2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 23.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 23.februārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
radio1 ziņās klausieties:"ABLV Bank" ir gatava maksājumu ierobežojumu atcelšanai, Jēkabpils Sporta namā notiks Biznesu spēļu konkursa “Ceļš uz bagātību” pusfināls; un Šodien sākas skates dalībnieku atlasei dziesmu un deju svētkiem.

Latvijas Lielo pilsētu asociācija ir nosūtījusi vēstuli ministru prezidentam Mārim Kučinskim ar aicinājumu Eiropas Savienības līmenī īpaši uzstāt, lai tiktu turpinātas kohēzijas politikas investīcijas. Latvija kohēzijas politikas investīcijas ir ļoti nepieciešamas, tāpēc Kučinskim šodien Eiropas Savienības valstu un valdības vadītāju neformālajā sanāksmē nepieciešams paust stingru viedokli šai jautājumā. Lielās pilsētas aicina Kučinski diskusijās par Eiropas Savienības daudzgadu finanšu ietvaru pēc 2020.gada piektdien akcentēt kohēzijas politikas prioritāro nozīmi nacionālas nozīmes attīstības centru un visas Latvijas attīstības veicināšanā.

"ABLV Bank" ir gatava maksājumu ierobežojumu atcelšanai, vakar preses konferencē paziņoja bankas valdes priekšsēdētājs Ernests Bernis. Viņš arī preses konferencē norādīja, ka bankā ir paveikts daudz, tajā skaitā "ABLV Bank" ir izdevies pārdot būtisku daļu no vērtspapīru portfeļa, tādējādi izveidojot būtiskas brīvas naudas rezerves. Tāpat viņš informēja, ka triju dienu laikā banka ir saņēmusi pieteikumus par depozītu noguldījumiem vairāk nekā 420 miljonu eiro apmērā. Viņš arī uzsvēra, ka "ABLV Bank" šobrīd ir viena no labāk kapitalizētajām bankām Latvijā - bankas kapitāla pietiekamības rādītājs ir 21,6%, kamēr minimālā prasība ir 13,75%. Savukārt likviditātes rādītājs ir 78,5%, kamēr minimālā prasība ir 55%. Bernis piebilda, ka arī "ABLV Bank" kredītportfelis, kas ir tuvu vienam miljardam eiro, ir kvalitatīvs un ienesīgs.
Tāpat Bernis informēja, ka banka ir izstrādājusi plānu turpmākajai darbībai un šobrīd tiek gaidīts regulatora lēmums.

Turpinām ziņas

Šodien pulksten 11tos Jēkabpils Sporta namā notiks Biznesu spēļu konkursa “Ceļš uz bagātību” pusfināls. To organizē Latvijas Uzņēmējdarbības un menedžmenta akadēmija. Konkursu atklās domes priekšsēdētāja vietniece sociālos jautājumos LĪga Kļaviņa. Biznesa spēles ir aktīva un interesanta uzņēmējdarbības apgūšanas metode, kuru gaitā paredzēts noskaidrot uz biznesa domāšanu orientētāko, lēmumos veiksmīgāko un rezultātos labāko komandu – „Biznesa līderis – 2018”. Pusfināli notiek vairākās Latvijas pilsētās un viens no tiem- Jēkabpilī.

Šodien Līvānos ieradīsies Veselības centrs 4 mobilais mammogrāfs, aicinot sievietes veikt krūšu izmeklējumus pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai. Mobilais mammogrāfs atradīsies pie Līvānu slimnīcas, Zaļā ielā 44. Sievietēm, kuras ir saņēmušas uzaicinājuma vēstuli no Nacionālā veselības dienesta Valsts skrīninga programmas ietvaros izmeklējums ir bez maksas, uzaicinājuma vēstule ir derīga 2 gadus kopš iesūtīšanas datuma. Ar ģimenes ārsta vai ārstējoša ārsta norīkojumu, kuram NAV līgumattiecību ar Nacionālo veselības dienestu - PAR MAKSU.

Un vēl

Ar lieluzvedumu repertuāra apguves skatēm "VEF Kultūras pilī" šodien tiks sākts intensīvākais posms dalībnieku atlasē gaidāmajiem XXVI Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkiem. Skates "VEF Kultūras pilī" norisināsies no 23.februāra plkst.17 līdz 25.februārim. Koru nozares skates sāksies 17.martā Rīgā, savukārt pūtēju orķestru skate notiks 10.martā un 11.martā Ogrē. Kā ziņots, šovasar gaidāmo Dziesmu un deju svētku identifikācijas karšu saņemšanai elektroniski reģistrējušies 43 tūkstoši 252 potenciālie dalībnieki. Deju lieluzvedumā "Māras zeme" ar dziedāšanu kopkorī noslēguma koncertā Mežaparka estrādē vēlas savienot elektroniskajā reģistrācijas sistēmā ir pieteikušies 300 dalībnieki. Rekordliels potenciālo dalībnieku skaits jeb aptuveni 17 000 vēlas dziedāt kopkorī, bet aptuveni 18 800 vēlas dejot Daugavas stadionā. Konkrēts svētku dalībnieku skaits gan būs zināms vien pēc pēdējo skašu rezultātu noskaidrošanas.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: pavasarī Jēkabpilī būs liels plūdu risks; Pagājušajā nedēļā saņemti vēl trīs paziņojumi par gripas dēļ bojā gājušiem cilvēkiem; un Baltijas valstu prezidenti ar Donaldu trampu tiksies aprīlī.

Braukšanas apstākļi pa valsts nozīmes un reģionālajiem autoceļiem šorīt visā Latvijā ir apmierinoši, liecina VAS "Latvijas valsts ceļi" apkopotā operatīvā informācija. Savukārt pa vietējiem ceļiem, kas ziemā tiek uzturēti kā sniegoti, braukšana ir apgrūtināta Alūksnes, Balvu, Cēsu, Daugavpils, Gulbenes, Jēkabpils, Krāslavas, Limbažu, Ludzas, Madonas, Preiļu, Rēzeknes, Valkas un Valmieras apkārtnēs. Šiem ceļiem tiek kaisīti bīstamie posmi - krustojumi, pagriezieni, kāpumi. Autovadītāji tiek aicināti ievērot piesardzību un izvēlēties ceļa seguma stāvoklim atbilstošu braukšanas ātrumu, distanci un braukšanas stilu.

Spēcīgais sals palielinājis risku, ka pavasarī Jēkabpilī un vietām citviet Latvijā būs lieli plūdi. Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra mērījumiem Daugavā pie Jēkabpils tilta ir divus trīs metrus biezs vižņu slānis, ko sedz aptuveni 20 centimetru bieza ledus sega. Vižņu sastrēgums Daugavas posmā no Pļaviņām līdz Līvāniem izveidojās janvārī, mēneša beigās ūdens līmenis Jēkabpilī sasniedza augstāko atzīmi pēdējos gados. Kopš tā brīža ūdens līmenis pazeminājies par 1,8 metriem, bet ledus daudzums upē ir pieaudzis. Ja pavasarī strauji atnāks siltums un līs lietus, ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils pārsniegs kritisko atzīmi, izraisot lielākos plūdus daudzu gadu laikā. Liels plūdu risks būs arī Pļaviņās, kā arī vietām citviet Daugavas krastos. Pēdējo gadu plašākie pali iespējami arī Lielupē, tajā skaitā apdraudēta Jelgava, jo augšpus pilsētas saglabājas ledus sastrēgums. Tuvākajā nedēļā Latvijā gaidāms bargs sals, ledus kļūs biezāks, aukstums turpināsies martā. Visticamāk, pali nesāksies agrāk kā marta otrajā pusē; iespējams, pali būs tikai aprīlī. Pēc pagājušā gada lielajām lietavām visā valstī saglabājas paaugstināts plūdu risks. Stipra lietus gadījumā upes var pārplūst visur - ne tikai ledus sastrēgumu vietās.

Turpinām ziņas

Ar liecinieku pratināšanu Jēkabpils rajona tiesa šodien turpinās skatīt krimināllietu, kurā kāda persona apsūdzēta par sevišķi cietsirdīgu slepkavību mantkārīgā nolūkā. Apsūdzētais, pie kura dzīvoja noslepkavotā persona, vēlējies izvairīties no turpmākiem materiāliem sadzīves izdevumiem, tādēļ nolēmis veikt noziedzīgo nodarījumu. Dzīvības atņemšanas procesā, nolūkā sagādāt cietušajam fiziskas ciešanas, apsūdzētais rīkojies ar sevišķu cietsirdību, uzskata izmeklētāji. Apsūdzētajam draud mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšanu uz laiku no 10 līdz 20 gadiem.

Pagājušajā nedēļā saņemti vēl trīs paziņojumi par gripas dēļ bojā gājušiem cilvēkiem, liecina jaunākie Slimību profilakses un kontroles centra gripas monitoringa dati. Šie trīs pacienti bijuši vecumā virs 40 gadiem. Pacientiem bijušas hroniskās saslimšanas un citi riska faktori, turklāt arī pret gripu cilvēki šajā sezonā nebija vakcinēti. Pavisam šosezon gripa prasījusi jau deviņu cilvēku dzīvības. Pagājušajā nedēļā gripas izplatības intensitāte ievērojami palielinājās, proti, par 34%, gripas gadījumi reģistrēti gandrīz visās monitoringā iekļautajās teritorijās, tajā skaitā arī Jēkabpilī. Turklāt sešās pilsētās pacientu vēršanās gripas gadījumos bijusi augstāka par 100 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotājiem. Ar gripu slimoja iedzīvotāji visās vecuma grupās, tomēr visaugstākā saslimstība reģistrēta bērniem līdz četru gadu vecumam, kā arī bērniem no pieciem līdz 14 gadiem. Slimnīcās palielinājies hospitalizēto pacientu skaits gripas un gripas izraisītās pneimonijas gadījumos, proti, gripu hospitalizēti 182 pacienti, kas ir par 31,8% vairāk nekā iepriekšējā nedēļā.

Un vēl

Triju Baltijas valstu prezidentu un ASV prezidenta Donalda Trampa (Donald Trump) tikšanās notiks šī gada 3.aprīlī Vašingtonā. Tā pēc tikšanās ar ASV valsts sekretāra vietnieku Džonu Salivanu (Deputy Secretary of State John J. Sullivan) apliecināja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V). Viņš norāda, ka ir norisinājies ilgstošs darbs pie ASV-Baltijas valstu prezidentu samita. Rinkēvičs skaidroja, ka šī tikšanās būs iespēja pārrunāt vairākus nozīmīgus jautājumus, tajā skaitā drošības, ekonomikas un izglītības jautājumus, piebilstot, ka samitam ir arī liela simboliska nozīme, jo šogad tiek atzīmēta Baltijas valstu simtgade.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties:prognozē, ka šogad Latvijā bezdarba vidējais līmenis joprojām nedaudz pārsniegs 8%; Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera aicina uzņēmējus marta sākumā apmeklēt bezmaksas biznesa forumu Rīgā; un Traģiskajā satiksmes negadījumā Kūku pagastā bojāgājušo tuvinieki meklē avārijas aculieciniekus.

Šogad Latvijā bezdarba vidējais līmenis joprojām nedaudz pārsniegs 8%, Latvijas Bankas uzturētajā ekonomiskās analīzes vietnē "makroekonomika.lv" prognozē centrālās bankas ekonomists Oļegs Krasnopjorovs, komentējot vakar publiskotos jaunākos darbaspēka apsekojuma datus. Viņš arī atzīmē, ka gada laikā bezdarbs ir sarucis par iespaidīgiem 1,2 procentpunktiem. To noteica sešu gadu laikā straujākā tautsaimniecības attīstība, kas daļēji atspoguļo lielākas Eiropas Savienības struktūrfondu ieplūdes. Pēc viņa minētā, Latvijas darba tirgus kopš neatkarības atjaunošanas nav bijis tik labvēlīgs darba ņēmējam kā šobrīd, neskaitot īso ekonomikas pārkaršanas periodu 2006.-2007.gadā, piemēram, nodarbināto iedzīvotāju daļa darbspējas vecumā ir vēsturiski augsta un pārsniedz Eiropas Savienības vidējo. Tomēr šie vidējie rādītāji slēpj "divu ātrumu Latviju". Laikā, kad viena sabiedrības daļa sūdzas par darbaspēka trūkumu, tautsaimniecības pārkaršanu, darba ražīgumu apsteidzošo atalgojuma kāpumu vai pārāk strauju minimālās algas celšanu, otra iedzīvotāju daļa par vidējo rādītāju statistiku tikai brīnās un savās ģimenēs labklājības kāpumu neizjūt.Tāpēc strukturālo problēmu risināšanai nepieciešama strukturālā politika jeb darbs ar konkrētiem novadiem un iedzīvotāju grupām.

Šogad aizsardzības nozares iepirkumiem plānoti 234 miljoni eiro, un lielākie finanšu resursi paredzēti transportlīdzekļu, munīcijas, bruņojuma un individuālā ekipējuma iegādei. Transportlīdzekļu iegādei paredzēti 28%, munīcijas – 15%, bruņojuma – 13% un individuālā ekipējuma iegādei – 8% no iepirkumiem plānotās kopsummas. Aizsardzības ministrija norāda, ka 2018.gadam plānotais finansējums ietver gan ilgtermiņa saistības jau no esošajiem iepirkumu līgumiem, gan arī finansējumu, kuru paredzēts izmantot tām līgumsaistībām, kuras paredzēts noslēgt šogad. 70% no plānotā finansējuma tiks izlietoti jau noslēgto saistību segšanai. Šogad īpaša uzmanība tiek pievērsta individuālā ekipējuma iepirkumiem, kas ir noteikti kā prioritāri, lai nodrošinātu Nacionālo bruņoto spēku profesionālā dienesta karavīru un zemessargu apgādi.

Turpinām ziņas

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera sadarbībā ar banku "Citadele" aicina uzņēmējus marta sākumā apmeklēt bezmaksas biznesa forumu Rīgā. Biznesa foruma laikā iecerēts akcentēt jautājumus par nākotnes izaicinājumiem un iespējām ekonomikā, kā arī eksperti runās par energoefektivitātes aktualitātēm, minot galvenos virzienus un veicamos pasākumus tās paaugstināšanai uzņēmumiem un ražošanas ēkām. Savukārt paneļdiskusijā klātesošie varēs uzzināt par dažādām biznesa attīstības iespējām, kā arī demogrāfisko situāciju un izglītības ietekmi uz ekonomikas attīstību, un uzdot sev interesējošos jautājumus. Foruma noslēgumā notiks seminārs "Darījumu sarunas stratēģijas un taktikas". "Pēdējā pusgada laikā notikuši vairāki veiksmīgi biznesa forumi reģionos, tajā skaitā arī Jēkabpilī.

Saeima atbalstījusi vairākus deputāta Inta Dāldera priekšlikumus, kas paredz publiskot arī Latvijas Bankas, izglītības iestāžu, kā arī valsts vai pašvaldības kapitālsabiedrību darbinieku un amatpersonu atlīdzību. Saeimas atbalstītie ierosinājumi paredz, ka regulējums par atlīdzību publiskošanu attiecas arī uz visiem Latvijas Bankas, vispārējās izglītības iestāžu, profesionālās izglītības iestāžu, kā arī profesionālās ievirzes izglītības iestāžu darbiniekiem un amatpersonām. Priekšlikumi paredz, ka valdība var noteikt tādas Latvijas Bankas amatpersonas un darbiniekus, kuru atalgojums un naudas summas, kas viņiem pienākas, nav publicējamas valsts drošības apsvērumu dēļ, kā arī gala termiņu, kura notecējuma beigās šī informācija kļūst atklāti pieejama Latvijas Nacionālajā arhīvā.

Un vēl

Radio1 jau ziņoja, ka 12.februārī Krustpils novadā Kūku pagastā, uz autoceļa Rīga-Daugavpils netālu no autobusa pieturas “Dreimaņi” notika automašīnas Audi A4 un Mazda 6 frontālā sadursme. Šī ceļu satiksmes negadījuma rezultātā automašīnā Mazda 6 bojā gāja 1954.gadā dzimusī sieviete un 1977.gadā dzimis vīrietis, bet trīs gadus veca meitenīte ar traumām ievietota Jēkabpils slimnīcā un tajā pašā dienā pārvesta uz Rīgu, kur mira operācijas laikā. Līdz ar to šajā avārijā gāja bojā trīs vienas ģimenes locekļi. Slimnīcā nogādāts arī 1984.gadā dzimis vīrietis, kas parvietojās ar automašīnu Audi 4, kurš turpina ārstēšanos. Kriminālprocesa ietvaros policija skaidro notikušā apstākļus. Arī bojā gājušo tuvinieki vēlas noskaidrot, kas notika avārijas brīdī. Tāpēc tiek aicināti atsaukties satiksmes negadījuma aculiecinieki. Ja kāds 12.februārī ir redzējis traģiskos notikumus uz autoceļa Rīga – Daugavpils Krustpils novada Kūku pagastā, lūdzu zvanīt vai rakstīt sms uz tālruņa numuru 26611897.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils domes vadība ar slimnīcas kolektīvu diskutē par iestādes nākotnes perspektīvām un attīstības stratēģiju; Jēkabpils pilsētas pašvaldībā svinīgi pasniegti maģistra diplomi pieciem Baltijas Starptautiskās akadēmijas absolventiem; un Jēkabpilī noteiktas patvēruma vietas aukstajā laikā bezpajumtniekiem.

Šonedēļ Jēkabpils reģionālajā slimnīcā pēc Jēkabpils reģionālās slimnīcas arodbiedrības ierosinājuma notika slimnīcas kolektīva un Jēkabpils pilsētas vadības – domes priekšsēdētāja Raivja Ragaiņa, priekšsēdētāja vietnieku Līgas Kļaviņas un Andra Rutko – tikšanās, lai diskutētu par Jēkabpils reģionālās slimnīcas nākotnes perspektīvām un attīstības stratēģiju. Sarunā ar Radio1, pēc tikšanās ar pašvaldības vadību, slimnīcas arodbiedrības priekšsēdētāja Margarita Saveļjeva sacīja, ka diskusija bijusi konstruktīva un ir saņemtas atbildes uz visiem uzdotajiem jautājumiem, piebilstot, ka pārmaiņas, kas notiek, notiek uz labu.

Jēkabpils mērs Raivis Ragainis tiekoties ar slimnīcas kolektīvu atzīmēja, ka ir priecīgs, ka mediķiem nav vienaldzīga slimnīcas attīstība un potenciālā realizējamā šīs attīstības stratēģija. Raivis Ragainis uzsvēra, ka ir iepazinies ar slimnīcas mediķu parakstīto un arī plašsaziņas līdzekļos izplatīto atklāto vēstuli pilsētas domei. Viņs sacīja, ka galveno jautājumu ziņā gan domes vadības, gan slimnīcas kolektīva par iestādes darba normālu un, pats svarīgākais, mūsdienīgu funkcionēšanu – viedokļi pilnībā saskan. Gan mediķiem, gan pilsētas vadībai, ir viens mērķis: nodrošināt, lai Jēkabpils reģionālā slimnīca, pirmkārt, saglabātu savu pašreizējo statusu, un, otrkārt, lai klientiem, proti, pacientiem sniegto pakalpojumu līmenis būtu augsts.

Savukārt pilsētas domes priekšsēdētāja vietniece Līga Kļaviņa uzskata, ka tikšanās noritējusi ļoti konstruktīvā gaisotnē. Viņa atzīmē, ka sarunas gaitā visi nonākuši pie kopīga secinājuma, ka slimnīcas attīstībai ir nepieciešamas pārmaiņas un, ja tā varētu izteikties, pozitīvs “grūdiens”, ko noteikti dos pilsētas pašvaldības uzsāktā reorganizācija – konkurss par jaunu slimnīcas valdi. Līga Kļaviņa piebilst, ka cerams, ka domes vadībai izdevās kliedēt bažas no slimnīcas kolektīva puses, ka pārmaiņas nesīs slimnīcai un tās darbiniekiem kādus draudus un nākotnes riskus. Ir tikai cilvēcīgi, ka jebkuras izmaiņas rada nedrošības sajūtu un daudz jautājumu. Uz tiem arī pašvaldības vadība centās atbildēt, maksimāli izskaidrojot pārmaiņu nepieciešamību un domes skatījumu uz to, kā tā redz slimnīcas attīstību nākotnē.

Jau ziņots, ka Jēkabpils slimnīcas kolektīvs atklātā vēstulē masu medijos vērsās pie Jēkabpils domes vadības, uzdodot jautājumus un lūdzot skaidro, kāpēc Jēkabpils dome sludinās konkursu jaunas slimnīcas valdes izveidei. Pašvaldības vadības un mediķu diskusijā, kā klausītājs piedalījās arī Jēkabpils domes deputāts Kaspars Ģirģens. Viņš radio1 sacīja, ka diskusija bijusi asa un pašvaldības vadībai uzdoti daudzi neērti jautājumi un uz visiem atbildes nebijis, tāpēc viņš ir sagatavojis virkni jautājumu saistībā ar slimnīcas reorganizāciju un iesniedzīs Jēkabpils mēram Raivim Ragainim, lūdzot uz katru no tiem sniegt atbildi.

Turpinām ziņas

Šodien Jēkabpils pilsētas pašvaldībā svinīgi pasniegti maģistra diplomi pieciem Baltijas Starptautiskās akadēmijas absolventiem studiju programmā " Sociālais darbs". Pašvaldībā maģistrantus uzrunāja Domes priekšsēdētāja vietniece sociālos jautājumos Līga Kļaviņa. Baltijas Starptautiskās akadēmijas Jēkabpils filiāles direktore Inta Čamane atzīst, ka tradīcija pasniegt diplomus pilsētas pašvaldībā aizsākusies pirms vairākiem gadiem un tā ir lieliska iespēja klātienē tikties un izteikt savu redzējumu reģiona attīstībai noteiktajā jomā, balstoties uz maģistra darba pētījumu noteiktajā jomā.

Jau sesto gadu pēc kārtas Vislatvijas skolēnu projekts“Esi Līderis!” organizē par tradīciju kļuvušo biznesa spēļu konkursu “Ceļš uz bagātību”. Šogad Latgales reģiona pusfināls norisinās šodien Jēkabpils sporta namā, kur jauniešiem ir iespēja izspēlēt reālas situācijas no uzņēmēja skatu punkta, pieņemt lēmumus, apzināties riskus un analizēt pieļautās kļūdas. Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, šoreiz spēle veidota par sporta biznesu, līdz ar to, pusfināli norisināsies nozīmīgākajos reģionu sporta centros. No Latgales reģiona skolām šogad pusfinālā piedalīsies vairāk kā 20 komandas. Biznesa spēļu mērķis ir attīstīt biznesa domāšanu, uzņēmējspējas, īpašu uzmanību pievēršot zināšanu praktiskai pielietošanai reālās biznesa situācijās, faktoru analīzei, lēmumu pieņemšanai, prasmēm plānot un domāt tālredzīgi. Finālsacensībās, kas norisināsies Rīgā, 23.martā.

Un vēl

Jēkabpils dome izziņojusi vietas, kur aukstā laikā visu diennakti var patverties pilsētas bezpajumtnieki. Pazeminoties gaisa temperatūrai līdz -10 un zemāk grādiem, iedzīvotājiem, kuriem nav dzīvesvietas, ir iespēja uzturēties Zaļā ielā 9 Naktspatversmē, Brīvības ielā 45 Sociālais dienesta 1. stāva vestibilā un Ģimenes atbalsta centrā Rīgas iela 237.

Šorīt zemākā gaisa temperatūra fiksēta Daugavpils apkaimē, kur tā sasniegusi -27 grādus, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija. Savukārt Jēkabpilī gaisa temperatūra pazeminājās līdz -18 grādiem. Līdz ar gaisa temperatūras pazemināšanos līdz -20 grādiem Latvijā sācies aukstuma vilnis, kas būs spēcīgākais vismaz pēdējo piecu gadu laikā, liecina prognozes. Stiprs sals saglabāsies arī brīvdienās, kad temperatūra naktīs noslīdēs līdz -15..-20 grādiem, vietām austrumos vēl par kādu grādu aukstāks. Dienās caurmērā -6..-11 grādi. Piektdien un sestdien aukstumu sevišķi nepatīkamu padarīs vēja pastiprināšanās. Brīvdienās brīžiem snigs. Nākamnedēļ aukstums pieņemsies spēkā. Nedēļas vidū un otrajā pusē termometra stabiņš var noslīdēt zem -30 grādu atzīmes.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Policija sākusi pārbaudi par iespējamām naudas atmazgāšanas shēmām «ABLV Bank»; Noskaidrots, ko latvijas iedzīvotāji dara darbdienu vakaros; un Rīt Madonas novada Smeceres silā norisināsies tautas slēpojums.

Valsts policija sākusi resorisko pārbaudi par ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla ("FinCEN") paziņojumā minēto par iespējamām naudas atmazgāšanas shēmām "ABLV Bank". Saistībā ar "ABLV Bank" Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē notiek resoriskā pārbaude par policijas kompetencē esošajiem jautājumiem, proti, par iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju. No sadarbības partneriem ir pieprasīta detalizēta informācija par faktiem, uz kā pamata izdarīti "FinCEN" secinājumi un pieprasīta arī Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) rīcībā esošā informācija. Pēc informācijas saņemšanas tiks pieņemts atbilstošs lēmums. Jau vēstīts, ka "FinCEN" februāra vidū paziņoja, kaplāno noteikt sankcijas ABLV Bank par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā.

7.martā Jēkabpilī notiks bezmaksas forums "Valsts atbalsta biznesa uzsācējus”. Tas būs jaunajiem un topošajiem uzņēmējiem, kurā varēs uzzināt par valsts atbalstu, iedvesmoties un dibināt noderīgus kontaktus. Uz pasākumu aicināts ikviens interesents, kuram ir biznesa ideja un vēlme to īstenot, ikviens uzņēmums vecumā līdz 5 gadiem, kas meklē izaugsmes iespējas. Forums notiks Krustpils pilī. Pieteikšanās līdz 5.martam ALTUM mājaslapā: www.altum.lv/lv/notikumi

Turpinām ziņas

Spēcīgais sals palielinājis risku, ka pavasarī Jēkabpilī un vietām citviet Latvijā būs lieli plūdi. Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra mērījumiem Daugavā pie Jēkabpils tilta ir divus trīs metrus biezs vižņu slānis, ko sedz aptuveni 20 centimetru bieza ledus sega. Vižņu sastrēgums Daugavas posmā no Pļaviņām līdz Līvāniem izveidojās janvārī, mēneša beigās ūdens līmenis Jēkabpilī sasniedza augstāko atzīmi pēdējos gados. Kopš tā brīža ūdens līmenis pazeminājies par 1,8 metriem, bet ledus daudzums upē ir pieaudzis. Ja pavasarī strauji atnāks siltums un līs lietus, ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils pārsniegs kritisko atzīmi, izraisot lielākos plūdus daudzu gadu laikā. Liels plūdu risks būs arī Pļaviņās, kā arī vietām citviet Daugavas krastos.

Kantar TNS pētījumā noskaidrots, ka darba dienu vakarus skatoties televīziju visbiežāk pavada 48% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem. Gandrīz puse iedzīvotāju - 45% - darbdienu vakarus visbiežāk pavada internetā, lasot ziņas, skatoties video vai tiešsaistē darot ko citu. Vienlaikus teju puse iedzīvotāju - 44% - darbdienu vakarus velta laika pavadīšanai un sarunām ar ģimenes locekļiem, bērniem, dzīvesbiedriem vai partneriem. Kā norāda aptaujas veicēji, likumsakarīgi, ka darbdienu vakars ir arī vakariņu laiks, tāpēc vairāk nekā trešā daļa iedzīvotāju (39%) šajā laikā gatavo ēst. Vēl aptuveni trešā daļa iedzīvotāju (32%) darbdienu vakarus velta mājas uzkopšanai vai citiem mājas darbiem. Ceturtā Latvijas daļa iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem darbdienu vakarus pavada sociālajos tīklos - 24% aptaujāto pārlūko "Facebook", "Instagram", "Twitter" u.c. sociālo tīklu kontus. Tikpat liela respondentu daļa darba dienu vakarus pavada lasot grāmatas vai žurnālus, savukārt 23% tos aizvada skatoties filmas vai seriālus tādās straumēšanas platformās. Piektā daļa iedzīvotāju (18%) darbdienu vakaros mācās vai apgūst jaunas zināšanas vai prasmes. Savukārt 15% iedzīvotāju vakaros velta laiku sev, vingrojot, meditējot, veicot skaistumkopšanas procedūras vai spēlējot spēles datorā, planšetdatorā, telefonā, uz "Playstation" konsoles u.tml. Vienlaikus 14% aptaujāto darbadienu vakaros velta laiku saviem mājdzīvniekiem, bet 13% kopā ar bērniem pilda mājasdarbus.

Un vēl

Sporta, aktīvā dzīvesveida un ziemas prieku baudītājus rīt, 24. februārī, uz Madonas novada slēpošanas bāzi “Smeceres sils”, kur īsteni ziemīgos apstākļos aizritēs Tautas slēpojums. Šie būs jauki ģimeniskuma svētki, jo sacensības norisināsies pa vairākām vecuma grupām un distancēm, tādējādi ikvienam būs iespēja izslēpoties pēc sirds patikas. Pieteikties var paspēt arī sacensību dienā. Ikviens slēpotājs aicināts rīt doties uz tautas slēpojumu Smeceres silā.

Atstājiet komentāru