2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 22.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 22.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeima šodien galīgajā lasījumā skatīs valsts budžetu ; Jēkabpilī šodien noslēdzas Ziemeļvalstu Bibliotēku nedēļa; un Zinātnieki atklājuši asteroīdu, kas uz Saules sistēmu atlidojis no tālā kosmosa.

Saeima šodien galīgajā lasījumā skatīs valsts budžetu, un, ja būs nepieciešams, darbu pie budžeta turpinās rīt, 23. novembrī. Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis aģentūrai LETA apliecināja, ka politiskais spēks atbalstīs valsts budžeta pieņemšanu. Arī Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK atbalstīs nākamā gada budžetu un saistītos likumprojektus, norāda nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars. Tāpat arī "Vienotības" politiķi ir gatavi atbalstīt valsts budžetu.
Jau vēstīts, ka 2018.gada valsts budžeta sākotnējā projektā nākamā gada ieņēmumi plānoti 8,75 miljardu eiro apmērā jeb par 725,11 miljoniem eiro vairāk nekā pērn, bet izdevumi - 8,95 miljardu eiro apmērā jeb par 624,82 miljoniem eiro vairāk nekā 2017.gadā. Nākamā gada budžeta prioritāte ir veselības nozare, kuras finansējums pirmo reizi pārsniedz vienu miljardu eiro.

Vairāku ar ceļu un tiltu infrastruktūras būvniecību saistītu uzņēmumu pārstāvošā biedrība "Latvijas ceļu būvētājs" aicina deputātus atbalstīt priekšlikumu par Valsts autoceļu fonda atjaunošanu. Biedrības priekšsēdētājs Andris Bērziņš atgādina, ka pirms trim gadiem partijas "Vienotība" un Zaļo un zemnieku savienības pārstāvji parakstīja apņemšanos atjaunot Valsts autoceļu fondu, jau 2015.gada valsts budžetu pieņemot. Taču šis solījums vēl joprojām nav izpildīts. Biedrības priekšsēdētājs arī vērsa deputātu uzmanību uz to, ka Eiropas Savienības fondu finansējums, kas pēdējos piecpadsmit gadus ir aizvietojis valsts budžeta asignējumus Latvijas ceļu būvju un remontu finansēšanai, beigsies 2018.gada beigās. Kā ziņots, deputāts Matīss oktobra beigās Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā iesniedzis priekšlikumu likumprojektam "Grozījumi "Likumā par autoceļiem"". Iesniegtais priekšlikums "Grozījumiem "Likumā par autoceļiem"" Ministru kabinetam uzliks par pienākumu līdz 2018.gada gada 1.jūlijam izstrādāt un apstiprināt plānu par pakāpenisku finansējuma palielināšanu Valsts budžeta programmai "Valsts autoceļu fonds", līdz tas sasniegs likumā paredzētos apmērus. Šos grozījumus plānots skatīt rītdienas, šīsdienas Saeimas ārkārtas sēdē.

Turpinām ziņas

Šodien vietējo mediju pārstāvji preses konferencē tiksies ar Jēkabpils pilsētas pašvaldības vadību, kurā domes pārstāvji sniegs atbildes uz dažādiem aktuāliem jautājumiem. Radio1 preses konferencē skaidros, cik tālu pavirzījies darbs ar izglītības nodaļas vai Izglītības pārvaldes izveidi, cik bieži pašvaldības darbinieki šogad devušies komandējumos un, cik liela summa šim nolūkam atvēlēta, vai gada nogalē domes darbinieki saņems prēmijas un rīkos balles, kā arī vai nākamā gada budžetā domnieki atvēlēs naudu norādes zīmju izvietošanai Zīlānu ielas mikrorajonā un, cik līdzekļu nākamajā gadā no pašvaldības saņems BK Jēkabpils.

Jēkabpilī šodien noslēdzas Ziemeļvalstu Bibliotēku nedēļa, kas šogad Latvijā – norisinājās jau 20. reizi. Šogad Ziemeļvalstu Bibliotēku nedēļas tēma bija Ziemeļu salas. Galvenais šīs nedēļas uzdevums bija Ziemeļvalstu literatūras un kultūras iepazīšana. Jēkabpils Galvenā bibliotēka kopā ar skolām šogad organizēja vairākus pasākumus. Šodien Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļa noslēgsies ar pasākumu “Mūsu bagātību salas” – Jēkabpils Galvenās bibiotēkas Bērnu literatūras nodaļā kopā ar Jēkabpils 3.vidusskolas 4.klasēm.

Un vēl

Zinātnieki pirmo reizi atklājuši asteroīdu, kas uz mūsu Saules sistēmu atlidojis no tālā kosmosa. Unikālā debess ķermeņa izpētē iesaistījušies daudzu pasaules valstu speciālisti. Asteroīdu pirmo reizi ieraudzīja zinātnieki astronomiskajā observatorijā Amerikas Savienoto Valstu Havaju štatā. Matemātiskie aprēķini liecina, ka tas ceļojis pa visumu miljoniem gadu un Zemes tuvumā nonācis nejauši.Patlaban debess ķermeni novēro astronomi Vācijā, Čīlē un citās pasaules valstīs, jo tas jau tuvākajā laikā atstās mūsu Saules sistēmu. Zinātnieki arī informē, ka asteroīds ir tumšs, garens akmens objekts ar augstu metāla saturu. Debess ķermeņa forma atgādina raķeti, tomēr zinātnieki pagaidām noliedz iespēju, ka tas ir saprātīgu būtņu mākslīgi izgatavots objekts.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija šogad sasniegusi 35.vietu pasaulē informācijas un komunikāciju tehnoloģiju jomā; Latvijas Pasts izdevis šī gada tradicionālās Ziemassvētku pastmarkas; un BK Jēkabpils šodien savā laukumā sacentīsies ar Latvijas universitātes basketbolistiem.

Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policijas pārvalde, veicot 34 kratīšanas, par aizdomās turētām atzīstot divas personas, apturējusi noziedzīga grupējuma darbību, kas valsts budžetam nodarījis zaudējumus aptuveni septiņu miljonu eiro apmērā. Pēc VID sniegtās informācijas, noziedzīgais grupējums organizēja fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes ar nolūku izvairīties no nodokļu nomaksas un legalizēt noziedzīgā ceļā iegūtus finanšu līdzekļus. Lai samazinātu valsts budžetā maksājamo pievienotās vērtības nodokļa apmēru un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus, shēmas klienti PVN atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, tādējādi samazinot uzņēmuma nodokļu maksājumu apmēru. Kriminālprocesa ietvaros veiktas 34 kratīšanas shēmā iesaistīto personu dzīvesvietās, automobiļos un birojos Rīgā, Līvānos, Aizkrauklē, Ķekavā un Rīgas reģionā. Kratīšanu laikā VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji izņēmuši kriminālprocesā nozīmīgus pierādījumus - mobilos telefonus, dokumentus, datorus, elektroniskos datu nesējus, kodu kalkulatorus. Tāpat kratīšanu laikā izņemti finanšu līdzekļi aptuveni 39 tūkstoši eiro. Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Latvija šogad sasniegusi 35.vietu pasaulē informācijas un komunikāciju tehnoloģiju jeb IKT jomas attīstībā, liecina publiskotais jaunākais ANO Starptautiskās Telekomunikāciju savienības pētījums. Salīdzinājumā ar 2016.gadu Latvijas sniegums IKT reitingā uzlabojies par piecām vietām. No Baltijas valstīm visaugstāk - 17.vietā - ierindota Igaunija, bet Lietuvai atvēlēta 41.vieta. Salīdzinājumā ar 2016.gadu Igaunija reitingā nokritusies par trīs vietām, bet Lietuva savu pozīciju nav mainījusi. Ar pasaulē visaugstāko IKT attīstību var lepoties Islande, tai seko Dienvidkoreja un Šveice. Pirmajā desmitniekā ir arī Dānija, Lielbritānija, Honkonga, Nīderlande, Norvēģija, Luksemburga un Japāna. ASV piešķirta 16.vietā, bet Krievijai - 45.vieta. Šī gada pētījumā konstatēts, ka panākumi lietu interneta, lielo datu analizēšanas, mākoņdatošanas un mākslīgā intelekta jomā veicinās milzīgas inovācijas un būtiski pārveidos uzņēmējdarbību, valdības un sabiedrības, uzlabojot cilvēku dzīves visā pasaulē.

Turpinām ziņas

Latvijas Pasts izdevis 2017.gada pēdējos filatēlijas jaunumus – tradicionālās Ziemassvētku pastmarkas. Šogad trīs jaunās pastmarkas veidotas ar pazīstamā latviešu mākslinieka un bērnu grāmatu ilustratora Alberta Kronenberga darbu motīviem, un atšķirībā no lielākās daļas pastmarku tās drukātas uz pašlīmējošas pamatnes. Pastmarku pirmās dienas zīmogošana paredzēta piektdien, 24.novembrī Rīgas 50.pasta nodaļā, tirdzniecības centrā "Origo. Lai gada nogalē pagūtu nosūtīt korespondenci ar Ziemassvētku tematikai veltītajām pastmarkām, tās tiek izdotas jau Pirmās adventes priekšvakarā.

Vairāk nekā trešdaļa iedzīvotāju dāvanas sarūpē pēdējā brīdī, bet kā kārotākā dāvana tiek norādīts ceļojums, liecina jaunākā iedzīvotāju aptauja. Tajā secināts, ka Ziemassvētku dāvanu sarūpēšanu 40% vīriešu un 33% sieviešu atstāj uz pēdējo brīdi, iegādājoties dāvanas nedēļu pirms svētkiem. Tāpat aptaujas dati rāda, ka tikai neliela daļa jeb 13% Latvijas iedzīvotāju par dāvanu sarūpēšanu domā laicīgi - vismaz mēnesi pirms svētkiem. Aptaujas veicēji secinājuši, ka Latvijas pircēju paradumi ir nemainīgi, jo pārsvarā visas dāvanas tiek iegādātas veikalos un Ziemassvētku tirdziņos. Tāpat aptaujā secināts, ka katrs piektais respondents Ziemassvētkos dāvanā vēlētos saņemt ceļojumu. Sievietes salīdzinājumā ar vīriešiem biežāk vēlētos saņemt kosmētiku un smaržas, savukārt vīrieši sapņo, ka Ziemassvētkos varētu saņemt jaunu automašīnu. Par praktiskākajām dāvanām respondenti atzina dāvanu kartes un dažādu pasākumu biļetes, bet par vissirsnīgākajām dāvanām - personīgas, dāvinātāja gatavotas lietas.

Un vēl

Šodien pulksten sešos vakarā Jēkabpils Mežaparkā norisināsies tradicionālais pustundas skrējiens. Pulcēšanās kā ierasts pie Kalnu namiņa. Pusstundas skrejienā aicināti piedalīties aktīva dzīvesveida atbalstītāji. Savukārt pulksten18.30 Jēkabpils Sporta namā pēc valsts svētku brīvdienām pirmais BK “Jēkabpils” basketbola mačs, krurā lūši tiksies ar “Latvijas Universitātes” basketbolistiem. Šī būs abu komandu otrā tikšanās šajā sezonā. Pirmajā savstarpējā mačā, kas notika 22. oktobrī Rīgā, jēkabpilieši pirmajā puslaikā veica 21:0 izrāvienu, otrajā izsēja iegūto 25 punktu pārsvaru, bet tomēr pieveica studentus ar rezultātu 76:59. Tā bija “lūšu” pirmā uzvara šosezon. 24 punktus un septiņas atlēkušās bumbas savas komandas uzvarā toreiz ieguldīja Renārs Magone. Rūdolfa Rozīša vadītajai komanda astoņās spēlēs bez uzvaras pār “Latvijas Universitāti” izdevies uzvarēt vēl vienu reizi – ar rezultātu 72:62 tika pieveikta “Betsafe/Liepāja” vienība. Diemžēl pārējās sešās spēlēs tika piedzīvoti zaudējumi un LBL tabulā nopelnīta vien astotā vieta deviņu komandu konkurencē. Šīsdienas mačā nepieciešams izcīnīt uzvaru – gan tāpēc, lai sev un līdzjutējiem apliecinātu savu vēlmi un varēšanu, gan tāpēc, lai LBL rezultātu tabulā nenokristu uz pēdējo – devīto vietu.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā nodokļu sistēma ir pievilcīgākā Baltijas valstu vidū ; Vairāk nekā 3 tūkstoši līvāniešu parakstās pret izglītības reformu; un Nedēļas otrajā pusē kļūs krietni siltāks, vējaināks un brīžiem līs.

Latvijā nodokļu sistēma ir pievilcīgākā Baltijas valstu vidū, bet kopumā 190 pasaules valstu vidū tā ir 13.pievilcīgākā, liecina jaunākais Pasaules Bankas un audita kompānijas "PricewaterhouseCoopers" (PwC) ziņojums par nodokļu sistēmām pasaulē. Igaunija reitingā "Paying Taxes 2018" ("Nodokļu maksāšana 2018") ierindojas 14.vietā, bet Lietuva - 18.vietā. Reitingā norādīts, ka Latvijā uzņēmumu kopējā nodokļu likme ir 35,9%, mūsu valstī nodokļu nomaksai patērētais laiks ir 169 stundas, bet veicamie maksājumi ir septiņi. Savukārt Igaunijā nodokļu likme ir 48,7%, patērētais laiks - 50 stundas, bet veicamo maksājumu skaits ir astoņi. Lietuvā nodokļu kopējā likme uzņēmumiem ir 42,7%, nodokļu nomaksai patērētais laiks - 109 stundas, bet maksājumu skaits - 11. Pievilcīgākā nodokļu sistēma, pētījuma autoru vērtējumā, pasaulē ir Katarā, kam seko Apvienotie Arābu Emirāti un Honkonga. Savukārt vislielākās problēmas nodokļu samaksas jomā ir Venecuēlā, kas ierindota pēdējā vietā, nedaudz atpaliekot no Čadas, Centrālāfrikas Republikas un Bolīvijas.

Divus gadus pēc traģēdijas tiesā nonāca Zolitūdes traģēdijas krimināllieta. Pēc policijas izmeklēšanas prokuratūra atzina, ka savākts pietiekami pierādījumu apsūdzības uzrādīšanai deviņiem cilvēkiem – gan projekta autoriem, gan izpildītājiem, uzraugiem un ēkā esošā veikala “Maxima” darbiniecei. Atbildību var nākties uzņemties arī pieciem uzņēmumiem. Pirmā Zolitūdes traģēdijas tiesas sēde notika pirms nepilniem diviem gadiem – 2015.gada 8.decembrī. Pēc tam gan sekoja vairāku mēnešu pārtraukums, bet ar pilniem apgriezieniem lietas izskatīšana sākās 2016.gada martā. Tā kā lietas dalībnieku skaits sniedzas pāri četriem simtiem un bija gaidāms, ka uz pirmajām sēdēm ieradīsies visi, sākumā tika īrēta Ķīpsalas halle. Neviena tiesas zāle nespēja uzņemt tādu cilvēku skaitu. Tur notika pirmās četras sēdes. Pārējās 98 sēdes notikušas Administratīvajā apgabaltiesā. Šajā laikā sēdes atceltas 61 reizi. Pašreiz uzklausīti gandrīz visi cietušie un prokuratūras pieaicinātie liecinieki un eksperti – kopumā 424 cilvēki. Vēl jāuzklausa vien divi liecinieki, četri cietušie un divi eksperti.

Turpinām ziņas

Šodien Pļaviņās tiks atklāts par 212 tūkstošiem 95 eiro rekonstruētais Stacijas laukums. No šodienas laukumā tiks atvērta arī starppilsētu un vietējā maršruta autobusu pieturvieta. Šogad laukumā, kas vienlaikus ir arī Dzelzceļa un Pasta ielas krustojums, tika veikti vērienīgi pārbūves darbi: uzklāts bruģa segums sabiedriskā transporta stāvlaukumam un asfalta segums ielām, izbūvētas ietves un četras platformas pasažieru iekāpšanai un izkāpšanai, uzstādītas ceļazīmes, izvietoti soliņi, pieturvietu nojumes, autostāvvietas un infostendi. Būvdarbus Pļaviņās veica SIA "Krustpils”.

3 tūkstoši 390 Līvānu novada iedzīvotāji, atbalstot pašvaldības ierosinājumu, parakstījušies pret iecerētajām izmaiņām izglītības reformā. Vakar Līvānu novada pašvaldība izsūtījusi Saeimai, Ministru kabinetam un Izglītības un zinātnes ministrijai vēstuli, kurā kategoriski iebilst pret iecerēto izglītības reformu, veicot skolu tīkla optimizāciju, kur kā vienīgais kritērijs vidusskolu saglabāšanai izvirzīts skolēnu skaits, neņemot vērā izglītības kvalitāti. Reformā paredzēts no četrām pašreizējām Līvānu novada vidusskolām saglabāt tikai vienu – Līvānu 1.vidusskolu. Līvānu novada dome aicina Saeimas deputātus, īpaši deputātus, kuri ievēlēti no Latgales novada, nebalsot par izglītības reformas virzību pētījumā plānotajā kontekstā un nopietni izvērtēt paredzētos Izglītības likuma grozījumus. Rīt, 23.novembrī pašvaldība par situāciju informēs arī Valsts prezidentu.

Un vēl

Nedēļas otrajā pusē Latvijā laiks kļūs ievērojami siltāks, bieži būs vējains un brīžiem arī līs, liecina prognozes. Trešdienas vakarā Latviju no rietumiem sasniegs siltā atmosfēras fronte, tādēļ daudzviet gaidāmi nelieli nokrišņi. Nedēļas nogalē ar brāzmainiem dienvidu, dienvidrietumu vējiem Latvijā turpinās ieplūst silts un mitrs gaiss. Brīžiem līs, vairāk Kurzemē, mazāk valsts austrumos. Gaisa temperatūra gan dienās, gan naktīs būs pārsvarā +2..+7 grādu robežās, bet piektdien un sestdien vietām Kurzemē līdz +8..+10 grādiem. Šajās dienās gaisa temperatūra būs tuvu siltuma rekordiem, jo, piemēram, 24. un 25. novembrī siltākais laiks Latvijā bijis 1906., 1938. un 1982. gadā, kad temperatūra sasniedza +10..+11 grādus. Savukārt nākamās nedēļas sākumā atkal kļūs aukstāks un lietu nomainīs sniegs.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Gatavo likumprojektu, kas noteiks vidējo izglītību par obligātu; Vakar vairāki cilvēki cietuši dažādos negadījumos; un Latgales vēstniecībā Gors – nedēļas nogalē poļu režisora Andžeja Vajdas filmu izlases seansi.

Saeimas Budžeta un finanšu komisija vēl līdz šā gada beigām varētu iesniegt parlamentā likumprojektu, kas paredzētu noteikt vidējo izglītību par obligātu. Deputāts Ints Dālderis Izglītības likumā piedāvā noteikt, ka obligāta ir bērnu no piecu gadu vecuma sagatavošana pamatizglītības ieguvei. Tāpat obligāta būtu vidējās izglītības iegūšana vai izglītības ieguves turpināšana vidējās izglītības iegūšanai līdz 30 gadu vecumam. Patlaban likumā kā obligāta noteikta pamatizglītības iegūšana vai pamatizglītības iegūšanas turpināšana līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai. izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis uzsver, ka par šo ierosinājumu jārunā atsevišķi no nākamā gada valsts budžeta pieņemšanas, kā arī jāparedz saprātīgu pārejas periodu. Šadurskis uzskata, ka atteikšanās no vidējās izglītības kā obligātas bijusi kļūda.

Piektdien, 24.novembrī, Aizkraukles kultūras namā notiks Latvijas Pašvaldību savienības organizētā Novadu diena, kura šoreiz būs veltīta izglītības jomai. Pasākuma laikā tiks diskutēts, kāpēc mācību sasniegumi dažādās Latvijas skolās ir tik atšķirīgi, par optimālā vispārējās izglītības iestāžu tīkla modeļa izveidi Latvijā, par izglītības sistēmas decentralizētas organizācijas iespējām, kā arī tiks prezentēti Latvijas autoceļu tīkla inventarizācijas rezultāti. Vēlāk plānotajā paneļdiskusijā piedalīsies Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis, izglītības ministrs Kārlis Šadurskis, satiksmes ministrs Uldis Augulis, SIA "Karšu izdevniecība Jāņa sēta" galvenais redaktors Jānis Turlajs un Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes ekonomists Kristaps Svīķis. Šogad šī būs jau otrā Novadu diena. Iepriekšējā notika martā Bauskā, un bija veltīta sociālajiem jautājumiem.

Turpinam ziņas

Vakar Zemgalē septiņus gadus vecs zēns ieskrēja stikla durvīs, kā rezultātā guva nopietnas brūces rokā. Bērns slimnīcā tika nogādāts ar brūcēm apakšdelmā, kā arī aizdomām par cīpslu un asinsvadu bojājumiem. Mediķi norāda, ka pieaugušais pēc notikušā rīkojāes pareizi, jo apturēja asiņošanu ar spiedošu pārsēju.

Tāpat arī vakar Zemgalē darba vietā 44 gadus vecs vīrietis slīpēja metāla detaļu, no kuras atlēkusi šķemba un iedūrusies vīrietim vēderā,. Vīrietis tika nogādāts slimnīcā. Vienlaikus Rīgas reģionā darba vietā no stalažām apmēram divu metru augstumā nokrita 53 gadus vecs vīrietis, kurš guva galvas un mugurkaula traumas, kā arī rokas un kājas lūzumu.

Savukārt Vidzemē, zāģējot dēli ar elektrisko zāģi, 57 gadus vecs vīrietis ar dēļa šķembu nopietni savainoja augšstilbu. Vīrietis ar plēstu durtu brūci un aizdomām par asinsvadu un kaulu bojājumiem tika nogādāts slimnīcā. Vīrietim pēc notikušā sākusies spēcīga asiņošana, taču apkārtējie, nevis izmantoja spiedošu pārsēju, lai apturētu asiņošanu, bet meklēja žņaugu, kā rezultātā vīrietis zaudēja daudz asiņu.
Mediķi atgādina, ka šādos gadījumos jāsāk ar spiedošu pārsēju, jo žņaugs ir galējs līdzeklis, to dzīvībai bīstamas asiņošanas apturēšanai no rokas vai kājas izmanto tikai tad, ja brūces aizspiešana vai spiedošs pārsējs nav efektīvi vai nav iespējams tos izmantot. Kopumā aizvadītajā diennaktīātrās palīdzības mediķi devušies uz 1203 izsaukumiem, no tiem 176 bija saistīti ar dažāda rakstura traumām.

Un vēl

Polijas vēstniecība Latvijā piedāvā izcilā poļu kino un teātra režisora, scenāriju autora un scenogrāfa, vairāku kino balvu laureāta, tai skaitā, Oskara balvas ieguvēja - Andžeja Vajdas filmu izlases bezmaksas seansu nedēļas nogalē Latgales vēstniecībā Gors. Sestdien, 25. novembrī 25. novembrī skatāmas filmas: 13.00 "Dubultattēls" (Powidoki), 15.30 "Mīlestības negadījumu hronika" (Kronika wypadków miłosnych), 18.00 "Katiņa" (Katyń), bet svētdien, 26. novembrī: 11.00 "Mušu medības" (Polowanie na muchy), 13.30 "Apsolītā zeme" (Ziemia obiecana), 17.00 "Pans Tadeušs" (Pan Tadeusz). Filmas poļu valodā ar tulkojumu latviešu valodā. Filmas nav ieteicamas līdz 12 gadu vecumam.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Eiropas Komisija ir pozitīvi novērtējusi Latvijas budžeta projektu 2018.gadam; Vakar Latvijā reģistrēts 101 ceļu satiksmes negadījums; un Valdībai būs tiesības noteikt minimālo skolēnu skaitu no 6. -12.klasei.

Eiropas Komisija ir pozitīvi novērtējusi Latvijas budžeta projektu 2018.gadam, norādot, ka tas kopumā atbilst eirozonas Stabilitātes un izaugsmes pakta nosacījumiem. Latvija ir viena no sešām eirozonas valstīm, kuru nākamā gada budžeta projekti novērtēti kā atbilstoši pakta nosacījumiem. Pārējās valstis ir Vācija, Lietuva, Luksemburga, Somija un Nīderlande. Eirokomisijas priekšsēdētāja vietnieks Valdis Dombrovskis uzsvēra; pozitīvi, ka ir veikti koriģējoši pasākumi, lai mazinātu nodokļu reformas negatīvo fiskālo ietekmi, saglabājot budžeta deficītu ap 1% no iekšzemes kopprodukta.

Jau ziņots, ka Latvijas 2018.gada budžeta ieņēmumi plānoti 8,75 miljardu eiro apmērā, savukārt izdevumi - 8,95 miljardu eiro apmērā. Salīdzinot ar 2017.gada prognozētajiem ieņēmumiem, nākamgad budžeta ieņēmumi būs par 684 miljoniem eiro lielāki, savukārt izdevumi augs par 583 miljoniem eiro. Iekšzemes kopprodukta prognoze 2018.gadam noteikta 28,359 miljardu eiro apmērā. Nākamgad pieļaujamais vispārējās valdības budžeta deficīts būs 1% no IKP.

Ukrainas austrumos Luhanskas pilsētā turpinās konfrontācija, ko izraisījis konflikts starp promaskavisko teroristu pasludinātās "tautas republikas" prezidentu Igoru Plotņicki un aizsardzības ministru Igoru Kornetu, bet šobrīd Luhanskas centru ir aplenkuši Krievijas karavīri un kāda privāta militāra uzņēmuma pārstāvji, sociālajā tīklā pavēstījis Ukrainas organizācijas "Informatīvā pretošanās" koordinators un Ukrainas parlamenta deputāts Dmitro Timčuks. Tālākā notikumu attīstība pilnībā ir atkarīga no lēmuma, kāds tiks pieņemts Kremlī, norāda organizācija "Informatīvā pretošanās". Var notikt Doņeckas un Luhanskas "tautas republiku" saplūšana ar pārvaldes centru Doņeckā, "status quo" atjaunošana ar Luhanskas līderu piespiedu izlīgumu, vai arī Plotņicka, pret kuru Maskavā ir daudz pretenziju, atstādināšana, pieļauj organizācijā.

Turpinām ziņas

Vakar Latvijā reģistrēts 101 ceļu satiksmes negadījums, kuros cieta 17 cilvēki,. Vakar desmit cietušie reģistrēti avārijās Rīgā, trīs - Latgalē, divi - Zemgalē, bet pa vienam - Vidzemē un Kurzemē. Pagājušajā diennaktī par automašīnas vadīšanu alkohola reibumā policija aizturējusi 13 autovadītājus - sešus dzērājšoferus policija aizturēja Latgalē, pa diviem - Vidzemē, Rīgā un Zemgalē, bet vienu – Kurzemē. Par ātruma pārsniegšanu autovadītājiem noformēti 185 protokoli. Rīgas apkārtnē par atļautā braukšanas ātruma pārkāpšanu sodīti 65 autovadītāji, Zemgalē - 38, Vidzemē - 36, Latgalē - 26, bet Kurzemē - 20 autovadītāji. Rīgā četri autovadītāji sodīti arī par agresīvu braukšanu. Kopumā policija vakar noformējusi 585 protokolus par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem.

Pagājušajā diennaktī Latvijā reģistrēti 37 ugunsgrēki, tajos viens cilvēks gājis bojā, bet vēl viens cietis. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests informē, ka vakar pēcpusdienā traģisks ugunsgrēks izcēlās vienstāvu dzīvojamā mājā Alūksnē, kur ugunsdzēsēji no ēkas iznesa un mediķiem nodeva divus cilvēkus. Mediķi konstatēja, ka viens no tiem jau ir miris. Savukārt platības ziņā lielākais ugunsgrēks izcēlies šonakt Atbrīvošanas alejā Rēzeknē, kur deg vienstāvu neapsaimniekota ēka 300 kvadrātmetru platībā. Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji devās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, starpsiena un elektrības rozete, trīs vieglās automašīnas, bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens un sodrēji piecu ēku dūmvados. Ugunsdzēsēji vakar palīdzēja arī nelaimē nokļuvušiem dzīvniekiem - Jelgavā un Rīgā no kokiem tika nocelti divi kaķi, bet citviet Rīgā tika atbrīvots automašīnas motora nodalījumā iesprūdis kaķis.

Un vēl

Saeima šodien izskatot ar nākamā gada budžetu saistītos likumus, apstiprināja arī grozījumu Izglītības likumā, kas deleģēs valdībai tiesības noteikt minimālo skolēnu skaitu klasē un klašu grupās vispārējās skolās. Saskaņā ar likuma grozījumiem valdība varēs noteikt minimālo skolēnu skaitu vispārējās pamatizglītības otrā posma programmās no 7. – 9.klasei un vispārējās vidējās izglītības programmās no 10. - 12.klasei.

Jau ziņots, ka pret šo ieceri iepriekš skaļi iebilda pašvaldības, aicinot neskatīt šo priekšlikumu kopā ar budžetu, jo tas nozīmēja steidzamību. Izglītības ministrs Kārlis Šadurskis gan vietvarām iepriekš skaidroja, ka neesot pamata satraukties ne par bērnudārziem, ne par sākumskolām. Līdz 6. klasei skolēnu skaits joprojām būs tikai un vienīgi pašvaldību ziņā, un nelielu klašu dēļ skolas nebūs jāslēdz.

Atstājiet komentāru