2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 7.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 7.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties:Parlamentā šodien svinīgi tiks atzīmēta 95.gadadiena kopš pirmās Saeimas sanākšanas; No šodienas Jēkabpilī būs skatāma dokumentālā spēlfilma “Ievainotais jātnieks”; un Latvijā 78% iedzīvotāju ir bažīgi par gaidāmās pensijas apmēru.

Parlamentā šodien svinīgi tiks atzīmēta 95.gadadiena kopš pirmās Saeimas sanākšanas, aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā. Šodien Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece parlamenta ēkā Jēkaba ielā 11 atklās izstādi "Pirmajai Saeimai – 95". Par godu 95.gadskārtai kopš Saeimas sasaukšanas Mūrniece uz Saeimu aicinājusi visus atjaunotās Latvijas Saeimas priekšsēdētājus, kā arī Satversmes tiesas tiesnešus, Satversmes komentētājus un zinātnisko redkolēģiju. Pasākumā aicināti piedalīties arī Prezidija locekļi un Saeimas deputāti. Izstāde stāstīs par pirmās Saeimas ievēlēšanu, tās sastāvu, darba īpatnībām, kā arī ieguldījumu Latvijas kā demokrātiskas valsts veidošanā. Pasākumā tiks demonstrēta vēsturiska kinohronika no pirmās Saeimas sanākšanas 1922.gada 7.novembrī, kā arī Saeimas sanākšanas 95.gadskārtai veltīta videoanimācija - stāsts par pirmo Saeimas sasaukumu.

Biedrība "Zemnieku saeima" šonedēļ vērtēs iespēju aicināt valdību izsludināt ārkārtas situāciju lauksaimniecībā visā Latvijas teritorijā. Biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre informē, ka šodien ir ārkārtas valdes sēde, kurā izskatīs aicinājumu valdību izsludināt ārkārtas situāciju visā Latvijas teritorijā. Viņa norādīja, ka, izsludinot ārkārtas situāciju visā Latvijas teritorijā, lauksaimniekiem būs vienkāršāk risināt jautājumus ar kreditoriem, kā arī tas ļautu valstij precīzāk aprēķināt klimatisko apstākļu izraisītos kopējos zaudējumus. Viņa norādīja, ka pamata problēma, kāpēc situācija ir tik smaga, ir tāpēc, ka valsts ilgstoši nepietiekami ir ieguldījumis meliorācijas sistēmu uzturēšanā un rekonstrukcijā. Tāpat viņa atzīmēja, ka nākamā gada pavasaris lauksaimniekiem būs grūts laiks, jo daudzām saimniecībām var trūkt resursu, lai sāktu nākamo sezonu.

Turpinām ziņas

Šodien Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis darba sarunā tiksies ar Daugavpils reģionālās vides pārvaldes vadību. Tikšanās mērķis ir pārrunāt vides aizsardzības jomas aktualitātes. Tāpat arī Jēkabpils mēram šodien paredzētas darba sarunas ar SIA “Ceļu projekts”, lai runātu par jaunā tilta pār Daugavu projektu.

Jēkabpils Bērnu un jauniešu centrā šodien notiks apmācības jauniešiem “Medijpratībā”. Apmācības vadīs Latvijas Republikas Kultūras ministrijas Mediju politikas nodaļas eksperte Klinta Ločmele.

No šodienas līdz piektdienai plkst. 18.00 Jēkabpils Tautas nama, Kino mītnē demonstrēs scenārija autores, režisores un producentes Ilonas Brūveres pilnmetrāžas dokumentālo spēlfilmu “Ievainotais jātnieks”. Filma balstās uz dokumentāliem Kārļa Zāles dzīves faktiem un Brīvības pieminekļa celtniecības dokumentācijas materiāliem, sniedzot ieskatu laikmetam raksturīgajā politiskajā un sociālajā ainā, ieskicējot kultūras un mākslas personības un tā laika ideālus.

Un vēl

Latvijā 78% iedzīvotāju ir bažīgi par gaidāmās pensijas apmēru, liecina "Norvik bankas" veiktās aptaujas dati. Tajā skaitā, pēc aptaujas datiem, visvairāk satraukti par gaidāmās pensijas apmēru ir iedzīvotāji, kuri ir vecāki ar 50 gadiem, piemēram, 62% aptaujāto iedzīvotāju vecumā no 50 līdz 59 gadiem norādījuši, ka gaidāmas pensijas apmērs tos satrauc pat ļoti lielā mērā. "Latvijā ir trīs līmeņu pensiju sistēma, taču redzam, ka cilvēku informētības līmenis par to, kā tā faktiski strādā, ir ļoti zems. To apliecina arī "Norvik bankas" veiktā aptauja, kas rāda - iedzīvotājiem nav izpratnes, kā saņemt pensiju otrajā līmenī uzkrāto naudu. Tā piemēram, iedzīvotājiem ir iespēja savu otrajā līmenī uzkrāto kapitālu pievienot pirmā līmeņa pensijas kapitālam, līdz ar to cilvēks pārtrauc dalību otrajā līmenī. Savukārt, ja, pieprasot pensiju, cilvēks nevēlas, lai otrā līmeņa kapitālu pensijai pieskaita uzreiz, to var nedarīt, bet turpināt uzkrāt pensiju otrajā līmenī. Vaicāti par iespēju izmantot mūža pensijas apdrošināšanu, kas ir alternatīva iespēja pensiju otrajā līmenī uzkrātā kapitāla saņemšanai, vairāk nekā puse jeb 56% iedzīvotāju atturējušies prognozēt, vai viņi būtu gatavi uzticēt apdrošinātajam uzkrātā pensiju kapitāla pārvaldīšanu.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties:Ašeradens paliek ekonomikas ministra amatā, bet par sacelto jezgu no "Vienotības" izslēdz Āboltiņu; Jēkabpilī Lāčplēša dienā notiks lāpu gājiens; un Lielākā daļa jeb 80% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka stress negatīvi ietekmē viņu dzīves kvalitāti.

Partijas "Vienotība" priekšsēdētājs Arvils Ašeradens paliks ekonomikas ministra amatā, vakar nolēma "Vienotības" valde. Ašeradenam nedodoties vadīt partijas Saeimas frakciju, tās vadību nolemts uzticēt deputātam Hosamam Abu Meri. Šis ir valdes rekomendējošs piedāvājums Saeimas frakcijai, par kuru tā vēl lemšot. Partijas valde vakar nolēma no politiskā spēka izslēgt kādreizējo partijas līderi un līdzšinējos Saeimas frakcijas vadītāju Solvitu Āboltiņu, jo viņa diskreditējusi jauna ekonomikas ministra meklēšanas procesu. "Vienotības" priekšsēdētājs Arvils Ašeradens pēc vakar notikušās valdes sēdes informēja žurnālistus, ka partija apsprieda notikumus saistībā ar iespējamu ekonomikas ministra nomaiņu. Pašreizējā "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītāja Āboltiņa esot rīkojusies pretēji valdes lēmumam par jauna ministra virzīšanu un situācijas komentēšanu. Ašeradens uzsvēra, ka tā esot bijusi partijas valdes priekšsēdētāja prerogatīva virzīt un saskaņot kandidātu, taču šī vienošanās no Āboltiņas puses pārkāpta. Tajā nevarot vainot tikai Āboltiņu, taču viņa esot uzstājusies ar kritiku par kandidātiem un komentējusi procesu. Āboltiņa plānojusi nolikt deputātes mandātu līdz gada beigām, un tas ir viņas ziņā, kad precīzi tas tiks izdarīt, teica Ašeradens. Kopumā process esot noritēji pretēji tam, kāda bijusi vienošanās, kas esot "īpaši sāpīgi", jo iepriekšējā kongresā tika aizstāvētas Ābotliņas pozīcijas, piebilda partijas vadītājs. Taču tagad viņš esot redzējis tādu pašu pretdarbību un intrigu procesu kā iepriekš. Vienlaikus Ašeradens uzskata, ka Saeimas frakcijas vadītāja nomaiņa ļaus stabilizēt tās darbu.

Citas ziņas

Rīt pulksten četros pēcpusdienā Jēkabpils Tautas namā izskanēs koncerts, kurā muzicēs Pārdaugavas Mūzikas un mākslas skolas simfoniskais orķestris un solisti. Orķestra vadītājs - Boriss Voļaks. Koncerts izskan patriotiskās nedēļas programmā, sagaidot Lāčplēša dienu un valsts svētkus.

Savukārt piektdien, 10. novembrī Jēkabpils pilsētas bibliotēkā tiks atklātas divas patriotiskas izstādes. Plkst. 16.00 Izstāžu un tikšanās zālē notiks S. Purviņas un V. Purviņa fotogrāfiju izstādes “Karogi manā un Latvijas dzimšanas dienā” atklāšana. Uzreiz pēc tam - plkst. 16.30 - abonementā atklāsim izstādi “… kad pāri gāja karš, kurā apkopoti S. Ozoliņas un Jēkabpils pilsētas bibliotēkas materiāli. Abas izstādes skatāmas līdz 15. decembrim.

Sestdien, 11. novembrī Lāčpl’ša dienā pie Jēkabpils Tautas nama no plkst. 11.00 ikviens varēs aplūkot NATO valstu bruņutehniku un militāro ekipējumu, plkst. 13.00 Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē notiks lekcija “Profesija - karavīrs”. Kā ierasts, Jēkabpili šajā dienā izgaismos lāpu liesmu ceļš - Lāčplēša dienas lāpu gājienā no Kena parka līdz piemineklim “Kritušiem par Tēviju” visi aicināti doties plkst. 17.30. Pēc gājiena pie pieminekļa notiks piemiņas brīdis. Pulcēšanās gājienam Kļavu ielā pie Kena parka plkst. 17.00!

Un vēl

Lielākā daļa jeb 80% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka stress negatīvi ietekmē viņu dzīves kvalitāti, liecina farmācijas uzņēmuma "Sanofi-aventis" un Lietuvas pētījumu aģentūras "Rinkos tyrimu centras" veiktā aptauja Baltijas valstīs. Tiesa, gandrīz katrs ceturtais jeb 23,5% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju nedara neko tā mazināšanai. Vairāk nekā trešdaļa jeb 36,2% Latvijas iedzīvotāju izjūt stresu vismaz vairākas reizes nedēļā - 14,9% katru dienu, bet 21,3% vairākas reizes nedēļā. Kā atzīmēja "Sanofi-aventis" pārstāvji, tas ir augstākais rezultāts Baltijā. Mazāk nekā puse jeb 43,8% iedzīvotāju saskaras ar stresa izraisītām miega problēmām. Aptauja liecina, ka biežākais stresa avots visās Baltijas valstīs ir pārslodze darbā un attiecības ar kolēģiem - tā savu pieredzi novērtējuši 57% Latvijas un Lietuvas iedzīvotāju un 55% Igaunijas respondentu. Lielu daļu stresa nereti izraisa attiecības ar ģimeni un bērniem ,kā arī finansiālā situācija - tā atbildējuši 40% Latvijas iedzīvotāju, 43% Lietuvas un 47% Igaunijas iedzīvotāju.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Deputāti varētu lemt par Preiļu novada vakara un neklātienes maiņu vidusskolas pievienošanu kādai citai izglītības iestādei; Jēkabpilieši valsts svētkos aicināti iedegt svecīti logā vai nolikt svecīti kādā no pilsētas zaļajiem laukumiem; un izsludināts iepirkums par stacionāro fotoradaru apsardzi.

Laika gaitā pašvaldības deputāti varētu lemt par Preiļu novada vakara un neklātienes maiņu vidusskolas pievienošanu kādai citai izglītības iestādei. Preiļu novada domes priekšsēdētāja Maruta Plivda intervijā aģentūrai LETA sacīja, ka Preiļu Valsts ģimnāzijā, Preiļu 1.pamatskolā un Preiļu 2.vidusskolā varētu būt noteiktas izmaiņas, bet neviena no minētajām izglītības iestādēm tuvākajā laikā netiks slēgta, jo Valsts ģimnāzijā un 1.pamatskolā tiek īstenotas atšķirīgas mācību programmas, savukārt 2.vidusskola ir mazākumtautību skola. Pagastos Pelēču un Salas pamatskolas ir ar internātiem, un pagaidām skolēnu skaits tajās pēc pašvaldības vadītājas domām nav kritisks. Savukārt Priekuļu pamatskolā, kura nesen jau tika pārveidota par sākumskolu, patlaban mācās tikai 11 skolēni, un laika gaitā varētu tikt skatīts jautājums par tās pārveidi par kādas no pilsētas skolām filiāli vai likvidāciju. Plivda arī piebilda, ka patlaban Preiļu novadā ir izstrādāti vairāki izglītības iestāžu tīkla optimizācijas modeļi, tiek veikti aprēķini un notiek sarunas starp deputātiem, kurš no šiem modeļiem cilvēkiem būtu visizdevīgākais.

Piena pārstrādes uzņēmums "Latgales piens" plāno ieguldīt 250 tūkstoši eiro tehnoloģisko iekārtu komplektā, liecina informācija Iepirkumu un uzraudzības biroja mājaslapā. Iekārtu komplektā ietilpst piena produktu pasterizators, divpakāpju homogenizators un deaerators. Iekārtu piegādei ir izsludināts iepirkumu konkurss, kurā pretendenti piedāvājumus var iesniegt līdz šā gada 14.novembrim. Investīciju projektu plānots īstenot līdz 2018.gada 15.decembrim, piesaistot finansējumu Eiropas lauksaimniecības fondam lauku attīstībai. Jau ziņots, ka "Latgales piens" 2016.gadā strādāja ar 8,736 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 6,5% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa samazinājās 2,6 reizes un bija 50 302 eiro. "Latgales piens" ir dibināts 2001.gadā un tā pamatkapitāls ir 640 tūkstoši 292 eiro. "Latgales piens" ir piena pārstrādātāja "Preiļu siers" meitasuzņēmums.

Turpinām ziņas

Valsts svētku priekšvakarā, 17. novembrī plkst. 19.00, Jēkabpilī Krustpils kultūras namā notiks svētku koncerts “Dod, Dieviņi”. Savukārt valsts svētku dienā - 18. novembrī plkst. 13.00 Krustpils Vissvētās Trīsvienības Romas katoļu baznīcā notiks Latvijas svētkiem veltīts ekumēnisks dievkalpojums. Plkst. 14.30 pie pieminekļa “Kritušiem par Tēviju” norisināsies atceres brīdis, bet Krustpils kultūras namā plkst. 15.00 sāksies Latvijas Republikas proklamēšanas dienas svinīgs sarīkojums. Savukārt plkst. 17.00 Jēkabpils Tautas namā tiks demonstrēta programmas “Latvijas filmas Latvijas simtgadei” trešā filma – režisora Askolda Saulīša “Astoņas zvaigznes”.

Valsts svētku dienā no pulksten pieciem pēcpusdienā jēkabpilieši aicināti piedalīties gaismas akcijā “Brīvības liesmiņas” - iedegt un novietot svecītes pilsētas laukumos, parkos un skvēros. Plkst. 19.00 Vecpilsētas laukumā ikviens aicināts uz “Brāļu Auzānu un Slavenā Jersikas Orķestra” svētku koncertu un kopīgu sadziedāšanos. Plkst. 20.00 notiks svētku uguņošana, ko pasākuma organizētāji lūdz vērot no Vecpilsētas laukuma vai Krustpils puses dambja! Vakara noslēgumā Jēkabpils Tautas namā plkst. 21.00 sāksies svētku balle kopā ar grupu “Pēc pusnakts”.

Jēkabpils pilsētas pašvaldība valsts svētkos - 18. novembra vakarā aicinām ikvienu jēkabpilieti iedegt svecīti logā vai nolikt svecīti kādā no pilsētas zaļajiem laukumiem un svinēt svētkus kopā!

Un vēl

Ceļu satiksmes drošības direkcija izsludinājusi iepirkumu uz pieciem gadiem par stacionāro fotoradaru apsardzes pakalpojumu nodrošināšanu. Iepirkums ir izsludināts par jaunu, modernu, inovatīvu apsardzes pakalpojumu nodrošināšanu stacionārajiem fotoradariem. Iepirkuma apjoms ir uz pieciem gadiem. Nolikums paredz, ka pretendentam iepriekšējo trīs gadu laikā ir jābūt tādam, kurš nodrošinājis objektu tehnisko apsardzi vismaz 40 novados vai pilsētās, kur katra objekta apsardze ir nodrošināta uz termiņu ne mazāku kā viens gads. Paredzēts, ka uzvarētājam būs jānodrošina objektu tehniskā apsardze un papildus fiziskā apsardze. Piedāvājumu iesniegšanas termiņš ir 15.novembris. Jau ziņots, ka šogad nezināmi ļaundari sabojājuši četrus stacionāros fotoradarus, vienu no tiem Aknīstē.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Starptautiskā pētījumā secināts, ka skolēnu pilsoniskās kompetences līmenis Latvijā ir zemākais starp Baltijas valstīm; Šodien Rīgā un reģionos norisinās informatīvie un interaktīvie pasākumi par godu Robežsargu dienai; un No šodienas līdz 10. decembrim Krustpils kultūras namā skatāma mākslinieces Dainas Eglītes izstāde “Mirkli apstājies...”

Šonedēļ Eiropas Drošības un sadarbības drošības organizācijas jeb EDSO ietvaros un saskaņā ar Vīnes dokumentu Latvijā uzturēsies Krievijas bruņojuma kontroles inspekcijas grupa četru virsnieku sastāvā. Inspekcijas vizītes mērķis ir apmeklēt Rīgu, Ādažus un Latvijas centrālo daļu, lai pārliecinātos, vai noteiktajā Latvijas teritorijā netiek veiktas militārās mācības, par kurām būtu jāinformē pārējās EDSO dalībvalstis un ikgadējā sniegtā vispārējā militārā informācija atbilst iesniegtajiem datiem. Atbilstoši EDSO kvotām Latvijai ir jāuzņem viena novērtējuma vizīte un trīs bruņojuma kontroles inspekcijas gadā. Analoģiski, Latvija veic bruņojuma kontroles inspekcijas un novērtējuma vizītes pārējās EDSO dalībvalstīs. EDSO ietvaros Krievijas speciālisti šādas bruņojuma kontroles inspekcijas Latvijā veikuši jau iepriekš. Tāpat arī Latvijas eksperti ir viesojušies Krievijā.

Starptautiskā pētījumā secināts, ka skolēnu pilsoniskās kompetences līmenis Latvijā ir zemākais starp Baltijas valstīm. Proti, skolas vecuma jauniešiem bieži nav izpratnes, piemēram, par vēlēšanu jēgu, valsts pārvaldes sistēmu un pilsoņa lomu tajā. Pētījuma autoru ieskatā krietni jāuzlabo skolēnu zināšanas un kritiskā domāšana, kam nepieciešamas izmaiņas arī mācību saturā. Latvijas Universitātes pētnieki starptautiskā projektā noskaidrojuši skolēnu pilsoniskās kompetences līmeni, ar ko akadēmiskā valodā saprot iedzīvotāju aktivitāti nevalstiskās organizācijās, dalību vēlēšanās vai cita veida balsošanās, kā arī kritisku domāšanu un viedokļa formulēšanu. Kopumā testos aptaujāti vairāk nekā 3 tūkstoši skolēni 14 – 15 gadu vecumā. Pētījuma vadītāja Latvijā Ireta Čekste secina, ka jauniešu zināšanas par šo jomu ir zemā līmenī. Tikai 19% skolēnu ir pilnīga izpratne par pilsoniskumu un mainīt šo situāciju var, mainot mācību saturu.

Turpinām ziņas

Šodien Rīgā un reģionos norisinās informatīvie un interaktīvie pasākumi par godu Robežsargu dienai. Šodien Rīgas pasažieru ostas piestātnes laukumā var izmēģināt savas prasmes viltotu dokumentu atpazīšanā, pārbaudīt roku spēku, un pat aizturēt un uzlikt roku dzelžus pārkāpējam aktivitātē "Sagūsti robežpārkāpēju". Notiek arī kinologu paraugdemonstrējumi, kā arī iepazīšanās ar robežsardzes jaunāko tehniku. Svētkus svin arī Valsts robežsardzes teritoriālās pārvaldes, kuru pārstāvji devušies uz mācību iestādēm, kā arī uzņem skolēnus savās pārvaldēs un struktūrvienībās, kur sniedz informāciju par Valsts robežsardzi, iepazīstinot ar speclīdzekļiem un ekipējumu, kā arī rāda dienesta suņu paraugdemonstrējumus.

Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas un Valstiskās audzināšanas un jaunatnes lietu apakškomisijas kopsēde šodien spriež par Novadu dienu un novadmācību. Uz sēdi aicināti Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Valsts izglītības satura centra, Latgales plānošanas reģiona, novadu pašvaldību un Latvijas juristu apvienības pārstāvji. Kā ziņots, šogad pavasarī, ievadot Latgales simtgades kongresa pasākumus, 41 Latgales skolā notika novadmācības stundas kopā ar reģionā pazīstamiem kultūras un sabiedriskiem darbiniekiem. Reģiona kultūras personības stāstīja skolēniem par Latgales kongresu un aicinās līdzdarboties Latgaliešu valodas naktī. Novadmācības stundās skolēni izzina novadu interaktīvā veidā - dažādās virtuālās, atjautības un kustību spēlēs, nopietni spriežot arī par latgaliešu valodu.

Un vēl

No šodienas līdz 10. decembrim Krustpils kultūras namā skatāma mākslinieces Dainas Eglītes izstāde “Mirkli apstājies...”.Šodien notika izstādes atklāšana. Daina Eglīte izstādei devusi nosaukumu - "Mirkli, apstājies, tu esi skaists!" Savu izstādes moto viņa skaidro ar mirkļa nozīmīgumu: Mirkli apstājies, ieraugi saules gaismas nokrāsas, dabas košumu gadalaiku ritumā, padomā un sajūti - savas kājas, kas stāv uz zemes, smaržas, kas virmo gaisā, saklausi sev apkārt skaņas. Tas notiek šeit un tagad. Apzinies, kas patiesībā notiek tajā vietā, kur esi tu. Reizēm der atmest secinājumus par dzīvi, savus sapņus par pagātni un nākotni, aiziet prom no idejas par to “kas bija” un “kas var būt”, bet ieklausīties savās sajūtās, domās, vēlmēs, kas ir tieši šeit un tieši tagad. Piepildīt pašreizējo mirkli, vērot, ieraudzīt, pieskarties pasaulei kā pirmo reizi. Daina Eglīte atzīst, ka viņas iedvesmas avots ir daba, jo tajā vienmēr valda harmonija.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Dienesta suns Darvins Jēkabpilī atkal uziet paslēptas nelegālās cigaretes; Meža nozares gada balvas “Zelta čiekurs” nominantu vidū ir arī Jēkabpils novada pārstāvis; un Piektdien Jēkabpilī norisināsies akcija “Paēdušai Latvijai”

Nelegālo akcizēto preču apkarošanas reida gaitā Jēkabpils tirgus teritorijā policijas kinologs kopā ar dienesta suni Darvinu atkal uzgājis paslēptas nelegālās cigaretes. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Ieva Sietniece informē, ka Darvins lapu kaudzē pie kafejnīcas atrada polietilēna maisu, kurā atradās 200 cigaretes "Klass Blue" ar Ukrainas Republikas akcīzes markām, kā arī zemē izraktajā slēpnī 1000 cigaretes "Premjer" ar Baltkrievijas akcīzes markām, 600 cigaretes "Klass Blue" un 600 cigaretes "Klass Red" ar Ukrainas Republikas akcīzes markām. Turpinot apsekot tirgus teritoriju, malkas kaudzē pie kafejnīcas tika atrasts polietilēna maiss, kurā atradās 800 cigaretes "Premjer" ar Balkrievijas Republikas akcīzes markām. Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa policisti veiktā reidā Jēkabpils tirgū tika izņemtas kopumā 3 tūkstoši 200 nelegālās cigaretes. Šis nav pirmais gadījums Jēkabpilī, kad apmācītais dienesta suns Darvins palīdz policistiem atrast slēpņus, kuros paslēptas nelegālās cigaretes.

Ministru prezidents Māris Kučinskis pagaidām neredz argumentāciju, kāpēc visā Latvijā būtu jāizsludina ārkārtas situācija lauksaimniecībā. Kučinskis norāda, ka vienā no pēdējām diskusijām Latgalē viņš pārliecinājies, ka ne visi būs apmierināti ar kompensāciju izmaksām vai to apmēriem, taču ārkārtas situācijas izsludināšana visā Latvijā nevar būt kā instruments, lai veiksmīgāk risinātu sarunas ar kreditoriem. Jau ziņots, ka biedrība "Zemnieku saeima" šodien ārkārtas valdes sēdē vērtēja iespēju aicināt valdību izsludināt ārkārtas situāciju lauksaimniecībā visā Latvijas teritorijā.

Turpinām ziņas

Zemkopības ministrijas Meža dienu komiteja noteikusi nozares gada balvas "Zelta čiekurs" 2017.gada ieguvējus nominācijās "Par mūža ieguldījumu", "Par inovatīvu uzņēmējdarbību", "Par ilgtspējīgu saimniekošanu" un "Par ieguldījumu sabiedrības izglītošanā". Balvu nominācijā "Par mūža ieguldījumu" saņems trīs izgudrojumu, kas saistīti ar jauna tipa palielināta biezuma liekti līmēto detaļu izmantošanu mēbeļu ražošanā, autors Juris Emsiņš, Latvijas valsts mežzinātnes institūta "Silava" ilggadējs darbinieks Jānis Smilga, Arnis Vairis Balodis, kas visu savu darba mūžu veltījis Latvijas mežiem, mežsaimnieks Dainis Blūmentāls, kā arī Jānis Uzulis, kurš devis nenovērtējamu ieguldījumu meža inventarizācijas datu digitalizācijā un mežaudžu datu bāzes izveidošanā, attīstībā un uzturēšanā. Laureātu vidū nominācijā "Par ilgtspējīgu saimniekošanu" ir arī Guntis Vībāns no Jēkabpils novada Zasas pagasta.

Zemgalē līdz 21.novembrim notiek Zemgales plānošanas reģiona deinstitucionalizācijas plāna 2017.-2020.gadam pirmās redakcijas publiskā apspriešana. Visas iesaistītās puses - nevalstiskās organizācijas, pakalpojumu sniedzēji, pašvaldības, institūcijas un ikviens iedzīvotājs - tiek aicināti iepazīties ar dokumentu un sniegt savus priekšlikumus. Publiskās apspriešanas laikā ar deinstitucionalizācijas plāna pirmās redakcijas materiāliem var iepazīties Zemgales plānošanas reģiona mājaslapā, projekta "Atver sirdi Zemgalē!" interneta vietnē, kā arī klātienē, ierodoties reģiona birojā Jelgavā. Deinstitucionalizācijas plāns piedāvās risinājumus patstāvīgas un no institūcijām neatkarīgas dzīves iespēju nodrošināšanai personām ar garīga rakstura traucējumiem, ģimeniskas vides nodrošināšanai ārpusģimenes aprūpē dzīvojošiem bērniem un sociālai iekļaušanai bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. Sabiedriskā apspriede Jēkabpilī notiks 13.novembrī plkst.10 Brīvības ielā 45.

Un vēl

Piektdien, 10.novembrī no plkst.10.00 līdz 21.00 Rimi veikalos lielākajās Latvijas pilsētās jau ceturto reizi norisināsies labdarības akcija “Paēdušai Latvijai”, aicinot piepildīt pārtikas paku. Akcija norisināsies Rimi veikalos arī Jēkabpilī un Līvānos. Piektdien veikala apmeklētāji tiks aicināti līdzās saviem ikdienas pirkumiem iegādāties arī papildu produktus, lai palīdzētu kādai trūkumā nonākušai ģimenei ar bērniem, pensionāram vai invalīdam ar ienākumiem zem iztikas minimuma. Akciju organizē pārtikas banka Paēdušai Latvijai un veikalu tīkls Rimi Latvia. Pārtikas pakā ieteicams likt produktus ar ilgu derīguma termiņu, piemēram, miežu putraimus, mannu, auzu pārslas, makaronus, miltus, eļļu, gaļas vai zivju konservus, cukuru, rīsus, margarīnu, vistas buljonu vai zirņus. Tāpat mazākie pārtikas paku saņēmēji priecāsies par kādu gardumu ar ilgu uzglabāšanas termiņu.

Atstājiet komentāru