2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpilī Brīvdabas muzejā "Sēļu sēta" naktī uz sestdienu nodegusi rija (FOTO)

Jēkabpilī Brīvdabas muzejā "Sēļu sēta" naktī uz sestdienu nodegusi rija (FOTO)

Jēkabpilī Sēļu sētā ap pusvieniem naktī uz sestdienu izcēlās ugunsgrēks, kurā gandrīz pilnībā nodegusi kultūrvēsturiskā ēka rija.

Sarunā ar Radio1.lv VUGD Jēkabpils brigādes komandiera vietnieks Ivars Osma sacīja, ka izsaukums uz notikuma vietu saņemts ap pusvieniem naktī. Ierodoties Sēļu sētā secināts, ka viena no ēkām deg ar atklātu liesmu, ēka degusi visā platībā – 120 kvadrātmetros. Notikuma vietā strādājušas divas ugunsdzēsēju brigādes, kurām izdevies veiksmīgi lokalizēt liesmas, lai tās neskartu citas līdzās esošās vēsturiskās ēkas. Ivars Osma piebilda, ka izdevies daļēji saglābt arī koka ēkas augšējās konstrukcijas, taču tā kā tā bijusi koka ēka ar skaidu jumtu, liesmas izplatījušās ļoti strauji, kas apgrūtinājis dzēšanu.

Pagaidām arī nav zināmi ugunsgrēka izcelšanās iemesli, tos izmeklēs policija. Tiek pieļauts, ka varētu būt notikusi arī ļaunprātīga dedzināšāna. Naktī uz sestdienu gandrīz vienlaicīgi ar ugunsgrēku Sēļu sētā, tikai ar pusstundas nobīdi degusi arī vieglā automašīna Draudzības alejā. Arī šajā gadījumā iespējams notikusi ļaunprātīga dedzināšana. Vai abi ugunsgrēki varētu būt viena dedzinātāja roku darbs, tas pagaidām nav zināms. Ugunsgrēku iemeslus skaidros policija.

Sarunā ar Radio1.lv Jēkabpils vēstures muzeja direktore Inese Berķe sacīja, ka naktī Brīvdabas muzejā Sēļu sēta nostrādājusi ugunsdrošības signalizācija un ugunsdzēsēji notikuma vietā ieradušies ļoti operatīvi un strādājuši profesionāli, kas ļāvis no aizdegšanās pasargāt citas kultūrvēsturiskās ēkas. Finansiālais zaudējums vēl nav aprēķināts, taču Inese Berķe uzsvēra, ka šajā gadījumā lielāks par finansiālo zaudējumu ir kultūrvēsturiskā mantojuma zaudējums, jo ēka un tajā esošie priekšmeti bija unikālas vēstures liecības, kuras tagad ir zudušas. Viņa piebilda, ka Sēļu sētā ir ievēroti visi ugunsdrošības notikumi un šai ēkai nav arī pieslēgta elektrības padeve un ēka pati no sevis aizdegties nevarējusi, tapēc, visticamāk, notikusi ļaunpātīga dedzināšana un šo faktu izmeklējot policija.

Ieraksts Jēkabpils vēstures muzeja mājaslāpa liecina, ka Brīvdabas nodaļas “Sēļu sēta” ekspozīciju veido septiņas 19.gadsimta Augšzemes lauku celtnes, darba rīki, sadzīves priekšmeti u.c. Rija celta 19. gadsimta sākumā, pārvesta no Salas ciema Boķu dzirnavu apkārtnes. Ēka sastāv no rijas, piedarba un nojumes. Piedarbs celts bez zāģa pielietošanas no apaļiem Baļķiem. Rijai baļķi tēsti, pakšu gali gludi apzāģēti. Šai ēkā redzami kulšanas un linu apstrādāšanas darba rīki un piederumi.

Tāpat arī vēstīts, ka Jēkabpils Vēstures muzeja Brīvdabas nodaļa “Sēļu sēta” sākta veidot 1952. gadā, bet šo teritoriju muzejs pārņēma jau 1949. gadā. Pirmā ēka, kas pārvesta uz Sēļu sētu ir klēts no Aknīstes apkārtnes “Skārdupēm” 1952.gadā. Pārējās ēkas pārvestas laikā no 1953. līdz 1958.gadam. Sēļu sēta ir iecienīts Jēkabpils pilsētas viesu tūrisma apskates objekts, klusa atpūtas vieta pilsētas iedzīvotājiem un sadziedāšanās, sadancošanās vieta dažādu Latvijas novadu folkloras kopu dalībniekiem.

Foto: Kaspars Ģirģens, Aculiecinieka un jekabpilsmuzejs.lv

Komentāri (0-2/2)

  • A
    02.07.2018 18:36
    Kameras uz tilta, uz laukuma, pie domes, nevarēja paiet garām visām nepamanīti
  • Edgarsrs
    02.07.2018 18:36
    Notiesat pa pilno programu. Tak ir kameras ko newiena newareja kko ieraudzit?

Atstājiet komentāru