2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 19.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 19.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties:Šodien Jēkabpils pareizticīgie Kunga kristīšanas svētkos iegremdēsies Radžu ūdenskrātuvē; Jēkabpils dome šodien sveiks Ziemassvētku noformējumu konkursa laureātus; Un Krustpils pilī šodien notiks pasaumi veltīti pils 780.gadu jubilejai.

Šodien Jēkabpils pareizticīgie Kunga kristīšanas svētkos iegremdēsies Radžu ūdenskrātuvē. Jēkabpilī Kunga kristīšanas svētki sāksies ar dievkalpojumu Svētā Gara klostera dievnamā, bet ap pulksten diviem notiks ūdens iesvētīšana Radžu ūdenskrātuvē. Šī pareizticīgo tradīcija Jēkabpilī atjaunota pirms vairākiem gadiem un tagad ikreiz 19.janvārī ikvienam ir iespēja iegremdēties krusta veidā izcirstajā āliņģī. Jau ziņots, ka 19.janvārī Pareizticīgā Baznīca svin vienus no gada lielākajiem svētkiem - Kunga Kristīšanas svētkus, kurus dēvē arī par Dieva Parādīšanās svētkiem - Dieva Trīs Personu atklāšanos cilvēka veidolā, kad tiek kalpota Lielā ūdens iesvētīšanas kārta. Lielā ūdens iesvētīšanas kārta tiek kalpota gan pareizticīgo dievnamos, gan zem atklātām debesīm upēs, ezeros, dīķos un akās. Šādā veidā iesvētīts ūdens iegūstot īpašas spējas un tiek saukts par "lielo agiasmu" jeb svētumu. Ticīgie glabā šo ūdeni visa gada garumā, ar to iesvētot savas mājvietas un ar lūgšanu baudot īpašos gadījumos, jo tas labvēlīgi iedarbojoties uz cilvēka dvēseli un veselību.

Šodien uz sarunu par kultūras dzīves aktivitātēm vietējos masu mediju pārstāvjus ir aicinājusi Jēkabpils Kultūras pārvalde. Radio1 sarunā ar kultūras pārvaldes darbiniekiem skaidros jautājumus par repertuāra izvēli pilsētas kultūras iestādēs, līdzekļiem, kas tiek tērēti reklāmai, kā arī par šovasar gaidāmajiem pilsētas un operas svētkiem. Tāpat arī lūgsim plašāku komentāru par kultūras pārvaldes jauno attīstības stratēģiju.

Jēkabpils pilsētas pašvaldības Dzimtsarakstu nodaļas lielajā zālē šodien Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs pasniegs balvas Ziemassvētku noformējuma konkursa laureātiem. Jau ziņots, ka konkursā šogad piešķirtas vairākas pirmās vietas. Plašāk par uzvarētājiem lasiet portālā Radio1.lv.

Krustpils pilī šodien notiks jau tradicionālais pasākums “Ceturtdiena pilī” un šoreiz tas būs veltīts Krustpils pils 780.gadu jubilejai. Pulksten sešos vakarā sāksies ekskursija Krustpils pilī, tā būs gida pavadībā latviešu valodā, savukārtpulksten 18.30 notiks ekskursija Krustpils pilī gida pavadībā krievu valodā.

Un vēl

Valmieras drāmas teātris ar izrādi "Debesis ir mums" šodien viesosies Jēkabplī. Lugas darbības fons ir mūsdienu Latvijas lauku situācija - zeme paliek atmatā vai tiek pārdota tiem, kuri spēj vairāk maksāt. Lugas galvenie varoņi, kā saka režisors, ir gudri un jūtīgi cilvēki, kurus samalusi dzīve: Pauls, ko tēlo Aigars Vilims un viņa skarbā, darba nomocītā meita Agnese, ko atveido Māra Mennika, kura mēģina "vilkt" nomāto saimniecību, un Mareks jeb aktieris Krišjānis Salmiņš - faktiskais saimniecības mantinieks, kurš ir ieradies no Anglijas, lai nokārtotu mantojuma lietas. Vai ir kāds spēks, kura varā būtu viņus atkal padarīt laimīgus - uz šo jautājumu cenšas atbildēt izrādes veidotāji.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties:ASV prezidents Baraks Obama sniedzis pēdējo preses konferenci; Pašvaldības nav gatavas finansēt Dziesmu un deju svētku uzvedumu "Māras zeme"; un Mežacūku dzinējmedības pagarina līdz 28.februārim.

ASV prezidents Baraks Obama vakar Baltajā namā sniedza pēdējo preses konferenci līdzšinējā amatā. Tajā viņš pateicās žurnālistiem par sadarbību un novēlēja turpināt tikpat rūpīgi uzmanīt politiķus un amatpersonas Vašingtonā un visā valstī, kā viņi to darījuši viņa laikā. Mediji un to neatkarība, pēc viņa teiktā, ir viens no demokrātijas stūrakmeņiem. Jaunākās sabiedriskās domas aptauja liecina, ka Obamas paveikto prezidenta amatā atzinīgi vērtē aptuveni 60% amerikāņu. Tas ir augstākais rādītājs šī termiņa laikā. Politikas vērotāji norāda, ka šī ir paradoksāla situācija. Savukārt Baltā nama nākamais saimnieks Donalds Tramps startēs ar zemāko reitingu, kāds jebkad bijis jaunievēlētam prezidentam.

Itālijas vidieni vakar stundas laikā satricinājušas trīs zemestrīces, nodarot nelielus postījumus kalnu ciemos, un to epicentrs atradies pagājušajā gadā postošajās zemestrīcēs cietušajā reģionā. Par upuriem netiek ziņots. Pazemes grūdieni bija jūtami Lacio, Markes un Abruco reģionos, kā arī 100 kilometrus attālajā Romā. Epicentrs atradies deviņu kilometru dziļumā uz dienvidiem no augusta zemestrīcē nopostītās Amatričes pilsētiņas. Pirmā 5,3 magnitūdu zemestrīce notikusi ap pusvienpadsmitiem, kurai pēc 50 minūtēm tajā pat apvidū sekojis 5,7 magnitūdu grūdiens un desmit minūtes vēlāk vēl viens 5,3 magnitūdu grūdiens.

Turpinām ziņas

Latvijas Pašvaldību savienības domes sēdē vakar pašvaldību pārstāvji vienojās, ka neatbalstīs īpašo tērpu izveidi un finansēšanu Dziesmu un deju svētku uzvedumam "Māras zeme" tikai no pašvaldību līdzekļiem. Latvijas pašvaldību savienības priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis teica, ka pašvaldību vadītāji nav gatavi finansēt tērpus, kurus varēs izmantot tikai vienu reizi un no tiem ilgtermiņā nebūs ieguvuma. Viņš skaidroja, ka ir nepieciešams cits veids, kā šo situāciju atrisināt, jo tērpu finansēšana būs dārga un tai nevajadzētu gulties tikai uz pašvaldību pleciem. Jaunsleinis skaidroja, ka viens no variantiem varētu būt finansēt tērpu izgatavošanu gan no pašvaldību, gan valsts budžeta. Tāpat viņš pieļauj, ka varētu apsvērt iespēju tērpus izgatavot par mazākām izmaksām.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija aicina meliorācijas sistēmu pārvaldības jautājumus attiecināt ne tikai uz laukiem un mežiem, bet arī pilsētām un apdzīvotām vietām. Lai sakārtotu pašvaldībām tik aktuālos meliorācijas jautājumus, ministrija iesniegusi attiecīgus priekšlikumus Saeimā. Šobrīd projektus meliorācijas sistēmu izbūvei vai rekonstrukcijai iespējams īstenot tikai līdz apdzīvotas vietas vai pilsētas robežām. Ministrijā uzsver, ka ir nepieciešams mainīt situāciju, jo plūdi apdzīvotajās vietās diemžēl ir regulāra parādība, tie rada finansiālus zaudējumus kā iedzīvotājiem, tā plūdu skartajām pašvaldībām un valstij kopumā. Ņemot vērā vairāku novada pašvaldību viedokli, ministrija rosina veikt izmaiņas arī Meliorācijas Kadastra noteikumos, lai pašvaldības varētu veikt ēku vai inženierbūves datu, inventarizāciju un reģistrēšanu meliorācijas kadastrā, ja to nav izdarījis īpašnieks.

Un vēl

Ņemot vērā straujo Āfrikas cūku mēra izplatību, Valsts meža dienests pēc Pārtikas un veterinārā dienesta ierosinājuma ir nolēmis pagarināt mežacūku dzinējmedības līdz 28.februārim. Jau ziņots, ka medību noteikumi paredz, ka mežacūku dzinējmedības atļautas līdz 31.janvārim. Taču Valsts meža dienests ir tiesīgs mainīt medību termiņus, kā arī noteikt papildu ierobežojumus vai atvieglojumus medību organizēšanai, par to informējot medību tiesību lietotājus.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: NATO starptautiskais bataljons pilnā apmērā Latvijā ieradīsies līdz jūnijam; 77% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju vēlētos pensijā doties līdz 61 gada vecumam; un Pagājušais gads pasaulē bijis siltākais novērojumu vēsturē.

Kanādas vadītais vairāk nekā tūkstots karavīru lielais NATO starptautiskais bataljons pilnā apmērā Latvijā ieradīsies līdz jūnijam. Paredzēts, ka vienība galvenokārt uzturēsies Ādažu bāzē. Tas gan nenozīmē, ka pārējie Latvijas iedzīvotājineredzēs ārvalstu karavīrus, jo vienība piedalīsies mācībās dažādās Latvijas vietās. Pirmās mācības jau ir saplānotas un tās notikšot Ādažos. Precīzu bataljona apmēru, karavīru sadalījumu pa valstīm un nosūtamās tehnikas veidus varētu paziņot pēc janvāra beigās Kanādā paredzētās iesaistīto valstu konferences.

Ja pašvaldības nenovērsīs ''Latvijas Valsts ceļi'' tehniskās pārbaudes aktos konstatētos pārkāpumus, uzņēmums par to informēs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju. Satiksmes ministrija sagatavojusi jaunu noteikumu projektu par kārtību, kādā tiek pārraudzīta pašvaldību ceļu būvniecība un uzturēšana. Valsts kontroles revīzijā ''Vai īstenotā valsts un pašvaldību politika ir veicinājusi pašvaldību ceļu un ielu attīstību?'' ieteikts pilnveidot pašvaldību ceļu pārraudzības sistēmu, nodrošinot, ka Latvjas valsts ceļi konstatētie trūkumi pašvaldību darbībā tiek novērsti.

Turpinām ziņas

Mazliet vairāk nekā trīs ceturtdaļas jeb 77% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju vēlētos pensijā doties līdz 61 gada vecumam, liecina "Swedbank" veiktā sabiedriskās domas aptauja. Turklāt 34% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju labprāt pensionētos jau 50 līdz 55 gadu vecumā, bet 8% - ātrāk par 50 gadu vecumu. No aptaujātajiem 12% gribētu doties pensijā 62-65 gadu vecumā, 2% - 66-70 gadu vecumā, tikpat arī pēc 70 gadu vecuma. 7% nav domājuši par to, kad vēlētos pensionēties.Doties pensijā ātrāk vēlētos pašlaik pirmspensijas vecumā esošie iedzīvotāji, savukārt lielāku entuziasmu un vēlmi strādāt līdz 65 gadu vecumam jūt jaunie profesionāļi vecumā līdz 29 gadiem un iedzīvotāji ar augstākiem ienākumiem. Jau ziņots, ka Latvijā kopš 2014.gada rit pensionēšanās vecuma paaugstināšana no 62 līdz 65 gadiem. Šogad pensionēšanās vecums ir 63 gadi, bet 2025.gadā pensionēšanās vecums sasniegs 65 gadus.

Lai popularizētu inženierzinātnes un sniegtu iespēju skolēniem apliecināt zināšanas matemātikā, fizikā, ķīmijā un informātikā, Rīgas Tehniskās universitātes Inženierzinātņu vidusskola aicina 9.klases skolēnus pieteikties trešajai atklātajai inženierzinātņu olimpiādei. Tā norisināsies divos posmos. Pirmajā posmā skolēniem neklātienē no 1.februāra līdz 15.februārim Inženierzinātņu vidusskolas mājaslapas www.izv.lv sadaļā «Inženierzinātņu olimpiāde» būs jāizpilda tiešsaistes tests. Skolēni, kuri būs pareizi atbildējuši vismaz uz 35 jautājumiem, saņems uzaicinājumu piedalīties otrajā posmā, kas norisināsies 25. februārī klātienē.

Jau ziņots, ka šogad mācības RTU Inženierzinātņu vidusskolā uzsākuši astoņi jaunieši - pagājušā gada atklātās inženierzinātņu olimpiādes uzvarētāji, viņu vidū arī skolēns no Līvāniem.

Un vēl

Pagājušais gads pasaulē bijis siltākais novērojumu vēsturē - par 0,07 grādiem pēc Celsija pārsniedzot iepriekšējo augstākās vidējās temperatūras rekordu, kas tika sasniegts 2015.gadā, ziņo Lielbritānijas raidsabiedrība BBC. Lielbritānijas Meteoroloģijas dienests gan uzsver, ka šie esot tikai sākotnēji dati, kas vēl tikšot koriģēti. Tikmēr NASA uzsver, ka rekordaugsta vidējā gaisa temperatūra pērn sasniegta jau trešo gadu pēc kārtas. Eksperti norāda, ka temperatūras paaugstināšanās galvenokārt skaidrojama ar cilvēces radītām oglekļa dioksīda emisijām, kas rada klimata pārmaiņas.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Saeima apstiprina Elitu Krūmiņu valsts kontrolieres amatā; Līvānu uzņēmējus iepazīstinās ar iespējām, ko sniedz Latgales speciālā ekonomiskā zona; un BK Jēkabpils izbraukumā izcīna kārtējo uzvaru.

Saeima šodien vienbalsīgi apstiprināja Elitu Krūmiņu valsts kontrolieres amatā uz otro pilnvaru termiņu. Par Krūmiņas apstiprināšanu amatā nobalsoja 85 deputāti, neviens nebija pret. Krūmiņa bija vienīgā kandidāte uz šo amatu. Viņas kandidatūru pieteica septiņi Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas deputāti, kā arī opozīcijā esošā Latvijas Reģionu apvienība. Krūmiņa aģentūrai LETA sacīja, ka starp Valsts kontroles prioritātēm arī turpmāk būs lietderības revīzijas un atbildības izvērtēšanas jautājums, kas nozīmētu saprast, kāpēc šāds pārkāpums noticis. Tāpat Valsts kontroles redzeslokā būs arī daudz citu jautājumu - aktīva starptautiska sadarbība, sabiedrības informēšana par uzlabojumiem, kas notikušas pēc revīzijām, kā arī citi jautājumi.

Tāpat arī Saeima šodien atbalstīja ārkārtas situācijas izsludināšanu Āfrikas cūku mēra skartajā Krimuldas novadā, kā arī Ādažu novadā, kur nepieciešamības gadījumā plānots dedzināt cūku līķus un arī Salaspils novadā, kur atrodas otrā Āfrikas cūku mēra skartā uzņēmuma novietne. Ārkārtas situācija noteikta līdz 2017.gada 17.aprīlim.

Turpinām ziņas

Uzņēmēji tiek aicināti uz tikšanos sarunai par to, kādas iespējas un priekšrocības Līvānu novada uzņēmējiem sniegs speciālā ekonomiskā zona. Tikšanās notiks pirmdien, 23.janvārī pulksten trijos dienā Līvānu inženertehnoloģiju un inovāciju centrā. Darba kārtība vairāki jautājumi: Latgales speciālā ekonomiskā zona, Līvānu novada domes projektu aktualitātes, Pussalas projekts un Baseina izveide pie Līvānu 1. vidusskolas. Noslēgumā pašvaldības un Latgales plānošanas reģiona Uzņēmējdarbības centra speciālisti sniegs atbildes uz uzņēmēju jautājumiem.

Krustpils novada pašvaldība aicina iedzīvotājus izmantot ziemas piedāvātās iespējas un brīvdienas pavadīt, slēpojot un slidojot. Sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Lapiņa informē, ka sestdien un svētdien 21. un 22.janvārī, no pulksten desmitiem līdz trijiem dienā Krustpils novada Baļotes ezera centrālajā pludmalē būs iespēja bez maksas izīrēt slēpju komplektus un izmantot sagatavoto 1,5 km garo slēpošanas trasi, savukārt, slidot gribētājiem būs iespējams izmantot attīrītu slidošanas laukumu.

Un vēl

Vakar sporta namā "Daugava" notikušajā spēlē pēdējā laikā sekmīgu sniegumu rādošā BK "Jēkabpils" guva panākumu pret "Barons kvartāls" komandu ar rezultātu 85:76, neļaujot mājiniekiem nosargāt 13 punktu pārsvaru. Jēkabpiliešu komandā lielisku sniegumu rādīja Roberts Stumbris un Rinalds Sirsniņš, kuri guva pa 25 punktiem, piedevām Stumbris izcīnīja arī 11 atlēkušās bumbas zem groziem. "Jēkabpils" komanda veiksmīgi iesākusi 2017.gadu, uzvarot pirmajās četrās LBL spēlēs, turklāt pēdējā no šīm cīņām ar 27 punktu starpību tika sagrauta "Liepāja"/"Triobet". Tas ļāvis vienībai stabili iekārtoties kopvērtējuma ceturtajā pozīcijā.

Radio1 Dienas izskaņas ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Cīņā ar terorismu ieviesīs lidmašīnu pasažieru datu reģistru; Jēkabpils peldātāji piedalīsies Liepājas atklātajā ziemas peldēšanas čempionātā; un Zināms kāds laiks būs brīvdienās.

Cīņā ar terorismu, valsts apdraudējuma draudiem, kā arī smagus noziegumu novēršanai un atklāšanai Saeima šodien nolēma ieviest lidmašīnu pasažieru datu reģistru. Šis lēmums ir pieņemts, akceptējot Gaisa kuģu pasažieru datu apstrādes likuma grozījumus. Jau iepriekš par šāda regulējuma nepieciešamību vienojās Eiropas Parlaments. Lidmašīnas pasažieru datu saņemšana ļaus drošības iestādēm atklāt personas, kuras līdz šim nebija drošības iestāžu uzraudzības lokā, bet ir iesaistītas noziegumu izdarīšanā. Likumprojekts paredz pasažieru datus iekļaut reģistrā, kuru pārraudzīs Drošības policija.

Lavīnas nogruvumā zemestrīču satricinātajā Itālijā cietusi viesnīca "Hotel Rigopiano" Gransaso kalna nogāzē, kur, domājams, gājuši bojā vairāki cilvēki. Civilās aizsardzības departaments pavēstīja, ka pēc lavīnas pazuduši 30 cilvēki. Mediji iepriekš ziņo, ka trīs stāvu viesnīcā atradās vismaz 20 viesi un septiņi darbinieki, kad Abruco rajonu trešdien satricināja pirmā no četrām zemestrīcēm. Jau vēstīts, ka Itālijas vidienē vakar četru stundu laikā notika četras zemestrīces.

Turpinām ziņas

Līvānu novada Centrālā bibliotēka aicina uz jaunāko grāmatu apskatu. Kas norisināsies 26.janvārī plkst.12tos bibliotēkas Straumes zālē. Ar jaunumiem literatūrā iepazīstinās Latvijas Radio žurnāliste, Nacionālās bibliotēkas projektu vadītāja Liega Piešiņa. Savukārt pulksten 13.30 notiks līvāniešu eseju krājuma “Līvāni – pilsēta mana un tava” atvēršanas pasākums.

Ziemas peldēšanas sacensībām Liepājā šogad pieteicies rekordliels skaits dalībnieku - 117 ziemas peldētāji no visas Latvijas un tuvākajām kaimiņvalstīm. Pērn uz sacensībām Liepājā bija pulcējušies teju 100 "roņi", bet šo sestdien, 21.janvārī, kad notiks jau piektais Liepājas atklātais ziemas peldēšanas čempionāts, gaidāms vēl lielāks skaits dalībnieku. Pirmo reizi sacensībās piedalīsies arī ziemas peldētāji no Lietuvas un Igaunijas. Sacensībām pieteikušies dalībnieki no Viļņas, Tallinas un daudzām Latvijas pilsētām, tajā skaitā arī Jēkabpils. Kā ziņots, 21.janvārī no plkst.12 jaunajā Liepājas ziemas peldvietā - Beberliņu ūdenskrātuves ziemeļu daļā pie piedzīvojumu parka "Tarzāns" - norisināsies piektais Liepājas atklātais ziemas peldēšanas čempionāts, kas vienlaikus būs arī 13.tais Latvijas ziemas peldēšanas čempionāta posms garajās distancēs.

Un vēl

Piektdiena būs nedēļas siltākā diena, kad temperatūra būs no nulles Vidzemes austrumos un Latgalē līdz +5 grādiem piekrastē. Brīvdienās kļūs mazliet vēsāks, temperatūra naktīs 0..-5 grādi, bet dienās no -3 grādiem austrumos līdz +4 grādiem pie jūras. Brīžiem gaidāmi nelieli nokrišņi - austrumos pārsvarā sniegs, citviet slapjš sniegs, piekrastē arī lietus. Arī nākamās nedēļas sākumā laiks saglabāsies silts.

Atstājiet komentāru