2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

FOTOSTĀSTS: Dokumentālās filmas par Gundaru Kalvi un Edgaru Lambu pirmizrāde

  • 11 novembris 2023 --

Jēkabpilī, Krustpils kultūras centrā 10.novembrī notika šogad tapušās dokumentālās filmas par Jēkabpils novada Goda pilsoņiem Gundaru Kalvi un Edgaru Lambu pirmizrāde. 

Gundars Kalve – četru bērnu tēvs, mīlošs vīrs, Kūku pagasta zemnieku saimniecības "Kalves" īpašnieks, izteikts savas zemes, dzimtas un tautas patriots, kas nebaidās skaļi paust vārdu par taisnību un brīvību, gatavs ziedot tai pat dzīvību. Darba tikums, drosme, empātija un mīlestība pret cilvēku un dabas vērtībām – tā Gundaru raksturo daudzi. Izaicinājumi, ko liktenis piespēlējis, gan vadot saimniecību, gan nonākot svešumā, lai stāvētu frontes līnijas pirmajās rindās par citas tautas neatkarību, ir tikai stiprinājuši ne tikai Gundaru, bet visu viņa saimi.

Edgars Lamba – visu savu mūžu aizvadījis Jēkabpils novadā. Savu profesionālo karjeru veltījis sportam, gan gūstot augstas godalgas, gan izaudzinot vairākas jauno vieglatlētu paaudzes. Neskatoties uz likteņa pārbaudījumiem, vienmēr ir spējis saglabāt pozitīvo skatu uz dzīvi – ar smaidu uz lūpām un labu vārdu katram, ar ko ceļi tiek krustoti. Daudziem jaunajiem vieglatlētiem Edgara starta signāls sacensībās ir kā veiksmes talismans. Viņu mīl un ciena visa vieglatlētikas saime.

Dokumentālās filmas tapušas pēc Jēkabpils novada pašvaldības pasūtījuma. Tās veidojusi radošā grupa: režisore Iveta Komisāre-Gorodņičija, operators Mikus Andersons, video inženieri Arta Šķipare un Roberts Stripkāns, SIA Zemgales reģionālā televīzija.

2022.gadā nosaukums “Jēkabpils novada Goda pilsonis” tika piešķirts z/s “Kalves” īpašniekam, uzņēmējam Gundaram Kalvem – par Latvijas valsts vērtību un latvisko tradīciju kopšanu, saglabāšanu un nodošanu nākamajām paaudzēm un Jēkabpils Sporta skolas direktoram Edgaram Lambam – par ilggadēju ieguldījumu bērnu un jauniešu sporta attīstībā, izciliem sasniegumiem sportā un Jēkabpils novada vārda nešanu Latvijā un pasaulē.

Foto: Spodra Purviņa