2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 10.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 10.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: vakar Jēkabpilī satiksmes negadījumos cietuši divi cilvēki; Jēkabpils pilsētas bibliotēkā šodien atklās divas izstādes; un Šodien latvijā svin Mārtiņdienu.

Jēkabpilī, Brīvības ielā vakar pēcpusdienā pie satiksmes apļa krustojumā ar Vienības ielu notika satiksmes negadījums, kurā cieta velosipēdists. Savukārt dienas vidū satiksmes negadījumā Neretas ielā cieta gājēja. Sarunā ar Radio1 valsts policijas Zemgales reģionālās pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece sacīja, ka satiksmes negadījumā Brīvības ielā vieglā automašīna notriekusi velosipēdistu. Cietušajam, 1940.gadā dzimušajam vīrietim sniegta mediķu palīdzība. Policija skaidro notikušā satiksmes negadījuma apstākļus. Radio1 vakar notikuma vietā novēroja, ka satiksmes negadījumā iesaistītais auto ir OPEL markas ar Igaunijas numuriem.

Sarunā ar Radio1 Ieva Sietniece piebilda, ka vakar Jēkabpilī noticis vēl viens ceļu satiksmes negadījums, kurā cietusi gājēja. Ieva Sietniece sacīja, ka dienas vidū automašīnas GOLF vadītāja, 1982.gadā dzimusi sieviete, Neretas ielā pie tilta pār Daugavu notriekusi 1980.gadā dzimušu sievieti, kas nogādāta Jēkabpils slimnīcā. Arī šajā gadījumā notiek satiksmes negadījuma apstākļu skaidrošana. Ieva Sietniece par minētajiem ceļu satiksmes negadījumiem plašāku un precīzāku informāciju solīja sniegt šodien. Savukārt foto no negadījuma vietas Brīvības iel’var aplūkot portālā radio1.lv.

Tupinām ziņas

Jēkabpils pilsētas bibliotēkā šodien atklās divas patriotiskas izstādes. Plkst. 16.00 Izstāžu un tikšanās zālē notiks Spodras un Volda Purviņu fotogrāfiju izstādes “Karogi manā un Latvijas dzimšanas dienā” atklāšana. Bet plkst. 16.30 - abonementā atklās izstādi “… kad pāri gāja karš, kurā apkopoti Sarmītes Ozoliņas un Jēkabpils pilsētas bibliotēkas materiāli. Abas izstādes būs skatāmas līdz 15. decembrim.

Šodien Jēkabpilī notiks arī vairāki citi – izglītības, kultūras un sporta pasākumi. Plkst. 10:00 Jēkabpils Bērnu un jauniešu centrā notiks jauniešu tikšanās ar Latvijas jaunatnes padomi. Plkst.14.00 Krustpils kultūras namā notiks Mārtiņdienas groziņballe senioriem. Savukārt plkst.18.00 Jēkabpils Tautas namā notiks bērnu vokālā ansambļa “Dziesmiņa” koncerts “Krāsainās rudens dziesmiņas”. Pasākums bez ieejas maksas. Bet plkst.19.00 Jēkabpils 3.vidusskolas sporta manēžā notiks Latvijas čempionāts handbolā Virslīgā sievietēm, spēkiem mērosies - Jēkabpils SS- Salaspils SS.

Un vēl

Šodien, 10.novembrī Latvijā svin Mārtiņdienu. Mārtiņi latviešu gadskārtu paražās ir svinama diena, un tā iezīmē rudens beigas un ziemas sākumu. Aprakstos par folkloru sastopami dažādi svētku nosaukuma - Mārtiņu vai Mārtiņdienas - skaidrojumi. Nepārprotami ir tas, ka gadskārtu svinamās dienas vienmēr ir bijušas ciešā sakarā ar zemkopju darba secību, kuru noteica attiecīgā gadalaika dabas apstākļi. Mārtiņi noslēdza garu un smagu darba posmu, kas sākās ap Jēkabiem ar rudzu pļauju un tad turpinājās pēc Miķeļiem, padarot atlikušos rudens darbus, kamēr zeme nav aizgājusi pie miera. Līdz Mārtiņiem bija jābeidz rudens aršana un kulšana, lai nosvinētu arī apkūlības. Pēc Mārtiņiem beidzās arī pieguļas un ganu laiks.

Mārtiņdienā prognozēja turpmākos laika apstākļus. Ticējumi vēsta, ja Mārtiņos sniegs uz jumtiem, būs gara ziema. Ja Mārtiņdiena ir miglaina, tad ziema būs silta. Ja Mārtiņa diena ir jauka un skaidra, tad ziemā būs liels sals, ja Mārtiņa dienā salst, tad ap Ziemassvētkiem būs silts laiks, vai ja Mārtiņos zosis pa ledu iet - Ziemassvētkos tās peldēs pa ūdeni. Dainās tiek minēts, ka Mārtiņu galdā celti plāceņi, medus, alus, dažādi gaļas ēdieni un, protams, Mārtiņu gailis. Ar Mārtiņiem sākās budēļos iešana, kas turpinājās visu ziemu līdz pat Meteņiem.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība vakar, pārdalot finansējumu, palielinājusi paredzēto summu Jēkabpils multifunkcionālās halles būvniecībai; Preiļos šodien notiks piemiņas brīdis par godu Lāčplēša dienai; un Jēkabpils bērnu un jauniešu centrā šodien informēs par jauniešu iespējām Eiropā.

Valdība piekritusi pārdalīt vienu miljonu 688 tūkstoši 21 eiro, lai palielinātu Jēkabpils multifunkcionālās sporta halles būvniecības projekta un Valmieras Jāņa Daliņa stadiona rekonstrukcijas un vieglatlētikas manēžas celtniecības projekta īstenošanai 2018.gadā paredzēto finansējumu. Otrajā lasījumā izskatot priekšlikumus likumprojektam "Par valsts budžetu 2018.gadam", ministri 1,688 miljonus eiro minēto sporta būvju būvniecības un rekonstrukcijas projektu īstenošanai pārdalīja no budžeta apakšprogrammas "Valsts ilgtermiņa saistības sportā - dotācija Latvijas Olimpiskajai komitejai - valsts galvoto aizdevumu atmaksai". Jēkabpils multifunkcionālās sporta halles būvniecības projekta īstenošanai 2018.gadā paredzēto finansējumu valdība piekrita palielināt par 588 tūkstoši 21 eiro, savukārt Valmieras Jāņa Daliņa stadiona rekonstrukcijas un vieglatlētikas manēžas celtniecības projekta īstenošanai - par 1,1 miljonu eiro.

Jau ziņots, ka finansējums iepriekšminētajā apmērā šo projektu īstenošanai tika piešķirts 2017.gadā, tomēr objektīvu iemeslu dēļ līdzekļus nebija iespējams apgūt un lai netiktu samazināts plānotais kopējais valsts atbalsts Jēkabpils multifunkcionālās sporta halles būvniecības projekta īstenošanai un Valmieras Jāņa Daliņa stadiona rekonstrukcijas un vieglatlētikas manēžas celtniecībai, tika veikta līdzekļu pārdale 2018.gadā no budžeta apakšprogrammas valsts galvoto aizdevumu atmaksai uz budžeta apakšprogrammu "Sporta būves". Par šo jautājumu, izskatot nākamā gada budžetu, otrajā, galīgajā lasījumā vēl jālemj Saeimai.

Tāpat arī vēstīts, ka Jēkabpils dome vakar ārkārtas sēdē, balsojot koalīcijas deputātiem par un opozīcijas deputātiem pret ar balsu vairākumu nolēma multifunkcionālās halles būvniecībai ņemt 12 miljunus eiro aizņēmumu valsts kasē ar atmaksas termiņu uz 30 gadiem. Šāda steidzīga lēmuma pieņemšana tika pamatota ar faktu, ka nav zināms vai halles būvniecībai būs valsts finansējums, bet bez finansējuma avota neesot iespējams noteikt uzvarētāju iepirkumā par multifunkcionālās halles būvniecību. Pirms šī lēmuma pieņemšanas deputāts Leonīds Salcevičs sacīja, ka lēmums ir sasteigts, jo valsts finansējums būs un par to jau lemjot valdība, aicinot domi nesasteigt lēmumu, bet pie tā atgriezties vēlāk, jo sākotnējais finansējums halles būvniecībai jeb finansējuma avots, lai izvēlētos uzvarētāju halles būvniecībai, jau ir valsts piešķirtais finansējums. Taču Salcevičs netika uzklausīts.

Turpinām ziņas

Šodien, Lāčplēša dienas priekšvakarā, pulksten divos dienā Preiļu novada Preiļu pagastā, Litavniekos notiks piemiņas brīdis pie Lāčplēša ordeņa kavaliera Ignata Beča piemiņas akmens. Savukārt pulksten piecos pēcpusdienā Preiļos sāksies Lāčplēša dienai veltīts Lāpu gājiens. Pulcēšanās gājienam notiks pie Preiļu Kultūras nama. Šajā pat laikā Pelēču kultūras namā norisināsies Nīdermuižas draudzes un Pelēču bibliotēkas sarīkojums "Izdejosim un izdziedāsim savas dzimtās puses stāstu".

Tērvetes dabas parkā šodien apbalvos Zemkopības ministrijas rīkotā konkursa skolu jaunatnei "Mūsu mazais pārgājiens" laureātus. Konkursa "Mūsu mazais pārgājiens" apbalvošanas pasākums notiks Tērvetes dabas parkā, "Tērvetes sils", Tērvetes novadā un sāksies plkst. 12. Konkursa komisija iepriekš bija noteikusi uzvarētājus, bet vietu secība tiks paziņota apbalvošanas pasākuma laikā. Konkursa komisija par uzvarētājiem 5.-9. klašu grupā nosaukusi arī Līvānu novada Jersikas pamatskolas 7. klasi. Savukārt Atzinības rakstu saņems Neretas Jāņa Jaunsudrabiņa vidusskolas 5. klase. Par konkursa uzvarētājiem 10.-12. klašu un profesionālo izglītības iestāžu grupā nosaukti Jēkabpils Agrobiznesa koledžas Barkavas struktūrvienības izglītības programmas "Lauksaimniecība" 2. un 3. kurss. Interešu izglītības pulciņu un mazpulku grupā Atzinība izteikta Varakļānu vidusskolas 8.b un 9. klases pulciņam "Daba un cilvēkvide".

Un vēl

Eiropas jauniešiem sniegtās iespējas var noderēt arī Jēkabpilī! Kādas tad tās iespējas ir un kā tās izprast - par to runās šodien ar visiem jauniešiem un jaunatnes darbiniekiem, kas plkst.10.00 atnāks uz Jēkabpils Bērnu un jauniešu centru. Biedrība "Jēkabpils NVO resursu centrs" sadarbībā ar Jaunatnes starptautisko programmu aģentūru un Latvijas Jaunatnes padomi un biedrības "Jauniešu klubs "13.pirmdiena"" aktīvistiem aicina uz informatīvo pasākumu "Eiropas pilsēta Jēkabpils". Pasākumā kā eksperts piedalīsies Latvijas Jaunatnes padomes valdes loceklis un biedrības "Dari vari" priekšsēdētājs Edgars Muktupāvels no Rīgas.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties:Valsts prezidents neizsludina grozījumus likumā "Par tiesu varu"; Jēkabpilī notiks vairāki pasākumi veltīti Lāčplēša dienai; un Šodien jēkabpilieši aicināti iesaistīties labdarības akcijā “Paēdušai Latvijai”.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis nodevis otrreizējai caurlūkošanai Saeimai grozījumus likumā "Par tiesu varu", aicinot pārvērtēt lēmumu atcelt ierobežojumu rajona tiesas priekšsēdētājam un apgabaltiesas priekšsēdētājam ieņemt amatu vairāk nekā divus termiņus pēc kārtas, liecina Valsts prezidenta mājaslapā publicētā informācija. Minēto ierobežojumu atcelšanu 2015.gadā rosināja Tieslietu ministrija, valdība to atbalstīja. Tieslietu ministrija toreiz skaidroja, ka tādējādi tiktu nodrošināts, ka vakantajā tiesas priekšsēdētāja amatā saskaņā ar izsludināto konkursu, veicot visu tiesas priekšsēdētāja kandidātu izvērtēšanu, var iecelt objektīvi spēcīgāko un piemērotāko amata kandidātu. Valsts prezidents uzskata, ka reāla rotācija tiesu varas vadošajos amatos veicinātu profesionālo izaugsmi visos tiesu varas līmeņos. Tas ļautu pēc iespējas vairāk tiesnešiem apgūt jaunas profesionālās un vadības prasmes, kā arī mudinātu tiesnešus aktīvāk iesaistīties, risinot visai sabiedrībai būtiskus jautājumus par tiesiskuma nostiprināšanu.

Eiropas Komisijas jaunākajās ekonomikas prognozēs lēsts, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts šogad pieaugs par 4,2%, mūsu valstij paredzot otru straujāko ekonomikas izaugsmi Baltijas valstu vidū. Ceturtdien publiskotajās prognozēs Eiropas Komisija sagaida, ka Latvijas ekonomikas izaugsmes temps nākamgad palēnināsies līdz 3,5%, bet 2019.gadā - līdz 3,2%. Savukārt inflācija Latvijā šogad būs 2,9% un nākamgad saskaņotā patēriņa cenu indeksa kāpums būs 2,8%, bet bezdarbs samazināsies līdz 8,4% šogad un 7,9% nākamgad, lēš Eiropas Komisija.

Turpinām ziņas

Lāčplēša dienā Jēkabpili apmeklēs Romas Katoļu Baznīcas Rīgas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs. Rīt viņš pulksten vienos dienā piedalīsies Misē Krustpils katoļu baznīcā. Savukārt pulksten 16.30 – svētbrīdī Jēkabpils Romas katoļu baznīcā. Pēc tam arhibīskaps-metropolīt Zbigņevs Stankevičs kopā ar jēkabpiliešiem dosies lāpu gājienā un pie pieminekļa kritušajiem par Tēviju teiks uzrunu.

Lāčplēša dienā, 11. novembrī, pie Jēkabpils Tautas nama no plkst. 11.00 līdz 15.30 notiks militārās tehnikas, ieroču un ekipējuma demonstrēšana. Pasākumā piedalīsies NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas karavīri un Zemessardzes 56. kājnieku bataljona karavīri un zemessargi. Savukārt plkst. 13.00 Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē notiks lekcija “Profesija – karavīrs”, kuru vadīs 56. kājnieku bataljona 1. kājnieku rotas komandieris, kapteiņleitnants Guntars Rožlapa. Iedzīvotāji tiek brīdināti par militārās tehnikas pārvietošanos pilsētā un aicināti izturēties ar sapratni pret notiekošo! Zemessardze atvainojas par sagādātajām neērtībām. Kā ierasts, Jēkabpili šajā dienā izgaismos lāpu liesmu ceļš - Lāčplēša dienas lāpu gājienā no Kena parka līdz piemineklim “Kritušiem par Tēviju” visi aicināti doties plkst. 17.30. Pēc gājiena pie pieminekļa notiks piemiņas brīdis. Pulcēšanās gājienam Kļavu ielā pie Kena parka plkst. 17.00!

Savukārt šodien Jēkabpils pilsētas bibliotēkā tiks atklātas divas patriotiskas izstādes. Plkst. 16.00 Izstāžu un tikšanās zālē notiks S. Purviņas un V. Purviņa fotogrāfiju izstādes “Karogi manā un Latvijas dzimšanas dienā” atklāšana. Uzreiz pēc tam - plkst. 16.30 - abonementā atklāsim izstādi “… kad pāri gāja karš, kurā apkopoti S. Ozoliņas un Jēkabpils pilsētas bibliotēkas materiāli. Abas izstādes skatāmas līdz 15. decembrim.

Un vēl

Šodien Rimi veikalos lielākajās Latvijas pilsētās jau ceturto reizi norisināsies labdarības akcija “Paēdušai Latvijai”, aicinot piepildīt pārtikas paku. Akcija norisinās Rimi veikalos arī Jēkabpilī un Līvānos. Šodien veikala apmeklētāji ir aicināti līdzās saviem ikdienas pirkumiem iegādāties arī papildu produktus, lai palīdzētu kādai trūkumā nonākušai ģimenei ar bērniem, pensionāram vai invalīdam ar ienākumiem zem iztikas minimuma. Akciju organizē pārtikas banka Paēdušai Latvijai un veikalu tīkls Rimi Latvia. Pārtikas pakā ieteicams likt produktus ar ilgu derīguma termiņu, piemēram, miežu putraimus, mannu, auzu pārslas, makaronus, miltus, eļļu, gaļas vai zivju konservus, cukuru, rīsus, margarīnu, vistas buljonu vai zirņus. Tāpat mazākie pārtikas paku saņēmēji priecāsies par kādu gardumu ar ilgu uzglabāšanas termiņu.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Zināms precīzs laiks, kad Lielbritānija oficiāli izstāsies no Eiropas Savienības; Polijas lielākā banka izteikusi piedāvājumu iegādāties banku "Luminor"; un Kokneses novadā taps jauns bērnu rotaļu laukums;

Zināms precīzs laiks, kad Lielbritānija oficiāli izstāsies no Eiropas Savienības. Tas notiks 2019. gada 29. martā plkst.23.00 pēc vietējā laika, paziņojis britu «Brexit» ministrs Deivids Deiviss. Tas nozīmē, ka vēsturiskā Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas savienības notiks pusnaktī pēc Briseles laika. Laiks tiks iekļauts likumā par izstāšanos. Deiviss sacīja, ka precīza laika noteikšana «kliedēs jebkādu neizpratni vai bažas par to, ko nozīmē jēdziens «izstāšanās diena»». Viņš uzsver, ka šis svarīgais solis parāda Lielbritānijas pragmatisko pieeju šai nozīmīgajai likuma daļai. Lielbritānijas valdība pārskata «Brexit» likumus, pirms tas tiks nodots valsts parlamentam. Premjerministre Terēza Meja sacīja, ka «necietīs» mēģinājumus izmantot grozījumu iesniegšanu, lai bloķētu izstāšanos.

Polijas lielākā banka "PKO Bank Polski" jeb PKO izteikusi piedāvājumu iegādāties banku "Luminor", kas tika izveidota pagājušajā mēnesī, darbību Baltijas valstis apvienojot Zviedrijas bankai Nordea un Norvēģijas bankai DNB, ziņo aģentūra "Reuters", atsaucoties uz diviem anonīmiem informācijas avotiem. Viens no avotiem sacījis, ka šis piedāvājums ticis noraidīts, taču Polijas valsts kontrolētā bnka PKO joprojām esot ieinteresēta izvērst darbību Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. PKO noliegusi informāciju par piedāvājuma izteikšanu, bet "Nordea" un DNB aģentūrai "Reuters" komentārus nav sniegušas. Jau ziņots, ka "Luminor" ir trešais lielākais finanšu pakalpojumu sniedzējs Baltijas banku tirgū, tās aktīviem veidojot aptuveni 15 miljardus eiro.

Turpinām ziņas

Nākamās nedēļas nogalē gaidāmajā festivālā "Staro Rīga" varēs apskatīt 35 gaismas objektus un instalācijas, kas būs veltīti ne vien Latvijas, bet arī Somijas valsts simtgadei. "Staro Rīga" šogad notiks jau desmito reizi un festivāla pamatprogrammas nosaukums ir "Uz zvaigznēm". Tāpat iedzīvotājus priecēs starptautiskā programma, kurā ar saviem darbiem piedalīsies mākslinieki no dažādām pasaules valstīm, kā arī festivāla apmeklētājiem jau labi pazīstamā līdzdalības programma "Rīgas karnevāls", kurā ar gaismas objektiem pilsētvidē piedalīsies dažādi uzņēmumi, institūcijas un privātuzņēmēji. Festivāls norisināsies no 17.novembra līdz 20.novembrim - katru dienu no plkst.17 līdz 23.

Kokneses novada pašvaldība ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai atbalstu pie Kokneses Ģimenes atbalsta dienas centra uzstādīs bērnu rotaļu laukumu, kas izmaksās 17 tūkstoši 829 eiro. Lai bērni varētu kvalitatīvi pavadīt brīvo laiku, aktīvi kustoties un spēlējoties brīvā dabā, pie dienas centra tiks izveidota aktīvās atpūtas zona. Rotaļu laukumā būs mašīna ar slīdkalniņu, divvietīgās šūpoles, šūpoles-balansieris, vingrošanas komplekss, karuselis, slīdkalniņš, āra trenažieris. Tāpat tiks ierīkots gumijas segums vietās, kur tas ir nepieciešams, lai samazinātu bērnu sasišanās iespējamības risku. Laukuma konstrukcijas būs speciāli veidotas dažāda vecuma bērniem.

un vēl

69 gadu vecumā miris krievu satīriķis Mihails Zadornovs, šodien ziņo telekanāls "REN TV". Zadornova nāves cēlonis ir smadzeņu vēzis, kas viņam tika diagnosticēts pagājušā gada rudenī. Šogad jūnijā Zadornovs atteicās no ārstēšanas procedūrām, paziņojot, ka tām nav jēgas, un ka viņš labāk atradīsies starp tuviniekiem, nevis ārstniecības iestādē. Zadornovs bija viens no populārākajiem krievu satīriķiem. Viņš dzimis 1948.gadā Jūrmalā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Jēkabpils domes deputāts Leonīds Salcevičs sasauc preses brīfingu; Jēkabpils domei arī atkārtoti nav izdevies pārdot tai piederošu neapbūvētu zemes gabalu Rīgas ielā; un Nākamnedēļ Latvijā ciklonu aktivitāte mazināsies.

Jēkabpils domes deputāts Leonīds Salcevičs, kas šajā sasaukumā ievēlēts no Jēkabpils reģionālās partijas, šodien sasauca preses brīfingu, lai vietējo mediju pārstāvjus informētu, kāpēc ārpus koalīcijas esošie deputāti – Salcevičs, Edgars Lamba, Māris Dimants, Nikolajs Anuškevičs un Aivars Kraps - domes ārkārtas sēdē balsoja pret kredīta ņemšanu multifunkcionālās halles būvniecībai. Preses brīfingā piedalījās deputāts Edgars Lamba, kas arī pārstāv Jēkabpils reģionālo partiju un deputāts Nikolajs Anuškevičs, kas šajā sasaukumā ievēlēts no Latgales partijas. Leonīds Salcevičs uzsvēra, ka gan viņš, gan arī pārējie deputāti atbalsta multifunkcionālās halles būvniecību un nevienu brīdi nav bijuši pret šī objekta celtniecību, vakardienas balsojums bija pret kredīta ņemšanu, jo tas šajā brīdī nebija nepieciešams, tā kā nakamajā gadā šī objekta būvniecībai jau ir no valts iedotā nauda vairāk kā miljons eiro, kas jāapgūst. Viņu balsojums bijis pret nepareizo procedūru.

00:49- 04:29

Jau ziņots, ka Valdība vakar piekrita pārdalīt vienu miljonu 688 tūkstoši 21 eiro, lai palielinātu Jēkabpils multifunkcionālās sporta halles būvniecības projekta un Valmieras Jāņa Daliņa stadiona rekonstrukcijas un vieglatlētikas manēžas celtniecības projekta īstenošanai 2018.gadā paredzēto finansējumu.

Turpinām ziņas

Jēkabpils pilsētas pašvaldībai atkārtoti nav izdevies pārdot tai piederošu neapbūvētu zemes gabalu Rīgas ielā 249, kura platība ir 0,8 hektāri. Šodien plānotā izsole nav notikusi, jo tai nav pieteicies neviens pretendents. Ar pašvaldībai piederošā neapbūvētā zemes gabala Rīgas ielā 249 pārdošanu saistītais jautājums nodots atpakaļ izskatīšanai domes Attīstības komitejā. Zemes gabalam reģistrēti divi apgrūtinājumi - Daugavas upes aizsargjosla un 0,4 kV elektrisko tīklu gaisvadu līnijas aizsargjosla.

Kārtējās "Breksita" sarunās šonedēļ pārējās Eiropas Savienības dalībvalstis mudinājušas Lielbritāniju nodrošināt Ziemeļīrijas palikšanu bloka vienotajā tirgū, lai nepieļautu robežkontroles atjaunošanu ar Īriju. Lielbritānijas sastāvā esošās Ziemeļīrijas robeža ar Īriju ir viens no trīs galvenajiem jautājumiem Lielbritānijas izstāšanās sarunās. Brisele uzstāj, ka vispirms ir jāpanāk vienošanās par Īrijas robežu, Eiropas Savienības pilsoņu statusu Lielbritānijā pēc "Breksita", kā arī britu izstāšanās "rēķinu", un tikai tad varēs sākt sarunas par abu pušu tirdzniecības līgumu. Lielbritānija ir paziņojusi, ka 2019.gadā atstās vienoto tirgu un muitas savienību, radot neskaidrību par to, kā saglabāt atvērtu robežu, kas palīdzēja panākt starpkopienu konflikta izbeigšanu Ziemeļīrijā.

Un vēl

Nākamnedēļ Latvijā ciklonu aktivitāte mazināsies, paaugstināsies atmosfēras spiediens un gaisa temperatūra nedaudz kritīsies, prognozē "Global Forecast System". Šajā nedēļas nogalē pūtīs brāzmains vējš, palaikam līs, vietām gaidāmas lietusgāzes un slapjš sniegs, iespējama arī krusa un apledojums uz ceļiem. Gaisa temperatūra būs +2..+7 grādi, svētdienas tumšajās stundās vietām 0..+1 grāds. Atbilstoši pašreizējai prognozei nākamnedēļ dominēs lēni vēji, kas dažkārt ļaus veidoties miglai. Nokrišņu kopumā būs maz, vairākās dienās vietām līs vai snigs. Gaisa temperatūra nākamajā nedēļā pārsvarā būs tuvu nulles atzīmei, maksimālā temperatūra siltākajās dienās var sasniegt +8 grādus Kurzemes piekrastē, savukārt aukstākajās naktīs termometra stabiņš dažviet Austrumlatvijā var noslīdēt zem -5 grādiem.

Atstājiet komentāru