2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Policija atgādina par bērnu drošību vasarā

Policija atgādina par bērnu drošību vasarā

Vēl dažas dienas un skolēnu ilgi gaidītais brīvlaiks ir klāt, tāpēc policija atgādina par drošības pasākumu ievērošanu vasarā. Akcijas “Droša vasara- Tava vasara” ietvaros policijas darbinieki izglītības iestādēs plašu pamācošu informāciju jau no 11.maija stāsta skolēniem, kas saistīti ar vispārējo drošību, tādējādi veicinot bērnu drošību vasaras brīvlaikā.

 

Akcijas mērķis ir mudināt bērnus aizdomāties par to, ka arī vasaras brīvlaikā ir jādomā par savu drošību. Lekcijas ietvaros tiek aplūkotas dažādas situācijas, ar kurām var sastapties bērni un tiek stāstīts par to, kā parūpēties par savu drošību.

 


Vasarā bērni un pusaudži lielāko daļu vairs nepavada telpās, bet gan vairāk pie dabas, izbrauc uz laukiem atpūsties, mazākie pavada rotaļu laukumos un dažādās nometnēs, kas saistīts ar dažādām aktivitātēm. Tāpēc bērnu vecākiem būtu vairāk jāpieskata savi bērni un arī jāizskaidro bērniem drošības jautājumi, lai tādējādi tiktu pietiekami pasargāti no traumatismu riska. Atpūšoties laukos, noteikti viens no riskiem ir dārza darbi. Tādas darbības, kā zāles pļaušana, koku zāģēšana, zaru smalcināšana, jārūpējas par to, lai šīs ierīces bērns nevarētu iedarbināt, rīkus nolikt bērnam nepieejamā vietā. Ja mājas pagalmā ir batuts, tam noteikti jābūt aprīkotam ar aizsargtīklu. Sastopoties ar mājdzīvnieku, piemēram - suni, jāatceras, ka bērnam ir jādod laiks pierast pie viņa, bieži vien dzīvnieka rīcība var būt neprognozējama un var būt par iemeslu bīstamiem savainojumiem, tādēļ laikā, kad bērns ir dzīvnieka tuvumā, ir jānodrošina uzraudzība.Ir jāpārrunā ar bērnu par rīcību, piesardzību saskarsmē ar suņiem, īpaši ja tie ir kaimiņu vai klaiņojoši dzīvnieki.

 

Vasarā sporta aktivitātes vienmēr ir vairāk, viens no ērtākiem pārvietošanās veidiem ir skrituļslidas un divritenis. Noteikti drošības nolūkā braucot ar skrituļslidām lietot roku un ceļu aizsargus. Svarīgi nodrošināt bērnu ar ķiveri. Tāpat jāseko, lai bērni ar skrituļslidām, skrituļdēļiem un velosipēdiem braukātu tikai tiem piemērotās un atļautās vietās. Braucot ar velosipēdu un stāvot dzelzceļa tuvumā nelietot austiņas. Ķivere, braucot ar velosipēdu ir obligāta bērniem. Jāatceras, ka nedrīkst atstāt velosipēdu nepieskatītu, iegaumēt rāmja numuru. Pieaugušajiem jācenšas pēc iespējas vairāk pavadīt laiku ar bērnu, sportot kopā, tādā veidā rādot piemēru, uzraugot un aktīvi nodarbinot. Bērnam spēlējot bumbu, labāk izvēlēties pie mājas esošo sporta laukumu, jo tur nebūs intensīva satiksme.

 

Mājās jārūpējas par to, lai bērni ir drošībā-nerotaļājas uz palodzes pie vaļēja loga. Izskaidrot, ka brīvā laika pavadīšana nepabeigtās vai pamestās ēkās ir bīstama. Noteikti jāpieskata bērni, ja pie mājas atrodas dīķis. Vieniem nedoties uz peldvietām bez pieaugušo klātbūtnes. Dodoties uz peldvietu, tai jābūt zināmai un drošai. Atcerēties, ka pārgalvība savas peldspēju prasmes demonstrēšanā var būt bīstama, tāpēc tā nevajadzētu rīkoties. Bērniem noteikti jāinformē savi vecāki, ka dodas pie draugiem. Vecākiem bērniem izskaidrot, ka brauktuve ir šķērsojama tikai atļautās vietās, pie gājēju pārejas un pie atļautā gaismas signāla. Jāizskaidro, kādas sekas var iestāties, kad to neievēro. Bieži vien pieaugušie paši rāda negatīvu piemēru bērnam, un šķērso brauktuvi neievērojot atļauto gaismas signālu, tāpēc atcerieties, ka tas nav pieļaujams, jo bērni mācās no pieaugušajiem. Sabiedrība kalpo par piemēru mūsu bērniem, vienaldzīgi paejot garām, kad tiek pamanīta bērna nepareiza rīcība nav pieļaujama, tieši pretēji jāaizrāda un jāliek bērnam saprast, kā rīkoties atsevišķos gadījumos.


Lai droša vasara!

Informāciju sagatavoja:
Ieva Sietniece
Valsts policijas
Zemgales reģiona pārvaldes
priekšnieka palīdze

Atstājiet komentāru