2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 21.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 21.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien noslēdzas Zemgales deinstitucionalizācijas plāna pirmās redakcijas sabiedriskā apspriede; Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis no šodienas rīkos informatīvo akciju "Pārtrauc klusēšanu!" un Kādi laika apstākļi gaidāmi šonedēļ?

Šodien noslēdzas Zemgales deinstitucionalizācijas plāna pirmās redakcijas sabiedriskā apspriede. Jau ziņots, ka deinstitucionalizācijas plāns paredz sociālo pakalpojumu infrastruktūras izveidi Zemgales reģiona pašvaldībās, izmantojot Eiropas Reģionālās Attīstības fonda līdzekļus. Jau pēc jaunā gada, 2018. gada sākumā, Zemgales reģiona pašvaldībām būs pieejami kopumā 7,7 miljoni eiro ERAF finansējuma, programmā “Pakalpojumu infrastruktūras attīstība deinstituciolalizācijas plānu īstenošanai”. Pārējās vajadzības, pēc saviem ieskatiem un, izvērtējot prioritātes, pašvaldības varēs risināt, veicot ieguldījumus no saviem līdzekļiem, piesaistot Teritoriālās sadarbības vai citu atbalsta instrumentu finansējumu.

Jēkabpilī, ēkā Jaunajā ielā 39i, plānots izveidot Dienas aprūpes centru pilngadīgiem cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem 14 vietām, un specializētās darbnīcas 9 vietām. Ēkā iecerēts izvietot arī Dienas aprūpes centru bērniem ar invaliditāti 25 vietām. Grupu dzīvokļu izveide 11 pieaugušiem ar garīga rakstura traucējumiem patstāvīgas dzīves nodrošināšanai paredzēta Zīlānu mikrorajonā Lielajā ielā 22A. Pakalpojums nodrošinās mājokli un sociālo atbalstu, kas iekļauj arī pašaprūpes un sociālo prasmju korekciju.

Tāpat arī vēstīts, ka grupu dzīvokļu izveidei Zīlānu ielas mikrorajonā iebilst vairāki mikrorajona iedzīvotāji. To pārstāve Velga Novika sarunā ar Radio1 sacīja, ka šādi grupu dzīvokļi personām ar garīga rakstura traucējumiem jāierīko pilsētas centrā, lai šiem cilvēkiem vajadzības gadījumā operatīvi varētu sniegt palīdzību nevis nomalēs. Velga Novika arī uzskata, ka šādu grupu dzīvokļu ierīkošana pasliktinātu drošību Zīlānu ielas mikrorajonā. Pilnīgi pretējās domās ir Zīlānu mikrorajona iedzīvotāja Maija Blūma, kas sarunā ar Radio1 pauda sašutumu, ka tiek vākti paraksti pret grupu dzīvokļa izveidi. Viņa uzsvēra, ka mēs visi, arī cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem, esam sabiedrības locekļi un visiem jādzīvo līdzās citam citu atbalstot. Maija Blūma sacīja, ka parakstu vākšanā pret šāda grupu dzīvokļa izveidi vai citādāko sabiedrības locekļu izstumšanu, viņa saskata rasisma pazīmes.

Turpinām ziņas

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis 116111 no šodienas 21.novembra līdz 26.novembrim rīkos ikgadējās informatīvās akcijas "Pārtrauc klusēšanu!" otro daļu. Informatīvās akcijas mērķis ir vērst sabiedrības uzmanību uz seksuālo vardarbību pret bērniem, mudinot vardarbības upurus, ģimenes locekļus un līdzcilvēkus zvanīt uz Bērnu un pusaudžu uzticības tālruni 116111 un ziņot par notikušo. Zvanot uz Bērnu un pusaudžu uzticības tālruni 116111, iespējams ne tikai ziņot par seksuālās vardarbības gadījumiem pret bērniem, bet arī saņemt profesionālas psiholoģiskās konsultācijas un atbalstu, kā arī nepieciešamo informāciju par iespējamajām seksuālas vardarbības pazīmēm un tālāko rīcību, lai to pārtrauktu.

Šodien no plkst.10 Kokneses novada pašvaldībā notiks divu Vecbebru tehnikuma kompleksa angāru nomas tiesību izsoles. Abas ēkas pašlaik netiek izmantotas. Vecbebru tehnikuma kompleksa sporta angāra izsoles sākuma cena ir gada nomas maksa 615 eiro. Angāra platība ir teju 486 kvadrātmetri. Savukārt gandrīz 510 kvadrātmetrus plaša mehanizācijas angāra sākuma cena ir 600 eiro gada nomas maksa. Abas ēkas ir izmatojamas komercdarbībai.

Un vēl

Līdz trešdienai Latvijā būs vēss laiks un vietām snigs, bet 23.novembrī sāks ieplūst siltas gaisa masas, prognozē "Global Forecast System". Tuvākajās diennaktīs gaisa temperatūra caurmērā svārstīsies ap nulli, brīžiem gaidāmi nokrišņi, vietām īslaicīga stipra snigšana, kā arī migla un apledojums uz ceļiem. Pūtīs lēns vējš, palaikam iestāsies bezvējš. Atbilstoši pašreizējai prognozei 23.-25.novembrī gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +6..+11 grādiem, vietām pārspējot siltuma rekordus. Turpmāk vēsākas diennaktis mīsies ar siltākām. Palaikam gaidāmi nokrišņi un stipri vēji.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: No šodienas ceļu satiksmes uzraudzību sāks ar 12 pārvietojamiem fotoradariem; Nedēļas nogalē Jēkabpilī norisināsies amatierteātru festivāls laipa; un Jēkabpils pilsētas bērnu bibliotēkā norisināsies viktorīna veltīta Astrīdas Lindgrēnes 110. dzimšanas dienai.

Šorīt uz atsevišķiem autoceļu posmiem ir izveidojies apledojums, liecina "Latvijas Valsts ceļi" apkopotā operatīvā informācija. Apledojums izveidojies uz Daugavpils šosejas no Lielvārdes līdz pat Nīcgalei, uz autoceļa Tīnuži-Koknese no pagrieziena uz Skrīveriem līdz Koknesei, kā arī uz autoceļa, kas savieno Jēkabpili un Rēzekni, posmā no Jēkabpils līdz Teiču Dabas rezervāta skatu tornim. Uz reģionālajiem autoceļiem šorīt braukšanas apstākļi ir apgrūtināti Rīgas, Aizkraukles, Bauskas, Jēkabpils, Dobeles, Liepājas, Saldus un Talsu apkārtnēs. Latvijas valsts autoceļu uzturētājs atgādina, ka mainīgos laika apstākļos uz ceļiem var veidoties tā saucamais melnais ledus, kas ir neredzams, un autovadītājs to sajūt, tikai sākot veikt manevrus. Īpaši strauji apledojums var veidoties uz autoceļiem, kas ved cauri mežiem vai gar ūdenstilpnēm, kā arī uz tiltiem un pārvadiem.

No šodienas papildus stacionārajiem fotoradariem, tiks uzsākta ceļu satiksmes uzraudzība ar Valsts policijas 12 jaunajiem pārvietojamajiem fotoradariem. Tie uz Latvijas ceļiem tiks uzstādīti vietās, kurās visvairāk tiek apdraudēta ceļu satiksmes drošība. Jau iepriekš ziņots, ka šī gada augusta beigās valsts policija saņēma 12 jaunus pārvietojamos fotoradarus. Atbilstoši policijas prasībām jaunie fotoradari spēs konstatēt ātruma pārkāpumus arī diennakts tumšajā laikā, karstumā un aukstumā. Jaunie radari darbosies visā Latvijas teritorijā, tie tiks izvietoti visos reģionos. Tāpat kā līdz šim valsts policija savā mājas lapā publicēs tās vietas, kur būs izvietoti jaunie fotoradari. Taču nebūs zināms, kurā dienā norādītajās vietās tie atradīsies.

Turpinām ziņas

No 24. līdz 26. novembrim Jēkabpils Tautas namā norisināsies desmitais amatierteātru festivāls “LAIPA”. Festivāls Jēkabpilī notiek kopš 1999. gada un ir iemantojis popularitāti gan amatierteātru trupu, gan skatītāju – jēkabpiliešu un pilsētas viesu – vidū. Festivāla dalībnieki šajā jubilejas reizē ir teātra trupas no Ogres, Rīgas, Jelgavas, Valkas un Rēzeknes. Tāpat festivālā redzēsim vienu Lietuvā tapušu iestudējumu Kretingas rajona kultūras centra Egidiusa Radžusa teātra trupas izpildījumā, bet mājinieki – Jēkabpils Tautas teātris – “Laipā” izrādīs savu jaunāko iestudējumu – Jāņa Jaunsudrabiņa “Ezermaļu krokodils”. Kopumā trīs dienu laikā būs iespēja redzēt septiņas izrādes visdažādākajām gaumēm – dziesmu spēli, izrādi visai ģimenei, drāmu, kā arī vairākas komēdijas. Teātra festivāls “Laipa” tiks atklāts piektdienas vakarā, 24. novembrī, kad uz Jēkabpils Tautas nama lielās skatuves kāps Jēkabpils Tautas teātris ar izrādi “Ezermaļu krokodils”. Režisore – Inta Ūbele. Izrādes žanrs – dziesmu spēle.

Nakamnedēļ, 30.novembrī uz sirsnīgu pēcpusdienu kopā ar Lūciju Ķuzāni aicina pasākums „Ak, pasaulīt...”. Tas norisināsies Jēkabpils tautas nama lielajā zālē un sāksies pulksten 16.30. Šogad, Lūcijas Ķuzānes jubilejas gadā, iznākusi rakstnieces kārtējā grāmata “Saule mūžam mana”, kas ir būtiski papildināts 1986. gada izdevums par Jāni Jaunsudrabiņu. Dažādos Latvijas novados atrasto un grāmatās aprakstīto ļaužu ceļi dažbrīd krustojas, dažbrīd met varas un laikmetu ietekmētus lokus plašajā pasaulē, bet vienmēr stāsta par mīlestību pret dzimto zemi. Pasākumā ielūkosis Lūcijas Ķuzānes dzīves gājumā, aplūkos viņas daiļradi, kur vislielākā vieta atvēlēta Augšzemei un Sēlijai, tās cilvēkiem un kopā atcerēsies paveikto.

Un vēl

No šodienas līdz piektdienai Jēkabpils pilsētas bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļā norisināsies viktorīna veltīta bērnu rakstnieces Astrīdas Lindgrēnes 110. dzimšanas dienai. Viktorīnas dalībiekiem būs jātbild uz jautājumiem par rakstnieces radītajiem tēliem un aprakstītajiem notikumiem. Daudziem droši vien, nebūs grūti atbildēt uz jautājumu “Kādā krāsā ir Pepijas Garzeķes mati?” vai pastāstīt par Karlsona mīļāko ēdienu, bet vai varēs nosaukt kādi bērni dzīvo Trokšņu ciemā, to liecinās atbildes, kas rodamas astrīdas Lindgrēnas darbos.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Nākamnedēļ notiks SIA „Jēkabpils siltums” jauno tarifu apspriešanas sanāksme; Angelei Merkelei neizdodas izveidot valdību; un No šīs nedēļas ceļošanai nav derīgas Latvijas pilsoņu pases, kurām derīguma termiņš ir 50 gadi.

SIA "Jēkabpils siltums" plāno samazināt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu par 3,85%, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā uzņēmuma "Jēkabpils siltums" iesniegtais ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifu projekta kopsavilkums. Patlaban ir spēkā "Jēkabpils siltuma" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifs 56,2 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa par megavatstundu. Savukārt jaunais siltumenerģijas apgādes pakalpojuma tarifs plānots 54,04 eiro bez PVN par megavatstundu. "Jēkabpils siltuma" pārstāvji norādīja, ka tarifa izmaiņas ir saistītas ar realizētiem siltumtrašu rekonstrukcijas projektiem un siltumenerģijas zudumu samazinājumu. Jaunā tarifa apspriešanas sanāksme notiks 30.novembrī plkst.12 uzņēmuma "Jēkabpils siltums" telpās, Nameja ielā 4A. Sanāksmē aicināti piedalīties jēkabpilieši, kuru mājokļus siltumu nodrošina SIA „Jēkabpils siltums”. Sanāksmes dalībniekus iepazīstinās ar siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu būtību un ekonomisko pamatojumu, kā arī uzklausīs viedokļus un priekšlikumus.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs piemērojis 5 tūkstoši eiro sodu negodprātīgam internetveikala komersantam IK "Vipmode", kas bāzēts Jēkabpilī, liecina publicētais paziņojums centra mājaslapā. Tāpat Patērētāju tiesību aizsardzības centrs noteicis pienākumu nekavējoties izbeigt negodīgu komercpraksi. Kā liecina centra apkopotā informācija, laika periodā no šī gada 29.marta līdz 27.septembrim centrs kopumā ir saņēmis astoņus patērētāju iesniegumus par komersanta īstenoto komercpraksi, no kuriem četros gadījumos sūdzību risināšanā ir rasts patērētājiem pozitīvs risinājums, trīs iesniegumu gadījumos patērētājiem sniegts skaidrojums, savukārt viens iesniegums joprojām ir izskatīšanas stadijā. Lēmums par soda piemērošanu un negodīgas komercprakses pieņemts 27.oktobrī

Turpinām ziņas

Briselē pēc 16 stundas ilgām sarunām panākta Eiropas Parlamenta un 28 Eiropas Savienības dalībvalstu ministru vienošanās par ES budžetu 2018.gadam. Eiropas Saienības budžeta saistības nākamgad paredzētas 160,1 miljardu eiro apmērā - par 0,2% vairāk nekā šogad, bet maksājumi - 144,7 miljardu eiro apmērā jeb par 14,1% vairāk. Vienošanās paredz kohēzijas politikai atvēlēt 46,5 miljardus eiro - par 54,7% vairāk nekā šogad, bet lauksaimniecībai - 56,1 miljardu eiro jeb par 3,6% vairāk nekā 2017.gadā. Konkurences un nodarbinātības veicināšanai paredzēto līdzekļu apjomu iecerēts palielināt par 4% - līdz 20,1 miljonam eiro. Kā izteicies Eiropas savienības budžeta un cilvēkresursu komisārs Ginters Etingers, jaunais budžets palīdzēs radīt vairāk darba vietu, veicināt investīcijas un izaugsmi. Budžets 14 dienu laikā jāapstiprina gan Eiropas Parlamentam, gan Eiropas Savienības Padomei.

Vācijas kanclere Angela Merkele vakar atzinusi, ka koalīcijas sarunas izgāzušās, un tagad Eiropas Savienības ietekmīgākajai valstij draud politiskā krīze, kas var novest pie nepieciešamības izsludināt ārkārtas vēlēšanas. Pēc vairāk nekā četras nedēļas ilgušajām sākotnējām koalīcijas sarunām ar Merkeles vadītajiem kristīgajiem demokrātiem, viņu Bavārijas metaspartiju un "zaļajiem", liberālā Brīvo demokrātu partija, norādot uz nepārvaramām domstarpībām, negaidīti paziņoja par izstāšanos no sarunām. Merkele vakar žurnālistiem paziņoja, ka tagad par turpmāko rīcību konsultēsies ar prezidentu Franku Valteru Šteinmeieru. Pēc sarunu izgāšanās par tā dēvētās Jamaikas koalīcijas izveidošanu atlikuši vairs tikai divi scenāriji, no kuriem Vācijas pēckara vēsturē vēl neviens nav izmēģināts. Vai nu Merkele mēģina izveidot mazākuma valdību, vai arī, ja valdību izveidot neizdodas, tiek izsludinātas pirmstermiņa vēlēšanas. Kanclere Angela Merkele vakar paziņoja, ka dod priekšroku pirmstermiņa vēlēšanām, nevis nestabilas mazākuma valdības vadīšanai.

Un vēl

No šīs nedēļas ceļošanai vairs nav derīgas Latvijas pilsoņu pases, kurām derīguma termiņš ir 50 gadi. No 20.novembra nav derīgas pases, kas izdotas laikā no 2002.gada 1.jūlija līdz 2007.gada 19.novembrim ar derīguma termiņu 50 gadi, un Latvijas nepilsoņu pases kas izdotas laikā no 1997.gada 10.aprīļa līdz 2007. gada 19. novembrim ar derīguma termiņu 50 gadi. Pilsonibas un migrācijas lietu pārvaldē skaidro, ka beidzas pārejas posms, kopš izlemts, ka visas pases izsniegs tikai ar derīguma termiņu desmit gadi. Pārejas posms tika sākts 2007.gadā. Līdz šim personām ar šāda veida pasēm bija iespēja ceļot uz Šengenas zonas valstīm, taču turpmāk būs nepieciešams saņemt jaunu personu apliecinošu dokumentu. Savukart pases ar 50 gadu termiņu joprojām varēs lietot personas identificēšanai Latvijas teritorijā.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Rdio1 ziņās klausietes:Jēkabpils pašvaldība ieviesus energopārvaldības principus; Latvijā arvien mazāk audzē rudzus, kas der rupjmaizes cepšanai; un Šā gada rudens Latvijā ir līdz šim slapjākais šajā gadsimtā.

Līdz šim Ekonomikas ministrijas rekomendēto energopārvaldības principu ieviesušas visas lielo pilsētu pašvaldības, izņemot Rīgu un Rēzekni, liecina ministrijas apkopotā informācija. Ekonomikas ministrija norāda, ka energopārvaldības principi obligāti jāievieš republikas pilsētu pašvaldībām, arī Jēkabpilij. Tāpat energopārvaldības principi obligāti jāievieš novadu pašvaldībām, kurām iedzīvotāju skaits ir 10 tūkstoši un lielāks. Pilsētu un novadu pašvaldībām līdz šā gada 1.novembrim bija jāievieš energopārvaldība, bet Ekonomikas ministrijai par tās ieviešanu jāinformē līdz šā gada 1.decembrim. jau ziņots, ka energopārvaldības sistēmas pamatā ir starptautiskais standarts ISO 50001, kura mērķis ir veicināt organizācijās izveidot sistēmas un procesus, kas nepieciešami, lai uzlabotu energoefektivitāti un veicinātu efektīvu energoresursu izmantošanu, kā rezultātā tiktu gan samazināta ietekme uz vidi, gan arī būtiski samazinātas uzņēmuma enerģijas izmaksas.

Ogres novada dome plāno citu teritoriju iedzīvotājiem piemērot nodevu par iebraukšanu Ogres pilsētā un Ogresgala pagastā. Pirms svētkiem Ogres novada domes sēdē pašvaldības deputāti lēma izstrādāt grozījumus Ogres novada teritorijas plānojumam 2012.-2024.gadam, iekļaujot nosacījumu, ka par iebraukšanu Ogres pilsētā un Ogresgala pagastā citu teritoriju iedzīvotājiem būs jāmaksā. Kā iemesli maksas ieviešanai minēti tranzīta plūsmas un izplūdes gāzu samazināšana pilsētā, drošības vairošana un iedzīvotāju mudināšana izmantot dabai draudzīgākus transportlīdzekļus, kā arī dabas pieminekļu aizsardzība un tūrismam labvēlīgas vides veidošana. Viens no veidiem, kā novadnieki bez maksas varētu iebraukt maksas zonā, varētu būt ogrēnieša kartes ieviešana, kas nodrošinātu arī to, ka iedzīvotāji deklarē savu dzīvesvietu pašvaldībā. Savukārt tranzīta plūsma būtu novirzāma pa ceļu Rīga-Koknese.

Turpinām ziņas

Pievienotās vērtības nodokļa likmes mazināšana Latvijai raksturīgiem dārzeņiem un augļiem liks arī citiem pārtikas ražotājiem un audzētājiem prasīt sev mazināt nodokļu likmes, pieļauj daļa politiķu un ekspertu. Turklāt arī ekonomisks ieguvums ir apšaubāms. Pārmaiņu autori gan turpina aizstāvēt savu ideju, pieļaujot, ka līdzīga PVN samazināšana varētu būt arī citās pārtikas ražošanas nozarēs. Jau rīt, 22. novembrī, Saeima galīgajā lasījumā līdz ar nākamā gada valsts budžetu lems arī par PVN samazināšanu augļiem un dārzeņiem, kas valsts budžeta ieņēmumus samazināšot par sešiem miljoniem eiro. Galvenais ieguvums no tā nebūšot lētāki dārzeņi, bet gan nelegālās tirdzniecības samazināšana, tomēr zaudētāji varētu būt mazākie ražotāji, kas dārzeņus audzē piemājas dārziņos. PVN samazināšanu augļiem un dārzeņiem no 21% līdz 5% kritizēarī ekonomikas eksperti.

Latvijā arvien vairāk lauksaimnieku audzē hibrīdo šķirņu rudzus, kas neder kvalitatīvas rupjmaizes ražošanai. Kvalitatīvas rudzu maizes patēriņam Latvijā ir tendence pieaugt, taču šādu maizi var saražot tikai no tradicionālajām rudzu šķirnēm, kas saglabājušās mantojumā no senčiem, piemēram, Latvijā tā ir rudzu šķirne "Kaupo". Hibrīdšķirnes ir ražīgākas un līdz ar to izkonkurē tradizionālās graudu šķirnes, jo dod vairāk graudu un zemniekiem vairāk ienākumu, taču no tām nevar saražot kvalitatīvu rupjmaizi. Turpretī hibrīdšķirņu rudzi lieliski der un plaši tiek izmantoti spirta ražošanā. No hibrīdo šķirņu graudiem ražota maize ir bezgaršīga, un nākotnē problēma iegādāties kvalitatīvu rudzu maizi var saasināties, jo pamazām sagādāt veco rudzu šķirņu, piemēram, "Kaupo" graudus kļūst par problēmu.

Un vēl

Šā gada rudens Latvijā ir līdz šim slapjākais šajā gadsimtā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Iepriekšējais mitrākais bija 2012.gada rudens, kad septembra, oktobra un novembra kopējais nokrišņu daudzums valstī vidēji sasniedza 252 milimetrus jeb 126 procentus no normas. Šoruden līdz 20.novembrim nokrišņu summa valstī vidēji jau sasniegusi 286 milimetrus jeb 143 procentus no visa rudens normas. Tādējādi 2017.gada rudens ir nokrišņiem bagātākais kopš šā gadsimta sākuma, kā arī viens no mitrākajiem visā meteoroloģisko novērojumu vēsturē. Oktobrī nokrišņu daudzums valstī vidēji bija 114 milimetru jeb 158 procenti no ilggadējā vidējā rādītāja, savukārt septembra nokrišņu summa sasniedza 129 milimetrus jeb 195 procentus no septembra normas. Rudens pirmie divi mēneši attiecīgi kļuva par trešo mitrāko septembri un sesto mitrāko oktobri novērojumu vēsturē - kopš 1924.gada. Sagaidāms, ka novembris būs sausākais no rudens mēnešiem, kopējais nokrišņu daudzums valstī šomēnes varētu būt tuvu normai, kas ir 62 milimetri.

Radio1 ziņas pulksten 17.00 – 18.00
Radio1 ziņās klausieties: Uz Daugavpils šosejas autovadītājs traucies ar 213 kilometru stundā lielu ātrumu; Latvijas skolēnu kompetence risināt problēmas savstarpējā sadarbībā kopumā ir nedaudz zemāka nekā vidēji citās valstīs; un Sākusies akcija pret seksuālo vardarbību pret bērniem.

Pārtikas un veterinārais dienests konstatējis nebūtiskas atšķirības starp Latvijā pieejamajiem importa pārtikas produktiem un tādiem pašiem citās valstīs tirgotajiem. PVD pārbaudījis kopumā 38 pārtikas produktu marķējumus un trīs dzīvnieku barības paraugus. PVD pēc produktu marķējuma salīdzināšanas konstatējis to, ka atsevišķu produktu ražošanā ir izmantotas atšķirīgas izejvielas - dārgākas un lētākas. Tomēr, laboratoriski testējot šos produktus, nozīmīgas atšķirības produktu uzturvērtībā vai taukskābju saturā, PVD nav konstatējis. Piemēram, Beļģijā iegādātās "Nutella Ferrero B ready" vafeļu kakao krēma sastāvā nav sūkalu pulvera, kamēr Latvijā iegādātajā produktā sūkalu pulveris ir pievienots. Līdzīga atšķirība novērojama arī, salīdzinot Vācijā un Latvijā iegādātos "TUC" krekerus ar bekona garšu. Tomēr piesātināto un nepiesātināto taukskābju saturs "TUC" cepumos abos gadījumos ir vienāds. Vācijā iegādātajā "Nutella" riekstu krēma sastāvā ir vājpiena pulveris, bet Latvijā iegādātajā produktā - arī sūkalu pulveris. Tai pašā laikā ogļhidrāti abos produktos neatšķiras. Tāpat arī, piemēram, salīdzinot Latvijā iegādāto šokolādi "Milka" ar Vācijā iegādāto un ražoto šokolādi, konstatēti identiski marķējumi, taču, laboratoriski pārbaudot, atšķīrās riekstu un šokolādes proporcija, turklāt abos gadījumos riekstu daudzums nesasniedza 20%, kā tas norādīts marķējumā.

Valsts policijas pārvietojamais fotoradars konstatējis BMW markas automašīnu, kuras vadītājs traucies ar 213 kilometru stundā lielu ātrumu. Pārkāpējs konstatēts 16.novembrī vietā, kur atļautais braukšanas ātrums ir 90 kilometri stundā. Policija arī konstatējusi, ka transportlīdzeklim nav izieta tehniskā apskate. Par šādu ātruma pārkāpumu policija piemēroja 360 eiro naudas sodu. Jau ziņots, ka no šodienas papildus stacionārajiem fotoradariem sākta ceļu satiksmes uzraudzība ar Valsts policijas 12 jaunajiem pārvietojamajiem fotoradariem. Līdz šim policijas rīcībā bija pāris 2008.gadā iegādātie pārvietojamie fotoradari.

Turpinām ziņas

SIA "Jēkabpils siltums" plāno samazināt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu par 3,85%, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā uzņēmuma "Jēkabpils siltums" iesniegtais ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifu projekta kopsavilkums. Patlaban ir spēkā "Jēkabpils siltuma" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifs 56,2 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa par megavatstundu. Savukārt jaunais siltumenerģijas apgādes pakalpojuma tarifs plānots 54,04 eiro bez PVN par megavatstundu. "Jēkabpils siltuma" pārstāvji norādīja, ka tarifa izmaiņas ir saistītas ar realizētiem siltumtrašu rekonstrukcijas projektiem un siltumenerģijas zudumu samazinājumu. Jaunā tarifa apspriešanas sanāksme notiks 30.novembrī plkst.12 uzņēmuma "Jēkabpils siltums" telpās, Nameja ielā 4A. Sanāksmē aicināti piedalīties jēkabpilieši, kuru mājokļus siltumu nodrošina SIA „Jēkabpils siltums”. Sanāksmes dalībniekus iepazīstinās ar siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu būtību un ekonomisko pamatojumu, kā arī uzklausīs viedokļus un priekšlikumus.

Latvijas skolēnu kompetence risināt problēmas savstarpējā sadarbībā kopumā ir nedaudz zemāka nekā vidēji Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas jeb OECD valstīs, liecina skolēnu novērtēšanas rezultāti. Latvijas skolēnu vidējie sasniegumi ir nedaudz zem OECD valstu grupas vidējiem sasniegumiem. Savukārt Igaunijas skolēnu sasniegumi ir vieni no labākajiem - viņi reitingā ir 6.vietā pasaulē, savukārt Krievija reitingā ir zem Latvijas, un vēl zemāk ir Lietuvas skolēnu vidējie sasniegumi. Ļoti augstā līmenī uzdevumus atrisināja 4% Latvijas skolēnu, bet vidēji OECD šos uzdevumus ļoti augstā līmenī atrisināja 8% skolēnu. Latvijas 15 gadus veco skolēnu vidējā kompetence ir 485 punkti, kas ir par 15 punktiem mazāk nekā vidēji OECD. Labākais rezultāts ir 561 punkts, un to sasniedza Singapūra. Otrais labākais rezultāts - 552 punkti - ir Japānai, trešais - 541 punkts - Honkongai. Rezultāts virs OECD vidējā rādītāja sasniegts 13 valstīs. OECD vidējam līmenim atbilst astoņu valstu grupa, kuru vidū ir arī Norvēģija, Slovēnija, Beļģija, Čehija, Portugāle, Spānija. Nākamās valstis jau ir zemāk par OECD vidējo līmeni - Francija, Luksemburga, Latvija, Itālija u.c. Kopumā šajā grupā ir 25 valstis.

Un vēl

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis 116111 no šodienas 21.novembra līdz 26.novembrim rīko ikgadējās informatīvās akcijas "Pārtrauc klusēšanu!" otro daļu. Informatīvās akcijas mērķis ir vērst sabiedrības uzmanību uz seksuālo vardarbību pret bērniem, mudinot vardarbības upurus, ģimenes locekļus un līdzcilvēkus zvanīt uz Bērnu un pusaudžu uzticības tālruni 116111 un ziņot par notikušo. Zvanot uz Bērnu un pusaudžu uzticības tālruni 116111, iespējams ne tikai ziņot par seksuālās vardarbības gadījumiem pret bērniem, bet arī saņemt profesionālas psiholoģiskās konsultācijas un atbalstu, kā arī nepieciešamo informāciju par iespējamajām seksuālas vardarbības pazīmēm un tālāko rīcību, lai to pārtrauktu.

Atstājiet komentāru