2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 27. jūlijā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 27. jūlijā

Ziņas 7-8

Radio 1 ziņās klausieties: Papildus līdzekļi pedagogiem nav paredzēti; Izņemtas vairāk nekā 3000 viltotu banknošu; Krustpils novadā izcēlies paausgtinātas bīstamības ugunsgrēks

Papildu valsts budžeta līdzekļi 2016. gadam nav plānoti, komentējot izglītības ministres pausto, ka nākamgad skolotāju atalgojuma jaunajam modelim būs nepieciešami papildu 10,5 miljoni eiro, pastāstīja Finanšu ministrijas (FM) pārstāve Maija Straupmane. Viņa atgādināja, ka valdība aprīlī apstiprināja to, ka 2016.gadā ir negatīva fiskālā telpa.

Šā gada pirmajā pusē Latvijā no apgrozības izņemti vairāk nekā 300 viltotu eiro banknošu, kā arī vairāk nekā 100 viltotas eiro monētas. Patlaban Eiropas Centrālā banka viltotājiem gatavo kādu nepatīkamu pārsteigumu – jaunu aizsardzību, kas varētu teikt, “nošpikota” no Latvijas latiem. Lai arī jau vairāk nekā pusotru gadu Latvijā ir ieviests eiro, daudzviet veikalos kasieri vēl arvien izmanto īpašas ierīces, kas paredzētas viltotu banknošu atpazīšanai. Latvijas Bankas Naudas Tehniskās daļas vadītājs Andris Tauriņš teic, ka, lai arī eiro viltojumi Latvijā ir salīdzinoši reti izplatīti, piesardzība nekad nenāk par ļaunu. „Šogad ir 316 viltotas banknotes un 134 monētas izņemtas no apgrozības. Latvija kopā ar kaimiņvalstīm Lietuvu, Igauniju, Somiju, arī vēl Slovākiju tuvāko no eirozonas, ir reģions ar mazāko eiro viltojumu skaitu, gan rēķinot uz naudu apgrozībā, gan absolūtos skaitļos, gan uz iedzīvotāju skaitu,” stāsta Tautriņš. Jau pēc četriem mēnešiem viltotāju visvairāk „iecienītās” banknotes ar 20 eiro nominālu pakāpeniski tiks nomainītas pret drošākām. Šā gada 25. novembrī Eiropas Centrālā banka laidīs apgrozībā jaunās 20 eiro banknotes.

Ugunsgrēkā Krustpils novada Kūkās sestdienas rītā cietuši divi cilvēki, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD). Ierodoties notikuma vietā, glābēji konstatējuši, ka ugunsgrēks izcēlies ēkā, kurā atrodas darbnīcas, bet vienā mājas galā izbūvēts dzīvoklis. Dedzis dzīvoklis 35 kvadrātmetru platībā. Ugunsgrēkā cietusi 65 gadus veca sieviete un 70 gadus vecs vīrietis. Lai gan abiem sirmgalvjiem konstatēti apdegumi, viņi no hospitalizācijas atteikušies. Negadījuma iemesli vēl nav skaidri.

Sestdien, 25. jūnijā Salas novada Biržos notika "Žiguļu Kauss 2015" sestais posms, kurā piedalījās 58 dalībnieki no sešām valstīm – Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Lielbritānijas, Norvēģijas un Somijas. Uz starta stājoties ne tikai pašmāju ātrākajiem rallijkrosa braucējiem Reinim Nitišam un Jānim Baumanim, bet arī viņu kolēģiem no pasaules rallijkrosa čempionāta, uzvaras laurus plūca Edmons Džigurs "Standarta" klasē un Kristaps Grunte "Brīvā" klasē. Cīņa par pirmajām vietām bija patiešām saistoša, īpašs sāncensības gars bija vērojams Reiņa Nitiša un viņa ārzemju draugu un komandas biedru starpā, tomēr arī vietējie braucēji nepadevās un priecēja skatītājus ar savu sniegumu.

Ziņas 9-10

Radio 1 ziņās klausieties: Izglābj mežā apmaldījušos cilvēkus; Sākas pirmie svētceļojumi uz Aglonu; Šonedēļ bieži līs

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki pagājušajā diennaktī palīdzējuši divām sievietēm, kuras bija apmaldījušās, informēja dienestā. Tīnūžu pagastā mežā bija apmaldījusies sieviete, viņai no meža palīdzēts izkļūt ar skaņas signālu palīdzību. Tāpat sieviete bija apmaldījusies Nītaures pagasta Ķīvītes purvā. Sieviete no purva izkļuva pašas spēkiem. Kopumā pagājušajā diennaktī VUGD veica 18 glābšanas darbus, dzēsa 21 ugunsgrēku.

Pagājis ir nedaudz vairāk kā gads, kopš Latvijā, netālu no Baltkrievijas robežas, mežacūkām konstatēja pirmos saslimšanas gadījumus ar bīstamo slimību – Āfrikas cūku mēri, un slimība turpina “uzvaras gājienu”, tāpēc Pārtikas un veterinārais dienests aicina arī sēņotājiem un ogotājiem ievērot drošības pasākumus, lai vīrusu neizplatītu. Lai arī ziemas periodā nedaudz pieklususi, šovasar šī slimība diemžēl turpina savu izplatību un Vidzemes pusē jau šķērsojusi arī Igaunijas robežu. Šobrīd, kad mežos sācies ogu laiks, Pārtikas un veterinārā dienesta darbiniekus bažīgus dara arī tas, vai slimības izplatību nesekmēs ogotāji un sēņotāji. Šovasar, lai ierobežotu cūku mēra izplatību, noteiktas arī stingrākas prasības meža tehnikas kopšanai pēc darba inficētajās teritorijās.

Pirmie svētceļnieki uz Aglonu, kur 14.augustā notiks Vissvētākās jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki, dosies jau šodien. Kā liecina portālā "katedrale.lv" pieejamā informācija, pirmie uz Aglonu tradicionāli dosies svētceļnieki no Liepājas, kuri Aglonā ieradīsies 13.jūlijā. Kā pastāstīja Latvijas Romas katoļu baznīcas Informācijas centra vadītāja Ingrīda Lisenkova, uz Aglonu svētceļojumā ticīgie dosies no dažādām Latvijas pilsētām. Nākamie uz Aglonu dosies svētceļnieki no Valmieras un Jelgavas, no šīm pilsētām izejot 30.jūlijā. Svētceļnieki no Rīgas uz Aglonu dosies 1.augustā, savukārt 2.augustā ceļā dosies Bruknas svētceļnieki.
Šonedēļ laiku Latvijā noteiks mazkustīga ciklonu sistēma, kas visu darba nedēļu atradīsies virs Baltijas un Skandināvijas reģiona, izraisot gan brāzmainu vēju, gan biežus nokrišņus, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls «lsm.lv». Pirmdiena paies bez lietus, pūtīs mērens dienvidrietumu, rietumu vējš un gaisa temperatūra sasniegs +18..+23 grādus. Turpmākās dienas darba nedēļā būs rudenīgākas - bieži līs, turklāt gaidāmas arī pērkona lietusgāzes, kas biežāk skars piekrastes apvidus. Pastiprināsies dienvidrietumu vējš, kas līdz pat piektdienai brāzmās brīžiem sasniegs 10-15 metrus sekundē. Mazāk nokrišņu un augstāka temperatūra būs no jūras attālākos reģionos - Latgalē, Vidzemes austrumos un Sēlijā, kur ne tikai pirmdiena bet vietām arī citas darba nedēļas dienas būs bez lietus. Gaisa temperatūra darba nedēļas naktīs būs +8..+13, vietām piekrastē +13..+16 grādi, bet dienās +15..+21 grāda robežās. Sestdien jau vairs tikai vietām nedaudz uzlīs, gaisa temperatūra būtiski nemainīsies, bet svētdien pie mums atmosfēras spiediens augs, tādēļ laika apstākļi sāks uzlaboties.

Ziņas 11-12

Radio 1 ziņās klausieties: Pārtikas ražotāji skeptiski par nodokļa celšanu sālim un cukuram; Turpinās autoceļu būvdarbi Latgalē, Samazinās asinsdonoru aktivitāte

Veselības ministrijas piedāvājumu ieviest akcīzes nodokli izejvielām – sālim un cukuram, kā arī aplikt ar nodokli dažādus saldus un sāļus našķus pārtikas ražotāji sauc par nozari graujošu. Skeptiski noskaņota ir ne tikai pārtikas nozari uzraugošā Zemkopības ministrija, bet arī Finanšu ministrija. Sāli jāapliek ar akcīzes nodokli 9 eiro apmērā par 100 kilogramiem, bet cukuru – ar nodokli 14 eiro apmērā par 100 kilogramiem. Ar nodokli jāapliek arī saldie un sāļie našķi, piemēram, konfektes, bulciņas un kartupeļu čipsi. Veselības ministrija ir pārliecināta, ka šāds nodoklis ne tikai papildinās valsts maku, bet arīdzan mainīs iedzīvotāju ēšanas ieradumus. Veselības ministrijas valsts sekretāres vietniece Egita Pole stāsta, ka ir arī pētījumi - un tie ir publiski pieejami -, ka paceļot par 10%, piemēram, akcīzi saldinātajiem dzērieniem, par noteiktu procentpunktu skaitu samazinās iedzīvotāju vidējais ķermeņa masas indekss. Pirms nedēļas notikušajā Pārtikas padomes sēdē Veselības ministrijas ierosinājums ieviest akcīzes nodokli „neveselīgai” pārtikai noraidīts. Pret ideju kategoriski iebilst pārtikas ražotāji, kas to dēvē par nozares graušanu. Mērču un konservēto dārzeņu ražotāja „Spilva” vadītāja Lolita Bemhena Veselības ministrijas ierosinājumus sauc par kaitnieciskiem. Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas vadītāja Ināra Šure ir pārliecināta, ka „našķu nodokļa” ieviešana radīs zaudējumus ne tikai uzņēmumiem, bet arī valsts budžetam. Viņa arī uzsver, ka pārtikas ražotāji jau tagad velta lielu uzmanību recepšu pārstrādāšanai ar mērķi padarīt produktus veselīgākus.

Šonedēļ turpinās Būvdarbi Latgalē Rēzeknes, Krāslavas un Daugavpils apkārtnē. Rēzeknes apkārtnē no pilsētas robežas līdz apvedceļa aplim jārēķinās ar papildu 10 minūtēm, no Viļāniem līdz Rēzeknei remonta posmu var šķērsot 10 minūtēs, Ludzas virzienā posmā no Griškāniem līdz dzelzceļa pārbrauktuvei jārēķinās ar papildu 25 minūtēm, savukārt remontposmu uz Daugavpils šosejas (A6) virzienā no Daugavpils līdz Krāslavai var šķērsot aptuveni 35 minūšu laikā. Savukārt uz autoceļa Rēzekne–Daugavpils (A13) darbi noris posmā no Špoģiem līdz Daugavpilij, tur satiksme tiek regulēta ar vienpadsmit luksoforiem un ceļā jāpavada aptuveni par stundu vairāk. Uz šī paša ceļa Lietuvas pierobežā notiek Lauceses tilta rekonstrukcija, tur satiksme tiek regulēta ar luksoforu.

Turpina kristies cilvēku atsaucība asins ziedošanai, informēja Valsts asinsdonoru centrā (VADC). Lai arī šogad pirmajās trīs jūlija nedēļās, salīdzinot ar pagājušo gadu, asinis ziedot atnāca par 127 jeb 3,62% cilvēkiem vairāk, salīdzinot ar pirmajām divām jūlija nedēļām, ziedotāju aktivitāte trešajā nedēļā kopumā turpināja kristies. Salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, ziedot asinis bija atnākuši par 54 cilvēkiem mazāk. Jūlija trešajā nedēļā asinis ziedot bija atnākuši 1127 cilvēki jeb vidēji dienā 161 donors. VADC gan norāda, ka jāņem vērā arī tas, ka šajās dienās uz atvaļinājuma laiku ir slēgta viena no asins ziedošanas vietām - Liepājā, kas arī ietekmē kopējo asins ziedotāju skaitu. Centrā arī atgādina, ka nepieciešams, lai vidēji dienā asinis ziedotu 150 cilvēki, tomēr jāņem vērā, ka 10-15% no ziedot atnākušajiem cilvēkiem dažādu iemeslu dēļ netiek pieņemti, piemēram, saistībā ar vispārējām veselības problēmām, ērču kodumiem vai zemu hemoglobīna līmeni asinīs.
Pateicoties cilvēku atsaucībai, šogad arī vasarā VADC izdodas nodrošināt pietiekamas asins rezerves, tomēr šobrīd joprojām nepietiekamā krājumā ir 0 rēzus negatīvās un A rēzus pozitīvās grupas asinis.

Ziņas 13-15

Radio 1 ziņās klausieties: Atklāj lielu daudzumu nelegālo cigarešu; Vīpes pagastā nodeg kūts; Jēkabpils Kena parkā notiks jauniešu veidota mākslas performance

Kurzemes reģiona pārvaldes Talsu policijas iecirkņa darbinieki veikuši sankcionētu kratīšanu kādā dzīvoklī Dundagā, Talsu ielā, kur atsavināts liels apjoms nelegālo cigarešu. Veicot kratīšanu par nelegālu cigarešu glabāšanu realizācijas nolūkā, atsavināti 12720 smēķu ar Krievijas un Baltkrievijas akcīzes markām. Darbības veiktas 1960. gadā dzimušas sievietes dzīves vietā, viņa jau agrāk nonākusi policijas redzes lokā par līdzīgiem pārkāpumiem. Pēc VID veiktajiem aprēķiniem par izņemtās preces materiālo vērtību tiks lemts par piemērojamo soda mēru.

Aizvadītajās brīvdienas ugunsdzēsējiem nācies dzēst vairākus lielus ugunsgrēkus, tostarp Krustpils novadā degusi kūts, kurā gājušas bojā divas cūkas, TVNET informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD). Platības ziņā lieli ugunsgrēki tika dzēsti gan sestdien, gan svētdien. Sestdien plkst.12.17 VUGD saņēma izsaukumu uz Vaivariņu ielu Salaspilī, kur ugunsgrēks bija izcēlies kādā ēkā. Ierodoties notikuma vietā, ar atklātu liesmu dega 1,5 stāvu mājas jumts 90 kvadrātmetru platībā. Ap plkkst.2.33 ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu uz Krustpils novada Vīpes pagastu, kur ugunsgrēks bija izcēlies kūtī. Ierodoties notikuma vietā, tika konstatēts, ka pilnā platībā deg vienstāva akmens mūra kūts ēka un tajā esošie siena ruļļi. Kopējā degšanas platība bija 70 kvadrātmetru un ugunsgrēkā sadega divas cūkas. Ugunsgrēks tika likvidēts plkst. 7.22.

30. jūlijā no plkst. 18.00 līdz plkst. 20.00 Kena parkā Jēkabpilī notiks Jēkabpils jauniešu radošās apvienības organizēta mākslas performance „Izstāde”. Mākslas performance „Izstāde” ir brīvā dabā apvienoti vairāki Jēkabpils jauniešu radošās apvienības darbi.. Jēkabpils jauniešu radošā apvienība ir neatkarīga talantīgu jauniešu radoša sadarbība, kuras interesēs ietilpst attiecības starp dažādu tradicionālu un ne tik tradicionālu mākslas nozaru materialitātēm, tehnoloģijām un menedžmentu. Mākslas performancē piedalīsies: Vēsma Lukstiņa, Agnese Broka, Eira Sarnovska, Lija Jēgere, Ieva Radiņa, Nikola Ščadro, Lauris Kampāns, Rolands Hartmans, Evelīna Elksnīte, Kārlis Klišāns, Līga Galdiņa, Evita Veipa, Mētra Štelmahere, Jēkabs Štelmahers, Sintija Kampāne.

Piektdien, 24. jūlija naktī Jēkabpils pilsētas stadionā ''Vārpa'' norisinājās pludmales volejbola turnīrs "Nakts pie Lūšiem", kurā uzvaras laurus plūca jēkabpielieši, SK "Jēkabpils Lūši" sportisti Edvīns Skrūders un Reinis Prīdāns. Vispirms puiši ceturtdaļfinālā izrēķinājās ar Raimondu Vilmani un Artūru Vitkovski, bet pēc tam jau pie skaļa līdzjutēju atbalsta pusfinālā pārspēja turnīra galvenos favorītus - Tomu Šmēdiņu/Atvaru Vildi, bet finālā apspēlēja otrus turnīra favorītus Tomu Benjavu un Juri Orupu. Ceturtie palika Mārcis Jirgensons un Uģis Puķītis.

Ziņas 17-18

Radio 1 ziņās klausieties: Latvija bēgļus uzņems divu gadu laikā; Satiksmes negadījumā uzbrauc iereibušam vīrietim; Meklē bezvēsts pazudušo

Latvijai 250 bēgļi nebūs jāuzņem uzreiz, bet gan divu gadu garumā, un, visticamāk, Latvijā viņi varētu ierasties katrus trīs mēnešus, Saeimas Eiropas lietu komisijas izbraukuma sēdē patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā «Mucenieki» norādīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V). Ministrs, atbildot uz vairāku klātesošo deputātu paustajiem iebildumiem, ka bēgļu uzņemšanā nav ņemta vērā Latvijas pozīcija, norādīja, ka izveidotā darba grupa, kurā ir vairāku ministriju pārstāvji, sagatavos attiecīgu modeli un redzējumu. «Mums nav pienākuma piešķirt statusu, ja mums būs aizdomas. Mēs varēsim izvēlēties uz vietas,» pauda ministrs, skaidrojot, ka pašreizējais uzņemamo bēgļu skaits ir daudzas reizes mazāks par to, kas tika sākotnēji piedāvāts. «Mums bija divas iespējas - saņemt trīs reizes vairāk vai arī jau zināmo skaitli,» deputātiem strikti norādīja ministrs. Tāpat Kozlovskis skaidroja, ka bēgļi jāuzņem divu gadu laikā un pirmie no tiem varētu Latvijā ierasties ziemā. Tiek paredzēts, ka bēgļi Latvijā, pēc Kozlovska teiktā, varētu ierasties «katrus trīs mēnešus». Kā ziņots, pirmos no 250 bēgļiem Latvija varētu uzņemt šogad rudenī.

Jēkabpilī, Rīgas ielā, vieglās automašīnas "VW Passat" vadītājs, 1984.gadā dzimis vīrietis, braucot atpakaļgaitā, uzbraucis kādam iereibušam gājējam, kurš nogādāts Jēkabpils reģionālajā slimnīcā. Kā informē Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece, informācija par notikušo no ārstniecības iestādes saņemta 25.jūlijā plkst.18.43. Mediķi cietušajam, 1955.gadā dzimušajam vīrietim, konstatējuši alkohola reibumu.

Valsts policijas (VP) Jēkabpils iecirknis meklē bez vēsts pazuduši Jāni Jukšu, informēja VP Zemagales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece. 1931.gadā dzimušais vīrietis 23.jūlijā ap plkst.14 izgājis no savas dzīvesvietas Jēkabpilī, Rīgas ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma. Tiek pieļauts, ka viņš devies uz veikalu “Super Netto”, kas atrodas Jēkabpilī, Rīgas ielā 120. Jukšs bija ģērbie: baltas krāsas cepurē, žaketē tumši brūnā krāsā, brūnās biksēs, pelēkas krāsas T-kreklā, sandelēs. Viņa augums - 1,78 metri, gaiši, pelēki, sirmi īsi griezti mati, tievas miesas būves. Pārvietojās ar spieķa palīdzību. Ja kādam ir zināma viņas atrašanās vieta vai jebkāda cita informācija, VP lūdz zvanīt 65202610, 112 vai griezties tuvākajā policijas iecirknī.

Atstājiet komentāru