2024.gada 30. aprīlis

Alta, Liāna, Lilija

Fotostāsts: Jēkabpilī norisinājās pastaiga un diskusija par vecticībnieku pagātni, tagadni un nākotni

Pagājušā gada izskaņā Jēkabpils vecticībnieku draudze kopā ar Baltijas vecticībnieku biedrību piedāvāja visiem interesentiem neatkarīgi no vecuma un reliģiskās piederības iepazīties ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītās Sēlijas kultūras programmas 2023.gadā tapušo projektu “Vēsturiskās orientēšanās maršruts “Pa Jēkabpils pilsētas dibinātāju pēdām””, portālu Radio1.lv informēja Baltijas Vecticībnieku biedrības valdes priekšsēdētājs Dmitrijs Ščegoļevs.

Veidojot projektu tā īstenotāji uzstādīja sev divus lielos mērķus – ļaut saviem līdzcilvēkiem uzzināt vairāk par Latvijas vecticībnieku kultūru un iepazīt tuvāk pašus vecticībniekus – viņu dzīves uzskatus un rakstura iezīmes. Protams, arī kliedēt arī stereotipus, kas gadiem ilgi virmojot gaisā, veido nepareizu priekšstatu par vecticībniekiem.

Vasarā projekta īstenotāji iepazīstināja Jēkabpils iedzīvotājus un pilsētas viesus ar vecticībnieku garīgiem dziedājumiem un gavēņa virtuvi.

Šoreiz, tiekoties 23.decembrī pie Kena parka estrādes, nepiesipiestā atmosfērā iepazinās ar vecticībnieku dzīves telpu un parunāja iemeslus, KĀPĒC? un KĀ? Vecticībnieki nonāca Latvijā vairāk neka pirms 350 gadiem. 

Pastaigu vadīja Jēkabpils vecticībnieku draudzes vadītājs Jevgēnijs Anohins un Baltijas vecticībnieku biedrības vadītājs Dmitrijs Ščegoļevs. Sarunvaloda – latviešu ar tulkošanu krievu valodā, ja radīsies šāda nepieciešamība. 

Pastaigas galā visus gaidīja tradicionālais vecticībnieku augstā laika dzēriens un atbildes uz visiem vēl neuzdotiem jautājumiem.

Foto:  Староверы Балтии / Old Believers in the Baltics/ Facebook

Komentāri (0-1/1)

  • Skatos
    03.01.2024 11:58
    Neviena iz tautas. Nevienam neinteresē.

Atstājiet komentāru