2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015.gada 2. jūnijā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015.gada 2. jūnijā

Radio 1 ziņas 9-10

 

Radio1 ziņās klausieties: Valsts iespējams varētu neatbalstīt bērnu sūtīšanu privātajos bērnudārzos; Uzsāk programmu “Apmācība pie darba devēja”; BK Jēkabpils spilgtākie mirkļi - fotoizstādē

No 119 pašvaldībām tikai 14 veidojās šāda rinda uz bērnudārziem, un tās nebūt nav nabadzīgākās pašvaldības, intervijā Latvijas Televīzijai sacīja Finanšu ministrijas (FM) parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens (V). Tā FM pārstāvis komentēja neskaidrības ap valsts atbalsta turpināšanu privāto bērnudārzu un aukļu pakalpojumiem tiem bērniem, kuri gaidot rindā uz pašvaldības bērnudārzu, izglītības pakalpojumu saņem pie privātā pakalpojumu sniedzēja. Ašeradens norādīja, ka šīm 14 pašvaldībām neesot finansiālu problēmu pašām uzņemties minēto pienākumu, līdz ar tas būtu jāparedz normatīvajos aktos. Viņš gan minēja, ka lielāku skaidrību jautājumā var gaidīt rudenī. Vaicāts, vai pašvaldībām pietiks laika sagatavoties un cietēju lomā nenonāks vecāki, FM pārstāvis uzsvēra, ka laiks sagatavoties problēmas risināšanai būs pietiekams.

Nodarbinātības valsts aģentūra uzsāk darba devēju pieteikumu pieņemšanu dalībai pasākumā „Apmācība pie darba devēja”. Vajadzīgā darbinieka apmācīšanai NVA filiālēs visā Latvijā var pieteikties komersanti, pašnodarbinātās personas, biedrības vai nodibinājumi, izņemot politiskās partijas, ārstniecības iestādes, kā arī izglītības iestādes, kuru pamatuzdevums ir izglītības programmu īstenošana. Apmācība pie darba devēja ir bezdarbnieka praktiskā apmācība, kas darba devējam pašam ļauj sagatavot vajadzīgo speciālistu. Katram praktiskajā apmācībā iesaistītajam bezdarbniekam darba devējs nodrošina kvalificētu darba vadītāju. Lai piedalītos pasākumā „Apmācība pie darba devēja”, darba devējam jānodrošina no jauna izveidota darba vieta vai tāda darba vieta, kas bija vakanta vismaz 4 mēnešus pirms praktiskās apmācības uzsākšanas. Apmācība pie darba devēja, noslēdzot darba līgumu, ilgst 6 mēnešus.

BK “Jēkabpils” ir aizvadījis sezonu, kas “Aldaris” Latvijas Basketola līgā noslēdzās ar godpilno trešo vietu. Spilgtākos izslēgšanas turnīra mirkļus visu jūniju iespējams aplūkot īpašā fotoizstādē Krustpils Kultūras namā. Izstādē piedāvā aplūkot piecpadsmit fotogrāfijas no Latvijas un Baltijas basketbola līgām, kurās redzama “Jēkabpils” basketbola komandas vienotība, spēks un cīņasspars, karsējmeitenes, kā arī līdzjutēji. Fotogrāfija, kurā redzams mūsu līdzjutēju prieks par uzvaru pār “VEF Rīga”, ir saņēmusi Latvijas Basketbola savienības simpātiju balvu konkursā par labāko Latvijas Basketbola līgu fotogrāfiju.. Pēc izstādes Kultūras namā, fotogrāfijas ceļos pa Jēkabpils un reģiona skolām, līdz sasniegs Jēkabpils Sporta nama telpas.

Un vēļ
Šodien Jēkabpils tautas namā notiks sarīkojumu un sporta deju pedagogu tālākizglītības un profesionālās meistarības pilnveides kursi Vidzemes un Latgales novadu vispārizglītojošo un interešu izglītības iestāžu sporta un sarīkojumu deju skolotājiem.

 

Ziņas 11-12

Radio 1 ziņās klausieties: Latvijas Dzelzceļš uzsāk drošības kampaņu; Jēkabpils Kena parka atkal salauztas šūpoles; Arī Jēkabpilī aicina Baznīcu nakts

Saeimā iesniegta iniciatīva par marihuānas dekriminalizāciju, informēja Saeimas Preses dienestā. Iesniegtajos dokumentos norādīts, ka par iniciatīvu saņemti 10 373 paraksti. Pēc iekļaušanas Saeimas Prezidija darba kartībā Prezidijam būs jālemj par iniciatīvas tālāko gaidu. Ierasts, ka Prezidijs sākotnēji lemj par parakstu nodošanu pārbaudei Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP). Ja pārvalde secina, ka par iniciatīvu saņemti vismaz 10 000 derīgi paraksti, tad Prezidijam būs iespēja lemt par tās nodošanu izskatīšanai Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai. Kā ziņots, sabiedrības iniciatīvu portālā «Manabalss.lv» šī iniciatīva tika ievietota 2012.gada 23.janvārī.

Nolūkā samazināt negadījumu skaitu uz sliežu ceļiem un pievērst sabiedrības uzmanību drošības jautājumiem, VAS „Latvijas dzelzceļš” (LDz) no 1. līdz 14. jūnijam rīko sociālo kampaņu par drošu dzelzceļa šķērsošanu, kuras laikā norisināsies dažādi izglītojoši un informatīvi pasākumi. Līdzšinējo uzņēmuma mērķtiecīgu informatīvo un izglītojošo pasākumu rezultātā pēdējo 10 gadu laikā Latvijā uz dzelzceļa notikušo negadījumu statistikā vērojams samazinājums, tomēr ik gadu, neievērojot vai ignorējot drošības noteikumus, iet bojā vai tiek ievainoti vairāki desmiti cilvēku. Jaunās kampaņas mērķis ir vēlreiz atgādināt, ka dzelzceļu drīkst šķērsot tikai tam paredzētās vietās, izmantojot dzelzceļa pārbrauktuves, pārejas, tuneļus un tiltus vai gaisa pārvadus. Turklāt neatkarīgi no atļautās dzelzceļa šķērsošanas vietas, vienmēr jāpārliecinās, vai netuvojas vilciens un ceļš ir drošs. Šogad kampaņas laiks Latvijā sakrīt ar Starptautisko dzelzceļa drošas šķērsošanas dienu, kas visā pasaulē, kopumā vairāk kā 40 valstīs, tiek atzīmēta 3.jūnijā.

Brīvdienās kārtējo reizi salauztas Jēkabpils Kena parka šūpoles, ja iepriekš tām bija norauts sēdeklītis un to nesen tikai salaboja, tad tagad ir nolauzta viena no šūpoļu kārtīm. Par to portālam Radio1.lv ziņoja aculiecinieki, kuri ejot cauri parkam konstatēja notikušo. Sarunā ar Radio1.lv iepriekš Jēkabpils domes Pilsētsaimniecības departamenta direktors Raits Sirmovičs sacīja, ka vandaļus no lauzšanas neatur pat Kena parkā izvietotā video novērošanas kamera. Salauztās šūpoles tiks salabotas, taču nav zināms, cik reižu vēl šovasar vandaļi tās demolēs. Jau vēstīts, ka šovasar Kena parkā paredzēts izvietot vairāk videonovērošanas kameru, lai notvertu huligānus un sauktu pie atbildības. Raits Sirmovičš aicina arī jēkabpiliešus sekot līdzi tam, lai šūpoles netiktu demolētas un, ja tiek novērots, ka kāds tās lauž - ziņot policijai. Kena parkā atjaunotās šūpoles uzstādīja uz Lieldienām.

Piektdien, 5.jūnijā visā Latvijā norisināsies Baznīcu nakts „Atklāj baznīcu no jauna”. Jēkabpilī Baznīcu naktī varēs apmeklēt - Krustpils evaņģēliski luterisko baznīcu, Rīgas ielā 211a, - Jēkabpils Sv.Gara pareizticīgo baznīcu un vīriešu klosteri, Brīvības ielā 200; Jēkabpils Svētā Miķeļa evanģēliski luterisko baznīcu, Brīvības iela 123 un Krustpils Sv. Nikolaja pareizticīgo baznīcu, Zīlānu iela 57. Baznīcu nakts sāksies ar baznīcu zvanu skaņām, aicinās vairākas ekskursijas pa dievnamiem, mācītāju uzrunas un stāsti par baznīcu vesture un notikumiem.

Ziņas 13-15

Radio1 ziņās klausieties: Ministru prezidente lielākās izredzes prezidenta balsojumā prognozē Raimondam Vējonim; Skolēni izvieto sociālajos tīklos izvieto eksāmena darbu foto; Latvijas laukos prognozē rekordražas

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) lielākas izredzes rītdienas balsojumā par Valsts prezidenta amatu prognozē aizsardzības ministram Raimondam Vējonim (ZZS). Straujuma šodien intervijā kanālam «Rīga TV24» prognozēja, ka prezidents tiks ievēlēts pirmajā kārtā un visvairāk balsu saņems kāds no koalīcijas nosauktajiem kandidātiem - Vējonis vai tiesību eksperts Egīls Levits. Tomēr viņa prognozē, ka tas, visdrīzāk, varētu būt Vējonis. Kā ziņots, Valsts prezidenta amatam oficiāli izvirzīti četri kandidāti - tiesību eksperts Levits, aizsardzības ministrs Vējonis, kā arī opozīcijas deputāti Sergejs Dolgopolovs (S) un Bondars.
Vairāki skolēni sociālajos tīklos "Facebook" un "Twitter" bija izvietojuši, iespējams, sava matemātikas eksāmena darba fotogrāfijas, informējis Valsts izglītības satura centrs (VISC). Centrs bija saņēmis ziņas par diviem šādiem gadījumiem, kad skolēni eksāmena laikā bija nobildējuši daļu sava matemātikas eksāmena darba un izvietojuši to sociālajos tīklos. Mobilā telefona lietošana eksāmena laikā ir aizliegta. Patlaban šie iepriekš publicētie foto internetā vairs nav atrodami, tomēr centram ir saglabāti šo ierakstu ekrānšāviņi, un eksāmenu vērtēšanas komisija lems par to, kāds lēmums būtu jāpieņem šajā gadījumā.Neesot izslēgts, ka komisija var pieņemt bargāko lēmumu, proti, attiecīgos darbus nevērtēt. Vēl saņemtas sūdzības par to, ka atsevišķa eksāmena norises laikā neesot ticis nodrošināts klusums.

Līdz šim ziemas kviešu, kā arī rapša ražas potenciāls pēc vēsā un nokrišņiem bagātā maija vērtējams kā labs, īpaši Zemgales un Kurzemes laukos, līdz ar to pastāv iespējas rudenī novākt rekordražas, informē Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Augkopības nodaļas vadītājs agronoms Oskars Balodis. Lauki ar vislielāko potenciālu pagaidām ir Zemgalē un Kurzemē, kur ražas dažos laukos varētu būt virs piecām sešām tonnām no hektāra. Vienlaikus agronoms norāda - lai šo potenciālu noturētu, nepieciešams veikt augu mēslošanu un augu aizsardzības pasākumus. Laukos, kur tas netiek darīts, augiem pietrūkst tādu barības elementu kā slāpeklis un sērs, kā arī augi inficējas ar slimībām. Šogad ziemāju platības Latvijā aizņem 320 300 hektāru, kas ir aptuveni par trešdaļu vairāk nekā pērn, kad šis rādītājs bija 210 000 hektāru.

Un vēl
No 3. Līdz 5.jūnijam Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs Briselē piedalīsies 112. Eiropas Savienības Reģionu komitejas plenārsesijā, kuras laikā notiks vairākas plenārsēdes un tikšanās. Plenārsesijas dienas kārtībā plānota tikšanās ar Eiropas Komisijas priekšsēdētāju Žanu Klodu Junkeru, tāpat plānots apspriest rezolūciju par ilgtspējīgu ES pieeju imigrācijai, kā arī pārrunāt citus aktuālus jautājumus.

Ziņas 17-18

Radio 1 ziņās klausieties: Aplokšņu algu saņēmējiem draud administratīvs vai krimināls process; Jēkabpils Vecpilsētas laukumā uzstādīti īpaša dizaina velosipēdu statīvi un trenažieri; Latvijas čempionāta pludmales volejbolā posms notiks Jēkabpilī

Ja fiziska persona nespēs pamatot ienākumu likumību, par ko tiek veikti kredīta un līzinga maksājumi, varēs sekot administratīvs vai krimināls process, šodien žurnālistiem sacīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores vietniece nodokļu jomā Dace Pelēkā. Noteikumu projekta mērķis ir nolūkā mazināt ēnu ekonomikas īpatsvaru iegūt informāciju no komercsabiedrībām, kas sniedz līzinga un kredīta pakalpojumus, izņemot kredītiestādes, lai novērstu izvairīšanos no nodokļa samaksas fiziskām personām - Latvijas rezidentiem -, kurām nav regulāru ienākumu, tomēr tās regulāri veic kredīta vai līzinga maksājumus par iegādāto lietu, piemēram, transportlīdzekli. VID, analizējot fizisko personu datus, konstatējis, ka fiziskām personām bez regulāriem ienākumiem pieder nekustamais īpašums, transportlīdzekļi, par ko ņemts aizņēmumus. Lūdzot informāciju, kur persona ņēmusi naudu šo īpašumu iegādei, tiek saņemtas atbildes, ka īpašumi iegādāti līzingā vai aizņemoties, lai gan personas ienākumi nav tik lieli, lai veiktu kredītmaksājumus.
Maija pēdējā nedēļā Jēkabpils pilsētas pašvaldība papildinājusi Vecpilsētas laukumu ar jauniem funkcionāliem vides elementiem iedzīvotāju un pilsētas viesu ērtībai. Vecpilsētas laukumā pie Jēkabpils pilsētas bibliotēkas tika uzstādīti pirmie pieci īpaša dizaina velosipēdu statīvi. Statīvi izgatavoti par paraugu ņemot Jēkabpils pilsētas simbolu - lūsi, tādējādi veicinot pilsētas simbola atpazīstamību. Statīvus izgatavoja un uzstādīja SIA „Gravānu darbnīca”. Kopējā izmaksu summa veido 1877,00 euro. Arī turpmāk ik gadu plānots uzstādīt vienota dizaina velosipēdu statīvus Jēkabpils pilsētā pie sabiedriski nozīmīgiem objektiem. Velosipēdu statīvu dizaina autortiesības pieder Jēkabpils pilsētas pašvaldībai. Savukārt laukumā pretī Jēkabpils Tautas namam pie atpūtas soliņiem uzstādīti četri kājminamie trenažieri. Tie izgatavoti Polijā un to izgatavošanas un uzstādīšanas izmaksas - 872,00 euro.

No 8. līdz 12. jūnijam Jēkabpils Vēstures muzeja Brīvdabas nodaļā “Sēļu sēta” radošās darbnīcas „Brīvdienas muzejā”. Lai vasara tiktu pavadīta interesanti un aizraujoši, iegūstot vēl papildus pieredzi un jaunas zināšanas Jēkabpils Vēstures muzejs piedāvā dienas radošās darbnīcas pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem. Darbnīcas notiek no plkst. 10:00 līdz 13:00. Pieteikšanās uz radošajām darbnīcām pa tālruni: 65232501 . Vietu skaits ierobežots

Latvijas čempionāta pludmales volejbolā 2. Posms notiks Jēkabpils stadionā no 12. Līdz 14. Jūnijam. Par ERGO OPEN Latvijas pludmales volejbola čempionāta pirmā posma uzvarētājiem "Baltic Beach hotel" pludmales volejbola stadionā Majoros kļuva Mārtiņš Pļaviņš/Hermans Egleskalns un Inese Jursone/Tīna Graudiņa. Šosezon ERGO OPEN Latvijas čempionātā pludmales volejbolisti sacentīsies piecos posmos. Skatītāji Latvijas čempionāta posmus varēs vērot Jūrmalā, Rīgā, Saulkrastos, Jēkabpilī, un Daugavpils novadā, bet izšķirošais fināls no 11. līdz 13. septembrim noslēgsies atkal Jūrmalā. Starp čempionāta posmiem būs arī tradicionālās “King&Queen of the beach” turnīrs, kas arī notiks Jūrmalā, kas šosezon ir Latvijas pludmales volejbola centrs.

Atstājiet komentāru