2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 22.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 22.februārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
radio1 ziņās klausieties; Šodien Jēkabpils salonveikals SIA “Mimoza” piedalīsies konkursa “Latvijas Labākais tirgotājs 2017” apbalvošanas ceremonijā; Līvānos notiks grāmatas par Abu Meri prezentācija; un Jēkabpilī šodien norisināsies irmie ziemas auto treniņi „Jēkabpils pilsētas Ziemas Kausa treniņi - Lūsis 2018”.

Latvijā ieradīsies ASV valsts sekretāra vietnieks Džons Salivans (John J. Sullivan). Tā būs ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas līdz šim augstākās amatpersonas vizīte Latvijā.ASV valsts sekretāra vietniekam paredzētas tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni un ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (V). Tikšanos laikā plānots apspriest Latvijas un ASV partnerības turpmāku nostiprināšanu drošības un aizsardzības jomās, ekonomiskās sadarbības izvēršanas iespējas, kā arī globālās drošības politikas aktuālos jautājumus.

Jau ziņots, ka ASV pilnībā uzticas Latvijas valdībai un tās spējai uzturēt kārtībā savu banku un finanšu sektoru, šonedēļ īsā paziņojumā paudis ASV Valsts departaments. Vēstījumā norādīts, ka Latvija un ASV ilgus gadus kopā ir cīnījušās ar korupciju, naudas atmazgāšanu un citiem draudiem starptautiskajai drošībai. Vienlaikus ASV apliecina, ka “atbalsta un turpinās palīdzēt Latvijas valdībai, Latvijas Finanšu kapitāla un tirgus komisijai un Latvijas tiesību sargājošajām iestādēm īstenot mūsu kopīgo vīziju par stipru un labi regulētu Latvijas finanšu sektoru”.

Šodien salonveikals SIA “Mimoza” piedalīsies konkursa “Latvijas Labākais tirgotājs 2017” apbalvošanas ceremonijā, kuru rīko Latvijas Tirgotāju asociācija. Pagājušā gada vasarā Jēkabpils pilsētas pašvaldība veica iedzīvotāju aptauju par labāko tirgotāju Jēkabpilī. Saskaņā ar iedzīvotāju balsojumu, aptaujā visvairāk balsis ieguva salonveikals SIA “Mimoza”, kuru Jēkabpils pilsētas pašvaldība izvirzīja konkursa otrajai kārtai. Konkursa finālā no 124 objektiem tika izvirzīti 52. Konkursa finālistu vidū ir 17 tirdzniecības vietas, 20 ēdināšanas objekti, astoņas aptiekas, divas viesu mājas un viesnīcas, četras degvielas uzpildes stacijas un viens lauku tūrisma objekts. Vērtējot pēc kopējā konkursa dalībnieku saņemto punktu skaita, šogad galvenās balvas saņēmēju skaits ir 12, par uzvarētājiem atzīti 15 uzņēmumi, laureāta diplomus izpelnījās 17 un dalībnieka diplomu saņems astoņi konkursa finālisti.

Jau ziņots, ka katru gadu konkursā „Latvijas Labākais tirgotājs” labākos tirdzniecības, ēdināšanas un pakalpojumu sniedzēju uzņēmumus izvērtē ar mērķi paaugstināt nozarē strādājošo profesionalitāti. Konkursu rīko Latvijas Tirgotāju asociācija sadarbībā ar Latvijas Pašvaldību savienību.

Turpinām ziņas

Šodien un rīt Līvānos ieradīsies Veselības centrs 4 mobilais mammogrāfs, aicinot sievietes veikt krūšu izmeklējumus pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai. Mobilais mammogrāfs atradīsies pie Līvānu slimnīcas, Zaļā ielā 44. Sievietēm, kuras ir saņēmušas uzaicinājuma vēstuli no Nacionālā veselības dienesta Valsts skrīninga programmas ietvaros izmeklējums ir bez maksas (uzaicinājuma vēstule ir derīga 2 gadus kopš iesūtīšanas datuma). Ar ģimenes ārsta vai ārstējoša ārsta norīkojumu, kuram NAV līgumattiecību ar Nacionālo veselības dienestu - PAR MAKSU. Iepriekšējs pieraksts pa telefonu 27 86 66 55 (lūgums iepriekš sagatavot personas kodu un savu tālruņa numuru)

Šodien pulksten 17tos Līvānu novada Centrālajā bibliotēkā Straumes zālē grāmatas “Hosams Abu Meri. Libānietis. Sirdī latvietis.” grāmatas-dzīvesstāsta prezentācija. Hosams Abu Meri (1974) dzimis Libānā, taču lielāko mūža daļu pavadījis Latvijā. Latvijas Medicīnas akadēmijā ieguvis izglītību, kļuvis par gastroenterologu. Hosams vienmēr bijis aktīvs cilvēks, kuru interesē gan politika, gan sabiedriskā dzīve. Tāpēc nav brīnums, ka viņš ir gan praktizējošs ārsts, gan Arābu kultūras centra vadītājs, gan 12. Saeimas deputāts. 2007.gada 28.novembrī Abu Meri piešķirta Latvijas pilsonība. Hosama Abu Meri dzīvesstāstu izstāstījusi Inga Jēruma. Par grāmatas-dzīvesstāsta tapšanu un savu dzīvi Libānā un Latvijā stāstīs Hosams Abu Meri. Ieeja bez maksas.

Šodien no plkst.12.00 līdz plkst.14.00 Līvānu novada Centrālās bibliotēkas Straumes zālē notiks “Grāmatu tirdziņš” – SIA “Latvijas grāmata” izbraukuma grāmatu tirdzniecība. Lūdzam apmeklēt tirdziņu ikvienu, kas vēlas iegādāties labu grāmatu sev, jauku dāvanu lasošiem draugiem un skaistas bilžu grāmatiņas bērniem un mazbērniem.

Savukārt Līvānu novada Jersikas tautas namā šodien piecos pēcpusdienā norisināsies Sapņu ķērāju praktiskā meistarklase ģimenēm. Ieeja pasākumā ir bezmaksas.

Un vēl

Šodien plkst. 16:50 Jēkabpils Mežaparkā pie Radžu ūdenskrātuves notiks šīs sezonas pirmie ziemas auto treniņi „Jēkabpils pilsētas Ziemas Kausa treniņi - Lūsis 2018”. Pieteikties sacensībām var uz vietas sacensību dienā. Treniņus organizē biedrība “SKN Sports”.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Satversmes aizsardzības biroja vadītāja amatam atkārtoti virza Jāni Maizīti; Jēkabpils dome noteikusi patvēruma vietas bezpajumtniekiem aukstā laikā; un BK Jēkabpils spēlē ar BK „Betsafe/Liepāja” piedzīvo zaudējumu.

Nacionālā drošības padome nolēma izvirzīt pašreizējo Satversmes aizsardzības biroja direktoru Jāni Maizīti arī nākamajām pilnvaru termiņam uz biroja vadītāja amatu. Par Maizīša atkārtotu apstiprināšanu šajā amatā būs jālemj Saeimai. Pašreizējais Maizīša pilnvaru termiņš beidzas maijā. Maizītis SAB priekšnieka amatā tika apstiprināts 2013.gada 14.martā. Pienākumus viņš sāka pildīt tā paša gada 2.maijā. SAB direktoru ieceļ amatā uz pieciem gadiem. Kandidātu Satversmes aizsardzības biroja vadītāja amatam izvirza Nacionālā drošības padome, bet gala lēmumu par šo jautājumu pieņem Saeima.

Tehniski slimnīcām nevarētu pietrūkt valsts piešķirtais finansējums minimālā Ministru kabineta noteikumos noteiktā mediķu atalgojuma palielinājuma nodrošināšanai, aģentūrai LETA sacīja Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders. Viņš skaidroja, ka Nacionālais veselības dienests rūpīgi aprēķinājis, cik katrai slimnīcai nepieciešams, lai finansētu minimālās algas pieaugumu un nodrošinātu minimālo pieaugumu mediķu atalgojumam, savukārt, ja slimnīca izlēmusi veikt papildu atalgojuma palielinājumu, tas esot katras pašas slimnīcas jautājums. Līdzīgi esot gadījumā, ja slimnīca pieņēmusi lēmumu palielināt tehnisko darbinieku atalgojumu, jo valsts budžeta piešķirtie līdzekļi paredzēti ārstniecības personu atalgojuma palielināšanai. Šneiders arī norādīja, ka Nacionālais veselības dienests, aprēķinot ārstniecības iestādēm piešķiramo finansējumu, ņēmis vērā arī virsstundas, izmaiņas normālā pagarinātā darbalaikā un citus aspektus.

Jau vēstīts, ka Vidzemes slimnīcai personāla atalgojuma nodrošināšanai no saviem līdzekļiem nācies atvēlēt 300 tūkstoši eiro un Jēkabpils reģionālajai slimnīcai, lai nodrošinātu atalgojuma palielināšanu, nācies sastādīt savu budžetu ar deficītu.

Turpinām ziņas

Šorīt plkst.7 Daugavpils novērojumu stacijā, kas izvietota pilsētas nomalē pie Ruģeļu ūdenskrātuves, termometra stabiņš noslīdēja līdz -26,2 grādiem, liecina jaunākie dati no Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra. Tā ir zemākā gaisa temperatūra valstī kopš 2017.gada 7.janvāra, kad sals pastiprinājās līdz -31 grādam. Citviet meteocentra novērojumu tīklā gaisa temperatūra plkst.7 bija no -8,5 grādiem Kolkā līdz -22,0 grādiem Rūjienā. Jēkabpilī – 17 grādi. Līdz -20 grādiem gaisa temperatūra pazeminājusies ne tikai Latgalē un Vidzemē, bet arī daudzviet Kurzemē un Zemgalē.

Jēkabpils pilsētas pašvaldība noteikusi vietas, kur no aukstuma var patverties bezpajumtnieki.Pazeminoties gaisa temperatūrai līdz -10 un zemāk grādiem, iedzīvotāji, kuriem nav dzīvesvietas, visu diennakti aicināti uzturēties Zaļā ielā 9 Naktspatversmes telpās, Brīvības ielā 45 Sociālā dienesta 1. stāva vestibilā un Ģimenes atbalsta centrā Rīgas iela 237.

Aukstā laika dēļ skolēni vairākos Latvijas novados un pilsētās turpmākajās dienās un vēl jo vairāk nākamnedēļ drīkstēs neapmeklēt skolu. Ministru kabineta noteikumi paredz, ka izglītības iestādi neapmeklē bērni vecumā līdz 12 gadiem, ja gaisa temperatūra ir zemāka par-20 grādiem un bērni vecumā no 13 gadiem, ja gaisa temperatūra ir zemāka par -25 grādiem. Jau trešdienas rītā vietām Vidzemē temperatūra sasniedza -20 grādus. Līdzīgs sals dažviet gaidāms arī ceturtdienas rītā, bet piektdien varētu būt vēl zemāka gaisa temperatūra. Aukstuma vilnis Latvijā turpināsies arī nākamnedēļ, kad temperatūra noslīdēs zem -25 grādu atzīmes, bet vietām var būt aukstāks pat par -30 grādiem. Šādos apstākļos visa vecuma skolēni drīkst palikt mājās un uz skolu nedoties. Lēmumu par bērna došanos uz skolu vai palikšanu mājās pieņem vecāki, un vēlams ik rītu izvērtēt apstākļus, pirms pieņemt lēmumu, ņemot vērā gan gaisa temperatūru, gan to, cik ilgs laiks skolēnam jāpavada ārpus telpām ceļā uz skolu.

Un vēl

Vakar BK „Jēkabpils” „OlyBet” Latvijas Basketbola līgas spēles pēdējā ceturtdaļā nespēja apturēt BK „Betsafe/Liepāja” ofensīvu un piedzīvoja zaudējumu ar rezultātu 73:89. Sekmīgākais ar 17 punktiem un septiņām atlēkušajām bumbām jēkabpiliešu vidū bija Renārs Magone. Nākamreiz „lūši” cīņā dosies sestdien, 24. februārī, kad Jēkabpils sporta namā savā mājas laukumā uzņems BK „Jūrmala” komandu.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Eiropas savienība aizsardzības programmai divos gados atvēlē 500 miljonus eiro; Zemkopības ministrija aicina pieteikties konkursam Sējējs 2018; un Jēkabpils nevalstiskās organizācijas aicina piedalīties projektu atskaišu pasākumā.

Eiropas Parlamenta rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komiteja atbalstījusi Eiropas Savienības aizsardzības rūpniecības attīstības programmu. Nākamajā uz aiznākamajā gadā šim mērķim plānots piešķirt 500 miljonus eiro. Debatēs Eiroparlamenta deputāti norādīja, ka savienībai jāuzņemas lielāka atbildība par dalībvalstu aizsardzību. Atbalstītā programma ļaus stiprināt militārās rūpniecības konkurētspēju un veicinās inovācijas nozarē. Ziņotāja Fransuāza Grosete arī norādīja, ka minētie 500 miljoni eiro ir tikai daļa no nepieciešamās summas, un šim mērķim kopumā varētu tikt novirzīti 2,5 miljardi eiro.
Plānots, ka jau martā par programmu balsos EP. Pēc tam tiks uzsāktas oficiālas sarunas par programmu ar dalībvalstu atbildīgajām amatpersonam.

Kukuļņemšanas lietā pret Latvijas Bankas vadītāju Ilmāru Rimšēviču otra aizturētā persona ir uzņēmējs Māris Martinsons. To raidījumā "Tieša runa" apstiprināja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks Jēkabs Straume. Jau vēstīts, ka Rimšēvičs tiek turēts aizdomās KNAB izmeklētā kriminālprocesā pēc Krimināllikuma 320.panta 4.daļas par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu lielā apmērā. Kukuļa apmērs šajā lietā ir vismaz 100 000 eiro. Par iespējamo nozieguma atbalstīšanu aizturēts un vēlāk atbrīvots Martinsons. Uzņēmējam piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. KNAB paziņojis, ka šī krimināllieta nav saistīta ar kredītiestādēm, kas patlaban darbojas Latvijā, nedz ar ASV Finanšu ministrijas paziņojumiem par "ABLV Bank" darbību, nedz arī ar potenciālo tiesvedību starp Latvijas valsti un "Norvik" banku. Netieši noprotams, ka lieta varētu būt saistīta ar "Trasta komercbanku", ko gan KNAB, gan Rimševiča puse nedz noliedz, nedz apstiprina.

Turpinām ziņas

Zemkopības ministrija aicina lauku uzņēmējus, jaunos zemniekus, kā arī ģimenes laukos pieteikties konkursam "Sējējs 2018". Izvirzīt pretendentus konkursam aicinātas ne tikai pašvaldības, lauksaimnieku un pārtikas ražotāju nevalstiskās organizācijas, bet arī lauku attīstības konsultanti. Konkursa dalībniekus šogad vērtēs septiņās nominācijās un tiks pasniegta arī balva par mūža ieguldījumu lauksaimniecībā. Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs uzsvēra, ka šogad konkurss "Sējējs" ir sevišķi īpašs, jo notiks 25. reizi un šis ir gads, kad tiek svinēta Latvijas simtgade. Dalībnieki konkursā "Sējējs 2018" tiks vērtēti nominācijās "Gada lauku saimniecība", kurā vērtēs augkopības, piena un gaļas ražošanas saimniecības, "Gada uzņēmums pārtikas ražošanā", "Ģimene lauku sētā", "Jaunais veiksmīgais zemnieks", kā arī "Gada veiksmīgākā kopdarbība". Pieteikumi dalībai sajās nominācijās jāiesniedz Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra konsultāciju birojos. Lauku atbalsta dienesta reģionālajās lauksaimniecības pārvaldēs, vai Lauku atbalsta dienesta Centrālajā aparātā Klientu apkalpošanas daļā, Rīgā līdz 2018. gada 10. maijam.

Pļaviņu novada pašvaldība ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu rekonstruēs Rīgas ielu Pļaviņās, kas kopumā izmaksās 2 miljoni 336 tūkstoši 552 eiro. Īstenojot projektu "Pļaviņu pilsētas vides sakārtošana uzņēmējdarbības veicināšanai", plānots pārbūvēt Rīgas ielu teju divu kilometru garumā, no apdzīvotas vietas zīmes "Pļaviņas" līdz Raiņa ielai 5 virzienā no Rīgas, kā arī ēku Rīgas ielā 19. Ēkas pārbūve ieplānota, lai to nākotnē piedāvātu izmantošanai uzņēmējdarbības vajadzībām, jo projekta mērķis ir palielināt privāto investīciju apjomu Pļaviņu novada teritorijā un veikt ieguldījumus uzņēmējdarbības attīstībai. Rīgas ielas pārbūvi plānots sākt jau šogad, jo tās tehniskais stāvoklis jau daudzus gadus bijis aktuāls jautājums. Tā kā Pļaviņu centrālā iela atšķirībā no citu pilsētu galvenajām ielām nav tranzīta ceļš, valsts atbalsts tās sakārtošanai nav pieejams. Pašlaik pašvaldība izsludinājusi iepirkumu par objektu pārbūvi. Pretendentiem pieteikumi jāiesniedz līdz 14.martam.

Un vēl

9.martā plkst. 15.00 Jēkabpils pilsētas pašvaldībā, domes sēžu zālē (2.st) notiks NVO 2017.gada projektu atskaišu pasākums. Tajā aicinātas piedalīties nevalstiskās organizācijas, kuras pagājušajā gadā saņēma pašvaldības finansējumu Jēkabpils pilsētas pašvaldības izsludinātajos NVO projektu konkursos. Dalībniekiem lūgums sagatavot projekta īsu prezentāciju (aptuveni 5-7 minūtes), kurā vēlams atspoguļot projekta mērķi, gaitu un sasniegtos rezultātus. NVO projektu atskaišu pasākumu aicināti apmeklēt arī domes deputāti, nevalstisko organizāciju pārstāvji un ikviens interesents

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Saeimas opozīcija kritizē Māra Kučinska valdības darbu; Plāo ļaut pašvaldības policijai sākt administratīvā pārkāpuma procesu par pārkāpumiem alkoholisko dzērienu aprites jomā; un Fotogrāfi aicināti pieteikties starptautiskajai vasaras fotogrfijas skolai.

Latvijas tautsaimniecībā tiek nodrošināta makroekonomiskā stabilitāte un nav novērojamas labi zināmās ekonomikas pārkaršanas pazīmes, šodien uzrunā Saeimai pauda Ministru prezidents Māris Kučinskis. Premjers, runājot par valdības paveikto, sacīja: "Lai neizklausītos lielīgs, teikšu ļoti pieticīgi - daudzas lietas ir izdevušās". Pēc dažu gadu stagnācijas perioda, Latvijas tautsaimniecība ir sākusi strauji augt un provizoriskais iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums 2017.gadā sasniedza 4,5% - tādējādi ir pārsniegts līdz šim vēsturiski augstākais pieauguma līmenis, kuru Latvija sasniedza 2007.gadā, klāstīja valdības vadītājs. Tomēr atšķirībā no pirmskrīzes gada, šoreiz Latvijas tautsaimniecībā tiekot nodrošināta makroekonomiskā stabilitāte.

Tikmēr Māra Kučinska vadītā Ministru kabineta darbs ikgadējā valdības darba vērtējumā Saeimā šodien izpelnījās Saeimas opozīcijas deputātu kritiku. Tā izskanēja par dažādām lietām – sākot no problēmām nodokļu reformā un beidzot ar pēdējās dienās piedzīvotajām likstām finanšu sektorā. Opozīcija valdībai pārmeta gan nepietiekamu banku uzraudzību, gan to, ka amatpersonas nepietiekami aktīvi risina pašreizējās problēmas finanšu sektorā. Tika arī izteikts viedoklis, ka pēc neveiksmēm e-veselības sistēmas ieviešanā, pasažieru vilcienu modernizācijā, ēnu ekonomikas apkarošanā, ceļu infrastruktūras sakārtošanā un visbeidzot - starptautisku skandālu finašu sektorā, Mārim Kučinskim ir jāatkāpjas.

Turpinām ziņas

“ABLV Bank” ir vērsusies prokuratūrā, Satversmes aizsardzības birojā, kā arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) ar iesniegumu pārbaudīt publiski neatklātu amatpersonu rīcību, kuras banku, iespējams, esot nomelnojušas. Banka ir nemierā ar ASV Finaņšu ministrijas ziņojumā minēto, ka tā it kā esot iesaistīta amatpersonu kukuļošanā. Taču ārvalstu institūcijas esot, iespējams, Latvijas amatpersonu maldinātas. Darbu “ABLV Bank” ir atstājis tās valdes loceklis un atbilstības direktors Aleksandrs Pāže, kas bankā strādājis vairāk nekā 15 gadus un viņa uzdevums bija pārmaiņu vadība un dažādi kontroles procesi. Tāpēc ASV Finanšu ministrijas ziņojums bijis šoks ne tikai bankai, bet arī viņam.

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz pašvaldības policijai atļaut sākt administratīvā pārkāpuma procesu par vairākiem alkoholisko dzērienu aprites noteikumu pārkāpumiem. Paredzēts, ka pašvaldības policija varēs sākt administratīvā pārkāpuma procesu par spirta aprites noteikumu pārkāpšanu, bet administratīvā pārkāpuma lietas sagatavošana izskatīšanai, administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšana un lēmuma pieņemšana būs Valsts policijas kompetencē.

Un vēl

Šovasar Latvijā jau divpadsmito gadu pulcēsies mākslinieki un fotogrāfijas interesenti no visas pasaules, lai piedalītos starptautiski atzītu fotogrāfu meistardarbnīcās, veidotu jaunus kontaktus un iedziļinātos medija aktualitātēs. Starptautiskā fotogrāfijas vasaras skola norisināsies no 28. jūlija līdz 5. augustam Pelču pilī pie Kuldīgas. Starptautiskās Fotogrāfijas vasaras skolas dalībnieki deviņu dienu garumā fotogrāfijas profesionāļu vadībā intensīvi veidos projektus noslēguma izstādei – fotogrāfiju sērijas, grāmatas, multimediju darbus un instalācijas. Plašāku informāciju par pieteikšanos, kā arī meistarklašu detalizētus aprakstus meklējiet: ej.uz/issp2018

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils salonveikals Mimoza iegūst galveno balvu konkursā Latvijas labākais tirgotājs 2017"; Latvijas iedzīvotāji piesardzīgi vērtē Vides un reģionālās attīstības ministrijas ieceri ieviest jaunu atkritumu šķirošanas sistēmu; un Dienas garums jau pārsniedz desmit stundas.

Konkursa "Latvijas labākais tirgotājs 2017" galvenās balvas saņēmēju vidū šogad ir lielveikalu "Sky" īpašniece SIA "Skai Baltija" un specializētā alkoholisko dzērienu tirgotāja "Eirovīns" īpašniece SIA "Eliots". Minētie uzņēmumi bija starp 12 galvenās balvas ieguvējiem. Galvenās balva piešķirta Jēkabpilī esošā salonveikala "Mimoza" īpašniece SIA "Mimoza". Konkursa finālā no 124 objektiem tika izvirzīti 52. Konkursa finālistu vidū bija 17 tirdzniecības vietas, 20 ēdināšanas objekti, astoņas aptiekas, divas viesu mājas un viesnīcas, četras degvielas uzpildes stacijas un viens lauku tūrisma objekts.Vērtējot pēc kopējā konkursa dalībnieku saņemto punktu skaita, šogad galvenās balvas saņēmēju skaits ir 12, par uzvarētājiem atzīti 15 uzņēmumi, laureāta diplomus izpelnījās 17 un dalībnieka diplomu saņēma astoņi konkursa finālisti.

Jēkabpils pilsētas pašvaldība noteikusi vietas, kur no aukstuma var patverties bezpajumtnieki.Pazeminoties gaisa temperatūrai līdz -10 un zemāk grādiem, iedzīvotāji, kuriem nav dzīvesvietas, visu diennakti aicināti uzturēties Zaļā ielā 9 Naktspatversmes telpās, Brīvības ielā 45 Sociālā dienesta 1. stāva vestibilā un Ģimenes atbalsta centrā Rīgas iela 237.

Aukstā laika dēļ skolēni vairākos Latvijas novados un pilsētās turpmākajās dienās un vēl jo vairāk nākamnedēļ drīkstēs neapmeklēt skolu. Ministru kabineta noteikumi paredz, ka izglītības iestādi neapmeklē bērni vecumā līdz 12 gadiem, ja gaisa temperatūra ir zemāka par-20 grādiem un bērni vecumā no 13 gadiem, ja gaisa temperatūra ir zemāka par -25 grādiem. Jau trešdienas rītā vietām Vidzemē temperatūra sasniedza -20 grādus. Līdzīgs sals dažviet bija arī ceturtdienas rītā, bet piektdien varētu būt vēl zemāka gaisa temperatūra. Aukstuma vilnis Latvijā turpināsies arī nākamnedēļ, kad temperatūra noslīdēs zem -25 grādu atzīmes, bet vietām var būt aukstāks pat par -30 grādiem. Šādos apstākļos visa vecuma skolēni drīkst palikt mājās un uz skolu nedoties. Lēmumu par bērna došanos uz skolu vai palikšanu mājās pieņem vecāki, un vēlams ik rītu izvērtēt apstākļus, pirms pieņemt lēmumu, ņemot vērā gan gaisa temperatūru, gan to, cik ilgs laiks skolēnam jāpavada ārpus telpām ceļā uz skolu.

Turpinām ziņas

Saeima šodien nolēma izskatīšanai komisijām nodot likuma "Par Latvijas Banku" grozījumus, kas paredz ierobežot Latvijas Bankas prezidenta amata pilnvaru termiņus. Likumprojekts paredz, ka viena un tā pati persona drīkst būt Latvijas Bankas prezidenta amatā ne vairāk kā divus pilnvaru termiņus pēc kārtas. Tāpat normatīvā akta projektā paredzēts samazināt amata pilnvaru termiņu. Saskaņā ar pašreizējo kārtību Latvijas Bankas prezidentu, viņa vietnieku un padomes locekļus ievēlē uz sešiem gadiem. Šo termiņu piedāvāts samazināt līdz pieciem gadiem. Tāpat paredzēts noteikt, ka par Latvijas Bankas prezidentu un viņa vietnieku var būt persona, kura ir kompetenta finanšu vadības jautājumos, kurai ir nevainojama reputācija un kurai ir vismaz piecu gadu darbības pieredze finanšu un kapitāla tirgus jomā un pieredze darbā starptautiskās finanšu institūcijās. Paredzēts noteikt arī: ja Latvijas Bankas prezidents, viņa vietnieks vai padomes loceklis ir aizdomās turētais vai apsūdzētais kriminālprocesā, viņa pilnvaras ir apturētas līdz brīdim, kad stājas spēkā tiesas spriedums attiecīgajā krimināllietā vai arī attiecīgā krimināllieta tiek izbeigta.

Latvijas iedzīvotāji piesardzīgi vērtē Vides un reģionālās attīstības ministrijas ieceri ieviest jaunu atkritumu šķirošanas sistēmu, un pilnībā to atbalsta vien 29% aptaujāto, liecina Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas un pētījumu centra SKDS janvārī veiktā aptauja. Liela daļa aptaujāto uz depozīta sistēmas ieviešanu raugās kritiski, jo nevēlas piedzīvot tās izraisīto cenu kāpumu, kas, kā lēš, katru depozīta sistēmā iekļautā dzēriena iepakojuma vienību sadārdzinās par 15 centiem. Depozīta sistēmas izraisīto cenu kāpumu, no kura, nododot tukšo dzērienu iepakojumu, atgūt varēs tikai desmit centus, nav gatavi segt aptuveni 60%. Iecienīto dzērienu cenu pieaugumu veikalu plauktos par pieņemamu biežāk uzskatījušas sievietes, kā arī lauku iedzīvotāji. Savukārt starp tiem, kuri neatbalsta cenu celšanos, lielākoties ir vīrieši, pilsētnieki un iedzīvotāji ar zemiem, vidēji zemiem un augstiem ienākumiem.

Un vēl

Lai gan sals šonedēļ pieņemas spēkā, tas nevar apturēt pavasara tuvošanos. Šonedēļ dienas gaišā laika ilgums jau pārsniedz 10 stundas. Rīgā saule lēca pulksten 7.36, un norietēs tikai 17.40. Pavasara sākums šogad gaidāms 20. martā pulksten 18.15. Jau ziņots, ka kalendārais pavasaris ir laika posms no 1.marta līdz 31.maijam. Astronomiskais pavasaris — ziemeļu puslodē iestājas brīdī, kad saule šķērso debess ekvatoru pavasara punktā. Diena ar nakti ir vienādā garumā un diena pamazām kļūs garāka par nakti. Katru gadu astronomiskā pavasara iestāšanās laiks nedaudz atšķiras laika skaitīšanas sistēmas dēļ. Meteoroloģiskais pavasaris — sākas, kad diennakts vidējā gaisa temperatūra ir stabili vienāda vai augstāka par 0 grādiem.

Atstājiet komentāru