2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Radio1 ziņas 2013.gada 27.decembrī

Radio1 ziņas 2013.gada 27.decembrī

Ziņas 7.00 un 8.00

 

Radio1 ziņās klausieties: kā pagājušas svētku dienas Latvijā; kādos apstākļos daudzviet strādā ugunsdzēsēji; ko pieprasa protestētāji Ukrainā.


Ziemassvētkos traumas guvuši vairāki bērni, informē ātrās palīdzības dienests. Kāds 11 mēnešu vecs puika applaucējies ar karstu tēju. Savukārt divus mēnešus vecs zīdainis izkritis no dīvāna, salaužot paura kaulu. Zemgalē ciemojoties pie ģimenes draugiem, trīsgadīgu puiku sejā sakodis suns. Bērns nogādāts slimnīcā Rīgā. Savukārt Vangažos, apkurinot mājokli ar gāzi, saindējušies četrus un deviņus gadus veci bērni, kā arī 18 gadus veca jauniete.


Pirmajos Ziemassvētkos, 25.decembrī, Valsts policija pieķērusi 28 iereibušus transportlīdzekļu vadītājus. No tiem 12 vadījuši automašīnas, bet 16 - velosipēdus vai motorollerus. Gan Zemgalē, gan Latgalē konstatēti četri iereibuši transportlīdzekļu vadītāji, Vidzemē - trīs, bet Kurzemē - divi iereibuši transportlīdzekļu vadītāji.


Ugunsdzēsības depo ēkas daudzviet Latvijā ir avārijas stāvoklī, vēsta Latvijas televīzija. Līdz ar to ugunsdzēsēju darba apstākļi nebūt neatbilst mūsdienu prasībām. Ir pat tādi depo, kur vēl joprojām ir sausās tualetes. Dažviet ugunsdzēsēju darbavietās nav ne siltā ūdens, ne piemērotu pārģērbšanās kabīņu. Tādēļ TV raidījums “Panorāma” aicina palīdzēt uzlabot ugunsdzēsēju darba apstākļus.


Turpinām ziņas


Savdabīgu Ziemassvētku dāvanu Īrijas latviešiem sagādājis Īrijas ieņēmumu dienests. 24.decembrī paziņots, ka no nākamā gada 1.februāra spēkā stāsies jauni cigarešu ievešanas ierobežojumi. Pēc 1.februāra no Bulgārijas, Horvātijas, Ungārijas, Latvijas, Lietuvas un Rumānijas Īrijā varēs ievest tikai 300 cigaretes šā brīža 800 cigarešu jeb 40 paciņu vietā. Par cigaretēm, kas pārsniedz šo daudzumu, būs jāmaksā atbilstošs akcīzes nodoklis un tās būs jādeklarē.


Nacionālā apvienība varētu atbalstīt zemkopības ministres Laimdotas Straujumas virzīšanu premjera amatam, atzina apvienības līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš. Nacionālajai apvienībai ar zemkopības ministri esot daudz kopīgu redzējumu attiecībā uz Straujumas vadīto nozari. Ziemassvētku brīvdienās partijām gan nav notikušas sarunas ne par iespējamiem premjera amata kandidātiem, ne nākamās valdības veidošanu.

 

Un vēl kāda ziņa

 

Naktī uz trešdienu netālu no Kijevas brutāli piekauta ukraiņu žurnāliste un protestu kustības aktīviste Tatjana Čornovila. Pēc milicijas sniegtajām ziņām, viņa braukusi mājup savā personīgajā automašīnā, kad viņai ceļu negaidīti aizšķērsojusi nezināma mašīna, no kuras izkāpuši vairāki vīrieši. Viņi izsituši automašīnas stiklus, piekāvuši žurnālisti un iemetuši ceļmalas grāvī. Simtiem protestētāju pulcējas pie Ukrainas Iekšlietu ministrijas ēkas, pieprasot iekšlietu ministra un visas valdības atkāpšanos un objektīvu notikušā izmeklēšanu.

 

Ziņas 9.00 un 10.00

 

Radio1 ziņās klausieties: kādi šorīt ir braukšanas apstākļi uz Latvijas ceļiem; kādas iespējas no šodienas var izmantot mazie uzņēmumi; kāpēc Valsts prezidents atdevis otrreizējai izskatīšanai likumu par iepriekšējo nobalsošanu.


Valsts policijai un mediķiem aizvadītās Ziemassvētku brīvdienas pagājušas mierīgi, izsaukumu un pārkāpumu nav bijis vairāk kā ikdienā. Līdz piektdienas, 27.decembra, rītam reidos uz Latvijas ceļiem aizturēts 161 iereibis transporta līdzekļa vadītājs. Ziemassvētkos nav gājis bojā neviens cilvēks, cietuši 34 cilvēki. Brīvdienās smagākās traumas bijušas - kritieni no augstuma, apdegumi.


Braukšanas apstākļi uz valsts galvenajiem autoceļiem šorīt pārsvarā ir apmierinoši, brauktuves apledo vien dažviet Latgales pusē. Saskaņā ar "Latvijas Valsts ceļu" apkopoto informāciju, uz Daugavpils šosejas braukšanas apstākļi ir apgrūtināti posmos Pļaviņas-Jēkabpils, Jēkabpils-Līvāni un Līvāni-Nīcgale. Reģionālie autoceļi vietām ir apledojuši vien Aizkraukles apkaimē, bet citviet Latvijā braukšanas apstākļi uz ceļiem šorīt ir apmierinoši.


No šodienas mazie uzņēmumi, kas izmanto vienkāršotās eiro priekšpiegādes iespēju, var bankās saņemt eiro banknotes un monētas. Šo iespēju var izmantot mazās un vidējās komercsabiedrības, kuru darbinieku skaits ir mazāks par desmit un gada apgrozījums nepārsniedz divus miljonus eiro. Maksimālā pieprasāmā summa ir 10 tūkstoši eiro jeb septiņi tūkstoši latu. Banku pārstāvji jau iepriekš atzinuši, ka šajās dienās bankās veidosies rindas.


Turpinām ziņas


Valsts prezidents Andris Bērziņš nodevis otrreizējai caurlūkošanai Saeimas vēlēšanu likuma grozījumus, kas paredzēja, ka turpmāk parlamenta vēlēšanās varēs nobalsot iepriekš. Pagaidām iedzīvotāji parlamenta vēlēšanās nevar balsot pirms oficiālās vēlēšanu dienas. Prezidents noraidījis ieceri, ka vēlētājs savu balsi iepriekšējā balsošanā nodod glabāšanā, jo vēlēšanu dienā viņš vēl varētu mainīt savu izvēli.


Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonu un darbinieku arodbiedrība šodien valdes sēdē plāno pārrunāt biroja priekšnieka Jaroslava Streļčenoka lēmumu par savas vietnieces Jutas Strīķes atbrīvošanu no amata. Lēmumu par Strīķes atbrīvošanu Streļčenoks pieņēma pagājušonedēļ un to pamatoja ar viņas darba zemo novērtējumu. Arodbiedrība uzskata, ka lēmums bijis nepamatots, tādēļ plāno to apstrīdēt.


Un vēl kāda ziņa


Visi vides aizstāvju kustības «Greenpeace» aktīvisti, kuri septembrī tika aizturēti Arktikā uz šīs kustības kuģa «Arctic Sunrise» un apsūdzēti huligānismā, ir amnestēti. Dokumenti vīzu sanemšanai ir izsniegti un vides aktīvisti sāk atstāt Krieviju. Jau ziņots, ka 19.septembrī protesta akcijas laikā Arktikā tika aizturēti 30 «Greenpeace» aktīvisti, kad viņi mēģināja uzkāpt uz Krievijas valsts enerģētikas koncernam «Gazprom» piederošas naftas ieguves platformas «Prilazlomnaja» Pečoras jūrā.

 

Ziņas 11.00 un 12.00


Radio1 ziņās klausieties: ko Valsts prezidenta kancelejai pieprasa portāls pietiek.com; vai cilvēki arī pēc eiro ieviešanas naudu glabās zeķē; kas atrasts Uzbekistānas prezidenta meitas villā Šveicē.


Neraugoties uz likumā "Par valsts noslēpumu noteikto", Valsts prezidenta Kanceleja vairās publiskot informāciju par prezidenta Andra Bērziņa veselības stāvokli un to, vai pēdējo divu gadu laikā viņam veiktas attiecīgas pārbaudes. Likumā aizliegts piešķirt valsts noslēpuma statusu ziņām par valsts vadītāju veselības stāvokli, norāda portāls “Pietiek.com”. T'ādēļ portāls vērsies Valsts prezidenta kancelejā ar pieprasījumu pēc informācijas par to, kādas veselības stāvokļa pārbaudes pēdējos divos gados un kādi bijuši to rezultāti.


Ceturtdien pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas identificēta Krievijas militārā lidmašīna. Lidmašīnu "Il-20" virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem pie Latvijas robežas identificējusi patruļlidmašīna "F-16", paziņojusi Latvijas armija. Šā gada rudenī Latvijas ūdeņu tuvumā Krievijas armijas lidmašīnas tika manītas itin bieži. Tika piefiksētas gan radioelektroniskās izlūkošanas lidmašīnas, gan iznīcinātāji un daudzfunkcionālā uzbrukuma lidmašīnas.

 

Pēc Ministru prezidenta Valda Dombrovska negaidītās demisijas jautājums par to, kādam jābūt nākamajam valdības vadītājam, atkal kļuva aktuāls. Eļļu ugunij pielējis arī Valsts prezidents, kurš atteicās šim amatam virzīt jebkuru kandidātu, kuram varētu būt vairākuma atbalsts Saeimā. Lai izvairītos no šādas situācijas, Saeimas deputāts Vladimirs Reskājs ierosina dot tiesības premjeram sasaukt ārkārtas Saeimas vēlēšanas un pašam izraudzīties ministrus. Tas stiprinātu premjera varu, uzskata Reskājs.

 

Turpinām ziņas

 

Aptuveni trešdaļai Latvijas iedzīvotāju jeb 33% mājās noglabāti naudas uzkrājumi, kas lielāki par 200 latiem, noskaidrots pētījumu centra SKDS un Latvijas Komercbanku asociācijas veiktajā aptaujā. Turklāt vairāk nekā puse jeb 54% iedzīvotāju, kuri raduši veidot skaidras naudas uzkrājumus, to plāno darīt arī turpmāk. Vaicājot iedzīvotājiem, kāpēc mājās tiek krāta nauda, 51% respondentu atzīst, ka veido ietaupījumus neparedzētām situācijām. Daļa krāj naudu vecumdienām.

 

Lai arī valdība ir paziņojusi, ka algas ir atgriezušās pirmskrīzes līmenī, tomēr realitātē tās nav tik spīdošas, sacīja Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone. Viņa norādīja, ka daudzi uzņēmumi ir samazinājuši štata vietas un, iespējams, uz tā rēķina spēj maksāt pārējiem darbiniekiem lielākas algas nekā vidēji krīzes gados. Kā ziņots, šā gada 3.ceturksnī vidējā bruto darba samaksa Latvijā bija 508 lati jeb aptuveni par 5 procentiem lielāka nekā pērn šajā laikā.


Un vēl kāda ziņa


Uzbekistānas cilvēktiesību aktīvisti, kas nesen ielauzušies Uzbekistānas prezidenta Islama Karimova meitas Guļnaras Karimovas savrupnamā Šveicē, tur atraduši aptuveni sešdesmit uzbeku mākslas šedevru statusu ieguvušas gleznas. Karimova meita savā 18 miljonus ASV dolāru vērtajā Šveices villā atrasto gleznu izcelsmi nav komentējusi, bet Uzbekistānas Kultūras ministrija skopi izteikusies, ka gleznas, kas radītas līdz 1964. gadam, ir aizliegts izvest no valsts.

 

Ziņas 13.00, 14.00, 15.00

 

Radio1 ziņās klausieties: kā cilvēki apsveic svētkos tos tuviniekus, kurus nav iespēja satikt personiski; kas Jēkabpilī demolē elektrības sadales skapjus; kāds koncerts šovakar notiks Krustpils katoļu baznīcā.

 

Ziemassvētki un Jaungada gaidīšana ir laiks, kad vēlamies apsveikt savus tuvos un mīļos cilvēkus, draugus, radus un darbabiedrus. Taču ne visus ir iespēja personiski satikt un apsveikt. Radio1 jēkabpiliešiem jautāja, kā viņi apsveic tos tuviniekus, kuri dzīvo citā pilsētā vai citā valstī. Lielākā daļa atzina, ka sveic savus tuvākos ar interneta starpniecību, izmanto gan skype, gan e-pastu, tāpat sazvanās vai sūta īsziņas. Pieredze liecina, ka aizvien biežāk sarunām un apsveikumiem cilvēki izmanto internetu vai tālruni, bet pastkartes sūta retāk.

 

Turpinām ziņas

 

Pēdējā laikā jēkabpiliešus vairākkārt ir pārsteidzis nepatīkams fakts, kad vakaros pilsētā vienā vai otrā vietā tiek izslēgts ielu apgaismojums. Izrādās, ka tas ir vandaļu darbs, jo tiek uzlauzti elektrosadales uzskaites skapji un patvaļīgi izslēgts ielu apgaismojums.Jēkabpils domes atbildīgais speciālists par apgaismojumu pilsētā Pēteris Lazdāns stāstīja, ka tie, kas uzlauž elktrosadales skapjus ir profesionāļi, jo zina, kā atslēgt apgaismojumu, ievērojot visus drošības noteikumus. Šie gadījumi tiek izmeklēti.

 

Kūdras ieguves industrijas līderis pērn ar vairāk nekā 26 miljonu latu apgrozījumu bija dāņu investoriem piederošais Talsu novada uzņēmums SIA "Pindstrup Latvia", liecina "Firmas.lv" informācija. Vēl nozares uzņēmumu "Top 10" pirmajā trijniekā iekļuva Aknīstes novada SIA "Nordtorf" ar gandrīz deviņu miljonu latu apgrozījumu un un Jelgavas novada SIA "Laflora". Kopējā kūdras purvu platība Latvijā ir aptuveni 640 tūkstoši hektāri, bet kūdras ieguve notiek tikai 3% no visas platības.

 

Un vēl

 

Ziemassvētkus svētot un pavadot, šodien pulksten 18.00 Krustpils katoļu baznīcā notiks koncerts “Pie tavas sirds”. Koncertprogrammā apvienojušies Latvijas Nacionālās operas soliste Evita Zālīte, grupas „Pērkons” līdere Ieva Akuratere un liriskais tenors Ingus Pētersons. Par instrumentālo pavadījumu gādās atraktīvā folkmūziķe un ģitāriste Ilze Grunte, kā arī virtuozais pianists Madars Kalniņš. Skanēs gan klasiķu darbi, gan Ievas Akurāteres un Jāņa Lūsēna oriģinālmūzika.

 

Līvānu ziņas 16.00 un 19.00

 

Par vienu no desmit apbalvojuma "Latvijas lepnums 2013" saņēmējiem kļuvis Līvānu uzņēmējs, SIA "Z-Light" vadītājs Daumants Pfafrods. Viņam balva pasniegta nominācijā Mecenāts. Daumants Pfafrods jau 10 gadus vietējiem novada jauniešiem, kuri studē augstskolās, maksā stipendijas līdz pat 1000 latu gadā katram studentam. Ar viņa atbalstu iespēja iegūt augstāko izglītību bijusi 100 Līvāju novada jauniešiem. Par atbalstu augstākās izglītības iegūšanai Daumants Pfafrods šovasar ieguvis Līvānu Goda pilsoņa titulu. Viņu šim apbalvojumam ieteica 336 iedzīvotāji.

 

Sestdien, 28.decembrī, pulksten 10.00 Multifunkcionālajā jaunatnes iniciatīvu centrā, Lāčplēša ielā 28, notiks Līvānu novada domes ārkārtas sēde. Savukārt SIA "Līvānu dzīvokļu un komunālā saimniecība" paziņo, ka strādās sestdien, 28.decembrī, bet pirmdiena, 30.decembris, būs brīvdiena.

 

Turpinām ziņas

 

Šovakar pulksten 19.00 Līvānu vakara vidusskolā notiks skolas 15 gadu jubilejas svinības un Ziemassvētku eglītes sarīkojums. Kopš skolas pirmsākumiem skolas direktore ir Ilze Vanaga, kuras vadībā skolā strādā 11 skolotāji un 3 tehniskie darbinieki. Šajā mācību gadā skolu par savējo mācību iestādi ir izvēlējušies 118 skolēni no tuvākām un tālākām Latvijas pilsētām un novadiem, tajā skaitā no Krustpils, Salas un Jēkabpils novada. Vakarskolā tiek īstenotas trīs programmas, lai skolēni varētu iegūt konkurētspējīgu pamatskolas un vidusskolas izglītību klātienē un neklātienē.

 

Gada nogalē Līvānu novadā notiks vairāki kultūras un sporta pasākumi. Jau šovakar pulksten 20.00 Līvānu novada Kultūras centrā būs masku balle „Kā kolhoznieks brauca lūkoties jūrniekbērnus”. Labākajām maskām pasniegs pārsteiguma balvas. Pasākuma laikā darbosies foto stūrītis. Balli spēlēs grupa "Velvet". Sestdien, 28.decembrī, pulksten 18.00 Līvānu novada Kultūras centrā notiks amatierteātra iestudētās Rūdolfa Blaumaņa komēdijas „Burvis un puķes” izrāde. Līvānu 1.vidusskolas sporta manēžā rīt pulksten 10.00 notiks Ziemassvētku turnīrs novusā.

 

Un vēl

 

Savukārt 1.janvārī 15 minūtes pēc pusnakts pie Līvānu novada kultūras centra būs Jaungada sagaidīšanas ampelis „Laimi lēju Vecgadā, zvaigznes krita Jaungadā”, pusvienos naktī - Līvānu novada domes priekšsēdētāja Andra Vaivoda apsveikums iedzīvotājiem un svētku salūts, bet pulksten 1.00 Līvānu novada kultūras centrā sāksies Jaungada balle. Tajā spēlēs grupa “Miggla”.

 

Ziņas 17.00 un 18.00

 

Radio1 ziņās klausieties: kāds noziegums pirms svētkiem noticis Jēkabpilī; kā Jēkabpilī nojauca padomju laiku pieminekli; kādu egli uzbūvējis kāds policists Lietuvā.

 

Jēkabpilī, kādā dzīvoklī Meža ielā, sadzīves strīda laikā kāds 34 gadus vecs gadā dzimis vīrietis ar ķebli nāvējoši traumējis 57 gadus vecu vīrieti. Policija ziņo, ka mirušais vīrietis ar redzamu galvas traumu savā dzīvoklī atrasts 22.decembrī. Sākts kriminālprocess par tīša smaga miesas bojājuma nodarīšanu, kas vainīgā neuzmanības dēļ bijis par iemeslu cietušā nāvei. Par šādu noziegumu vainīgajai personai paredzēts sods ar brīvības atņemšanu no trim līdz piecpadsmit gadiem.

 

Pirms Ziemassvētkiem nojaukts vecās degvielas uzpildes stacijas grausts Jēkabpilī, Rīgas un Zīlānu ielas krustojumā. Šodien nojaukts ēkas grausts, kurā atradās eļļas uzpildes iekārtas. Savukārt degvielas cisternas, kas atrodas zem zemes, izcels pavasarī. Tikai pēc daudzu gadu ilgām pārrunām Jēkabpils domei beidzot izdevās vienoties ar uzņēmumu “Latvijas nafta” par šī grausta nojaukšanu. Teritorija, uz kuras atradās vecā degvielas uzpildes stacija, pieder diviem īpašniekiem – valstij un privātpersonai.

 

Turpinām ziņas

 

Visa nepieciešamā eiro skaidrā nauda ir nogādāta Latvijā, šodien informēja Latvijas Bankas prezidenta vietnieks Andris Ruselis. Eiro naudas priekšpiegādes Latvijai turpināsies arī nākamā gada pirmajos mēnešos, jo nepieciešama arī skaidras naudas rezerve, lai nomainītu nolietoto un bojāto naudu. Paredzēts, ka nozīmīgākajās bankās maksimālais pārtraukums internetbankas un iekšbanku maksājumiem būs līdz 1.janvāra pulksten 12. Starpbanku maksājumus plānots atsākt 2.janvārī.

 

Aizejošā gada labākais panākums lauksaimniecībā bija nevalstisko organizāciju un Eiropas Parlamenta Latvijas deputātu kopīgie pūliņi, sekmīgi īstenojot lobija kampaņu "Par godīgiem tiešmaksājumiem Latvijas lauksaimniekiem". Kā gada nejēdzību "Zemnieku saeima" definē valdības krišanu. Kā gada lielāko prieku "Zemnieku saeima" nosaukusi valdes priekšsēdētāja vietnieces Mairas Dzelzkalējas ievēlēšanu par Eiropas Savienības lauksaimnieku jumta organizācijas "Copa" viceprezidenti.

 

Un vēl kāda ziņa

 

Lietuvas Lazdiju pilsētas policijas komisariāta darbinieks Daļus Valukonis uzmeistarojis iespaidīgu zaļa stikla egli no 1100 tukšām šampanieša pudelēm, vēsta portāls "Lrytas.lt". Īpaši interesanti tā izskatās tumsā, no iekšpuses izgaismota ar lampiņu virtenēm. Idejas autors trīs dienas metinājis egles karkasu. Pudeles izkārtotas uz karkasa, iepūšot kakliņos nedaudz celtniecības putu un nostiprinot tās ar āķiem, kas saliekti no stingras stieples. Egle spēj izturēt arī spēcīgu vēju.

Ziņas sagatavoja Māra Grīnberga
 

Atstājiet komentāru