2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 9.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 9.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties:Rosina publiskot valsts un pašvaldības institūciju darbinieku atalgojumu ar vārdiem reizi gadā; Attīstības finanšu institūcija "Altum" sākusi piedāvāt jaunu valsts atbalsta programmu sociālajai uzņēmējdarbībai; un Jēkabpils seniori pulcēsies uz kārtējo deju nodarbību.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija aicinās valdību paredzēt publiskot valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atalgojumu vismaz reizi gadā ar vārdiem un uzvārdiem, kā arī paredzēt iespēju pieprasīt informāciju par atalgojumu konkrētā laika posmā. Deputāti vakar diskutēja par otrreizējai caurlūkošanai nodotajiem grozījumiem Valsts pārvaldes iekārtas likumā un par nepieciešamību publiskot atalgojumu. Saeimas sākotnēji pieņemtie likuma grozījumi, paredzēja, ka būs jāpublicē arī valsts un pašvaldību iestāžu darbinieku, tajā skaitā arī skolotāju atalgojums. Valsts prezidents Raimonds Vējonis gan plānotās izmaiņas atdevis otrreizējai caurlūkošanai, norādot uz likumprojekta juridiskām problēmām. Vērtējot šo likumprojektu otro reizi, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldība komisija atbalstīja ierosinājumu noteikt, ka informācija par darba samaksu iestādes darbiniekiem un amatpersonām ir publiskojama Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbiniekiem atlīdzības likuma noteiktajā kārtībā un apjomā.

Attīstības finanšu institūcija "Altum" sākusi piedāvāt jaunu valsts atbalsta programmu sociālajai uzņēmējdarbībai, kurā kopumā topošajiem vai esošajiem šīs jomas uzņēmējiem no Eiropas Savienības fondu naudas līdz 2022.gadam būs pieejami 12 miljoni eiro. Līdz šim ir saņemti 65 pieteikumi dalībai "Altum" piedāvātajā atbalsta programmā, un 37 uzņēmumi saņēmuši pozitīvu virzību dalībai šajā programmā. Atbalstu var saņemt sociālie uzņēmēji, kas palīdz cilvēkiem izkulties no nepatikšanām, piemēram, 5-7 gadu ilgstoša bezdarba. Latvijā ir izstrādāta speciāla Sociālās uzņēmējdarbības programma, kuru ieviesīs "Altum". Programma sāk darboties no šī brīža, un tajā atbalstu var saņemt biedrības, nodibinājumi, komersanti, fiziskas personas, kas reģistrētas Labklājības ministrijas Sociālo uzņēmumu reģistrā, kā arī fiziskas personas, kas uzvarējušas Labklājības ministrijas ideju konkursā un plāno sākt sociālo uzņēmējdarbību. Pretendenti, kas atbilst iepriekšminētajiem kritērijiem, atbalstam var pieteikties "Altum" reģionālajos centros.

Turpinām ziņas

Jēkabpils pilsētas pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis šodien piedalīsies Latvijas Lielo pilsētu asociācijas rīkotajā sanāksmē pašvaldību izpilddirektoriem, kurā plānota tikšanās ar Ekonomikas ministrijas pārstāvjiem. Sanāksmē pārrunās jautājumus par atvērtā dabas gāzes tirgus darbības aktualitātēm; izmaiņām elektroenerģijas tirgū; energoefektivitātes politikas attīstību, t.sk. Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fona investīcijām, kā arī citus jautājumus.

Jēkabpils pilsētas pašvaldības Iekļaujošas izglītības atbalsta centra vadītāja Sarmīte Safronova šodien Rīgā piedalīsies Valsts izglītības satura centra Speciālās izglītības nodaļas organizētajā seminārā pašvaldību pedagoģiski medicīnisko komisiju vadītājiem. Semināra dalībnieki tiks informēti par aktualitātēm pedagoģiski medicīnisko komisiju darbā, par nepieciešamajiem pilnveidojumiem Valsts pedagoģiski medicīniskās komisijas datu bāzē, kā arī uzzināt par citām aktualitātēm.

Un vēl

Lai Jēkabpils senioriem dotu iespēju uzlabot savu fizisko un emocionālo labsajūtu, Krustpils kultūras namā tiks uzsākts jauns deju nodarbību cikls, kas piemērots vecāka gada gājuma vīriešiem un sievietēm – “Ar deju uz veselību”. Pirmajā senioru deju nodarbību ciklā paredzētas deviņas nodarbības. Nodarbības notiek ceturtdienās, plkst. 11.00 Krustpils kultūras namā. Projekts “Veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi Jēkabpilī” tiek īstenots darbības programmā “Izaugsme un nodarbinātība” ar mērķi “Uzlabot pieejamību veselības veicināšanas un slimību profilakses pakalpojumiem, jo īpaši nabadzības un sociālās atstumtības riskam pakļautajiem iedzīvotājiem”. Projekts tiek finansēts no Eiropas Sociālā fonda un valsts budžeta līdzekļiem. Nākamajā gadā projektu iecerēts turpināt, bet deju nodarbības notiks pēc pieciem pēcpusdienā, lai tajās var pieteikties arī strādājošie pensionāri.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties:Latvijā šobrīd ir apmēram četri tūkstoši kilometru ceļu, kas netiek izmantoti; Eiropas Komisija līdz 2030.gadam vēlas automašīnu oglekļa dioksīda izmešus samazināt par 30%; un Nepilnu divu nedēļu laikā sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" savākti 10 tūkstoši parakstu par bilingvālās izglītības saglabāšanu.

Latvijā šobrīd ir apmēram četri tūkstoši kilometru ceļu, kas netiek izmantoti. Satiksmes ministrs Uldis Augulis raidījumā “900 sekundes” norādīja, ka lielākoties šie neizmantotie ceļi ir vietējās nozīmes un pašvaldību ceļi. Tādejādi, līdz ar Latvijas autoceļu tīkla inventarizācijā secināto, šiem neizmantotajiem ceļiem tiks būtiski samazināta uzturēšanas intensitāte. Savukārt apmēram 200 kilometriem ceļu, kas tiek izmantoti intensīvi, jau šobrīd ir paaugstināta uzturēšanas klase. Tas nozīmē, ka ziemas periodā šos ceļus būs iespējams tīrīt biežāk. Augulis piekrita, ka Latvijā ceļu stāvoklis nav apmierinošs un ceļu remonta deficīts ir apmēram puse no viena gada valsts budžeta jeb apmēram četri miljardi eiro. Taču tā kā valstij ir daudzas citas vajadzības, ceļu sakārtošanai nav iespējams atvēlēt tik daudz, cik nepieciešams. Ministrs informēja, ka, piemēram, nākamgad ceļu remontdarbiem papildus piešķirti 25 miljoni eiro. Tie lielākoties tiks iegudīti reģionālajos ceļos, kas līdz šim atstāti pabērna lomā - nākamgad tādejādi varēs rekonstruēt apmēram 300 kilometrus reģionālo ceļu. Šogad tam bija atvēlēti vien deviņi miljoni eiro.

"Vienotības" Saeimas frakcija vakar vēl nelēma par frakcijas vadītāja maiņu, un tuvākajās dienās ir paredzētas konsultācijas ar "Vienotības" sadarbības partijām. "Vienotības" priekšsēdētājs Arvils Ašeradens informēja no šī politiskā spēka ievēlētos parlamentāriešus par to, ka "Vienotības" valde izteikusi neuzticību frakcijas vadītājai Solvitai Āboltiņa un "tehniski atsaukusi viņu no amata", izslēdzot viņu no partijas. Āboltiņa gan joprojām ir frakcijas vadītāja, jo pagaidām nav noticis balsojums par viņas atsaukšanu vai jauna vadītāja iecelšanu. Pašlaik desmit no 22 "Vienotības" frakcijas deputātiem ir šī politiskā spēka biedri. Tāpēc Ašeradenam paredzēta tikšanās ar sešu partiju pārstāvjiem, kuru deputāti strādā frakcijā. Ašeradens uzsvēra, ka ir sācies priekšvēlēšanu periods, tāpēc ar partneriem tiks diskutēts pat to, kā vislabāk pārvaldīt frakciju. Šāda tikšanās notikšot tuvāko dienu laikā.Līdz ar to par Āboltiņas nomaiņu tikšot lemts tad, kad būs pieņemts lēmums par turpmāko rīcību.

Turpinām ziņas

NATO aizsardzības ministri atbalstījuši ierosinājumu izveidot divas jaunas komandvadības struktūras, no kurām viena atbildēs par jūras ceļu drošību karavīru un militārās tehnikas pārvadāšanai starp Ziemeļameriku un Eiropu, bet otra koordinēs militāro spēku pārvietošanu Eiropas iekšienē. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs šo lēmumu komentēja sakot, ka NATO nepieciešamas komandstruktūras, kas var nodrošināt, ka ir pareizie spēki pareizajā vietā ar pareizo ekipējumu pareizajā laikā. Viņš sacīja, ka šīs struktūras gādās, lai jūras ceļi un komunikācijas līnijas starp Eiropu un Ziemeļameriku ir brīvas un drošas.

Eiropas Komisija vakar ierosināja līdz 2030.gadam samazināt vieglo automašīnu un mikroautobusu oglekļa dioksīda izmešu apjomu par 30% salīdzinājumā ar 2021.gada līmeni. Eiropas Komisija norāda, ka starpposma mērķis līdz 2025.gadam ir šo izmešu apjomu samazināt par 15%. Komisija vēsta, ka tā izteikusi šādu ierosinājumu, lai nodrošinātu, ka Eiropas Savienība ievēro bloka kaitīgo izmešu samazināšanas mērķus saskaņā ar Parīzes klimata vienošanos un Eiropas automašīnu ražošanas nozare spēj saglabāt konkurētspēju pūliņos ražot videi draudzīgākus automobiļus. Šo ierosinājumu vēl nepieciešams apstiprināt Eiropas Parlamentam un Eiropas savienības dalībvalstīm.

Un vēl

Nepilnu divu nedēļu laikā sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" savākti 10 tūkstoši parakstu par bilingvālās izglītības saglabāšanu. Iniciatīvas autors Deniss Barteckis mudinājis iebilst pret "Izglītības un zinātnes ministrijas nodomiem visās nacionālo minoritāšu vidusskolās ieviest mācības latviešu valodā". Idejas autors pieņēmis, ka reformas rezultātā bērniem būs grūtāk apgūt mācību materiālu, tāpēc viņu zināšanas, salīdzinot ar latviešu bērniem, kuri mācīsies savā dzimtajā valodā, pasliktināsies. Barteckis sašutis, ka izglītības ministram neesot skaidra un sabiedrībai izklāstīta reformas īstenošanas plāna, kā arī cilvēkresursu. Viņš atsaucas uz Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa atziņu par to, ja reforma tiks ieviesta tūlīt, var rasties problēmas skolotāju sagatavošanā.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Eksporta pieaugumam Latvijā jākļūst par virsmērķi, ja ir vēlme audzēt labklājību, secināts Jēkabpils biznesa forumā; Valmierā šorīt divstāvu ēkā nograndis sprādziens; un BK Jēkabpils galvenais treneris Rūdolfs Rozītis norāda: “Mums jābeidz visus respektēt!”

Eksporta pieaugumam Latvijā jākļūst par virsmērķi, ja ir vēlme audzēt labklājību, vakar biznesa forumā Jēkabpilī pauda Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis. Viņš forumā pauda pārliecību, ka valstiskā līmenī jādomā nopietnāk par eksporta pieaugumu, kam jākļūst par virsmērķi, ja ir vēlme audzēt labklājību. Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis sacīja, ka pirmajos gados jaunajiem uzņēmumiem vajadzētu ļaut attīstīties un augt, atsakoties no valsts pārbaudēm un liekām kontrolēm, tādējādi ļaujot uzņēmējam saprast, vai viņš spēs vai nespēs attīstīties. Tam piekrita arī klātesošie uzņēmumi. Ragainis arī pauda vēlmi, lai Jelgavā un tās apkārtnē būtu vairāk un aktīvāki uzņēmumi, kas nodrošinātu darbavietas un cilvēki nevis brauktu prom, bet gan atgrieztos atpakaļ. Savukārt bankas "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš prezentācijā ieskicēja to, kā attīstās pasaules un līdztekus arī Latvijas ekonomika, ar kādiem izaicinājumiem jāsastopas. Saskaņā ar "Citadele Index" pētījuma datiem 40% uzņēmēju pauž, ka viņiem ir grūtības atrast piemērotu darbaspēku un galvenās problēmas jūtamas tieši reģionos, bet mazāk Rīgā un Pierīgā.

Foruma otrā daļa bija veltīta Ekonomikas ministrijas ieviestā principa "Konsultē vispirms" skaidrošanai. Pēc tam, kad ar prezentācijām bija uzstājusies Valsts ieņēmuma dienesta ģenerāldirektora vietniece nodokļu jomā Dace Pelēkā, Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama, Pārtikas un veterinārā dienesta Austrumzemgales pārvaldes vadītāja Dace Lazdāne un Valsts Darba inspekcijas Jēkabpils biroja vadītāja - galvenā valsts inspektore Jūlija Strode, notika arī paneļdiskusija. Tās laikā Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs sacīja, ka biznesa uzsācējiem uzņēmējdarbības sākuma posmā nevajadzētu strikti likt ievērot valsts uzliktās prasības, jo uzņēmējam ir jāsaprot, vai viņš var un vēlas nodarboties ar biznesu, vai tam pietiks jaudas. Tikmēr Aigars Rostovskis norādīja, ka no Latvijas valsts aizbraukušie iedzīvotāji aizbrauc ne tikai no valsts, bet no valsts pārvaldes, izvēloties uzturēt citu pārvaldi ar saviem nodokļiem, ieguldīt jaudu citas ekonomikas attīstībā tā vietā, lai veidotu savus uzņēmumus tepat uz vietas. Viņš sacīja, ka princips "Konsultē vispirms" ir ļoti svarīgs princips ikvienam, taču iestādes to piemēro atšķirīgi, tādēļ rodas pārpratumi un daudz vairāk jāiegulda skaidrojošajā darbā. Biznesa foruma trešajā daļā notika sarunas par eksportspējas stiprināšanu un tika pārrunāts, kā nepazaudēt naudu eksporta tirgos un gūt ieskatu par reģionālajām eksporta atšķirībām.

Turpinām ziņas

Valmierā šorīt divstāvu ēkā noticis sprādziens, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Ap plkst.9 saņemts izsaukums uz Brīvības ielu, kur, pēc sākotnējās informācijas, divstāvu ēkā noticis sprādziens. Šobrīd notikuma vietā strādā 16 Valmieras, Strenču, Smiltenes un Cēsu ugunsdzēsēji.Plašāka informācija tiks sniegta dienas gaitā.

Krimināllietā par gadiem ilgušu seksuālu vardarbību pret bērnu apsūdzētajam vīrietim Jēkabpils rajona tiesa piespriedusi 15 gadu cietumsodu ar probācijas uzraudzību uz trim gadiem. Jau vēstīts, ka prokuratūra Jēkabpils rajona tiesai ir nodevusi krimināllietu par gadiem ilgušu seksuālu vardarbību pret bērnu. Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Kristīne Sutugina aģentūru LETA informēja, ka saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai patēvs izmantoja 16 gadu vecumu nesasniegušas personas bezpalīdzības stāvokli, lietojot vardarbību un draudus, kā arī ilgstoši realizēja seksuālu vardarbību pret bērnu. Apsūdzētais noziedzīgās darbības veica laikā no 2007.gada līdz 2008.gadam un no 2010.gada jūnija līdz 2015.gada jūlijam.

Un vēl

VakarJēkabpils sporta namā “OlyBet” Latvijas Basketbola līgā BK “Jēkabpils” aizvadīja neveiksmīgu cīņu un atzina čempionu “VEF Rīga” pārākumu. Spēle noslēdzās ar rezultātu 59:86 viesu labā. Rezultatīvākais “lūšu” rindās ar 14 punktiem bija Renārs Magone. BK “Jēkabpils” galvenais treneris Rūdolfs Rozītis pēc pārliecinošā zaudējuma neslēpa sarūgtinājumu sakot, ka komanda pavirši nospēlēja aizsardzībā, pārāk maz izpildīja to, kas bija sarunāts. Trešajā ceturtdaļā darīja, kā plānots, un tad arī uzvarēja, bet ar to bija par maz.” Rūdolfs Rozītis uzsver, ka mums jābeidz visus respektēt! Protams, ka prasmes nāk ar pieredzi, bet mentāli BK Jēkabpils būtu jābūt krietni pārliecinātākiem gan par sevi, gan par saviem komandas biedriem. Viņš pauda neizpratni, kāpēc tā nav un uzsvēra, ka turpmāk darīsivisu, lai nevis tikai piedalītos spēlēs, bet arī uzvarētu. Nākamajā cīņā “Jēkabpils” komanda dosies sestdien, 11. novembrī, kad Valmierā tiksies ar BK “Valmiera/ORDO” vienību.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils dome ārkārtas sēdē nolemj ņemt aizņēmumu 12 miljoni eiro multifunkcionālās halles būvniecībai; Deputāti diskusijā skaidro, cik šis lēmums ir pamatots; un Festivāla "Staro Rīga" laikā no 17. līdz 20.novembrim pie Saeimas būs aplūkojams gaismas objekts "Brīvības zvaigznes", iejūtoties Brīvības pieminekļa tēlā.

Jēkabpils domes Finašu komitejas sēdē šodien tika skatīts lēmumu projekts par aizņēmumu valsts kasē 12 miljoni eiro apmērā multifunkcionālās halles celtniecībai. Pirms lēmumu projekta apstiprināšanas izvērtās diskusija starp deputātu leonīdu Salceviču un Jēkabpils mēru Raivi Ragaini.

Audio

Pret šo lēmuma projektu balsoja deputāti Leonīds Salcevičs, Aivars Kraps, Māris Dimants, Edgars Lamba un Nikolajs Anuškevičs. Finanšu komitejas sēdē nepiedalījās Kristīne Ozola. Ar balsu vairākumu lēmums tika pieņemts un virzīts uz Jēkabpils domes ārkārtas sēdi, kas notika neilgi pēc Finanšu komitejas sēdes. Arī domes sēdē par šo lēmuma prjektu izvērtās diskusijas. Deputāts Kaspars Ģirģens vēlējās noskaidrot vai ar šādu aizņēmumu Jēkabpils dome neapdraud budžetu spēs veikt savas funkcijas.

Audio 

Jēkabpils domes izpilddirektors Guntars Gogulis skaidroja, ka multifunkcionālās halles būvniecība pašvaldības finansiālo stāvokli nepasliktinās.

Audio 

Jēkabpils domes deputāti par šo lēmuma projektu balsoja divas reizes, jo pirmajā reizē deputāts Edgars Lamba kļūdījās un nobalsoja par, pēc tam savu balsojumu atsauca. Pirmajā balsojumā, kurš tika atsaukts, no balsošanas atturējās arī deputāts Kaspars Ģirģens. Ja viņš atturētos arī otrajā balsojumā, lēmums netiktu pieņemts. Taču balsojot otro reizi Kspars Ģirģens nobalsoja par aizņēmuma ņemšanu multifunkcionālās halles būvniecībai, tieši tāpat, kā bija balsojis Finanšu komitejas sēdē. Aizņēmumu multifunkcionālās halles būvniecībai paredzēts ņemt uz 30 gadiem, kredīta atmaksu sākot no nākamā gada.

Un vēl

Festivāla "Staro Rīga" laikā, gatavojoties Latvijas simtgadei, no 17. līdz 20.novembrim pie Saeimas būs aplūkojams gaismas objekts "Brīvības zvaigznes", iejūtoties Brīvības pieminekļa tēlā. Vairāk nekā trīs metrus augstais gaismas objekts veidots kā Brīvības pieminekļa tēla siluets, ļaujot apmeklētājiem uz mirkli tajā iejusties, un tapis, Saeimai sadarbojoties ar Latvijas Mākslas akadēmiju. Gaismas objektu veidojis Latvijas Mākslas akadēmijas students Kristaps Andersons. Objekts "Brīvības zvaigznes" būs izgaismots katru vakaru no plkst.17 līdz plkst.23, bet to apmeklēt varēs arī citā laikā visas festivāla dienas.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās: Goda nosaukumu "Jēkabpils Goda pilsonis" Jēkabpils pilsētas dome piešķīrusi Skaidrītei Pugačai un Valdai Pauniņai; "Latvijas dzelzceļam" draud sods par informācijas slēpšanu un "Lūšu" volejbolisti Latvijas kausa ceturtdaļfinālā izcīna uzvaru.

Goda nosaukumu "Jēkabpils Goda pilsonis" Jēkabpils pilsētas dome piešķīrusi kora "Atvasara" vadītājai, Jēkabpils Valsts ģimnāzijas mūzikas skolotājai Skaidrītei Pugačai un Jēkabpils Reģionālās slimnīcas vecmātei Valdai Pauniņai. Augstais pašvaldības apbalvojums Pugačai piešķirts par mūža ieguldījumu latviešu kultūras vērtību un tradīciju kopšanā, izcilu pedagoģisko un izglītības darbu, un daudzpusīgu radošo devumu Jēkabpils kultūras dzīvē, bet Pauniņai - par mūža ieguldījumu, ilggadēju un augsti profesionālu vecmātes darbu Jēkabpils slimnīcas dzemdību nodaļā. Par dažādiem nopelniem Jēkabpils pilsētas pašvaldības Goda raksts šogad tiks pasniegts 15 personām. Vēl 15 personas saņems Atzinības rakstus. Jēkabpils pilsētas pašvaldības apbalvojumi tradicionāli tiks pasniegti 18.novembrī Latvijas Republikas proklamēšanas 99.gadadienai veltītajā svinīgajā sarīkojumā.

Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā Priekšlaikus dzimušo bērnu ambulatorās uzraudzības programmā pērn pakalpojumu saņēma 407 bērni. Programmā tika sniegtas 2 tūkstoši 143 konsultācijas, turklāt no kopējā konsultāciju skaita vairāk nekā 500 konsultācijas pacientiem bija nepieciešamas pie citiem, programmā neiekļautiem speciālistiem, piemēram, pie neirologa. Latvijā 2015.gadā līdz 34 grūtniecības nedēļai piedzima 557 bērni, savukārt programmā pērn bija iekļauti 508 bērni, kas esot ļoti labs rādītājs. Programmas mērķis ir savlaicīgi pamanīt, koriģēt un novērst iespējamo pataloģiju veidošanos un progresēšanu, nodrošinot bērnam profesionālu, multidisciplināras speciālistu komandas palīdzību un uzraudzību, tādejādi uzlabojot veselību un mazinot invaliditātes riskus nākotnē. Programmas pakalpojums tiek sniegts četrās Latvijas pilsētās, arī Jēkabpilī.

Turpinām ziņas

Valsts dzelzceļa administrācija šonedēļ pirmo reizi valsts dzelzceļa nozares vēsturē sākusi administratīvā pārkāpuma procedūru pret "Latvijas dzelzceļš" par informācijas slēpšanu no valsts uzraugošās iestādes. Attiecīgā informācija administrācijai nepieciešama, lai veiktu pārbaudi par infrastruktūras maksas celšanas pamatotību un iespējamo pārvadātāju diskrimināciju, mākslīgi sadārdzinot tranzīta koridoru. Latvijas dzelzceļš esot atkārtoti ignorējis Valsts dzelzceļa administrācijas aicinājumu sniegt detalizētu iekļauto izmaksu atšifrējumu, kas iekļautas infrastruktūras maksas aprēķinā, ko plānots piemērot no 2018.gada 1.janvāra. Valsts dzelzceļa administrācijas pienākums ir pārbaudīt, vai infrastruktūras izmantošanas maksa noteikta atbilstoši likumam un aprēķināta pamatoti. Informācijas slēpšanas dēļ Valsts dzelzceļa administrācija nevar veikt tai likumā noteiktos pienākumus. Iespējamās soda sankcijas atbilstoši Administratīvo pārkāpumu kodeksam šajā gadījumā var sasniegt 14 tūkstoši eiro.

Saeimas deputāti nākamā gada budžetā piedāvā līdzekļu pārdali 223 miljonu eiro apmērā, tomēr valdība varētu atbalstīt priekšlikumus divu miljonu eiro apmērā. Kopumā Ministru kabinetam šodien jāizskata 57 Saeimas deputātu priekšlikumi, kas kopsummā veido 223 miljonus eiro. Pamatā priekšlikumi paredz piešķirt papildus finansējumu no programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem". Pēc finanšu ministres Danas Reiznieces Ozolas teiktā, valdība neatbalstīs nevienu deputātu priekšlikumu, kas paredz palielināt izdevumus. Tomēr ministri plāno atbalstīt Izglītības un zinātnes ministrijas priekšlikumu palielināt finansējumu internātskolu darbības nodrošināšanai. Ministrija ir aicinājusi piešķirt 2 miljoni 402 tūkstoši 219 eiro pašvaldību dibināto internātskolu uzturēšanas izdevumu daļēju izdevumu segšanai 2018.gadā. Kopumā ministrijas nav piedāvājušas priekšlikumus, kas paredzētu palielināt izdevumus.

Un vēl

Jēkabpils "Lūšu" volejbolisti vakar Latvijas kausa ceturtdaļfinālā divu Baltijas līgas jeb "Credit24 Meistarlīgas" komandu duelī piecos setos pārspēja "Limbaži"/MSĢ vienību. Atbildes spēle norisināsies svētdien, uzvarētājam divu maču summā sasniedzot turnīra pusfinālu. Jau ziņots, ka pērn Latvijas kausa izcīņā triumfēja "Lūši", kas finālā piecos setos pārspēja RTU/"Robežsardzi" un tika pie savas pirmās trofejas vēsturē.

Atstājiet komentāru