2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Dunavā pārplūst ceļš, slēgta satiksme

Dunavā pārplūst ceļš, slēgta satiksme

Paaugstinoties ūdens līmenim Daugavā, kritiska situācija pagājušās nedēļas nogalē ir izveidojusies Jēkabpils novada Dunavas pagastā.
 
Šeit ūdens līmenis gan sestdien, gan svētdien ir paaugstinājies par 18 centimetriem katru dienu, pirmdienas, 22. aprīļa, rītā līdz pulksten  9 00 ūdens līmenis paaugstinājās vēl par 16 centimetriem, ziņo Jēkabpils novada sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Jātniece.
 
Vakar ap pulksten 10 no rīta pie Dignājas pilskalna pārplūda valsts nozīmes autoceļš Jēkabpils – Dunava – Dviete un satiksme pa to tika slēgta, tādēļ pasažieru autobusi no Jēkabpils kursē tikai līdz Dignājai. Kā portālam radio1 stāsta Daugavas novērotājs Andris Stankevičs, patlaban ūdens l\īmenis tik strauji vairs nepieaug, un, ja tas nepalielināsies pie Daugavpils, drīzumā var gaidīt ūdens līmeņa krišanos.
 
Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigādes Jēkabpils daļas komandieris Dzintars Cvilikovskis portālu Radio1.lv informēja, ka aizvadītajā diennaktī ūdens līmenis palielinājies aptuveni par 10  centimetriem. Viņš stāsta, ka no ārpasaules atgrieztas 43 mājas, kurās dzīvo 82 pieaugušie un 15 bērni. 26 no šīm mājām ir pilnībā nogrieztas no ārpasaules. Glābšanas darbi līdz šim nav bijuši nepieciešami un neesot arī pieprasīti, vienīgi divās zemnieku saimniecībās applūdušajā teritorijā ir 80 lopi, kurus, iespējams, vajadzēs evakuēt, un šim nolūkam tiek meklēts piemērots transports un tiek sagatavoti pontoni. ja ūdens līmenis kritīsies, evakuācija nenotiks.

Pēc pagasta iedzīvotājiu novērotā, šogad  plūdu līmenis ir otrais augstākais kopš 1956. gada plūdiem.
 
Valija Flandere, kura dzīvo tieši līdzās vietai, kur vakarrīt pārplūda ceļš, stāstīja, ka kopš 1984.gada, kad pārcelusies dzīvot uz šejieni, tādus plūdus nav redzējusi. Vēl jo vairāk pat prātā nenācis, ka varētu pārplūst ceļš. Vakar vakarā, kad Radio1.lv apmeklēja notikuma vietu, ceļš vairs nebija pārplūdis, bet uz tā bija nobērtas šķembas, taču mājas pagalms bija ūdenī. Kā sacīja V.Flandere, šo triju kravu gan esot par maz, jo ceļmalas līdz ar piegulošajām teritorijām joprojām bija ūdenī un pietiktu dažu centimetru, lai ceļš applūstu no jauna.
 
Portāls Radio1.lv novēroja, ka applūdušas ir plašas teritorijas ne tikai Dunavā, bet arī Dignājā, kur zem ūdens bija sējumu platības, tāpat palu ūdens bija sasniedzis krastiem piegulošās teritorijas vienu kilometru aiz Nagļu kapiem virzienā uz Dunavu, kur plūdi bija bija arī 2007.gadā, tāpat applūdušas bija vasarnīcas dārzkopības kooperatīvā "Veselība".
 
Krustpils novada civilās aizsardzības speciālists skaidroja, ka ūdens līmenis saglabājas augsts tādēļ, ka Daugavas gultne nespējuzņemt lielās ūdens masas, kas gāžas šurp no Baltkrievijas.
 
Māra Grīnberga
 
 

Atstājiet komentāru