2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Fotostāsts: Zvaigznes dienas vigīlijas koncerts Jēkabpils Romas katoļu baznīcā (PAPILDINĀTS)

Radio1.lv no pasākuma organizatoriem saņēma Zvaigznes dienas vigīlijas koncerta scenāriju un programmu. Publicējam atsūtīto materiālu.

ZVAIGZNES DIENAS VIGĪLIJAS KONCERTA SCENĀRIJS

Tas baltais ziemas miers, kas iespīd istabā
No sniega laukiem rīta klusumā,
Ir tā kā Dieva miers tur augstībā, 
Kur baltos spārnus klusi saglauduši, 
Uz ceļiem eņģeļi stāv galvas noliekuši.
Uz ceļiem eņģeļi
Kā sniega mākoņi.

Mana ticība. Vai tā uzzied balti kā ābele, lai rudenī būtu ābolu pilna? Mācos paļauties, ka manam ceļam ir gan svētība, gan vadība.
Šodien –dienu pirms Zvaigznes dienas esam kopā Romas katoļu  baznīcā , lai stiprinātu šo ticību un saņemtu svētību un mieru savam garam.
Sniega pārslās ir pasaule tinusies. Baltos ziedos saplaukusi. Un šajos ziedos tavas acis mirdz. Kā zvaigznes. 

 Sniegā saules stari savus ziedus raisa. Dzikstošus un  gleznus. Zelta un sudraba drīksnām…

Jaunjelgavas novada jauktais koris “Vīgante” . Diriģente Diāna Austra Vaice, koncertmeistare Anita Cinkmane 

SNIEGA PĀRSLAS TAVĀ LOGĀ

 Kam ticība tas dzīvo Dieva gaismā. Mēs ticam , ka aiz tumsas nāk gaisma. Jo gaisma ir sākums un beigas šajā pasaulē, kamēr mēs ejam savu ceļu arī aiz tumsas.

AIZ TUMSAS

 Kur mīlestība sākas? Acīs mūsu un sirdīs. Vai tā kur arī beidzas? Nē tādas vietas nav visā plašajā pasaulē. Sniegā tā mājo, ietinusies savā baltajā villainē. Un smaida par iekurtām krāsnīm baznīcā un mājokļos. Par to , ka meklējam viņu. Kaut mūsu vidū tā dzīvo. Acīs un lūpās. Vārdos un mūzikā. Un kad satiekas garīgi līdzīgas  dvēseles un uztver šīs vienojošās mūzikas vibrācijas- pasaulē ienāk miers. Lai šis apgarotais miers ir arī jūsu miers.

MANS MIERS 

Koris iet nost

 Šodienas koncerta lielas daļas dziesmu autors Jānis Lūsēns trešajā paaudzē – Latvijā labi pazīstams komponists, radoša, daudzšķautnaina, ļoti vīrišķīga un, protams, arī sarežģīta personība. Lai gan sacerējis daudz brīnišķīgas, dvēseliski izjustas mūzikas, kas tautā tiek ļoti mīlēta, pats saka, ka “komponistu būšanu” nevajagot romantizēt, jo tas esot tāds pats darbs kā visi citi. Iedvesmu viņš negaida, bet strādā.

Ārējais tēls var maldināt. Kādam Lūsēns šķiet skarbs, citam augstprātīgs vai pārāk tiešs. Tomēr dziļākajā būtībā Jānis ir romantiķis, kurš priecājas par vienkāršām, katram latvietim mīļām lietām – klusiem ezera ūdeņiem, košiem saulrietiem un pļavu puķēm, zvaniņu skaņām un Ziemsvētkiem.

“Paveikts ir ļoti daudz, bet labākais man vēl priekšā,” Jānis Lūsēns cerīgi saka. Cerībām ir pamats, jo dinastija turpinās, un mīlestība pārvar visus šķēršļus.
STABURAGA SIEVIEŠU VOKĀLAIS ANSAMBLIS, VADĪTĀJA DIĀNA AUSTRA VAICE

Cik Balti un liegi snieg…Dvēseles sarunājas.Sniegs snieg un varu klausīties ka dvēseles sarunājas. Kā zvaigznes smej..Kā saules meitas nākpie upes smelt savās krūkās ūdeni. Kā no debessīm kāpj zvaigžņu smiekli. Tie pārtop maigās sniega pārslās. Liegās tik, tik liegās. Un klusumā sāk skanēt balsis. Dvēseļu balsis. Saki , jā es dzirdu. Kā manā dvēselē atbalsojas visas pasaules skaņas – mūzika… 

LŪGŠANA DEBESĪM

Tev uz pleca balta dūja. Tā dievs cilvēku aicina pārtapt par eņģeli. Tu vari teikt – jā vēlos es to. Un vari arī sacīt – vēl vēlos cilvēks pabūt. Tā ir tava griba. Tev uz pleca balta dūja vai tu esi šeit…vai tevis nav…

AVE MARIA

Dzintara putu mežģīnes. Šodienas sarmas mežģines koku zaros. Tajās meklē, kāda biju es- dvēsele tava mūžigā. Sveču gaismas liesmā meklē, kāda būšu – dvēsele tava mūžīgā. Kad laiks sāka savu palojumu pasaules ielejās, vēl biju bikla zvaigznīte Dieva plaukstās. Maza un pavisam nespodra. Dievs mani nolika zālē, Daugavas krastā, lai es būtu un starotu.

JA ES BŪTU

Katram cilvēkam , pirms viņš atver acis savas mātes klēpī, Dievs devis talantu. Tad rodas vēlēšanās radīt nozīmīgus darbus literatūrā, mākslā , mūzikā, kura pilnveido sabiedrību.

Attīrot savu būtību no visa liekā, cilvēks kļūst iekšēji skaistāks. Viņš priecājas par putnu dziesmām, jaunām dienām , citiem gaišiem cilvēkiem un viņa dvēsele dzied. Dziedi jel, dziedi jel.

IR DZIESMA KATRĀ ZĀLES STIEBRĀ

Apturi mirkli un ieraksti tajā savu vārdu. Pieskaries debesīm un ieraksti tajās savu vārdu. Pieskaries zemei un uz tās uzraksti savu vārdu. Ienirsti okeāna dzīlēs un ieraksti tur savu vārdu.Apturi to mirkli, atrodi tos īstos vārdus, kas slēpjas dziļi tavā sirdī, tie būs tavi īstie vārdi

ĪSTIE VĀRDI

Mūsu tautas identitātes šūpulis it Latvija- vienīgā un neatkārtojamā zeme uz šīs pasaules , kuru svētījis Dievs.
 Mūsu novada lepnums ir Staburags, ar leģendām apvīts, neatkārtojams, gleznains dabas stūrītis, ar īpaši talantīgiem, izciliem , ļaudīm, kuri savu spēku smeļ Daugavas viļņu šalkās.

STABURAGA MUZIKĀLA APVIENĪBA, VADĪTĀJA Diāna Austra Vaice

DAUGAVA

Ne ar spīti pret vēju iet. Ar vēju kopā dzīves kalnā kāpt! Tas zina, kur tai būt un kad Daugavas krastā stāt. Pie Staburaga klints, pie baznīcas…Jā gan, ne ar spīti , ne pret  vēju. Ar mīlestību. Un tad raugi- kur tā baznīca stāv. Tik ar mīlestību… Pūt vējiņi…
  
PŪT VĒJIŅI

Dieva namā mēs katrs esam Dieva bērni. Un mums apkārt eņģeļi lido. Mūzikas skaņām skanot mūsu sirdis kļūst brīvas. Šis laiks . Tas īpašais. Laiks , kurā esam mēs visi. Ar saviem spārniem brīnumainajiem…No debess juma sāk zelta putekšņu birt. Pret zemi atsitoties, noskan dzidrs sveiciens. Bet varbūt tas ir sveiciens no Ziemassvētku zvaigznes , kad mīlestība nolīst pār mums ?
NĀK PĻAVIŅU KORIS

VĀRDS PĻAVIŅU NOVADA KULTŪRAS CENTRA SIEVIEŠU KORIM “LORELEJA”. DIRIĢENTE DIĀNA AUSTRA VAICE, KONCERTMEISTARE SIGITA VILKAPLĀTERE.

Noslēgums kopdziesma 

“Lai tevi sargā un palīdz Dievs”
(Z. Muktupāvels, G. Račs)

Un pasaki paldies par to
Ka zvaigznes deg un saule silda ‘
Tā visa iemesls ir Dievs 
Kas dzīvi skaistiem mirkļiem pilda      (G.Račs)

AICINU VISUS KONCERTA DALĪBNIEKUS PIE ALTĀRA. …


 ZVAIGZNES DIENAS VIGILIJAS KONCERTA PROGRAMMA
 

5.01.2020  
JĒKABPILS ROMAS KATOĻU BAZNĪCĀ

  JAUNJELGAVAS NOVADA JAUKTAIS KORIS “VĪGANTE”
1. Sniega pārslas tavā logā (J. Lūsēns m.,v.)
2. Aiz tumsas (J. Lūsēns m. ,A. Niedra v.)
3. Mans miers (J. Lūsēns m. ,G. Godiņš v.)
 STABURAGA SIEVIEŠU VOKĀLAIS ANSAMBLIS “MILARE”
 4.Lūgšana debesīm (D.A. Vaice)
 5. Ave Maria (V. Zilveris m.)
  6. Ja es būtu (J. Lūsēns m., V. Plūdons v.)
  7. Ir dziesma katrā zāles stiebrā (E. Valters m., I. Steinberga v.)
  8. Īstie vārdi (J. Lūsēns m., E. Zirnis v.)
     STABURAGA MUZIKĀLĀ APVIENĪBA
   9. Daugava (J. Lūsēns m., Rainis v.)
   10. Pūt vējiņi (J. Lūsēns m., G. Račs)
 
  PĻAVIŅU NOVADA KULTŪRAS CENTRA SIEVIEŠU KORIS “LORELEJA”
         11. Lūgšana (J. Lūsēns m., L.Breikšs v.)
         12 . Laudate Dominium (Rihards Dubra)
         13. Vēsts visiem  (J. Lūsēns m., M. Zālīte v.)
         14. Kā debesis (Z. Liepiņš m., V. Kalniņš v.)
         15. Ir daudz pie debesīm zvaigzņu (J. Lūsēns m., J. Poruks v.)
          Kopdziesma
       16. Lai tevi sargā un palīdz Dievs (Z. Muktupāvels m, G. Račs v.)
Kolektīvu vadītāja un diriģente Diāna Austra Vaice,
koncertmeistares Anita Cinkmane un Sigita Vilkaplātere

Foto: Spodra Purviņa

Saistīta ziņa: Svētdien Jēkabpils Romas katoļu baznīcā – Zvaigznes dienas vigilijas koncertā vāks ziedojumus ērģeļu atjaunošanai

Komentāri (0-1/1)

  • nu
    07.01.2020 12:03
    programmas pieteikšana bija briesmīga.

Atstājiet komentāru