2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Radio1 ziņas 2014.gada 9.jūnijā

Radio1 ziņas 2014.gada 9.jūnijā

Ziņas 7.00 un 8.00

Radio1 ziņās klausieties:: cik daudz darbavietu šogad Latvijā plāno izveidot darba devēji; vai Saeima tomēr aatbalstīs PVN samazināšanu pārtikai; kā bojā  gāja slavens brazīliešu futbolists.

Latvijas darba devēji šā gada otrajā pusgadā plāno izveidot gandrīz sešus tūkstošus jaunu darba vietu, lielāko daļu no tām galvaspilsētā, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras prognoze. Lielāko daļu jauno darba vietu plānots veidot speciālistiem, pakalpojumu un tirdzniecības nozares darbiniekiem, kā arī kvalificētiem strādniekiem un amatniekiem. Galvaspilsētā darba devēji plāno izveidot 3124 jaunas darba vietas, Zemgalē - 529 un Latgalē - 461 darba vietu.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija plāno sagatavot lēmuma projektu saistībā ar kolektīvo iesniegumu par samazinātu pievienotās vērtības nodokli pārtikai. Deputāti varētu izvērtēt uzdot valdībai izvērtēt, kad šādas izmaiņas būtu iespējams ieviest. Iniciatīvu par PVN samazināšanu pārtikai portālā "manabalss.lv" atbalstījuši vairāk nekā 13 tūkstoši cilvēku. Iniciatīvas autors Normunds Grostiņš iepriekš norādīja, ka lielākajā daļā Eiropas Savienības pārtikai ir piemērota pazemināta PVN likme.

Turpinām ziņas

Ceļu policijas darbinieki brīvdienās Latvijā aizturēja 18 autovadītājus, kuru organismā alkohola koncentrācija pārsniedza atļauto normu, un četrus vadītājus narkotisko vielu iespaidā, liecina Valsts policijas informācija. Rīgas reģionā aizturēti 11 iereibuši autovadītāji un četri narkotisko vielu iespaidā, Kurzemes reģionā - trīs iereibuši autovadītāji, bet Zemgales un Latgales - pa diviem katrā. Visnedisciplinētākie autovadītāji bijuši Rīgas reģionā, kur fiksēti 129 ātruma pārsniegšanas gadījumi.

Latvijas Dabas fonda un Latvijas ornitoloģijas biedrības akcijā par balto stārķu un to ligzdu uzskaiti līdz šim ir saņemtas ziņas par vairāk nekā 1500 ligzdām, liecina informācija portālā "Dabasdati.lv". Līdz pagājušās nedēļas vidum bija saņemta informācija par 1525 balto stārķu ligzdām un ir reģistrēti vairāk nekā 1600 novērojumi. Dažkārt par vienu un to pašu ligzdu ziņojuši vairāki cilvēki.

Un vēl kāda ziņa

Helikoptera avārijā gājis bojā kādreizējais brazīliešu futbolists Fernandau, kurš vispazīstamākais kļuva ar savu sniegumu «Internacional» komandā. 36 gadus vecais Fernandau bijis viens no pieciem pasažieriem helikoptera avārijā. Kad ieradušies mediķi, dzīvs bijis vienīgi Fernandau, tomēr viņš miris ceļā uz slimnīcu. Fernandau bija viens no Portualegres «International» komandas spožākajiem spēlētājiem.

Ziņas 9.00 un 10.00

Radio1 ziņās klausieties: kādas prēmijas saņems Zolitūdes traģēdijā iesaistītie mediķi; kāpēc vecāki per bērnus; kā ministrs cer glābt Latgali.

Šonedēļ Ministru kabinets lems par 373 tūkstošu 284 eiro piešķiršanu Veselības ministrijai, lai izmaksātu vienreizējais 999 eiro lielas prēmijas Zolitūdes traģēdijas seku likvidēšanā iesaistītajam medicīnas personālam un operatīvā medicīniskā transporta vadītājiem. Vienreizējās prēmijas plānots izmaksāt Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīcas, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas un Rīgas 2.slimnīcas personālam, kas tika iesaistīts cietušo ārstēšanā un aprūpē.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Romāna Naudiņa redzējums, kā attīstīt uzņēmējdarbību reģionos, balstīts uz nodokļu diferencēšanu - jo tālāk no Rīgas, jo mazāki nodokļi. Tādējādi viens no lielākajiem ieguvējiem būtu Latgales reģions.  Finanšu ministrijas pārstāvji šādas iniciatīvas efektivitāti vērtē visai skeptiski. Runa ir par uzņēmuma ienākuma nodokļa likmes samazināšanu peļņai, kas Latgalē varētu tuvoties nullei. Pašlaik nodokļa likme ir 15%.

Turpinām ziņas

Baltijas Retro motokrosa čempionātā Ilūkstes novada Pilskalnes trasē "Celmji" vakar gājis bojā viens no sacensību dalībniekiem. Sacensībās nav notikusi sadursme, bet motobraucēju piemeklējušas veselības problēmas, iespējams, karstuma dūriens. Sacīkšu laikā pēdējā vietā braucošais dalībnieks pēkšņi apstājies un pēc brīža pakritis zemē. Mediķiem vīrieša dzīvību nav izdevies glābt. Bojā gājis 49 gadus vecs vīrietis, kuram bijušas veselības problēmas.

Vairāk nekā puse vecāku Latvijā savus bērnus mēdz likt pār celi bailēs, ka citādi viņi neizaugs par kārtīgiem cilvēkiem. Taču ar pēršanu viņi izdara lāča pakalpojumu gan paši sev, gan savas atvases emocionālajai veselībai. Nav nemaz tik pārsteidzoši, ka zemē, kur valsts pirmajai personai pieder citāts "ilgi neesat sists, ja?", vairāk nekā puse vecāku paceļ roku pret saviem bērniem. To atklāj portālā mammamuntetiem.lv veiktā aptauja, kur 59% vecāku atzīst, ka viņi izmanto principā vardarbīgas audzināšanas metodes.

Un vēl kāda ziņa

Vakar Līgatnes novadā kāda sieviete, glābjot koka tiltā ielūzušu zirgu, salauzusi roku. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēma informāciju, ka nepieciešama glābēju palīdzība, lai atbrīvotu zirgu, kurš ielūzis koka tilta dēļos. Kamēr glābēji devās uz notikuma vietu, saimniecei pašas spēkiem bija izdevies atbrīvot zirgu, taču, darot to, viņa bija salauzusi roku. Glābēji nokļuva pie sievietes un ar laivu transportēja viņu līdz vietai, kur gaidīja ātrās palīdzības dienesta darbinieki.

Ziņas 11.00 un 12.00

Radio1 ziņās klausieties: kādu ekonomikas izaugsmi šogad prognozē speciālisti; kādas balvas ieguvušas Latvijas reklāmas firmas; ko par kara pārtraukšanu paziņojis Ukrainas jaunais prezidents.

Latvijas banka samazinājusi Latvijas tautsaimniecības izaugsmes prognozi šim gadam līdz 3,3%, šodien preses konferencē informēja centrālās bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs. Iepriekš centrālā banka lēsa, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts šogad varētu augt 4% apmērā. Kāpuma prognozes samazinātas, jo šogad pirmajā ceturksnī ekonomiskā aktivitāte Latvijā bija vājāka par pērn prognozēto, kā arī piesardzību vairo ģeopolitiskā situācija reģionā. Ekonomika patlaban bremzējas Igaunijā, Krievijā un Somijā.

15.starptautiskā reklāmas festivāla "Golden Hammer" galveno balvu šogad ieguvusi starptautiskā kompānija "Geometry Global". Žūrija kopumā piešķīra 32 "Zelta āmurus", 50 "Sudraba āmurus" un piecas "Grand Prix" balvas. Latvijas pārstāvji saņēma divus "Zelta āmurus" - "SIA "Trendmark" MediaCom" labākā mediju pielietojuma kategorijā un "Inspired Digital" kategorijā "PR". Latvija ieguva arī četrus sudraba āmurus.

Turpinām ziņas

Premjere Laimdota Straujuma šodien tiksies ar Satversmes Aizsardzības biroja vadītāju, lai pārrunātu jautājumus, kas skar pielaidi valsts noslēpumam esošai tieslietu ministrei Baibai Brokai, apstiprināja pati Straujuma. Līdz piektdienas vakaram Straujuma vēl nebija saņēmusi nekādu atbildi, vai ministrei pēc vairāku mēnešu ilgas pārbaudes pielaide ir dota vai atteikta.

Virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas kārtējo reizi pamanīta Krievijas militārā lidmašīna. Kā ziņots, dažāda tipa Krievijas armijas lidaparātu manīšana pie Latvijas robežas pēdējā laikā nav retums. Maijā šādi gadījumi tika konstatēti desmit reizes. Krievijas lidmašīnas parasti pārvietojas bez ieslēgta automātiskā atbildētāja, bez lidojuma plāna un neatbild uz civilās gaisa telpas kontroles radiosakariem.

Un vēl

Jaunais Ukrainas prezidents Petro Porošenko svētdien paziņojis, ka uguns pārtraukšana valsts austrumdaļā jāpanāk «jau šonedēļ». Man ir nepieņemama katra diena, kad mirst cilvēki, katra diena, kad Ukraina maksā tik augstu cenu. Tādēļ vispirms jāatjauno Ukrainas valsts robežas darbība, lai garantētu drošību ikvienam Donbasā dzīvojošam Ukrainas pilsonim neatkarīgi no viņa politiskajām simpātijām,» teikts prezidenta oficiālajā interneta vietnē.

Ziņas 13.00, 14.00 un 15.00

Radio1 ziņās klausieties: kā jēkabpilieši vērtē ierosinājumu ieviest Latvijā obligāto vēlēšanu sistēmu; cik daudz šoferu kukuļdevēju aizturēti Zemgalē; vai Jēkabpilī palielinās saslimšanas gadījumu skaits ar ērču encefalītu.

Vērtējot zemo pilsoņu līdzdalību Eiropas Parlamenta vēlēšanās, neviens no Dienas aptaujātajiem politiķiem un procesa vērotājiem nepieļāva, ka Latvijā kā risinājumu aktivitātes celšanai varētu izmantot obligātu piedalīšanos vēlēšanās, kas ieviesta četrās Eiropas Savienības valstīs - Beļģijā, Kiprā, Grieķijā un Luksemburgā. Radio1 jautāja jēkabpiliešiem, vai Latvijā vajadzētu ieviest obligāto vēlēšanu sistēmu. Tikai divi no aptaujātajiem uzskatīja, ka oblig;atā vēlēšanu sistēma būtu jāievieš, bet pārējie norādīja, ka tā ir cilvēka brīva izvēle un obligāti doties uz vēlēšanām nevienu nevajadzētu piespiest. Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars obligātu dalību vēlēšanās vērtē kā īslaicīgu risinājumu bez garantēta rezultāta, kas, viņaprāt, atceroties vēsturi, ilgtermiņā būtu pat kaitīgs.

Turpinām ziņas

Valsts policija informē, ka strādājot pastiprināti kukuļdošanas apkarošanas jomā, šogad Zemgales reģionā policijas darbinieki aizturējuši jau 42 autovadītājus par kukuļdošanu. Šonakt 9.jūnijā aizturēti vēl divi autovadītāji par kukuļdošanu. Viens no autovadītājiem, 26 gadus vecs vīrietis aizturēts Jēkabpilī par ātruma pārsniegšanu. Lai izvairītos no soda, viņš mēģināja policistiem iedot 100 eiro. Vīrietim tika konstatēts arī alkohola reibums un nav bijusi vadītāja apliecība.

Jēkabpils pilsētas veselības rādītāju apkopojums rāda, ka Jēkabpilī ir zemāka saslimstība ar Laima slimību un ērču encefalītu nekā vidēji Latvijā. Saslimstība ar ērču encefalītu pēdējos trīs gados ir svārstīga, saglabājoties zemākai nekā vidēji Latvijā. Pērn Jēkabpilī nav bijis neviens saslimšanas gadījums ar ērču encefalītu, 2010. gadā – 2 gadījumi, 2011.gadā viens gadījums, 2012. gadā – 3 gadījumi. 2011. gadā Jēkabpilī nav reģistrēts neviens saslimšanas gadījums ar Laima slimību, bet pagājušajā gadā - 2 gadījumi.

Un vēl kāda ziņa

Militāra iebrukuma riski no Krievijas puses Latvijā nav, intervijā LNT raidījumam “900 sekundes” sacīja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis. Vienlaikus viņš norādīja, ka Krievija ar savu agresīvo rīcību Ukrainā sūta skaidrus signālus par savām ģeopolitiskajām interesēm. Ministrs pauda viedokli, ka Krievija mēģinās realizēt savas intereses Latvijā, cenšoties īstenot sociāli ekonomisku spiedienu, kā arī mēģināt ietekmēt valsts informatīvo telpu.

Pļaviņu novada ziņas 16.00 un 19.00

3.jūnijā Pļaviņu novada jaunsargi devās trīs dienu ilgās praktiskajās nodarbībās uz Juču karjeru. Jaunsargu komandieris Imants Kravalis stāstīja, ka jauniešiem šajās dienās plānots atkārtot un apgūt tūrisma elementus, veicināt jaunsargu fizisko sagatavotību un militārās prasmes. Praktisko nodarbību laikā bija iespēja pielietot savas zināšanas, kas tika apgūtas teorētiskajās nodarbībās. Novada domes priekšsēdētāja Gunta Žilde uzsvēra, cik svarīga un nozīmīga ir jaunsardze, jo tā palīdz sagatavot jauniešus ne tikai militārajām aktivitātēm, bet arī ikdienas dzīvei.

1.jūnijā Pļaviņās notika Lielā ratu pastaiga. Iesildīšanās tai sākās jau 1. maija pilsētas gājienā. Bija liels prieks par to, ka atsaucās arī citu pilsētu mammas, kuras vēlējās šo ideju turpināt. Dalībnieki gatavoja dekorus, afišas, pūta balonus un veidoja kopēju plakātu, kur atstāt roku nospiedumus lieliem un maziem pasākuma apmeklētājiem. Par spīti lietainiem laika apstākļiem 1.jūnijā, Pļaviņu jauno māmiņu ratu pastaiga notika. Dalībnieki devās uz Pļaviņu ģimnāzijas stadionu, kur notika novada bērnu sporta svētki. Ikvienam bija iespēja sevi pierādīt un piedalīties šādās vieglatlētikas četrcīņas disciplīnās: sprintā, tāllēkšanā, bumbiņas mešanā un izturības skrējienā.

Turpinām ziņas

Pļaviņu novada dome 19.maijā atkārtoti vērsās Latvijas Vides Ģeoloģijas un Meteoroloģijas centrā ar lūgumu organizēt Pļaviņu HES ūdenskrātuves krasta apsekošanu, piešķirt nepieciešamo finansējumu un veikt pasākumu izstrādi Pļaviņu pilsētā, lai steidzami novērstu ūdenskrātuves krastu erozijas procesā radītos apdraudējumus. Centrs informē, ka 11. aprīlī komisija apmeklēja Pļaviņu HES ūdenskrātuves krastu pie Lielā Krasta ielas un snolēma sagatavot tehnisko risinājumu un izmaksas uzturēšanas darbiem izskalotās kāpņu platformas piebēršanai un ielas apvidus stāvkrasta virsūdens daļas piebēruma izveidei.

10.jūnijā pulksten 10.00 Pļaviņu novada bērnu bibliotēkā notiks Rīta stunda par tēmu – kas ir Baltijas ceļš? Tajā viesosies pļaviņieši, kuri piedalījušies Baltijas ceļā. Viņi stāstīs par savām atmiņām mazajiem bibliotēkas apmeklētājiem. Projekta mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par Baltijas ceļa notikumiem caur dzīvo vēsturi – Baltijas valstu iedzīvotāju stāstiem, kas apkopoti sadarbībā ar atmiņas institūcijām, izglītības iestādēm, bibliotēkām un citām iesaistītajām pusēm un interesentiem. Šogad aprit 25 gadi kopš Baltijas ceļa.

Un vēl

Pļaviņu novada jubilejas pasākumu laikā 31. maijā Stukmaņu estrādē notika koncerts „Sirds vasaru jūt”. Koncertu iedejoja jauniešu deju kolektīvs „Daugaviņa”, pirmo reizi publikas priekšā uzstājās pirmsskolas vecuma bērnu deju pulciņš, kurš kopā darbojas tikai dažus mēnešus. Koncertā piedalījās Pļaviņu novada ģimnāzijas dziedošie kolektīvi: sākumskolas vokālais ansamblis, 2. - 4. klašu koris un 5. - 9. klašu koris, kā arī konkursa „Dziedošā klase” finālisti – 4. a klase un 12. klase. Pasākumu kuplināja Klintaines pagasta sieviešu vokālais ansamblis „Dzirnas”.

 

Ziņas 17.00 un 18.00

Radio1 ziņās klausieties: kad un kur jūnijā Jēkabpilī varēs pārbaudīt krūts veselību; kādas ērtības turpmāk būs invalīdiem un vecākiem ar bērniem;  kāda smaga avārija notikusi Pļaviņu novadā.

Sievietes tiek aicinātas veikt krūšu izmeklējumus tuvāk savai dzīvesvietai Veselības Centrs 4 mobilajā mamogrāfā, kas Jēkabpilī jūnijā ieradīsies divas reizes - 12.un 13., kā arī 25. un 26. jūnijā pie Jēkabpils slimnīcas Stadiona ielā 1. Uz mamogrāfa pārbaudi izbrauc tikai pēc iepriekšēja pieraksta. Sievietēm, kuras ir saņēmušas uzaicinājuma vēstuli no Nacionālā veselības dienesta, Valsts skrīninga programmā izmeklējums ir bez maksas. Uzaicinājuma vēstule ir derīga 2 gadus.

Jau pagājuši vairāki gadi, kopš Jēkabpilī tika rekonstruēts Daugavas aizsargdambis kreisajā krastā, bet tikai šogad pašvaldība sākusi ierīkot uzbrauktuvi cilvēkiem ar kustību traucējumiem un vecākiem ar maziem bērniem. Uzbrauktuve tiek veidota netālu no Viestura un Pļaviņu ielas krustojuma. Uzbrauktuves kopējās izmaksas ir aptuveni 13 tūkstoši eiro un to plānots pabeigt līdz Jēkabpils pilsētas svētkiem, kas sāksies 5.jūlijā. Būvdarbus veic SIA "Uno grupa".

Likumu par psihotropo un narkotisko vielu vispārēju aizliegumu varētu pieņemt līdz rudenī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām, sacīja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča. Saeima jau ieviesusi kriminālatbildību personām, kuras pārdod jaunās psihoaktīvās vielas, ja to apritei piemērots pagaidu aizliegums. Krimināli būs sodāma pamudināšana lietot jaunas psihoaktīvās vielas, piemēram, piedāvājot "pamēģināt", kā arī šo vielu ievadīšana organismā pret personas gribu.

Turpinām ziņas

Smaga autoavārija notikusi pagājušās nedēļas nogalē Pļaviņu novadā. Klintaines pagasta teritorijā, ceļa Rīga – Daugavpils 113.kilometrā, 73 gadus vecs automašīnas „Mazda” vadītājs nenovaldīja stūri un ietriecās metāla barjerā, kas norobežoja ceļu. Autovadītājs guvis vairākas traumas un ir nogādāts Jēkabpils reģionālajā slimnīcā. Bojāta arī automašīna.

Rēzeknes novadā vakar ceļu satiksmes negadījumā cietuši divi bērni. 36 gadus vecs automašīnas "Mitsubishi" vadītājs neizvēlējās drošu braukšanas ātrumu un nobrauca no ceļa un apgāzās. Negadījumā cieta divi automašīnas pasažieri – astoņus gadus vecs zēns un 14 gadus veca meitene. Pasažieri nogādāti slimnīcā. Savukārt uz autoceļa Valmiera-Cēsis-Drabeši 19 gadus veca jaunieša stūrēta automašīna "BMW" iebrauca kokā. Negadījumā cieta vadītājs un pasažiere, kura nogādāta slimnīcā.

Un vēl

Līdz 16.jūnijam iespējams pieteikties Valsts izglītības satura centra un biedrības "Starptautiskās programmas AWARD Zelta biedrība" organizētajai starptautiskajai nometnei, kas norisināsies Taurupes pagasta skolā no 12. līdz 18.jūlijam. Nometnes laikā paredzētas radošās darbnīcas, sporta spēles, nakts trasīte, talantu šovs, danču vakars, vakars pie ugunskura, kā arī piedzīvojumu ceļojums - ekspedīcija.

Atstājiet komentāru