2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Pļaviņās applūst puse pilsētas, ledus sakustas tikai piektdienas pēcpusdienā

Pļaviņās applūst puse pilsētas, ledus sakustas tikai piektdienas pēcpusdienā

"Situācija Pļaviņās beidzot kļuvusi cerīgāka, jo lielais ledus sastrēgums beidzot (ap pulksten trijiem - pusčetriem pēcpusdienā) ir izkustējies un sasniedzis Oliņkalna apkārtni," portālam Radio1.lv ap pastāstīja Pļaviņu novada domes priekšsēdētājas vietnieks Ainārs Arnītis. Viņš sacīja, ka līdz vēlai pēcpusdienai bija applūdusi puse pilsētas. Arī patlaban ūdens līmenis saglabājas ļoti augsts.
 
Taču no rīta ap pulksten 10.00 un vēl pusdienlaikā situācija bija patiešām dramatiska, jo no Aiviekstes ietekas vēl lejpus Pļaviņām bija izveidojies ledus sastrēgums: ledus gabali bija sagrūsti arī uz dambja un pāri tam, bet ūdens brīvi ieplūda pilsētā. Tādēļ Pļaviņu pilsētā un Aiviekstes pagastā tika izsludināts ārkārtas stāvoklis, jo  šorīt ūdens līmenis Daugavā pie Pļaviņām pārsniedza maksimālo novēroto un pilsētā bija applūdušas 19 mājas, ūdens šļācās pāri dambim un appludināja galveno - Daugavas ielu, mājas un dārzi bija applūduši arī paralēlajā - Raiņa ielā, kas atrodas vairāk uz dzelzceļa pusi.
 
Pļaviņu domes priekšsēdētājas vietnieks Ainārs Arnītis portālam Radio1.lv sacīja, ka applūdusi ir ēka, kurā atrodas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, tāpat arī teritorija ap Valsts policijas ēku un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta ēku, tādēļ operatīvie dienesti dežūrēja dienesta automašīnās, par ko pārliecinājās arī portāls Radio1.lv. Šobrīd Neatliekamās medicīniskās palīdzības Pļaviņu punktam piedāvātas citas telpas.
 
Visdramatiskākā situācija šorīt ap desmitiem no rōta bija pie Pļaviņu Sociālās aprūpes centra, kur līdz pusei bija applūdis pirmais stāvs. Ainārs Arnītis sacīja, ka šajā ēkā otrajā stāvā atrodas 47 cilvēki, kurus nav domāts evakuēt, jo viņi visi ir guļoši, turklāt transportēšana uz Aizkraukli dažam varētu vēl pasliktināt veselības stāvokli, bez tam nedarbojas lifts, jo pirmais stāvs ir ūdenī. Sociālās aprūpes centram elektrības padevi nodrošina speciāli atvests ģenerators, bet ēdienu plāno atvest ar laivām. No traktora redzams bija vienīgi jumts, applūdusi bija transformatora būda.
 
Pilsētā dežūrēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta ekipāžas no Pļaviņām, Aizkraukles, Madonas un Jēkabpils.

 

Patlaban situācija vēl pasliktinās, jo kopš šā rīta līmenis kāpis vēl par 44 centimetriem. No Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Pļaviņu novada pašvaldībā saņemta informācija, ka VUGD Daugavas apkārtnes apsekos ar helikopteru un tuvākās stundas laikā ziņošot par ledus stāvokli citviet upē.

 

Zemessargi no kādas noplūdušas vietas evakuējuši vienu cilvēku, bet pavisam evakuēti astoņi cilvēki, arī tie, kuri sākumā atteicās no evakuācijas.Vecākie Pļaviņu iedzīvotāji sacīja, ka vienīgā reize, kad applūdusi galvenā iela un arī citas vietas pilsētā, bijusi 1979.gadā, kad plūdi bijuši vēl lielāki un palu ūdeņi sniegušies gandrīz līdz dzelzceļam. Šobrīd tādā līmenī Pļaviņas vēl nav applūdušas.

 

Kāda Raiņa ielas iedzīvotāja stāstīja, ka ūdens sācis appludināt māju jau no paša rīta un ap pulksten 11.00 ūdens līmenis bija vien dažus centimetrus zem viņas pirmā stāva lodžijas.

 

Daugavas krastā iepretim Pļaviņu ģimnāzijai ūdens strauji gāzās blakus  esošajos dārzos un mājās. Arī Gostiņos bija applūdis parks un estrāde, Aiviekste bija pārplūdusi un tās labajā krastā esošās tuvākās mājas bija ūdenī līdz pat jumtam. Plūdus varēja jaust jau pa ceļam uz ļaviņām, jo palu ūdeņos bija pazuduši sējumi jau nedaudz aiz Spuņģēniem Pļaviņu virzienā.

 

Vairāki Pļaviņu iedzīvotāji bija diezgan skeptiski noskaņoti par pilsētā izbūvēto dambi, uzskatot, ka tas nenieka nav pasargājis pilsētu no plūdiem, un piebilda, ka nevajadzēja tērēt 90 000 latu dambim, bet gan Daugavas gultnes tīrīšanai pie Bebrulejas. "Par to ir runāts un runāts, bet neviens jau neklausās, tikai maļ savu. Ja gultni iztīrītu, nebūtu tādu plūdu," sacīja pļaviņietis Artūrs.

 

Pļaviņās bija Māra Grīnberga, autores foto

 

 

Augšējā attēlā: Pļaviņu galvenā iela 19.aprīļa rītā.

 

 

 

 

 

 

 

Atstājiet komentāru