2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Radio1 ziņas 2014.gada 26.februārī

Radio1 ziņas 2014.gada 26.februārī

 

Ziņas 7.00 un 8.00

Radio1 ziņās klausieties:vai pret sievieti Jēkabpilī pielietota vardarbība; kādu atzīmi glābēji sev liek par darbu Zolitūdes traģēdijas laikā; kuri gadi Latvijā bijuši siltākie.

Jēkabpils slimnīcā 15.februārī nogādāta kāda 48 gadus veca jēkabpiliete ar durtu brūci kaklā, pret kuru, iespējams, pastrādāta vardarbība. Neoficiāla informācija liecina, ka, iespējams, noticis sadzīvisks negadījums kopīgas iedzeršanas laikā. Zināms, ka saņemot pirmo palīdzību no Jēkabpils mediķiem, sieviete nogādāta tālākai ārstēšanai Rīgā. Sievietes stāvoklis patlaban esot smags, viņa atrodoties komā. Jēkabpils slimnīcā Radio1 noskaidroja, ka sievietei bijusi durta brūce kaklā un apdegumi, tāpēc viņa nogādāta Apdegumu centrā Rīgā.Plašākas ziņas policija sniegs šodien.

 

Drīzumā noslēgsies Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta izvērtējums par darbu Zolitūdes traģēdijas vietā, taču vairāki dramatisko notikumu dalībnieki secinājumus izdarījuši jau tagad. Piemēram, Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieka vietnieks Mareks Silovs, kurš bija viens no glābšanas operācijas vadītājiem, sev un kolēģiem par darbu traģēdijas vietā liktu astotnieku ar treknu plusu. Centrālais jautājums Zolitūdes glābšanas operācijas izvērtējumā ir par to, vai glābēju vidū varēja būt mazāk cietušo un bojāgājušo.

Turpinām ziņas

Krievijas bruņoto spēku lidojumi pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas ir konstatēti pietiekami regulāri un to aktivitāte pēdējo piecu gadu laikā ir augusi. Piemēram, 2008.gadā Baltijas valstu gaisa telpā patrulējošie NATO iznīcinātāji veica tikai vienu kaujas lidojumu Latvijas gaisa telpā. Savukārt 2013.gadā no 1.janvāra līdz 30.septembrim kopā notikuši 37 kaujas lidojumi. Jau ziņots, ka šonedēļ virs Baltijas jūras pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas konstatētas divas Krievijas militārās lidmašīnas.

Saskaņā ar Eiropas Parlamenta otrdien apstiprinātajiem noteikumiem Eiropas trūcīgie iedzīvotāji turpinās saņemt pārtikas un pamata materiālo atbalstu arī no 2014.gada līdz 2020.gadam. Deputātiem izdevās saglabāt fonda finansējumu trīsarpus miljardu eiro apmērā, kā arī panākt piekrišanu tam, lai fonda darbību sāktu nekavējoties.Jaunā fonda mērķis būs nodrošināt ne tikai pārtikas, bet arī pamata materiālās palīdzības izsniegšanu, kā arī finansēt sociālās iekļaušanas pasākumus.

Un vēl kāda ziņa

Pagājušajā gadā vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija plus 7 grādi, kas ir 1 grādu virs ilggadējās vidējās normas. Saskaņā ar mērījumiem 2013.gads bija arī virs Pasaules Meteoroloģijas organizācijas noteiktās normas. Līdz ar to aizvadītais gads ir 15.siltākais ilggadējā datu rindā un sestais siltākais šajā gadsimtā. Latvijā siltākais līdz šim bijis 1989.gads, kad vidējā gaisa temperatūra bija gandrīz astoņi grādi, bet visaukstākais gads bija 1941. - tā vidējā gaisa temperatūra bija 3 grādi.

Ziņas 9.00 un 10.00

Radio1 ziņās klausieties: kā Rīgā aizturēja zagļu pāri; ko paziņojusi Latvijas Ārstu biedrība; kā meteorīts sadūrās ar Mēnesi.

Rīgā pagājušās nedēļas beigās policija par automašīnas zādzību aizturēja precētu pāri. Maskavas ielā Rīgas Pašvaldības policija pamanīja automašīnu "Volkswagen Golf", kura atbilda iepriekš nozagtas automašīnas pazīmēm. Policija vēlējās pārbaudīt aizdomīgo automašīnu, tomēr vadītājs nepakļāvās likumsargu norādēm un sāka bēgt. Pāra iecere aizbēgt neizdevās, jo policija viņus savlaicīgi aizturēja. Laulātais pāris par šādu noziegumu var tikt sodīts ar brīvības atņemšanu līdz četriem gadiem.

Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis paziņojis, ka biedrības mērķis ir panākt visu «legālo narkotiku» aizliegumu un kriminalizāciju Latvijā. Tāpat Latvijas Ārstu biedrība tuvākajā laikā plāno rīkot reklāmas kampaņu iedzīvotājiem par narkotiku negatīvo ietekmi.  Jau ziņots, ka kopš pērnā gada 14.novembra Slimību profilakses un kontroles centram ir tiesības uz gadu izdot pagaidu aizliegumu psihoaktīvām vielām. Līdz šim šāds aizliegums noteikts sešām vielām.

Turpinām ziņas

Līdzšinējais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs izsludināts meklēšanā par cilvēku slepkavību ar iepriekšēju nodomu. Kijevas tiesa izdevusi rīkojumu par Janukoviča aizturēšanu. Izmeklēšanā par cilvēku slepkavību aizdomas krīt uz 50 cilvēkiem. Līdz ar Janukoviču meklēšanā izsludināts arī bijušais Ukrainas ģenerālprokurors Viktors Pšonka. Janukoviča atrašanās vieta nav zināma.

Turpmāk policijai būs plašākas tiesības aizsargāt ģimenes vardarbībā cietušos, nekavējoties pieņemot lēmumu par varmākas nošķiršanu. To paredz Saeimas komisijas atbalstītie grozījumi likumā «Par policiju». Turpmāk, ja policija pieņems lēmumu par varmākas nošķiršanu un aizsargājamā persona vēlēsies, lai tiesa skata jautājumu par pagaidu aizsardzību, policijai būs jānosūta tiesai sava lēmuma noraksts, kā arī cietušās personas rakstveida pieteikums.

Un vēl kāda ziņa

Uz Zemes izvietota observatorija publicējusi video, kurā redzams, kā aptuveni 400 kilogramus smags meteorīts saduras ar Mēnesi aptuveni 61 tūkstoti kilometru stundā  lielā ātrumā, informē «RT». Kļuvis zināms, ka tas uz Mēness atstājis 40 metrus platu krāteri. zinātnieki, kuri pēta sadursmes uz Mēness kopš 2009.gada, stāsta, ka sprādziena radītā enerģija ir ekvivalenta 15 tonnu trotila sprādzienam.

Ziņas 11.00 un 12.00

Radio1 ziņās klausieties: kādas stipendijas no Jēkabpils domes saņems jaunie ārsti; kā policisti turpmāk varēs aizsargāt cietušos no varmācības ģimenē; kāpēc Pekinā izpērk gaisa aizsargmaskas.

Jēkabpils pilsētas dome pieņēmusi lēmumu pirmo reizi piešķirt stipendijas atbalstāmajām ārstniecības speciālistu specialitātēm. Atbalstāmās specialitātes būs: ķirurgs/traumatologs, ķirurgs, terapeits, kardiologs un anesteziologs/reanimatologs. Ar stipendiju tiks atbalstīti pieci jaunie speciālisti, kuri apņemsies pēc studiju beigšanas strādāt Jēkabpils reģionālajā slimnīcā. Stipendija vienam pretendentam tiek piešķirta par vienu apgūstamo specialitāti, un tās apmērs ir 378 eiro mēnesī.

Nodibinājuma "Pacientu ombuds" telpās šodien tiks atklāts Latvijas Pacientu atbalsta centrs, kur turpmāk tiks rīkoti dažādi pasākumi veselības nozares speciālistiem un organizācijām un kur pacienti un mediķi varēs saņemt konsultācijas. Atbalsta centrs izveidots "Pacientu ombuda" telpās Rīgā, Brīvības ielā 97, 3.stāvā. Tā izveide sākta pērn rudenī un tā galvenais uzdevums būs pacientu interešu aizstāvība.

Turpinām ziņas

Turpmāk policijai būs plašākas tiesības aizsargāt ģimenes vardarbībā cietušos, nekavējoties pieņemot lēmumu par varmākas nošķiršanu. To paredz Saeimas Aizsardzības komisijas šodien atbalstītie grozījumi likumā "Par policiju”. Tāpat policija varēs liegt personai, kas rada draudus, kontaktēties ar aizsargājamo personu. Grozījumi paredz personu pret vardarbību aizsargāt arī saistībā ar civilprocesu, mājokli pametot varmākam, nevis viņa upuriem.

Mediju interese par "Vienotības" biedres un bijušās demisionējušā premjera Valda Dombrovska biroja vadītājas Olitas Augustovskas iecelšanu starptautiskās lidostas "Rīga" valdē, pamatīgi saērcinājusi "Vienotības" priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu. Viņa paziņojusi, ka Latvijā valda politiķu diskriminācija. Jāpiebilst, ka Augustovska tikusi pie 4000 eiro lielas algas un nav vienīgā „Vienotības” pārstāve, kas tiek labi atalgotā amatā.

Un vēl kāda ziņa

Pekinu kārtējo reizi pārklājis biezs smogs, un daudzviet satrauktie ķīnieši izpirkuši aizsargmaskas. Smogs lielā daļā Ķīnas ziemeļu pieturas jau nedēļu. Cieto daļiņu koncentrācija šorīt sasniedza 486 mikrogramus uz kubikmetru, bet pieļaujamā norma ir 25 mikrogrami uz kubikmetru. Pekinā šorīt koncentrācija bija 557 mikrogrami, bet vēl kādā provincē – pat vairāk nekā 700 mikrogrami. Pekinā noteikta "oranžā" jeb otrā augstākā smoga brīdinājuma pakāpe. Redzamība ir vien daži simti metru.

Ziņas 13.00, 14.00 un 15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā iedzīvotāji vērtē jauno likumprojektu par veselības aprūpi; kā sieviete guva plašus apdegumus strīda laikā Jēkabpilī; cik kūlas ugunsgrēki šogad reģistrēti Latvijā.

Veselības aprūpes finansēšanas likumprojekts, kas paredz veselības aprūpi tikai tiem, kas maksā nodokļus, ierobežo cilvēktiesības, uzskata tiesībsargs Juris Jansons. Jaunā kārtība paredz, ka veselības aprūpes pakalpojumus bezpajumtniekiem apmaksās valsts, ja vien viņi būs reģistrējušies kādā sociālajā centrā. Savukārt pārējiem trūcīgajiem vajadzēs atrast 28 eiro mēnesī, ko iemaksāt veselības aprūpei. Radio1 jautāja, kā jēkabpilieši vērtē jauno likumprojektu un vai būtu gatavi iemaksāt 28 eiro. Lielākā daļa aptaujāto jēkabpiliešu uzskata, ka šāda kārtība trūcīgos iedzīs vēl lielākā nabadzībā, savukārt citi uzskata, ka vienmēr saņems veselības pakalpojumus, jo ir maksājuši nodokļus. Jauno veselības aprūpes likumu apstrīd Latvijas ārstu biedrība un ģimenes ārsti.

Turpinām ziņas

Kāda jēkabpiliete sadzīviska konflikta laikā vairākas reizes sadurta un dedzināta. Jēkabpils policijas iecirkņa priekšnieks Zigmunds Januševskis apstiprināja, ka 15.februārī kādā Jēkabpils mājoklī kopīgas alkohola lietošanas laikā izcēlies konflikts, kura rezultātā 48 gadus vecā sieviete saņēmusi vairākus naža dūrienus un tikusi piespiesta un turēta pie karstas plīts un guvusi plašus apdegumus. Sieviete patlaban ir komā un atrodas Apdegumu centrā Rīgā. Vīrietis bēguļo, taču policija apgalvo, ka viņu aizturēs tuvākajā laikā.

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji devās dzēst piecus kūlas ugunsgrēkus. Lielākais kūlas ugunsgrēks aizvadītajā diennaktī reģistrēts Piltenē, kur pērnā gada zāle dega divu hektāru platībā. Kopumā ugunsdzēsēji glābēji dzēsuši jau 34 kūlas ugunsgrēkus. Ugunsdzēsēji prognozē, ka kūlas ugunsgrēku skaits pieaugs. Jēkabpilī un novados sausās zāles degšanas gadījumi šogad vēl nav konstatēti.

Un vēl kāda ziņa

Ukrainas iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs Arsens Avakovs trešdienas naktī paziņoja, ka ir parakstījis pavēli par milicijas specvienības «Berkut» likvidēšanu. Viņš solīja sniegt sīkākas ziņas īpašā preses konferencē trešdien. «Berkut» ieguva bēdīgu slavu, uzbrūkot demonstrantiem, galvenokārt Kijevā.

Novadu ziņas 16.00 un 19.00

Aizvadītajā naktī netālu no Lielvārdes dzelzceļa stacijas kāds kravas vilciens uzbraucis metāla spainim, tāpēc uz 40 minūtēm nācies daļēji slēgt dzelzceļa posmu Skrīveri-Rīga. Policija skaidro, ka pagaidām nenoskaidrota persona uz sliedēm bija atstājusi spaini ar metāla krāmiem un kravas vilciens uz tā uzbrauca. Dzelzceļa posms bija slēgts līdz pulksten diviem naktī. Policija skaidro notikušā apstākļus.

Piektdien Rēzeknē, Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrā "Zeimuļs" norisināsies starptautiskais brīvprātīgo jauniešu festivāls "Pasaule esam mēs". Festivāla ideja ir apvienot vienā pasākumā dažādas radošās izpausmes. Notiks fotoizstādes atklāšana. Fotogrāfijās attēloti dažādi jaunieši, kas kā brīvprātīgie strādā Rēzeknē.  Būs salsas un hip-hop, kā arī latviešu tautas deju nodarbības, grafiti paraugdemonstrējumi un instrumentu izgatavošanas darbnīca.

Turpinām ziņas

Daugavpils domes deputāta Aivars Broka vadītā Kultūrvides darba grupa, ir iesniegusi pilsētas domei ierosinājumu sākt Stropu estrādes restaurāciju. Domes vadība atbildējusi, ka tiks veikta estrādes izpēte un kosmētiskais remonts, taču restaurācijas darbi nenotiks. Stropu estrādē šovasar gaidāmi Baltijas valstu studentu dziesmu svētki un kultūras darbinieki raizējas, vai estrāde spēs uzņemt tik daudz dziedātāju un dejotāju – viņiem būs jārēķinās ar neērtībām, jo estrādē nav ģērbtuvju.

Raiņa muzejs «Jasmuiža» izsludina vizuālo darbu konkursu «Puķu lodziņš», kas domāts bērniem no piecu līdz 11 gadu vecumam. Konkurss tiek rīkots, atzīmējot Raiņa dzejoļu krājumu «Lellīte Lolīte», «Puķu lodziņš» un «Vasaras princīši un princesītes» deviņdesmito gadadienu. Konkursa uzdevums ir izveidot ilustrāciju kādam Raiņa dzejolim no šiem krājumiem. Darbi jāiesniedz līdz 24.aprīlim.

Un vēl

Baltijas kamerorķestris "Kremerata Baltica" savu Eiropas Kultūras galvaspilsētas programmu sāks ar trim pavasara koncertiem - viens no tiem būs Madonā. Šajā koncertā "Kremerata Baltica" iepazīstinās ar mūslaiku pianisma zvaigzni - Andreju Korobeiņikovu. Programmā būs Frederika Šopēna, Mečislava Veinberga, Astora Pjacollas un Šūberta skaņdarbi. Koncerts notiks Madonas pilsētas kultūras namā 8.martā pulksten 16.00.

Ziņas 17.00 un 18.00

Radio1 ziņās klausieties: ko aizdomās par laupīšanu meklē policija; kādu balvu izcīnījis jaunietis no Jēkabpils; kādu žestu televīzijas raidījumā skatītājiem parādījis žurnālists.

Valsts policijas Aizkraukles iecirkņa darbinieki meklē vīrieti, kurš tiek turēts aizdomās par laupīšanu. Policija jau iepriekš ziņoja, ka 24.februāra vakarā Kokneses pagastā divi vīrieši nodarīja miesas bojājumus 152 gadus vecam vīrietim un nolaupīja viņam piederošo automašīnu. Vīrieša augums - ap 170 centimetri, kalsns, sportisks, mati tumši, īsi. Ja kāds redzējis šo vīrieti, policija aicina zvanīt pa tālruņiem, 110, 651 02500, 651 02502 vai vērsties tuvākajā policijas iecirknī.

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācijas un "Microsoft Latvia" rīkotajā projektā "Tehnoloģijas manai nākotnes karjerai" savas informācijas tehnoloģiju prasmes uzlabojuši vairāk nekā 1200 jaunieši Latvijas reģionos. Projekta noslēguma konkursā asociācijas simpātiju balvu ieguva jēkabpilietis Roberts Vībāns, kā arī Renāte Kazaka no Ventspils. Konkursā uzvarēja Stefānija Zaiceva no Daugavpils, jelgavniece Elīza Barkāne un Anete Lasmane no Aizkraukles, kas savā īpašumā ieguva jaunus "Windows 8" planšetdatorus.

Valsts policija arī turpmāk rīkos masveida pārbaudes visā Latvijā, līdzīgas tām, kādas tika rīkotas aizvadītās nedēļas piektdienā.Reidu apjoms būs atkarīgs no pieejamiem resursiem. Jau ziņots, ka 21.februārī Ceļu policija veica masveida reidus visā Latvijā, kuros alkohola klātbūtne organismā pārbaudīta vairāk nekā 13 000 autovadītājiem. Tāpat policija šogad pastiprināti kontrolēs un izglītos mazaizsargātos ceļu satiksmes dalībniekus un pastiprināti pievērsīsies ātruma kontrolei.

Turpinām ziņas

Ceļu satiksmes drošības direkcija izvēlējusies 20 stacionāro fotoradaru atrašanās vietas un tās publiskos nākamajā pirmdienā, 3.martā. Savukārt iepirkumu procedūru par fotoradaru iegādi varētu organizēt martā vai aprīlī un paši fotoradari uz ceļiem varētu parādīties rudenī. Fotoradaru atrašanās vietas izvēlētas sadarbībā ar sabiedriskajām organizācijām, policiju un pašvaldības speciālistiem. Aprēķini liecina, ka viena šāda radara provizoriskās izmaksas varētu būt 42 tūkstoši eiro.

Vislielākā sieviešu atalgojuma nevienlīdzība Latvijā ir pakalpojumu sektorā, kā arī finanšu un apdrošināšanas nozarē, liecina Eiropas Savienības statistikas biroja "Eurostat" dati par 2012.gadu. Vislielākā viena darba stundas atalgojuma nevienlīdzība Latvijā sastopama pakalpojumu sfērā, kur sievietes saņem par 42% mazāk nekā vīrieši. Finanšu un apdrošināšanas sektorā sievietes par darba stundu saņem vidēji par 39% mazāku atalgojumu nekā vīrieši. Uzņēmējdarbības jomā sievietes pelna par 14 % mazāk nekā vīrieši.

Un vēl kāda ziņa

Latvijas Televīzijas kultūras ziņu žurnālists Edgars Raginskis otrdienas pievakarē LTV 1. programmā tiešajā ēterā skatītājiem parādīja rupju žestu – paceltu vidējo pirkstu. Pēcāk žurnālists taisnojās, ka žests bija veltīts nevis sabiedriskās televīzijas skatītājiem, bet gan LTV radošajai komandai. Rietumu kultūrās pacelts vidējais pirksts ir nepieklājīgs rokas žests, kas bieži liecina par parastu vai lielu nicinājumu. Parasti šis žests nozīmē „atšujies” vai arī kaut ko līdzvērtīgu. LTV atvainojas saviem skatītājiem.

Atstājiet komentāru