2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 16.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 16.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00 – 8.00
radio1 ziņās klausieties:Lems par jauna aprīkojuma iegādi zivju resursu aizsardzībai Radžu ūdenskrātuvē; Jaunsilavās un Rožupē notiks valsts svētkiem veltīti pasākumi; un Jēkabpilī šodien notiks kārtējā senioru deju nodarbība.

Jēkabpils domē šodien ir sēžu diena. No rīta pulksten deviņos kopā sanāks Sociālo, izglītības, kultūras, sporta un veselības aizsardzības jautājumu komiteja. Tajā tiks lemts par ēdināšanas izmaksām pirmskolas izglītības iestādēs; atbalstu politiski represētajām personām; piedalīšanos projektā “Interaktīvās lasīšanas klubs” - efektīvs sociālās integrācijas veids”, kā arī izskatīs jautājumu par sporta biedrību finansējuma pieprasījumu 2018.gadam, interešu un profesionālās ievirzes izglītības iestāžu budžeta projektu 2018.gadam un Jēkabpils Kultūras pārvaldes papildus finansējuma pieprasījumu 2018.gadam.

Jēkabpils domes sēdē deputāti kā papildus izskatīs jautājumu par saistošo noteikumu apstiprināšanu, kas noteic kārtību kādā Jēkabpilī ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas tiek atzītas par maznodrošinātām. Tāpat arī deputāti lems par dalību valsts atbalsta pasākumā zivsaimniecības attīstībai “Zivju resursu aizsardzības pasākumi, ko veic valsts iestādes vai pašvaldības, kuru kompetencē ir zivju resursu aizsardzība”. Projekta kopējās izmaksas ir 8 tūkstoši 968 eiro, pašvaldībai jāparedz līdzfinansējums 2 tūkstoši 300 eiro. Projekta apstiprināšanas gadījumā paredzēts iegādāties zivju nelegālās zvejas kontrolei Radžu ūdenskrātuvē nepieciešamo aprīkojumu – kvadraciklu, binokli, dronu un novērošanas kameras. Kopum\a šīsdienas sēdē deputāti izskatīs 19 lēmumu projektus.

Savukārt Jēkabpils domes Attīstības un tautsaimniecības komitejas sēdē šodien lems par Jēkabpils pilsētas budžeta projektu 2018.gadam sadaļā "Pašvaldības ielu remonts", ceļu un ielu fonda programmas apstiprināšanu, projektu ”Bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes laukuma izveidošana Jēkabpilī “ un citiem jautājumiem.

Turpinām ziņas

Šodien Jēkabpils pilsētas pašvaldību apmeklēs skolēnu grupa no Jēkabpils pamatskolas, lai iepazītu pašvaldības struktūru, funkcijas un uzzinātu vairāk par savu pilsētu. Apmeklējuma laikā skolēni tiksies ar domes priekšsēdētāju Raivi Ragaini. Savukārt Jēkabpils mērs šodien dienas pirmajā pusē apmeklēs Jēkabpils valsts ģimnāziju, kur tiksies ar skolas 8. klases audzēkņiem un pārrunās aktuālus jautājumus, stāstot par pašvaldības darbu.

Šodien pulksten divos dienā Līvānu novada Jaunsilavas pamatskolā notiks Latvijas Republikas Proklamēšanas 99. gadadienas koncerts un Līvānu novada domes pagodināšanas rakstu pasniegšana. Savukārt pulksten sešos vakarā arī Rožupes kulu noslēguma katram apmeklētājam dāvanā būs svētku tortes gabaliņš. Dalība pasākumā ir bezmaksas.

Un vēl

Lai Jēkabpils senioriem dotu iespēju uzlabot savu fizisko un emocionālo labsajūtu, šoruden Krustpils kultūras namā tika uzsākts jauns deju nodarbību cikls, kas piemērots vecāka gada gājuma vīriešiem un sievietēm – “Ar deju uz veselību”. Šodien ir kārtējā senioru deju nodarbība. Tā kā šim projektam ir liela atsaucība, to iecerēts turpināt arī nākamgad, nodarbības plānojot pēc pulksten pieciem pēcpusdienā, lai nodarbībās var piedalīties arī strādājošie seniori. Jau ziņots, ka projekts “Veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi Jēkabpilī” tiek finansēts no Eiropas Sociālā fonda un valsts budžeta līdzekļiem.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties:Valsts ieņēmumu dienests sāks aktīvi pārbaudīt skaitītāju nomaiņu taksometros; Katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs izmanto iespēju apvienot darījumu braucienus ar atpūtu; un Jēkabpils jauniešu klubs "13. pirmdiena" organizēs sarunu ciklu "Kāpiens".

Valsts ieņēmumu dienests kopā ar pašvaldības policiju tūlīt sāks aktīvi pārbaudīt skaitītāju nomaiņu taksometros, to intervijā Latvijas Televīzijai šorīt paziņoja VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule. Pēc viņas teiktā, VID ir gājis pretim taksometru nozarei, dodot papildu laiku skaitītāju nomaiņai taksometros. Viņa norādīja, ka tūlīt VID kopā ar pašvaldību policiju sāks aktīvi kontrolēt to, vai skaitītāji taksometros ir nomainīti. Iepriekš šajā jomā strādājošie iesniedza VID grafiku, cik ātrā laikā skaitītāji tiks nomainīti. VID akceptēja tos grafikus, kas paredzēja skaitītāju maiņu līdz šā gada beigām. Cīrule sacīja, ka VID pārbaudēs vērtēs, vai uzņēmums būs izpildījis grafikā noteiktās apņemšanās skaitītāju nomaiņai. Jau vēstīts, ka oktobra sākumā Latvijas Taksometru pārvadātāju darba devēju biedrība piketā protestēja pret prasībām pāāk īsā laikā ieviest jaunus taksometru skaitītājus.

Zemgalē divi mazi bērni guva termiskus apdegumus ar karstiem šķidrumiem, bet viens saindējās ar vitamīniem. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Inga Vītola informē, ka gadu un mēnesi veca meitene sev virsū uzrāva karstas kafijas krūzi, kas atradās uz galda malas. Bērns guva sejas un kakla daļas termiskus apdegumus. No sākuma meitene tika nogādāta tuvākajā ārstniecības iestādē Jēkabpilī, bet pēc tam tika pārvesta uz Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu. Vienlaikus gadu un piecus mēnešus veca meitene sev virsū uzrāva krūzi ar karstu tēju, kā rezultātā guva krūškurvja apdegumus. Savukārt divus gadus un sešus mēnešus vecs bērns piekļuva vitamīniem un apēda apmēram desmit multivitamīna tabletes. Zēns slimnīcā tika nogādāts ar aizdomām par saindēšanos.

Turpinām ziņas

Latvijā šogad trešajā ceturksnī bija nodarbināti 903 tūkstoši jeb 63,6% iedzīvotāju, sasniedzot augstāko nodarbinātības līmenis pēdējo 20 gadu laikā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publiskotie dati. Vēl tikai 2008.gada otrajā ceturksnī nodarbinātības līmenis Latvijā ir pārsniedzis 63% un tolaik bija 63,1%. Salīdzinājumā ar 2016.gada trešo ceturksni nodarbinātības līmenis Latvijā audzis par 1,8 procentpunktiem, bet salīdzinājumā ar šā gada otro ceturksni - par 1 procentpunktu. Nodarbināto iedzīvotāju skaits gada laikā palielinājies par 8 tūkstošiem, bet salīdzinājumā ar otro ceturksni - par 11 tūkstoši 300. Salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, lielākais nodarbināto skaita pieaugums bijis vecuma grupā no 45 līdz 54 gadiem un no 55 līdz 64 gadiem - attiecīgi par 5 tūkstoši 800 un 2 tūkstoši 800 cilvēkiem.

Katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs jeb kopumā 25% labprāt izmanto iespēju apvienot darījumu braucienus ar atpūtu, liecina jaunākā "Latvia Tours Ceļojumu indeksa" aptauja. Vienlaikus trešdaļa iedzīvotāju norāda, ka darba devēja politika nepieļauj biznesa braucienu un atpūtas apvienošanu. Atbilstoši aptaujas datiem, katrs desmitais iedzīvotājs jeb kopumā 10% aptaujāto nav informēti par "bleisure" jeb darījuma braucienu apvienošanu ar atpūtu iespēju un norāda, ka nākotnē diez vai to izmantotu. Savukārt 5% respondentu norāda, ka iepriekš par šādu praksi nav zinājuši, taču nākotnē labprāt izmēģinātu. Vērtējot aptaujāto atbildes pēc vecuma, secināts, ka visbiežāk darba braucienu ar atpūtu apvieno iedzīvotāji vecumā no 35 līdz 44 gadiem, bet visretāk – seniori vecumā no 64 līdz 74 gadiem, kas tiek saistīts ar pensionēšanas vecumu. Vienlaikus dati liecina, ka būtiska ietekme uz darījumu braucienu un atpūtas apvienošanu ir finansiālajam faktoram – to iedzīvotāju vidū, kuru ienākumi klasificējami kā augsti, biznesu ar atpūtu mēdz apvienot 38%, bet to iedzīvotāju vidū, kuru ienākumi klasificējami kā zemi – vien 15%.

Un vēl

No decembra nākamā gada beigām, par godu Latvijas simtgadei, Jēkabpils jauniešu klubs "13. pirmdiena" sadarbībā ar Jēkabpils pilsētas pašvaldību organizēs sarunu ciklu "Kāpiens". Sarunu cikla mērķis ir jauniešiem neformālā gaisotnē iepazīt radošas un iedvesmojošas personības Latvijā un Jēkabpilī, kā arī uzzināt dažādu profesiju aizkulises. Pirmā tikšanās notiks 1.decembrī Jēkabpils Tautas nama kamerzālē. Tajā jauniešiem būs iespēja iepazīt Radio Pieci.lv raidījuma "Pieci klausās" producenti Karmenu Stepanovu no Rīgas.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: SIA “Vidusdaugavas SPAAO” vadīs Jānis Bisinieks; Latvijā tikai puse darba devēju ir gatavi nodarbināt invalīdus, bijušos ieslodzītos un cilvēkus ar hroniskām slimībām; un Valsts svētkos Likteņdārzā būs tradicionāls saulrieta sagaidīšanas pasākums.

Jēkabpils domes sēdes informatīvajā daļā Jēkabpils mērs Raivis Ragainis informeja, ka pagājušās nedēļas nogalē notika SIA “Vidusdaugavas SPAAO” akcionāru sanāksme, kurā par valdes locekli apstiprināts Jānis Bisinieks, kas uzvarēja uz šo amatu izsludinātajā konkursā. Ragainis sacīja, ka Jānis Bisinieks ir jēkabpilietis, viņam ir izglītība uzņēmējdarbības vadības jomā, iegūtas arī citas izglītības, tajā skaitā absolvēts Priekuļu lauksaimniecības tehnikums, ir savulaik strādājis agrofirmā “Daugava”, SIA Tehprojekts, bet pēdējos gadus bijis Latvijas pasta nekustamo īpašumu apsaimniekošanas nodaļas vadītājs Latgales reģionā.

Jēkabpils domes sēdes informatīvajā daļā ziņoja, ka uz konkursu par SIA “Jēkabpils ūdens” valdes locekli iesniegti deviņi pieteikumi, trīs no tiem neatbilst konkursa prasībām, savukārt seši tiek virzīti uz nākamo kārtu. Šo konkursantu izvērtēšana paredzēta 24.novembrī.

Turpinām ziņas

Ieslodzījuma vietu pārvalde par 2,5 miljoniem eiro iegādāsies dabasgāzi no "Latvijas Gāze", lai nodrošinātu savā pakļautībā esošās ieslodzījuma vietas ar dabasgāzi, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā pieejamā informācija. "Latvijas Gāze" ar dabasgāzi nodrošinās Brasas cietumu, Cēsu Audzināšanas iestādi nepilngadīgajiem, kā arī Daugavgrīvas, Iļģuciema, Jelgavas, Liepājas , Jēkabpils , Olaines, Valmieras un Rīgas centrālcietumu. Jau ziņots, ka "Latvijas gāze" pērn strādāja ar 392,266 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 11,8% mazāk nekā 2015.gadā, savukārt uzņēmuma peļņa pieauga par 22,9% - līdz 37,506 miljoniem eiro. "Latvijas gāzes" akcijas kotē "Nasdaq Riga" otrajā sarakstā.

Latvijā tikai puse darba devēju ir gatavi nodarbināt invalīdus, bijušos ieslodzītos un cilvēkus ar hroniskām slimībām, liecina Sabiedrības integrācijas fonda un pētījumu kompānijas "Kantar TNS" aptaujas rezultāti. Kā galveno iemeslu šādu cilvēku nepieņemšanai darbā 20% aptaujāto minējuši stereotipus. Vienlaikus salīdzinoši mazāk darba devēju jeb 13% norādījuši līdzekļu trūkumu, 8% - koncentrēšanos uz izdzīvošanu esošajā ekonomiskajā situācijā, bet 5% aptaujāto kā galveno šķērsli minējuši izpratnes trūkumu. Tāpat aptaujas dati liecina, ka 79% darba devēju ir gatavi nodarbināt seksuālās minoritātes, 66% - personas ar bēgļu vai alternatīvo statusu, bet 29% uzņēmēju ir gatavi nodarbināt personas ar intelektuālās un garīgās attīstības traucējumiem. Aptauja arī atklāj, lai piesaistītu jaunus darbiniekus, 20% darba devēju ir gatavi pielāgot darba vietas cilvēkiem ar invaliditāti, 14% sniedz atbalstu darbiniekiem, kuri vēlas atgriezties Latvijā, 6% īsteno atbalstu bērnu uzraudzībai, piemēram, nodrošina auklīšu pakalpojumus. Tajā pašā laikā 24% darba devēju neveic nekādus pasākumus, lai piesaistītu jaunus darbiniekus.

Un vēl

Valsts svētkos 18.novembrī Likteņdārzā no pulksten trijiem dienā būs tradicionāls saulrieta sagaidīšanas pasākums un šogad tā laikāpulksten četros pēcpusdienā tiks iedegti 18 ugunskuri. Latvijas dzimšanas diena Likteņdārza amfiteātrītā pie Daugavas tradicionāli tiks svinēta, kopīgi dziedot Latvijas himnu, klausoties Kokneses fonda padomes priekšsēdētāja Viļa Vītola uzrunu, skatoties Jūrmalas tautas deju kolektīvu "Zālīte" un "Vēlreiz" koncertu, baudot Kokneses dzejnieces Ārijas Āres radīto dzejoļu skaistumu, liekot svecītes Latvijas kontūras formā un sagaidot saulrietu ar simbolisko astoņpadsmit ugunskuru iedegšanu. Īpašs notikums būs Likteņdārza amfiteātra labās puses gājēju tiltiņa atklāšanas pasākums. Tas tapis ar Rīgas Rotari kluba pārstāvja Jurija Šteinbuka iniciatīvu un Latvijas Rotari klubu finansiālu atbalstu. Gājēju tilts ļaus Likteņdārza apmeklētājiem no amfiteātra turpināt dārza apskati uz skatu terases pusi. Likteņdārza draugu alejā 18.novembrī būs iespējams apskatīt visus līdz šī gada 24.septembrim reģistrētos bruģakmeņus.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Tuvākajos gados plāno veidot jaunu Valsts policijas struktūru; Latvijas iedzīvotāji uzturā sākuši biežāk lietot dārzeņus; un Šoodien Radio1 ēterā klausieties plašāku interviju ar Jēkabpils mēru Raivi Ragaini

Policijas darba efektivizēšanas nolūkā tuvākajos gados plānots izveidot jaunu Valsts policijas struktūru. Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis intervijā aģentūrai LETA skaidro, ka, sekojot līdzi aktuālajai drošības situācijai, valsts policija secinājusi, ka tās pašreizējā struktūra ir novecojusi un neatbilst dienesta esošajiem uzdevumiem un spējām. Tāpat policijai ar katru gadu nākot klāt arvien jaunas funkcijas. Valsts policija ir pieteikusies Eiropas Savienības projektam, ar kura atbalstu plānots veikt plašu pētījumu par policijas nozīmi, vadoties no aktuālās drošības situācijas un Latvijas apstākļiem. Pamatojoties uz šī pētījuma rezultātiem, arī tikšot veidota jaunā struktūra. Veidojot jauno struktūru, policisti netiks atlaisti, jo dienestā ikviens cilvēks ir svarīgs un policijas vadībai jādara viss iespējamais viņu noturēšanai, norādīja Ķuzis.

No nākamā gada ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamais minimums būs atkarīgs no personas ienākumiem un to aprēķinās Valsts ieņēmumu dienests, ņemot vērā cilvēka algu par iepriekšējo pusgadu. Mazākajām algām līdz 440 eiro mēnesī jeb tā sakot “uz papīra” ar nodokli neapliks 200 eiro, savukārt algām, kas pārsniedz 1000, neapliekamo minimumu nepiemēros vispār. To paredz valdības pieņemtie noteikumi par iedzīvotāju ienākumu nodokļa atvieglojumiem un neapliekamo minimumu. Noteikumi arī noteic, ka nodokļa atvieglojums par apgādībā esošu personu 2018.gadā būs 200 eiro mēnesī; 2019.gadā – 230 eiro mēnesī, savukārt 2020.gadā – 250 eiro mēnesī. Pašlaik atvieglojumi par apgādājamo ir 175 eiro mēnesī. Noteikumi arī paredz no 2018.gada ieviest Valsts ieņēmumu dienesta prognozēto mēneša neapliekamo minimumu. Pašlaik minimālais mēneša neapliekamais minimums ir 60 eiro, bet no nākamā gada tas būs atkarīgs no ienākumiem, un to prognozēs VID reizi pusgadā, ņemot vērā personas algu no 1. janvāra līdz 31.jūlijam un no 1.augusta līdz 31.decembrim. Maksimālais neapliekamais minimums katru gadu pieaugs, 2020.gadā sasniedzot 250 eiro.

Turpinām ziņas

No 22.novembra namu apsaimniekošanas uzņēmuma SIA "Lauma A" klientiem Aizkraukles novadā būs iespējams lietot klientu portālu. Tie klienti, kuri jau pašlaik saņem rēķinus e-pastā, saņems aicinājumus reģistrēties jaunajā sistēmā. Interneta vietnē "e.lauma-a.lv" reģistrētie lietotāji sākotnēji varēs apskatīt saņemtos rēķinus, kā arī kontrolēt veiktos maksājumus. Laika gaitā portālā pieejamās informācijas apjomu plānots palielināt, publicējot māju lietu sadaļas. Pieejamība elektroniskajai saziņai un informācijas saņemšanai, neizejot no dzīvokļa, uzņēmumā sauc par primāru nepieciešamību, nevis ekskluzīvu iespēju.

Aptuveni puse jeb 48,3% respondentu pēdējo piecu gadu laikā ir palielinājuši dārzeņu īpatsvaru uzturā, liecina AS "Hanzas maiznīcas" un pētījumu centra SKDS veiktā aptauja. Vairāk nekā piektdaļa jeb 26,4% aptaujāto ir atzinuši, ka pēdējos gados ir sākuši ēst dārzeņus nedaudz vairāk nekā iepriekš, savukārt 21,9% respondentu dārzeņus uzturā sākuši lietot būtiski vairāk nekā pirms pieciem gadiem. Mazāk nekā puse jeb 46% respondentu atzina, ka dārzeņu patēriņš uzturā nav mainījies pēdējos piecus gadus. Savukārt 2,4% norādīja, ka viņi dārzeņus ēd mazāk, bet pārējie atbildēja, ka viņiem ir grūti sniegt atbildi. Aptaujā arī noskaidrojies, ka vairāk dārzeņus uzturā sākuši lietot gados jauni cilvēki - it īpaši vecuma grupās no 18-24 gadiem un no 25-34 gadiem.

Un vēl

Jēkabpils pilsētas mērs Raivis Ragainis sarunā ar Radio1 norāda, ka mainoties vadībai SIA JK Namu pārvalde ir mainījies uzņēmuma attieksme darbā ar klientiem un šobrīd Jēkabpils namu pārvalde kļūst par paraugu tam, kā uzņēmumam jāstrādā ar klientiem. Pārmaiņas notikušas arī citās pašvaldības kapitālsabiedrībās. Tāpat arī Jēkabpils dome veiksmīgi strādā pie vairāku projektu realizēšanas. Nupat ir iesniegts precizētais Pasta ielas rekonstrukcijas projekts, tiek virzīts multifunkcionālās halles būvniecības projekts un citi. Savukārt valsts svētkos, Jēkabpils mērs aicina ikvienu atcerēties, ka viņš ir Latvija, jo mēs veidojam valsti un valsts sākas no katra tās iedzīvotāja, Jēkabpils mērs novēl dzīvot saticībā un mierā, strādājot savas pilsētas un valsts labā. Plašāku interviju ar Jēkabpils mēru Raivi Ragaini Radio1 ēterā klausieties šodien pēc ziņām pulksten četros pēcpusdienā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Līvānu mēram pasniegs Triju zvaigžņu ordeni; No likuma izslēdz normu par amatpersonu darba samaksas publiskošanu katru mēnesi; un Gandrīz puse jeb 49% Latvijas iedzīvotāju 18.novembri atzīmēs ar svētku maltīti ģimenes lokā.

18.novembrī Rīgas pilī notiks Triju Zvaigžņu ordeņa, Viestura ordeņa un Atzinības krusta pasniegšanas svinīgā ceremonija. Ordeņu kapituls par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā piešķiris Triju Zvaigžņu ordeni bokserim Mairim Briedim un komponistam Uldim Marhilēvičam. Briedim tiks piešķirta Triju Zvaigžņu ordeņa III šķira un viņš tiks iecelts par ordeņa komandieri, savukārt Marhilēvičam tiks piešķirta Triju Zvaigžņu ordeņa IV šķira un viņš tiks iecelts par ordeņa virsnieku. Savukārt Triju Zvaigžņu ordeņa IV šķiru saņems un par ordeņa virsnieku tiks iecelts Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods.

Šogad 18.novembrī Latvijas proklamēšanas 99.gadadienai veltītā militārā parāde būs vērienīgākā kopš neatkarības atjaunošanas. Parādi, kurā piedalīsies vairāk nekā 1000 karavīru, zemessargu, robežsargu, policistu, ugunsdzēsēju un jaunsargu, komandēs Jūras spēku komandieris Ingus Vizulis, bet to pieņems valsts bruņotā spēka augstākais vadonis, Valsts prezidents Raimonds Vējonis, aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš. Parādi apmeklēs daudzi goda viesi. Militārās parādes ierindas priekšgalā soļos Jūras spēku karavīri ar Latvijas armijas karogu. Aiz Jūras spēku karogu grupas karogu nesīs gan NATO spēku integrācijas vienības, gan triju Baltijas valstu kopējās militārās izglītības iestādes - Baltijas Aizsardzības koledžas - karoga grupa. Parādē ar karoga grupu piedalīsies arī sabiedroto spēku karavīri no Dānijas, Vācijas, Igaunijas, Lielbritānijas, Lietuvas, Zviedrijas un ASV, ar kuriem Latvijas karavīri ikdienā plecu pie pleca pilda uzdevumus starptautiskajās operācijās un apgūst iemaņas mācībās Latvijā un ārvalstīs. 17.novembrī pulksten septiņos vakarā 11.novembra krastmalā notiks parādes ģenerālmēģinājums.

Turpinām ziņas

Saeima šodien pieņēma grozījumus Valsts pārvaldes iekārtas likumā, izslēdzot no tā normu par amatpersonu darba samaksas publiskošanu katru mēnesi. Vienlaikus likumā noteikts, ka informāciju par darba samaksu, kas izmaksāta iestādes amatpersonām un darbiniekiem, publisko Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā noteiktajā kārtībā. To, cik plaša informācija no nākamā gada 1.janvāra tiks publiskota, noteikts Ministru kabinets.

Par dalību Sīrijas konfliktā apsūdzētajam jaunietim no Brocēniem Mārtiņam Grīnbergam apelācijas instances tiesā šodien piespriests desmit gadu un trīs mēnešu cietumsods. Grīnbergam noteikts arī probācijas laiks uz trīs gadiem. Mārtiņš Grīnbergs savā pēdējā vārdā paziņoja, ka vairs netic islāmam un tā vietā ir pievērsies kristietībai. Grīnbergs norādīja, ka pats brīvprātīgi atgriezies Latvijā, pieprasot deportāciju no Turcijas, tādējādi riskējot ar savu dzīvību. Tāpat viņš norādīja, ka ir sadarbojies ar Somiju, palīdzot cīnīties ar starptautisko terorismu. Pirmās instances tiesa Grīnbergu attaisnoja par piedalīšanos noziedzīgas organizācijas noziegumos pret cilvēci vai kara noziegumos. Tomēr tiesa piesprieda apsūdzētajam četru gadu cietumsodu par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā. Spriedumu jaunietis pārsūdzēja, protestu iesniedza arī prokuratūra un notiekot tiesai atkārtoti tā cietumsodu ievērojami palielināja.

Un vēl

Gandrīz puse jeb 49% Latvijas iedzīvotāju 18.novembri atzīmēs ar svētku maltīti ģimenes lokā, liecina aptauja. Tajā skaitā 27% respondentu dosies uz svētku salūtu, 15% plāno apmeklēt kādu svētku koncertu, bet 9% minēja citu variantu. Jau ziņots, ka puse jeb 50% Latvijas iedzīvotāju 18.novembra svētku maltītei plāno atvēlēt līdz 20 eiro. Vēl 35% iecerējuši tērēt 21 līdz 40 eiro, savukārt 10% svētku maltītei tērēs 41 līdz 60 eiro, bet vēl 5% minēja, ka svētku maltītei atvēlēs vairāk nekā 61 eiro. Trīs populārākie ēdieni, ko šajos svētkos iedzīvotāji iecerējuši likt galdā, ir karbonāde ar kartupeļiem, štovēti kāposti ar desiņām, bet desertā lielākā daļa izvēlēsies torti "Cielaviņa". Savukārt rupjmaize un kartupeļi, pēc aptaujas dalībnieku domām, ir tie produkti, kas garšo teju katram Latvijas iedzīvotājam.

Atstājiet komentāru