2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 29. jūlijā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 29. jūlijā

Radio1 ziņās klausieties: Ko šodien ar valsts prezidentu pārrunās Jēkabpils mērs? Kur šodien Jēkabpilī var doties vingrot? Un Kādu pasažieri šodien sagaidīs Rīgas lidostā?

Šodien Jēkabpils rajona tiesa skatīs vecāku lietu, kas februāra beigās smagi piekāva divus mnēnešus veco zīdaini. Viņa mātei apsūdzība uzrādīta pēc Krimināllikuma 125.panta 2.daļas 8.punkta - par tāda miesas bojājuma tīšu nodarīšanu, kas bīstams dzīvībai vai bijis par iemeslu redzes, dzirdes vai kāda cita orgāna vai orgānu funkciju zaudēšanai, psihiskam vai citādam veselības traucējumam un ja tas izdarītas pret personu bezpalīdzības stāvoklī - un pēc Krimināllikuma 174.panta 2.daļas - par cietsirdīgu vai vardarbīgu apiešanos ar mazgadīgo. Par šādiem noziedzīgajiem nodarījumiem vainīgajai personai paredzēts sods ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.
Savukārt zīdaiņa tēvam apsūdzība uzrādīta pēc Krimināllikuma 174.panta 2.daļas. Par šādu noziedzīgo nodarījumu vainīgajai personai paredzēts sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu, vai ar naudas sodu un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Šodien Latvijas Lielo pilsētu asociācijas biedri, lielo pilsētu domju priekšsēdētāji, pirmo reizi tiksies ar Latvijas Valsts prezidentu Raimondu Vējoni, lai pārrunātu pašvaldībām šobrīd nozīmīgākos jautājumus, kā arī vienotos par turpmāko Lielon pilsētu asociācijas un Valsts prezidenta sadarbības formu. Uz tikšanos ir devies arī Jēkabpils mērs Leonīds Salcevičs. Viens no svarīgākajiem jautājumiem, ko plānots pārrunāt tikšanās laikā, ir pašvaldībām pieejamo finanšu resursu palielināšanas iespējas.

Veselības veicināšanas nolūkā šovasar Jēkabpils iedzīvotāji un viesi tiek aicināti iesaistīties vingrošanas nodarbībās brīvā dabā. Šodien pulksten pusseptiņos vakarā Kena parkā visus vingrot gribētājus gaidīs trenere Sveta. Lietus gadījumā nodarbības notiks sporta centra "Gracia" mazajā zālē Draudzības alejā 9. Nodarbības ir bez maksas. Lai piedalītos tajās, nav nepieciešams speciāls aprīkojums, tikai ērts apģērbs un vēlme izkustēties. Vingrošanas nodarbības organizē Jēkabpils pilsētas pašvaldība sadarbībā ar sporta centru "Gracia", tās notiek pēc "Belojar" sistēmas.
Turpinām ziņas

Šovakar ar grandioziem svētkiem un saviesīgu pasākumu beidzot oficiāli tiks atklāts Latvijas Nacionālās bibliotēkas Gaismas pils restorāns ar nule medijos un sociālajos medijos tik pretrunīgi un kaislīgi vērtēto nosaukumu. Ar brīnišķīgo skatu uz Daugavu apsveltītā restorāna atklāšanas pasākuma rīkošanai piesaistīta profesionāla organizatoru komanda ar tautā jau iecienītu radošo producenti Gundegu Skudriņu priekšgalā. Organizatori atklāj, ka pasākumā plānots radīt parka atsmosfēru pilsētā, turpinot akcentēt restorāna galveno vizuālo simbolu - koku.

Šodienļ starptautiskajā lidostā "Rīga" plānots sagaidīt 50 miljono pasažieri kopš lidostas dibināšanas. Par godu šim notikumam plānots īpašs pasākums lidostas ielidošanas zālē, kurā piedalīsies arī satiksmes ministrs Anrijs Matīss. Paredzmas, ka 50 miljonais pasažieris tiks sagaidīts pulksten 12.50. Jau ziņots, ka pērn starptautiskā lidosta "Rīga" apkalpojusi 4,8 miljonus pasažieru, kas ir par 0,4% ceļotāju vairāk nekā iepriekš.

Un vēl

Šonedēļ bez vēsts pazušanā izsludinātais Jānis Jukšs Jēkabpilī atrasts miris. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece informēja, ka vīrieša līķis bez vardarbīgas nāves pazīmēm tika atrasts kādā mazdārziņā Madonas ielā. Iepriekš tika ziņots, ka policija lūdz iedzīvotāju palīdzību Jukša meklēšanā. Viņš pagājušajā ceturtdienā ap pulksten diviem no savas dzīvesvietas Jēkabpilī, Rīgas ielā bija devies uz veikalu un pazudis bez vēsts.

Ziņās 9-10

Radio1 ziņās klausieties: Daugavpilī sarosījušies metāla zagļi; Igaunijā neatzīst ārzemēs iegūtu izglītību; Nākamnedēļ Latvijā iespējams karstuma vilnis

Pie Daugavpils drīzumā būtu jāparādās vēl vienai pilsētai, tā pēc nozagtā metāla apjoma no pilsētas ielām spriež Daugavpils komunālā dienesta darbinieki. Pēdējā laikā strauji pieaudzis komunikāciju un kanalizācijas tīklu aku čuguna vāku zādzību skaits. Taču zagļi nesmādē arī lietus ūdeņu uztvērējus - gūlijas, jauno tramavju un autobusu pieturu izbūvē izmantoto perforēto metālu un pat bruģi un koku no soliņiem un jaunajiem apstādījumiem. Par katastrofālu šo situāciju vērtē pilsētas komunālā dienesta speciālisti, jo pašvaldībai šie nodarījumi izmaksā vairākus desmitus tūkstošus eiro gadā. Turklāt tas rada draudus gājējiem un autovadītājiem Uzņēmums „Daugavpils ūdens” šī pusgada laikā no garnadžu darbības cietis zaudējumus vairāku tūkstošu eiro apmērā, jo izzagti seši ūdens un 16 kanalizācijas lūku vāki. Policijai gan nav skaidrojuma, kāpēc tieši tagad metāla zagļi ir tik ļoti sarosījušies, jo metāla cena ir kritusies.

Igaunijā plašu rezonansi guvusi kādas angļu valodas skolotājas atlaišana. Keilas skolas pasniedzēja Rīna Muljāra, kas studējusi dažādās universitātēs un strādājusi par pedagogu vairākās valstīs, tika atlaista, jo viņa nav ieguvusi augstāko izglītību Igaunijā. Muljāra ir strādājusi Somijā, Kanādā un Francijā. Pedagoģe atklājusi, ka skolas lēmums beigt darba līgumu bijis ļoti negaidīts. Pēc Keilas skolas direktores Līvas Sijmā vārdiem, skolotājai bijis īstermiņa līgums, kas 19. jūnijā ir beidzies. Tikmēr Igaunijas Izglītības un zinātnes ministrija apstiprinājusi, ka pedagogus ar nepabeigtu izglītību drīkst pieņemt darbā tikai ar īstermiņa līgumu. To var pagarināt, taču pirms tam ir nepieciešams izsludināt jaunu konkursu. Šajā situācijā gan jāuzsver – Muljārai nav Igaunijas augstākās izglītības, taču ir pasaulē atzītais "I-to-I" skolotājas sertifikāts, kas apliecina angļu valodas kā svešvalodas pasniegšanas kvalifikāciju. Tāpat viņai ir Kembridžas pedagoga sertifikāts. Igaunijā šāda veida sertifikāti netiek atzīti.

Uz telefona vadiem vakar Stopiņu novadā uzkritis koks, uzzināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas birojā (VUGD). Glābēji, ierodoties notikuma vietā, vadus no koka atbrīvojuši. Negadījumā cietušo nav. Kopumā aizvadītās diennakts laikā VUGD reaģējis uz 37 izsaukumiem, no kuriem 15 saistīti ar ugunsgrēkiem, bet 15 - ar dažādiem glābšanas darbiem.

Nākamās nedēļas sākumā sāksies stabili silts un pat karsts laiks - pašreizējās prognozes pieļauj, ka nākamnedēļ Latvijā temperatūra sasniegs pat +30 grādu atzīmi, vēsta portāls «lsm.lv». Pēc jaunākajām prognozēm līdz piektdienai Latvijā bieži līs, vietām gaidāms stiprs lietus ar pērkonu, taču brīvdienās nokrišņu būs arvien mazāk.

Ziņās 11-12

Radio1 ziņās klausieties: Putnu fabrika Lielzeltiņi atlaidīs ap 130 darbiniekus; Jūrmalā cenas kritušās par aptuveni 30 procentiem; Aicina pieteikties Jēkabpils svētku gājienam

Putnu fabrikā "Lielzeltiņi" saistībā ar sākto reorganizāciju darbu zaudēs 134 fabrikas darbinieki, šodien vēstī Latvijas Televīzija, atsaucoties uz tās rīcībā esošo informāciju. Informāciju sarunā ar raidījumu apstiprināja arī uzņēmuma vadītājs Andris Vilcmeiers. Reorganizācija, pārceļot atsevišķas fabrikā līdz šim veiktās funkcijas uz putnu fabriku "Ķekava", sākta, lai mērķtiecīgi varētu attīstīt "Lielzeltiņu" ražotni. Vilcmeiers norādīja, ka visiem atlaistajiem darbiniekiem "Lielzeltiņi" piedāvājuši pāriet uz darbu uzņēmumā "Ķekava". Taču uzņēmums pieļauj, ka objektīvu iemeslu dēļ ne visi darbinieki pieņems lēmumu mainīt darba vietu. Vilcmeiers minēja, ka daļa darbinieku varētu nepiekrist mainīt darbu lokācijas vietas dēļ, bet citi – ģimenes apstākļu dēļ. Uz uzņēmumu "Ķekava" no "Lielzeltiņiem" tiks pārcelta kaušanas funkcija, bet "Lielzeltiņi" turpinās broileru ražošanu, kā arī putnu audzēšanas un barības funkcijas. Kā norādīja uzņēmuma pārstāvis par darbinieku atlaišanu informēta gan arodbiedrība, gan Bauskas novada dome. Tāpat atlaistie darbinieki saņems kompensācijas likuma noteiktā kārtībā.

Dažādu preču un pakalpojumu cenas Jūrmalā šovasar salīdzinājumā ar pagājušo vasaru ir sarukušas, taču ne vairāk kā par 15%-30%, sacīja Jūrmalas pilsētas domes mērs Gatis Truksnis. Pēc viņa sacītā, patiesībai neatbilst iepriekš izskanējusī informācija, ka numuriņi viesnīcās Jūrmalā šovasar salīdzinājumā ar pagājušo vasaru, kad pilsētā vēl notika jauno izpildītāju konkurss "Jaunais Vilnis", ir desmit reizes lētāki. Cenas gan ir kritušās, bet ne vairāk kā par trešdaļu. Jūrmalas pilsētas mērs akcentēja, ka tūristu skaits gada griezumā nav krities – pirmajā ceturksnī bijis 4% pieaugums, pēc tam tūristu skaits bijis līdzīgs pērnā gada rādītājam, bet jūlijs un augusts uzrāda ap 10% pieaugumu.

Turpina pieaugt interese par iesaistīšanos zemessardzē, tādējādi pārsniedzot pēdējo gadu statistiku, šorīt intervijā Latvijas Radio stāstīja Zemessardzes komandieri brigādes ģenerālis Leonīds Kalniņš. Kalniņš varot tagad teikt, ka ir pārspēta iepriekšējo gadu statistika, jo līdz 1.jūlijam zemessardzē iestājušies 750 cilvēku. Tāpat zemessardzes aktivitātes atbalsta vietējie iedzīvotāji un pašvaldības, lai gan reizēm vietās, kur notiek zemessardzes nometnes un apmācības cilvēki tiek pārsteigti par lielo skaitu un aktivitātēm. Jau ziņots, ka šī gada pirmajos mēnešos bija vērojama paaugstināta interese par iesaistīšanos Zemessardzē. Pirmajos divos mēnešos šajā organizācijā uzņemti 338 pilsoņi.

8.augustā plkst.17.40 sāksies Jēkabpils pilsētas svētku gājiens “Jēkabpils skan”. Gājienam aicina pievienoties ģimenes, darba kolektīvus, biedrības, amatiermākslas kolektīvus, sporta komandas un visus, visus jēkabpiliešus un pilsētas viesus. Pieteikšanās gājienam, rakstot uz e-pasta adresi info@jkp.lv. Pieteikumam jāpievieno divi sevi raksturojoši teikumi. Gājienam lūdzam sagatavot atpazīšanas zīmi. Pulcēšanās gājienam

Ziņās 13-15

Radio 1 ziņās klausieties: Latvijā militārajās mācībās piedalīsies ap 1000 ārvalstu militārpersonas; Liepājas lietā apsūdzētie atteikušies no advokātes; Sinoptiķi brīdina par pamatīgiem nokrišņiem

Septembrī Latvijas teritorijā tiks organizētas militārās mācības "Silver Arrow 2015", kurās piedalīsies vairāk nekā 1000 ārvalstu militārpersonas, liecina Ministru kabineta (MK) rīkojuma projekts, kuru ceturtdien, 30.jūlijā, plānots izskatīt Valsts sekretāru sanāksmē. Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) un ārvalstu bruņoto spēku vienību kopējās militārās mācības "Silver Arrow 2015" plānots organizēt no šā gada 14. līdz 29.septembrim. Militārās mācības "Silver Arrow 2015" ir sauszemes spēku mācības, kurās piedalīsies bruņoto spēku vienības no Latvijas, Dānijas, Kanādas, Vācijas, ASV un Lielbritānijas. Mācības tiek rīkotas, lai pilnveidotu NATO valstu savstarpējo sadarbību, sagatavotu un pilnveidotu bruņoto spēku vienību spējas konvencionālajā karadarbībā, veicot aizsardzības un uzbrukuma operācijas ar kaujas nodrošinājuma elementu integrāciju.

Par mazgadīgas meitenes seksuālu aizskaršanu apsūdzētie vīrieši, kurus Liepājas tiesa atzina par vainīgiem un sodīja ar piespiedu darbu, atteikušies no sākotnēji valsts piešķirtās advokātes Lindas Elsberģes. Apsūdzētie Latvijas Televīzijai (LTV) apgalvoja, ka atzīt vainu viņus pierunājusi Elsberģe. Līdz tam, izmeklēšanas gaitā, vīrieši visu esot nolieguši. Vainas atzīšana ļāva gan prokurorei, gan advokātei vienoties par spriedumu, bet tiesai - izskatīt lietu bez pierādījumu pārbaudes, balstoties tikai uz vainas atzīšanas faktu.Pēc Elsberģes rīcībā esošās informācijas, apsūdzētie uzrakstījuši iesniegumu un no viņas pakalpojumiem atteikušies. Viņa bijusi kā valsts nozīmēta advokāte un nekāda vienošanās ar apsūdzētajiem nepastāvēja. Advokātei nav zināmi iemesli, kāpēc apsūdzētie atteikušies no viņas pakalpojumiem. Jau ziņots, ka Liepājas tiesa par mazgadīgas meitenes vairākkārtēju seksuālu aizskaršanu vainīgos nolēma sodīt ar piespiedu darbu uz 240 un 200 stundām un probācijas uzraudzību. Šis spriedums izpelnījās sabiedrības daļas nosodījumu.

Latvijas normatīvie akti nosaka, ka zivju resursu aizsardzības pasākumus pašvaldības teritorijā organizē pašvaldības pilnvarota amatpersona, neparedzot finansējumu materiāltehniskās bāzes iegādei šo funkciju nodrošināšanai. Krustpils novada pašvaldības Vides un civilā dienesta kompetencē ir nodrošināt zivju resursu aizsardzību novada publiskajās ūdenstilpēs. No pērnā gada augusta uz līguma pamata dienests veic kontroli arī Daugavā Jēkabpils pilsētas teritorijā. Tādēļ pašvaldība katru gadu aktīvi iesaistās Zivju fonda projektu konkursos, lai piesaistītu finansējumu zivju resursu aizsardzības pasākumu realizēšanai nepieciešamās materiāltehniskās bāzes iegādei. Arī šogad Zivju fonda atbalstīja Krustpils novada pašvaldības iesniegto projektu "Zivju resursu aizsardzība Krustpils novada ūdenstilpēs”. Projekta ietvaros šim nolūkam ir iegādāts laivas dzinējs, GPS iekārta, pārvietojamā videokamera, 2 meža kameras ar aprīkojumu un binoklis. Projekta kopējās izmaksas ir EUR 10 518,00, Zivju fonda finansējums - EUR 9361,02 un pašvaldības līdzfinansējums – EUR 1156,98.

Šodien dienas laikā Latvijā turpināsies lietus, brīdina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi. Vakarā atsevišķos rajonos nokrišņu daudzumu sasniegs 15 milimetrus. Prognozes liecina, ka lielākais nokrišņu daudzums vakarā gaidāms Vidzemē un Latgalē.

Ziņās 17-18

Radio1 ziņās klausieties atbalsta jauno pedagogu algu modeli; Lietuvā aiztur Latvijas pilsoni ar nelegālajiem migranti; Turpinās uzstādīt fotoradarus

Valsts prezidents Raimonds Vējonis trešdien tikšanās laikā ar izglītības un zinātnes ministri Mārīti Seili paudis atbalstu darbam pie jaunā pedagogu atalgojuma modeļa. Izglītības ministre pēc sarunas ar Vējoni atzina, ka Valsts prezidents konceptuāli atbalsta darba turpināšanu pie jaunā pedagogu atalgojuma modeļa un arī tā ieviešanu. Jau vēstīts, ka jaunā pedagogu atalgojuma modeļa ieviešanai nākamgad vajag papildu 10,5 miljonus eiro. Šāda summa nepieciešama 2016.gada četriem mēnešiem, bet jau no 2017.gadā tam vajadzētu trīs reizes lielāku summu. Finanšu ministrija gan norādīja, ka papildu valsts budžeta līdzekļi 2016.gadam nav plānoti.

Lietuvas robežsargi ir aizturējuši Latvijas pilsoņa vadītu mikroautobusu, kurā atradās septiņi nelegālie migranti no Afganistānas, kā arī aizturēts otrs Latvijas pilsonis, kurš savā automašīnā veda četrus Vjetnamas pilsoņus. Septiņi Afganistānas pilsoņi - pieci vīrieši un divas sievietes - vecumā no 23 līdz 37 gadiem tika atrasti uz mikroautobusa "Mercedes-Benz Vito" ar Latvijas reģistrācijas numura zīmēm kravas nodalījuma grīdas, kad tika veikta ierastā pārbaude Kalvarijas pašvaldības teritorijā Lietuvas dienvidos. Ar migrantiem kopā tika atrastas arī trīs nepilngadīgas personas. Visiem Afganistānas pilsoņiem bija Latvijā izdoti patvēruma meklētāja dokumenti. 37 gadus vecais automašīnas vadītājs uzrādīja derīgus identifikācijas un automašīnas reģistrācijas dokumentus. Ir sākta izmeklēšana. Latvijas pilsonis ir aizturēts un viņam draud naudas sods, apcietinājums vai cietumsods līdz sešiem gadiem. Savukārt četri Vjetnamas pilsoņi tika atrasti automašīnā "Citroen C5", kuru vadīja 30 gadus vecs Latvijas pilsonis. Automašīna tika apturēta Lazdijos uz ceļa, kas ved uz Poliju. Lietuvas Valsts robežsardzes dienests ir novērojis pieaugošu nelegālo migrantu kontrabandistu no Latvijas skaitu.

Stacionāro fotoradaru uzstādīšana ir sevi attaisnojusi – ar tiem aprīkotajos ceļu posmos ārpus apdzīvotām vietām pēdējā pusgadā nav bojā gājušo, savukārt ceļu satiksmes negadījumu skaits vidēji samazinājies par 67%, bet cietušo – par 44%, salīdzinot ar laiku, kad mērierīces vēl nebija uzstādītas,informēja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD). Līdz ar to, lai atbilstoši valdības uzdotajam uzlabotu ceļu satiksmes drošību, CSDD kopā ar partneriem turpina darbu pie nākamā ātruma kontroles mērierīču ieviešanas etapa. Šobrīd CSDD, izvēlētas un saskaņotas 20 nākamo ātruma kontroles ierīču atrašanās vietas. Tajā skaitā uz autoceļa Tīnūži – Koknese.

Šodien pēcpusdienā daudzviet Latvijā ir īslaicīgas lietusgāzes, vietām ar pērkona negaisu, gaisa temperatūra paaugstinājusies līdz +17..+20 grādiem, bet lietus laikā tā vietām pazeminās līdz +14..+16 grādiem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija. Naktī daudzviet īslaicīgi līs, bet dienā lietusgāzes būs stiprākas un ar pērkona negaisu, iespējama arī krusa. Pūtīs dienvidrietumu vējš ar brāzmās 9-14 metri sekundē, bet negaisa laikā dažviet vējš var būt krietni spēcīgāks. Minimālā gaisa temperatūra naktī +9..+14 grādi, maksimālā dienā - +17..+21 grāds, bet lietus un krusas laikā būs par dažiem grādiem vēsāks.

Atstājiet komentāru