2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 16.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 16.februārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņas pulksten:;Sodien Jēkabpilī norisināsies Arvīda Žilinksa VI Starptautiskais jauno vokālistu kunkurss; Jēkabpils jaunieši sarunu ciklā “Kāpiens”tiksies ar Sandu Brūnu; un No šodienas līdz svētdienai Jēkabpils agrobiznesa koledžā norisināsies Latvijas kausa 1.posma sacensības sporta tūrisma tehnikā „Jēkabpils kauss 2018”.

Šodien Arvīda Žilinska Jēkabpils mūzikas skolas kamerzālē norisināsies Arvīda Žilinksa VI Starptautiskais jauno vokālistu kunkurss. Pasākumu svinīgi atklās Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietniece sociālos jautājumos Līga Kļaviņa. Konkursa mērķis ir attīstīt un veicināt jauno vokālistu profesionālo izaugsmi, aktivizēt bērna balss dabīgo skanējumu, neizmantojot pastiprinošos līdzekļus, popularizēt akadēmisko dziedāšanu, saglabāt un popularizēt komponista Arvīda Žilinska mūzikas mantojumu un veidot jaunus kontaktus, kā arī veicināt pieredzes apmaiņu. Konkursa dalībnieki ir Mūzikas skolu profesionālās ievirzes audzēkņi vecumā no 6 – 15 gadiem. Konkursantiem ir jāizpilda obligātā un paša izvēlēta dziesma no Arvīda Žilinska repertuāra un savas valsts tautasdziesma a capella.

Šodien ir pēdējā diena, kad skolēni vecumā no 15 līdz 20 gadiem var pieteikties darbam vasaras brīvlaikā Jēkabpils pilsētas labiekārtošanas darbos. Nodarbinātības periods, līdzīgi kā citus gadus, būs vasaras brīvlaiks - no 1.jūnija līdz 31.augustam. Katrs skolēns drīkst strādāt vienu mēnesi, pēc paša izvēles - jūnijā, jūlijā vai augustā. Nodarbinātība tiks nodrošināta, ņemot vērā pieteikumu iesniegšanas secību. Primāri darbavietas tiks nodrošinātas skolēniem, kuru ģimenes atbilst sociālās palīdzības saņemšanas kritērijiem (trūcīgas, maznodrošinātas, daudzbērnu ģimenes). Pieteikties darbam var pašvaldības Vienas pieturas aģentūrā.

Turpinām ziņas

Jēkabpils Tautas nama šodien piecos pēcpusdienā Kamerzālē notiks sarunu cikls jauniešiem “Kāpiens”- tikšanās ar “Ghetto Games” pasākumu organizatori Sandu Brūnu. Pasākums ir bez ieejas maksas. Jau ziņots, ka Jēkabpils jauniešu klubs “13. pirmdiena” sadarbībā ar Jēkabpils pilsētas pašvaldību līdz pat 2018. gada beigām, par godu Latvijas simtgadei, organizē sarunu ciklu “Kāpiens”. Sarunu cikla mērķis ir jauniešiem neformālā gaisotnē iepazīt radošas un iedvesmojošas personības Latvijā un Jēkabpilī, kā arī uzzināt dažādu profesiju aizkulises.

Šodien pulksten sešos vakarā Aizkraukles kultūras nama vestibilā tiks atklāta izstāde "Divreiz rakstīta grāmata", kas ir veltīta latviešu rakstnieka Andreja Upīša piemiņai. Izstādi veidojis Upīša memoriālais muzejs un dizaina birojs "H2E". Jau ziņots, ka Upīts sarakstīja 21 romānu, desmit noveļu krājumus, divus dzejas krājumus, 30 lugas un dažus garstāstus, taču tieši romāns "Zaļā zeme" vairāku apstākļu dēļ kļūst ne tikai par autora pazīstamāko darbu, bet arī paša rakstnieka vērtējumā nozīmīgāko artavu. Izstāde būs apskatāma līdz 31.maijam. Ieeja bez maksas.

Un vēl

No šodienas līdz svētdienai Jēkabpils agrobiznesa koledžā biedrība "Daugavas Pārupieši" sadarbībā ar sporta klubu "Mustangs" organizē Latvijas kausa 1.posma sacensības sporta tūrisma tehnikā „Jēkabpils kauss 2018”. sacensību mērķis ir popularizēt sporta tūrismu kā veselīgu un sportisku dzīvesveidu, attīstīt un saglabāt sporta tūrisma tradīcijas Latvijā un noskaidrot labākās komandas sporta tūrisma iemaņu apguvē. Sacensībās piedalīsies bērni, jaunieši un pieaugušie piecās vecuma grupās.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Vakar apcietināts bijušais Salas novada reorganizētā bērnunama "Līkumi" vadītājs Juris Boķis; Vairāk nekā uz pusi samazinājies Latvijas robežu nelikumīgi šķērsojušo personu skaits;
un Uz Izglītības un zinātnes ministrijas sienas kāds uzkrāsojis uzrakstu krievu valodā "Skolām būt!

Ceturtdienas agrā rītā policija aizturējusi, bet jau pēcpusdienā tiesa apcietinājusi no amata atstādināto Salas novada reorganizētā bērnunama "Līkumi" bijušo vadītāju Juri Boķi, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma". Izmeklētāji esot secinājuši, ka Boķa rīcībā saskatāma pretdarbība, kas varētu kaitēt patiesības noskaidrošanai kriminālprocesā. Apcietinājums Boķim piemērots kā drošības līdzeklis uz izmeklēšanas laiku. Kā "Panorāmai" skaidroja Zemgales tiesas apgabala prokurors Aivars Egle, "izmeklēšanas laikā iegūti pietiekami pierādījumi, ka aizdomās turētais Juris Boķis veic pretdarbību kriminālprocesa mērķu sasniegšanai, tas traucē pirmstiesas kriminālprocesu". Tiesas sēde gan notikusi bez paša Boķa piedalīšanās, jo viņam policijas iecirknī pēkšņi radušās veselības problēmas, tāpēc aizturētais nogādāts Jelgavas slimnīcā, kur viņam norīkota apsardze. Boķa aizstāve Dace Ozoliņa gan pauda apņēmību tiesas lēmumu par klienta apcietināšanu pārsūdzēt, kad būs iepazinusies ar pilnu tā tekstu. Pieņemto lēmumu ir iespējams pārsūdzēt, taču, ja tiesa to negrozīs, Boķim apcietinājumā būs jāpaliek līdz brīdim, kad izmeklēšanas tiesnesis lēmumu pārskatīs, kas varētu ilgt apmēram divi mēneši. Iespējams, tuvākajā laikā apcietinātais bērnunama direktors no Jelgavas slimnīcas varētu tikt pārvests uz Olaines cietuma slimnīcu, vēstīja "Panorāma".

Kā ziņots, Boķis tiek turēts aizdomās par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, izmantojot vardarbību bijušajā bērnunamā "Līkumi" Salas novadā, kā arī par valsts amatpersonas bezdarbību. Vairāk nekā divus gadus kriminālprocesā nenotika nekāda virzība, līdz to no Jēkabpils policijas iecirkņa pārņēma Valsts policijas Zemgales rajona pārvalde Jelgavā. Bērnunams "Līkumi", kuru vadīja Boķis, tagad ir reorganizēts un kļuvis par ģimenes atbalsta centru "Saulstari". Janvāra beigās Salas novada domes ārkārtas sēdē Boķi atstādināja no amata. Kamēr ģimenes atbalsta centram nav izraudzīts jauns vadītājs, šos pienākumus pilda centra sociālā pedagoģe Santa Bormane.

Citas ziņas

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība un Latvijas Slimnīcu biedrība kopumā apmierināti ar mediķu atalgojuma pieaugumu, tomēr nobažījušies par turpmāku finansējuma pieaugumu. Kā sacīja arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris, ārstniecības iestāžu sniegtā informācija liecinot, ka ārstiem un medicīnas māsām atalgojums vidēji pieaudzis par apmēram 200 eiro, tomēr šis pieaugums katram no mediķim ir atšķirīgs, ņemot vērā, ka atšķiras nostrādāto stundu apmērs, diennakts dežūru skaits un citi faktori. Tāpat Keris teica, ka neviena ārstniecības persona līdz šim nav vērsusies arodbiedrībā ar pretenzijām par savu saņemto atalgojumu, tāpēc ar "piesardzīgu optimismu" varot teikt, ka plānotais ir sasniegts. Keris tomēr ir nobažījies par turpmāku finansējuma pieaugumu, lai arī 2019. un 2020.gadā mediķu atalgojumu varētu turpināt palielināt. Arodbiedrība ir gatava sarunām par turpmāku mediķu atalgojuma palielināšanu, tomēr, vai mediķu atalgojuma pieaugums ir pirmsvēlēšanu kampaņa vai vēlme mainīt situāciju, parādīšot valdības tālāka rīcība.

Pagājušā gadā patvērumu Latvijā pieprasījuši 202 ārvalstnieki, kas ir par 32 vairāk nekā gadu iepriekš, liecina Valsts robežsardzes informācija. Šajā patvēruma pieprasītāju skaitā gan neietilpst tās personas, kuras Latvija uzņem Eiropas Savienības patvēruma meklētāju pārvietošanas programmā. Latvija pirms pāris gadiem šajā programmā piekrita kopumā no Grieķijas, Itālijas un Turcijas pārvietot 531 personu. Līdz šim Latvija uzņēmusi 374 personas. Pēc patvēruma pieprasīšanas Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde lemj, vai patvēruma pieprasītājam piešķirt bēgļa vai alternatīvo statusu. Valsts robežsardzes informācija arī liecina, ka pagājušā gadā būtiski samazinājies valsts robežu nelikumīgi šķērsojušo personu skaits, taču palielinājies patvērumu meklētāju skaits. Ja 2016.gadā par valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu aizturētas 423 personas, no kurām lielākā daļa Latvijā iekļuva caur "zaļo" robežu, tad pērn aizturēti vien 178 pārkāpēji.

Un vēl

Šonedēļ uz Izglītības un zinātnes ministrijas sienas kāds uzkrāsojis uzrakstu krievu valodā "Skolām būt!", novērojusi aģentūra LETA. Aptuveni metru platais uzraksts krievu valodā "rotā" ministrijas sienu Smilšu ielas pusē.
Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis par notikušo aģentūrai LETA atjokojis, ka "tiešām - skolām būt!". Jau ziņots, ka Izglītības likuma un Vispārējās izglītības likuma grozījumi paredz no 2019.gada 1.septembra vispārējās izglītības iestādēs sākt pakāpenisku pāreju uz mācībām latviešu valodā.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Lietuva šodien svin valsts simtgadi, un Altaujā secināts, ka ceturtā daļa Latvijas iedzīvotāju vismaz reizi mēnesī iepērkas internetā.
Lietuva šodien svin Valsts atjaunošanas dienu - simto gadskārtu, kopš pieņemts akts par neatkarības atjaunošanu, proklamējot Lietuvas Republiku. 1918.gada 16.februārī Lietuvas nacionālās atmodas tēva Jona Basanaviča vadītā Lietuvas Padome Viļņā parakstīja dokumentu, kurā pasludināja, ka Lietuva atjauno neatkarīgu, uz demokrātiskiem pamatiem balstītu valsti ar galvaspilsētu Viļņā un norobežojas no visām valstiskajām saitēm, kādas tai jebkad bijušas ar citām tautām. ta agrumā Lietuvas valsts vadītāji Viļņas Rasu kapsētā godinās Neatkarības akta parakstītāju piemiņu un galvaspilsētā sāksies jau par tradīciju kļuvušais jauniešu gājiens "Pa Lietuvas valsts ceļu". Lietuvas simtgades svinībās piedalās arī Latvijas valsts prezidents Raimonds Vēnonis.

Pēdējā laikā Eiropas Komisija arvien lielāku uzmanību pievērt pārtikas zudumiem. Eiropas komisija pieņēmusi jaunu ekonomikas paketi, kas palīdzētu Eiropas uzņēmumiem un patērētājiem izmantot Eiropas pārtikas resursus ilgtspējīgā veidā. Tās būtība ir produktu dzīves cikla prātīga noslēgšana, paredzot to pārstrādi vai atkārtotu izmantošanu, kā arī samazināt atkritumu radīšanu un paplašināt to savākšanu. Galvenais uzdevums ir samazināt enerģijas patēriņu un CO2 emisiju.. To atbalstīs ar Eiropas struktūrfondu līdzekļiem līdz 5,5 miljardu eiro apmērā. Šobrīd aptuveni 70% no pārtikas atkritumiem rodas mājsaimniecībā un tirdzniecībā, atlikušie 30% - ražošanā un pārstrādē. Izveidota ES platforma pārtikas produktu zudumu un pārtikas atkritumu jomā, lai samazinātos to daudzums. Tās uzdevums ir atbalstīt visus tirgus dalībniekus un patērētājus ar labās prakses piemēriem un noteikt pasākumus pārtikas izšķērdēšanas novēršanai. Kopumā pārtikas atkritumi rada 143 miljardus eiro lielus zaudējumus.

Turpinām ziņas

Šodien Jēkabpils rajona tiesa turpina skatīt krimināllietu, kurā kāda persona apsūdzēta par sevišķi cietsirdīgu slepkavību mantkārīgā nolūkā. Jau ziņots, ka apsūdzētais, pie kura dzīvoja noslepkavotā persona, vēlējies izvairīties no turpmākiem materiāliem sadzīves izdevumiem, tādēļ nolēmis veikt noziedzīgo nodarījumu. Dzīvības atņemšanas procesā, nolūkā sagādāt cietušajam fiziskas ciešanas, apsūdzētais rīkojies ar sevišķu cietsirdību, uzskata izmeklētāji. Asūdzētajam draud mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšanu uz laiku no 10 līdz 20 gadiem.

Lielbritānija vakar apsūdzējusi Krieviju par pērn sarīkoto kiberuzbrukumu, kurš skāra daudzus uzņēmumus Eiropā. Tā savā paziņojumā uzsvērusi, ka uzbrukums galvenokārt bija koncentrēts uz Ukrainu, no kuras tas savukārt izplatījies uz citiem uzņēmumiem visā pasaulē.Lielbritānijas valdība uzskata, ka 2017.gada vasarā pastrādātajā uzbrukumā vainojama Krievija, kas to sarīkojusi ar bruņoto spēku atbalstu Maskava apsūdzības kategoriski noraidījusi.

Un vēl
Pērn 26% Latvijas iedzīvotāju vismaz reizi mēnesī iepirkušies internetā, liecina mazumtirdzniecības konferences "RetailRiga 2018" sadarbībā ar pētījumu kompāniju "Kantar TNS" veiktā aptauja. Savukārt 78% Latvijas iedzīvotāju aizvadītajā gadā vismaz reizi dienā lietojuši internetu. Atbilstoši aptaujas datiem, ar katru gadu pieaug Latvijas iedzīvotāju īpatsvars, kuri internetu izmanto kā informācijas ieguves avotu pirms preču vai pakalpojumu iegādes. Piemēram, 2017.gadā vismaz vienu reizi dienā informāciju par interesējošo preci vai pakalpojumu meklēja 18% iedzīvotāju, savukārt 2016.gadā – 17%,bet 2015.gadā – 15% iedzīvotāju. Līdzīgi kā 2016.gadā, arī pērn internetā biežāk pirktās preces ir biļetes uz pasākumiem, apģērbs, apavi, sadzīves tehnika, preces mājokļa labiekārtošanai, skaistumkopšanas produkti un dažādi pakalpojumi.

Radio1 ziņs pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Latvijas atbildīgās iestādes veiks pārbaudi par ASV paziņojumu, kurā ABLV Banka apsūdzēta kukuļdošanas izmantošanā; Mediķu algu pieauguma nodrošināšanai Jēkabpils slimnīcai nāksies sastādīt budžetu ar deficītu; un Instagram pak/laujas Krievijas interneta cenzūras prasībām.

Latvijas atbildīgās iestādes veiks pārbaudi par Amerikas Savienoto Valstu Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla FinCEN paziņojumu, kurā ABLV Bank apsūdzēta kukuļdošanas izmantošanā, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs informē, ka pārbaude notiks cieši sadarbojoties ar ASV, lai pilnībā noskaidrotu lietas apstākļus un atbilstoši rīkotos. Rinkēvičs norāda, ka neatkarīgi no kāda konkrēta gadījuma Latvijas valdības nostāja ir allaž bijusi principiāla, proti, cīņa pret noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, terorisma finansēšanu un masveida iznīcināšanas ieroču izgatavošanas, glabāšanas, pārvietošanas, lietošanas un izplatīšanas finansēšanu ir starptautiskā miera un drošības apdraudējuma jautājums. Viņš arī vērsa uzmanību, ka jebkādi gadījumi, kad Latvijas finanšu sistēma tiek izmantota prettiesiskām un starptautiskos standartus vai sankciju režīmu pārkāpjošām vai apejošām darbībām, ir nepieļaujami.

Jau ziņots, ka FinCEN plāno noteikt sankcijas ABLV Bank par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā.

Kredītu reģistrā pagājušā gada beigās bija ziņas par 721 tūkstoti 100 personām ar spēkā esošām saistībām, kas ir par 0,7% vairāk nekā 2016.gada beigās, noskaidrots Latvijas Bankā, kas reģistru izveidojusi. No reģistra izveides līdz 2017.gada beigām Kredītu reģistrā kopumā iekļautas ziņas par 4,59 miljoniem saistību. No reģistrā iekļautajām spēkā esošajām saistībām lielākais saistību skaita īpatsvars pagājušā gada beigās bija patēriņa kredītiem (43,3%) un norēķinu karšu kredītiem (27,9%), bet, raugoties no šo saistību atlikuma apmēra, patēriņa kredīti un norēķinu karšu kredīti veidoja attiecīgi 3,4% un 1% no kopējā saistību faktiskā atlikuma kopsummas 2017.gada beigās. Pēc katra kalendārā ceturkšņa beigām Kredītu reģistra dalībnieki reģistrā iekļauj ziņas par spēkā esošo saistību atlikumu kalendārā ceturkšņa beigās.

Turpinām ziņas

Mediķu darba algu pieauguma nodrošināšanai Jēkabpils reģionālajai slimnīcai nācies sastādīt savu budžetu ar deficītu. Šādi slimnīcas vadībai nācies rīkoties, jo līgumi nebūt nav "tik rožaini" kā tika cerēts un arī pakalpojumu tarifi nav tik paaugstināti. Slimnīcas direktors Ivars Zvīris aģentūrai LETA norādījis:"It kā nauda ir klāt, bet pacientu skaits ir ievērojami mazāks nekā pērn. Līdz ar to līgumu summa ir mazāka un to pieaugumu nodrošināt ir visai problemātiski." Pēc slimnīcas vadītāja domām faktiski ir jārunā par diviem pieaugumiem. Viens ir likmes pieaugums un otrs ir kopējās darba samaksas pieaugums, kas izriet no tā, ka šī likme "apaug" ar stāža piemaksām, kaitīguma procentiem, nakts stundu un citām piemaksām. Arī izmaiņas slimnīcu finansēšanas noteikumos notikušas tā, ka tā pati bāzes gultas dienas cena par tām pašām programmām Universitātes slimnīcām ir krietni lielāka nekā reģionālajām slimnīcām. Līdz ar to arī līgumi šīm slimnīcām ir labāki un naudas summas - lielākas, norāda ārstniecības iestādes vadītājs. Jau vēstīts, ka Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība un Latvijas Slimnīcu biedrība kopumā apmierināti ar mediķu atalgojuma pieaugumu, tomēr nobažījušies par turpmāku finansējuma pieaugumu.

Rīt, 17.februārī,no pulksten 12 līdz 15, Jēkabpilī, Vecpilsētas laukumā, tiks pavadīta ziema un svinēta Masļeņica. Pasākumā uzstāsies vokālie un deju ansambļi "Rodņik", "Zaviruha", "Javir" un studija "Inda". Masļeņica ir viens no skanīgākajiem, jautrākajiem un "garšīgākajiem" slāvu tautas svētkiem, kuri tiek svinēti kopš seniem laikiem. Ir zināms, ka Masļeņicu svinēja vēl pirms kristīgās ticības ienākšanas. Tajos laikos to atzīmēja pavasara saulgriežos. Galvenais mērķis Masļeņicas svinēšanā bija pielabināt dabu, lai tā dotu bagātīgu ražu. Ar pareizticības atnākšanu Masļeņicas svinēšana izvērsās vēl plašāk. Viena no galvenajām Masļeņicas tradīcijām ir arī pankūku cepšana, ciemos iešana un līksmošanās, bet svētku kulminācija ir Masļeņicas izbāžņa sadedzināšana. Arī sestdien vecpilsētas laukumā visi pasākuma dalībnieki tiks cienāti ar pankūkām un karstu tēju, bet pasākuma noslēgumā būs Masleņicas kulminācija -simboliskās lelles jeb izbāžņa dedzināšana.

Jēkabpils pilsētas pašvaldība informē, ka saistība ar masļeņicas svinēšanu sestdien no pulksten sešiem rītā līdz trijiem dienā transporta kustībai būs slēgts vecpilsētas laukums.

Un vēl

Krievijas prezidenta vēlēšanu gaisotnē sociālais tīkls Instagram izpildījis Krievijas interneta cenzūras iestādes prasību un valsts teritorijā ir liedzis piekļuvi ierakstiem, kas saistīti ar pārmetumiem augsta līmeņa korupcijā, ko paudis krievu opozicionārs Aleksejs Navaļnijs. Britu raidsabiedrība BBC vēsta, ka šonedēļ līdzīga prasība izvirzīta arī video koplietošanas vietnei YouTube, taču tā nav pakļāvusies cenzora prasībai trešdienas, 15.februāra, laikā liegt piekļuvi vairākiem video materiāliem. Iestāde centusies nepieļaut, ka iedzīvotāji skatās pagājušajā nedēļā Navaļnija Pretkorupcijas fonda pulicētu YouTube video, kur pausts, ka tajā ir redzams krievu miljardieris Oļegs Deripaska un Krievijas premjerministra vietnieks Sergejs Prikhodko brīdī, kad tie tiekas uz kādas jahtas.

Radio1 Dienas ziņu apskats pulksten 17.00-18.00
Dienas ziņu apskatā klausieties:Latvija sveic Lietuvu simtgadē un vēl turēties kopā; Apcietinātais un atstādinātais Salas novada reorganizētā bērnunama "Līkumi" vadītājs Juris Boķis šodien pārvests uz Olaines cietuma slimnīcu; un Sinoptiķi prognozē, ka brīvdienās būs apmācies un snigs.

Jaunās tūkstošgades izaicinājumi liek latviešiem un lietuviešiem turēties cieši kopā, apsveikumā Lietuvai valsts neatkarības atjaunošanas simtgadē šodien sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Viņš uzsvēra, ka Latviju un Lietuvu vieno ne tikai pagātne, bet arī kopīgs nākotnes redzējums - kopīga atbildība par notiekošo Baltijā, Eiropā un visā pasaulē. Mūs saista vēlme būt brīviem un veidot pašiem savas, brīvas un neatkarīgas valstis. Viņaprāt, viena no "skaistākajām pieturām šajā ceļā" ir atbildība par abu valstu kopīgo un pasaulē vienīgo baltu tautu kultūras mantojumu, kas ikgadēji simboliski tiek apliecināts Baltu vienības dienā.

Apcietinātais un atstādinātais Salas novada reorganizētā bērnunama "Līkumi" vadītājs Juris Boķis ir pārvests uz Olaines cietuma slimnīcu, ziņo aģentūra LETA. Boķa stāvoklis ir stabilizēts, taču viņam vēl nepieciešama mediķu aprūpe. Tāpēc viņš šodien pārvests uz Olaini. Bijušā bērnunama "Līkumi" vadītājam ir problēmas ar sirdi. Jau vēstīts, ka vakar agrā rītā policija Boķi aizturējusi, bet jau pēcpusdienā tiesa viņu apcietinājusi. Kā ziņots, Boķis tiek turēts aizdomās par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, izmantojot vardarbību bijušajā bērnunamā "Līkumi" Salas novadā, kā arī par valsts amatpersonas bezdarbību. Vairāk nekā divus gadus kriminālprocesā nenotika nekāda virzība, līdz to no Jēkabpils policijas iecirkņa pārņēma Valsts policijas Zemgales rajona pārvalde Jelgavā. Bērnunams "Līkumi", kuru vadīja Boķis, tagad ir reorganizēts un kļuvis par ģimenes atbalsta centru "Saulstari". Janvāra beigās Salas novada domes ārkārtas sēdē Boķi atstādināja no amata. Kamēr ģimenes atbalsta centram nav izraudzīts jauns vadītājs, šos pienākumus pildīs centra sociālā pedagoģe Santa Bormane.

Trpinām ziņas

Mediķu darba algu pieauguma nodrošināšanai Jēkabpils reģionālajai slimnīcai nācies sastādīt savu budžetu ar deficītu. Šādi slimnīcas vadībai nācies rīkoties, jo līgumi nebūt nav "tik rožaini" kā tika cerēts un arī pakalpojumu tarifi nav tik paaugstināti. Slimnīcas direktors Ivars Zvīris aģentūrai LETA norādījis:"It kā nauda ir klāt, bet pacientu skaits ir ievērojami mazāks nekā pērn. Līdz ar to līgumu summa ir mazāka un to pieaugumu nodrošināt ir visai problemātiski." Pēc slimnīcas vadītāja domām faktiski ir jārunā par diviem pieaugumiem. Viens ir likmes pieaugums un otrs ir kopējās darba samaksas pieaugums, kas izriet no tā, ka šī likme "apaug" ar stāža piemaksām, kaitīguma procentiem, nakts stundu un citām piemaksām. Arī izmaiņas slimnīcu finansēšanas noteikumos notikušas tā, ka tā pati bāzes gultas dienas cena par tām pašām programmām Universitātes slimnīcām ir krietni lielāka nekā reģionālajām slimnīcām. Līdz ar to arī līgumi šīm slimnīcām ir labāki un naudas summas - lielākas, norāda ārstniecības iestādes vadītājs.

Rīt, 17.februārī,no pulksten 12 līdz 15, Jēkabpilī, Vecpilsētas laukumā, tiks pavadīta ziema un svinēta Masļeņica. Pasākumā uzstāsies vokālie un deju ansambļi "Rodņik", "Zaviruha", "Javir" un studija "Inda". Masļeņica ir viens no skanīgākajiem, jautrākajiem un "garšīgākajiem" slāvu tautas svētkiem, kuri tiek svinēti kopš seniem laikiem. Ir zināms, ka Masļeņicu svinēja vēl pirms kristīgās ticības ienākšanas. Tajos laikos to atzīmēja pavasara saulgriežos. Galvenais mērķis Masļeņicas svinēšanā bija pielabināt dabu, lai tā dotu bagātīgu ražu. Ar pareizticības atnākšanu Masļeņicas svinēšana izvērsās vēl plašāk. Viena no galvenajām Masļeņicas tradīcijām ir arī pankūku cepšana, ciemos iešana un līksmošanās, bet svētku kulminācija ir Masļeņicas izbāžņa sadedzināšana. Arī sestdien vecpilsētas laukumā visi pasākuma dalībnieki tiks cienāti ar pankūkām un karstu tēju, bet pasākuma noslēgumā būs Masleņicas kulminācija -simboliskās lelles jeb izbāžņa dedzināšana.

Jēkabpils pilsētas pašvaldība informē, ka saistība ar masļeņicas svinēšanu sestdien no pulksten sešiem rītā līdz trijiem dienā transporta kustībai būs slēgts vecpilsētas laukums.

Un vēl

Sinoptiķi norāda, ka brīvdienās ciklons turpinās šķērsot Latviju, tādēļ gaidāms mākoņains laiks, un tikai vietām debesis īslaicīgi skaidrosies. Daudzviet pa laikam gaidāms sniegs. Visvairāk sniega sagaidāms sestdienā – atsevišķos reģionos snigšana būs intensīva, kā rezultātā palielināsies sniega segas biezums. Svētdien saglabāsies līdzīgi laika apstākļi, tomēr snigs nedaudz mazāk. Turpinās pūst lēns līdz mērens dienvidaustrumu vējš, kas pakāpeniski iegriezīsies no ziemeļrietumiem, ziemeļiem. Nākamās nedēļas pirmajā pusē laika apstākļi nedaudz mainīsies. Sākotnēji gaidāms mākoņains laiks, un vietām arī mazliet uzsnigs, tomēr vēlāk nedēļas gaitā atmosfēras spiediens nedaudz paaugstināsies – nokrišņu būs krietni mazāk, kā arī debesis vairāk skaidrosies. Tomēr virs Latvijas atradīsies auksta gaisa masa, tādēļ termometra stabiņš naktīs nedēļas pirmajā pusē un vidū noslīdēs līdz -6…-12 grādiem, bet vietām, debesīm noskaidrojoties, iespējams arī krietni stiprāks sals.

Atstājiet komentāru