jurijs Aleksejevs. Nākamo cīņu BK „Jēkabpils” aizvadīs trešdien, 7.martā Valgā, kur savā laukumā „lūšus” uzņems „Valka/Valga” komanda.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Ekonomikas ministrija rosinās Latvenergo peļņu novirzīt obligātā iepirkuma komponentes sloga samazināšanā; No šodienas palielinās valsts pabalsta apmērs par diviem un vairāk bērniem; un ASV zinātnieki atklājuši, ka iespējama dzīvība uz Saturna sestā lielākā mēness Encelāda.

Pašlaik Satversmes aizsardzības birojs (SAB) neuzskata, ka kāds no ārvalstīm būtu nopietni centies ietekmēt Latvijas drošību kopumā vai finanšu sektora drošību, komentējot pēdējo nedēļu notikumus finanšu sektora, žurnālistiem sacīja SAB direktors Jānis Maizītis. SAB nevērtējot situāciju tik krasi un radikāli kā Aizsardzības ministrija (AM) pagājušajā nedēļā izplatītajā paziņojumā. Maizītis gan piebilda, ka ministrijas vērtējumā ir vairāk tehnisks uzsvars, cik ātri izplatās konkrētas ziņas. Maizītis atzina, ka pašlaik publiski pieejamajā informācijā ir ļoti daudz pretrunu, bet nekas neliecina, ka kāds no ārpuses līdz šim brīdim būtu nopietni centies ietekmēt Latvija drošību kopumā vai finanšu sektora drošību. Publiski ir izskanējis ļoti daudz viedokļu un vispirms būtu jāskaidro, kam ir vai nav taisnība, pauda Maizītis. Ar to vispirms ir jātiek skaidrībā un tikai tad var runāt par tik nopietniem secinājumiem kā apdraudējums valstij.

Ņemot vērā "Latvenergo" virsplāna peļņu, Ekonomikas ministrija rosinās novirzīt 78,9 miljonus eiro obligātā iepirkuma komponentes sloga samazināšanā. Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens norāda, ka "Latvenergo" koncerna peļņas pieaugums skaidrojams ar nodokļu reformu. Tāpat laikapstākļu dēļ gada otrajā pusgadā bija liels ūdens pieplūdums Daugavā, līdz ar to bija iespēja ražot elektrību un pārdot to daudz lielākos apjomos nekā plānots, piebilda ministrs. Līdz ar to veidojas virsplāna peļņa 78,9 miljonu eiro apmērā. Ašeradens uzsvēra, ka 78,9 miljoni eiro ir jānovirza OIK samazināšanai, kas samazinātu OIK slogu gan iedzīvotājiem, gan juridiskām personām. Par šo jautājumu vēl jālemj valdībai.

Turpinām ziņas

No šodienas piemaksa pie ģimenes valsts pabalsta par diviem bērniem vecumā līdz 20 gadiem būs 10 eiro mēnesī, par trīs bērniem - 66 eiro mēnesī, bet par katru nākamo bērnu - vēl par 50 eiro vairāk. Labklājības ministrija skaidro, ja, piemēram, ģimenē būs četri bērni, piemaksa būs 116 eiro mēnesī, ja pieci - 166 eiro. No šodienas stājas spēkā grozījumi "Noteikumos par ģimenes valsts pabalsta un piemaksas pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta un piemaksas piešķiršanas un izmaksas kārtību", kas ir nākamais solis pēc Saeimā galīgajā lasījumā pieņemtajiem grozījumiem Valsts sociālo pabalstu likumā. Grozījumi paredz, ka no šī gada ģimenes valsts pabalsta apmērs ir atkarīgs no audzināmo bērnu skaita. Ģimenes valsts pabalsta apmēri netiek grozīti, proti, arī šogad pabalsta apmērs par pirmo bērnu joprojām ir 11,38 eiro, par otro - 22,76 eiro, par trešo - 34,14 eiro, bet par ceturto un nākamajiem bērniem - 50,07 eiro. Likumā noteikts, ka piemaksas sāks izmaksāt ne vēlāk par 30.aprīli.

Šodien stājas spēkā jaunie tehniskās apskates noteikumi "Transportlīdzekļu valsts tehniskās apskates un tehniskās kontroles uz ceļa", kas paredz paaugstināt prasības atsevišķu trūkumu vērtējumiem transportlīdzekļu tehniskajā apskatē. Kopumā tiks saglabāts šobrīd spēkā esošais tiesiskais regulējums attiecībā uz transportlīdzekļu tehniskā stāvokļa un aprīkojuma novērtēšanu transportlīdzekļu tehniskajā apskatē, taču jaunajos noteikumos tiek pārņemta Eiropas Savienības (ES) direktīva par tehnisko apskati. Atbilstoši direktīvai Ministru kabineta noteikumos tiks nostiprinātas prasības, kas jau šobrīd tiek īstenotas attiecībā uz tehniskās apskates stacijām un to aprīkojumu, inspektoru kvalifikāciju, apskates procesa un kvalitātes uzraudzību, skaidroja CSDD pārstāvji. Turklāt atbilstoši direktīvai tiks precizētas un atsevišķos gadījumos arī paaugstinātas prasības attiecībā uz atsevišķu trūkumu vai bojājumu vērtējumiem tehniskajā apskatē, piemēram, transportlīdzekļa bremžu darbība, gaismas ierīces. Tāpat jaunajos noteikumos būs izmaiņas transportlīdzekļu trūkumu un bojājumu numerācijā un turpmāk tā būs vienota visā ES. Tas nozīmē, ka, iegādājoties automobili jebkurā ES valstī, pēc trūkumu un bojājumu numerācijas varēs ērti pārliecināties par pēdējā tehniskajā apskatē fiksētajiem trūkumiem un bojājumiem.

Un vēl

Zinātniekiem laboratorijā mākslīgi radot apstākļus, kādi ir uz Saturna sestā lielākā mēness Encelāda, noskaidrots, ka šādos apstākļos dzīvība ir iespējama, raksta "Vice". Encelāds bijis zinātnieku uzmanības centrā jau ilgus gadus. Pirmoreiz par dzīvības iespējamību uz salīdzinoši nelielā debesu ķermeņa runas sākās pēc tam, kad NASA satelīts "Cassini" palīdzēja atklāt, ka no mēness krāteriem izplūst ūdens garaiņi. Mēness virsmu klāj sālsūdens okeāns, ko savukārt pilnībā pārklājusi bieza ledus sega. Un tajā, kā atklājies, ir hidrotermālās izplūdes kanāli, kādi esot nepieciešami, lai uz planētas varētu eksistēt dzīvība. Patlaban Austrijas zinātnieki laboratorijā šo jau agrāk pieņemto hipotēzi apstiprinājuši, radot apstākļus, kas ir maksimāli pietuvināti tiem, kādi varētu būt izplūdes kanālos. Šajos mākslīgajos apstākļos nomitinātas arhebaktērijas, kas uz mūsu planētas spēj izdzīvot naftas urbumos, karstos geizeros un dziļākajās jūras dzīlēs. Šie organismi pārtiek no oglekļa dioksīda un izdala metānu. Zinātnieki pieļauj, ka Encelāda tuvumā konstatētais metāns varētu būt no šādiem mikroorganismiem. Tomēr teorētiska dzīvības eksistence vēl nenozīmē, kā tā tur ir arī realitātē, un NASA vēlas savu hipotēzi pārbaudīt.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Jēkabpils tuvumā policija aizturējusi apvidus auto vadītāju par bēgšanu no policijas; Saeima ierobežo banku likvidatoru vai maksātnespējas procesa administratoru atlīdzību; un Eiropā brīdina par masalu epidēmiju.

Jēkabpils tuvumā policija aizturējusi apvidus auto vadītāju par bēgšanu no policijas. 17.februāra vakarā ceļu policijas netrafaretā automašīna Jēkabpils apkaimē uz Daugavpils šosejas pamanīja pretimbraucošu "Audi Q7" markas automašīnu, kura pie atļautajiem 90 kilometriem stundā brauca ar ātrumu 123 kilometri stundā. Ieslēdzot zilās bākugunis policisti apgriezās braukšanai pretējā virzienā un sāka sekošanu, taču pārkāpējs neapstājās, bet gan strauji uzņēma braukšanas ātrumu. Pakaļdzīšanās laikā bēgošais "Audi Q7" vadītājs vairākkārt pārsniedza atļauto braukšanas ātrumu, tādējādi apdraudot gan savu, gan citu ceļu satiksmes dalībnieku drošību. Pakaļdzīšanās laikā bēgošā automašīna nonāca arī stacionārā fotoradara uztveršanas zonā, proti, pie atļautajiem 70 kilometriem stundā tā traucās ar ātrumu 151 kilometriem stundā. Pēcāk "Audi Q7" vadītājs turpināja bēgt un no šosejas nogriezās uz mazākas nozīmes ceļa, kur pazuda no policijas redzesloka. Uz šī ceļa atradās kāda cita automašīna, kuras vadītājs likumsargiem norādīja virzienu, kur bēglis aiztraucies. Likumsargiem, nokļūstot pie Daugavas krasta, kādā privātīpašumā tika pamanīta meklētā automašīna. Pie meklētā transportlīdzekļa atradās kāda 1994.gadā dzimusi sieviete un 1987.gadā dzimis vīrietis. Par šo gadījumu ir sākta administratīvā lietvedība par ziņu nesniegšanu par transportlīdzekļa tiesisko lietotāju, un policija skaidro notikušā apstākļus. Jebkurā gadījumā transportlīdzekļa īpašnieks par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu saņems 540 eiro naudas sodu. Policijas video par pakaļdzīšanos var aplūkot portālā radio1.lv.

Ar Zemgales rajona tiesas izveidošanu šodien noslēgsies tiesu teritoriālā reforma. No šodienas Tukuma rajona tiesa, Dobeles rajona tiesa, Bauskas rajona tiesa, Aizkraukles rajona tiesa, Jēkabpils rajona tiesa un Ogres rajona tiesa pievienos Jelgavas tiesai, bet šo tiesu sastāvā esošās zemesgrāmatu nodaļas - Jelgavas tiesas zemesgrāmatu nodaļai, mainot tiesas un zemesgrāmatu nodaļas nosaukumu - Zemgales rajona tiesa un Zemgales rajona tiesas zemesgrāmatu nodaļa. Zemgales rajona tiesa no šodienas darbosies visu līdzšinējo tiesu atrašanās vietās. Iedzīvotāji dokumentus varēs iesniegt jebkurā no tiesas līdzšinējām atrašanās vietām. Šāda paša kārtība attieksies arī uz zemesgrāmatu nodaļu.

Turpinām ziņas

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma Kredītiestāžu likuma grozījumus, lai ierobežotu banku likvidatoru vai maksātnespējas procesa administratoru atlīdzību. Vienlaikus Saeima noraidīja "Vienotības" ierosinājumu noteikt, ka likvidatora un viņa palīga kopējās ikmēneša atlīdzības apmērs nevar pārsniegt 100 tūkstoši eiro. Likvidatora atlīdzības aprēķina slieksnis sāktos no 2% par tiem likvidatora atgūtajiem, minētajā starpībā ietilpstošajiem līdzekļiem, kuru apmērs pārsniedz 30% no šīs starpības, 3% - ja līdzekļu apmērs nepārsniedz 60%, 4% - ja līdzekļu apmērs nepārsniedz 75%, 5% - ja līdzekļu apmērs pārsniedz 75%. Šāds regulējums būtu piemērojams, ja kreditoru sapulce ar likvidatoru nav vienojusies par citu atlīdzības apmēru. Līdzīgs regulējums attiektos arī uz maksātnespējas procesa administratoru. Līdz šim kredītiestādes likvidācijas gadījumā, ko veic saskaņā ar tiesas lēmumu, kā arī maksātnespējas gadījumā likvidatora, viņa palīga vai maksātnespējas administratora kopējās proporcionālās atlīdzības apmērs tika noteikts no visa apmierināto kreditoru prasījuma apmēra apjoma, ņemot vērā uz likvidācijas vai maksātnespējas procesa ierosināšanas brīdi kredītiestādei brīvi pieejamo aktīvu statusu un apjomu.

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas paredz traktortehnikas vadītāju apliecību kategoriju skaitu samazināt no līdzšinējām astoņām līdz četrām. Likumprojekts paredz optimizēt un apvienot vairākas traktortehnikas kategorijas vienā kategorijā, tādējādi samazinot pašreizējo traktortehnikas kategoriju skaitu līdz četrām traktortehnikas kategorijām - TR1, TR2, TR3 un TR4. Līdzšinējā C un H kategorija - ekskavatori, iekrāvēji un speciālā pašgājējtehnika - tiks iekļauta visās kategorijās, jo to izmantošana ir būtiska visās nozarēs. Turpretī līdzšinējā D kategorija - lauksaimniecības pašgājējmašīnas - tiks iekļauta TR1 un TR2 kategorijā, jo traktorus un lauksaimniecības pašgājējmašīnas darbā izmanto pārsvarā vienas nozares pārstāvji - lauksaimnieki. Līdzšinējā E kategorijā tiks iekļauta TR4 kategorijā, jo tā ir ceļubūves mašīna. Mainot traktortehnikas vadītāju apliecību un iegūstot jauno kategoriju, tiks paplašināta kategorijas traktortehnikas grupa, tāpēc persona būs tiesīga vadīt plašāku traktortehnikas klāstu.

Un vēl

Eiropā brīdina par masalu epidēmiju. Tā ir ļoti nopietna infekcijas slimība. Vienīgais veids, kā apturēt slimības izplatīšanos, ir vakcinācija. Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju ir potēti pret masalām, tomēr gadās, ka vecāki izvēlas savus bērnus nevakcinēt. Mediķi gan mudina vecākus veikt bērnu vakcināciju. Masalas ir ļoti nopietna vīrusinfekcijas slimība. Pēdējais šīs slimības uzliesmojums Latvijā bija 2014.gadā. Pēc tam vairāk nekā divus gadus bija miers, taču kopš pērnā gada decembra atkal reģistrēti 14 jauni saslimšanas gadījumi. Šī slimība ir ļoti lipīga, un Eiropā tiek runāts pat par epidēmiju. Masalas parasti sākas ar drudzi, acīs veidojas iekaisums, uz ķermeņa parādās izsitumi. Cilvēks ir infekciozs aptuveni 11 dienas, pēc tam slimības simptomi mazinās. Tomēr vidēji smagos un ļoti smagos saslimšanas gadījumos atkopšanās var ilgt pat vairākus mēnešus. No 1000 cilvēkiem, kas saslimuši ar masalām, viens līdz trīs nomirst. Tāpēc masalas nedrīkst uzskatīt par vieglu slimību.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Šosezon gripas dēļ bojā gājuši vēl četri cilvēk; Krievija izstrādājusi jaunus kodolieročus; un Garantēto atlīdzību izmaksas "ABLV Bank" klientiem sāksies sestdien, 3.martā

Pagājušajā nedēļā saņemti vēl četri paziņojumi par gripas dēļ bojā gājušiem cilvēkiem, tajā skaitā bojā gājusi jauna sieviete vecumā no 20 līdz 29 gadiem, liecina jaunākie Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) gripas monitoringa dati. No mirušajiem diviem pacientiem bija hroniskas saslimšanas, bet diviem nebija noteiktas ne hroniskas saslimšanas, ne citi riska faktori. Pavisam šosezon gripa prasījusi 13 cilvēku dzīvības. Kopumā pacienti bija vecumā no 20 līdz 70 gadiem, vidējais mirušo pacientu vecums bijis 41 gads. Pret gripu pacienti nebija vakcinēti. Pagājušajā nedēļā gripas izplatības intensitāte palielinājās, proti, par 18,1%, sasniedzot vidēji reģistrētus 153,9 gadījumus uz 100 000 iedzīvotājiem. Pagājušajā nedēļā tika reģistrēta plaša gripas izplatība - gripas gadījumi reģistrēti deviņās no desmit monitoringā iekļautajās teritorijās, arī Jēkabpilī. Vislielākais pieaugums, salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu, bija novērots Rēzeknē, Daugavpilī un Liepājā. Ar gripu slimoja iedzīvotāji visās vecuma grupās, tomēr visaugstākā saslimstība reģistrēta bērniem līdz četru gadu vecumam, kā arī bērniem no pieciem līdz 14 gadiem.

2017. gadā mēneša vidējā bruto darba samaksa valstī par pilnas slodzes darbu bija 926 eiro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Salīdzinot ar 2016. gadu, vidējā alga palielinājās par 67 eiro jeb 7,9%, un tā pieauga visās jomās. Vidējā neto darba samaksa bija 676 eiro jeb 72,9% no bruto algas, un gada laikā tā pieauga lēnāk nekā atalgojums pirms darba nodokļu nomaksas – par 7%. Neto darba samaksas reālais pieaugums, ņemot vērā patēriņa cenu kāpumu 2017. gadā par 2,9%, bija 4%. Salīdzinot ar 2016. gadu, pērn no 75 līdz 60 eiro samazinājās darba vietā piemērojamais neapliekamais minimums, bet valstī noteiktās minimālās algas pieaugums bija 2,7% jeb no 370 līdz 380 eiro. 2017. gadā vidējā bruto darba samaksa privātajā sektorā bija 915 eiro, sabiedriskajā sektorā – 951 eiro, savukārt vispārējās valdības sektorā, kurā ietilpst valsts un pašvaldību iestādes, kā arī valsts un pašvaldību kontrolētas un finansētas kapitālsabiedrības, – 904 eiro. Privātajā sektorā algas augušas straujāk – par 8,3% gadā, sabiedriskajā sektorā kāpums par 7,4 % un vispārējās valdības sektorā – par 8,1%.

Turpinām ziņas


Krievijas prezidents Vladimirs Putins šodien paziņojis, ka Krievija ir izstrādājusi jaunus kodolieročus, tajā skaitā spārnoto raķeti un zemūdens aparātu, ko ienaidnieks nespēšot pārtvert. Ikgadējā runā par valsts stāvokli Krievijas parlamenta abu palātu kopīgā sēdē viņš paziņoja, ka ar spārnotā kodolraķete izmēģināta pērnā gada rudenī un tai esot neierobežots darbības rādiuss un ļoti liels ātrums. Raķete esot spējīga pārvarēt jebkuru pretgaisa aizsardzību. Savukārt lielu ātrumu sasniegt spējīgais zemūdens aparāts var nest kodolgalviņu un tikt izmantots pret lidmašīnu bāzeskuģiem un bāzēm piekrastē. Putins arī atklāja, ka Krievija izmēģinājusi jaunu starpkontinentālo ballistisko raķeti "Sarmat", kuras darbības rādiuss un kodolgalviņu skaits pārsniedzot līdz šim sasniegto.


Saskaņā ar Nacionālo bruņoto spēku četru gadu apvienotā militārā mācību cikla noslēgumu, šogad no 20. augusta līdz 2. septembrim visā Latvijas teritorijā notiks līdz šim lielākās Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku organizētās militārās mācības “Namejs 2018”, kurās piedalīsies ne tikai Latvijas un sabiedroto spēku karavīri un zemessargi, bet arī rezerves karavīri un Iekšlietu ministrijas struktūru personāls. Lai stiprinātu nacionālās aizsardzības spējas, lauka taktisko mācību “Namejs 2018” norise tiek plānota ne tikai militārajos poligonos, bet arī ārpus tiem – pilsētās, pagastu centros vai infrastruktūras objektu tuvumā, iepriekš saskaņojot mācību norises vietas un aktivitātes un informējot par to sabiedrību. Mācības norisināsies arī Jēkabpilī un apkārt ējo novadu teritorijās.

Un vēl

Garantēto atlīdzību izmaksas "ABLV Bank" klientiem sāksies sestdien, 3.martā. Garantētās atlīdzības līdz 100 tūkstoši eiro būs iespējams sākt izmaksāt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas izraudzītā Latvijas komercbankā šogad 3.martā. Vienlaikus komisijā pagaidām neatklāja, ar kuras bankas starpniecību notiks garantēto noguldījumu izmaksas. Piektdien, 2.martā, Finanšu un kapitāla tirgus komisijā rīkos preses konferenci par šiem jautājumiem. Pasākumā piedalīsies un uz mediju jautājumiem atbildēs Noregulējuma un garantiju fonda daļas vadītāja Jeļena Ļebedeva, kā arī izvēlētās kredītiestādes vadītājs, kurš informēs, kur un kā "ABLV Bank" noguldītāji varēs saņemt valsts garantēto atlīdzību.

Atstājiet komentāru