2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015.gada 3. jūnijā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015.gada 3. jūnijā

Ziņas 7-8

Radio 1 ziņās klausieties: Šodien notiks Valsts prezidenta vēlēšanas; Apstirpināti jaunie ceļu satiksmes noteikumi; Aizkrauklē notiks labdarības koncerts

Sabiedrības iniciatīvu portāls ManaBalss.lv iepazīstināiis ar Latvijas iedzīvotāju kopējo izvēli, kuram jākļūst par nākošo Latvijas Valsts prezidentu. Pārliecinošs balsu vairākums ir Latvijas reģionu apvienības (LRA) līderim un prezidenta amata kandidātam Mārtiņam Bondaram. Kā ziņo pasākuma organizatori, vairāk nekā mēneša laikā akcijā piedalījušies ap 15 000 cilvēku, kas izteikuši savu izvēli par nākamo valsts galvu. Akcijas organizatori Saeimas priekšsēdētāju aicinājuši ņemt vērā iedzīvotāju balsojuma rezultātus. Mārtiņš Bondars saņēmis 5623 balsis, tad seko Egils Levits ar 3943, Vaira Vīķe-Freiberga ar 3758, Sanda Kalniete ar 913, Gunārs Kūtris ar 279, Raimonds Vējonis ar 79 un Sergejs Dolgopolovs ar 53 Latvijas iedzīvotāju balsīm. Latvijas valsts prezidenta vēlēšanas notiks šodien.

Valdība vakar apstiprināja Satiksmes ministrijas (SM) izstrādātos jaunos Ceļu satiksmes noteikumus (CSN). To mērķis ir uzlabot ceļu satiksmes drošību, jo īpaši mazaizsargāto satiksmes dalībnieku - gājēju un velosipēdistu drošību, kā arī veicināt dažādu satiksmes dalībnieku savstarpēju līdzāspastāvēšanu. Ņemot vērā grozījumu lielo apjomu, par lietderīgu atzīts ceļus satiksmes noteikumus izteikt jaunā redakcijā, kas stāsies spēkā 2016.gada 1.janvārī. Noteikumu projektā iekļauts plašs regulējums attiecībā uz velosipēdu vadītājiem nepieciešamo infrastruktūru, ieviesta un definēta ceļa infrastruktūras sastāvdaļa - velojosla, kas paredzēta braukšanai ar velosipēdu. Gājējiem uz ietves ir priekšroka un velosipēda vadītājiem jāizvēlas tāds braukšanas ātrums, lai gājēji netiktu apdraudēti vai traucēti. Braukšana pa ietvi jebkurā gadījumā atļauta bērniem līdz 12 gadu vecumam un to pavadītājiem. Jaunajos un pretrunīgi vērtētajos noteikumos tiks ieviesta prasība gājējiem un velosipēdu vadītājiem diennakts tumšajā laikā lietot apģērbu (vesti) ar labi redzamiem gaismu atstarojoša materiāla elementiem. Paredzētas vēl virkne izmaiņu.

No šodienas līdz 5.jūnijam Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs Briselē piedalīsies 112. Eiropas Savienības Reģionu komitejas plenārsesijā, kuras laikā notiks vairākas plenārsēdes un tikšanās. Plenārsesijas dienas kārtībā plānota tikšanās ar Eiropas Komisijas priekšsēdētāju Žanu Klodu Junkeru (Jean-Claude Juncker), tāpat plānots apspriest rezolūciju par ilgtspējīgu ES pieeju imigrācijai, kā arī pārrunāt citus aktuālus jautājumus.

Šodien Aizkrauklē notiks jau par tradīciju kļuvušais Viļņa Plūmes piemiņas stipendijas labdarības koncerts. Godinot bijušā Aizkraukles mēra devumu pilsētas attīstībā, koncerta dienā risināsies arī zīmējumu konkursa “Mana nākotnes Aizkraukle” noslēguma izstāde un labāko darbu autoru godināšana. Turpinot aizsākto tradīciju, koncerta ieņēmumi tiks novirzīti V.Plūmes piemiņas stipendijai, kas Aizkraukles talantīgajiem jauniešiem palīdz iegūt augstāko izglītību. Pirms pieciem gadiem tika uzsākta ziedojumu vākšana, un šobrīd ir savāktas jau divas trešdaļas no nepieciešamajiem līdzekļiem, lai stipendiju padarītu par mūžīgu. Stipendiju apsaimnieko pieredzējušais „Vītolu fonds”. Koncerta laikā tiks paziņots nu jau piektais Viļņa Plūmes piemiņas stipendijas saņēmējs.Ziņas 9-10

Radio1 ziņās klausieties: Smagajā avārijā cietušo jaunieti no Jēkabpils pārved uz Rīgu; Tuvākajās stundās pastirpināsies vējš; Vairākiem iedzīvotājiem trauc ēta elektroapgāde

Jēkabpils stadionā vakar nolaidās Nacionālo bruņoto spēku helikopters, lai transportētu uz Rīgu vienu no cietušajiem smagajā avārijā pagājušās nedēļas nogalē Krustpils novadā. Sarunā ar Radio1.lv Jēkabpils reģionālās slimnīcas direktors Ivars Zvīdris sacīja, ka vienu no cietušajiem, kuram ir daudzas politraumas otrdien pēcpusdienā pārveda uz Rīgas Austrumu slimnīcu tālākai ārstēšanai. Ivars Zvīdris piebilda, ka cietušā stāvoklis ir smags, taču viņš cer, ka slimnieks veiksmīgi nokļūs līdz Rīgai, jo Jēkabpils slimnīcas mediķi veikuši visu iespējamo, lai cietušā stāvokli stabilizētu.Vēl viens no avārijā cietušajiem joprojām smagā stāvoklī atrodas reanimācijā un viņu pārvest uz Rīgu neesot iespējams trauslā veselības stāvokļa dēļ. Savukārt trešais jaunietis jau esot no reanimācijas pārvietots uz tramu nodaļu. Tajā ārstējas ceturtais avārijā cietušais, kuram traumas nebija tik smagas, kā trim citiem līdzbraucējiem. Jau ziņots, ka 28.maija vēlā vakarā Krustpils novadā, automašīnai nobraucot no ceļa un apgāžoties, cieta četri jaunieši. Saistībā ar notikušo sākts kriminālprocess.

Tuvākajās stundās ievērojami pastiprināsies vējš, iespējami arī postījumi, vēsta portāls «lsm.lv», atsaucoties uz Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sniegto informāciju. Dienvidrietumu vēja brāzmas pastiprināsies līdz 15-20m/s, vietām Kurzemes ziemeļos līdz 23m/s, bet lēnāks vējš būs Sēlijā un Latgalē - maksimālās brāzmas 12-17m/s. Tiks spēcīgs vējš var lauzt atsevišķus kokus un koku zarus, postīts vieglas konstrukcijas - būvniecības sastatnes un reklāmas stendus. Autovadītājiem jāizvairās auto novietot zem kokiem vai konstrukcijām, kas vēja var sagāzties. Lauku reģionos jārēķinās ar īslaicīgiem elektropiegādes pārtraukumiem.

Bet vakar Latvijas austrumu daļā reģistrēti aptuveni trīs tūkstoši zibens spērienu, negaisa izraisītas vēja brāzmas vietām lauzušas kokus, dažviet kritusi krusa. Visintensīvāk zibeņojis Krustpils, Madonas, Varakļānu, Lubānas, Rugāju, Balvu un Viļakas novadā. Negaisa mākoņi skāruši novadus Sēlijā, Latgalē un Vidzemes austrumu daļā. Sēlijā, Latgalē un Vidzemes austrumos reģistrēti ap 3000 zibens spērienu, negaisa izraisītas vēja brāzmas vietām lauzušas kokus, dažviet kritusi krusa, liecina meteoroloģiskie dati un aculiecinieku vēstītais. Latgalē otrdienas vakarā traucēta elektroapgāde aptuveni diviem tūkstošiem elektroenerģijas sadales sistēmas operatora "Sadales tīkls" klientu, informē uzņēmuma Komunikācijas direktore Renāte Meļķe.Viņa sacīja, ka otrdien īsi pirms pulksten 20 elektroapgāde bija traucēta aptuveni diviem tūkstošiem "Sadales tīkla" klientu, galvenokārt Balvos, Balvu novadā un Madonā, kā arī Krustpils novadā.

Ziņas 11-12

Radio 1 ziņās klausieties: Reģionos dzīvojošajiem lielākoties vienaldzīga attieksme par prezidenta vēlēšanām; Izsludina papildus pieteikšanos skolēniem darbam vasarā; Nākamnedēļ nokrišņu būs maz
Valsts prezidenta amata kandidāta Egila Levita atbalstam trešdienas rītā Rīgā pie Saeimas nama sapulcējušies aptuveni 50 cilvēki, novēroja aģentūra BNS. Levits ir Nacionālās apvienības virzīts kandidāts prezidenta amatam. Tiek arī rībinātas bungas, un ik pa laikam akcijas dalībnieki skandina Levita vārdu. Daļai pasākuma dalībnieku rokās ir baltas rozes. Pasākums norisinās mierīgi.Jau ziņots, ka Saeima ārkārtas sēdē trešdien vēlēs Valsts prezidentu, uz šo amatu izvirzīti četri kandidāti - Raimonds Vējonis, Egils Levits, Mārtiņš Bondars un Sergejs Dolgopolovs.
Reģionos dzīvojošie Latvijas iedzīvotāji trešdien notiekošās Valsts prezidenta vēlēšanas sagaida ar dalītām jūtām, no vienas puses, interesējoties par to iznākumu, no otras puses, paužot vienaldzību, jo viņi nevar neko ietekmēt, vēsta portals lsm.lv. Piemēram, Latgalē daļa Latvijas Radio aptaujāto iedzīvotāju atzinuši, ka viņus vēlēšanas neinteresē. Šādas attieksmes galvenais arguments ir fakts, ka viņi neko nespēs ietekmēt. Tiesa, daļa citu iedzīvotāju notiekošais politikā ļoti interesē un cilvēku sarunās šis temats ir populārs. Tie, kuriem vēlēšanu rezultāts ir svarīgs, Valsts prezidenta amatā vēlas redzēt pieredzējušu un viedu cilvēku. Acīmredzami, ka krievvalodīgā sabiedrības daļa atbalsta "Saskaņas" izvirzīto Sergeju Dolgopolovu. Līdzīgs noskaņojums ir arī Vidzemē un Kurzemē. Daļa iedzīvotāji pauž vienaldzību, jo viņu viedoklis nespēj ietekmēt Saeimas deputātu noskaņojumu. Vēl citi atzīst nogurumu no politikas. Savukārt citi atzīst, ka vēlas redzēt cilvēkus ar stingru mugurkaulu, ar spēju uzrunāt tautu. Vidzemnieki par saviem favorītiem atzinuši Mārtiņu Bondaru, uzsverot viņa jaunību un skaistumu, savukārt Egilā Levitā viņi uzsver pragmatismu.

Saistībā ar papildu vietām darbam skolēnu vasaras brīvlaikā Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) šodien sāk papildu skolēnu elektronisko pieteikumu reģistrēšanu vairākās Latvijas pilsētās, reģistrēšanās notiks arī Jēkabpilī, liecina informācija NVA mājaslapā. Jau ziņots, ka NVA tomēr radusi risinājumu, lai vasaras brīvlaikā darbvietas piedāvātu 4588 skolēniem, ne tikai 3520, kā sākumā bija plānots. Uz papildu darbvietām skolēni var pieteikties Aizkraukles, Alūksnes, Balvu, Bauskas, Cēsu, Dobeles, Gulbenes, Jēkabpils, Jūrmalas, Krāslavas, Kuldīgas, Liepājas, Limbažu, Ludzas, Madonas, Preiļu, Rēzeknes, Siguldas, Tukuma, Ventspils un Valkas filiālēs.
Tuvākajā nedēļā nokrišņu daudzums Latvijā būs tikai desmitā daļa no normas, savukārt gaisa temperatūra būs atbilstoša daudzu gadu vidējam rādītājam vai nedaudz zemāka par to, prognozē «Global Forecast System». Šīs nedēļas otrajā pusē saule mīsies ar mākoņiem. Ceturtdien pūtīs brāzmains rietumu vējš, piektdien tas kļūs lēnāks, bet naktī uz sestdienu iespējams bezvējš un līdz ar to salnas. Sestdienas pēcpusdienā gaiss jau iesils līdz +19..+24 grādiem, svētdien valsts austrumos termometra stabiņš pakāpsies vēl nedaudz augstāk, bet no rietumiem nākoša aukstā atmosfēras fronte vietām atnesīs īslaicīgu lietu un vēja pastiprināšanos. Arī nākamās nedēļas pirmajā pusē nokrišņu būs maz, gaisa temperatūra naktīs pazemināsies līdz +5..+11 grādiem, dienas laikā saule gaisu sasildīs līdz +17..+22 grādiem, vietām piekrastē nekļūs siltāks par +15 grādiem.

Ziņas 13-15

Radio 1 ziņās klausieties: Vēlēšanu pirmajā kārta prezidentu neievēl; Kārtējo reizi salauž atpūtas objektus Jēkabpils Kena parka; Eksāmena nopludinātājiem var nākties to pārrakstīt

Pirmajā vēlēšanu kārtā Latvijas valsts prezidents nav ievēlēts. Pirmās kārtas vēlēšanu balsis ir saskaitītas. Par Mārtiņu Bondaru nobalsoja 7 deputāti, pret - 86; par Egilu Levitu saņemtas 24 balsis, bet pret viņu nobalsoja 69 deputāti. Sergejs Dolgopolovs saņēmis 23 balsis, bet pret viņa kandidatūru nobalsojuši 70 politiķi. Lielāko atbalstu saņēmis Raimonds Vējonis, par kuru nobalsojuši 34 Saeimas deputāti. Pret Vējoņa kandidatūru nobalsojuši 59 deputāti. Radio 1 turpina sekot līdzi prezidenta vēlēšanām un jau nākamajā ziņu izlaidumā – pa jaunākajiem vēlēšanu rezultātiem.

Turpinām ziņas par citiem tematiem

Radio1 jau vēstīja, ka brīvdienās kārtējo reizi salauztas Jēkbpils Kena parka šūpoles, ja iepriekš tām bija norauts sēdeklītis un to nesen tikai salaboja, tad tagad ir nolauzta viena no šūpoļu kārtīm. Jēkabpils domes Pilsētsaimniecības departamenta direktors Raits Sirmovičs sacīja, ka šoreiz, iespējams, neesot vainīgi vandaļi, bet gan šūpoļu konstrukcijas nepilnības. Šūpoles ir noņemtas un tiks nogādātas remontam. Tās arī tiks izpētītas, lai noskaidrotu, kāpēc viena no kārtīm nolūzusi. Raits Sirmovičs sacīja, ka šūpoles izgatavoja uzņēmējs no Krustpils novada Spuņģēniem un, iespējams, neaprēķināja slodzi, kāda būs jāiztur pilsētas centrā novietotām šūpolēm. Sirmovičs piebilda, ka varbūt lauku sētā tādas šūpoles kalpo ilgi, bet pilsētai, kur liela bērnu plūsma ir vajadzīgi citi stiprinājumi. Vai šis pieņēmums atbilst patiesībai, tiks noskaidrots tuvāko dienu laikā. Savukārt šūpoļu remonta laikā, uzņēmējam tiks pieprasīts nostiprināt šūpoļu kārtis atbilstoši slodzei.
Radio 1 jautāja jēkabpiliešiem, ko varétu darīt, lai pasargātu pilsētas objektus no vandaļu uzbrukumiem?

Audio

Diviem skolēniem pēc bilžu publicēšanas ar daļu no matemātikas centralizētā eksāmena sociālajos tīklos "Facebook" un "Twitter" var nākties to pārrakstīt, pastāstīja Valsts izglītības satura centra (VISC) pārstāve Diāna Āboltiņa. Centrs neatklāj skolas, no kurām nākuši jaunieši. Vienlaikus Āboltiņa skaidroja, ka skolēnu pārkāpumus vērtē komisija, kura lēmumu pieņems jūnija beigās. Skarbākais lēmums, ko komisija var pieņemt, ir likt jauniešiem eksāmenu pārrakstīt nākamgad. Āboltiņa akcentēja, ka visi skolēni pirms eksāmeniem tiek informēti, ka mobilos tālruņus lieto eksāmenu laikā nedrīkst. Viņa norādīja, ka šādā veidā jaunieši, kuri mobilo telefonu tomer lieto, izmantojot internetu, var uzlabot savus rezultātus. Centralizētais eksāmens matemātikā notika 21.maijā.

Ziņas 17-18

Optikas salonu tīkls „Metropole” aicina ikvienu iedzīvotāju kļūt par pozitīvisma kampaņas „Palīdzi ieraudzīt!” dalībnieku un atdāvāt saulesbrilles, ko paši vairs neizmanto. Palīdzības kampaņa norisināsies sākot no 8.jūnija 18 Latvijas pilsētās, tostarp optikas salonā „Metropole”, Jēkabpilī, Nākotnes ielā 2 (t/c Aura). Atdāvātajām saulesbrillēm tiks piešķirta „otrā dzīve”, nogādājot tās vecāka gada gājuma cilvēkiem, kuru acis jo īpaši vasaras periodā ir jāsargā no kaitīgo ultravioleto staru iedarbības. Tas būs nozīmīgs atbalsts acu komfortam ikdienā.
Veselības veicināšanas pasākumu ietvaros sākot ar jūnija mēnesi, Jēkabpils pilsētas pašvaldība sadarbībā ar sporta centru „GRACIA” aicina Jēkabpils pilsētas iedzīvotājus un viesus pievienoties vingrošanas nodarbībām pēc BELOJAR sistēmas. Trešdienās plkst. 18.30 Kena parkā visus vingrot gribētājus gaidīs trenere Sveta. Lietus gadījumā nodarbības notiks sporta centra „GRACIA” mazajā zālē Draudzības alejā 9. Pirmā nodarbība jau šovakar pulksyen 18.30. Nodarbības ir bez maksas! Nav nepieciešams speciāls aprīkojums, tikai ērts apģērbs un vēlme izkustēties.

Un vēl
Sestdien, 13.jūnijā plkst. 18:00 Krustpils Kultūras namā notiks Latvijas Nacionālā teātra viesizrāde “Latgola.LV – 1”. Derīgas biļetes, kas iegādātas uz 9.aprīlī plānoto izrādi – tā nenotika aktrises slimības dēļ. “Latgola.LV – 1” uz Nacionālā teātra skatuves ir redzējuši vairāk nekā 60 000 skatītāji. Uz izrādi Jēkabpilī gan visas biļetes jau ir izpārdotas.

Atstājiet komentāru