2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 28.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 28.jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio 1 ziņās klausieties: Sadārdzināsies alkoholiskie dzērieni; Pabeidz būvdarbus ceļa posmā Jēkabpils-Rēzekne-Ludza-Krievijas robeža; Kāpēc veidojas rindas Jēkabpils reģionālajā slimnīcā.


 
Saistībā ar eiro kursa svārstībām un nestabilitāti Eiropas austrumos sadārdzināsies alkoholiskie dzērieni, norāda alkholisko dzērienu izplatītājas SIA "Liviko" vadītājs Genādijs Kļepikovs. Viņš atzīmē, ka pēdējā pusgada laikā ražotāji ir pakāpeniski paaugstinājuši produkcijas cenu, taču alkohola importētāji turpināja to piegādāt veikaliem par līdzšinējo, paši uzņemoties cenu starpības radītos zaudējumus. Līdz ar nodokļa likmes izmaiņām, kas stāsies spēkā 1.augustā, produkcijas cenas tiks koriģētas un pieaugs vidēji par 1-10% atkarībā no alkohola veida un ražotāja. "Jau kopš janvāra daudzi ražotāji paaugstinājuši produkcijas cenas. Tas saistīts gan ar eiro kursa svārstībām, gan Krievijas noteikto importa aizliegumu un rubļa vērtības krišanos, gan politisko nestabilitāti Eiropas austrumos," skaidro Kļepikovs. Cenu pieaugums būšot salīdzinoši neliels, uzskata Kļepikovs, piebilstot, ka lielākoties 1-5% apmērā. Atsevišķos gadījumos tas var sasniegt 10%. Skaitliskā izteiksmē viena alkoholiskā dzēriena pudele varētu sadārdzināties par dažiem desmitiem centu.
 
 
Būvdarbi pabeigti divos autoceļa Jēkabpils–Rēzekne–Ludza–Krievijas robeža posmos. Tika veikti segas pastiprināšanas darbi - vecā asfalta seguma nofrēzēšana, reciklēšana un trīs asfalta kārtu ieklāšana. Darbi tika uzsākti pagājušā gada vasarā un pabeigti atbilstoši līgumā noteiktajam - pagājušajā nedēļā. Būvdarbus veica piegādātāju apvienība „ACBL” un piegādātāju apvienība „LACB”. Šie abi ir Kohēzijas fonda līdzfinansēti objekti, un to līgumcena ir 4,9 miljoni EUR un 7,5 miljoni EUR.  Līdz šim veiktās kvalitātes pārbaudes liecina, ka darbi veikti atbilstoši prasībām. Pašreiz tiek veiktas gala pārbaudes pirms nodošanas ekspluatācijā. Abiem posmiem ir 5 gadu garantija.


 
Portāla Radio1.lv redakcija saņēma vēstuli, kurā Jēkabpils slimnīcas pacients izsaka neapmierinātību ar garajām rindām uz izmeklēšanu Jēkabpils poliklīnikā. Savukārt tuvējā Aizkraukles slimnīcā jāgaida vien dažas dienas. Jēkabpils reģionālās slimnīcas direktors Ivars Zvīdris Radio 1 skaidro, ka  “Kvotas ambulatorajiem pakalpojumiem, kurus apmaksā valsts, nosaka Nacionālais Veselības Dienests. Diemžēl kvotu apjomi ir ļoti nevienmērīgi sadalīti pa Valsti. Jēkabpils plānošanas reģionam ir krietni mazāks apjoms kā, piemēram, Liepājai vai Dobelei. Jēkabpils ir lielāka pilsēta par Aizkraukli, līdz ar to pieprasījums pēc pakalpojumim ir lielāks, līdz ar to rindas ir garākas..
 
 
Šovasar aizkrauklietes Intas Piļānes siltumnīcā izaugusi neparasti gara lilija, ko sieviete dāvājusi pilsētas kultūras namam 50 gadu jubilejā, raksta "Staburags". "Nekādas īpašas kopšanas nebija — retu reizi lilijas aplaistīju ar "Vito" šķīdumu. Lilija uzziedēja jau pirmajā gadā un katru gadu izauga arvien garāka un garāka, bet šovasar pārsteidza — tā sasniedza 2,20 metru garumu un sāka raisīt deviņus ziedus,” laikrakstam stāsta Inta Piļāne. Lilijas ir viens no senākajiem kultūraugiem, kas joprojām nav zaudējušas savu popularitāti. Savulaik augs tika izmantots uzturā, kosmētikā un pat ārstniecībā – apdegumu un brūču ārstēšanā.

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Cik daudz tehnikas gājis bojā ugunsgrēkā Kūku pagastā? Kāpēc Likteņdārza uzturētāji aicina ziedot zemi? Un Kādu rudeni prognozē laika vērotājs un sinoptiķi?

 

Ugunsgrēkā Krustpils novada Kūku pagastā vakar sadegušas divas vieglās automašīnas un dažāda tehnika. Jēkabpils brigāde izsaukumu uz ugunsgrēku saņēma pirms četriem dienā. Ierodoties notikuma vietā tika konstatēts, ka deg divas saimniecības ēkas 130 kvadrātmetru platībā. Ugunsgrēkā sadegušas divas vieglās automašīnas, trīs pašgājēji zāles pļāvēji, divi kvadracikli, divas vieglo automašīnu piekabes, motocikls un minitraktors. Ugunsgrēka iemeslus noskaidro.

 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ir saņēmusi 59 pašvaldību pieteikumus par valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru izveidošanu tajās. Šogad šādi centri tiks atvērts arī Pļaviņās un Viesītē. Jau ziņots, ka šogad pakāpeniski tiek sākta valsts un pašvaldību vienoto klientu centru izveide 89 novadu nozīmes un 21 reģionālās nozīmes centrā, sākot ar 2018.gadu - pakāpeniski arī deviņos nacionālās nozīmes attīstības centros. Šogad klientu centru atvēršanai valsts budžetā paredzēti 919 tūkstoši 739 eiro.

 

Krievijas Federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests varētu aizliegt ievest ziedus un citu augu produkciju no vairākām Eiropas Savienības dalībvalstīm, tajā skaitā arī no Latvijas. Ziedu importa iespējamais aizliegums no Vācijas, Čehijas, Slovākijas, Itālijas, Polijas, Lietuvas un Latvijas tiek skaidrots ar to, ka šo valstu fitosanitārie dienesti sertificējot Nīderlandē audzētos ziedus un negarantējot to drošību.

 

Turpinām ziņas

 

Likteņdrāzā 8.augustā notiks septītā labdarības akcija, ar mērķi aicināt ziedot Lielā kalna izveidei. Organizatori aicina ziedot zemi, lai palīdzētu uzbūvēt Lielo kalnu. Pēc projekta autora ieceres, kalns plānots starp ābeļu aleju un meža daļu. Tas iecerēts 12,5 metru augsts, un tā izveidei nepieciešams aptuveni 200 tūkstoši kubikmetru zemes. Kalna dienvidu nogāzē augs jauktu koku mežs, savukārt ziemeļu nogāzi veidos ziedu pļava.

 

Konkursa "Gada jaunais autovadītājs - 2015" pirmais pusfināls notiks šīs nedēļas beigās Valmierā, savukārt Jēkabpilī tas notiks 30.augustā. Piedalīties un vēl pieteikties konkursam aicināti 16-18 gadus veci jaunieši un to var izdarīt reģistrējoties mājaslapā "www.gadaautovaditajs.lv" , kur jāatbild uz pirmās jeb neklātienes kārtas jautājumiem. Konkurss "Gada jaunais autovadītājs" ir iespēja jauniešiem pierādīt savu auto vadīšanas prasmi, zināšanas par satiksmes drošību, kā arī uzlabot prasmes kā satiksmes dalībniekiem.

 

Un vēl

 

Lai precīzāk noteiktu gaidāmos rudens laika apstākļus, vēl jāvēro īpašas dienas augustā, kuras sniegs precīzākas norādes, stāsta laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs. Taču pagaidām viņš prognozē, ka septembrī varētu būt salīdzinoši jauki laika apstākļi, un īsti rudenīgas dienas sāksies ap septembra beigām. Viss rudens kopumā solās būt vairāk mitrs nekā sauss. Laika vērotājs norāda, ka rudenī temperatūra pieturēsies normas robežās un iespējams, ka šis gadalaiks „ievilksies”.

 

Savukārt sinoptiķi, kas nodarbojas ar laika apstākļu prognozēšanu ilgtermiņā, norāda, ka augusta pirmajā dekādē rietumu gaisa masu plūsma tiks nedaudz bloķēta, atmosfēras spiediens Latvijā paaugstināsies, un līdz ar to nokrišņu varētu būt mazāk, vairāk gaidāmas saulainas dienas. Ir pat iespējamība, ka augustā ieplūdīs arī karstākas gaisa masas.

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādu jaunu lauksaimniecības uzņēmumu šonedēļ atklās Jēkabpilī? Kur pilsētā izvietoti jauni informācijas stendi? Un kas jāņem līdzi dodties uz mežu ogot un sēņot?

 

 Šīs nedēļas nogalē lauksaimniecības tehnikas un sēklu tirdzniecības uzņēmums “Dotnuvos projektai” atvērs jaunu filiāli Jēkabpilī. Uzņēmuma Jēkabpils filiāle izveidota kādreizējā autoservisa telpās, tās pilnībā atjaunojot un labiekārtojot. Te ierīkota moderna tehnikas servisa darbnīca un iekārtota noliktava, kurā pieejamas tehnikas rezerves daļas, kā arī tiks piedāvāts daudzveidīgs sēklu materiāls. Līdz ar to zemnieki tepat uz vietas varēs iegādāties gan sēklas, gan nepieciešamās rezerves daļas, kā arī operatīvi veikt tehnikas remontu un apkopi.

 

Pašreizējā situācija piena nozarē ir sarežģīta un nav izslēgts, ka krīzes dēļ viens otrs piena ražotājs nozari pametīs, atzīst zemkopības ministrs Jānis Dūklavs. Viņš norāda, ka nevar piekrist tam, ka zemnieki masveidā likvidēs savas saimniecības, taču kādam, iespējams, nāksies likvidēt savu ganāmpulku. Dūklavs atzina, ka augusta beigās viņam paredzēta tikšanās ar Eiropas Savienības komisāru, lai runātu par iespējamo atbalstu piena ražotājiem.

 

No septembra Autotransporta direkcija sāks reģionālā maršrutu tīkla tarifu vienādošanu visā Latvijas teritorijā. Ieviešot vienotu tarifu aprēķināšanas metodiku, iedzīvotāji par braucienu sabiedriskajā transportā – reģionālo maršrutu autobusos – maksās pēc vienādiem principiem, kā arī būs iespējams  izstrādāt lojalitātes programmas, lai regulārie pasažieri par braucienu maksātu lētāk. Paredzams, ka cenas pieaugs reģionos, kur esošo pārvadātāju braukšanas maksa ir būtiski zemāka par vidējo tarifu valstī. Vietās, kur tarifu izlīdzināšanas rezultātā braukšanas maksa paaugstināsies, sadārdzinājums pārsvarā būs no pieciem līdz 15 eiro centiem, izņemot minimālās braukšanas maksas posmus, savukārt garākā distancē maksa par braucienu samazināsies.

 

Turpinām ziņas

 

Ugunsgrēku Krustpils novada Kūku pagastā, kur vakar sadega divas vieglās automašīnas un dažāda tehnika, izdevās likvidēt četrapus stundu laikā ap pusdeviņiem vakarā. Kā iespējamais ugunsnelaimes izcelšanās iemesls tiek minēts īssavienojums elektroierīcē. Zaudējumi tiek aprēķināti. Jau ziņots, ka svētdien ap pulksten četriem pēcpusdienā Kūku pagastā izcēlās ugunsgrēks, kurā dega divas saimniecības ēkas 130 kvadrātmetru platībā. Ugunsgrēkā sadega divas vieglās automašīnas, trīs pašgājēji zāles pļāvēji, divi kvadracikli, divas vieglo automašīnu piekabes, motocikls un minitraktors.

 

Šonedēļ Jēkabpilī, Zīlānu ielā pie pieturas virzienā uz centru un Madonas ielā pie gājēju pārejas pirms dzelzceļa pārbrauktuves, uzstādīts informatīvais reklāmas stends afišu un citu informatīvo materiālu izvietošanai. Jēkabpils Galvenā māksliniece Sanda Mālniece informē, ka izgatavošanas un uzstādīšanas darbus veica SIA “MSM design”. Kopējās izmaksas par abu stendu izgatavošanu un uzstādīšanu ir 2 tūkstoši 899 eiro.

 

Un vēl

 

Dodoties mežā sēņot vai ogot, pats svarīgākais ir paņemt līdzi mobilo telefonu, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāve Viktorija Gribuste. Telefonu ir svarīgi ņemt līdzi, lai gadījumā, ja cilvēks mežā apmaldās, tad viņu būs vieglāk sameklēt. Tāpat sēņotājiem un ogotājiem pirms došanās mežā par savām gaitām ir jābrīdina tuvinieki vai kaimiņi, lai viņi varētu laikus lūgt glābēju palīdzību gadījumā, ja meža velšu vācējs vēl nav atnācis mājās. Gribuste mudināja sēņotājus un ogotājus mežā pievērst uzmanību ne tikai ogām un sēnēm, bet arī uzmanīgi vērot apkārtni, lai nomaldīšanās gadījumā būtu vieglāk atrast atpakaļceļu.

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Cik kukuļdevēju šogad notverts Zemgales reģionā? Cik gadu aprit Latvijas lielākajai hidroelektrostacijai – Pļaviņu HES? Un Cik parakstu savākts pensiju lielākai indeksācijai?

 

Saistībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja sāktu kriminālprocesu no amata atstādināts Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieka vietnieks Gatis Gudermanis. Bijušais Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieks Gudermanis tikai šogad 1.maijā tika pārcelts Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieka vietnieka amatā. Gudermanis ir jau otrā augsta valsts policijas amatpersona, kas iesaistīta KNAB sāktā kriminālprocesā. Jau ziņots, ka jūnija vidū KNAB aizturēja Kriminālistikas pārvaldes priekšnieku Uģi Araku.

 

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvalde informē, ka strādājot pastiprināti kukuļdošanas apkarošanas jomā, šogad Zemgales reģiona pārvaldes policisti aizturējuši jau 66 personas par kukuļdošanu. Vakar Aizkraukles novadā 1959.gadā dzimusī, lai netiktu saukta pie atbildības likuma kārtībā, policistiem mēģināja iedot 300 eiro. Policisti sievietei atsavināja 10 tūkstoši 200 nelegālās cigaretes “NZ Super Slim” un 111 “Quenn Super Slim” ar Baltkrievijas akcīzes markām.

 

Kādam piecus gadus vecam zēnam vakar Zemgales reģionā uzkritis kapu piemineklis. Zēns kopā ar vecvecākiem bijis kapos, kur veikti uzkopšanas darbi. To laikā kapu piemineklis neveiksmīgi aizķerts, un tas kritis, trāpot bērnam. Mediķi viņam konstatējuši iegurņa traumu. Cietušais nogādāts slimnīcā. Kopumā pagājušās diennakts laikā ātr\ palīdzība devusies uz tūkstots 134 izsaukumiem, no kuriem 185 saistīti ar dažādām traumām.

 

Turpinām ziņas

 

Reģionālajām slimnīcām medicīnas tūrisma pakalpojumu sniegšanā ir ļoti labi panākumi, norāda “Veselības centrs 4" valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds. Savukārt valsts finansētās slimnīcas, pēc Rēvalda paustā, vispār neizrāda nekādu interesi par iesaistīšanos medicīnas pakalpojumu eksportā. Piemēram, ja kādam privātās klīnikas vadītajam piedāvā viņa profilam atbilstošu pacientu, viņš nakts laikā radīs iespēju palīdzēt, jo tā ir iespēja nopelnīt. Savukārt Valsts slimnīcās esot pat grūti ir saskaitīt atteikumus. Galu galā visās valsts slimnīcās ir gandrīz vai bankrota situācija, bet pacienti, kas gatavi maksāt vairākus tūkstošus nav vajadzīgi. Taču tajā pat laikā tiek prasīts, lai valsts iedod arvien vairāk.

 

Šogad aprit 50 gadu, kopš darbu sāka Latvijas lielākais HES – Pļaviņu hidroelektrostacija. Par vērienīgo inženierbūvi, kas tagad viena pati dod ceturto daļu no visas Latvijā saražotās elektroenerģijas, tika samaksāta augsta cena. Zem ūdens pazuda Daugavas senleja vairāku desmitu kilometru garumā ar 30 metru augstām dolomīta klintīm, krācēm, ūdenskritumiem un teikām apvīto Staburagu, ko uzskatīja par vienu no skaistākajiem dabas pieminekļiem Latvijā. PašlaikPļaviņu HES gadā saražo 25-30% no visas Latvijā saražotās elektroenerģijas, un te strādā 80 cilvēku. Ar HES tapšanu var iepazīties hidrobūves muzejā, kur skatāmas gan liecības par celtniecību, gan appludināto senleju.

 

Un vēl

 

Pensiju indeksācijai lielākā apmērā jau šoruden savākti un apkopoti vairāk nekā 50 tūkstoši senioru parakstu, bet vēl "padsmit tūkstošu parakstu" tiek apkopoti. Sevišķi aktīvi parakstu iesniegšanā ir Rīgas pensionāri. Mazāka aktivitāte gan vērojama citās lielajās pilsētās. Parakstu vākšana turpināsies vēl visu šo nedēļu līdz 1.augustam, bet atbalsta akcija Labklājības ministrijas izstrādātajiem grozījumiem par pensiju indeksāciju lielākā apmērā notiks 17.augustā.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00 un 18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāds turpmāk būs personas kods? Kāda izstāde skatāma Jēkabpils galvenajā bibliotēkā? Un Kāds tālrunis būs pieejams noziegumos cietušajiem?

 

Šodien Latvijas ekskluzīvi ekonomiskajā zonā, septiņas jūras jūdzes no valsts teritoriālajiem ūdeņiem, Nacionālie bruņotie spēki konstatējuši Krievijas bruņoto spēku kuģi "Merkury", kurš vilka meklēšanas un glābšanas kuģi. Tāpat NATO patruļlidmašīnas šodien virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas identificēja divas Krievijas bruņoto spēku transporta lidmašīnas "An-124" un vienu lidmašīnu "Il-76". Kopumā šogad Latvijas ūdeņu tuvumā 70 reizes manīta Krievijas kara tehnika.

 

Valdība šodien atbalstīja Iekšlietu ministrijas sagatavotos grozījumus Iedzīvotāju reģistra likumā, kas paredz, ka pēc 2017.gada 1.janvāra varēs lūgt piešķirt jaunu personas kodu bez dzimšanas datuma norādīšanas. Savukārt persona, kurai jau piešķirts personas kods ar dzimšanas datiem, pēc 2017.gada vienu reizi brīvprātīgi varēs lūgt piešķirt jaunu personas kodu bez dzimšanas datuma norādīšanas. Piešķirtais kods būs nemainīgs. Jaunais personas kods tiks veidots no vienpadsmit cipariem. Personas koda pirmie cipari būs "32", bet pārējie cipari automātiski sistēmas ģenerētie nejaušie cipari no 0 līdz 9. Pirmie seši cipari no pārējiem pieciem cipariem var tikt atdalīti ar defisi.

 

Rīgas dome šodien nolēma pieņemt dāvinājumā no SIA "Tineo" tam piederošās teritorijas domājamās daļas Zolitūdes traģēdijas vietā. Tuvāko dienu laikā tiks sagatavots un parakstīts dāvinājuma darījuma līgums. Jau ziņots, ka uz nākamo Zolitūdes traģēdijas gadadienu traģēdijas vietā plānots izveidot pagaidu memoriālu upuru piemiņai. Par to, kāds memoriāls izskatīsies, vēl notiks pārrunas ar biedrības "Zolitūde 21.11." pārstāvjiem. Tas būs pagaidu līdz brīdim, kad Rīgas pašvaldības īpašumā nonāks visa teritorija Priedaines ielā 20. Pašlaik 30% domājamo daļu vēl pieder SIA "Homburg Zolitude".

 

Turpinām ziņas

 

Jūnijā Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā bija skatāma novadnieces, pensionētās skolotājas un mākslinieces Rasmas Bērziņas personālizstāde „Ar Apiņas acīm”. Izstāde pārsteidza ar spilgtajām, dzīvajām krāsām atainotajā dabas un ziedu tematikā. Likumsakarīgs ir turpinājums – otrā personālizstāde „Skaisti ir novada meži un sili, pilskalni, upes un ezeri zili”. Māksliniece sižetus saviem darbiem saskata mainīgajā dabā. Izstāde Jēkabpils galvenajā bibliotēkā ir atvērta līdz 28.augustam.

 

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā 1.augustā atklās Ilonas Šaušas keramikas izstādi "Un tad". Tajā iekļauta virkne jaunradīto Šaušas darbu, kā arī daži pēdējās desmitgades laikā tapušie darbi. Izstāde ir arī autores veltījums saviem kolēģiem. Tajā būs apskatāmi Daugavpils mākslinieku skulpturāli portreti, kuros attēlotajiem personāžiem piešķirtas viduslaiku, jūgendstila, tatāru-mongoļu vai mūsdienu kultūras varoņu iezīmes, izceļot to īpašo tēlu un personības vērtību. Izstādi varēs apskatīt līdz 1.septembrim.

 


Un vēl

 

Ministru kabinets atbalstīja Tieslietu ministrijas iniciatīvu ierīkot atbalsta tālruni, pa kuru no 2016.gada sākuma ikvienam noziegumā cietušajam bez maksas būs pieejamas konsultācijas. Iecere izveidot tālruni 116 006 radusies, ņemot vērā ES direktīvas prasības, kas nosaka noziegumos cietušo tiesību, atbalsta un aizsardzības minimālos standartus. Paredzēts, ka bezmaksas tālrunis būs nepieciešamās informācijas avots cietušajiem arī gadījumos, ja kriminālprocess vēl nav sākts. Īpaši apmācīti speciālisti pa tālruni sniegs visu informāciju par atbalsta iespējām konkrētajā gadījumā. Nepieciešamības gadījumā tiks sniegts arī emocionāls atbalsts. Tālruņa plānotais darbības laiks ir no plkst.7 līdz 22.

Atstājiet komentāru