2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 8.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 8.februārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00 -8.00
Radio1 ziņās klausieties: Eiroparlamentā diskutēs par vietu sadali pēc “Brexit”; Jēkabpilī šodien aicina uz grāmatas atvēršanu un izstādes atklāšanu; un Pētījumā secināts, ka Latvijas iedzīvotāji tērē vairāk nekā nopelna.

Radio1 jau informēja, ka Eiropas Parlaments šonedēļ Strasbūrā notiekošās plenārsesijas laikā diskutē par jaunu vietu sadali Eiroparlamentā pēc "Brexit" un jauno Eiropas Savienības stratēģiju Rietumbalkānu valstīm. Šodien eiroparlamentārieši debatēs un balsos par priekšlikumu, kas paredz, ka pēc Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas savienības vietu skaitam Eiroparlamentā būtu jāsarūk no 751 līdz 705. Priekšlikums paredz atteikties no 46 pašlaik Lielbritānijai paredzētajām vietām, bet atlikušās 27 sadalīt starp 14 Eiropas savienības valstīm, kas pašlaik ir nepietiekami pārstāvētas Eiroparlamentā. Deputāti balsos arī par priekšlikumu izveidot "transnacionālus" vēlēšanu sarakstus, kas aptvertu visu Eiropas Savienības teritoriju. Galīgajam lēmumam par Eiroparlamenta sastāvu nākamajā sasaukumā nepieciešams vienbalsīgs visu Eiropas savienības valstu atbalsts.

Šodien notiks kārtējā protesta akcija pret pāreju uz mācībām latviešu valodā. Šoreiz protests notiks iepretim Saeimas ēkai, pusdeviņos no rīta. Tas ir laiks, kad deputāti nāks uz parlamentu. Akcijas dalībniekiem būs iespēja tieši vērsties pie likumdevējiem, skaidrots protesta pieteikumā. Protestā pieteikta aptuveni 300 cilvēku dalība. Protesta pieteikumu iesniedza Krievu skolu aizstāvju štābs. Protests, kā skaidroja tā pieteicēji, pieteikts šajā laikā, jo tieši ceturtdien Saeimā paredzēts izskatīt likumprojektu par grozījumiem likumos, paredzot pakāpenisku pāreju uz mācībām valsts valodā. Kā ziņots, Ministru kabinets janvārī piekrita no 2019.gada 1.septembra vispārējās izglītības iestādēs sākt pakāpenisku pāreju uz mācībām latviešu valodā.

Turpinām ziņas

Radio1 jau ziņoja, ka nesen ir iznākusi grāmata “Sakrālās arhitektūras un mākslas mantojums vēsturiskajos Aizkraukles un Jēkabpils rajonos”. Šodien pulksten četros pēcpusdienā grāmatas autore Mārīte Putniņa un izdevniecība “Neputns” aicina uz Jēkabpils Vēstures muzeju, kur Krustpils pilī notiks grāmatas atvēršana, bet pirms tam pulksten trijos dienā Krustpils luterāņu baznīcā būs muzikāls ievads un dievnama apskate. Pētījums atklāj Latvijas dienvidu daļas dievnamu arhitektūras un mākslas vērtības, dod iespēju novērtēt gan vēsturiski izveidojušās reģionālās atšķirības, gan arhitektūras un mākslas attīstības specifiku. Grāmatā aprakstītas 43 sakrālās celtnes, kas atrodas bijušā Jēkabpils un Aizkraukles rajonu teritorijā.

Šajā pašā laikā, šodien pulksten četros pēcpusdienā Jēkabpils pilsētas bibliotēkas Izstāžu un tikšanās zālē notiks Valijas Burtinas zīmējumu izstādes “Dvēseļu ceļojums laikā un telpā” atklāšana. Izstāde būs apskatāma līdz 28. februārim. Valija Burtina dzimusi Jēkabpilī, mācījusies Salas vidusskolā. Zīmēšana ir viens no Valijas Burtinas sirdsdarbiem un hobijiem. Zīmēt Valija sāka jau bērnībā, arī skolas gados labi zīmēja un piedalījās reģionālajās zīmēšanas olimpiādēs. Valijasprāt, tā ir abstraktā zīmēšana, kur loģikas nav un kas ir sava veida redzējums uz lietām un parādībām sev apkārt no cita skatupunkta. Katram zīmējumam ir sava vēsture un doma, ko zīmētāja ar to grib pateikt. Iespējams, ka katrs saskatīs Valijas zīmējumos kaut ko citu, sev atbilstošu un uzrunājošu.

Un vēl

Latvijas iedzīvotāji tērē vairāk, nekā nopelna, un uzkrājumu veidošanu kavē vieglā iespēja aizņemties, liecina Patērētāju tiesību un aizsardzības centra un Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes veiktā pētījuma Distances jeb ātro kredītu izmantošana Latvijā rezultāti. Centra informatīvi izglītojošā kampaņā par atbildīgu aizņemšanos –Sauc lietas īstajos vārdos- vērš uzmanību, ka iedzīvotāju finanšu pratība Latvijā ir zema un aicina iedzīvotājus rūpīgāk izvērtēt savu finansiālo ilgtspēju, lemjot par naudas aizņemšanos. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs norāda, ka 2017.gada 1.pusgadā bankas kopumā visa veida kredītos mājsaimniecībām izsniegušas 300,89 miljonus eiro. Savukārt alternatīvo finanšu pakalpojumu sniedzēji – identiskā laika periodā – 280,59 miljonus eiro.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils mērs Raivis Ragainis spēlēs Saeimas hokeja komandā; Pļaviņu novada pašvaldības noteiktās cenas par kapsētu izmantošanu neatbilst faktiskajām izmaksām; un Pārtikas kvalitātes zīmēm uzmanību pievērš 75% patērētāju.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis ar kundzi Ivetu Vējoni šodien piedalīsies Latvijas valsts karoga pacelšanas ceremonijā Phjončhanas Olimpiskajā ciematā. Tāpat Valsts prezidentam ar kundzi paredzēta dalība Starptautiskās Olimpiskās komitejas prezidenta Tomasa Baha rīkotajās svinīgajās vakariņās. Savukārt rīt, 9.februārī Slovākijas Olimpiskās mājas apmeklējums, tikšanās ar Phjončhanas olimpiādes brīvprātīgajiem un orgkomitejas pārstāvjiem no Latvijas, dalība Korejas prezidenta Mūna Džēina rīkotajā pieņemšanā un dalība 23.šajā Phjončhanas ziemas Olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā. Sestdien, 10.februārī Valsts prezidents ar kundzi piedalīsies Korejas parlamenta Latvijas un Korejas starpparlamentu sadarbības grupas vadītāja vietnieka Šima Kidžuna sniegtajās darba vakariņās, bet vakarā apmeklēs Latvijas Olimpiskās vienības sportistu startus. Arī 11.februārī un 12.februārī tiks apmeklēti Latvijas Olimpiskās vienības sportistu starti.

Šodien Latvijas valsts simtgadei veltītā hokeja draudzības spēlē tiksies Saeimas un Latvijas mūziķu komandas, kur Saeimas komandā spēlēs arī Jēkabpils mērs Raivis Ragainis, ziņo Saeimas preses dienests. Plānots, ka spēli atklās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Draudzības spēlei būs trīs periodi - katrs pa 15 minūtēm. Pēc spēles neatkarīgi no rezultāta komandas izpildīs katra pa pieciem pēcspēles metieniem. Savukārt periodu starplaikos spēlētāji savas prasmes un meistarību varēs demonstrēt veiklības un ātruma stafetēs. Dažādās aktivitātēs piedalīties varēs arī komandu līdzjutēji un skatītāji. Saeimas un mūziķu draudzības spēle “Muzikāli politiskā supercīņa” šodien notiks Kurbada ledus hallē Rīgā, Lidlauka ielā 37, un tā sāksies pulksten 18.30. Apmeklēt Saeimas un mūziķu draudzības spēli hokejā aicināts ikviens interesents. Ieeja bez maksas.

Turpinām ziņas

Eiropas Komisijas jaunākajās ekonomikas prognozēs lēsts, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad pieaugs par 3,5%, mūsu valstij paredzot straujāko ekonomikas izaugsmi Baltijas valstu vidū. Trešdien publiskotajās prognozēs iropas Komisija sagaida, ka Latvijas ekonomikas izaugsmes temps nākamgad palēnināsies līdz 3,2%. Savukārt inflācija Latvijā šogad būs 3,1% un nākamgad saskaņotā patēriņa cenu indeksa kāpums būs 2,9%. Otru straujāko ekonomikas izaugsmi Baltijas valstīs Eiropas komisija prognozē Igaunijā, kur iekšzemes kopprodukts šogad palielināsies par 3,3%. Nākamgad Igaunijas ekonomikas izaugsmes temps palēnināsies līdz 2,8%. Inflācija Igaunijā šogad būs 3,1%, bet nākamgad - 2,6%, lēš EK.. Lietuvā Eiropas komisija sagaida 2,9% Iekšzemes kopprodukta pieaugumu šogad un 2,6% kāpumu nākamgad. Inflācija Lietuvā šogad tiek prognozēta 2,9%, bet nākamgad tā samazināsies līdz 2,5%.

Pļaviņu novada pašvaldības noteiktās cenas par kapsētu izmantošanu neatbilst faktiskajām izmaksām, revīzijā secinājusi Valsts kontrole. Revīzijā noskaidrots, ka Pļaviņu novada pašvaldība ir izstrādājusi kapsētu jomu reglamentējošus saistošos noteikumus, kā arī definējusi maksas pakalpojumus un noteikusi to cenas, tomēr informācija pašvaldības tīmekļa vietnē ir nepilnīga un grūti atrodama. Un, lai gan 2016.gadā ir izstrādāta metodika izmaksu uzskaitei un pašizmaksas noteikšanai, tomēr pretēji metodikā noteiktajam pašvaldības definēto ar kapsētu izmantošanu saistīto maksas pakalpojumu izmaksu kalkulācija nav veikta. Valsts kontrole secinājusi, ka cenas ir noteiktas nevis atbilstoši to faktiskajām izmaksām, bet gan, ņemot vērā kaimiņu novados noteiktās pakalpojumu cenas un iedzīvotāju pirktspēju. Lai gan visās kapsētās novadā tiek kārtotas kapu grāmatas, saistošie noteikumi neparedz reģistrējamo datu apjomu, līdz ar to katrā kapsētā tiek reģistrēta atšķirīga informācija par apbedīto.

Pļaviņu novada pašvaldība savā skaidrojumā valsts kontrolei atzīst, ka revīzijas ziņojumā konstatētais un atspoguļotais pilnībā atbilst reālai situācijai. Pašvaldība sola aktualizēt jautājumu par kapu izmantošanas cenu izvērtēšanu atbilstoši izmaksām un normatīvajiem aktiem, kā arī izstrādāt vienotu sniegto maksas pakalpojumu uzskaites kārtību Pļaviņu novada kapsētās un veikt citas darbības atbilstoši valsts kontroles ieteikumiem.

Un vēl

Pārtikas kvalitātes zīmēm uzmanību pievērš 75% patērētāju. Latvijas iedzīvotāju vidū atpazīstamākās kvalitātes zīmes ir Zaļā un Bordo karotīte – Zaļo karotīti atpazīst 90% patērētāju, bet Bordo karotīti – 54%, liecina Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas veiktā aptauja par pārtikas kvalitātes zīmēm Latvijā. Pēc tam seko tādas zīmes kā Latvijas Ekoprodukts un Zaļā Ekolapiņa. Gan atpazīstamības, gan patērētāju uzticēšanās ziņā līderpozīcijas pieder Zaļajai karotītei – tai kopumā uzticas 59% patērētāju, savukārt Bordo karotītei – 28%. Citām pārtikas kvalitātes zīmēm uzticamības līmenis ir zemāks. Produkti, uz kuru iepakojumu ir redzamas abas populārākās un uzticamākās kvalitātes zīmes – Zaļā un Bordo karotīte, visbiežāk patērētājiem asociējas ar vietējas izcelsmes, kvalitatīviem, Latvijā ražotiem produktiem. Šobrīd Zaļā karotīte ir piešķirta 113 uzņēmumu 464 produktam, bet Bordo karotīte – 42 uzņēmumu 237 produktiem.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās likumu grozījumus, kas paredz no nākamā gada vispārējās izglītības iestādēs sākt pakāpenisku pāreju uz mācībām latviešu valodā; Zemkopības ministrija rosina līdz 2021.gadam valsts budžetā pakāpeniski palielināt finansējumu valsts un valsts nozīmes meliorācijas sistēmu uzturēšani, un Latvijas uzņēmums «Hygen» sāks ražot inovatīvu iekārtu dabasgāzes automašīnu uzpildei mājas apstākļos.

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās likumu grozījumus, kas paredz no 2019.gada 1.septembra vispārējās izglītības iestādēs sākt pakāpenisku pāreju uz mācībām latviešu valodā. Grozījumus Vispārējās izglītības likumā šodien atbalstīja 66 deputāti, pret balsoja 21 parlamentārietis, bet viens balsojumā nepiedalījās. Iepriekš valdībā atbalstītie grozījumi Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā paredz iekļaut nosacījumus, kas jāsasniedz, lai nodrošinātu pāreju uz mācībām latviešu valodā, pārmaiņas noslēdzot 2021./2022.mācību gadā. Pirmsskolā, sākot no piecu gadu vecuma, 2018./2019.mācību gadā tiks sākta jauno izglītības vadlīniju ieviešana, kas paredz būtiski palielināt latviešu valodas lomu mācīšanās procesā, nodrošinot mazākumtautību bērnu sekmīgu integrāciju sākumskolā. Pakāpenisku pāreju uz mācībām latviešu valodā plānots sākt 2019./2020.mācību gadā.

Šodien Jēkabpils rajona tiesā pēdējo vārdu teiks jauniete, kura apsūdzēta par vīrieša noduršanu konflikta laikā Jēkabpilī. Jaunietei apsūdzība celta pēc Krimināllikuma 116.panta - par slepkavību. Sākotnēji viņa bija apsūdzēta pēc Krimināllikuma 125.panta 3.daļas - par tīšu smagu miesas bojājumu nodarīšanu, kas kļuvuši par iemeslu cietušā nāvei, bet pēc tam prokurore grozīja apsūdzību uz smagāku. Par šādu nodarījumu paredzēts sodīt ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 20 gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem. Izmeklētāji uzskata, ka 2016.gada 29.aprīlī apsūdzētā persona, atrodoties savā dzīvesvietā Jēkabpilī, savstarpēja konflikta laikā ar pazīstamu vīrieti dusmu uzplūdā tīši divas reizes ar virtuves nazi iedūra viņam krūšu kurvja priekšdaļā un vēderā. Vīrieša nāve iestājās dažās minūtēs notikuma vietā.

Turpinām ziņas

Zemkopības ministrija rosina līdz 2021.gadam valsts budžetā pakāpeniski palielināt finansējumu valsts un valsts nozīmes meliorācijas sistēmu uzturēšanas vajadzībām līdz 1 miljons 450 tūkstoši 910 eiro. Zemkopības ministrijas informatīvajā ziņojumā teikts, ka, atbilstoši pērn 5. oktobrī parakstītajam Ministru kabineta un Latvijas Pašvaldību savienības 2018. gada vienošanās un domstarpību protokolam, nepieciešams būtiski palielināt valsts budžeta programmas "Zemes resursu ilgtspējības saglabāšana" finansējumu, lai kompleksi risinātu valsts un valsts nozīmes meliorācijas infrastruktūras sakārtošanu. Informatīvajā ziņojumā minēts, ka Latvijas ģeogrāfiskajos apstākļos, kad pārmērīgi nokrišņi, plūdi un pali spēj negatīvi ietekmēt iedzīvotāju dzīves vidi un kvalitāti, meliorācijai ir liela nozīme. Īpaši ņemot vērā pēdējo gadu intensīvos nokrišņus, piemēram, ilgstošo lietusgāžu un plūdu 2017.gada otrajā pusgadā nodarīto ievērojamo kaitējumu tautsaimniecībai, infrastruktūrai un cilvēku dzīves videi kopumā. Informatīvais ziņojums par papildu finansējumu valsts un valsts nozīmes meliorācijas sistēmu ekspluatācijai un uzturēšanai tiks skatīts valdībā.

Pārtikas kviešu cena 2017.gada decembrī Latvijā bija par 1% augstāka nekā 2016.gadā attiecīgajā mēnesī, taču par 17% mazāka nekā vidējā cena Latvijā pēdējo piecu gadu laikā, liecina Zemkopības ministrijas Tirgus un tiešā atbalsta departamenta dati. Tie atklāj, ka Latvijā pārtikas kviešu cena 2017.gada decembrī bija par 5,3% mazāka nekā vidējā cena Eiropas Savienībā (ES) pērn decembrī, bet par 1% zemāka nekā cena Lietuvā un par 9% augstāka nekā Igaunijā. Pārtikas kvieši Latvijā pagājušā gada decembrī maksāja 154,89 eiro tonnā, bet lopbarības kviešu cena bija 137,29 eiro tonnā. Vienlaikus rapšu cena Latvijā pērn decembrī bija 337,27 eiro tonnā, pārtikas auzas maksāja 122,58 eiro tonnā, pārtikas rudzi – 121,00 eiro tonnā, bet lopbarības mieži – 127,73 eiro tonnā. Saskaņā ar aplēsēm 2017./2018 gadā pasaulē pieprasījums pēc kviešiem salīdzinājumā ar 2016./2017.gadu varētu pieaugt par 0,3%, sasniedzot jaunu maksimumu.

Un vēl

Latvijas uzņēmums «Hygen» ar ALTUM un bankas Citadele atbalstu šogad sāks ražot inovatīvu iekārtu dabasgāzes automašīnu uzpildei mājas apstākļos. «Hygen», kas darbojas alternatīvās enerģētikas jomā, ir izstrādājis inovatīvu ierīci, ar kuras palīdzību var pieslēgties mājas gāzesvadam un trīs minūšu laikā uzpildīt automašīnu ar ievērojami lētāku degvielu - dabasgāzi. «Hygen» izstrādātā iekārta tiks ražota Latvijā, taču saistībā ar noieta tirgus specifiku to vispirms plānots pārdot Centrāleiropā, Tuvajos Austrumos un Amerikā. Šobrīd uzņēmums strādā ar trim pilotprojektiem sadarbībā ar Vācijas autobūves kompāniju «Volkswagen Group» un citām lielākajām dabasgāzes kompānijām Eiropā un Amerikā. «Hygen» tiešie klienti būs gāzes kompānijas, kurām viena šāda iekārta izmaksās apmēram 3500 eiro. Mājsaimniecības pēc iekārtas uzstādīšanas maksās par izmantoto dabasgāzi saskaņā ar gāzes kompānijas tarifiem. Izmantojot gāzes uzpildes iekārtas mājas apstākļos, tiek prognozēts, ka degviela autobraucējiem izmaksās par vidēji 45% lētāk nekā uzpildes stacijā.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.000
Radio1 ziņās klausieties: No 1.septembra Jēkabpils vispārizglītojošajās skolās brīvpusdienas saņems visi skolēni no pirmās līdz devītajai klasei; Plāno liegt tiesības pašvaldību vēlēšanās kandidēt arī bijušās Valsts drošības komitejas aģentiem un ziņotājiem; un VID saņems ziņas par personām, kuru kontos apgrozījums ir vismaz 15 tūkstoši eiro

Jēkabpils reģionālās slimnīcas pašreizējās valdes locekļi respektē Jēkabpils pilsētas pašvaldības vadības ieceri ieviest izmaiņas ārstniecības iestādes vadībā. Jēkabpils pilsētas pašvaldība ir Jēkabpils reģionālās slimnīcas kapitāldaļu turētājs, tai ir savs redzējums par iestādes turpmāko attīstību un arī tiesības veikt izmaiņas ārstniecības iestādes vadībā. Jēkabpils reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētājs Ivars Zvīdris pieļauj, ka gan viņš, gan arī abi pārējie Jēkabpils reģionālās slimnīcas pašreizējās valdes locekļi - Gunta Dābola un Ruta Miķelsone - varētu turpināt darbu ārstniecības iestādē kā speciālisti savās profesionālajās jomās. Atalgojums, ko viņi saņems par savu darbu, protams būšot mazāks nekā līdz šim, jo valdes locekļu un speciālistu atalgojums slimnīcā atšķiroties. Līdz šim Jēkabpils reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētāja alga ir bijusi nedaudz virs 3000 eiro, valdes locekļiem - 90% no valdes priekšsēdētāja atalgojuma apmēra jeb nedaudz zem 3000 eiro. Jau vēstīts, ka Jēkabpils pilsētas pašvaldība nolēmusi izsludināt konkursu uz slimnīcas valdes locekļu amatiem, lai realizētu jaunu Jēkabpils reģionālās slimnīcas attīstības stratēģiju.

No šī gada 1.septembra Jēkabpils pilsētas pašvaldība ir ieplānojusi nodrošināt brīvpusdienas pilsētas izglītības iestādēs arī 7.- 9.klašu audzēkņiem. Minētā pakalpojuma nodrošināšanai pašvaldības 2018.gada budžetā ir paredzēts 65 tūkstoši eiro papildus finansējums. Šonedēļ pašvaldībā notika pirmā darba grupas sanāksme, kurā tika analizēta esošā situācija skolēnu ēdināšanas jomā pilsētas izglītības iestādēs un izteikti viedokļi par iespējamajām korekcijām ēdināšanas kārtībā, kuru mērķis ir panākt, ka bērniem tiek pasniegtas garšīgas pusdienas. Turpmākajā mēnesī darba grupa turpinās darbu, izstrādājot priekšlikumus skolēnu ēdināšanas kvalitātes uzlabošanai. Pēc tam paredzēta darba rezultātu apkopošana. Patlaban Jēkabpilī 1.-4.klašu audzēkņi saņem valsts apmaksātas, bet 5.-6.klašu audzēkņi - pašvaldības apmaksātas brīvpusdienas.

Turpinām ziņas

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja likuma grozījumus, kas paredz, ka Patērētāju tiesību aizsardzības centram turpmāk tiks uzticēta Latvijas valsts karoga un Latvijas valsts karoga vimpeļa laišanas tirgū un piedāvāšanas uzraudzība. Grozījumi Latvijas valsts karoga likumā paredz, ka tiks aizliegts laist tirgū un piedāvāt Latvijas valsts karogu vai Latvijas valsts karoga vimpeli, kas izgatavots no auduma, kas neatbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām. Ja būs aizdomas, ka karogs vai karoga vimpelis varētu būt neatbilstošs normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, patērētāju tiesību aizsardzības centrs būs tiesīgs aizliegt tā piegādi, piedāvāšanu piegādāt vai izstādīšanu apskatei uz laiku, kas nepieciešams tā pārbaudēm un ekspertīzēm. Izdevumus par Latvijas valsts karoga vai Latvijas valsts karoga vimpeļa ekspertīzi sedz tirgus uzraudzības iestāde.

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās arī likumprojektu, kas paredz liegt tiesības pašvaldību vēlēšanās kandidēt arī bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) aģentiem un ziņotājiem. Pašlaik ir noteikts, ka piedalīties pašvaldību vēlēšanās liegts personām, kas ir vai ir bijušas PSRS, Latvijas PSR vai ārvalstu valsts drošības dienestu, izlūkdienestu vai pretizlūkošanas dienestu darbinieki. Šodien komisijām nodotie grozījumi paredz paplašināt šos ierobežojumus, tos attiecinot arī uz minēto dienestu aģentiem un ziņotājiem. Izmaiņu mērķis ir aizsargāt demokrātisko valsts iekārtu, nacionālo drošību un Latvijas teritorijas vienotību, skaidrots likumprojekta anotācijā. Aizliegums minēto drošības un izlūkdienestu ziņotājiem un aģentiem kļūt par pašvaldību deputātiem izriet no Latvijas kā neatkarīgas valsts nacionālās drošības interesēm.

Un vēl

Valsts ieņēmumu dienests turpmāk saņems ziņas par iedzīvotājiem, kuru noguldījuma konta un maksājumu konta iepriekšējā gada kopējā debeta vai kredīta apgrozījuma summa ir vismaz 15 tūkstoši eiro. To Saeima nolēma šodien galīgajā lasījumā pieņemot grozījumus likumā par nodokļiem un nodevām. Ziņas līdz 1. februārim VID par klientiem sniegs kredītiestādes un maksājumu pakalpojuma sniedzēji. Izmaiņas nepieciešamas, jo līdzšinējā kārtība, kas paredz informēt VID par kontiem, kuru apgrozījums pārsniedz 15 tūkstoši eiro, dod iespēju kredītiestāžu klientiem sadalīt savus maksājumus starp vairākiem kontiem, kas atvērti vienā kredītiestādē vai pie viena maksājumu pakalpojumu sniedzēja, un tādējādi izvairīties no viņu datu iekļaušanas VID sniedzamajos ziņojumos, teikts likumprojekta anotācijā. Regulējums attiecībā uz informācijas sniegšanu arī par debeta apgrozījumu rosināts, lai VID varētu identificēt personas, kuru izdevumi būtiski pārsniedz deklarētos ienākumus, kā arī personas darījumus vērtētu kopsakarā atbilstoši naudas plūsmai kontos. Noteikts, ka pirmo reizi kredītiestādēm informācija VID būs jāiesniedz līdz šī gada 1.septembrim.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Saeima aicina valdību noteikt sankcijas Magņitska lietā iesaistītajām personām; Šogad vasaras brīvlaikā Jēkabpils pašvaldība plāno nodarbināt 50 skolēnus; un Vējonis sportistiem Phjončhanā vēl panākumus un stipru vienotības garu.

Saeima šodien nolēma izteikt aicinājumu valdībai noteikt sankcijas advokāta Sergej Magņitska lietā iesaistītajām personām. Saeimas lēmumā pausts nosodījums Krievijas varas iestāžu rīcībai Magņitska nāves apstākļu nepienācīgā izmeklēšanā, uzsvērta Latvijas atbildība vērsties pret klajiem cilvēktiesību pārkāpumiem, finanšu krāpšanas shēmām un korupciju, kā arī izteikts aicinājums valdībai noteikt sankcijas Magņitska lietā iesaistītajām personām. Tāpat izteikts aicinājums citiem Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalstu parlamentiem pieņemt Magņitska tiesību aktus, lai stiprinātu kopējo tiesiskuma vidi, kā arī pausts atbalsts iniciatīvai īstenot mērķtiecīgas Magņitska sankcijas ES līmenī. Līdz šim sankcijas, kas saistītas gan ar ieceļošanas liegumu, gan liegumu lietot valsts finanšu sistēmu, pieņemot atsevišķus tiesību aktus, kas simboliski nodēvēti Magņitska vārdā, ir ieviesušas tādas valstis kā ASV, Kanāda, Lietuva, Igaunija, Lielbritānija.

Veselības ministrija (VM) plāno paplašināt personu loku, kas e-veselības sistēmā varēs piekļūt pacientu datiem, liecina šodien Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie grozījumi Noteikumos par vienoto veselības nozares elektronisko informācijas sistēmu. Ministrija iecerējusi papildināt noteikumus ar kārtību, kādā ārstniecības iestādes klientu un pacientu reģistrators ir tiesīgs apstrādāt pacienta datus e-veselības sistēmā. Projekts nosaka, ka ārstniecības iestādes klientu un pacientu reģistrators, apstrādājot pacienta pierakstu uz veselības aprūpes pakalpojumu, e-veselības sistēmā ir tiesīgs apstrādāt tādus datus kā pacienta vārds, uzvārds, personas kods, dzimums, dzimšanas datums, deklarētā, reģistrētā vai personas norādītā dzīvesvietas adrese, pacienta kontaktinformācija un pacientam izsniegtie e-nosūtījumi, izņemot e-nosūtījumā iekļauto informāciju "Īsa anamnēze". No 2019.gada 1.janvāra plānots pagarināt arī termiņu līdz 2022.gada 1.janvārim, kad iedzīvotāji, ārstniecības iestādes un aptiekas pacienta datiem e-veselības sistēmā varēs piekļūt tikai izmantojot kvalificētus personas elektroniskās identifikācijas līdzekļus, piemēram, eID. 2022.gada 1.janvāris ir arī termiņš, no kura eID karte būs obligāts personu apliecinošs dokuments iedzīvotājiem.

Turpinām ziņas

Tiesneša aizņemtības dēļ Jēkabpils rajona tiesa līdz 9.martam atlikusi krimināllietas izskatīšanu, kurā kāda jauniete apsūdzēta par vīrieša noduršanu konflikta laikā Jēkabpilī. Paredzēts, ka lietas izskatīšanas turpinājumā apsūdzētā teiks pēdējo vārdu. Apsūdzība jaunietei celta pēc Krimināllikuma 116.panta - par slepkavību. Sākotnēji viņa bija apsūdzēta pēc Krimināllikuma 125.panta 3.daļas - par tīšu smagu miesas bojājumu, kas kļuvuši par iemeslu cietušā nāvei, nodarīšanu, bet pēc tam prokurore grozīja apsūdzību uz smagāku. Par šādu nodarījumu vainīgajai personai paredzēts sods ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 20 gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Šogad vasaras brīvlaikā Jēkabpils pilsētā labiekārtošanas darbos pašvaldība plāno nodarbināt 50 skolēnus vecumā no 15 līdz 20 gadiem. Nodarbinātības periods, līdzīgi kā citus gadus, būs vasaras brīvlaiks - no 1.jūnija līdz 31.augustam. Katrs skolēns drīkst strādāt vienu mēnesi, pēc paša izvēles - jūnijā, jūlijā vai augustā. Nodarbinātība tiks nodrošināta, ņemot vērā pieteikumu iesniegšanas secību. Primāri darbavietas tiks nodrošinātas skolēniem, kuru ģimenes atbilst sociālās palīdzības saņemšanas kritērijiem (trūcīgas, maznodrošinātas, daudzbērnu ģimenes). Skolēni, kuri vasaras brīvlaikā vēlas strādāt Jēkabpils pilsētā labiekārtošanas darbos, no 12.februāra līdz 16.februārim aicināti pieteikties Jēkabpils pilsētas pašvaldībā Vienas pieturas aģentūrā. Dalībai nodarbinātības programmā var pieteikties Jēkabpils pilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā deklarētas personas.

Un vēl

Latvijas olimpiskā delegācija šodien Phjončhanā kļuva par pilntiesīgu ziemas olimpisko spēļu dalībnieci - svinīgā ceremonijā olimpisko spēļu ciematā tika pacelts valsts karogs, kā arī panākumus sportistiem vēlēja Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Viņš mudināja atlētus būt vienotiem neatkarīgi no katra pārstāvētā sporta veida un gūtajiem panākumiem. Jau kvalificēšanās olimpiskajām spēlēm apliecina, ka Latvijas sportistiem ir spēks, kas ļauj ticēt olimpiskiem panākumiem. Phjončhanā nebūs daudz Latvijas līdzjutēju, tādēļ jo svarīgāks būs komandas gars delegācijā, uzsvēra Valsts prezidents. Savukārt mājās palikušie domās būs kopā ar sportistiem un turēs par viņiem īkšķus. Vējonis novēlēja sportistiem gūt labus panākumus, kā arī neveiksmju brīžos neskumt un nemest plinti krūmos, bet turpināt cīnīties līdz galam. Jau ziņots, ka Latvijas delegācijā ir iekļauti 35 sportisti.

Atstājiet komentāru