2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 ziņas 2016.gada 16.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2016.gada 16.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties:BK Jēkabpils izcīna uzvaru Liepājā; Jēkabpilī autovadītājs notriec gājēju un pamet notikuma vietu; un Brīvdienās Jēkabpilī sniega segas biezums pieaudzis par 9 centimetriem.

Sestdien, 14. janvārī „OlyBet” Latvijas Basketbola līgas mačā jēkabpilieši pamatus uzvarai ielika jau otrajā ceturtdaļā un nākamajās desmit minūtēs tos pārliecinoši nostiprināja, spēlē izcīnot svarīgu panākumu pār „Liepāja/Triobet” komandu ar rezultātu 79:52. Rezultatīvākais uzvarētāju rindās ar 18 punktiem un tajā skaitā trāpītiem visiem četriem tālmetieniem bija Mikus Sokolovs. Nākamo maču jēkabpilieši aizvadīs trešdien, 18. janvārī, kad „OlyBet” LBL ietvaros Rīgā tiksies ar „Barons kvartāls” komandu. Uz spēli tiek organizēts līdzjutēju autobuss. Pietikties braucienam var pa tālruni: 28782009.

Izglītības un zinātnes ministrija šodien preses konferencē informēs par augstākās izglītības politikas prioritātēm 2017.-2020.gadam un Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas reorganizācijas gaitu. Kā norāda Izglītības un zinātnes ministrija, visas Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmija astoņas reģionālās filiāles, tajā skaitā arī Jēkabpilī, turpinās darbu kā Latvijas Universitātes filiāles. Tāpat arī tiek norādīts, ka ne budžeta, ne maksas programmu studentiem reorganizācijas dēļ nebūšot finansiālu zaudējumu. Reorganizācijas rezultāti studējošie, mācībspēki un pašvaldības būšot ieguvēji, jo ikvienam būs pieejama prestiža izglītība, moderna izglītības infrastruktūra un akadēmiskie resursi, kuros ministrija turpmākajos gados ieguldīs ievērojamus Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļus.

Turpinām ziņas

Beļģijas policija sestdienas vakarā veica pretterorisma reidus Briseles centrā un to gaitā aizturēja trīs cilvēkus, lai viņus nopratinātu. Tika veikti četri reidi Molenbēkas rajonā, bet netika atrasti ne ieroči, ne sprāgstvielas. Molenbēkas rajonā bija dzīvojuši vairāki no teroristiem, kas piedalījās teroraktos Parīzē 2015.gada novembrī un teroristu uzbrukumos Briseles lidostā un metro 2016.gada martā. Atbildību par šiem teroraktiem uzņēmās džihādistu grupējums "Islāma valsts". Varas iestādes pēc šiem slaktiņiem ir pastiprinājušas drošību un, turpinoties izmeklēšanai, periodiski veikušas policijas reidus un aizturēšanas.

Sestdien pēcpusdienā Jēkabpilī, Viestura ielā 38 pagaidām nenoskaidrots vadītājs, vadot nenoskaidrotu automašīnu, uzbrauca gājējam - 1983.gadā dzimušam vīrietim, un no negadījuma vietas aizbrauca par to neziņojot policijai. Gājējs tika nogādāts slimnīcā. Notiek izmeklēšana.

Arī Aizkrauklē sestdien noticis ceļu satiksmes negadījums, kurā cietis cilvēks. Aizkrauklē 1984.gadā dzimuša vīrieša vadīta automašīna "Volvo" uzbrauca 1994.gadā dzimušam velosipēdistam. Velosipēdists ar traumām nogādāts slimnīcā.

Un vēl

Brīvdienās – naktī uz sestdienu un naktī uz svētdienu daudzviet Latvijā, tajā skaitā arī Jēkabpilī sniga. Saskaņā ar meteorologu sniegto informāciju, naktī uz sestdienu Jēkabpilī sniega segas biezums pieauga par 6 centimetriem, bet naktī uz svētdienu par 3 centimetriem. Brīvdienās kopumā sniega segas biezums pieaudzis par 9 centimetriem un šobrīd Jēkabpilī sasniedz 19 centimetrus.

Radio1 ziņas pulksten 9.00 -10.00
Radio1 ziņās klausieties: Kirgizstānā avarējusi Turcijas aviokompānijas kravas lidmašīna; Jēkabpilī ir trešā dārgākā apkure Latvijas lielo pilsētu vidū; un Pirmo reizi šogad konstatēts Āfrikas cūku mēris mājas cūkām.

Netālu no Manasa lidostas Kirgizstānā avarējusi Turcijas aviokompānijas "Turkish Airlines" kravas lidmašīna, laupot dzīvību vismaz 32 cilvēkiem, paziņojusi Kirgizstānas valdība. Lidmašīna "Boeing 747", kas bija ceļā no Honkongas uz Stambulu ar apstāšanos Biškekā, avarēja ap pulksten 7.30 pēc vietējā jeb ap pulksten 3.30 pēc latvijas laika, nokrītot Dačasuu ciematā. Vairums bojāgājušo ir vietējie iedzīvotāji, tajā skaitā bērni. Dzīvību zaudējuši arī četri lidmašīnas piloti. Avārijā cietušas aptuveni 15 ciemata mājas un izcēlušies vairāki ugunsgrēki. Manasa lidosta šobrīd ir slēgta un visi reisi atcelti vismaz līdz vakaram, paziņojusi lidostas vadība.

Šogad janvārī zemākais centralizētās siltumapgādes tarifs Latvijā ir Rīgā - 42,54 eiro par megavatstundu bez pievienotās vērtības nodokļa, kur apkuri nodrošina ''Rīgas siltums'', savukārt augstākais tarifs ir SIA ''Saulkrastu komunālserviss'' - 69,98 eiro par megavatstundu bez PVN, kas pakalpojumus sniedz Saulkrastos un Zvejniekciemā. Starp republikas nozīmes pilsētām zemākais apkures tarifs ir Rīgā, kā arī Valmierā - 45,99 eiro par megavatstundu bez PVN un Daugavpilī - 47,41 eiro par megavatstundu bez PVN, bet augstākais - Ventspilī - 58,3 eiro par megavastundu bez PVN, Jēkabpilī - 55,98 eiro par megavatstundu bez PVN un Liepājā - 54,95 eiro par megavastundu bez PVN. Plašāk par tarifiem Latvijas pašvaldībās lasiet un tabulu ar tarifu rādījumiem skatieties portālā Radio1.lv.

Turpinām ziņas

Pārtikas un veterinārais dienests sestdien konstatēja Āfrikas cūku mēri cūku novietnē "Rukas" Krimuldas novada Krimuldas pagastā ar 5 tūkstoši 23 dzīvnieku lielu ganāmpulku. Krimuldas cūku novietnes "Rukas" īpašniekiem nav versijas, kā tajā nonācis Āfrikas cūku mēris, informē audzētavas un kautuves uzņēmuma "Ancers" ražošanas vadītājs Edvīns Vakss. Viņš atzina, ka cūku novietnes īpašniekiem tas ir milzīgs trieciens un tuvāko trīs dienu laikā esot jālikvidē visi novietnē esošie dzīvnieki. Vakss pauda, ka tik liels zaudējums nozīmē, ka zaudēts ir viss, kas darīts pēdējos 20 gadus. Zemkopības ministrija plāno izmaksāt kompensāciju Āfrikas cūku mēra skartās Krimuldas cūku novietnes "Rukas" īpašniekiem saistībā ar dzīvnieku izkaušanu.

Lai informētu zemniekus par to, kā iespējami racionāli izveidot lauku mēslošanas plānus, biedrība "Zemnieku saeima" janvāra nogalē Ozolniekos rīkos semināru "Mēslošanas plānu sastādīšana, iekļaujot organisko mēslojumu, efektīvai barības vielu izmantošanai". Biedrībā atzīmēja, ka mēslošanas plānam būtu jābūt ikvienas saimniecības rīcībā, jo tas ir ražošanas instruments. Zemgales saimniecībām mēslošanas plāni ir obligāti kopš 2004.gada. Šobrīd pietāda izveides jāsāk pierast saimniecībām visā Latvijā saistībā ar integrētās augkopības prasībām. Seminārā dienas pirmajā pusē notiks teorētiskas mācības, bet otrajā daļā notiks zemnieku saimniecības "Lielvaicēni" mēslošanas plāna praktiskā analīze. Seminārs notiks 24.janvārī Ozolniekos. "Zemnieku saeima" apvieno 900 saimniecības, tajā skaitā arī no Jēkabpils apkārtnes novadiem.

Un vēl

Gandrīz divas trešdaļas jeb 60% Latvijas iedzīvotāju naktī miegam atvēl mazāk nekā septiņas stundas, liecina aptauja par miega kvalitāti. Tajā noskaidrots, ka vidēji katrs trešais jeb 35% Latvijas iedzīvotāju naktī guļ septiņas līdz deviņas stundas, 42% miegam velta piecas līdz septiņas stundas, bet 18% naktī guļ mazāk nekā piecas stundas. Tikai 5% aptaujāto nakts miegam atvēl deviņas vai vairāk stundas. Katrs piektais respondents norādījis, ka naktīs slikti guļ un bieži mokās ar bezmiegu. Vaicāti atklāt savus novērojumus par to, kas naktīs visbiežāk traucē izgulēties, visbiežāk jeb 44% gadījumu respondenti norādīja, ka grūtāk ir iemigt, ja aizvadītajā dienā bijis daudz stresa vai atgadījies kas nepatīkams. Bet 29% aptaujāto norādījuši, ka iemigt nereti traucē arī rūpes par nākamajā dienā gaidāmo. Aptaujā atklāts arī tas, ka 17% no respondentiem vismaz reizi vērsušies pēc speciālista palīdzības, lai konsultētos par miega traucējumiem.

Radio1ziņas pulksten 12.00 -13.00- 14.00
Radio1 ziņās klausieties:Eiroparlaments šonedēļ vēlēs jaunu prezidentu; KNAB izvērtēs faktu kā Vaira Vīķe Freiberga tikusi pie kapavietas Rīgas pirmajos Meža kapos; un Kuras no profesijām Latvijā ir visbīstamākās?

Eiropas Parlaments rīt un parīt vēlēs jaunu prezidentu, priekšsēdētāja vietniekus un kvestorus. Deputāti balsos, lai ievēlētu jauno Eiroparlamenta prezidentu nākamajiem divarpus gadiem. Šobrīd Eiroparlamenta augstākajam amatam nominēti septiņi oficiālie kandidāti no dažādām politiskajām grupām. Jaunas kandidatūras varētu parādīties pirms jebkura no pirmajiem trim balsojumiem. Ja neviens no kandidātiem negūst absolūto derīgo balsu vairākumu pirmo trīs balsojumu laikā, Eiroparlamenta prezidents tiks ievēlēts ceturtajā un pēdējā balsojumā ar vienkāršu balsu vairākumu starp diviem kandidātiem, kuri ieguva visvairāk balsu trešajā kārtā. Trešdien aizklātā elektroniskā balsojumā, kuru vadīs jaunievēlētais priekšsēdētājs, deputāti ievēlēs 14 Eiroparlamenta priekšsēdētāja vietniekus un piecus kvestorus. Viņi arī apstiprinās eiroparlamenta 22 pastāvīgo komiteju skaitlisko sastāvu.

Labklājības ministrija sola tuvāko divu gadu laikā atrisināt jautājumu par sociālajām garantijām audžuvecākiem. Šobrīd audžuģimenes strādā bez sociālajām garantijām. Eksperti atzīst, ka tā ir ačgārna kārtība, turklāt no valsts budžeta tas prasītu ne vairāk kā vienu miljonu eiro. Šobrīd audžuģimenes strādā bez sociālajām garantijām. Labklājības ministrija plāno, ka no 2018. gada Latvijā būs specializētas audžuģimenes, kuru aprūpē būs, piemēram, bērni līdz trīs gadu vecumam. Šīs audžuģimenes būs īpaši apmācītas, tām būs sociālās garantijas un cita veida atbalsts. Paredzēts, ka sociālās garantijas maksās tikai šādām - specializētajām audžuģimenēm. Darba devēji gan uzskata, ka valstij jāmaksā sociālais nodoklis arī pārējām audžuģimenēm.

Turpinām ziņas

Valsts prezidents Raimonds Vējonis pagājušās nedēļas nogalē, tiekoties ar finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu norādīja, ka jāizveido nodokļu politika, kas mazinās iedzīvotāju sociālo nevienlīdzību, stimulēs uzņēmējdarbības veidošanu un veicinās sabiedrības uzticēšanos valsts pārvaldei un tas jāpaveic līdz aprīlim. Prezidenta preses diensets ziņo, ka Vējoņa kritiku izpelnījās līdzšinējais darbs «ēnu ekonomikas» mazināšanā. Prezidents mudināja ministri stingrāk pievērsties «aplokšņu algu», neuzrādīto ienākumu un PVN izkrāpšanas shēmu apkarošanai. Saskaņā ar ekspertu novērtējumu «ēnu ekonomika» pagājušajā gadā valstī veidoja 21,3% no iekšzemes kopprodukta. Tas ir vairāk nekā kaimiņvalstīs Igaunijā un Lietuvā.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs izvērtēs medijos izskanējušo informāciju, ka eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, izmantojot starpniekus, tikusi pie kapavietas Rīgas pirmajos Meža kapos. Laikraksts "Diena" pagājušajā nedēļā vēstīja, ka eksprezidente, izmantojot starpniekus, tikusi pie kapavietas Rīgas pirmajos Meža kapos, netālu no Latvijas pirmā Valsts prezidenta Jāņa Čakstes atdusas vietas. No vairākām amatpersonām Rīgas pašvaldības iestādēs laikraksts noskaidrojis, ka pirmajos un otrajos Meža kapos dabūt kapavietu no malas nav iespējams, jo tā ir slēgta kapsēta.

Un vēl

Lai gan nelaime var skart ikvienu, dažas profesijas ir bīstamākas par citām, piemēram, būvniecībā nodarbinātie gūst ievērojami vairāk traumu nekā programmētāji. Portāls "Delfi" apkopojis bīstamākās profesijas Latvijā, ko apliecina Valsts darba inspekcijas dati. Apstrādes rūpniecība 2015. gadā bija traumatiskākā nozare Latvijā. 514 nozarē notikušie nelaimes gadījumi veidoja trešdaļu no visām nelaimēm darbavietās. Traumatiskākās apakšnozares ir kokapstrāde, pārtikas produktu ražošana un gatavo metālizstrādājumu ražošana. Otrajā vietā esošajā tirdzniecības nozarē strādājošie traumas visbiežāk guva sagriežoties ar nazi, stikla lauskām vai griežot produktus. Trešā traumatiskākā ir transporta un uzglabāšanas nozare.

Radio1ziņas pulksten 15.00 -17.00 -18.00
Radio1 ziņās klausieties: Iespējams, jēkabiliešiem būs jāmaksā par sadzīves atkritumiem, kas tiek izmesti daudzdzīvokļu māju konteineru laukumos; SIA Ošukalns saņem pateicību no labklājības ministrijas; Un Pieaug bažas par palmu eļļas kaitīgo ietekmi uz veselību.

Jēkabpils domē tiek virzīts lēmumu projekts, kas paredz iekasēt maksu no daudzdzīvokļu māju iemītniekiem, par sadzīves atkritumiem, kas tiek nomesti līdzās konteineriem. SIA “Jēkabpils pakalpojumi” valdes priekšsēdētājs Jānis Hauka skaidro, ka gadiem ilgi ir bijusi bezcerīga cīņa panākt, lai laukumos ārpus konteineriem netiktu samesti sadzīves atkritumi. Ir piedāvāts palielināt konteineru skaitu, no tiem iemītnieki atsakās, jo nevēlas maksāt vairāk. Ir bijuši nesekmīgi mēģinājumi notvert pie rokas tos, kas met atkritumu maisus kaudzē pie konteineriem. Lai mainītu situāciju, paredzēts maksu par šiem ārpus konteineriem samestajiem atkritumiem iekasēt no daudzdzīvokļu māju iemītniekiem, kuri izmanto konkrēto laukumu.

Daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji patlaban maksā par sadzīves atkritumiem, kas tiek izvesti no konteineriem, kas atrodas pie tām piestiprinātajos laukumos, sadalot maksu par apjomu uz katru dzīvokli. Maksa par šiem sadzīves atkritumiem ir 15,47 eiro plus PVN par kubikmetru. Savukārt par tiem sadzīves atkritumiem, kas laukumos samesti kaudzē, patlaban maksā pašvaldība. Jānis Hauka norāda, ka ārpus konteineriem nomestie uzskatāmi, kā nelegālie sadzīves atkritumi. Par tiem maksa ir augstāka nekā par legālajiem – 18,45 eiro par kubikmetru bez PVN. Tas nozīmē, ja dome šo lēmuma projektu apstiprinās, tad daudzdzīvokļu māju iemītnieki par nelegāli izmestajiem sadzīves atkritumiem pie konteineriem maksās papildus līdzšinējiem ikmēneša rēķiniem un maksa par sadzīves atkritumu izvešanu pieaugs.

Sestdien Mežotnes pilī labklājības ministrs Jānis Reirs sumināja un pasniedza atzinības rakstus par pozitīvo līdzšinējo sadarbību, darba vides uzlabošanu un nodarbinātības veicināšanu Latvijas kokrūpniecības nozares pārstāvjiem. Ministrs uzsvēra, ka nodarbinātības veicināšanā svarīga ir gan mērķtiecīgs un izsvērts atbalsts no valsts puses, gan atsaucība, izpratne un vēlme līdzdarboties un iesaistīties no nozares. Kopš Latvijas neatkarības atgūšanas kokrūpniecība ir bijusi viena no nozīmīgākajām tautsaimniecības nozarēm, tāpēc īpašs gandarījums, ka uzņēmumi izvēlas sociāli atbildīgu uzņēmējdarbību, rūpējoties par savu darbinieku darba drošību, kā arī aktīvi iesaistot nodarbinātības programmās dažāda vecuma sabiedrību. SIA „Ošukalns” saņēma labklājības ministra Jāņa Reira atzinības rakstu par atsaucību un pozitīvo sadarbību jauniešu nodarbinātības veicināšanā projektā "Pirmā darba pieredze jaunietim".

Turpinām ziņas

Lai uzlabotu Nacionālo bruņoto spēku reaģēšanas spējas un nodrošinātu efektīvu visaptverošu valsts aizsardzību, sākta pastāvīgas bruņoto spēku apakšvienības izveidošana Latgalē. Profesionālā dienesta kaujas atbalsta apakšvienību ar pretgaisa aizsardzības spēju plānots veidot Zemessardzes 3.brigādes sastāvā, izvietojot to Daugavpilī, Rēzeknē un Preiļos. NBS komandieris Raimonds Graube uzsver, ka ir gandarīts, ka ir saņemts uzdevums, veidot NBS apakšvienību Latgalē. Bruņotie spēki aicina Daugavpils, Rēzeknes, Preiļu un tuvāko novadu iedzīvotājus pieteikties dienestam jaunizveidotajā apakšvienībā. Profesionālā dienesta kandidāts rekrutēšanas procesu var sākt ne tikai Rekrutēšanas un atlases centrā Rīgā, bet arī savai dzīvesvietai tuvākajā bruņoto spēku, tajā skaitā Zemessardzes, vienībā.

Šodien Ērgļos norisinājās neformāls mediju pasākums par gaidāmo Latvijas Skolu ziemas olimpisko festivālu. Ar šo pasākumu Ērgļos oficiāli atklāta olimpiskā festivāla iesildīšanās programma, kas ilgs no 16. līdz 31.janvārim. Tās laikā plānoti vairāki atklātie iesildīšanās treniņi visā Latvijā. Paralēli iesildīšanās programmai norisināsies gan skolu reģistrēšanās festivālam, gan arī pieteikšanās video, foto un DJ konkursiem. Jau vēstīts, ka 21. Latvijas Skolu ziemas olimpiskais festivāls norisināsies 3. un 4.februārī. Tajā tiks noskaidroti labākie sportisti individuālajā, komandu un skolu vērtējumā. Sacensības risināsies pēc gada pārtraukuma, jo pērn tās nevarēja aizvadīt nepiemērotu laikapstākļu dēļ.

Un vēl

Spānijas zinātnieki nākuši klajā ar jaunu brīdinājumu par augsta tauku satura ēdieniem – jaunā pētījumā atklāta pret tauku šūnām jūtīga vēža olbaltumviela, kurai ir nozīmīga loma audzēju veidošanās fāzēs. Zinātnieki īpaši izceļ, ka šī olbaltumviela tiek stimulēta ar palmitīnskābi, kas ir sastopama palmu eļļā. Tā mūsdienās tiek pievienota it visam: šampūnos, zobu pastās, matu lakās, lūpu krāsās un arvien vairāk arī ēdienos. Pasaules dabas aizsardzības fonds konstatējis, ka palmu eļļa sastopama katrā otrajā iepakotajā ēdienā lielveikalu plauktos.

Atstājiet komentāru