2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 9.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 9.februārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Jelgavā šodien darbu sāks starptautiskais ledus skulptūru festivāls-izstāde; Šodien pulksten septiņos vakarā Jēkabpils Tautas nama kamerzālē notiks Māras Grīnbergas piemiņai veltīts dziesmu vakars; un Šodien Līvānu novada kultūras centrā notiks svinīgā ceremonija Līvānu novada Gada balva kultūrā.

Šodien kultūras pilī "Ziemeļblāzma" norisināsies nozīmīgākais gada notikums medicīnas nozarē - "Gada balvas medicīnā 2017" pasniegšanas ceremonija. Šī balva ir paldies medicīnas speciālistiem par ieguldīto darbu, un to ik gadu februārī pasniedz Latvijas Ārstu biedrība. Gada balvas uzvarētājus nosaka Latvijas iedzīvotāji elektroniskā balsojumā. Šogad balsotāju aktivitāte bija īpaši augsta, kopumā tika saņemtas 12 tūkstoši 225 balsis. Čaklākie balsotāji kā allaž ir latgalieši, kas par saviem ārstiem un māsiņām balsojuši ar lielu entuziasmu. Tāpat neatpaliek rīdzinieki, jelgavnieki un jūrmalnieki. "Gada balvas medicīnā 2017" nominantu vidū ir arī farmaceite Ilze Vilciņa, kas strādā "Mēness aptiekā", Aizkrauklē. Šogad balva tiek pasniegta jau astoto reizi, un katras nominācijas uzvarētājs saņems galveno balvu - mākslinieka Armanda Jēkabsona veidotu statueti Dzīvības asnu, kas ir kā atgādinājums par dzīvības un veselības vienotību.

Jelgavā šodien darbu sāks starptautiskais ledus skulptūru festivāls-izstāde, kura laikā pilsētā noteikti satiksmes ierobežojumi. No šodienas Jelgavā satiksmei slēgts Jāņa Čakstes bulvāris, kā arī Raiņa, Ūdens un Driksas ielas posmi no Akadēmijas ielas līdz Čakstes bulvārim. Savukārt nedēļas nogalē pasākuma apmeklētājiem pilsētā tiks nodrošināti vairāki auto stāvlaukumi. Jau vēstīts, ka dalībai Starptautiskajā Ledus skulptūru festivālā žūrijas komisija ir apstiprinājusi 30 profesionālus tēlniekus no desmit valstīm: Latvijas, Lietuvas, Krievijas, Īrijas, Portugāles, Norvēģijas, Nīderlandes, Ukrainas, Bulgārijas un Ķīnas. Kultūras organizētajā skiču atlases konkursā kopumā tika saņemti 78 mākslinieku pieteikumi un 139 ledus skulptūru skices. Skulptori tēmu interpretē dažādi, kādam sapņi saistās ar nākotnes cerībām un plāniem, kādam - ar neierobežotām iztēles un brīvības sniegtajām iespējām, kuras ir iespējams realizēt tikai sapņojot.

Turpinām ziņas

Šodien pulksten pussešos vakarā Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē izstādes “Slepenais dubultnieks” ietvaros norisināsies saruna ar Līgu Ruttuli “Mākslas terapija”. Pasākums bez ieejas maksas. Jau ziņots, ka Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē skatāma mākslas izstāde “Slepenais Dubultnieks”. Izstādē ar mākslas darbiem piedalās Latvijā un pasaulē pazīstami mākslinieki un mūziķi: pianists Vestards Šimkus, gleznotāji – Džemma Skulme, Aleksejs Naumovs, Baiba Rēdere, Čārlzs Deivids Kellijs –, kā arī jaunie mākslinieki un amatieru mākslinieki. Mākslinieki savos darbos risina šobrīd ļoti aktuālu tematu Latvijā un visā pasaulē – depresijas problēmu. Pirmo reizi Latvijā depresijas problemātika tiks aplūkota vienlaicīgi gan no mākslinieku un mūziķu redzējuma, gan no veselības aprūpes jomas speciālistu viedokļa. Projekta mērķis ir caur mākslas darbiem un sarunu vakariem uzrunāt ikkatru apmeklētāju, dot cerību, iedrošinājumu, kā arī praktiskus padomus cīņai ar depresiju. Izstāde būs apskatāma līdz 24. februārim katru dienu, izņemot svētdienās. Izstādi rīko nodibinājums „Partneri”.

Šodien pulksten septiņos vakarā Jēkabpils Tautas nama kamerzālē notiks žurnālistes, Jēkabpils Latviešu biedrības vadītājas Māras Grīnbergas piemiņai veltīts pasākums – dziesmu vakars. Pasākuma dalībnieki aicināti pavadīt kopā Māras dzimšanas dienu, neformālā gaisotnē izdziedot viņas mīļākās dziesmas. Pasākums bez ieejas maksas. Jau vēstīts, ka Māra Grīnberga mūžībā aizgāja 2016.gada 15.februārī. Žurnālistikai Māra Grīnberga veltījusi vairāk nekā 30 darba gadu. Strādājusi laikrakstā “Jaunais Vēstnesis”, Jēkabpils Radio1, “Brīvā Daugava”, “Diena”, Atmodas gados veidoja laikrakstu “Augšzemes Atmoda”. Mārai Grīnbergai bija svarīgas latviskās vērtības un Latvijas neatkarība. Viņa darbojās Tautas frontē, piedalījās barikādēs un Baltijas ceļā. Māra Grīnberga bija arī Jēkabpils “Latviešu biedrības” dibinātāja un vadītāja. Ikviens, kas viņu pazina, zināja, ka Māras sirdī vienmēr dega mīlestība pret savu tēvuzemi. Māra Grīnberga bija arī liela dziedātāja un daudzos pasākumos viņa ieradās ne tikai ar Latvijas karogu, bet arī ar kokli azotē. Šodien visi viņas draugi un piemiņas cienītāji aicināti pulcēties Tautas namā uz dziesmu vakaru.

Un vēl

Šodien Līvānu novada kultūras centrā notiks svinīgā ceremonija Līvānu novada Gada balva kultūrā. Līdz 2018. gada 16. janvārim iedzīvotāji, iestādes, uzņēmumi, kā arī Līvānu novada domes deputāti, komitejas un komisijas varēja pieteikt kandidātus apbalvojumam Gada balva kultūrā nominācijās Gada labākais sniegums amatiermākslā, Gada labākais sniegums vizuālajā un profesionālajā mākslā un Gada cilvēks kultūrā. Plašāk par Līvānu novada pasākumu Gada balva kultūrā stāstīsiem šodien Līvānu novada ziņu izlaidumā Radio1 ēterā pulksten 11tos un četros pēcpusdienā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Phjončhanā tiek atklātas XXIII Ziemas olimpiskās spēles; Jēkabpilī izsludina konkursu bērnu un jauniešu vasaras brīvdienu nometņu organizēšanai; un Ko liecina sinoptiķu jaunākās prognozes par laiku brīvdienās un nākamās nedēļas sākumā?

Dienvidkorejas pilsētā Phjončhanā šodien tiek atklātas XXIII Ziemas olimpiskās spēles, un Latvijas sportisti pie godalgām cer tik jau ceturto Olimpiādi pēc kārtas. Svinīgā olimpisko spēļu atklāšanas ceremonija šodien notiks jau plkst.13 pēc Latvijas laika, tiešraidē pasākumu translējot Latvijas Televīzijai. Latvijas karogu šajā pasākumā nesīs titulētais bobsleja stūmējs Daumants Dreiškens. Phjončhanas olimpiskās spēles norisināsies līdz 25.februārim, sportistiem sadalot 102 medaļu komplektus 15 dažādos sporta veidos, turklāt pirmo reizi Ziemas Olimpiādē tiks izdalīti vairāk nekā simts godalgu komplekti. Sacensību programmā debitēs četras disciplīnas - "Big Air" snovbords, jaukto pāru sacensības kērlingā, masu starts ātrslidošanā un jaukto komandu sacīkstes kalnu slēpošanā. Kopumā šajā Olimpiādē piedalīsies 92 valstis, bet uz starta dosies teju 3000 sportisti. Pirmo reizi kopš 1998.gada Nagano olimpiskajām spēlēm Ziemas olimpiskajās spēlēs nepiedalīsies Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēlētāji, jo Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) nebija gatava maksāt par hokejistu transportēšanu un apdrošināšanu. Tikmēr Latvijas delegāciju šajā Olimpiādē pārstāvēs 34 sportisti, bet vēl viens - bobsleja stūmējs Intars Dambis - sastāvā iekļauts kā rezervists.

Šodien Rīgas Tehniskās universitātes Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātē notiks apspriede "Ķīmija kā prioritāte". Pasākumā, kurā pulcēsies ķīmijas un dabaszinātņu skolotāji no visas Latvijas, tiks izteiktas pateicības par veiksmīgu un regulāru topošo ķīmijas studentu sagatavošanu, par izcili paveiktu darbu, spēju ieinteresēt skolēnus par savu mācību priekšmetu un tālākām studijām augstskolā ķīmijas nozarē. Šogad 12.reizi tiks pasniegta arī Latvijas Zinātņu akadēmijas un Rīgas Tehniskās universitātes Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes iedibinātā Emīlijas Gudrinieces balva ķīmijas skolotājam. Balvu skolotājai Litai Krūmiņai no Jēkabpils 3.vidusskolas pasniegs Latvijas zinātņu akadēmijas Ķīmijas, bioloģijas un medicīnas zinātņu nodaļas priekšsēdētājs Pēteris Trapencieris.

Turpinām ziņas

Jēkabpils pilsētas pašvaldība izsludina konkursu Jēkabpils pilsētas bērnu un jauniešu vasaras brīvdienu nometņu projektu iesniegšanai. Konkursa mērķis ir nodrošināt pilnvērtīgu bērnu un jauniešu brīvā laika pavadīšanu vasaras brīvdienās. Līdzekļi bērnu un jauniešu vasaras nometņu rīkošanai tiks piešķirti konkursa kārtībā, ņemot vērā pieteikumu iesniegšanas laiku un 2018.gadā budžetā paredzēto finanšu līdzekļu apmēru, kopā- 6 tūkstoši eiro. Konkurss ir atklāts, tajā var piedalīties jebkura fiziska vai juridiska persona. Vienas Jēkabpils pilsētas bērnu un jauniešu vasaras brīvdienu nometnes organizēšanai finansējums no Jēkabpils pilsētas pašvaldības budžeta nevar pārsniegt 600 eiro. Piešķirot finansējumu atbilstoši nolikuma 18.punktā noteiktajam, vispirms tiek atbalstīta viena pieteicēja viena nometne. Pieteikumi Jēkabpils domē jāiesniedz līdz 30.aprīlim.

Pagājušā gadā no alimentu nemaksātājiem valsts budžetā atgūti aptuveni 5 miljoni eiro. Novembrī un decembrī tikuši atgūti līdz šim lielākie līdzekļu apmēri vienā mēnesī, proti, 536 tūkstoši 587 eiro un 522 tūkstoši 676 eiro. Salīdzinot 2016. un 2017.gadā atgūto līdzekļu apmēru, tas ir palielinājies par 30%. Pirms uzturlīdzekļu sistēmas reformas 2013.gadā valsts budžetā atgūtie finanšu līdzekļi bija 2,1 miljons, tad jau 2015.gadā - 3,5 miljoni, bet pērn - 5 miljoni 598 tūkstoši 370 eiro. No parādniekiem regresa kārtībā atgūto līdzekļu apmērs ir strauji palielinājies, pateicoties pēdējos četros gados veiktajiem uzlabojumiem uzturlīdzekļu sistēmā - sākot ar parādnieku datu publiskošanu un beidzot ar ierobežojumiem attiecībā uz transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanu.

Un vēl

Šorīt vietām Kurzemē, Zemgalē un Latgalē apledojums apgrūtina braukšanu pa valsts galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem. Slidenos un sniegotos ceļa posmus kaisa ar pretslīdes materiāliem. Ceļu uzturēšanas darbos šorīt iesaistītas 32 "Latvijas autoceļu uzturētāja" ziemas dienesta tehnikas vienības.
Sinoptiķi prognozē, ka brīvdienās atmosfēras spiediens nedaudz pamazināsies un palielināsies mākoņu daudzums, tomēr saglabāsies relatīvi sauss laiks ar lēnu vēju. Tā kā mākoņu būs vairāk, tik aukstas naktis kā šajā nedēļā vairs nav gaidāmas - gaisa temperatūra naktīs pieturēsies -5…-10 grādu robežās, bet dienā gaiss iesils līdz -1…-5 grādiem. Nākamās nedēļas sākumā laikapstākļi mainīsies. Latvijai no rietumiem pietuvosies ciklons. Tā ietekmē nedaudz pastiprināsies vējš, un rietumos gaidāmi arī nokrišņi - sniegs, piekrastē arī slapjš sniegs. Līdz ar ciklonu pietuvošanos, paaugstināsies gaisa temperatūra - ja pirmdien tikai vietām, tad otrdien jau daudzviet dienā termometra stabiņš pakāpsies virs 0 grādu atzīmes, bet naktīs lielākajā teritorijas daļā saglabāsies sals -1…-5 grādu robežās. Nākamās nedēļas vidū virs Krievijas atkal pastiprināsies anticiklons, kas noteiks laika apstākļus arī Latvijā. Tā ietekmē būtisku nokrišņu nebūs, tomēr atkal kļūs aukstāks - gan naktī, gan dienā visā teritorijā pieturēsies sals.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Izvietos Jēkabpils pilsētas logo uz visām pašvaldībai piederošajām automašīnām; Vācijas kanclere Angela Merkele vakar saskārās ar kritikas vilni par piekāpšanos koalīcijas sarunās ar sociāldemokrātiem; un Kļudaina tulkojuma dēļ Norvēģijas olimpiskās komandas pavāriem piegādāti 15 tūkstoši olu.

Radio1 jau ziņoja, ka SEB banku Jēkabpilī grasās no līdzšinējām telpām vēsturiskajā Latvijas Pirmās brīvvalsts laika bankas ēkā Pormaļa ielā 11 pārcelt uz Vecpilsētas laukumu, uz veikala «Atvars» telpām. Latvijas bankas jeb Valsts bankas ēka celta 1931. gadā klasicisma stilā un ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Interesanti tas, ka līdz mūsdienām ir saglabāts oriģinālais bankas interjers ar ozolkoka mēbelēm klientu apkalpošanas zālē un tas līdz ar ēku ir viens no interesantākajiem pilsētas vēstures objektiem. Ēka nav SEB bankas īpašums un ir izlikta pārdošanai. Laikraksts Brīvā Daugava ziņo, ka pēdējā Jēkabpils domes attīstības un tautsaimniecības jautājumu komitejas sēdē domnieki lēma par šo jautājumu, jo ēkas īpašnieki ir informējuši pašvaldību par iespēju izmantot pirmpirkuma tiesības uz vēsturisko ēku. Ēka domei tiek piedāvāta par 270 tūkstoši eiro. Ja to nopirks kāds cits, vēsturiskais interjers viņam noteikti nebūs vajadzīgs. Komitejas locekļi vienojās, ka ēku varētu pirkt, bet vispirms jāizlemj, kādam nolūkam to varētu izmantot, un jāprecizē ar pārdevēju visas nianses. Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas reģionālās nodaļas vadītāja, valsts galvenā inspektore Elvīra Mantrova, laikrakstam Brīvā Daugava sacījusi, ka objektam ir aizsargājamas pilsētbūvniecības teritorijas statuss, un aizsargājamais kultūras pieminekļa statuss attiecināms arī uz interjeru. Viņa norāda, ka ir iespējams nopirkt šo ēku, nesazinoties ar pieminekļu aizsardzības inspekciju, bet, tiklīdz jaunais īpašnieks gribēs veikt kādu pārbūvi, viņam būs nepieciešamas atļaujas un saskaņojumi ar to. Tā vienkārši nevarēs vēsturisko interjeru demontēt.

Jēkabpils domes attīstības un tautsaimniecības jautājumu komiteja izskatīja deputāta Kaspara Ģirģena ierosinājumu uz pašvaldības un tās uzņēmumu dienesta autotranspora izvietot Jēkabpils logo, lai novērstu gadījumus, kad darbinieki pašvaldības auto izmanto privātām vajadzībām. Turklāt tāda pieredze jau ir citās Latvijas pašvaldībās. Kaspars Ģirģens sociālajā vietnē facebook informē, lai arī diskutējot par šo jautājumu komitejas locekļi apšaubījuši, ka logo uzlīme uz auto varētu būt sava veida kontroles mehānisms. Taču tā noteikti varētu būt laba reklāma Jēkabpils pilsētas pašvaldībai. Tāpēc Attīstības un tautsaimniecības komiteja atbalstīja deputāta ģirģena ierosinājumu un vienojās, ka ideja par logo uz pašvaldības transporta ir laba reklāmas nolūkos, un nolēma uzticēt pilsētas māksliniecei sazināties ar logo autoriem un vienoties, kādam jāizskatās Jēkabpils logo, ko var izvietot uz automašīnām.

Turpinām ziņas

Vācijas kanclere Angela Merkele vakar saskārās ar kritikas vilni viņas vadīto konservatīvo rindās par piekāpšanos koalīcijas sarunās ar sociāldemokrātiem. Atteikšanās no Finanšu ministrijas demonstrē augsto cenu, ko konservatīvie samaksājuši, lai atjaunotu "lielo koalīciju", kas Vācijā pie varas bijusi kopš 2013.gada, un nodrošinātu Merkelei ceturto termiņu kanclera amatā. Koalīcijas vienošanās arī paredz, ka sociāldemokrāti saglabās kontroli pār ārlietu, tieslietu un nodarbinātības un sociālās labklājības ministrijām. Jau vēstīts, ka konservatīvie un sociāldemokrāti trešdien panāca vienošanos par jaunās valdības izveidi. Tomēr koalīcijas līguma saskaņošana vēl nav pielikusi punktu ieilgušajam jaunās valdības veidošanas procesam pēc pagājušā gada septembrī notikušajām Bundestāga vēlēšanām, jo jebkura vienošanās vēl jāapstiprina sociāldemokrātu ierindas biedriem partijas iekšējā referendumā. Ja sociāldemokrāti tomēr noraidīs atgriešanos "lielajā koalīcijā", Merkelei atliks vienīgi iespēja uzņemties mazākuma valdības vadību vai arī izsludināt jaunas vēlēšanas.

Eiropas Parlamenta deputāti vakar pieņemtā rezolūcijā aicina rūpīgi izvērtēt ziemas un vasaras laika maiņas lietderību un, ja nepieciešams, pārskatīt attiecīgos noteikumus. Pilsoņu iniciatīvas vairākās Eiropas valstīs apliecinājušas, ka lielu daļu sabiedrības satrauc pāreja uz vasaras laiku un atgriešanās pie ziemas laika, kas notiek katra marta un oktobra pēdējā nedēļas nogalē. Parlamentā norāda, ka virkne pētījumu uzrādījuši pretrunīgus rezultātus, taču norāda uz negatīvu ietekmi uz cilvēku veselību, teikts rezolūcijā. Eiroparlamenta deputāti aicina Eiropas Komisiju rūpīgi izvērtēt vasaras laika direktīvu un, ja nepieciešams, pārskatīt attiecīgos noteikumus. Rezolūcija tika pieņemta ar 384 balsīm, pret 153, 12 deputātiem atturoties.

Un vēl

Norvēģijas olimpiskās izlases pavāri kļūdas pēc no vietējā pārtikas veikala pasūtīto tūkstots 500 olu vietā saņēmuši 15 tūkstošus, ziņo norvēģu mediji. Kļūme notikusi "Google Translate" tulkošanas aplikācijas dēļ, bet daļu lielā pasūtījuma gan ir izdevies atgriezt, raksta "Aftenposten". Norvēģijas izlases šefpavārs Stole Johansens medijiem sacījis, ka olu piegāde bijusi nebeidzama. Absolūti neticams atgadījums. Tagad mums būs olas omletēm, tās vārīsim vai cepsim ar žāvētu lasi, un mēs ceram, ka daudz aizies cukura maizei, ko gribam pasniegt mūsu olimpiskajiem medaļniekiem.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts prezidents šodien nodeva otrreizējai caurlūkošanai likuma grozījumus, kas aizliedz publiskajos iepirkumos piedalīties "ofšoriem"; Gripas intensitāte nedēļas laikā pieaugusi trīs reizes; miruši vēl divi pacienti; un Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" savākti 10 tūkstoši parakstu par esošā regulējuma skolas gaitu sākšanas vecumam saglabāšanu.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis šodien nodeva otrreizējai caurlūkošanai Saeimai grozījumus Publisko iepirkumu likumā, kas aizliedz publiskajos iepirkumos piedalīties "ofšoriem". Valsts rezidents norādīja, ka jau septīto reizi Saeimā atgriež likumu otrreizējai caurlūkošanai galīgajā lasījumā sasteigti virzītu un pienācīgi neizstrādātu priekšlikumu dēļ. Publisko iepirkumu likuma grozījumi uzskatāmi parāda, ka trešais lasījums nav īstais laiks, lai piedāvātu risinājumus, kas iepriekšējos lasījumos nav apspriesti un pienācīgi izstrādāti. Šāds sasteigts un nepārdomāts likumdošanas process nav Latvijas iedzīvotāju interesē. Vējonis arī vērš uzmanību uz likumā ietvertajām strīdīgajām normām, kas Latvijā reģistrētus uzņēmumus nostāda nelabvēlīgākā situācijā, salīdzinot ar ārvalstīs reģistrētajiem uzņēmumiem, kuru kapitāldaļu īpašnieki ir reģistrēti zemu nodokļu vai beznodokļu valstīs vai teritorijās. Valsts prezidents atbalsta strīdīgo normu deklarētos mērķus, tomēr aicina pievērst uzmanību spēkā esošajam Publisko iepirkumu likumam, kurš jau paedz, ka publiskie līdzekļi un publiskais finansējums var tikt piešķirts tikai tādām personām, kas nomaksājušas nodokļus un izpildījušas savas saistības pret valsti.

Valsts policija, kas ir lielākā izmeklēšanas iestāde Latvijā, pērn reģistrējusi mazāk noziegumu nekā gadu iepriekš, tomēr policijas vadību uztrauc sevišķi smagu noziegumu skaita palielināšanās un pietiekami augstais recidīva līmenis. Pērn policija reģistrēja 44 tūkstoši 250 noziedzīgus nodarījumus, kas ir par 3% mazāk nekā gadu iepriekš, liecina VP informācija. Valsts policiju gan uztrauc sevišķi smagu noziegumu skaita pieaugums, proti, pērn reģistrēti 1752 šādi noziegumi, kas ir par 12 noziegumiem vairāk, salīdzinot ar 2016.gadu. Šo noziegumu pieaugums saistīts ar zādzībām sevišķi lielos apmēros, ko pārsvarā veido privātmāju apzagšana. Pērn pieaudzis jauno automašīnu zādzību un izdarīto slepkavību skaits. Neskatoties uz kopējo noziegumu skaita samazināšanos, aizvadītajā gadā palielinājies aizdomās turēto skaits. Policija par aizdomās turētajiem atzinusi 12 584 cilvēkus, kas ir par 276 aizdomās turētajiem vairāk nekā 2016.gadā. Šādus rādītājus policijas vadība saista ar noziedzīgu grupu aktivizēšanos un pietiekami augsto recidīvu, kad noziedznieki likumpārkāpumus izdara atkārtoti. Pagājušajā gadā visbiežāk veikti noziegumi pret īpašumu. Tāpat aktuāli bijuši ar narkotiku un akcizēto preču nelikumīga apriti saistītie noziegumi.

Turpinām ziņas

Pagājušajā nedēļā ārstniecības iestādes ziņojušas par vēl diviem nāves gadījumiem gripas pacientiem, līdz ar to šajā sezonā tā laupījusi jau trīs dzīvības, liecina Slimību profilakses un kontroles centra gripas monitoringa dati. Abi pagājušajā nedēļā mirušie bija vecāki par 50 gadiem un nebija vakcinēti pret gripu. Tāpat viņiem bija hroniskās saslimšanas un riska faktori. Arī janvāra sākumā mirušais gripas slimnieks nebija vakcinēts, kā arī līdztekus gripai viņam bija plaušu karsonis un kāda hroniska saslimšana. Gripas izplatības intensitāte nedēļas laikā ir palielinājusies gandrīz trīs reizes. Ģimenes ārsti ziņojuši par 96 jauniem gripas gadījumiem. Vienlaikus vidējais gripas intensitātes rādītājs ir ievērojami zemāks nekā pēdējo piecu sezonu vidējie rādītāji šajā laika posmā.
No desmit monitoringā iekļautajām pilsētām pagājušajā nedēļā jauni gripas gadījumi reģistrēti deviņās. Epidēmijas slieksnis pārsniegts Daugavpilī, Liepājā un Ventspilī. Ar gripu slimo visu vecumu iedzīvotāji, tomēr augstākā intensitāte reģistrēta piecu līdz 14 gadus veciem bērniem, kam seko bērni līdz četru gadu vecumam.

Cūkgaļas cena Latvijā pērn decembrī bija vidēji par 8,5% zemāka nekā pirms gada attiecīgajā mēnesī, liecina Zemkopības ministrijas Tirgus un tiešā atbalsta departamenta dati. Arī Eiropas Savienībā cūkgaļas cena pērn decembrī bija vidēji par 6,7% zemāka nekā 2016.gada attiecīgajā mēnesī. Vācijā cūkgaļas cena 2017.gada decembrī bija par 8,9% zemāka nekā pirms gada decembrī, Dānijā – par 8,1% zemāka, Lietuvā – par 8%, Polijā – par 6% zemāka, bet Igaunijā – par 2,4% zemāka nekā pirms gada attiecīgajā mēnesī. Lai arī cena cūkgaļai ir kritusies, tomēr Latvijā tā joprojām bija dārgāka nekā vidēji Eiropas Savienībā. Nozares eksperti norāda, ka cūkgaļas cenas patlaban samazinās, jo Eiropas Savienības eksports ir piebremzējies, bet ražošana turpina pieaugt.

Un vēl

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" savākti 10 tūkstoši parakstu par esošā regulējuma skolas gaitu sākšanas vecumam saglabāšanu. Kā iniciatīvas pieteicēja norādīta Neatkarīgā izglītības biedrība un Latvijas Privāto pirmsskolu biedrība. Parakstu vākšana tika sākta pagājušā gada augustā. Iniciatīvā norādīts, ka patlaban Izglītības un zinātnes ministrija strādā pie reformām, kas tajā skaitā paredz skolas gaitu sākšanu no sešu gadu vecuma. Pausts, ka "virkne izglītības un pedagoģijas nozares pārstāvju, kā arī bērnu psihologi, neirologi, bērnu tiesību nozares pārstāvji, veselības ministre, tiesībsargs, kā arī vairākas izglītības biedrības ir paudušas argumentētu viedokli, skaidrojot, kāpēc nevajadzētu ieviest obligāto izglītību no sešu gadu vecuma. Savu viedokli dažādās aptaujās pauduši arī vecāki, vairākumam neatbalstot skolas gaitu sākšanu no sešu gadu vecuma. Savāktās balsis tiks iesniegtas Saeimā.

Radio1ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Dienvidkorejas pilsētā Phjončhanā šodien atklātas XXIII Ziemas olimpiskās spēles; Saeimas komanda hokeja spēlē piekāpjas mūziķu komandai; un Seniorus aicina bez maksas apgūt latviešu valodu.

Dienvidkorejas pilsētā Phjončhanā šodien atklātas XXIII Ziemas olimpiskās spēles, un Latvijas sportisti pie godalgām cer tik jau ceturto Olimpiādi pēc kārtas. Svinīgā olimpisko spēļu atklāšanas ceremonija šodien notiks jau plkst.13 pēc Latvijas laika, tiešraidē pasākumu translējot Latvijas Televīzijai. Latvijas karogu šajā pasākumā nesīs titulētais bobsleja stūmējs Daumants Dreiškens. Phjončhanas olimpiskās spēles norisināsies līdz 25.februārim, sportistiem sadalot 102 medaļu komplektus 15 dažādos sporta veidos, turklāt pirmo reizi Ziemas Olimpiādē tiks izdalīti vairāk nekā simts godalgu komplekti. Sacensību programmā debitēs četras disciplīnas - "Big Air" snovbords, jaukto pāru sacensības kērlingā, masu starts ātrslidošanā un jaukto komandu sacīkstes kalnu slēpošanā. Kopumā šajā Olimpiādē piedalīsies 92 valstis, bet uz starta dosies teju 3000 sportisti. Pirmo reizi kopš 1998.gada Nagano olimpiskajām spēlēm Ziemas olimpiskajās spēlēs nepiedalīsies Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēlētāji, jo Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) nebija gatava maksāt par hokejistu transportēšanu un apdrošināšanu. Tikmēr Latvijas delegāciju šajā Olimpiādē pārstāvēs 34 sportisti, bet vēl viens - bobsleja stūmējs Intars Dambis - sastāvā iekļauts kā rezervists.

Jelgavā šodien darbu sāk starptautiskais ledus skulptūru festivāls-izstāde, kura laikā pilsētā noteikti satiksmes ierobežojumi. No šodienas Jelgavā satiksmei slēgts Jāņa Čakstes bulvāris, kā arī Raiņa, Ūdens un Driksas ielas posmi no Akadēmijas ielas līdz Čakstes bulvārim. Savukārt nedēļas nogalē pasākuma apmeklētājiem pilsētā tiks nodrošināti vairāki auto stāvlaukumi. Jau vēstīts, ka dalībai Starptautiskajā Ledus skulptūru festivālā žūrijas komisija ir apstiprinājusi 30 profesionālus tēlniekus no desmit valstīm: Latvijas, Lietuvas, Krievijas, Īrijas, Portugāles, Norvēģijas, Nīderlandes, Ukrainas, Bulgārijas un Ķīnas. Kultūras organizētajā skiču atlases konkursā kopumā tika saņemti 78 mākslinieku pieteikumi un 139 ledus skulptūru skices. Skulptori tēmu interpretē dažādi, kādam sapņi saistās ar nākotnes cerībām un plāniem, kādam - ar neierobežotām iztēles un brīvības sniegtajām iespējām, kuras ir iespējams realizēt tikai sapņojot.

Turpinām ziņas

Latvijas valsts simtgadei veltītā hokeja draudzības spēlē Saeimas komanda ar rezultātu 9:20 spraigā cīņā piekāpās Latvijas mūziķu komandai. Draudzības spēli atklāja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes priekšsēdētājs Zigmars Liepiņš. Noslēdzoties spēlei, Mūrniece pasniedza Saeimas priekšsēdētājas atzinības rakstus un mazos kausus spēles atraktīvākajam spēlētājam, Saeimas deputātam Andrim Morozovam, vērtīgākajam spēlētājam "Zelts", deputātam Imantam Parādniekam, labākajam vārtsargam "Mūris", Latvijas Radio bigbenda saksofonistam Kristapam Lubovam, rezultatīvākajam spēlētājam "Vārtu gūšanas mašīna" un labākajam uzbrucējam "Orkāns", operdziedātājam Jānim Apeinim, kā arī labākajam aizsargam "Lauva", grupas "Jumprava" solistam Aigaram Grāveram. Jau ziņots, ka Saeimas komandas rindās laukumā devās arī Jēkabpils mērs Raivis Ragainis.

Latvijas galvaspilsēta Rīga ieguvusi augsto piekto vietu sacensībā par prestižo Eiropas labākā tūrisma galamērķa jeb European Best Destination titulu 2018.gadā, vēsta Tūrisma informācijas cents Live Riga. Eiropas labāko tūrisma galamērķu pieciniekā iekļuvušas Bilbao, Kolmāra, Hvar sala un Rīga, bet par Eiropas labāko tūrisma galamērķi šogad atzīta Polijas pilsēta Vroclava. Kopumā visas 20 konkursa dalībvalstis saņēmušas vairāk nekā 320 tūkstošus balsu no 162 dažādām valstīm. Par Rīgu balsojuši gandrīz 30 tūkstoši vietējo un ārvalstu iedzīvotāju. Eiropas labākais galamērķis tika noteikts devīto gadu pēc kārtas, un Rīga balsojumā tika iekļauta otro reizi.

Un vēl

Biedrības “Jēkabpils NVO resursu centrs” senioru Dienas centrā “KOPĀ BŪT” Jēkabpilī, Jaunā ielā 39i aicina uz latviešu valodas neformālajām apmācībām latviski nerunājošo mazākumtautību seniorus. Pirmā nodarbība notiks nākamnedēļ trešdien, 14. februārī pulksten divos dienā. Visi interesenti laipni aicināti! Papildinformācija zvanot pa tālruni 26334547 Ritmai.

Atstājiet komentāru