2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 30.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 30.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās kalusieties: Šodien notiks SIA “Jēkabpils siltums” jauno tarifu apspriešana; Šodien uz sirsnīgu pēcpusdienu kopā ar Lūciju Ķuzāni aicina pasākums „Ak, pasaulīt...”; un Šodien pulksten divos dienā visā Latvijā uz trim minūtēm iedarbinās trauksmes sirēnas.

Šodien notiks SIA “Jekabpils siltums” jauno tarifu apspriešanas sanāksme. Tā sāksies pulksten 12tos dienā un norisināsies uzņēmuma "Jēkabpils siltums" otrā stāva telpās, Nameja ielā 4A. Sanāksmē aicināti piedalīties jēkabpilieši, kuru mājokļus siltumu nodrošina SIA „Jēkabpils siltums”. Sanāksmes dalībniekus iepazīstinās ar siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu būtību un ekonomisko pamatojumu, kā arī uzklausīs viedokļus un priekšlikumus. Jau ziņots, ka SIA "Jēkabpils siltums" plāno samazināt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu par 3,85%, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā uzņēmuma "Jēkabpils siltums" iesniegtais ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifu projekta kopsavilkums. Patlaban ir spēkā "Jēkabpils siltuma" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifs 56,2 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa par megavatstundu. Savukārt jaunais siltumenerģijas apgādes pakalpojuma tarifs plānots 54,04 eiro bez PVN par megavatstundu. "Jēkabpils siltuma" pārstāvji norādīja, ka tarifa izmaiņas ir saistītas ar realizētiem siltumtrašu rekonstrukcijas projektiem un siltumenerģijas zudumu samazinājumu.

Šodien uz sirsnīgu pēcpusdienu kopā ar Lūciju Ķuzāni aicina pasākums „Ak, pasaulīt...”. Tas norisināsies Jēkabpils tautas nama lielajā zālē un sāksies pulksten 16.30. Šogad, Lūcijas Ķuzānes jubilejas gadā, iznākusi rakstnieces kārtējā grāmata “Saule mūžam mana”, kas ir būtiski papildināts 1986. gada izdevums par Jāni Jaunsudrabiņu. Dažādos Latvijas novados atrasto un grāmatās aprakstīto ļaužu ceļi dažbrīd krustojas, dažbrīd met varas un laikmetu ietekmētus lokus plašajā pasaulē, bet vienmēr stāsta par mīlestību pret dzimto zemi. Pasākumā ielūkosis Lūcijas Ķuzānes dzīves gājumā, aplūkos viņas daiļradi, kur vislielākā vieta atvēlēta Augšzemei un Sēlijai, tās cilvēkiem un kopā atcerēsies paveikto.

Turpinām ziņas

Šodien Jēkabpils Agrobiznesa koledžā dienesta viesnīcas zālē norisināsies seminārs “Nodarbinātības valsts aģentūras, pašvaldību vadītāju un darba devēju sadarbība nodarbinātības veicināšanai”. Seminārā laikā Nodarbinātības valsts aģentūras Jēkabpils filiāles vadītāja Svetlana Zujeva informēs par darba tirgus situāciju un aģentūras piedāvātajiem pakalpojumiem. Savukārt Jēkabpils pilsētas sociālā dienesta projekta koordinatore Žanete Tiltiņa informēs par aktualitātēm sadarbībā starp Nodarbinātības valsts aģentūras Jēkabpils filiāli un Sociālo dienestu. Pasākumā piedalīsies arī Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietniece sociālos jautājumos Līga Kļaviņa.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests šodien pulksten divos dienā visā Latvijā uz trim minūtēm iedarbinās trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu civilās trauksmes un apziņošanas sistēmas darbību. Šajā dienā iedzīvotājiem nav pamata uztraukties un nekāda turpmākā rīcība nav nepieciešama, jo tā ir tikai kārtējā trauksmes sirēnu pārbaude. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests aicina viesnīcu administrāciju informēt savus ārvalstu klientus par gaidāmo trauksmes sirēnu pārbaudi, lai nerastos panika. Jau ziņots, ka Latvijā ir uzstādītas 164 trauksmes sirēnas, kuras ir izvietotas tā, lai raidītais skaņas signāls būtu dzirdams apmēram 1,5 kilometru rādiusā. Trauksmes sirēnas ir paredzētas iedzīvotāju ātrai brīdināšanai gadījumos, kad notikusi dabas vai tehnogēna katastrofa, vai arī pastāv to draudi.

Un vēl

Šodien Jēkabpilī, Krustpils kultūras namā notiks kārtējā senioru deju nodarbība. Jau ziņots, lai Jēkabpils senioriem dotu iespēju uzlabot savu fizisko un emocionālo labsajūtu, 2017. gada oktobrī Krustpils kultūras namā tiks uzsākts jauns deju nodarbību cikls, kas piemērots vecāka gada gājuma vīriešiem un sievietēm – “Ar deju uz veselību”. Deju nodarbības norisinās projektā Veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi Jēkabpilī” un tiek finansēts no Eiropas Sociālā fonda un valsts budžeta līdzekļiem.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Papildina naudas balvu par izciliem sasniegumiem sportā saņēmēju loku; BK Jēkabpils like ventiņiem trūkties; un Nedēļas nogalē darbu sāks Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņš.

Veselības ministre Anda Čakša vakar tika uzņemta kā biedrs Latvijas Zaļajā partijā. Kā savā motivācijas vēstulē norāda Čakša, viņas vērtību augšējā skalā ir domāt par ilgtermiņa vides saglabāšanu kā vietu, kurā dzīvojam veselīgu un aktīvu dzīvi. Tāpat ministre uzsver, ka iestājas par efektīvu un caurspīdīgu valsts pārvaldi, resursu efektīvu izmantošanu, kas nodrošinātu kvalitatīvu un ilgtspējīgu valsts attīstību, kā arī noturētu iedzīvotājus Latvijā. Jau ziņots, ka Čakša 2016.jūnijā kļuva par Latvijas Zaļās partijas virzītu veselības ministru, kad veselības ministra amatu atstāja Guntis Belēvičs. Līdz tam viņa vadīja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcu.

Latvijas Nacionālā sporta padome nolēma papildināt Izglītības un zinātnes ministrijas piedāvāto naudas balvu par izciliem sasniegumiem sportā saņēmēju loku. Tas papildināts ar sešiem sportistiem un viņu treneriem. Līdz ar to patlaban atbalstīta 35 sportistu, viņu treneru un apkalpojošā sporta personāla prēmēšana. Kopumā prēmijas 50% apmērā no sportistiem paredzētajām naudas balvām paredzēts piešķirt arī viņu treneriem. Līdz ar to naudas balvu kopskaits šogad varētu pārsniegt 80. Par naudas balvu piešķiršanu vēl jālemj Ministru kabinetam.

Turpinām ziņas

Spraigu “OlyBet” Latvijas Basketbola līgas maču vakar Jēkabpils sporta namā aizvadīja BK “Jēkabpils” un BK “Ventspils” vienības. Jēkabpilieši lielu daļu spēles mina viesiem uz papēžiem, tomēr pēdējā ceturtdaļā piekāpās kurzemniekiem ar rezultātu 79:90. Jēkabpiliešiem punktus guva gandrīz visi basketbolisti, visvairāk – 24 – sameta Jurijs Aleksejevs, 19 punkti un sešas bumbas zem groziem Renāra Magones kontā, bet Artūrs Vītiņš izcīnīja 13 punktus. Ventspilniekiem spēli vilka pieci basketbolisti ar Aigaru Šķēli un Ronaldu Zaķi priekšgalā, bet rezervisti sev atvēlētājos mirkļos iemeta vien divus punktus. BK “Jēkabpils” galvenais treneris Rūdolfs Rozītis atzīmē, ka neskatoties uz to, ka pretinieks izmeta 34 soda metienus un jēkabpiliešiem bija par desmit piezīmēm vairāk un par 13 atlēkušajām bumbām mazāk, jēkabpilieši zaudēja tikai par 11 punktiem. Ar cīņassparu komanda parādīja normālu spēli. Treneris arī uzsver, ka kopumā ar spēli nav apmierināts, jo vairāki spēlētāji pieļāva rupjas kļūdas aizsardzībā, kas ļāva pretiniekiem gūt vieglus punktus. Taču šī spēle noteikti esot pierādījums tam, ka jēkabpilieši var un prot spēlēt. Nākamā cīņa jēkabpiliešus sagaida jau sestdien, 2. decembrī, kad Rīgā, Daugavas sporta namā būs jāmērojas spēkiem ar BK “Jūrmala” komandu.

Tikmēr Jēkabpils volejbola komanda "Lūši" vakar bez problēmām sasniedza Latvijas kausa finālu volejbolā, kur tāpat kā pērn tiksies ar RTU/"Robežsardzi". Pusfināla atbildes spēlē "Lūši" pretinieku laukumā ar 3-1 (uzvarēja "Biolars"/"Jelgava" komandu. Jēkabpiliešiem Armands Āboliņš guva 17, bet Matīss Petjukevičs astoņus punktus. Arī pirmajā pusfināla cīņā pirms nedēļas "Lūši" savās mājās svinēja uzvaru ar 3-0. Jau vēstīts, ka iepriekš finālu sasniedza arī RTU/"Robežsardze". Pusfinālā uzvarētāji tika noskaidroti divu spēļu summā, bet sacensību fināls plānots 16.decembrī "Elektrum" Olimpiskajā centrā. Atgādinām, ka pērn Latvijas kausa izcīņā triumfēja "Lūši", kas finālā piecos setos pārspēja RTU/"Robežsardzi" un tika pie savas pirmās trofejas vēsturē.

Un vēl

Nedēļas nogalē 17.gadu pēc kārtas darbu sāks ikgadējais Ziemassvētku tirdziņš Vecrīgā. Tirdziņā savus izstrādājumus piedāvās Latvijas amatnieki, dizaineri, ražotāji, kā arī zemnieku saimniecības, tādējādi kopējam tirgotāju skaitam pārsniedzot 100. Tirdziņa darbība tiks atklāta sestdien, 2.decembrī, plkst.17 Doma laukumā, Rīgā, ar bērnu un jauniešu vokālās grupas "Kolibri" un aktiera Māra Bezmera uzvedumu "Dārznieka ziemas pasaka", lielās egles iedegšanu un Andžeja Grauda bungu skolas audzēkņu priekšnesumu. Ziemassvētku tirdziņā katras brīvdienas apmeklētājiem tiks piedāvāta arī plaša kultūras programma. Katru vakaru būs iespēja vērot virtuālā sniega gaismas spēles un izbaudīt svētku atmosfēru. Šogad tirdziņā būs iespēja iegādāties arī Ziemassvētku eglīti.
Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņš darbosies līdz nākamā gada 7.janvārim.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Konkursā par SIA “Jēkabpils ūdens” vadītāju uzvar Mihails Aleksejevs; Saeima atbalsta Veselības aprūpes finansēšanas likumprojektu, neiekļaujot tajā konkrētas finansējuma summas; Un Cik dziļa sniega kārta šorīt uzsnigusi Jēkabpilī?

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests šajā stundā visā Latvijā uz trim minūtēm iedarbinājiss trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu civilās trauksmes un apziņošanas sistēmas darbību. Šobrīd iedzīvotājiem nav pamata uztraukties un nekāda turpmākā rīcība nav nepieciešama, jo tā ir tikai kārtējā trauksmes sirēnu pārbaude. Jau ziņots, ka Latvijā ir uzstādītas 164 trauksmes sirēnas, kuras ir izvietotas tā, lai raidītais skaņas signāls būtu dzirdams apmēram 1,5 kilometru rādiusā. Trauksmes sirēnas ir paredzētas iedzīvotāju ātrai brīdināšanai gadījumos, kad notikusi dabas vai tehnogēna katastrofa, vai arī pastāv to draudi. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem trauksmes sirēnu pārbaude notiek divas reizes gadā.

Šodien Jēkabpils domes sēdes informatīvajā daļā pašvaldības vadītājs Raivis Ragainis informēja, ka ir noslēdzies konkurss uz SIA “Jēkabpils ūdens” vadītāja amatu. Konkursā bija saņemti deviņi pieteikumi, trīs no tiem neatbilda konkursa prasībām, seši tika vizīti uz konkursa otro kārtu. Tajā piedalījās pieci pretendenti, viens neieradās. No pieciem pretendentiem visvairāk punktu savāca un konkursā uzvarēja Mihails Aleksejevs. Patlaban viņš ir SIA “Pils rajona namu pārvalde” priekšnieks, bet jau no 10.decembra sāks darbu jaunajā amatā.

Sākot rītdienas, 1.decembra līdz pat 2018. gada beigām, par godu Latvijas simtgadei, Jēkabpils jauniešu klubs “13. pirmdiena” sadarbībā ar Jēkabpils pilsētas pašvaldību organizēs sarunu ciklu “Kāpiens”. Sarunu cikla mērķis ir jauniešiem neformālā gaisotnē iepazīt radošas un iedvesmojošas personības Latvijā un Jēkabpilī, kā arī uzzināt dažādu profesiju aizkulises. Rīt pirmā tikšanās notiks pulksten piecos pēcpusdienā Jēkabpils Tautas nama kamerzālē. Tajā jauniešiem būs iespēja iepazīt Radio Pieci.lv raidījuma “Pieci klausās” producenti Karmenu Stepanovu no Rīgas. Pasākumā varēs uzzināt: Kas ir radio producents? Kāda ir darba ikdiena?Kas ir radio DJ jeb programmas vadītājs? Kādi ir DJ pienākumi? Kā var kļūt par DJ? Vairāk informācijas un pieteikuma anketa atrodama portālā www.jekabpils-jauniesi.lv.

Turpinām ziņas

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja Veselības finansēšanas likumprojektu, neiekļaujot tajā konkrētas naudas summas, kas būtu paredzētas nozares finansējuma pieaugumam nākamajos gados. Tieši par finansējuma pieaugumu un mediķu algu palielinājumu šodien Saeimas sēdē bija plašākās debates. Opozīcijas frakcijas "Saskaņa" rosināja likumā ierakstīt, ka, izstrādājot budžeta projektu, 2018.gadā nepieciešams paredzēt valsts finansējuma pieaugumu veselības aprūpei ne mazāku par 227 miljoniem eiro, 2019.gadā - ne mazāku par 341 miljoniem eiro, bet 2020.gadā - ne mazāku par 442 miljoniem eiro. Piemēram, Deputāts Vitālijs Orlovs debatēs skaidroja, ka Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība mudināja likumprojektā minēt finansējuma pieaugumu pa gadiem. Arī "Saskaņa" uzskata, ka likumā jābūt norādītam ikgadējām finansējuma pieaugumam veselības aprūpes nozarei. Veselības ministrijas (VM) izstrādātajā likumprojektā paredzēts, ka veselības aprūpei tiek piešķirts finansējums 4% apmērā no iekšzemes kopprodukta, sākot ar 2020.gadu.

Šogad par brīdinājuma signāla nelietošanu policija noformējusi 2 tūkstoši 259 administratīvā pārkāpuma protokolus. Pērn autovadītājiem par šādu pārkāpumu noformēti 2 tūkstoši 717 protokoli. Lai gan šādi rādītāji liecina, ka šogad pārkāpēju skaits ir samazinājies par 458, tas joprojām pierāda, ka daļa autovadītāju rīkojas ļoti neapdomīgi un bezatbildīgi, apzināti neievērojot ceļu satiksmes noteikumus. Šādā veidā pārkāpēji neciena un maldina citus satiksmes dalībniekus, radot dažādas bīstamas situācijas ceļu satiksmē. Lai aktualizētu šo problēmu šodien Valsts policija organizē tematisko vienas dienas akciju, kuras laikā vērsīs šoferu uzmanību brīdinājuma signālu lietošanas nozīmīgumam.

Un vēl

Sniega segas biezums ceturtdienas rītā Alūksnē sasniedzis piecus centimetrus, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija. Sniega sega izveidojusies lielākajā daļā Vidzemes un Latgales. Daugavpilī, Rēzeknē un Zosēnos izmērīti trīs centimetri, Cēsu, Jēkabpils un Skrīveru apkaimē - divi centimetri, bet Siguldā - viens centimetrs. Latvijas austrumos uzsnigušais sniegs daudzviet saglabāsies, jo gaisa temperatūra Vidzemes austrumos un Latgales ziemeļos šodien sasniegs tikai 0..+1 grādu, savukārt nākamajā naktī snigs visā Latvijā, vairāk valsts centrālajā daļā, kur var izveidoties 5-10 centimetrus bieza sniega kārta.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas IKP deviņos mēnešos pieaudzis par 4,7%; Diskutēs par iedzīvotāju došanos prom no Latvijas lauku reģioniem; un Decembrī 40 "Latvijas pasta" nodaļās tiks piesaistīti papildu darbinieki sūtījumu izsniegšanai.

Eiropas Komisija aicina Latviju paātrināt Eiropas Savienības līdzfinansētu projektu uzsākšanu un ieviešanu īpaši veselības, energoefektivitātes un vides aizsardzības jomās. Šodien noslēdzas ikgadējā novērtēšanas sanāksme ar Eiropas Komisijas pārstāvjiem, kurā Finanšu ministrija iepazīstina ar Eiropas Savienības fondu ieviešanas stratēģisko virzību un tiek skatīti katras nozares sasniegumi un aktuālā situācija. Eiropas Komisiju Latviju novērtē kā pozitīvo piemēru Kohēzijas politikas Eiropas Savienības fondu investīciju projektu ieviešanā, jo Latvija demonstrē rūpīgu sākotnēju stratēģisko plānošanu, kā ar pieejamajiem līdzekļiem radīt vislielākās pārmaiņas - modernizēt, reformēt, attīstīt prioritārās nozares un risināt citus jautājumus efektīvā partnerībā ar iesaistītām pusēm un sabiedrības pārstāvjiem.

Latvijas iekšzemes kopprodukts šogad deviņos mēnešos salīdzināmajās cenās, pēc sezonāli un kalendāri neizlīdzinātajiem datiem, pieaudzis par 4,7%, salīdzinot ar 2016.gada attiecīgo periodu. 2017.gada deviņos mēnešos Latvijas iekšzemes kopprodukts faktiskajās cenās bija 19,598 miljardi eiro, tostarp trešajā ceturksnī Latvijas IKP pirmo reizi faktiskajās cenās pārsniedzis septiņus miljardus eiro un bija 7,096 miljardi eiro. Salīdzinot ar 2016.gada trešo ceturksni, apstrādes rūpniecība pieaugusi par 8%. Tajā skaitā par 4% palielinājusies pārtikas produktu ražošana un koksnes, koka izstrādājumu ražošana, bet par 23% - gatavo metālizstrādājumu ražošana. Pieaugums bijis arī citās nozarēs.

Turpinām ziņas

Rīgā, kinoteātrī "Kino bize", 4.decembrī notiks publiskā diskusija "Vai vērts dzīvot laukos?". Pasākumā tiks apspriesta iedzīvotāju došanās prom no Latvijas lauku reģioniem un to, kā tas ietekmē lauku dzīves kvalitāti. Cilvēku masveida aizbraukšana no laukiem Latvijas sabiedrībā un medijos ir sāpīgs temats, ko visbiežāk raksturo tukšās viensētas un ciemati, kā arī mazpilsētas ierasti saistās ar bezcerību un nolemtību. Diskusijā tiks mēģināts rasts atbildes uz jautājumiem, vai šis process zināmā mērā nav likumsakarīgs, vai dzīve Latvijas laukos ir vērtība pati par sevi, un kā cilvēku skaita samazināšanās ietekmē lauku dzīves labklājību.

Latvijas Ornitologu biedrība pauž bažas par Eiropas Komisijas lauksaimniecības un lauku attīstības komisāra Fila Hogana vīziju turpmākai Eiropas Komisijas Kopējās lauksaimniecības politikai pēc 2020.gada, jo tajā nav atspoguļota vides aizsardzība un nozares godīgas finansēšanas mehānismi. Kā aģentūru LETA informēja LOB pārstāvis, Latvijas Universitātes vadošais pētnieks Oskars Keišs, Hogana 29.novembrī publiskotajā vīzijā lauku attīstības veidošanai pēc 2020.gada nav minētas apņemšanās finansēt dabas aizsardzību, tajā skaitā Eiropas Savienības deleģētais pienākums lauksaimniecības politikā nodrošināt "Natura 2000" dabas aizsargājamo teritoriju tīkla līdzfinansējumu. Vīzijā nav pieminēta arī jaunu mehānismu ieviešana, kas nodrošinātu Eiropas komisijas nosprausto mērķu izpildīšanu. Keišs uzskata, ka pašlaik Eiropas Savienības dalībvalstīm nepieciešams daudzgadu budžeta plāns, kas nopietni uztvertu pašreizējo vides krīzi Eiropas lauku ainavās un risinājumos krīzes novēršanai.

Un vēl

Decembrī 40 "Latvijas pasta" nodaļās tiks piesaistīti papildu darbinieki sūtījumu izsniegšanai un izveidotas ātrās kases klientu efektīvākai apkalpošanai, bet 25 pasta nodaļām Rīgā, Kurzemē, Zemgalē un Latgalē pagarināts darbalaiks sestdienās. No 1.decembra ātrās kases darbosies pasta nodaļā arī Jēkabpilī. Plānots, ka ātrās kases strādās līdz gada beigām. Izmantojot ātro kasi, kurā klientu apmeklētākajās stundās katru darbdienu nav pieejami citi pakalpojumi, var saņemt ierakstītas vēstules, sīkpakas un pakas, kam nav nepieciešama muitas nodokļa un pēcmaksas iekasēšana. Līdz 30.decembrim, uzlabojot klientu ērtības, Rīgas, Kurzemes, Latgales un Zemgales noslogotākajās pasta nodaļās ir mainīts darba laiks, pamatā sestdienās pagarinot to par vairākām stundām. No 1.decembra sestdienu darbalaiks pagarināts par divām stundām piecās Kurzemes, astoņās Latgales un deviņas Zemgales pasta nodaļās.

Atstājiet komentāru