2024.gada 9. maijs

Einārs, Ervīns, Klāvs

Skatīs Valsts policijas sūdzību Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanā apsūdzētā Hristoforidi prasībām par neatbilstošiem apstākļiem izolatorā

Skatīs Valsts policijas sūdzību Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanā apsūdzētā Hristoforidi prasībām par neatbilstošiem apstākļiem izolatorā

Administratīvā apgabaltiesa šodien skatīs Valsts policijas sūdzību par lēmumu neatjaunot termiņu apelācijas sūdzības iesniegšanai saistībā ar valstij nelabvēlīgo spriedumu Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas lietā apsūdzētā policista Denisa Hristoforidi prasībā pret Valsts policiju par 3000 latu piedziņu.

Kā ziņo apgabaltiesas priekšsēdētājas palīdze Līga Trubiņa, pieteicējs nav iesniedzis apelācijas sūdzību par Administratīvās rajona tiesas pērnā gada novembra spriedumu, ar kuru viņam no Valsts policijas tika piedzīti 50 lati. Savukārt Valsts policija pirmo blakus sūdzību iesniedza par rajona tiesas lēmumu nepieņemt apelācijas sūdzību. Šo blakus sūdzību apgabaltiesa izskatīja martā un atstāja lēmumu negrozītu.

Otro blakus sūdzību atbildētāja iesniedza par rajona tiesas 24.aprīļa lēmumu par atteikšanos atjaunot termiņu apelācijas sūdzības iesniegšanai - šo blakus sūdzību apgabaltiesa skatīs šodien.

Deniss Hristoforidi tiesā sūdzējās par personiskā un morālā kaitējuma atlīdzinājumu 3000 latu apmērā, jo no 2011.gada 10.jūnija līdz 17.jūnijam viņš Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jelgavas īslaicīgās aizturēšanas vietā tika turēts tādos apstākļos, "kas ir pretrunā ar cilvēka cieņu, pakļaujot viņu tādām ciešanām un grūtībām, kas nenovēršami pārsniedz to ciešanu līmeni, kas raksturīgs ieslodzījuma vietai".

Tāpat D.Hristoforidi norādīja, ka īslaicīgās aizturēšanas vietā nav pietiekama apgaismojuma un svaiga gaisa piekļuves, nesaņēma higiēnas piederumus, netika nodrošināti atbilstoši gultas piederumi, pietiekamā daudzumā nesaņēma dzeramo ūdeni, dušas telpās nebija karstā ūdens, ēdiens netika izsniegts vienreizējās ēdināšanas traukos.

Pieteicējs savā sūdzībā norādīja, ka uzturēšanās apstākļi, kā arī darbinieku attieksme Jelgavas iecirknī ir uzskatāmi par spīdzināšanu un necilvēcīgu attieksmi. Par personisko un morālo kaitējumu uzskatāma arī nesamērīga iejaukšanās pieteicēja privātajā un ģimenes dzīvē, aizliedzot izmantot telefona zvanus, tikšanos un iespēju veikalā iegādāties pārtikas produktus un pirmās nepieciešamības preces.

Administratīvā rajona tiesa pērn nolēma, ka par turēšanu nepietiekami apgaismotā telpā valstij būs jāmaksā D.Hristoforidi morālā kaitējuma atlīdzība 50 latu apmērā.

Kā ziņots, pagājušā gada decembrī Zemgales apgabaltiesa, pirmajā instancē izskatot Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas lietu, brāļiem Pāvelam Hristoforidi un D.Hristoforidi piesprieda attiecīgi 18 un 20 gadu cietumsodus.

Tāpat abi brāļi ir apsūdzēti par kukuļņemšanu. Šī lieta patlaban atrodas Zemgales apgabaltiesā, kur tā ir nodota otrreizējai izskatīšanai no Augstākās tiesas Senāta. Izskatot šo lietu pirmajā instancē, Jelgavas tiesa pērn 14.februārī bijušo D.Hristoforidi par kukuļņemšanu sodīja ar reālu brīvības atņemšanu uz četriem gadiem un mantas konfiskāciju.

P.Hristoforidi Jelgavas tiesa attaisnoja, savukārt apsūdzētie Atis Celms un Raitis Pastors saistībā ar kukuļa pieprasīšanu tika sodīti ar reālu brīvības atņemšanu uz trim gadiem un sešiem mēnešiem. Tomēr, izskatot šo lietu apelācijas kārtībā, Zemgales apgabaltiesa 2012.gada 19.jūlijā par vienu mēnesi mīkstināja D.Hristoforidi piespriesto cietumsodu, kā arī pilnībā attaisnoja Celmu. Pārējā daļā Jelgavas tiesas spriedums tika atstāts negrozīts.

 
 

Atstājiet komentāru