2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 26.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 26.februārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties:Norāda, ka «ABLV Bank» likvidācija ir tikai viens no iespējamiem risinājumiem; Kādi ir jēkabpils handbolistu, volejbolistu un basketbolistu sasniegumi brīvdienās; un Lielās Talkas organizatori aicina iedzīvotājus ziņot par piegružotām un piesārņotām teritorijām dabā.

Lēmums par bankas "ABLV Bank" likvidāciju patlaban nav dienaskārtībā, un tas ir tikai viens no ceļiem, jo aizvien ir iespējami vairāki turpmākās rīcības varianti, aģentūrai LETA uzsvēra Finanšu un kapitāla tirgus komisijā. Šodien tiek solīts sniegt komisijas juridisko skaidrojumu par citiem risinājumiem, kādi ir iespējami "ABLV Bank" gadījumā.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija naktī uz sestdienu nolēma, ka ABLV Bank ir iestājusies noguldījumu nepieejamība. Komisija norāda, ka šajā garantēto atlīdzību izmaksas gadījumā Latvijas Noguldījumu garantiju fonda līdzekļi atlīdzību izmaksai netiks izmantoti, jo "ABLV Bank" ir pietiekami likvīdie aktīvi. Garantēto atlīdzību izmaksai Latvijas "ABLV Bank" klientiem pēc pašreizējiem aprēķiniem, ir nepieciešami apmēram 470 miljoni eiro, kurus "ABLV Bank" varot nodrošināt. Eiropas centrālās bankas paziņojumā teikts, ka "ABLV Bank" un tās meitasbanka Luksemburgā "ABLV Bank Luxembourg" sabrūk vai ir gaidāms to sabrukums. Tāpēc notiks šo banku likvidācija atbilstoši attiecīgi Latvijas un Luksemburgas likumiem, teikts Eiropas centrālās bankas paziņojumā. Savukārt "ABLV Bank" uzskata, ka tā izpildīja visas regulatora prasības, lai atjaunotu darbību.

Naktī uz sestdienu tika apzagta korupcijā aizdomās turētā Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča māja. Valsts policijas preses pārstāve Sigita Pildava aģentūrai LETA apstiprināja, ka piektdien plkst.23.49 policija ir saņēmusi informācija par zādzību no privātmājas. Izbraucot uz notikumu vietu, konstatēts, ka notikusi iekļūšana mājā un no tās nozagtas mantas. Nozagto mantu saraksts vēl tiek precizēts. Rimšēviča advokāts Saulvedis Vārpiņš aģentūru LETA informēja, ka ir notikusi ielaušanās Rimšēviča privātmājā Langstiņos, tā izdemolēta un nozagtas "daudzas svarīgas lietas". Rimšēvičs minēto saista ar pēdējo nedēļu notikumiem un uzskata, ka tas nav noticis nejauši. Korupcijā aizdomās turētā Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča mājas apzagšana neietekmēs Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja īstenoto izmeklēšanu. To brīvdienās vietnes "twitter.com" kontā paziņojuši KNAB pārstāvji.

Turpinām ziņas

Jēkabpils Sporta skolas (SS) handbolistes sestdien Latvijas sieviešu virslīgas spēlē savā laukumā cīnījās neizšķirti 28:28 ar valsts čempioni Stopiņu NHK, saasinot cīņu par otro vietu un tiesībām izslēgšanas turnīru sākt no pusfināla. Uzvarētājām deviņus vārtus guva Simona Ārmane, astoņi precīzi metieni bija Gitai Kaulakānei, bet septiņas reizes pretinieču vārtsardzi pārspēja Krista Minova. Virslīgas kopvērtējuma līderpozīciju ar 28 punktiem 17 spēlēs ieņem Stopiņu NHK komanda, kam ar attiecīgi 23 punktiem seko Ludzas "Latgols" un Jēkabpils Sporta skolas komandas. Tikmēr 20 punkti ir Dobeles REIR komandai, bet 18 punktus guvusi Salaspils Sporta skola.

Jēkabpils "Lūšu" volejbolisti "Credit24 Meistarlīgas" čempionāta spēlē sestdien savā laukumā ar rezultātu 3-2 pārspēja savu tuvāko sekotāju kopvērtējumā Tallinas "Selver", kuru trenē Latvijas speciālists Austris Štāls. "Lūšiem" rezultatīvākais ar 20 punktiem bija Armands Āboliņš, kamēr 19 punktus guva Zigurds Adamovičs. Līdz ar uzvaru "Lūši" savu pārsvaru pār pretiniekiem palielināja par vienu punktu.

Sestdien, 24. februārī Jēkabpils sporta namā „OlyBet” Latvijas Basketbola līgas (LBL) regulārā turnīra mačā BK „Jēkabpils” piekāpās BK „Jūrmala” komandai ar rezultātu 68:79. Rezultatīvākais „lūsis” ar 16 punktiem un piecām rezultatīvām piespēlēm bija Kristaps Kanbergs. Cīņa visas spēles garumā izvērtās spraiga un emocionāla, abas komandas demonstrēja ātru un agresīvu basketbolu, un spēles gaita nelika līdzjutējiem vilties. Nākamo spēli BK „Jēkabpils” aizvadīs trešdien, 28. februārī viesos pie BK „Ventspils”.

Un vēl

Lielās Talkas organizatori aicina iedzīvotājus ziņot par piegružotām un piesārņotām teritorijām dabā, lai Lielās Talkas desmitgadē – 28.aprīlī – tās kopīgiem spēkiem sakoptu. Lai pieteiktu piesārņotās teritorijas jau šobrīd, dodoties dabā, noderēs mobilajā telefonā lejupielādēta Vides SOS aplikācija. Ar tās palīdzību, ieraugot piesārņoto vietu, ikvienam iedzīvotājam ir iespēja par to informēt atbildīgo dienestu. Visi ziņojumi būs redzami tīmekļa vietnes www.videssos.lv interaktīvajā kartē, atzīmē talkas organizatori. Kā ierasts, sākot no marta, piesārņotās vietas varēs atzīmēt arī Lielās Talkas interaktīvajā karte. Tāpat Lielās Talkas mājas lapā ikvienam apmeklētājam būs pieejama informācija par pašvaldību, izglītības iestāžu, uzņēmumu, organizāciju un brīvprātīgo entuziastu oficiāli pieteiktajām talkošanas vietām. Lielās Talkas organizatori aicina iedzīvotājus būt vērīgiem un, konstatējot piesārņojumu, nepalikt vienaldzīgiem, bet ziņot par to.

Radio1 zinas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties:Pārsūdzēts atstādinātajam bērnunama "Līkumi" direktoram Boķim piemērotais apcietinājums; Jēkabpils galvenās bibliotēkas bērnu literatūras nodaļā norisināsies Pateicības diena; un Latviju starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā pārstāvēs Laura Rizzotto.

Phjončhanā tika svinīgi noslēgtas XXIII Ziemas olimpiskās spēles. Noslēguma ceremonija sākās ar mākslinieciskiem priekšnesumiem, bet pēc tam stadionā iesoļoja valstu karognesēji, Latvijas karogu nesot ātrslidotājam Haraldam Silovam. Pēc karognesējiem stadionā ienāca arī pārējie sportisti, kuri vēl nav atstājuši Dienvidkoreju. Noslēguma ceremonijā tika pasniegtas medaļas distanču slēpošanas pēdējo divu distanču labākajiem sportistiem – Norvēģijas un Somijas. Pēc tam savas svinīgās uzrunas teica Phjončhanas olimpisko un paraolimpisko spēļu organizācijas komitejas prezidents Hīboms Lī, kā arī Starptautiskās Olimpiskās komitejas prezidents Tomass Bahs, kurš uzsvēra, ka Phjončhanas olimpiskās spēles bija jaunu horizontu spēles. Bahs pasludināja 23.Ziemas olimpiskās spēles par noslēgtām. Saskaņā ar tradīcijām, viņs aicināja visu pasaules jaunatni pulcēties, lai pēc četriem gadiem Pekinā svinētu 24.Ziemas olimpiskās spēles. Pēc tam mūzikas pavadībā tika nodzēsta olimpiskā lāpa, stadionā turpinoties dažādiem priekšnesumiem.

Jau ziņots, ka Phjončhanas olimpiskajās spēlēs tika sadalīti 102 medaļu komplekti 15 dažādos sporta veidos, turklāt pirmo reizi Ziemas Olimpiādē tika izdalīti vairāk nekā simts godalgu komplekti. Sacensību programmā debitēja četras disciplīnas - "Big Air" snovbords, jaukto pāru sacensības kērlingā, masu starts ātrslidošanā un jaukto komandu sacīkstes kalnu slēpošanā. Kopumā šajā Olimpiādē piedalījās 92 valstis, bet uz starta devās teju 3000 sportisti.

Salas novada reorganizētā bērnunama "Līkumi" atstādinātajam vadītājam Jurim Boķim piespriestais drošības līdzeklis - apcietinājums - ir pārsūdzēts, un apelācijas tiesa drošības līdzekļa piemērošanu izvērtēs šonedēļ. Jelgavas tiesas priekšsēdētājas palīdze Sanita Grinšpone skaidroja, ka Boķa lietas materiāli nosūtīti Zemgales apgabaltiesai sūdzības izskatīšanai. Sūdzību saistībā ar apcietinājumu iesniegusi Boķa aizstāve Dace Ozoliņa. Savukārt Zemgales apgabaltiesā aģentūra LETA noskaidroja, ka visi pārsūdzētie drošības līdzekļi tiesā tiks skatīti 27.februārī un 1.martā. Precīzāku informāciju tiesas sekretāre Marta Saliniece par slēgtu tiesas sēdi nespiedza. Jau vēstīts, ka apcietinātais un atstādinātais Boķis ir pārvests uz Rīgas Centrālcietumu. Zemgales tiesas apgabala prokurors Aivars Egle pieļāva, ka Boķa veselības stāvoklis ir stabils, tāpēc viņam vairs nav nepieciešama mediķu uzraudzība. Izmeklēšanas interesēs Egle nekomentēja, kādu tieši pretdarbību kriminālprocesa mērķu sasniegšanai veicis Boķis, skaidrojot, ka jebkādas informācijas sniegšanu varētu interpretēt arī kā spiedienu uz izmeklēšanu un tiesu no prokurora puses.

Turpinām ziņas

Rīt un parīt pulksten sešos vakarā, kā arī 1. un 2. martāpulksten trijos un sešos vakarā Kino Mītnē Jēkabpils Tautas namā tiks demonstrēta programmas “Latvijas filmas Latvijas simtgadei” režisores Madaras Dišleres filma “Paradīze ’89”. Filma visai ģimenei – uz patiesiem notikumiem balstīts stāsts par deviņgadīgās Paulas ienākšanu pieaugušo pasaulē laikā, kad Latvija ir ceļā uz neatkarības atgūšanu. Pirmizrāde Jēkabpilī 27. februārī Jēkabpils Tautas nama Lielajā zālē! Pārējie seansi notiks Tautas nama Kamerzālē.

Jēkabpils Galvenās bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļā trešdien pulksten divos dienā norisināsies “Pateicības pēcpusdiena”. Tā tiek rīkota, jo bibliotēkas kolektīvs vēlas pateikt PALDIES visiem skolotājiem un vadītājiem, ar ko gada garumā ir bijusi sadarbība grāmatu lasīšanas veicināšanas pasākumos.

No ceturtdienas, 1. marta līdz 30. aprīlim Krustpils pils Marmora zālē būs iespējams aplūkot mākslinieces Mētras Štelmaheres gleznas izstādē “Klusums”. Latvijas simtgades gadu Krustpils pilī iesāka ar gleznu izstāžu cikla “Radīts pie Daugavas” atklāšanu. Kā pirmā no šī cikla gleznu izstādi “Logs ar Daugavu” apskatei piedāvāja māksliniece Ilze Griezāne. Pavisam 2018. gadā plānots Marmora zālē eksponēt piecu profesionālu mākslinieku - jēkabpiliešu un novadnieku jaunākos mākslas darbus. Kā otrā savu gleznu izstādi “Klusums” 1. martā plkst. 18.00 Krustpils pilī atklās Mētra Štelmahere. Ieeja atklāšanas pasākumā ir bezmaksas. Mētra Štelmahere dzīvo un strādā Jēkabpilī. Aktīvi darbojas gan glezniecībā, gan fotogrāfijā, strādā Jēkabpils mākslas skolā un ir fotogrāfe Štelmahera fotostudijā.
Izstāžu ciklu “Radīts pie Daugavas” atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Un vēl

Dziesmu konkursa "Supernova 2018" finālā uzvarēja Laura Rizzotto, kas ar dziesmu "Funny Girl" pārstāvēs Latviju starptautiskajā dziesmu konkursā "Eirovīzija". Autoru un izpildītāju konkursa "Supernova 2018" finālā piedalījās "Sudden Lights", Ritvars, Madara, Liene Greifāne, Lauris Valters, Edgars Kreilis, Laura Rizzotto un Markus Riva. Fināla uzvarētāju noteica skatītāju un žūrijas balsojums. Eirovīzijas dziesmu konkurss 2018.gadā tiks rīkots Portugālē.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Uzrāda apsūdzību Valsts vides dienesta (VVD) vadītājai Ingai Koļegovai; Jēkabpilī norisināsies vakanču gadatirgus; un Ko liecina jaunākās prognozes par laiku šonedēļ?

Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūra par nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā uzrādījusi apsūdzību Valsts vides dienesta (VVD) vadītājai Ingai Koļegovai. Apsūdzība uzrādīta pēc Krimināllikuma 219.panta otrās daļas. Šis pants paredz atbildību par nepatiesu ziņu norādīšanu likumā noteiktajā ienākumu, īpašuma, darījumu vai cita mantiska rakstura deklarācijā, ja nepatiesas ziņas norādītas par mantu vai citiem ienākumiem lielā apmērā. Par šādu noziegumu var piemērot brīvības atņemšanu līdz trīs mēnešiem, piespiedu darbu vai naudas sodu. Plašāku informāciju pašreiz prokurore nesniegšot, norādīja Rēķe. Jau ziņots, Valsts ieņēmumu dienests (VID) 2016.gada 7.septembrī saistībā ar nepilnībām Koļegovas valsts amatpersonas deklarācijās un, iespējams, izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem tika sākta resoriskā pārbaude. VID izvērtējis Koļegovas administratīvā pārkāpuma lietas materiālus un secinājis, ka viņa valsts amatpersonas deklarācijās nav norādījusi pilnīgu un patiesu informāciju par darījumiem lielā apmērā.

Turpinām ziņas

10.martā plkst. 15.00 Jēkabpils Tautas namā notiks viens no spilgtākajiem Latvijas simtgadei veltītajiem pasākumiem Jēkabpilī – animācijas filmas “Kur Dzīvo Latvija?” pirmizrāde un “Gudrinieku forums”. Darbs pie animācijas filmas uzsākts jau pagājušajā gadā. Decembrī tika uzrunātas skolas, lai pieteiktu jaunākos Jēkabpils iedzīvotājos piedalīties atlasē, kuras rezultātā tika noskaidroti topošie animācijas filmas veidotāji. Janvāra sākumā radošajās darbnīcās, kuras vadīja animatore Dace Liepa ar savu komandu, tika izveidota animācijas filmas vizuālā daļa. Animācijas filmā atspoguļoti bērnu stāsti par to, kur dzīvo Latvija, tajā darbojas bērnu jaunradīti tēli pašu radītā scenārijā. Pasākuma pievienotā vērtība būs “Gudrinieku forums”, kurā jautājumus Jēkabpils pašvaldības politiķiem uzdos topošie nākotnes politiķi, uzņēmēji, mākslinieki un sabiedrības aktīvisti, pašlaik saukti par mazajiem gudriniekiem. Pasākumā gaidāmi arī citi pārsteigumi. Projektu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

24.martā Jēkabpils Tautas namā norisināsies nu jau trešais "Vakanču gadatirgus". Pasākuma gaitā darba devēji no Jēkabpils un apkārtējiem novadiem piedāvās brīvās vakances un prakses vietas savos uzņēmumos, savukārt darba meklētājiem būs iespēja iepazīties ar pieejamām vakancēm pilsētā un tās apkaimē. Ikviens interesents varēs iegūt informāciju par profesionālās pilnveides iespējām Jēkabpilī. "Vakanču gadatirgus" tiek organizēts Jēkabpils pilsētas pašvaldībai sadarbojoties ar Nodarbinātības valsts aģentūras Jēkabpils filiāli, tādējādi veicinot nodarbinātību un iedzīvotāju profesionālo pilnveidi Jēkabpilīun tuvākajā apkārtnē. Nodarbinātības valsts aģentūras stendā darba devēji varēs uzzināt par uzņēmumiem piedāvātajiem pakalpojumiem, savukārt darba ņēmēji - par mācību un nodarbinātības iespējām Latvijā, Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas valstīs.
Karjeras konsultanti darba meklētājiem sniegs ieteikumus CV un pieteikuma vēstules sagatavošanā, padomus, kā sagatavoties darba intervijai, kā arī konsultēs par profesionālo piemērotību. Tāpat darba meklētāji varēs klātienē tikties ar potenciālajiem darba devējiem un piedalīties darba intervijās. Dalība "Vakanču gadatirgū" gan darba devējiem, gan darba meklētājiem ir bez maksas.

Un vēl

Lielākais aukstums Latvijā gaidāms februāra pēdējās divās dienās, kad salu papildinās vēja brāzmas, liecina jaunākās laika prognozes. Gaisa slānī pāris kilometru virs Latvijas šīs ziemas bargākais sals no Krievijas ienāks pirmdien un otrdien, bet - tā kā ir gaidāmi mākoņi - piezemes slānī gaisa temperatūra var arī nenoslīdēt zemāk kā iepriekšējās naktīs. Līdz šim zemākā gaisa temperatūra šajā ziemā saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem reģistrēta 23.februāra rītā Daugavpils novērojumu stacijā, kur termometra stabiņš sasniedza -27,4 grādu atzīmi. Tuvākajās naktīs kopējā gaisa masa būs pietiekami auksta, lai skaidra laika un bezvēja gadījumā sals kļūtu lielāks par -30 grādiem, bet jaunākās prognozes liecina, ka gaidāmi mākoņi un vējš, kas nepieļaus tik zemu gaisa temperatūru. Jaunās nedēļas sākumā palaikam snigs, vietām arī nedaudz putinās.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas Banka norāda, ka pagaidām nav pamata mainīt šā gada Iekšzemes kopprodukta prognozi; Preiļu novadā slēgs divas izglītības iestādes; un Valsts policija brīdina uzņēmējus par krāpniekiem internetā.

"ABLV Bank" darbības apturēšanas dēļ pagaidām nav pamata mainīt Latvijas šā gada iekšzemes kopprodukta (IKP) prognozi, aģentūrai LETA atzina Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste. Viņš norādīja, ka "ABLV Bank" ir zema loma iekšzemes kredītportfelī un noguldījumos, kā arī garantēto depozītu izmaksas paredzamas ātras, jo bankai ir pietiekami daudz līdzekļu šo depozītu izmaksai. Tādēļ nav paredzami nozīmīgi pārrāvumi naudas plūsmā tautsaimniecībā. Tāpat Latvijas Bankā atzīmēja, ka šobrīd redzējums par nākotni nav būtiski mainījies, un IKP prognozes aktualizētais novērtējums sakrīt ar decembrī publicētajām prognozēm - 4,1% pieaugums, pēc neizlīdzinātiem datiem.

Savukārt "Swedbank" galvenais ekonomists Latvijā Mārtiņš Kazāks aģentūrai LETA sacīja, lai arī līdz šim finanšu tirgos tiešas un ciparos redzamas ietekmes pagājušās nedēļas reputācijas riska dēļ nav, proti, Latvijas valsts vērtspapīru ienesīgums nav pēkšņi kļuvis krietni augstāks nekā, piemēram, Lietuvā, kā arī reitingu aģentūra "S&P Global" pagājušajā nedēļā saglabāja Latvijas līdzšinējo reitingu, turklāt ar pozitīvu nākotnes prognozi, nevajadzētu cerēt, ka nav nekādu risku un šie incidenti Latvijai būs kā pīlei ūdens. Viņš norāda, ka nekas vēl nav beidzies - neviena no tiesvedībām vēl nav beigusies, komunikācija vēl var gan uzlaboties, gan var pieļaut kļūdas. Reputācijas risks var gan pieaugt, gan mazināties - tas ir atkarīgs no tā, cik saprotami šis konflikts tiks vadīts un kāds būs rezultāts.

Arī "SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis aģentūrai LETA minēja - tas, ka šogad negatīvas tendences finanšu sektorā, kas fokusējas uz nerezidentu apkalpošanu, turpināsies, tika sagaidīts jau iepriekš. Gašpuitis uzsvēra, ka aktuālākais jautājums ir par to, cik prasmīgi valdība, Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) šo krīzi risinās un novadīs, jo īpaši, kā tā tiks komunicēta sabiedrībai un starptautiski.

Turpinām ziņas

Preiļu novada domes deputāti pieņēmuši lēmumus, kas paredz likvidēt Priekuļu sākumskolu un Preiļu novada vakara (maiņu) un neklātienes vidusskolu. Abas minētās izglītības iestādes nolemts likvidēt no šī gada 31.augusta. Preiļu novada Izglītības pārvaldes vadītājs Andrejs Zagorskis pastāstīja, ka lēmums par Priekuļu sākumskolas likvidāciju pieņemts mazā audzēkņu skaita dēļ. Pašlaik skolā apvienotajās klasēs mācās tikai deviņi skolēni. Preiļu novada Vakara (maiņu) un neklātienes vidusskolā izglītību iegūst 60 audzēkņi, un daudzi no viņiem mācās neklātienes un tālmācības programmās. Tā kā pastāvošie normatīvie akti nosaka, ka vidusskolas klasē jābūt 18 audzēkņiem, Preiļu novada Vakara (maiņu) un neklātienes vidusskolā būtu jāveido apvienotās klases. Gan Priekuļu sākumskolai, gan Preiļu novada vakara (maiņu) un neklātienes vidusskolai šogad beidzas akreditācija.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aukstajā laikā aicina lauksaimniecības dzīvnieku turētājus rūpēties par dzīvniekiem. Tāpat PVD lauksaimniecības dzīvnieku īpašniekus aicina aukstajā laikā atlikt dzīvnieku pārvadājumus. Situācijās, kad dzīvnieku pārvadājumus nav iespējams atcelt, jānodrošina pārvadājuma laikā transportlīdzeklī papildus pakaišus, kas transportēšanas laikā pasargās dzīvniekus no aukstā vēja un sala. PVD aicina arī citu dzīvnieku īpašniekus būt vērīgiem un atbildīgiem, rūpējoties par saviem dzīvniekiem. Dienestā norāda, ka visvairāk aukstums un sals iedarbojas uz suņiem, it īpaši tiem, kuri tiek turēti ķēdēs un dzīvo tikai ārā. Suņus, kurus saimnieki pienācīgi neaprūpē, var uzskatīt par atstātiem bezpalīdzīgā stāvoklī un šāda darbība var tikt kvalificēta kā cietsirdīga izturēšanās pret dzīvnieku. PVD arī norāda, ka suni atļauts pastāvīgi turēt ārā, ja pēc tā genotipa vai fenotipa tas ir piemērots turēšanai āra apstākļos, nekaitējot suņa veselībai un labsajūtai. Piemēram, īsspalvainie, smalkas miesas būves suņi, neietilpst ārā turamo suņu kategorijā.

Un vēl

Krāpnieki pārtver uzņēmēju e-pastus, kuros norādīts rēķins un maksājuma rekvizīti. Tie izmaina norādīto e-pastu uz savu, kā rezultātā uzņēmēja pārskaitītā nauda nonāk krāpnieku kontā, brīdina Valsts policija (VP). Pēc likumsargu paustā, pērn Latvijā no šādām e-pastu krāpšanām bija cietuši vairāki uzņēmumi, no kuriem viens noziedznieku kontā ieskaitīja vienu miljonu ASV dolāru. Noziedzīgā tendence turpinās – šogad no tā cietuši jau trīs uzņēmumi, tāpēc Valsts policija aicina ievērot pastiprinātus drošības pasākumus. Policijā atzīmē, ka krāpnieki, uzdodoties par sadarbības partneriem, parasti par ieganstu bankas konta maiņai min dažāda rakstura problēmas ar tiesībsargājošām iestādēm – uzņēmuma nodokļu pārbaude, konta arests, konta bloķēšana utt. Cietušie, nepārliecinoties par paziņoto rekvizītu autentiskumu, pārskaita konkrēto naudas summu krāpnieku bankas kontā. Šī gada pirmajos divos mēnešos Latvijā no kompromitēto e-pastu krāpšanām ir cietuši jau trīs uzņēmumi.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Moody's" šodien publiskojusi komentāru saistībā ar situāciju Latvijas banku sistēmā; Līvāni kļūs par Latvijas simtgadei veltītā festivāla “Latvijas Goda aplis” norises vietu; un Pieaug ledus biezums Latvijas upēs.

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Moody's" šodien publiskojusi komentāru saistībā ar situāciju Latvijas banku sistēmā pēc Eiropas Savienības Vienotās noregulējuma valdes paziņojuma par plānoto "ABLV Bank" likvidēšanu, norādot, ka augsta līmeņa pārkāpumi rada satricinājumu Latvijas banku sistēmai un negatīvi ietekmē to kredītreitingus. "Moody's" ziņojumā teikts, ka Latvijas banku sistēmu galvenokārt veido divas banku grupas. Viena tiek finansēta ar iekšzemes noguldījumiem un to Ziemeļvalstu mātes uzņēmumiem, kas galvenokārt izsniedz aizdevumus iekšzemes kredītņēmējiem. Savukārt otru grupu galvenokārt finansē nerezidentu noguldījumi un tām ir ierobežota aizdevumu izsniegšana iekšzemē. Lai arī jaunākie notikumi Latvijas finanšu sistēmā rada negatīvu ietekmi uz visu banku kredītreitingiem, tās bankas, kuras visvairāk balstās uz nerezidentu noguldījumiem savu darbību finansēšanai, ir visvārīgākās, tajā skaitā "ABLV Bank", "Rietumu banka" un "Norvik banka", vēsta aģentūra "Moody's". Vienlaikus "Moody's" vēsta, ka no Latvijas finanšu institūcijām aģentūra vērtējumā banka "Citadele" un "Attīstības finanšu institūcija "Altum"" ("Altum") ir labi pozicionētas, lai pārciestu pašreizējo notikumu radīto spiedienu.

Valsts ieņēmumu dienesta publiskotajā sarakstā ar darba devējiem, kuru darbinieku vidējais mēneša atalgojums ir valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas apmērā vai mazāks, iekļauti 2 tūkstoši 604 darba devēji. Informācija VID mājaslapā par darba devējiem, kuru darbinieku vidējais mēneša atalgojums ir valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas apmērā vai mazāks, ir pieejama, lai veicinātu komercdarbības vides drošību, godīgu konkurenci un labprātīgu nodokļu saistību izpildi. Sarakstā ir iekļauti uzņēmumi, nevalstiskās organizācijas, arodorganizācijas un profesionālās organizācijas, dažādu Latvijā pārstāvēto konfesiju reliģiskās draudzes, individuālie komersanti un individuālie uzņēmumi, kooperatīvās sabiedrības un zemnieku saimniecības, dzīvokļu īpašnieku biedrības, virkne mediju, kā arī citu nozaru uzņēmumi un fiziskās personas - darba devēji. Publiski pieejamo informāciju VID aktualizēs katru mēnesī līdz 25.datumam.

Turpinām ziņas

Pagājušās nedēļas nogalē Latvijas lauksaimniecības universitātes Valdekas pilī tika piešķirtas Gada balvas konkursa “Uzņēmējs nākotnei 2017” laureātiem. Klātesot universitātes mācībspēkiem, zinātniekiem un vadībai, tika godināti astoņi uzņēmēji, kuri 2017. gadā, sadarbojoties ar LLU, snieguši būtisku ieguldījumu zinātnē vai atbalstījuši studiju procesu. Nominācijā “Gada ieguldījums sociālajās zinātnēs 2017” tika nominēta viena organizācija – Jēkabpils novada biedrība “Ūdenszīmes”, kura arī kļuva par galvenās balvas ieguvēju. Balvu biedrības vadītājai Ievai Jātniecei pasniedza Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes dekāne Andra Zvirbule, atzīmējot, ka vasaras skolā, kas norisinājās sadarbībā ar biedrību “Ūdenszīmes” Kaldabruņā, ekonomikas, socioloģijas un vadības zinātņu studenti apguva ne vien dažādu sociālo izpētes metožu pielietojumu, bet arī iepazina lauku vidi un tās cilvēkus. Gada balvas “Uzņēmējs nākotnei” mērķis ir izcelt iedvesmojošus piemērus uzņēmējdarbībā, kas ir izcils paraugs sadarbībai ar universitātes zinātniekiem, kopīgi radot izcilību pētniecībā un studijās, veicinot attīstību un inovāciju pārnesi uz ražošanu, tā uzlabojot Latvijas konkurētspēju un nodrošinot gudru, ilgtspējīgu un integrējošu izaugsmi.

Nākamnedēļ, 10. un 11. martā Līvāni kļūs par Latvijas simtgadei veltītā festivāla “Latvijas Goda aplis” norises vietu.
Līvāni šogad svinēs 92. gadskārtu, kopš pilsētas tiesību saņemšanas. Līvānu novada kultūrvēsturiskais mantojums liecina par daudz senākām saknēm, kas veidojušas novada ļaudis darbā stiprus kā ozola gadskārtas un čaklus kā Līvānu druvās sanošās bites. Ļaužu strādīgums un gājums darbā un dzīvē ar dziesmu būs skatāms novada uzņēmēju un amatnieku darbu izstādē “Māras istaba”, kur par muzikālo noformējumu rūpēsies četru paaudžu novada Dienvidlatgales teicēji un dziedātāji no folkloras kopām “Turki”, “Rūžupis veiri” un “Ceiruleits”. Pasākumā būs sastopami amatnieki - gan studijas “Dubna’’ audēji un biškopji, gan stikla pūtēji un mūsdienu mākslas pārstāvji. Tāpēc Goda saimnieki tiksies ar Goda viesiem Līvānu novada Centrālajā bibliotēkā diskusijā “KUR AUGT/TUR AUGT – Līvānu novads nākamajā Latvijas 100gadē”, lai pārrunātu, kādus ceļus turpmāk labāk izvēlēties novadam, lai stiprinātu un iedvesmotu ļaudis būt vēl uzņēmīgākiem un novadam – vēl stiprākam. Līvānu novadam cauri vijas Daugavas un Dubnas līkloči, līdz satek vienā plūdumā. Iedvesmojoties no dabas, kafejnīcā “Sipres” tapis Līvānu firmas ēdiens “Dubnas un Daugavas akmeņi”, ko varēs nobaudīt ciemojoties pilsētā 10. martā. Ar festivāla “Latvijas Goda aplis” programmu Līvānos var iepazīties novada pašvaldības mājaslapā.

Un vēl

Ledus biezums Gaujā pie Carnikavas ir desmit centimetru, Daugavā pie Daugavpils tas sasniedz 20, Lielupē pie Kalnciema - 25 centimetrus, bet pie Jēkabpils – trīs metrus, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra mērījumi. Daugavas augštecē (Krievijā) ledus biezums vietām palielinājies līdz 30 centimetriem. Daugavu gandrīz visā tās garumā klāj ledus sega, daudzviet ar izskalojumiem vai torosiem, kā arī daudzviet ir ledus sablīvējumi, zem ledus – vižņi. Pēdējo piecu dienu laikā ledus biezums Latvijas upēs palielinājies vidēji par desmit centimetriem, tomēr tā biezums ir nevienmērīgs, tāpēc kāpt uz ledus joprojām ir bīstami. Ledus ir aptuveni uz pusi plānāks par normu. Atsevišķos upju posmos aizvien nav izveidojusies ledus sega visā upes platumā. Ūdens līmenis upēs nedaudz svārstās. Saskaņā ar pēdējiem mērījumiem Daugavā pie Jēkabpils tilta ir divus trīs metrus biezs vižņu slānis, ko sedz aptuveni 20 centimetru bieza ledus sega. Līdz ar to pavasarī gaidāms liels plūdu risks. Plūdi iespējami arī vietām citviet - gan Daugavas krastos, gan pie Lielupes, tajā skaitā Jelgavā, gan citu upju tuvumā.

Atstājiet komentāru