2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Muita aptur cigarešu kontrabandistu organizētu grupējumu, kas darbojies Līvānos

Muita aptur cigarešu kontrabandistu organizētu grupējumu, kas darbojies Līvānos

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitas amatpersonas ir apturējušas cigarešu kontrabandistu grupējumu, kas desmit mēnešu laikā veica cigarešu kontrabandu no Krievijas un Baltkrievijas uz Latviju lielā apmērā organizētā grupā, informē VID.
 
 
VID Muitas kriminālpārvaldē ierosināti seši kriminālprocesi par cigarešu kontrabandu lielā apmērā un par neatļautām darbībām ar muitošanai pakļautām precēm - kontrabandas ceļā ievesto cigarešu ar trešo valstu akcīzes markām uzglabāšanu, pārvietošanu un realizēšanu Latvijas muitas teritorijā bez muitas iestāžu atļaujas.
 
 
Kopumā izņemts vairāk nekā pusotrs miljons "Winston" un "Bayron" markas cigarešu (1 780 300 cigaretes), veiktas astoņas kratīšanas un par aizdomās turētām atzītas deviņas personas, no kurām divām piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums par noziedzīgu nodarījumu organizēšanu.
 
 
Veicot operatīvos un izmeklēšanas pasākumus, VID muitas amatpersonas atklāja organizētu personu grupu, kas ilgstošā laika periodā - no 2013.gada septembra līdz 2014.gada jūnijam - veica pretlikumīgas darbības, kas saistītas cigarešu nelegālu ievešanu Latvijā no Krievijas un Baltkrievijas.
 
 
Kopumā atklātas sešas noziedzīgā grupējuma organizētās un veiktās nozieguma epizodes Līvānu novadā un ceļa posmā no muitas kontroles punkta Pāternieki līdz Rīgai. Par to VID Muitas kriminālpārvaldē ierosināti seši kriminālprocesi saskaņā ar Krimināllikuma 190.panta 1.un 3.daļu, kā arī 191.panta 1.un 3.daļu. Minēto epizožu ietvaros kopā izņemtas 561 620 cigaretes "Winston" ar Baltkrievijas akcīzes markām un 1 136 200 cigaretes "Bayron" ar Krievijas akcīzes markām.
 
 
Pēc VID Muitas kriminālpārvaldes speciālistu aplēsēm valstij novērstais kaitējums naudas izteiksmē, izņemot no apgrozības cigaretes tikai šo minēto nozieguma epizožu ietvaros, ir vismaz 267 400 eiro.
 
 
Viena kriminālprocesa ietvaros veiktas astoņas kratīšanas aizdomās turēto personu dzīvesvietās un ar transporta uzņēmumiem saistītās adresēs. Kratīšanu laikā izņemtas vēl 82 480 cigaretes "Winston" ar Baltkrievijas akcīzes markām, kā arī priekšmeti, kuriem ir lietisko pierādījumu nozīme, bet vienas personas kratīšanas laikā izņemti 2114 eiro un 2760 Krievijas rubļi.
 
 
Par aizdomās turētām personām kopā atzītas deviņas personas. No tām divām personām - 1962.gadā un 1967.gadā dzimušiem Latvijas pilsoņiem - pēc izmeklētāja lūguma 2014.gada 11.jūnijā Ziemeļu rajona tiesa piemēroja drošības līdzekli - apcietinājumu par noziedzīgo nodarījumu organizēšanu, savukārt septiņām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.
 
 
Patlaban kriminālprocesā turpinās pirmstiesas izmeklēšana un izmeklēšanas interesēs plašāka informācija netiek sniegta.
 
Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

Atstājiet komentāru