2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 17.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 17.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils mērs dosies uz pieņemšanu pie valsts prezidenta; Līvānos šodien noslēgsies Tēvzemes nedēļas „Latviešu filmu maratons Straumes zālē”; un Jēkabpils novada Kalna pagasta kultūras namā norisināsies valsts svētku pasākums “No četriem novadiem austs”.

Šodien Rīgas pilī notiks Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa pieņemšana uzņēmējiem un pašvaldību vadītājiem par godu Latvijas Republikas proklamēšanas 99.gadadienai. Uz šo pasākumu dosies arī Jēkabpils mērs raivis ragainis, kā arī novadu pašvaldību vadītāji.

Šodien pussešos vakarā Jēkabpils Tautas namā notiks Jēkabpils Sporta skolas audzēkņu svinīgais apbalvošanas pasākums. Tajā tiks godināti labākie sportisti un komandas. Pasākumā piedalīsies arī Jēkabpils pilsētas domes vadība.

Savukārt pulksten septiņos vakarā Krustpils kultūras namā sāksies koncertuzvedums “Dod, Dieviņi”. Etniski stilizētā koncertuzvedumā skanēs gan latviešu tautas dziesmas, gan Imanta Kalniņa, Jāņa Lūsēna, Zigmara Liepiņa, Raimonda Paula, Mārtiņa Brauna, Raimonda Tigula, Ainara Mielava u.c. komponistu melodijas.

Turpinājumā par šīsdienas pasākumiem Līvānu novadā

Līvānos šodien noslēgsies Tēvzemes nedēļas „Latviešu filmu maratons Straumes zālē”. Tā laikā demonstrēja filmas „Motociklu vasara”, „Četri balti krekli”, „Ezera sonāte”, „Vilkaču mantiniece”, „Ceplis”. Seansu sākums – 11.00, 13.00, 15.00. Līvānu novada bibliotēka piedāvā iespēju apmeklētājiem pašiem izvēlēties mākslas vai dokumentālās filmas no portāla www.filmas.lv sadaļā „Bibliotēkās”!

Šodien pulksten 16.30 Jersikas tautas namā norisināsies Latvijas Republikas Proklamēšanas 99. gadadienai veltīts svinīgs pasākums. Pasākumu sāks solistu apvienība ”Jubilāri”. Savukārt pulksten sešos vakarā sāksies svētku koncerts un Līvānu novada domes pagodināšanas rakstu pasniegšana. Pēc sarīkojuma katram apmeklētājam svētku tortes gabaliņš. Ieeja – Bezmaksas. Pēc svinīgā pasākuma – svētku balle ar grupu “Liepavots”.

Arī jersikas tautas namā šodien puspiecos pēcpusdienā notiks solistu apvienības „Jubilāri” koncerts. Ieeja – bezmaksas.

Pulksten septiņos vakarā Sutru kultūras namā notiks Latvijas Republikas Proklamēšanas 99. gadadienas sarīkojums. Līvānu novada domes pagodināšanas rakstu pasniegšana. Pēc sarīkojuma katram apmeklētājam svētku tortes gabaliņš. Ieeja uz pasākumu ir bez maksas.

Arī Rudzātu saieta namā šodien pulksten astoņos vakarā norisināsies Latvijas Republikas Proklamēšanas 99. gadadienas svinību koncerts un Līvānu novada domes Pagodināšanas rakstu pasniegšana. Pēc sarīkojuma katram apmeklētājam svētku tortes gabaliņš un balle. Ieeja uz pasākumu ir bezmaksas.

Līvānu novada Baltajā mājā šodien pulksten četros pēcpusdienā notiks bezmaksas nodarbības par veselīga uztura pagatavošanu, ajūrvēdas pārtikas tehnologa Natālijas Provornajas vadībā. Nodarbības norisinās Eiropas savienības finansētā projektā.

Un vēl

Šodien pulksten septiņos vakarā Jēkabpils novada Kalna pagasta kultūras namā norisināsies Jēkabpils novada svinīgs sarīkojums veltīts Latvijas proklamēšanas dienai “No četriem novadiem austs “. Programmā: Jēkabpils novada Goda rakstu pasniegšana, svētku koncerts. Plkst. 22:00 Svētku balle. Spēlē grupa “Kamēr jauni”. Ieeja bez maksas.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Rdio1 ziņās klausieties: Aizsardzības ministrija brīvprātīgajiem rezerves karavīriem grasās maksāt 10 tūkstoši eiro kompensāciju; Šodien sāksies festivāls "Staro Rīga"; un Pirmdiena, 20.novembris būs brīvdiena.

Vakar pārliecinošs Eiropas Parlamenta deputātu vairākums atbalstīja Pilsoņu brīvību komitejas sagatavoto Eiropas parlamenta pozīciju sarunām ar dalībvalstīm par patvēruma sistēmas reformu. Eiroparlamemts ir gatavs sākt sarunas par Dublinas noteikumu reformu, lai nodrošinātu, ka katra valsts uzņem atbilstošu daļu patvēruma meklētāju. Sarunas varēs sākties, tiklīdz dalībvalstis Eiropas Savienības padomē būs vienojušās par savu pozīciju. Tā dēvēto Dublinas noteikumu grozījumi paredz novērst pašreizējās sistēmas trūkumus un panākt, ka patvēruma meklētāji tiek taisnīgi sadalīti starp visām Eiropas savienības valstīm. Reformas projekts, par kuru nobalsoja 390 deputāti, 175 balsojot pret, bet 44 atturoties, paredz, ka valsts, kurā patvēruma meklētājs ierodas Eiropas Savienībā, vairs nebūtu automātiski atbildīga par patvēruma pieprasījuma izskatīšanu. Tā vietā patvēruma meklētāji tiktu sadalīti starp visām Eirops Savienības valstīm. Savukārt Eiropas Savienības valstis, kas atteiktos pieņemt savu daļu patvēruma meklētāju, riskētu ar iespēju zaudēt Eiropas Savienības fondu finansējumu.

Aizsardzības ministrija pilotprojektā brīvprātīgajā militārajā dienestā plāno iesaistīt 30 cilvēkus, kuriem pēc noteiktu nosacījumu izpildes plānots izmaksāt vienreizēju – 10 tūkstoši eiro – kompensāciju. Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis intervijā Latvijas Radio sacīja, ka pilotprojektā plānots izveidot kursu ar 30 militārā dienesta brīvprātīgajiem, kuriem būs jāiziet militārā apmācība. Tāpat šiem cilvēkiem būs jāiegūst augstākā izglītība, kā arī jānoslēdz līgums ar Zemessardzi. Ministrs skaidroja, ka pilotprojekta mērķis ir Zemessardzi papildināt ar jaunākiem virsniekiem, kuru pašlaik trūkst. Savukārt naudas kompensācija jaunajiem virsniekiem nodrošinās studiju maksu un citus ar mācībām saistītos izdevumus, kā arī nodrošinās mājokļa iegādi.

Turpinām ziņas

Šodien sāksies festivāls "Staro Rīga", kura laikā kopumā varēs apskatīt 35 gaismas objektus un instalācijas, kas būs veltīti ne vien Latvijas, bet arī Somijas valsts simtgadei. "Staro Rīga" šogad notiks jau desmito reizi. Festivāla pamatprogrammas nosaukums ir "Uz zvaigznēm". Līdzās pamatprogrammai, iedzīvotājus priecēs starptautiskā programma, kurā ar saviem darbiem piedalīsies mākslinieki no dažādām pasaules valstīm, kā arī festivāla apmeklētājiem jau labi pazīstamā līdzdalības programma "Rīgas karnevāls", kurā ar gaismas objektiem pilsētvidē piedalīsies dažādi uzņēmumi, institūcijas un privātuzņēmēji.

Jēkabpils pilsētas domes deputāti piešķīra 6 tūkstoši 320 eiro Jēkabpils sporta skolas audzēkņu un viņu treneru apbalvošanu ar naudas balvām, ņemot vērā sasniegumus sacensībās 2016./2017.mācību gadā. Domes sēdē Sporta skolas direktors, deputāts Edgars Lamba sacīja, ka šogad audzēkņu sasniegumi ir vēl augstāki un tiek apbalvots lielāks sportistu skaits nekā pagājušajā gadā. Par izciliem sasniegumiem sportā apbalvos 112 audzēkņus, kā arī viņu trenerus. Naudas balvas tiks izmaksātas sportistiem un treneriem, kuri guvuši panākumus valsts līmeņa čempionātos un sacensības un godalgotās 1.-3 vietas dažādos sporta veidos. Jau ziņots, ka svinīgais apbalvošanas pasākums notiks šodien plkst.17.30 Jēkabpils Tautas namā.

Un vēl

Vairāki Radio1 klausītāji vērsās pie redakcijas ar jautājumu: Vai taisnība, ka pirmdiena, 20. novembris, ir brīvdiena? Jā, šomēnes brīvdiena būs arī 20. novembrī, jo 18. novembris jeb Latvijas Republikas proklamēšanas diena iekrīt sestdienā, kas jau tāpat būtu brīvdiena. Likumā “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām” 2014. gada 8. oktobrī tika veiktas izmaiņas, kuras nosaka: “Ja svētku dienas — 4. maijs, Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku noslēguma diena un 18. novembris — iekrīt sestdienā vai svētdienā, nākamo darbdienu nosaka par brīvdienu.”

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Pārtikas uzņēmumiem kritiski trūkst darbaspēka; Pagājušajā diennaktī Latvijā avārijās Latvijā cietušo būtiski vairāk nekā parasti; un Kādas ir jaunākās sinoptiķu prognozes par laika apstākļiem brīvdienās un nākamajā nedēļā?

Pārtikas uzņēmumu lūgumi pēc atvieglotiem noteikumiem darbaspēka ievešanai līdz šim palikuši nesadzirdēti. Uzņēmumos uzsver, ka situācija ir kritiska. Ražošanas cehos dažviet pietrūkst pat 20% no strādniekiem. Līdz šim valdībā apspriestie risinājumi trūkstošā darbaspēka ievešanai no ārvalstīm attiecas tikai atsevišķām augstu kvalificētām profesijām, kas situāciju uzņēmumos neatrisina. Ekonomikas ministrijas pārstāvji norāda, ka galvenā problēma strādnieku ievešanai ir tā, ka viesstrādniekiem jābūt lielākai algai nekā tā patlaban ir vidēji mūsu valsts tautsaimniecībā. Arī nodarbinot viesstrādniekus par minimālo algu ir lieli riski. Ja ministrija pieļauj, ka valstī ieved zemas kvalifikācijas darbiniekus no ārzemēm, kas saņem zemākas algas nekā vietējie, Latvijas iedzīvotājiem, kam ir zemas kvalifikācijas, cerības kādreiz saņemt lielāku algu stipri samazinās. Līdz ar to izšķiršanās valdībai būs starp to, kas ir svarīgāk – cilvēks, kas saņem algu, vai uzņēmums, kas uz šī cilvēka nopelna sev peļņu. Līdz ar to ekonomikas ministrijas pārstāvis paredz, ka diskusijas par nosacījumiem, ar kādiem varētu ārzemniekus ievest, politiķiem viegli nevedīsies. Viņš prognozē, ka līdz vēlēšanām tās varētu arī nenoslēgties.

Katrai augstskolai vajadzētu domāt par Latvijas reputāciju ārzemēs, parakstot vienošanos par labu praksi ārvalstu studējošo piesaistē un studiju nodrošināšanā, uzskata izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis. Latvijā ārvalstu studentu skaits ir sasniedzis 10% no visiem studējošiem, un to skaits būtiski ir palielinājies pēdējo trīs gadu laikā. Šadurskis uzsvēra, ka visiem kopā ir jādomā, kā jauniešiem visiem kopā un katram atsevišķi parādīt Latviju, domājot par to, kāds iespaids viņiem rodas par mūsu valsti vēl pirms viņu ierašanās Latvijā, kā viņi šeit jūtas kā studenti un ar kādām domām un iespējām viņi aizbrauks no Latvijas pēc savu studiju beigšanas.

Turpinām ziņas

Vakar Latvijā reģistrēti 128 ceļu satiksmes negadījumi, kuros cieta 35 cilvēki, kas ir būtiski vairāk nekā ikdienā darbadienās. Valsts policija informē, ka vakar 18 cilvēki cietuši avārijās Rīgā, 15 - Vidzemē, bet pa vienam - Zemgalē un Kurzemē. No cietušajiem pieci bija gājēji un viens – riteņbraucējs. Pagājušajā diennaktī par automašīnas vadīšanu alkohola reibumā policija aizturējusi sešus autovadītājus - trīs dzērājšoferus policija aizturēja Kurzemē, divus - Zemgalē, bet vienu - Vidzemē. Rīgā aizturēts viens autovadītājs, kurš bija lietojis narkotiskās vielas. Par ātruma pārsniegšanu autovadītājiem noformēti 147 protokoli. Rīgas apkārtnē par atļautā braukšanas ātruma pārkāpšanu sodīti 42 autovadītāji, Zemgalē - 32, Vidzemē - 33, Latgalē - 14, bet Kurzemē - 26 autovadītāji. Viens autovadītājs Rīgā un viens Vidzemē sodīti par agresīvu braukšanu. Kopumā policija vakar noformējusi 518 protokolus par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem.

Pagājušajā diennaktī Latvijā dzēsti 14 ugunsgrēki, kuros cieta divi cilvēki, bet viens cilvēks ticis izglābts, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Ugunsgrēki ar cietušajiem izcēlušies Jelgavā un Rīgā, kur cilvēki bija saindējušies ar dūmiem. Apjomīgākais ugunsgrēks pagājušajā diennaktī dzēsts Gulbenes novadā. Šonakt ap pusčetriem no rīta ugunsdzēsēji saņēma izsaukumu uz Lizuma pagastu, kur ar atklātu liesmu deg saimniecības māja. Ierodoties notikuma vietā ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka 600 kvadrātmetru platībā deg darbnīca un tai ir iebrucis jumts. Darbnīcā sadega divi frontālie iekrāvēji, divi riteņtraktori, viens riteņekskavators, divas sējmašīnas un viena siena prese. Šis paaugstinātās bīstamības ugunsgrēks lokalizēts ap pulksten septiņiem no rīta un patlaban turpinās tā dzēšanas darbi.

Un vēl

Tuvākajās diennaktīs gaisa temperatūra Latvijā pakāpeniski pazemināsies, bet novembra nogale var izrādīties neraksturīgi silta, liecina jaunākās laika prognozes. Laikapstākļus brīvdienās noteiks ciklons, tādēļ brīžiem gaidāms lietus un slapjš sniegs. Visvairāk nokrišņu būs Kurzemē, arī 18.novembrī vietām Kurzemē gaidāms stiprs lietus, bet Latvijas lielākajā daļā svētku dienā līs maz vai nemaz, pūtīs mēreni stiprs dienvidu, dienvidrietumu vējš - piekrastē brāzmās līdz 19 metriem sekundē. Nākamās nedēļas pirmajā pusē gaisa temperatūra noslīdēs zem nulles un vietām veidosies sniega sega, savukārt nedēļas nogalē termometra stabiņš var pakāpties līdz +7..+11 grādiem. +11 grādi ir arī augstākā gaisa temperatūra, kas novembra izskaņā jelkad reģistrēta Latvijas teritorijā.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils Goda pilsoņa tituls šogad piešķirts Skaidrītei Pugačai un Valdai Pauniņai; Jēkabpilī vērienīgi atzīmēs Latvijas 99.dzimšanas dienu; un Valsts svētkos Jēkabpilī braukšana sabiedriskajā transportā būs bez maksas.

Goda nosaukumu "Jēkabpils Goda pilsonis" Jēkabpils pilsētas dome piešķīrusi kora "Atvasara" vadītājai, Jēkabpils Valsts ģimnāzijas mūzikas skolotājai Skaidrītei Pugačai un Jēkabpils Reģionālās slimnīcas vecmātei Valdai Pauniņai. Augstais pašvaldības apbalvojums Pugačai piešķirts par mūža ieguldījumu latviešu kultūras vērtību un tradīciju kopšanā, izcilu pedagoģisko un izglītības darbu, un daudzpusīgu radošo devumu Jēkabpils kultūras dzīvē, bet Pauniņai - par mūža ieguldījumu, ilggadēju un augsti profesionālu vecmātes darbu Jēkabpils slimnīcas dzemdību nodaļā. Par dažādiem nopelniem Jēkabpils pilsētas pašvaldības Goda raksts šogad tiks pasniegts 15 personām. Vēl 15 personas saņems Atzinības rakstus. Jēkabpils pilsētas pašvaldības apbalvojumi tradicionāli tiks pasniegti rīt,18.novembrī Latvijas Republikas proklamēšanas 99.gadadienai veltītajā svinīgajā sarīkojumā Krustpils kultūras namā..

Valsts svētku diena rīt Jēkabpilī sāksies ar dievkalpojumu pulksten vienos dienā Krustpils Vissvētās Trīsvienības Romas katoļu baznīcā, kur notiks Latvijas svētkiem veltīts ekumēnisks dievkalpojums. Plkst.14.30 pie pieminekļa "Kritušiem par Tēviju" norisināsies atceres brīdis, bet Krustpils kultūras namā plkst.15 sāksies Latvijas Republikas proklamēšanas dienas svinīgs sarīkojums.

Plkst.17Jēkabpils Tautas namā tiks demonstrēta programmas "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" trešā filma – režisora Saulīša "Astoņas zvaigznes".Pirmais Daugavgrīvas, otrais Rīgas, trešais Kurzemes, ceturtais Vidzemes, piektais Zemgales, sestais Tukuma, septītais Bauskas un astotais Valmieras latviešu strēlnieku bataljons – tā ir Latvija vēl pirms Latvijas. Vēsturiski hronoloģisks pētījums, kas aptver laiku no strēlnieku bataljonu organizēšanās un pirmajām kaujām līdz Krievijas pilsoņu kara beigām, kad liela daļa strēlnieku atgriezās nesen dibinātajā Latvijas valstī. Mājās. Stāsts par latviešu strēlnieku brīvprātīgajiem bataljoniem, to izveidošanos un cīņām Pirmā pasaules kara laikā, latviešu strēlniekiem Krievijas pilsoņu karā, par Latvijas valsts pirmsākumiem un Latgales atbrīvošanas cīņām. Stāsts par vienkāršiem cilvēkiem, kurus izaicināja Liels Laikmets un, neprasot atļauju, noteica viņu dzīves robežas. Filma par latviešu nācijas pašapzināšanās procesa spilgtāko un traģiskāko parādību – latviešu strēlniekiem.

No plkst.17 jēkabpilieši aicināti piedalīties gaismas akcijā "Brīvības liesmiņas", iededzot un novietot svecītes pilsētas laukumos, parkos un skvēros. Plkst.19 Vecpilsētas laukumā ikviens aicināts uz "Brāļu Auzānu un Slavenā Jersikas Orķestra" svētku koncertu un kopīgu sadziedāšanos. Plkst.20 sāksies svētku uguņošana, bet vakara noslēgumā Jēkabpils Tautas namā paredzēta svētk balle kopā ar grupu "Pēc pusnakts".

Rīt, 18.novembrī saistībā ar valsts svētku svinēšanu noteikti transporta un gājēju kustības ierobežojumi. No pulksten sešiem rītā līdz pusdeviņiem vakarā transporta kustībai būs slēgts Vecpilsētas laukums. Pasta ielā posmā no Viestura ielas līdz Katoļu ielai, kā arī Brīvības ielā posmā no Viestura ielas līdz Katoļu ielai tiks samazināts atļautais braukšanas ātrums līdz 30 km/h. No pulksten trijiem dienā tiks slēgts Pļaviņu ielas posms no Viestura/Pļaviņu ielas stūra līdz Katoļu iela, jo no šī posma svētkos tiks šaut svētku salūts. Šajā laikā tiks ierobežota gājēju kustība uz dambja no Viestura ielas līdz Katoļu ielai .

Kā ik gadu, 18.novembrī braukšana pilsētas maršruta autobusos iedzīvotājiem būs bez maksas!

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Bijušais iekšlietu ministra vietnieks atsakās no Atzinības krusta; Rēzeknes novadā dīķī noķerta milzu karpa; un Uz Rīgas apvedceļa pie Salaspils atjaunota ierastā satiksmes organizācija.

Daugavpils Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Tiesību katedras asociētais profesors, bijušais iekšlietu ministra vietnieks Ivara Godmaņa pirmajā valdībā Zenons Indrikovs ir nolēmis atteikties no viņam piešķirtā Atzinības krusta. Ordeņu kapituls ir paziņojis, ka 15.novembrī nolemts atņemt Indrikovam 20.oktobrī piešķirto Atzinības krusta trešo šķiru, pamatojoties uz Valsts apbalvojumu likuma 48.panta pirmās daļas 4.punktu, kas paredz, ka apbalvojumu atņem, ja persona pirms apbalvojuma pasniegšanas iesniegusi Ordeņu kapitulam rakstveida iesniegumu par atteikšanos no tā.

Saeima galīgajā pieņēma grozījumus Militārā dienesta likumā, nosakot, ka Latvijas pilsoņi no 18 gadu vecuma varēs brīvprātīgi pieteikties dienestam Nacionālo bruņoto spēku rezervē un apgūt noteiktu militārās apmācības kursu. Līdz šim likumā paredzēts, ka pieteikties rezervē varēja krietni ierobežotāks cilvēku loks - tās personas, kuras atvaļinājušās no profesionālā militārā dienesta vai kurām beidzies dienests Zemessardzē. Šāda iespēja pilsoņiem ieviesta, jo pēc NBS veiktās aptaujas datiem Latvijā ir daudz tādu pilsoņu, kuri vēlas brīvprātīgi iesaistīties militārajās apmācībās, bet nevēlas iestāties zemessardzē vai profesionāli dienēt armijā. Patlaban Latvijas armijas uzskaitē ir ap 7 tūkstoši rezerves karavīru. Aizsardzības ministrs ir noteicis, ka līdz 2018.gadam ir jāapmāca 3 tūkstoši rezerves karavīri. Likumā noteiktas arī Latvijas pilsoņu, kuri vēlas brīvprātīgi pieteikties armijas rezervē, nepieciešamais mācību saturs un sociālās garantijas.

Turpinām ziņas

Rēzeknes novadā, kādā 90.gados pamestā Īdeņas zivju dīķī noķerta vairāk nekā 23 kilogramus smaga karpa. Kā aģentūrai LETA pastāstīja veiksmīgais makšķernieks Maksims Boicovs, makšķerēt šajā dīķī viņam piedāvājis kāds paziņa. Milzīgo zivi viņš noķēris agrā rīta stundā. Kamēr loms dabūts krastā, pagājušas aptuveni desmit minūtes. Noķertā milzeņa vecums varētu būt ap divdesmit gadiem. Rudenī pirms salnām lielās karpas pulcējoties bedrēs, tādēļ pastāvot liela iespēja noķert lielu zivi. Taču šim nolūkam ir labi jāzina ūdenskrātuve. Jāņem vērā arī tas, ka pa dienu lielās zivis nav aktīvas un sāk baroties lielākoties iestājoties tumsai. Ar trofejas karpu virs pieciem kilogramiem makšķerēšanu Boicovs sāka nodarboties pirms diviem gadiem. Viņš apmeklē dažādas ūdenskrātuves, pavadot trofejas karpu makšķerēšanā no dažām dienām līdz pat vienai nedēļai. Šis Boicovam nav pirmais lielais loms, šovasar viņam jau bija izdevies noķert 15 kilogramus smagu karpu. Visus izdevumus un lielo laika patēriņu pēc Maksima teiktā atsverot iegūtais adrenalīns un sportiskais azarts.

Ziemāju sējumos situācija šobrīd Latvijā ir atšķirīga, tajā skaitā lielā mitruma dēļ daudzviet dīgt sākušie ziemāji ir nosmakuši un sapuvuši, secināts Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra augkopības speciālistu veiktajos apsekojumos. Latgalē vēlās sējas dēļ ziemāju iesēts maz un to attīstība šajā reģionā iekavējusies, arī ziemas rapsis, lai gan izskatās labi un nav pāraudzis, iesēts diezgan maz. Apmierinoši izskatās tie sējumi, kuri iesēti agrāk un kur nav bijusi smaga augsne, izņemot ieplakas, kurās sakrājies ūdens. Līdzīga situācija vērojama arī Vidzemē un Kurzemē. Slapji ir arī lauki Zemgalē un vēlāk sētos tīrumos redzami tukšumi, kur augi izslīkuši. Ja līdz pavasarim to apjoms palielināsies, laukus var nākties pārsēt ar vasarājiem.

Un vēl

Saistībā ar ziemas tehnisko pārtraukumu remontdarbos uz Rīgas apvedceļa pie Salaspils atjaunota ierastā satiksmes organizācija, informēja "Latvijas valsts ceļi" pārstāvji. Parastā satiksmes organizācija atjaunota visā remontdarbu posmā uz Rīgas apvedceļa ) no Upeslejām līdz ceļa pārvadam pār dzelzceļu netālu no Daugavpils šosejas posmā no 12,48. kilometra līdz 19,66.kilometram. Šovasar tur sāktajiem būvdarbiem ir noteikts tehnoloģiskais pārtraukums līdz pavasarim. Tiesa, arī ziemā tur paliks ātruma ierobežojumi līdz 70 kilometriem stundā, bet pie tilta pār Mazo Juglu - 30 kilometriem stundā. Parastā satiksmes organizācija ir atjaunota arī Rīgas apvedceļa krustojumā ar autoceļu Ulbroka-Ogre, kur līdz šim bija aizliegts pagrieziens abos virzienos no autoceļa uz apvedceļu un varēja braukt tikai taisni.

Atstājiet komentāru