2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 6. augustā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 6. augustā

Ziņas 7-8

Radio 1 ziņās klausieties: Zivju produkta importa aizllieguma dēļ cilvēki var zaudēt darbu; Aicina pasakumi Krustpils pilī; Radžu peldvietas ūdens kvalitāte atbilst prasībām

Ja Krievija neatcels zivju produktu importa aizliegumu, rudenī daudzi cilvēki piekrastes pašvaldībās varētu zaudēt darbu, uzskata Latvijas Zivrūpnieku asociācijas prezidents Didzis Šmits.Gadā Latvija eksportē uz Krieviju zivju produktus 100 miljonu eiro vērtībā, un šo daļu aizstāt īsā laikā ir nereāli. Tikmēr Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) turpina sarunas ar Krievijas pārstāvjiem, lai atceltu pirms diviem mēnešiem uzlikto embargo visiem zivju produktiem no Latvijas. „Konkrēti ir runa par zivju konserviem, kas ir saražoti 2012. un 2013. gadā. Tas nozīmē pirms diviem gadiem,” pārmetumus Latvijas ražotājiem klāsta PVD Pārtikas uzraudzības departamenta direktors Ernests Zavadskis. „Galvenais arguments, ka šajos konservos ir konstatēts benzopirēns virs noteiktās normas, tādējādi radot risku patērētāju veselībai,” norāda Zavadskis. Krievijas puse uzskata, ka benzopirēna norma zivju konservos tiek pārsniegta periodiski. Tikmēr zivrūpnieki ar bažām noraugās uz dienestu dokumentu tenisu. Latvijas Zivrūpnieku asociācijas prezidents Didzis Šmits stāsta, ja aizliegums paliks spēkā arī rudenī, daudziem cilvēkiem tas nozīmētu darba zaudēšanu. Zivrūpniecībā strādā vairāki tūkstoši cilvēku, it īpaši piekrastē. Gadā uz Krieviju Latvijas zivrūpnieki sūtīja produkciju 100 miljonu eiro apmērā. Didzis Šmits stāsta, ka nozare cer uz aizlieguma atcelšanu, tomēr paļauties uz to nevar.

Šodien no plkst. 18.00 līdz plkst. 20.00 Kena parkā Jēkabpilī notiks Jēkabpils jauniešu radošās apvienības organizēta mākslas performance „Izstāde”. Mākslas performance „Izstāde” ir brīvā dabā apvienoti vairāki Jēkabpils jauniešu radošās apvienības darbi.

Šodien plkst. 18.00 “Pils nedēļa” turpināsies ar cikla “Ceturtdiena pilī” pasākumu, kura laikā tiks demonstrēta Daugavas muzeja videofilma „Ātrāk par straumi”. Filmas režisors ir Raitis Vulfs, scenārija autors - Lauris Gundars. Kino veltīts romantisku nostāstu apvītajam plostnieku amatam. Filma stāsta par Daugavas plostniekiem, viņu amata prasmēm un Daugavu pie Jēkabpils. Pasākumā piedalīsies Daugavas muzeja speciālisti.

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) filiāles turpina pieņemt darba devēju pieteikumus skolēnu nodarbināšanai augustā. Skolēnu vasaras nodarbinātības pasākuma īstenošanai šovasar kopumā jau ir pieteikušies 663 darba devēji. Izveidotas 2 365 darba vietas. Visbiežāk darba devēji skolēniem piedāvā izmēģināt savus spēkus tādās profesijās kā palīgstrādnieks, pavāra vai konditora palīgs, labiekārtošanas strādnieks, skolotāja palīgs, sezonas lauksaimniecības strādnieks, pārdevēja palīgs, kultūras pasākumu organizators, virtuves darbinieks, datu ievades operators, muzeja izstāžu un ekspozīciju zāļu uzraugs u.c. Vairums skolēnu strādā lauksaimniecībā un pakalpojumu nozarē. Skolēnu vasaras nodarbinātības pasākumu NVA šogad īsteno no 1.jūnija līdz 31.augustam.

Pēc 7. un 8.jūlijā Veselības inspekcija veiktajām peldūdens kvalitātes pārbaudēm oficiālajās peldvietās, tajā skaitā Radžu ūdenskrātuves Zilā karoga pludmalē, ūdens kvalitāte atbilst prasībām un peldēties tajās ir atļauts, informē Jēkabpils pilsetas pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļa.Peldūdens kvalitātes pārbaude tiek veikta katru mēnesi, novērtējot ūdens kvalitāti pēc laboratoriskiem un vizuāliem rādītājiem. Laboratorijā tiek veikti mikrobioloģiskie mērījumi, savukārt vizuāli tiek novērtēta ūdens krāsa, virsmas aktīvās vielas, naftas produktu klātbūtne, zilaļģu vai zaļaļģu masveida savairošanās u.c. rādītāji. Veselības inspekcija ievāc ūdens paraugus ik mēnesi oficiālās peldsezonas laikā no 15.maija līdz 15.septembrim. Nākamie ūdens paraugi peldvietās tiks ņemti 10. un 11.augustā.Radio1.lv novērojumi liecina, lai iedzīvotāji aktīvi izmanto Radžu ūdenskrātuves priekšrocības. Tāpat atgriezoties siltajam laikam peldētgribētāji sastopami arī Daugavā pie Jēkabpils, lai gan šeit par savu drošību uz ūdens ir jāatbild pašiem, ņemot vērā Daugavas gultnes izmaiņas un straumi. Radžu ūdenskrātuve ir vienīgā oficialā peldvieta Jēkabpilī. Šeit šogad izvietoti vairaki atpūtas objekti.Tāpat līdz 30.augustam ieskaitot sestdienās un svētdienās tiks uzsākta autobusu kustība no tirdzniecības centra „Sala” līdz Radžu ūdenskrātuvei. Autobusu kustība tiks nodrošināta no plks. 11:00 līdz 19:30, ar stundas intervālu.

Ziņas 9-10

Radio 1 ziņās klausieties: Jēkabpilī nodarbināti 113 jaunieši; Svinīgo solījumu nodod četri pilsonības pretendenti Jēkabpilī; Karstajā laikā atgādina par ūdens dzeršanu

Šogad vasaras trijos mēnešos Jēkabpils teritorijā ir iespēja nodarbināt 113 jauniešus, Radio 1 informéja Nodarbinātības valsts aģentūras Jēkabpils filiāles vadītāja Svetlana Zujeva. Skolēnu vasaras nodarbinātības pasākumu īsteno sekojošie darba devēji: Jēkabpils pilsētas pašvaldība, Krustpils novada pašvaldība, Jēkabpils novada pašvaldība, IK „Zanda Lamba”, SIA „Jēkabpils PMK”, z/s „Meži”, SIA „Loreta 3”, z/s „Smiltāji”. Visbiežāk darba devēji skolēniem piedāvā izmēģināt savus spēkus tādās profesijās kā palīgstrādnieks, būvstrādnieks, labiekārtošanas strādnieks, skolotāja palīgs, sezonas lauksaimniecības strādnieks.
Vakar Jēkabpils pilsētas pašvaldībā svinīgā ceremonijā solījumu par uzticību Latvijas Republikai nodeva četri Latvijas pilsonības pretendenti. Svinīgo solījumu nodeva Žanna Arhipova, Tamara Kirilova, Larisa Kondratjeva un Gaļina Patašova. Domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs katram pretendentam dāvināja simbolisku piemiņas velti- lūša monētu, kurā attēlots Jēkabpils pilsētas ģerbonis. Latvijas pilsonības pretendentus sveica Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) Jēkabpils nodaļas vadītāja Diāna Lazdāne. Ar svinīgo solījuma došanu un parakstīšanu noslēdzās Latvijas pilsonības pretendentu naturalizācijas iesnieguma izskatīšana Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē. Tuvākajā laikā pretendenti saņems Ministru kabineta izdotu rīkojumu par pilsonības piešķiršanu un varēs noformēt Latvijas pilsoņa personu apliecinošu dokumentu- pasi.

AS „Latvijas Zaļais punkts” sadarbībā ar veikalu „Rimi” un SIA „Jēkabpils pakalpojumi” šo sestdien – 8.augustā no plkst. 11.00 līdz 15.00 piedalīsies Jēkabpils pilsētas svētkos, lai izglītotu iedzīvotājus par atkritumu šķirošanas nepieciešamību un veicinātu stikla nošķirošanu. AS „Latvijas Zaļais punkts” informatīvā telts atradīsies laukumā pie Jēkabpils Tautas nama, kur būs iespēja uzzināt par dažādu materiālu šķirošanu un pārstrādi, apskatīt infografikas, uzdot jautājumus atkritumu šķirošanas ekspertam Punktuālim un citiem AS „Latvijas Zaļais punkts” pārstāvjiem.

Turpinoties karstajam laikam, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) veselības veicināšanas speciālisti aicina atcerēties padzerties tīru, negāzētu ūdeni, turklāt to darīt ne tikai tad, kad slāpst, bet regulāri dienas gaitā, aģentūru BNS informēja centrā. Savukārt pie diennaktī izdzertā šķidruma nevar pieskaitīt saldinātos un gāzētos dzērienus, kā arī kafiju un tēju, izņemot nesaldinātas zāļu tējas. Optimālais organismam nepieciešamais šķidruma daudzums, kas veselam pieaugušam cilvēkam diennaktī jāuzņem ēdot un dzerot, ir aptuveni divi litri sievietēm un 2,5 litri vīriešiem. Šodien Latvijas centrālajā un austrumu daļā, izņemot Rīgas līča piekrasti, gaidāma lielāka tveice nekā trešdien, savukārt Kurzemē, īpaši atklātas jūras piekrastē, karstums mazināsies.

Ziņas 11-12

Radio 1 ziņās klausieties: Palielinājies izņemto kontrabandas cigarešu apjoms; Patvērumu Latvijai lūguši 72 vjetnamieši; Šodien karstums turpināsies

Šī gada pirmajos sešos mēnešos, salīdzinot ar pērnā gada pirmajiem sešiem mēnešiem, par trim reizēm palielinājies muitnieku izņemto kontrabandas cigarešu apjoms, pavēstīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes (MKP) direktora vietniece Sandra Kārkliņa-Ādmine. Īstenojot muitas kontroles pasākumus, veiktas 5336 muitas fiziskās kontroles, kas ir par 9,4% mazāk nekā pagājušā gada pirmajos sešos mēnešos. 20% no veiktajām fiziskajām kontrolēm bijušas rezultatīvas. MKP izņemto kontrabandas cigarešu apjoms pieaudzis trīs reizes, savukārt narkotisko un psihotropo vielu atklāšanas gadījumu skaits par 62%.

Šogad Latvijai patvērumu lūguši 72 vjetnamieši. Daļa no viņiem vēl gaida lēmumu, bet daļa ir izraidīti. Pēc patvēruma pieprasīšana procedūras jeb piespiedu kārtā izraidīti 14 vjetnamieši, savukārt šogad kopumā izraidīti 77 Vjetnamas pilsoņi. Jau ziņots, ka robežsardze šogad kopumā aizturēti 239 nelegālos imigrantus, no kuriem 165 ir no Vjetnamas, 20 no Afganistānas, 13 no Krievijas, seši no Irākas, pieci bija Sīrijas pilsoņi. Aizturēti arī 52 viņu pārvadātāji.

Šodien plkst.19.00 Jēkabpils Vēstures muzeja Brīvdabas nodaļā „Sēļu sēta” skatāma teātra izrāde.Krustpils novada Kūku pagasta teātra draugu kopa "PATAPA" iestudējusi Jāņa Jaunsudrabiņa lugu „Ansis Auns”. Uz teātra izrādi tiek aicināts ikviens, kurš vēlas pavadīt ceturtdienas vakaru jautrā kompānijā humora gaisotnē . Režisore Aija Rancova.

Tveices dēļ Rīgā vakar noņemta godasardze no Brīvības pieminekļa, informēja Aizsardzības ministrijā. Godassardze pie Brīvības pieminekļa atrodas katru dienu no plkst. 10 līdz 16. Noteikumi paredz, ka godassardze tiek noņemta, ja gaisa temperatūra sasniedz vismaz plus 25 grādus. "Ja no rīta ir plus 19 grādi, tad godassardze var atrasties savā vietā, savukārt pusdienas laikā, pārsniedzot normu, karavīri pieminekli pamet," norādīja ministrijā.

Vakar visaugstākā gaisa temperatūra fiksēta Kuldīgā, tur termometra stabiņš pakāpies līdz +33 grādiem, bet piecās novērojumu stacijās pārspēti 5.augusta maksimālās temperatūras rekordi. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs jau pusdienas laikā publiskoja paziņojumu, ka šāds karstums cilvēkiem ir bīstams, un aicināja ievērot īpašu piesardzību. Līdz 8. augustam daudzviet Latvijā saglabāsies stiprs karstums no +27 līdz +32 grādiem, turklāt šodien un sestdien dažviet gaisa temperatūra paaugstināsies līdz pat +33 grādiem.

Ziņas 13-15

Radio1 ziņās klausieties: Vakar no karstuma cietuši vairāki cilvēki; Ukraiņu bērni ieradīšies Jēkabpilī; Silts laiks būs arī nākamnedēļ

Aizvadītās diennakts laikā no pārkaršanas cietuši 10 cilvēki, aģentūrai BNS pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Inga Vītola. Cietušie ir vecuma diapazonā no 13 līdz 83 gadiem. Kādai 13 gadus vecai meitenei Rīgas reģionā kļuvis slikti pēc tam, kad viņa ilgstoši uzturējusies saulē. Savukārt 83 gadus vecai sievietei Kurzemes reģionā kļuvis slikti autobusa pieturā. Sirmgalve, gaidot autobusu, pieturvietā pavadījusi aptuveni 40 minūtes. To, ka viņai kļuvis slikti, konstatējuši citi pieturā esošie cilvēki, kuri piesaistījuši mediķus. Cietusī nogādāta slimnīcā. Vītola norādīja, ka visbiežāk cilvēki no pārkaršanas cieš, ilgstoši uzturoties pludmalē, sauļojoties, strādājot āra apstākļos, kā arī nepietiekamā apjomā lietojuši šķidrumu.

Pirmdien, 10.augustā, plānota Mirgorodas (Ukraina) bērnu nometnes dalībnieku ierašanās Jēkabpilī. Plkst. 15:00 Jēkabpils 2.vidusskolas konferenču zālē notiks nometnes atklāšana un iepazīšanās. Jēkabpils pilsēta uzņems 24 bērnus no Mirgorodas vecumā no 8 līdz 12 gadiem, kurus skāris Ukrainā notiekošais konflikts. Bērni ir no bēgļu ģimenēm, kas pārvietoti no karadarbības skartajām teritorijām un izmitināti Mirgorodā, tāpat arī antiteroristiskās operācijas dalībnieku un karavīru bērni. Mirgorodas pašvaldība apzināja pilsētas iedzīvotājus un dalībai nometnē pieteica tos savā redzeslokā esošos bērnus, kam šāda veida nometne un īslaicīga vides maiņa ir visnepieciešamākā. Bērniem līdzi dosies arī divi pedagogi un medicīniskais darbinieks. Bērnu nometni organizē Jēkabpils Bērnu un jauniešu centrs. Nometnes organizatoriskās izmaksas finansē Jēkabpils pilsētas pašvaldība. Bērni dzīvos Jēkabpils 2.vidusskolas kopmītnē un ik dienu darbosies radošās aktivitātēs, apceļos Latviju, iepazīs Jēkabpili un pilsētas jauniešus, kā arī darbosies kopīgās aktivitātēs ar Jēkabpils ukraiņu biedrību.

Ik ceturtdienu Mežaparkā uz koptreniņu seriālu „Pierādi sevi!” pulcējas lieli un mazi skrējēji, velobraucēji, nūjotāji, lai papildinātu savu veselības kontu ar fiziskām aktivitātēm. Šī ceturtdiena ir īpaša, jo pilsētas svētku nedēļas ietvaros šajā dienā „Dāvināsim pilsētai veselības kilometrus”. Ikvienam būs iespēja izmantot sev vēlamo brīvo mirkli skrienot, braucot ar velosipēdu vai nūjojot, tādējādi dāvinot gan sev, gan savai pilsētai veselības kilometrus. Piereģistrēt tos var kalna namiņā jebkurā laikā no plkst.7:00 rītā līdz plkst.20:00 vakarā.

Silts un karsts laiks Latvijā gaidāms arī nākamajā un aiznākamajā nedēļā, liecina pašreizējā "Global Forecast System" prognoze. Šosestdien gaisa temperatūra var pakāpties līdz +34 grādiem, svētdien un pirmdien ziemeļrietumu vējš atnesīs vēsāku laiku, nākamās nedēļas gaitā temperatūra atkal paaugstināsies. Sagaidāms, ka laikapstākļus galvenokārt noteiks anticiklonu darbība, tādēļ līs reti un būs daudz saulainu dienu; dažkārt gaidāms pērkona negaiss. Prognozes par gaisa temperatūru pagaidām ir dažādas, - iespējams, arī mēneša vidū karstums pārsniegs +30 grādu. Savukārt dažās naktīs skaidra laika un bezvēja apstākļos termometra stabiņš vietām, visticamāk, noslīdēs nedaudz zem +10 grādiem.

Ziņas, 17-18

Radio1 ziņās klausieties: Atsavina iespaidīgu ieroču krājumus; Jēkabpils Mežaparka atklata Saules terase; Karstajā laikā uzmanība jāpievērš partikas kvalitātei

Pagājušajā nedēļā Valsts policijas (VP) Kriminālizmeklēšanas pārvaldes darbinieki kratīšanās Olainē un Ventspils rajonā atsavināja iespaidīgus ieroču krājumus, tostarp ložmetējus, mašīnpistoles un citus kaujas ieročus, informēja Valsts policijā (VP). Jau iepriekš VP KIP darbinieki, strādājot nelegālo ieroču aprites jomā, uzsāka divus kriminālprocesus pret divām personām saistībā ar nelikumīgu šaujamieroču, munīcijas un sprādzienbīstamu vielu apriti. Kopā kratīšanās atrasti 16 šaujamieroči – bises, šautenes, triecienšautenes, ložmetēji, mašīnpistoles, pistoles -, viena kaujas granāta, 1050 vienības dažāda veida munīcijas, kā arī šaujampulveris. Noskaidrots, ka abas personas bijušas savstarpēji saistītas un policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka nelegālos šaujamieročus un munīciju viņi glabājuši nolūkā tos pārdot un gūt peļņu. Pret abiem vīriešiem uzsākts kriminālprocess par pretlikumīgu šaujamieroču un munīcijas glabāšanu. Likumā par šādu noziegumu paredzēts līdz pat trīs gadus ilgs cietumsods, piespiedu darbs vai naudas sods.

Šī gada jūlijā kopumā veiktas 72 kontroles pārbaudes, un 66 gadījumos jeb 92 procentos pārbaužu konstatēti dažādi tirdzniecības pārkāpumi, informē Valsts ieņēmumu dienestā (VID). Rūpējoties par to, lai tiktu novērsti likumpārkāpumi tirdzniecībā un vasaras periodā pašmāju zemniekiem un lauksaimniecības produkcijas tirgotājiem nerastos nevienlīdzīga konkurence, VID veic kontroles pasākumus Latvijas tirgos un ielu tirdzniecības vietās. Vasaras periodā gan Latvijas, gan ārvalstu tirgotāji cenšas Latvijas tirgos realizēt ievērojamu daudzumu augļu un dārzeņu. Nereti Latvijas tirgotāji pārdod no kaimiņvalstīm ievestu preci, uzdodot to par pašu izaudzētu tas ir, tirgojas ar iepirkto produkciju un produkciju, kam ir nezināma izcelsme. Tas maldina pircējus un rada nevienlīdzīgu konkurenci pašmāju zemniekiem un lauksaimniecības produkcijas audzētājiem. Tas var norādīt arī, ka dārzeņu un augļu tirgotāji veic nereģistrētu saimniecisko darbību, neuzrāda ieņēmumus un nemaksā nodokļus.

Jēkabpils pilsētas pašvaldība realizējusi Latvijas Pašvaldību savienības projektu „Meža dienas 2015”, izveidojot Saules terasi Jēkabpils Mežaparkā. Saules terases uzdevums ir iepazīstināt interesentus ar Saules gada kalendāru, iemācīties noteikt laiku pēc saules pulksteņa, kā arī izzināt saules enerģijas nozīmi. Zemkopības ministrijas budžeta programmas 24.00.00 "Meža resursu ilgtspējības saglabāšana" apakšprogrammas 24.02.00 "Valsts atbalsta pasākumi meža nozarē" noteikto prasību un Meža attīstības fonda iedalīto līdzekļu ietvaros ir izgatavoti un uzstādīti: pieci koka zviļņi, divas koka atkritumu urnas, saules pulkstenis, kā arī informatīvais stends. Izgatavošanas un uzstādīšanas izmaksas - 2135.96 EUR .

Karstajā laikā cilvēkiem īpašu uzmanību jāpievērš pārtikas drošībai. Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina neņemt ārpus mājas līdzi produktus, kas ātri bojājas, kā arī izmantot pārnēsājamās aukstuma kastes pārtikas uzglabāšanai. Tikmēr pārtikas tirgotāji uzsver, ka cilvēkiem iegādāto pārtiku vajadzētu pēc iespējas ātrāk nogādāt mājās, jo jau divu stundu laikā, turot pārtiku mašīnā, tā var sabojāties. Šonedēļ Latvijā termometra stabiņš daudzviet jau ir pārsniedzis 30 grādu atzīmi. Šajā laikā saulē pārtika bojājas ļoti ātri. Tādēļ PVD pārstāve Tatjana Marčenko uzsver, ka īpaši jāpārdomā pārtikas izvēle, dodoties izbraucienos.

Atstājiet komentāru