2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 6.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 6.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Pudždemons un četri bijušie Katalonijas ministri pieteikušies Beļģijas policijā; Aicina Dombrovski atbalstīt un stiprināt Latvijas intereses Eiropas Savienības fondu nākamā plānošanas perioda izstrādes gaitā; un Lāčplēša dienā iespējams lietus un brāzmains vējš

Eiropas Komisija piektdien atteikusies jaukties lietā par Spānijas gatavoto Eiropas Savienības orderi atceltā Katalonijas premjerministra Karlesa Pudždemona aizturēšanai. Eiropas Komisijas pārstāve Annika Breitharta preses konferencē uzsvēra, ka šis jautājums ir tikai un vienīgi tiesu kompetencē, piebilstot, ka Eiropas Komisija pilnībā respektē tiesu neatkarību.

Tikmēr līdzšinējais Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons un četri bijušie Katalonijas ministri pieteikušies Beļģijas policijā, svētdien pavēstīja Briseles prokuratūra. Tiesnesim 24 stundu laikā, līdz pirmdienas rīta pulksten deviņiem, ir jāpieņem lēmums par to, kā rīkoties izdošanas pieprasījuma sakarā. Jau ziņots, ka Spānijas tiesnesis ceturtdien izdeva Eiropas Savienības orderi Pudždemona un četru viņa kabineta locekļu aizturēšanai, jo viņi atrodas Briselē un ceturtdien neieradās Madridē, lai liecinātu tiesā. Pudždemons, kuru Spānijas valdība pagājušajā nedēļā atcēla no amata, nolēmis cīnīties pret iespējamu izdošanu Spānijai un izteicis gatavību sadarboties ar Beļģijas tiesu varas iestādēm, bet vienlaikus uzsvēris, ka vairs neuzticas Spānijas tiesām, uzskatot, ka tās ir politizētas.

Krievijā vakar izcēlušies nemieri, policija Maskavas centrā aizturējusi 263 varasiestāžu nesankcionētas protesta akcijas dalībniekus. Kā vēsta vairāki mediji, svētdien Maskavā izjaukta radikālā opozicionāra Vjačeslava Maļceva atbalstītāju protesta akcija. Organizācijas "Artpodgotovka" izveidotājs Maļcevs iepriekš bija paziņojis, ka 5.novembrī Krievijā notiks revolūcija. Viņš aicināja savus atbalstītājus iziet Krievijas pilsētu centrālajos laukumos. Daudziem svētdien aizturētajiem bijuši naži, kastetes, gumijas ložu pistoles, vēsta ziņu aģentūra TASS. Policija aktīvistus aizturējusi pēc viņu pārmeklēšanas. Jau ziņots, ka organizācija "Artpodgotovka" Krievijā ir pasludināta par ekstrēmu organizāciju un aizliegta.

Turpinām ziņas

Latvijas Lielo pilsētu asociācijas biedri, lielo pilsētu mēri tiekoties ar Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieku Valdi Dombrovski, aicināja komisāru atbalstīt un stiprināt Latvijas intereses Eiropas Savienības fondu nākamā plānošanas perioda izstrādes gaitā. Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektors Viktors Valainis norādīja, ka Latvijas līdzšinējā politika darbā ar Eiropas Savienības fondu jautājumu ir novecojusi attiecībā uz sadarbību ar Eiropas Svienību. Vācija, Francija un citas valstis jau tagad aktīvi piedalās savu priekšlikumu definēšanā saistībā ar nākamo plānošanas periodu pēc 2020. gada un arī Latvijai vajadzētu uzņemties lielāku līderību savu priekšlikumu izvirzīšanā. Dombrovskis tikšanās laikā uzsvēra, ka tas ir ļoti pareizi un svarīgi sākt gatavoties nākamajam plānošanas periodam jau tagad. Sarunas par fondu līdzekļiem pēc 2020.gada būs sarežģītas, tāpēc ir svarīgi jau savlaicīgi būt klāt procesā.

Latvijas Zaļās partijas Kurzemes kongresā, kas sestdien norisinājās Kandavā, sākts darbs pie jaunas politiskā spēka programmas izstrādes, kas tiks izmantota arī nākamajās Saeimas vēlēšanās. Aplūkotais jaunās programmas jautājumu loks saistīts ar 50 dažādām tēmām, tajā skaitā veselību, klimata pārmaiņām, vides aizsardzību, "zaļāku" pieeju tautsaimniecībai un citiem jautājumiem. Tajā skaitā arī vietējās pārtikas nozares aizsardzību, norādot, ka, kamēr gan no iedzīvotājiem nevar pieprasīt iegādāties dārgākus "zaļos" un vietējos produktus, valsts pārvalde un pašvaldības savos iepirkumos tiem gan varētu dot priekšroku. Nākamais latvijas zaļās partijas kongress notiks šī gada decembrī Jēkabpilī, kā arī paredzēts vēl viens kongress Rīgā.

Un vēl

Šīs nedēļas nogalē Latviju sasniegs Atlantijas ciklons, kas atnesīs lietu un brāzmainu vēju, liecina pašreizējās laika prognozes. No otrdienas līdz ceturtdienai laikapstākļus noteiks anticiklons, tāpēc nebūs ievērojamu nokrišņu, gaidāms lēns vējš, brīžiem iespējama bieza migla un apledojums uz ceļiem. Reģionos, kur izklīdīs mākoņi, gaisa temperatūra diennakts tumšajā laikā noslīdēs zem nulles. Atbilstoši pašreizējām prognozēm šīs nedēļas nogalē no rietumiem ieradīsies ciklons, un arī Lāčplēša dienā iespējams lietus un brāzmains vējš. Gaisa temperatūra nepārsniegs +10 grādu un naktīs pārsvarā būs virs nulles atzīmes. Prognozes 18.novembrim, Latvijas Republikas Proklamēšanas dienai, pagaidām ir atšķirīgas - iespējama gan anticiklona, gan ciklona ietekme, tomēr maza varbūtība, ka iestāsies ziemai atbilstoši laikapstākļi.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
radio1 ziņās klausieties: Atzīmējot uzvaru pār Bermonta karaspēku, sāks akciju "Uzdāvini lentīti.; ASV apšaudē baznīcā nogalināti 26 cilvēki; un Zemnieku saeima aicina izsludināt ārkārtas situāciju lauksaimniecībā visā Latvijā.

Atzīmējot uzvaru pār Bermonta karaspēku, šodien Kara muzejā plkst.12 Aizsardzības ministrija sāks akciju "Uzdāvini lentīti", kurā ikviens aicināts salocīt sarkanbaltsarkano lentīti sev un tuviniekiem. Akcija norisināsies līdz 11.novembrim. Akcijas dalībnieki aicināti iemūžināt lentīšu locīšanu un dāvināšanu fotogrāfijās vai video, lai dalītos ar tiem sociālajos tīklos ar mirkļbirku #uzdavinilentiti un kopīgi vairotu svētku noskaņu. Akcijā "Uzdāvini lentīti" iesaistīsies ne tikai tūkstošiem skolēnu, bet arī bērnu namu un pansionātu iemītnieki, kuri gan saņems, gan dāvinās lentītes. 11.novembrī sarkanbaltsarkanās lentītes tiks dalītas militārās parādes laikā pie Brīvības pieminekļa un vakarā pie Latvijas Kara muzeja. Arī šogad ministrija sarūpējusi vairāk nekā 71 tūkstoti lentīšu, kuras tiks locītas gan Rīgā, gan reģionos.

Latvijas pašvaldību publiskajās bibliotēkās no šodienas līdz 30.novembrim norisināsies erudīcijas konkursa "Latvijai - 100. Domā. Izzini. Stāsti!" pirmā kārta. Konkurss ir veltīts Latvijas simtgadei, un tas notiks trijās tematiskās kārtās - "Latvijas simtgade. Notikumi", "Latvijas simtgade. Vietas" un "Latvijas simtgade. Cilvēki", kas noslēgsies 2018.gada 23.novembrī. Projekta pirmās kārtas laikā iedzīvotāji sev tuvākajās bibliotēkās varēs uzzināt par Latvijas valsts vai savas pilsētas, novada vai pagasta vēstures nozīmīgiem notikumiem. Konkursa dalībniekiem jābūt reģistrētiem bibliotēku lasītājiem. Sacensība tiks piedāvāta divās kategorijās - "Radošajiem", kuriem būs jāuzraksta eseja par attiecīgās kārtas tēmu, un "Erudītajiem", kuriem būs jāatbild uz jautājumiem, atbildes meklējot "Lursoft" laikrakstu bibliotēkā. Konkursa uzvarētāji savā īpašumā saņems dažādas balvas.

Turpinām ziņas

Beļģijā atbrīvoti bijušais Katalonijas valdības vadītājs Karless Pudždemons un četri kādreizējie viņa valdības ministri, kuri bija ieradušies policijā saistībā ar Spānijas izdotu Eiropas Savienības orderi viņu aizturēšanai, šodien paziņojusi Beļģijas prokuratūra. Viņiem aizliegts atstāt Beļģiju bez tiesneša atļaujas, kā arī jāierodas uz visām tiesas sēdēm, kurās tika izskatīta lieta par viņu izdošanu Spānijai, sacīts prokuratūras paziņojumā. Jau vēstīts, ka Pudždemons un četri bijušie viņa valdības ministri svētdienas rītā ieradās policijā Briselē, kur tika nopratināti.

Apšaudē baptistu baznīcā ASV Teksasas štatā vakar nogalināti 26 un ievainoti apmēram 20 cilvēki, paziņojis Teksasas gubernators Gregs Abots. Upuri ir vecumā no pieciem līdz 72 gadiem. Gubernators sacīja, ka tas ir lielākais bojāgājušo skaits apšaudē štata vēsturē. Šāvējs, kurš bijis bruņots ar pusautomātisko triecienšauteni un kuram mugurā bijusi pretložu veste, ienācis dievnamā īsi pirms dienas vidus un atklājis uguni. Apšaude turpinājusies, līdz baznīcā ieradies kāds ar šauteni bruņots vietējais iedzīvotājs. Viņš stājies pretī uzbrucējam, kurš nometis ieroci un aizbēdzis savā automašīnā. Uzbrucējam sekojis vietējais iedzīvotājs un policija, uzbrucējs nošauts. Par uzbrucēja identitāti varasiestādes oficiāli nav paziņojušas, taču plašsaziņas līdzekļi vēsta, ka šāvējs bijis 26 gadus vecais Devins Patriks Kelijs. Viņš dienējis gaisa spēkos, taču no dienesta ar negodu atvaļināts. Nav ziņu par uzbrucēja motīviem, ne arī par to, ka viņš būtu bijis saistīts ar kādu teroristu grupējumu.

Un vēl

Biedrība "Zemnieku saeima" šonedēļ vērtēs iespēju aicināt valdību izsludināt ārkārtas situāciju lauksaimniecībā visā Latvijas teritorijā. Biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre intervijā Latvijas televīzijai sacīja, ka rīt ir ārkārtas valdes sēde, kurā izskatīs aicinājumu valdību izsludināt ārkārtas situāciju visā Latvijas teritorijā. Viņa norādīja, ka, izsludinot ārkārtas situāciju visā Latvijas teritorijā, lauksaimniekiem būs vienkāršāk risināt jautājumus ar kreditoriem, kā arī tas ļautu valstij precīzāk aprēķināt klimatisko apstākļu izraisītos kopējos zaudējumus. Viņa norādīja, ka pamata problēma, kāpēc situācija ir tik smaga, ir tāpēc, ka valsts ilgstoši nepietiekami ir ieguldījumis meliorācijas sistēmu uzturēšanā un rekonstrukcijā. Tāpat viņa atzīmēja, ka nākamā gada pavasaris lauksaimniekiem būs grūts laiks, jo daudzām saimniecībām var trūkt resursu, lai sāktu nākamo sezonu.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeimas deputātu atalgojums nākamgad pieaugs par 131 eiro; Jēkabpils Sporta skolas handbolistes sieviešu virslīgas spēlē savā laukumā izcīna uzvaru pār Ludzas "Latgols" komandu; un Jelgavā oficiāli atvērta jaunā šokolādes rūpnīca.

Saeimas deputātu atalgojums nākamgad pieaugs par 131 eiro, sasniedzot 2 tūkstoši 749 eiro pirms nodokļu nomaksas pašreizējo 2 tūkstoši 618 eiro vietā. Saeimas deputātu algas ik gadu mainās, balstoties uz vidējās algas izmaiņām. Mainoties valstī strādājošo vidējai darba samaksai, ik gadu tiek pārskatīts valsts amatpersonu atalgojums. Nākamgad Saeima plāno deputātu un darbinieku atlīdzībām tērēt 17,15 miljonus eiro, kas ir teju par miljonu eiro vairāk nekā šogad, kad atlīdzībām paredzēti 16,27 miljoni eiro. Deputāti arī saņem samaksu par papildu pienākumu pildīšanu, piemēram, darbu Prezidijā, komisiju, frakciju vadīšanu. Saeimas priekšsēdētājam mēnešalgas daļa par amata pildīšanu ir tūkstots 415 eiro, bet nākamgad tā būs Tūkstots 486 eiro. Komisiju priekšsēdētājiem un frakciju vadītājiem šogad mēnešalgas daļa par amata pildīšanu ir tukstots 137 eiro, bet 2018.gadā tā būs Tūkstots 194 eiro. Līdzīgi mainās arī citu amatpersonu, piemēram, premjera un ministru atalgojums.

Vēl tikai šodien var pieteikties mācībām pieaugušajiem projektā “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide”. Strādājoši vai pašnodarbināti iedzīvotāji vecumā no 25 gadiem var izvēlēties apgūt kādu no 770 izglītības programmām, kuras iedzīvotājiem pieejamas ar Eiropas savienības fondu atbalstu 50 Latvijas pilsētās un novados. Mācībām var pieteikties ikviens strādājošs vai pašnodarbināts iedzīvotājs vecumā no 25 gadiem līdz neierobežotam vecumam. Liela pieteikumu skaita gadījumā priekšrocības uzņemšanā ir pieaugušajiem vecumā pēc 45 gadiem, kuri strādā profesijās: pakalpojumu un tirdzniecības darbinieki, kvalificēti strādnieki un amatnieki, iekārtu un mašīnu operatori un izstrādājumu montieri vai vienkāršajās profesijās strādājošie, jo tieši šīs iedzīvotāju grupas ir visvairāk pakļautas bezdarba riskam nākotnē. Lielāko daļu mācību izmaksu sedz Eiropas Savienības fondi un valsts, savukārt strādājošajiem iedzīvotājiem jānodrošina 10% līdzmaksājums, kuru var apmaksāt arī darba devējs. Pieteikšanās notiek, iesniedzot dokumentus kādā no 55 izglītības iestādēm, kas piedāvā mācības. Mācības varēs apvienot ar darbu, un tās plānots uzsākt 2018. gada janvārī.

Turpinām ziņas

Vairums Latvijas iedzīvotāju ir pārliecināti, ka valsts tiek pārvaldīta atsevišķu ietekmīgu grupu interesēs, liecina pētījumu aģentūras SKDS veiktās aptaujas dati. Iedzīvotājiem tika lūgts vērtēt, kā interesēs, viņuprāt, tiek pārvaldīta Latvija. Vairums jeb 77% iedzīvotāju pauda, ka, viņuprāt, valsts tiek pārvaldīta, ievērojot tikai atsevišķu ietekmīgu grupu intereses. 2017.gada rezultāts ir tikai par diviem procentpunktiem augstāks nekā 2015.gadā fiksētais rezultāts, bet par četriem procentpunktiem atpaliekot no 2013.gada "rekorda", kad šādi domāja 81% aptaujāto. Tam, ka Latvija tiek pārvaldīta visu tās iedzīvotāju interesēs, piekrituši vien 12% aptaujāto iedzīvotāju - pēdējo piecu gadu laikā šis rādītājs pieaudzis par trim procentpunktiem. Savukārt vēl 12% respondentu nebija konkrēta viedokļa šajā jautājumā.

Jēkabpils Sporta skolas handbolistes sestdien sīvā Latvijas sieviešu virslīgas spēlē savā laukumā ar 32:31 uzvarēja Ludzas "Latgols" komandu, saglabājot otro vietu kopvērtējumā. Jēkabpilī notikušajā spēlē mājiniecēm Simona Ārmane iemeta 11 vārtus, bet Gita Kaulakane izdarīja astoņus precīzus metienus. Kopvērtējumā līdere ar 14 punktiem septiņās spēlēs ir valsts čempionvienība Stopiņu NHK, kurai divus punktus zaudē Jēkabpils SS.

Un vēl

Jelgavā oficiāli atvērta jaunā šokolādes rūpnīca "Chocolette Confectionary", kas ir viena no modernākajām šokolādes ražotnēm Eiropā. Tajā tiks ražota unikāla šokolāde RED ar gandrīz divreiz mazāku kaloriju skaitu un bez cukura. Ražotnē ieguldītās investīcijas sasniedz vairāk kā 10 miljonus eiro. "Chocolette Confectionary" ražotā šokolāde ar zīmolu RED ir jau pieejama Baltijas, Skandināvijas, Vācijas tirgos, un jau tuvākajā laikā to paredzēts eksportēt uz Āzijas, Amerikas un Tuvo Austrumu valstīm. Uzņēmuma galvenais birojs atrodas Londonā, Lielbritānijā. Uzņēmuma ražošanas jauda ir līdz 5 tūkstoši tonnām gadā.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Šodien "oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisija spriedīs par iespējamajiem Satversmes pārkāpumiem un mediju ietekmēšanu; Saldējuma ražotājam "Druva food" Saldus rajona tiesa pasludinājusi maksātnespējas procesu; Un "Jēkabpils" rindas papildina Latvijā jau savulaik pabijušais amerikāņu basketbolists Rolends.

Šodien "oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisija spriedīs par iespējamajiem Satversmes pārkāpumiem un mediju ietekmēšanu. Uz komisijas sēdi aicināts zvērināts advokāts Gvīdo Zemribo un Rīgas Stradiņa universitātes Juridiskās fakultātes dekāns Andrejs Vilks, lai spriestu par iespējamiem Satversmes pārkāpumiem "oligarhu lietas" kontekstā. Tāpat uz sēdi aicināts bijušais "Dienas" vadītājs Uldis Salmiņš, lai pārrunātu oligarhu ietekmi uz medijiem. Iepriekš parlamentārās izmeklēšanas komisijas loceklis Andrejs Judins aicinājis komisijas priekšsēdētāju Ingunu Sudrabu šodien neskatīt jautājumu par Satversmē noteikto valsts pamatu apdraudējumu bez autoritatīvu ekspertu klātbūtnes. Kā deputāts informēja sociālajā tīklā "Twitter", viņš neatbalsta Vilka aicināšanu uz komisiju konstitucionālo tiesību eksperta statusā. Jau vēstīts, ka bijušais "Dienas" vadītājs Salmiņš oktobra sākumā publicēja blogu ar nosaukumu “Blogs bērniem”, kurā izklāstīja, kā oligarhi regulēja darbību laikrakstā "Diena".

Ministru kabineta komiteja šodien noēma turpināt diskusijas par Ekonomikas ministrijas plānu piesaistīt augsti kvalificētu darbaspēku no ārvalstīm, tāpat turpmākajās diskusijās būs jāmeklē risinājumi mazāk kvalificēta darbaspēka piesaistei no ārvalstīm. Ekonomikas izstrādātais profesiju saraksts nosaka tās profesijas, kurām tiks atvieglotas prasības nodarbinātības tiesību iegūšanai, tādejādi paātrinot darba atļauju ārzemniekiem noformēšanas procesu, kā arī palielinot augsti kvalificēta darbaspēka pieejamību darba devējiem Latvijā. Kopumā ministrijas izveidotajā sarakstā iekļautas 303 profesijas tādās jomās kā zinātne, fizika, ķīmija, matemātika, statistika, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, apstrādes rūpniecība, elektrotehnoloģijas, elektrotehnika, būvniecība, finanšu analīze, zvejas kuģu vadība, gaisa kuģu piloti un tehniskās apkopes personāls, kā arī specialitāšu ārsti.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes dati liecina, ka 2016.gadā nodarbinātības nolūkā pirmreizēji izsniegtas 1736 uzturēšanās atļaujas trešo valstu pilsoņiem. 2015.gadā tādas tika izsniegtas 1639 trešo valstu pilsoņiem. Kopējais 2016.gadā piešķirto tiesību uz nodarbinātību trešo valstu pilsoņiem skaits pieaudzis līdz 6007, no kuriem lielākā daļa - 2765 - nodarbināti sauszemes transporta un cauruļvadu transporta jomā, 528 - datorprogrammēšanas un konsultēšanas jomā, 310 - citu transportlīdzekļu ražošanas jomā, 265 - iekārtu un ierīču remonta un uzstādīšanas jomā, bet 230 ēdināšanas pakalpojumu jomā.

Turpinām ziņas

Saldējuma ražotājam "Druva food" Saldus rajona tiesa pasludinājusi maksātnespējas procesu, liecina informācija "Firmas.lv". Maksātnespējas process pasludināts 31.oktobrī, bet 2.novembrī attiecīgais ieraksts veikts komercreģistrā. Kreditori savus prasījumus var pieteikt viena mēneša laikā. Saskaņā ar "Firmas.lv" sniegto informāciju, pieteikumu par AS "Druva food" maksātnespējas procesa pasludināšanu šā gada 10.oktobrī tiesā ir iesniedzis uzņēmums "Time to be" , kas šogad "Druva food" ražotnē izremontēja saldētavu un šā gada 1.augustā paveiktos darbus nodeva "Druva food", kurš tos pieņēma. Lai gan "Time to be" tika izrakstīts rēķins ar piecu dienu apmaksas termiņu, "Druva food" rēķinu 5 tūkstoši 500 eiro apmērā noteiktajā laikā neapmaksāja. "Druva food" pārstāvis Aldis Ošenieks tiesas sēdē 31.oktobrī atzina pieteikumus un paskaidroja, ka "Druva food" nespēj segt visus kreditoru prasījumus, kā arī uzņēmumam ir nodokļu parāds valstij. Valsts ieņēmumu dienesta izziņa par "Druva food" VID administrēto nodokļu parādu liecina, ka šā gada 7.oktobrī "Druva food" nodokļu parāds valstij sasniedza 209 tūkstoši 654 eiro. Ņemot vērā iepriekš minēto un saskaņā ar Civilprocesa likumu, Saldus rajona tiesa izlēma pasludināt "Druva food" maksātnespējas procesu un iecelt "Druva food" maksātnespējas procesa lietā par maksātnespējas procesa administratori Dainu Zaķi.

Un vēl

Trešdien, 8. novembrī BK “Jēkabpils” savā laukumā uzņems valsts čempionus “VEF Rīga” un laukumā dosies “lūšu” jaunieguvums – amerikānis Deriks Rolends. Kārtējā “OlyBet” Latvijas Basketbola līgas regulārā turnīra spēle sāksies plkst. 18.30, tās tiešraidi varēs skatīties “Best4Sport TV” kanālā. Šī nebūs pirmā Rolenda pieredze Latvijas čempionātā. 2015./2016. gada sezonas pirmo pusi viņš pavadīja “Barons/LDz” rindās, kur tobrīd galvenā trenera asistenta pienākumus pildīja Rūdolfs Rozītis. Toreiz savu debiju Latvijas līgā viņš atzīmēja ar 21 punktu spēlē pret BK “Ventspils”, bet kopumā amerikānis piedalījās deviņās LBL spēlēs, vidēji gūstot 11,1 punktu un savācot 4,4 atlēkušās bumbas. Savukārt piecos Baltijas Basketbola līgas mačos viņš sameta vidēji astoņus punktus katrā. Īsi pirms sezonas vidus “Barons/LDz” LBL turnīra tabulā ar trīs uzvarām deviņās spēlēs atradās priekšpēdējā vietā un klubs basketbolistu no sastāva atskaitīja. Rolends 2009. gada beigās, spēlējot NCAA turnīrā, guva smagu traumu. Tobrīd viņš bija turnīra otrs rezultatīvākais spēlētājs. Basketbolists veiksmīgi atveseļojās un atgriezās basketbolā, viņš spēlējis dažādās līgās Eiropā un Dienvidamerikā. Šobrīd “Jēkabpils” klubam ar Rolendu ir panākta savstarpēji izdevīga vienošanās uz neilgu laiku, bet ar cerību uz ilgāku sadarbību.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Starptautiskais Valūtas Fods šokā - ceturtā daļa Latvijas kredītņēmējuilgstoši kavē maksājumus; Krustpils novadā satiksmes negadījumā bojā gājis vīrietis; un Šonedēļ sinoptiķi prognozē mainīgus laika apstākļus.

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK neatbalsta telekomunikāciju operatoru "Latvijas Mobilais telefons" un "Lattelecom" apvienošanu. VL-TB/LNNK valdes loceklis Roberts Zīle aģentūrai LETA sacīja, ka partijas pārstāvjiem bija laba diskusija par šo jautājumu. Sarunā piedalījās arī nacionālās apvienības ministri. VL-TB/LNNK valdībā pārstāv tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs, kultūras ministre Dace Melbārde un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards. Zīle uzvēra, ka VL-TB/LNNK neatbalsta ekonomikas ministra Arvila Ašeradena pausto viedokli par LMT un "Lattelecom", kā arī neesot dzirdēts neviens arguments par labu šo uzņēmumu apvienošanai. Līdz ar to gadījumā, ja rīt valdība skatīs šo jautājumu, VL-TB/LNNK neatbalstīs uzņēmumu apvienošanu. Iepriekš vēstīts, ka "Vienotības" un Zaļo un zemnieku savienības frakcijas šajā jautājumā lielākoties paļaujas uz valdību.

Kā ziņots, valdība pagaidām varētu konceptuāli piekrist sarunu sākšanai par iespējamu LMT un "Lattelecom" apvienošanu, izriet no ekonomikas ministra Ašeradena paustā Latvijas Televīzijas raidījumā "Tieša runa". "Valdības lēmums vēl šobrīd varētu būt nevis apvienot, bet teikt konceptuālu jā sarunu sākšanai," teica ministrs. Viņš uzsvēra, ka šādas sarunas nekad nav notikušas. Tikmēr Skandināvu telekomunikāciju uzņēmums "Telia Company" brīdinājis Latvijas valdību, ka, neapvienojot LMT un "Lattelecom", varētu pārdot savas daļas šajos uzņēmumos, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā "Telia" vecākā viceprezidenta Roberta Andersona vēstule, kas adresēta valdības ministriem.

Ceturtā daļa Latvijas kredītņēmēju jeb 149,2 tūkstoši iedzīvotāju vairāk nekā 60 dienas kavējuši bankās izsniegto kredītu maksājumus. Vēl ir apmēram 100 tūkstoši iedzīvotāju, kas vairāk nekā divus mēnešus kavējuši maksājumus nebanku sektora kreditētājiem - visbiežāk tā saucamo ātro kredītu izsniedzējiem. Oktobrī Latvijas kredītņēmēju asociācija ar situāciju valstī iepazīstināja Starptautiskā Valūtas Fonda pārstāvjus, kas pēc dzirdētā izskatījušies šokēti. Oktobrī Tiesu administrācijas projekta "Justīcija attīstībai" ietvaros Latvijā risinājās Starptautiskā Valūtas Fonda novērtēšanas vizīte. Tiekoties ar Latvijas Tieslietu ministrijas, tiesu, advokātu, komercbanku, darba devēju un kredītņēmēju pārstāvjiem, Starptautiskā valūtas fonda mērķis bija izzināt esošo situāciju Latvijas maksātnespējas jomā, uzklausīt ekspertu priekšlikumus par nepieciešamiem uzlabojumiem maksātnespējas tiesiskajā regulējumā un noskaidrotu viedokli, kā fonds var palīdzēt atbalstīt Latvijas finanšu stabilitāti un ekonomisko izaugsmi.

Turpinām ziņas

Vakar ap pulksten septiņiem vakarā autoceļa Rīga-Daugavpils 151 kilometrā Krustpils novada Kūku pagsta teritorijā nāvējoši notriekts gājējs, 1962.gadā dzimis vīrietis. Satiksmes negadījumu izraisīja automašīnas Opel Astra Caravan” autovadītājs, 1949.gadā dzimis vīrietis. Sākotnējā informācija liecina, ka gājējam nebija atstarotāju un viņš uz brauktuves nebija pamanāms. Uzsākts kriminālprocess, policija skaidro notikušā apstākļus.

Jēkabpils novada Dignājas pagastā sestdien nozagta koka laiva. Īpašnieks sestdien ap pulksten desmitiem no rīta konstatējis, ka pazudusi Daugavā pietauvotā koka laiva. Notiek izmeklēšana. Savukārt Viesītes novada Elkšņu pagastā vakar no kādas mājas nozagti pārtikas produkti. Bet Krustpils novada Mežāres pagastā brīvi piekļūstot no kādas mājas nozagts portatīvais dators Acer. Par zādzību uzsākts kriminālprocess.

Un vēl

Šīs nedēļas nogalē Latviju sasniegs Atlantijas ciklons, kas atnesīs lietu un brāzmainu vēju, liecina pašreizējās laika prognozes. No otrdienas līdz ceturtdienai laikapstākļus noteiks anticiklons, tāpēc nebūs ievērojamu nokrišņu, gaidāms lēns vējš, brīžiem iespējama bieza migla un apledojums uz ceļiem. Reģionos, kur izklīdīs mākoņi, gaisa temperatūra diennakts tumšajā laikā noslīdēs zem nulles. Atbilstoši pašreizējām prognozēm šīs nedēļas nogalē no rietumiem ieradīsies ciklons, un arī Lāčplēša dienā iespējams lietus un brāzmains vējš. Gaisa temperatūra nepārsniegs +10 grādu un naktīs pārsvarā būs virs nulles atzīmes. Prognozes 18.novembrim, Latvijas Republikas Proklamēšanas dienai, pagaidām ir atšķirīgas - iespējama gan anticiklona, gan ciklona ietekme, tomēr maza varbūtība, ka iestāsies ziemai atbilstoši laikapstākļi.

Atstājiet komentāru